Alergičari, na šta ste alergični?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
didžej

#276 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by didžej »

_aja_ wrote:
bolest modernog doba, čini mi se svaki 4 ili 5 čovjek je danas alergičan na nešto...
i ja sam sretna što imam sebe :lol:
samo se čuvaj onako te alergije vremenom prelaze u astmatična stanja ukoliko se ne vodi računa dovoljno :roll:
ne bi bilo loše zaista da posjetiš doktora, mada sam ja odustala od lijekova jer mi ne pomažu, samo gledam da uzmem nešto za jačanje imuniteta :)
i sida je bolest modernog doba, nije valjda da...? :D
moram prvo vidjeti kakvo ce biti stanje ove godine, ako me "safata" doktor mi ne gine.
a vec mi ih je preko glave za ovu godinu. :roll:
jesi inace bolesljiva? ja nisam, mislim da imam bas jak imunitet.
_aja_

#277 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by _aja_ »

didžej wrote:
_aja_ wrote:
bolest modernog doba, čini mi se svaki 4 ili 5 čovjek je danas alergičan na nešto...
i ja sam sretna što imam sebe :lol:
samo se čuvaj onako te alergije vremenom prelaze u astmatična stanja ukoliko se ne vodi računa dovoljno :roll:
ne bi bilo loše zaista da posjetiš doktora, mada sam ja odustala od lijekova jer mi ne pomažu, samo gledam da uzmem nešto za jačanje imuniteta :)
i sida je bolest modernog doba, nije valjda da...? :D
moram prvo vidjeti kakvo ce biti stanje ove godine, ako me "safata" doktor mi ne gine.
a vec mi ih je preko glave za ovu godinu. :roll:
jesi inace bolesljiva? ja nisam, mislim da imam bas jak imunitet.
nije prenosiva.. :lol:
mislim ne bih da te i opet razočaram, ali ako je tako bilo prošle godine sumnjam da ove neće :D
alergiju mi otkrili u drugoj godini života, nisam "više" bolešljiva pošto su mi izvadili krajnike, prebolila razne bronhitise itd u djetinjstvu, sad sam kao beton :lol:
ali alergija ne prolazi, niti umanjuje, kihanje, oticanje očiju, i na kraju od silnog kihanja bol u plaućima :cry:
međutim simptomi su različiti od čovjeka do čovjeka, ali uvijek moraš biti na oprezu jer može dovesti do gušenja :roll:
Cholina_Lokica

#278 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Cholina_Lokica »

didžej wrote:
_aja_ wrote:
polen, prašina, ambrozija na kraju :)

Obratiš se doktoru opće prakse da ti da uputnicu za alergo test ili uradiš negdje privatno.... jeste benigno, ali je zato doživotno :D
moze biti da je ambrozija... :|
au sto me utjesi... :cry: hvala ti sto postojis. :D
mislio sam da je to "kako doslo tako i otislo".
nije mi samo jasno otkud kad nikad nisam bio alergican ni na sta. :roll:
Ambrozija ce tek u 8. mjesecu
didžej

#279 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by didžej »

_aja_ wrote:
nije prenosiva.. :lol:
mislim ne bih da te i opet razočaram, ali ako je tako bilo prošle godine sumnjam da ove neće :D
alergiju mi otkrili u drugoj godini života, nisam "više" bolešljiva pošto su mi izvadili krajnike, prebolila razne bronhitise itd u djetinjstvu, sad sam kao beton :lol:
ali alergija ne prolazi, niti umanjuje, kihanje, oticanje očiju, i na kraju od silnog kihanja bol u plaućima :cry:
međutim simptomi su različiti od čovjeka do čovjeka, ali uvijek moraš biti na oprezu jer može dovesti do gušenja :roll:
:cry: nisu me nikad zabolila pluca.
imam krajnike, nikad bronhitis...
koliko je tebi godina? mozes okvirno reci, ne moras tacan broj. mozes i na pp ako hoces.

@cholina_lokica, u avgustu mi bude najgore.
piatc

#280 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by piatc »

didžej wrote:
piatc wrote: imaš iste simptome kao i ja godinama i samo mi taj lijek pomaže, ali izgleda da su ga prestali uvoziti u BiH, morao sam dobavljati iz Zagreba :|
koja je cijena?
15 km 10 tableta, s tim što sam ja bio miran čitavu prošlu godinu nakon jedne terapije :-D
didžej

#281 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by didžej »

piatc wrote:
didžej wrote:
koja je cijena?
15 km 10 tableta, s tim što sam ja bio miran čitavu prošlu godinu nakon jedne terapije :-D
koliko se uzima, jedna tableta dnevno ili...? :-?
piatc

#282 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by piatc »

jedna dnevno, alkohol ne smeta, nema pospanosti, nije uslovljena jelom... mogao sam im komforno biti agent za marketing :D
_aja_

#283 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by _aja_ »

piatc wrote:jedna dnevno, alkohol ne smeta, nema pospanosti, nije uslovljena jelom... mogao sam im komforno biti agent za marketing :D
još nam reci kako ih nabavljaš iz lijepe njihove :D
piatc

#284 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by piatc »

kolegicina sestra otišla neki dan, da mi slučajno kolegica to nije spomenula muku bih mučio do kraja ljeta :|
Zovem se Zelena

#285 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Zovem se Zelena »

piatc wrote:
didžej wrote:
piatc wrote:aerius 5mg :kontrabas:
za mene?
imaš iste simptome kao i ja godinama i samo mi taj lijek pomaže, ali izgleda da su ga prestali uvoziti u BiH, morao sam dobavljati iz Zagreba :|
Aerius tbl i sirup se mogu naći u apotekama u Sa. Cijena tableta je 11-12km :)
Da li je iko probao xados? To je neki novi lijek na tržištu? Trebala bi mi povratna informacija.
terremoto wrote:Ja sam uradila alergo test i nema uopste alergije na inhalatorne alergene,jedino na ove nutritivne (veoma mali titar antitijela),moj problem je bio suzenje ociju tokom cijele godine,sve mi je cak smetalo,propisan mi je sad klacid 500mg 2x1,sprej za nos avamys,controloc 40mg 1x1 i sirup aerius 0,5 mg 1x1.Vidim da niko od vas klacid nije koristio,prvi dan uzimanja lijekova navece me probudila mucnina,gorcina u grlu,nesanica,cak i ubrzan rad srca, do jutra nisam vise zaspala.Kad sam ustala procitam sve nuspojave i skontam da je od klacida,zvala sam i doktora on kaze to je normalno za taj lijek.Ja sam ipak pocela uzimati samo jednu ujutro,izledalo mi je previse 1000mg na dan.Poboljsanja ima,vec drugi dan se osjecam bolje.Dali je neko koristio od vas ove kapi od divljeg krastavca i dali pomazu i kod alerg.rinitisa?
Klacid je antimikrobik i nije indiciran za alergijski rinitis već za teške infekcije gornjih i donjih dijelova respiratornog trakta, infekcije kože... Znači, nema veze sa alergijom...
Ljube

#286 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Ljube »

Pozdrav svim alergicarima :-D
Kako vi funkcioniste ovih dana?...ja se ne sjecam goreg proljeća :twisted:
Kako rješavate problem kašlja,ne da mi spavati po cijelu noc :twisted: Jel moguće da me boli/pritišće u prsima/plućima od kašljanja,od tolikog naprezanja?
Nego vidim pricate o Aeriusu? nisam ga do sad probala,ali ja ga ne nadjoh ni u privatnim ni u državnim apotekama :?:
Dr.su mi izmjenjali 3-4 lijeka,sad sama sebi mijenjam i tražim šta mi najviše odgovara :D
I ne odustajem od odlazaka u prirodu,nadam se da neću "zaplatiti glavom" :skoljka:
Btw. Alergija na polen drveća,trava,korova,duhan,prasinu,perje,grinje itd. :-)
_aja_

#287 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by _aja_ »

Ljube wrote:Pozdrav svim alergicarima :-D
Kako rješavate problem kašlja,ne da mi spavati po cijelu noc :twisted: Jel moguće da me boli/pritišće u prsima/plućima od kašljanja,od tolikog naprezanja?
Nego vidim pricate o Aeriusu? nisam ga do sad probala,ali ja ga ne nadjoh ni u privatnim ni u državnim apotekama :?:
Dr.su mi izmjenjali 3-4 lijeka,sad sama sebi mijenjam i tražim šta mi najviše odgovara :D
I ne odustajem od odlazaka u prirodu,nadam se da neću "zaplatiti glavom" :skoljka:
Loše, ne baš toliko kao kod tebe, ali je kašalj prisutan. :roll:
I mene interesuje ovaj lijek, ako neko nađe u Sarajevo neka nam javi u kojoj apoteci :)
Cholina_Lokica

#288 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Cholina_Lokica »

Tesko pravo proslu heftu funkcionisala... u petak uvece se bukvalno borila za dah, pluca mi se raspadala, prestrasno, i morala tablete poceti piti. Pijem sad mislim da se zovu Loreno, iz svabije dobih, ne spava se od njih :D I ferceraju
rookfash

#289 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by rookfash »

kad vas vidim ovdje iako mi je zao zbog vas, nekako mi bude lakse da nisam sam i jedini koji se zadnja 2 dana bori za dah. uzas zadnja 2-3 dana odavno nije gore bilo. inace cijela prethodna sedmica je teska bila, al od petka duplu dozu tableta pijem, koristim pumpicu i opet nocu ne mogu da savam od gusenja, a tokom dana mi se spava od tableta. pozdrav i ne dajte se saborci!!
fantom slobode

#290 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by fantom slobode »

Ja imam iskustvo da velike doze C vitamina pomazu smanjenju jacine alergije (recimo 3gr dnevno), uz to naravno kalcij. Nije cudotvorno, ali mislim da pomaze (meni makar vec 10 godina). Istina moj pik alergije je mjesec juni, ostali dio godine je vise-manje dobar, incidenti se mogu desiti, ali moze se reci da nemam problema (zbog ulaska u prostorije sa previse prasine ili sa jakim mirisom detrdzenta (to u ratu dozivjeh, kad udjoh u skladiste istog :-).
Uz to sam strasno alergican na hipokrite i jos poneke, ali sreca ne suze mi oci, ne skaklji me grlo, ne curi mi nos kad ih sretnem... :D
_aja_

#291 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by _aja_ »

fantom slobode wrote:Ja imam iskustvo da velike doze C vitamina pomazu smanjenju jacine alergije (recimo 3gr dnevno), uz to naravno kalcij. Nije cudotvorno, ali mislim da pomaze (meni makar vec 10 godina). Istina moj pik alergije je mjesec juni, ostali dio godine je vise-manje dobar, incidenti se mogu desiti, ali moze se reci da nemam problema (zbog ulaska u prostorije sa previse prasine ili sa jakim mirisom detrdzenta (to u ratu dozivjeh, kad udjoh u skladiste istog :-).
Uz to sam strasno alergican na hipokrite i jos poneke, ali sreca ne suze mi oci, ne skaklji me grlo, ne curi mi nos kad ih sretnem... :D

C vitamin i kalcij svakako pomažu i ja ih redovno pijem... a o alergiji na licemjere ne bih, imam slab imunitet :D
terremoto

#293 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by terremoto »

terremoto je napisao/la:
Ja sam uradila alergo test i nema uopste alergije na inhalatorne alergene,jedino na ove nutritivne (veoma mali titar antitijela),moj problem je bio suzenje ociju tokom cijele godine,sve mi je cak smetalo,propisan mi je sad klacid 500mg 2x1,sprej za nos avamys,controloc 40mg 1x1 i sirup aerius 0,5 mg 1x1.Vidim da niko od vas klacid nije koristio,prvi dan uzimanja lijekova navece me probudila mucnina,gorcina u grlu,nesanica,cak i ubrzan rad srca, do jutra nisam vise zaspala.Kad sam ustala procitam sve nuspojave i skontam da je od klacida,zvala sam i doktora on kaze to je normalno za taj lijek.Ja sam ipak pocela uzimati samo jednu ujutro,izledalo mi je previse 1000mg na dan.Poboljsanja ima,vec drugi dan se osjecam bolje.Dali je neko koristio od vas ove kapi od divljeg krastavca i dali pomazu i kod alerg.rinitisa?

Klacid je antimikrobik i nije indiciran za alergijski rinitis već za teške infekcije gornjih i donjih dijelova respiratornog trakta, infekcije kože... Znači, nema veze sa alergijom...

Klacid :shock: ,sreca pa sam ga prestala piti
terremoto

#294 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by terremoto »

_aja_ wrote:
I mene interesuje ovaj lijek, ako neko nađe u Sarajevo neka nam javi u kojoj apoteci :)

I ja sa nasla samo sirup Aerius,ali su mu rekli da je to isto.
_aja_

#295 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by _aja_ »

terremoto wrote:
_aja_ wrote:

I ja sa nasla samo sirup Aerius,ali su mu rekli da je to isto.
U kojoj apoteci?
Ljube

#296 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Ljube »

Moja preporuka je za Allergodil sprej za nos, i Optanool kapi za oči,oba antihistamici + tabletica :-)
Zovem se Zelena

#297 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Zovem se Zelena »

Ne znam otkud vam ta prica da nema aeriusa nigdje. U apoteci u kojoj sam ja uvijek ima bar 2 kutije a ako se desi da nema trenutno moze se naruciti. Ako nekome treba da pokusam ostaviti...

Sent from my LT26i using Tapatalk 2
Ljube

#298 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Ljube »

Treba, da isprobam i to :D na pp koja apoteka?
terremoto

#299 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by terremoto »

I ja sa nasla samo sirup Aerius,ali su mu rekli da je to isto.[/quote]

U kojoj apoteci?[/quote]

na Ilidzi, eurofarm
NoWayOut

#300 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by NoWayOut »

Zdravo raja, reko da se i ja tuspasim na temu i podijelim svoja iskustva sa alergijama.
Nisam nikad radio alergo test, al od stvari za koje znam da mi smetaju su: ljesnjak, bademi, jabuka, visnja, tresnja to od hrane, dim cigara (samo u sezoni) jaki mirisovi, prasina.

Jucer npr. cijeli dan proveo da skakavcu, hodali kroz sumu po livadama 8h izlozen svim mogucim alergenima, nisam 3-4 puta kahno, vrati se kuci hoce dusa na nos da itzadje, kihanje, kasalj, svrab u grlu, suzne oci, nos
ma katastrofa, a njateze mi bude jutrom poslije bujdjenja 1-2h dolazim sebi, i onda opet normala. Evo razmisljam da izbacim sve iz kuce kako bi mogao dahnut dusom.
Post Reply