Trenutno je pozajmljena himna i zastava na kosovu, nedostajalo im za nezavisnost, pitaj njih.Tullius Iustinius wrote:Može li mi neko dati zastavu i grb Bošnjaka (ili neku himnu ako je ima) ?
Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
-
dallton
#276 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
- Mx
#277 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Daj ne lupajte, ne mjesajte pojmove Drzava, Narod, Nacija, Religija itd, uozbiljite se malo. Prvo danasnji Bosnjaci (izvorno Bosniaci) kao Narod nastao je izvorno od mjesavine etnickih Naroda Ilira, Germana, Romana i Slavena koji su konstituisali drzavu Bosnu danasnju Bosnu i Hercegovinu. Sandzak kao teritorij sa Narodom Sandzaka pripadao je Bosni u sklopu Otomanske okupacije Balkana i Bosne dok nije pripao Srbiji. Znaci Narod Sandzaka su isto Bosnjaci koji su se nepravedno nasli u drugoj drzavi kao i mnogi drugi Narodi u Evropi i svijetu zahvaljujici ratovima, okupacijama drugih Naroda i Nacija i svjetskim crtacima granica i mapa. Sve i da Sandzaklije i nisu Bosnjaci oni apsolutno imaju legitimno pravo da se izjasnjavaju i pripadaju onom Narodu i Naciji kojem oni to zele i to im demokratsko i izvorno pravo na svijetu ne moze niko zabraniti ili ukinuti.Pietje_Bel wrote:Pa po kojem principu? Zato sto su muslimani? Objasni mi malo argumentovano zasto su Sandzaklije Bosnjaci? Zato sto imaju Bosanski pasos i zato sto su uz to i muslimani?emra_a wrote:niti bilo koga drugog![]()
Sandzaklije su bosnjaci i kapak
Zar se nije Tvrtko nazvao Kraljem Srbljem kada je dobio kontrolu nad Raskom (danasnjim Sandzakom?) Zar nisu tu zivijeli Srbi? Ja ne branim Sandzaklijama da se nazivaju Bosnjacima niti im to iko moze zabraniti ali onda ne razumijem sta taj pojam Bosnjak uopste znaci? Sta je temeljno za nas Bosnjake? Bosnjaci = Muslimani?
E sad' ja sam i za to ako su Srbi u BiH mogli dobiti svoj Entitet Republika Srpska na 49 % teritorije i biti konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH tako bi isto Sandzaklije (Bosnjaci/Bosniaci) trebali da budu konstitutivni na cijeloj teritoriji Srbije i traze svoj Entitet Republika Sandzak (Ne znam koliko Km2 teritorije, to treba vidjeti?) u sklopu drzave Srbije.
- Mx
#278 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ovo ti je zastava Naroda Bosnjaka (ispravno Bosniaka). Bosnjaci je momentalo ne koriste u oficijelne svrhe nego koriste zajednicku Drzavnu/Nacionalnu zastavu svih Naroda drzave BiH zbog postovanja i respekta prema drzavi BiH i svim njenim Narodima odnosno gradjanima.Tullius Iustinius wrote:Može li mi neko dati zastavu i grb Bošnjaka (ili neku himnu ako je ima) ?

Ovo ti je Himna Naroda Bosnjaka/Bosniaca!
Da te volim dusa zna draga moja BIH, ispod behar gradova uce Bosna i Neretva.
Una Drinu doziva preko vjecnih planina tu su nasa ognjista sto put krvlju placena, sto put krvlju placena.
Bosno i Hercegovino nasa domovino, Bosno i Hercegovino nasa domovino.
Digni se iz pepela, kao sto put do sada sad s´mirisom LJILJANA ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s´mirisom LJILJANA ljubavi moja.
Ispod Save do mora puno boli puno sna svakoj majci srce zna sevdah se od tuge tka.
Zemljo mojih djedova dok je tvojih sinova, ti ces biti prkosna slobodna i ponosna, zemljo nasih djedova.
Digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s´mirisom LJILJANA ljubavi, ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada sad s´mirisom LJILJANA ljubavi moja Bosno i Hercegovino nasa domovino, Bosno i Hercegovino nasa domovino.
A ovo ti je zajednicka Nacionalna/Drzavna zastava Bosanaca i Hercegovaca svih Naroda drzave Bosne i Hercegovine

Sto se Himne tice, Bosnjaci (Bosniaci) imaju svoju Himnu ali je ne koriste zbog respekta prema drugim Narodima u BiH i cekaju da se uradi zajednicka Himna koja ce pokrivati sve Narode u BiH na Drzavnom/Nacionalnom nivou drzave BiH
- Tullius Iustinius
#279 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
OK, hvala na odgovoru... 
- Mx
#280 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nije problem, preciznim argumentima istinu, korektne i logicne stvari nije tesko razjasnitiTullius Iustinius wrote:OK, hvala na odgovoru...
-
VjecitiStudent
#281 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Rodoslov je ok, ali slike su samo plod bujne maste.Pietje_Bel wrote:Ja sam ovo kupio u Sarajevu. Sa okvirom i ustakljeno sve skupa: 200 maraka. Ali mislim da je vriedno toga.
-
nigdje.nikog
#282 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Mx wrote:Ovo ti je zastava Naroda Bosnjaka (ispravno Bosniaka). Bosnjaci je momentalo ne koriste u oficijelne svrhe nego koriste zajednicku Drzavnu/Nacionalnu zastavu svih Naroda drzave BiH zbog postovanja i respekta prema drzavi BiH i svim njenim Narodima odnosno gradjanima.Tullius Iustinius wrote:Može li mi neko dati zastavu i grb Bošnjaka (ili neku himnu ako je ima) ?
itd...
Tipican bosanski dijalog na ovu vjecnu temu.Tullius Iustinius wrote:OK, hvala na odgovoru...
Prvi LUD, drugi ZBUNJEN.
Zapravo, ovaj prvi se samo pravi LUD (misleci da se tako gradi nacionalni identitet)
A sve je sasvim jasno - BOSNJACKI ZVANICNI GRB je ovo u gornjem lijevom uglu.
Prije pojavljivanja u grbu FBiH nije ga bilo!

- tufahija2
#283 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Mislim da je ovdje potpuno na mjestu komentar mog kolege Picija iz jedne druge teme:
tufahija2 je napisao/la:Još jedan interesantan citat:
Ja mislim da je opstanak Bosne i Hercegovine bio nemoguć pod rukovodstvom Alije Izetbegovića. Da je bio Fikret Abdić, ja mislim da bi Bosna opstala bez rata, on bi našao načina da ne zarati sa Srbima, da ne zarati sa Hrvatima.
Emir Kusturica
http://www.krompir.co.yu/005/textovi/kusturica
slika
jel ovaj....pa on je vaš![]()
![]()
![]()
http://www.pionirovglasnik.com/index.php?content=315
Pripadnost naciji nije, kao što je to svojevremeno tvrdila Biljana Plavšić, genetski određena stvar. Uostalom, najčešći izraz kojim se izražava nacionalnost jeste vezana za "osjećaj pripadnosti". A osjećanja, koja su bazirana na emocijama, nisu nepromjenjiva. Doduše, postoje i neka koja uglavnom jesu, poput ljubavi prema roditeljima, djeci, bliskim srodnicima, najboljim prijateljima, zavičaju.
Protekle sedmice skoro sve balkanske novine objavile su vijest da se ugledni srpski reditelj upisao u pravoslavlje, prošavši kroz kanonski obred kršenja u crkvi Uspenije Bogorodice kod Herceg-Novog i odabravši novo ime - Nemanja. Vijest je plasirana u dijelovima novina u kojima se objavljuju bizarnosti, poput one da je jedan kenijski pastir ponudio bivšem američkom predsjedniku Clintonu 40 krava i 20 ovaca za ruku njegove kćeri. Cinični Mile Stojić je ovim povodom zapisao: "Iako je njegovo pozno krštavanje obavljeno iza debelih manastirskih zidina, ostat će zapisano da je Kusta prvi pravoslavac u modernoj srpskoj povijesti čiji se otac zvao - Murat.":lol:slika
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#284 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
tufahija2 wrote:Mislim da je ovdje potpuno na mjestu komentar mog kolege Picija iz jedne druge teme:
tufahija2 je napisao/la:Još jedan interesantan citat:
Ja mislim da je opstanak Bosne i Hercegovine bio nemoguć pod rukovodstvom Alije Izetbegovića. Da je bio Fikret Abdić, ja mislim da bi Bosna opstala bez rata, on bi našao načina da ne zarati sa Srbima, da ne zarati sa Hrvatima.
Emir Kusturica
http://www.krompir.co.yu/005/textovi/kusturica
slika
jel ovaj....pa on je vaš![]()
![]()
![]()
http://www.pionirovglasnik.com/index.php?content=315
Pripadnost naciji nije, kao što je to svojevremeno tvrdila Biljana Plavšić, genetski određena stvar. Uostalom, najčešći izraz kojim se izražava nacionalnost jeste vezana za "osjećaj pripadnosti". A osjećanja, koja su bazirana na emocijama, nisu nepromjenjiva. Doduše, postoje i neka koja uglavnom jesu, poput ljubavi prema roditeljima, djeci, bliskim srodnicima, najboljim prijateljima, zavičaju.
Protekle sedmice skoro sve balkanske novine objavile su vijest da se ugledni srpski reditelj upisao u pravoslavlje, prošavši kroz kanonski obred kršenja u crkvi Uspenije Bogorodice kod Herceg-Novog i odabravši novo ime - Nemanja. Vijest je plasirana u dijelovima novina u kojima se objavljuju bizarnosti, poput one da je jedan kenijski pastir ponudio bivšem američkom predsjedniku Clintonu 40 krava i 20 ovaca za ruku njegove kćeri. Cinični Mile Stojić je ovim povodom zapisao: "Iako je njegovo pozno krštavanje obavljeno iza debelih manastirskih zidina, ostat će zapisano da je Kusta prvi pravoslavac u modernoj srpskoj povijesti čiji se otac zvao - Murat.":lol:slika
vec kada se busaš sa drugih tema
tufahija2 wrote:Direktno i iskreno. Jedini srpski političar kojeg poštujem.pici wrote:Sve dok je u Srbiji budala, ja ne moram da brinem za svoju političku karijeru.
Vojvoda Vojislav Šešelj, predsednik SRS i narodni poslanik, Borba, 18-19. jun 1994
- tufahija2
#285 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
pici wrote:
[Direktno i iskreno. Jedini srpski političar kojeg poštujem.
Pa čovjek jednostavno nema nikakvih problema sa nacionalnom svijesti Bošnjaka. Islamizirani Srbi i gotovo...
-
dallton
#286 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ili ti po Seseljevom "potuvice"tufahija2 wrote:pici wrote:
Pa čovjek jednostavno nema nikakvih problema sa nacionalnom svijesti Bošnjaka. Islamizirani Srbi i gotovo...
- tufahija2
#287 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Potuvice ili potuhice, na isto ti dodje.dallton wrote:Ili ti po Seseljevom "potuvice"tufahija2 wrote:pici wrote:
- pici
#288 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
tufahija2 wrote:
Potuvice ili potuhice, na isto ti dodje.
Isto ko Bosanac pravoslavac,Bosanac katolik i Bosanac musliman
-
dallton
#289 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ne na bosanskom se oni nazivaju popravoturice, pokatoliturice, i pobalijcepici wrote:tufahija2 wrote:
Isto ko Bosanac pravoslavac,Bosanac katolik i Bosanac musliman.........ma isto ti ga to dojde
![]()
- lopta
#290 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
http://bs.wikipedia.org/wiki/BošnjakTullius Iustinius wrote:Može li mi neko dati zastavu i grb Bošnjaka (ili neku himnu ako je ima) ?
Dodao bih na ovo @Mx-ovo, da Bosnjaci(ili bilo koji drugi narodi) ne koriste zajednicku Drzavnu/Nacionalnu zastavu svih Naroda drzave BiH zbog postovanja i respekta prema drzavi BiH i svim njenim Narodima odnosno gradjanima, nego sto je nametnuta od strane Visokog Predstavnika. Ista stvar i sa himnom. Dakle nema to veze sa izborom i nekim postovanjem, nego nametnutnim zakonom.
- tufahija2
#291 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Eto ti sad, toliko se polomiti da se postane Bošnjacima i sad tek tako od toga odustati u korist bosanske nacije?pici wrote:tufahija2 wrote:
Isto ko Bosanac pravoslavac,Bosanac katolik i Bosanac musliman.........ma isto ti ga to dojde
![]()
CCCC
-
dallton
#292 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Proces je dugo trajao, jer se prvo bjezalo od nametanja srpstva, sto je bila teska bolest. A vidis sad sprinta, muslimani, Muslimani, Bosnjaci, Bosanci, sve za 40 godina, nema brze transformacije u istorijitufahija2 wrote:Eto ti sad, toliko se polomiti da se postane Bošnjacima i sad tek tako od toga odustati u korist bosanske nacije?pici wrote:tufahija2 wrote:
![]()
CCCC
- tufahija2
#293 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nije moje da se pitam ali: pa je li to stvarno normalno? Hajde, na stranu politički ciljevi i nacionalni interesi ali stvarno: evo, uzmimo jednog Engleza pa da mu se objašnjava: Za vrijeme Turaka smo bili Turci, u vrijeme AustroUgarske smo postali Bošnjaci jer nas je jedan austrijski istoričar povezao sa predosmanlijskim Bogumilima koji su živjeli u Bugarskoj, za vrijeme Kraljevina SHS i Jugoslavije bili smo muslimani po vjeroispovjesti, za vrijeme II svj. rata bili smo hrvatsko cvijeće, poslije II svjetskog rata smo se većinom izjašnjavali kao Srbi iako smo mogli biti neopredjeljeni, od 1974 muslimani koji govore jezikom koji neodoljivo podsjeća na srpski imaju se pravo izjašnjavati kao Muslimani ( muslimani koji govore makedonski npr. nisu se mogli izjasniti kao Muslimani a bilo ih je), 1993 u ratu na sjednici bez kvoruma dekretom se odredjuje da smo Bošnjaci a nakon Šmunkovog komentara trebali bi postati pripadnici Bosanskohercegovačke nacije (Bosanac dakle nije ispravan termin jer isključuje Hercegovce) i mi smo za.dallton wrote:
Proces je dugo trajao, jer se prvo bjezalo od nametanja srpstva, sto je bila teska bolest. A vidis sad sprinta, muslimani, Muslimani, Bosnjaci, Bosanci, sve za 40 godina, nema brze transformacije u istoriji
Ja mislim da bi taj Englez rekao: You know what? Don`t pull my leg, boy. You`re just islamized Serbs. You are just living a Bosnian dream, with whole lot of bullshit with sugar and creame.
- sodom
#294 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ne postoji nijedan narod koji je iskljucivo etnicki cist!
Izvedeno iz toga, ko ima pravo nekome govoriti sta je?
Izgleda da je nacionalizam najbolji izgovor za pokrivanje i opravdavanje mrznje!
aj zivjeli.
Izgleda da je nacionalizam najbolji izgovor za pokrivanje i opravdavanje mrznje!
aj zivjeli.
- tufahija2
#295 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nacionalizam je temelj na kome počiva zapadnoevropska civilizacija. Hoćemo li u Evropu, nema nam druge nego da postanemo nacionalisti ako to već nismo bili.sodom wrote:Ne postoji nijedan narod koji je iskljucivo etnicki cist!
aj zivjeli.
- pici
#296 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ejh ti odma sta bi englez rekao bla bla trućtufahija2 wrote:Nije moje da se pitam ali: pa je li to stvarno normalno? Hajde, na stranu politički ciljevi i nacionalni interesi ali stvarno: evo, uzmimo jednog Engleza pa da mu se objašnjava: Za vrijeme Turaka smo bili Turci, u vrijeme AustroUgarske smo postali Bošnjaci jer nas je jedan austrijski istoričar povezao sa predosmanlijskim Bogumilima koji su živjeli u Bugarskoj, za vrijeme Kraljevina SHS i Jugoslavije bili smo muslimani po vjeroispovjesti, za vrijeme II svj. rata bili smo hrvatsko cvijeće, poslije II svjetskog rata smo se većinom izjašnjavali kao Srbi iako smo mogli biti neopredjeljeni, od 1974 muslimani koji govore jezikom koji neodoljivo podsjeća na srpski imaju se pravo izjašnjavati kao Muslimani ( muslimani koji govore makedonski npr. nisu se mogli izjasniti kao Muslimani a bilo ih je), 1993 u ratu na sjednici bez kvoruma dekretom se odredjuje da smo Bošnjaci a nakon Šmunkovog komentara trebali bi postati pripadnici Bosanskohercegovačke nacije (Bosanac dakle nije ispravan termin jer isključuje Hercegovce) i mi smo za.dallton wrote:
Proces je dugo trajao, jer se prvo bjezalo od nametanja srpstva, sto je bila teska bolest. A vidis sad sprinta, muslimani, Muslimani, Bosnjaci, Bosanci, sve za 40 godina, nema brze transformacije u istoriji
Ja mislim da bi taj Englez rekao: You know what? Don`t pull my leg, boy. You`re just islamized Serbs. You are just living a Bosnian dream, with whole lot of bullshit with sugar and creame.
- pici
#297 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
mudro zboriš mudro,ti si ocigledno MUDrAc neki velikitufahija2 wrote:Nacionalizam je temelj na kome počiva zapadnoevropska civilizacija. Hoćemo li u Evropu, nema nam druge nego da postanemo nacionalisti ako to već nismo bili.sodom wrote:Ne postoji nijedan narod koji je iskljucivo etnicki cist!
aj zivjeli.
-
pipliček
#298 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nema ništa ni od Bosne ni od Bošnjaka sve dok:
1. prihvate bosanstvo (i hercegovstvo) kao svoju jedinu idelogiju i uporište.
2. polički se obračunaju sa ovakvim reisom i njegovom nazdanom politikom, tj, vrate ga tamo gdje mu je mjesto - u džamiju i ni milimetra više.
1. prihvate bosanstvo (i hercegovstvo) kao svoju jedinu idelogiju i uporište.
2. polički se obračunaju sa ovakvim reisom i njegovom nazdanom politikom, tj, vrate ga tamo gdje mu je mjesto - u džamiju i ni milimetra više.
- tufahija2
#299 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Babo (kad su ga nakon dekreta donesenog na sjednici bez kworuma i njega kao člana Predsjedništva BiH 1993 godine upitali šta je sad: Musliman ili Bošnjak): još uvijek sam Musliman, jer ne može neko meni dekretom da odredjuje ko sam i šta sam.pici wrote:
ejh ti odma sta bi englez rekao bla bla truć.......polako .BA citiraj Babu i Šešelja oni su u ovome jako mudroslovni (jel ovo na srpskom il japanskom napisano)
Šešelj je napisao knjigu `Američko antisrpsko oružje Alija Izetbegović`. Druga knjiga iz istog opusa se zove Zločinački Vatikanski projekat stvaranja veštačke hrvatske nacije. Kad on Hrvate smatra na osnovu , po meni, prilično utemeljenih argumenata da su oni većinom Srbi katolici pošto govore srpski jezik (štokavski za razliku od kajkavskog i čakavskog), treba li da podsjećam da on Bošnjake po istom principu smatra islamiziranim Srbima? Govore naime srpski jezik a ne makedonski.
-
klixober
#300 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Valjda ce reci you're just islamized Bosnians.A tebi ce reci da si orthodox Bosnian.tufahija2 wrote:Nije moje da se pitam ali: pa je li to stvarno normalno? Hajde, na stranu politički ciljevi i nacionalni interesi ali stvarno: evo, uzmimo jednog Engleza pa da mu se objašnjava: Za vrijeme Turaka smo bili Turci, u vrijeme AustroUgarske smo postali Bošnjaci jer nas je jedan austrijski istoričar povezao sa predosmanlijskim Bogumilima koji su živjeli u Bugarskoj, za vrijeme Kraljevina SHS i Jugoslavije bili smo muslimani po vjeroispovjesti, za vrijeme II svj. rata bili smo hrvatsko cvijeće, poslije II svjetskog rata smo se većinom izjašnjavali kao Srbi iako smo mogli biti neopredjeljeni, od 1974 muslimani koji govore jezikom koji neodoljivo podsjeća na srpski imaju se pravo izjašnjavati kao Muslimani ( muslimani koji govore makedonski npr. nisu se mogli izjasniti kao Muslimani a bilo ih je), 1993 u ratu na sjednici bez kvoruma dekretom se odredjuje da smo Bošnjaci a nakon Šmunkovog komentara trebali bi postati pripadnici Bosanskohercegovačke nacije (Bosanac dakle nije ispravan termin jer isključuje Hercegovce) i mi smo za.dallton wrote: