drzavni ispit
-
karabeli
#276 Re: drzavni ispit
Pozz raja,
ima li neko informacija o polaganju drzavnog ispita za doktore u Banja Luci...kakva je procedura,potrebna dokumetacija,termini...?? unaprijed zahvaljujem.
ima li neko informacija o polaganju drzavnog ispita za doktore u Banja Luci...kakva je procedura,potrebna dokumetacija,termini...?? unaprijed zahvaljujem.
- motachjointa
#277 Re: drzavni ispit
sto meni ne posla, to samo trebe gotivisado-27 wrote:naravno ide materijalNeCyy wrote:ado -27 , mozes li meni poslati te materijale na [email protected]? nesto ne mogu da citiram, nadam se da ces vidjeti ovo ...)
-
ado-27
#278 Re: drzavni ispit
prijatelju zar ti nisam poslao? Izvini ako nisam, posaljem samo mi posalji mail i ide literatura da nisi rahat da imas sta ucitimotachjointa wrote:sto meni ne posla, to samo trebe gotivisado-27 wrote:naravno ide materijalNeCyy wrote:ado -27 , mozes li meni poslati te materijale na [email protected]? nesto ne mogu da citiram, nadam se da ces vidjeti ovo ...)
- kokuz_sa
#279 Re: drzavni ispit
da se pribiljezim da pratim temu
-
iva25583
#280 Re: drzavni ispit
ima li iko da ja polagao drzavni ispit u Brckom, ili ima nekakve informacije o tome kako se tamo polaze ja sam cula da daju test, pa zatim bude usmeni koji kao nije oliko tezak kao ispituju ono sto si pogresio u testu. Molim za bilo kakve informacije ako iko zna. Pozzz
- kokuz_sa
#281 Re: drzavni ispit
dobil ikad literaturu ti ovu...mozel i meni ak nije frka da se sendamotachjointa wrote:sto meni ne posla, to samo trebe gotivisado-27 wrote:naravno ide materijalNeCyy wrote:ado -27 , mozes li meni poslati te materijale na [email protected]? nesto ne mogu da citiram, nadam se da ces vidjeti ovo ...)
- motachjointa
#283 Re: drzavni ispit
može li neko prokomentarisati,
recimo,
dva druga rade u općini, jedan pripravnik, drugi pripravnik - volonter, obavljaju isti posao, po zakonu oni su jednaki, jer se volonterski rad od godinu dana prema Zakonu o radu prizna kao obavljen pripravnicki, sad izađe javni konkurs za to radno mjesto u kojem se trazi godina radnog staža, i sad pripravnik može konkurisati i zaposliti se, a pripravnik volonter ne moze.
Ima li kakvo zakonsko uporiste na koje se mogu pozvati pripravnici - volonteri jer vecinom se u konkursima za državnu službu trazi radni staž, što oni nemaju, nego imaju radno iskustvo. Mislim da ako se vec po Zakonu pripravnički na volonterskoj osnovi vrednuje isto kao i regularni pripravnički zar ne bi onda trebali imati i jednaka prava kada je u pitanju prijava na javne konkurse.
recimo,
dva druga rade u općini, jedan pripravnik, drugi pripravnik - volonter, obavljaju isti posao, po zakonu oni su jednaki, jer se volonterski rad od godinu dana prema Zakonu o radu prizna kao obavljen pripravnicki, sad izađe javni konkurs za to radno mjesto u kojem se trazi godina radnog staža, i sad pripravnik može konkurisati i zaposliti se, a pripravnik volonter ne moze.
Ima li kakvo zakonsko uporiste na koje se mogu pozvati pripravnici - volonteri jer vecinom se u konkursima za državnu službu trazi radni staž, što oni nemaju, nego imaju radno iskustvo. Mislim da ako se vec po Zakonu pripravnički na volonterskoj osnovi vrednuje isto kao i regularni pripravnički zar ne bi onda trebali imati i jednaka prava kada je u pitanju prijava na javne konkurse.
-
adoking
#284 Re: drzavni ispit
Nema nikakvog zakonskog uporišta da mu se ne prizna to radno iskustvo. To je pod jedan. Pod dva, na konkursima se traži radno iskustvo, a ne staž. Ako kojim slučajem i piše da se traži staž, nek' ti taj prijatelj ne očajava, nego fino pripremi sve papire i pošalje prijavu na konkurs, jer mu ne smiju odbiti prijavu iz razloga što nema staž, nego iskustvo.
Nadam se da sam bio jasan
Nadam se da sam bio jasan
- motachjointa
#285 Re: drzavni ispit
Da li si siguran da se pripravnicki - na volonterskoj osnovi u drzavnoj instituciji, koji je regularno registrovan ali koji nije upisan u radnu knjizicu to jest za njega nije uplacen staž priznaje na javnom konkursu u kojem se recimo traži ovo - najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja VSS,
-
ReyHan
#286 Re: drzavni ispit
imam jedno pitanje u vezi polaganja drzavnog, a kada se prijavljuje preko konkursa na siteu http://www.adsfbih.gov.ba:
2. potvrda/uvjerenje o radnom stažu u struci nakon sticanja VSS,
3. dokaz o poznavanju rada na računaru,
gdje izvaditi ove dokumente? da li se kao potvrda pika kopija radne knjizice, kao dokaz o radnom iskustvu? ili se treba izvaditi potrvrda o radnom iskustvu u ustanovi gdje se odradi pripravnicki staz?
gdje izvaditi ove dokumente? da li se kao potvrda pika kopija radne knjizice, kao dokaz o radnom iskustvu? ili se treba izvaditi potrvrda o radnom iskustvu u ustanovi gdje se odradi pripravnicki staz?
- kokuz_sa
#287 Re: drzavni ispit
evo kako treba izgledat to pod br 2.ReyHan wrote:imam jedno pitanje u vezi polaganja drzavnog, a kada se prijavljuje preko konkursa na siteu http://www.adsfbih.gov.ba:
http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prep ... didate.pdf
-
ReyHan
#288 Re: drzavni ispit
hvala punokokuz_sa wrote:evo kako treba izgledat to pod br 2.ReyHan wrote:imam jedno pitanje u vezi polaganja drzavnog, a kada se prijavljuje preko konkursa na siteu http://www.adsfbih.gov.ba:
http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prep ... didate.pdf
- motachjointa
#289 Re: drzavni ispit
Meni ovo sve upućuje da pripravnik-volonter sa odrađenom godinom rada, ne može konkurisati na javne konkurse ADSFBIH u kojim se kao uvjet traži jedna godina radnog staža, iako je po Zakonu u radu pripravnik volonter jednako pripravnik, to jeste priznat je volonterski rad. Kako ovo tumaciti, znam masu primjera gdje su na konkursima pripravnici volonteri prolazili iako je pisalo radni staž, a znam i masu ljudi koji su dobili odbijenicu kao nije to to.
-
hurmasica
#290 Re: drzavni ispit
Uskoro imam nekakv interni test u firmi za visoku strucnu spremu. kao testiranje se sastoji od ispita opceg znanja prilagodjenog poslovima nase firm.
Interesuje me da li je iko imao nesto slicno i sta da uopste ocekujem na tom testiranju?
Interesuje me da li je iko imao nesto slicno i sta da uopste ocekujem na tom testiranju?
-
djes_ba
#291 Re: drzavni ispit
moze jer imas na dnu prijavnog obrasca za popunu radnih mjesta u FBIHmotachjointa wrote:Meni ovo sve upućuje da pripravnik-volonter sa odrađenom godinom rada, ne može konkurisati na javne konkurse ADSFBIH u kojim se kao uvjet traži jedna godina radnog staža, iako je po Zakonu u radu pripravnik volonter jednako pripravnik, to jeste priznat je volonterski rad. Kako ovo tumaciti, znam masu primjera gdje su na konkursima pripravnici volonteri prolazili iako je pisalo radni staž, a znam i masu ljudi koji su dobili odbijenicu kao nije to to.
nesto ovako
NAPOMENA: Kandidati koji radno iskustvo/staž dokazuju uvjerenjem o volonterskom radu dužni su uredno popuniti i Izjavu o volonterskom stažu (strana 4).
IZJAVA
o volonterskom stažu
Pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem:
- da sam radi sticanja potrebnog radnog iskustva, nakon završenog fakulteta
(naziv fakulteta)
na poslovima i radnim zadacima obavio/la volonterski rad u periodu
(stručno zvanje)
od do po zaključenom ugovoru o volonterskom radu, broj ugovora
od sa i tako stekao/la
(naziv poslodavca)
volonterski staž u trajanju od
- da nisam tokom volonterskog rada istovremeno imao/la zasnovan radni odnos.
, Kandidat
- motachjointa
#292 Re: drzavni ispit
jel ko kupovao u skorije vrijeme ovaj prirucnik od agencije, koliko je para i valja li sta?
- motachjointa
#293 Re: drzavni ispit
ima li i jedna institucija u ovoj drzavi kojoj se moze prijaviti namjesten konkurs a da ona to na pravi nacin ispita i ponisti?
-
adoking
#294 Re: drzavni ispit
ako se moze dokazati da je namjesteno, itekako postoje institucije...ali realno posto je to nemoguce dokazati, onda nema pomocimotachjointa wrote:ima li i jedna institucija u ovoj drzavi kojoj se moze prijaviti namjesten konkurs a da ona to na pravi nacin ispita i ponisti?
- motachjointa
#295 Re: drzavni ispit
Moze se dokazati, uostalom konkurs je tek raspisan, kako je moguce da ja unaprijed znam ko ce biti primljen. Koje institucije samo me to zanima?adoking wrote:ako se moze dokazati da je namjesteno, itekako postoje institucije...ali realno posto je to nemoguce dokazati, onda nema pomocimotachjointa wrote:ima li i jedna institucija u ovoj drzavi kojoj se moze prijaviti namjesten konkurs a da ona to na pravi nacin ispita i ponisti?
-
adoking
#296 Re: drzavni ispit
Pa ako stvarno imaš dokaze da će biti namješteno (a ne samo da znaš ko će biti primljen, jer realno to možeš mačku o rep okačiti), onda su SIPA i Tužilaštvo relevantne institucije...ali svi smo svjedoci onog famoznog slučaja u Ministarstvu finansija i trezora BiH gdje je zamjenik ministra izdiktirao javno imena kandidata koji će biti primljeni i šta se na kraju desilo...pojeo vuk magarca
- LipaMill
#297 Re: drzavni ispit
Pitanje u vezi polaganja javnog ispita na drzavnom nivou - da li je jednak broj pitanja po svakoj od 7 oblasti ili su neke oblasti zastupljene sa vecim brojem a neke sa manjim brojem pitanja?
- motachjointa
#298 Re: drzavni ispit
zar nije sest oblastiLipaMill wrote:Pitanje u vezi polaganja javnog ispita na drzavnom nivou - da li je jednak broj pitanja po svakoj od 7 oblasti ili su neke oblasti zastupljene sa vecim brojem a neke sa manjim brojem pitanja?
OSNOVE USTAVNOG SUSTAVA
OSNOVE UPRAVE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE
UPRAVNI POSTUPAK I UPRAVNI SPOR
RADNI ODNOSI
UREDSKO POSLOVANJE U TIJELIMA UPRAVE
OSNOVE EUROPSKIH INTEGRACIJA
Treba li za javni ispit koji se polaze na federalnom nivou pripremati ovo o ustavu i zakonima republike srpske?
-
yxcv
#299 Re: drzavni ispit
Mislim da ti nedostaju i finansije, kao 7-ma oblast. Ima li neko da je skoro polagao ispit opceg znanja, ako moze da se sjeti par pitanja...
Thanks.
-
adoking
#300 Re: drzavni ispit
na drzavnom nivou se polaze sljedecih 7 oblasti:
1. Osnove ustavnog sistema Bosne i Hercegovine;
2. Osnove sistema državne uprave Bosne i Hercegovine;
3. Upravni postupak i upravni spor;
4. Osnove radnih odnosa;
5. Kancelarijsko poslovanje u organima uprave;
6. Finansiranje institucija Bosne i Hercegovine;
7. Osnove evropskih integracija