iWork moze u XP, 09 sad pages mozes slati kao word doc i sl.AMD wrote:Pozdrav svima,
upravo sam snimio "neku" verziju Leoparda na moj PCSada zanima me par stvari. Ovako, kao prvo treba mi Office. Našao sam dvije verzije Office 2008 i iWork. Zanima me vaša preporuka, čitao sam negdje da se fajlovi za iWorka ne mogu otvoriti na Office XP i 2007. Da li je to tačno? Treba mi i preporuka za program koji "prži" cd-ove.
Primam sve savjete, za sve vrste programa, i preporuke:) Dobar sam sa Linux-om, dobar sam Win, ali sa Mac-om tu i slabo...
Hvala unaprijed
Apple Mac - All about
Moderator: Benq
-
tatoo
#276 Re: Apple MAC all about
-
febo_acm
#277 Re: Apple MAC all about
)[/quote]
iWork moze u XP, 09 sad pages mozes slati kao word doc i sl.[/quote]
E kud mi to nisi rekao ranije, ja već nabavio Office 2008
Mada zadovoljan sam i sa ovim officom. Nego onaj software za "prženje" ima 400mb, a to mi je malo previše
Iako mi na ADSL-u imamo flat
Ima li neka simple light verzija przača, kao XP burner ili slično...
iWork moze u XP, 09 sad pages mozes slati kao word doc i sl.[/quote]
E kud mi to nisi rekao ranije, ja već nabavio Office 2008
Ima li neka simple light verzija przača, kao XP burner ili slično...
-
DYD666
#278 Re: Apple MAC all about
Bar po meni Office 08 je lose optimiziran za Mac. Mislim da je iWork i brzi i laksi za rad. I to mnogo. Nisam ni probavao fileove iz iWork otvarati sa Office, znam da kontra varijanta (otvaranje Office fileova sa iWork) - vise manje radi OK. Cak i Quick Look relativno solidno otvara Office fileove. Sve zavisi od nekih podopcija...ako je npr. u power point-u koristen neki efekat koji iWork(Keynote) nema - zamjenit ce ga najslicnijim mogucim. I sad je pitanje koliko vam takve alternative odgovaraju u odredjenom momentu. Da su 100% kompatibilni - nisu.
Toast sam koristio od verzije 5 cini mi se, na ovamo...10tka nema nista mnogo sto nema i 9tka, sem sto su ga podijelili u "pro" i "standard" verzije, pa pro dolazi sa vise nekih pod/alata koje ne morate ni instalirati ako ne zelite. Licno koristim jos samo DiscCatalogMaker od tih dodatnih alata.
A sve ostalo su noviteti tipa podrski za Blue Ray i sl, konvertovanje sa nekim novim presetima kako se pojavljuju noviji uredjaji tipa TV itd...sto se tice samog alata za przenje - sve je isto. Ono sto 9tka ima bolje od ostalih verzija je vizuelni detalj ili tzv. "pita"
- Pregledniji prikaz zauzetosti diska.
Stara ver;

Nova;

Ako vam je i Toast pretezak za HDD, jednostavno przite kroz Finder. Ili iTunes, Disc Utility, iDVD itd...ovisno od vrste sadrzaja.
Ono sto Toast ima a ne mozete tako jednostavno izvesti sa OS X je straight 1to1 Disc Copy. (Sem ako nemate 2Drive-a) Morali bi ici sa DiscUtility pa praviti image od foldera pa ga onda tek prziti...a sa Toast jednostavno ubacite DVD i kazete Copy. Kad ga memorise, trazice da ubacite novi prazan medij i to je to.
A naravno da postoje i free lagani toolsi za osnovno przenje/kopiranje poput Express Burn, Burn 2.1 u, Firestarter FX itd itd, ima ih previse da bih nabrajao ostale, jednostavno zagooglajte na tu problematiku
Toast sam koristio od verzije 5 cini mi se, na ovamo...10tka nema nista mnogo sto nema i 9tka, sem sto su ga podijelili u "pro" i "standard" verzije, pa pro dolazi sa vise nekih pod/alata koje ne morate ni instalirati ako ne zelite. Licno koristim jos samo DiscCatalogMaker od tih dodatnih alata.
A sve ostalo su noviteti tipa podrski za Blue Ray i sl, konvertovanje sa nekim novim presetima kako se pojavljuju noviji uredjaji tipa TV itd...sto se tice samog alata za przenje - sve je isto. Ono sto 9tka ima bolje od ostalih verzija je vizuelni detalj ili tzv. "pita"
Stara ver;

Nova;

Ako vam je i Toast pretezak za HDD, jednostavno przite kroz Finder. Ili iTunes, Disc Utility, iDVD itd...ovisno od vrste sadrzaja.
Ono sto Toast ima a ne mozete tako jednostavno izvesti sa OS X je straight 1to1 Disc Copy. (Sem ako nemate 2Drive-a) Morali bi ici sa DiscUtility pa praviti image od foldera pa ga onda tek prziti...a sa Toast jednostavno ubacite DVD i kazete Copy. Kad ga memorise, trazice da ubacite novi prazan medij i to je to.
A naravno da postoje i free lagani toolsi za osnovno przenje/kopiranje poput Express Burn, Burn 2.1 u, Firestarter FX itd itd, ima ih previse da bih nabrajao ostale, jednostavno zagooglajte na tu problematiku
-
tatoo
#279 Re: Apple MAC all about
Nadam se da neko ima savjet.
Za fax trebam skinuti jednostavnu web stranicu sa stranog servera i sacuvati je u aplikaciji koja je 'simple text editor, as notepad', zajedno sa html tagovima (kroz view source opciju). Nakon sto imam ovaj file kao tekst, trebam promijeniti tagove naslova na veci font.
Znaci, koristim na macu text edit, sacuvam file na svom hard disku sa nastavkom .htm.
Problem kad to uradim je da nakon sto otvorim sacuvan file kroz text editor vise ne vidim tagove.
Je li do maca ili do mene?
Za fax trebam skinuti jednostavnu web stranicu sa stranog servera i sacuvati je u aplikaciji koja je 'simple text editor, as notepad', zajedno sa html tagovima (kroz view source opciju). Nakon sto imam ovaj file kao tekst, trebam promijeniti tagove naslova na veci font.
Znaci, koristim na macu text edit, sacuvam file na svom hard disku sa nastavkom .htm.
Problem kad to uradim je da nakon sto otvorim sacuvan file kroz text editor vise ne vidim tagove.
Je li do maca ili do mene?
-
DYD666
#280 Re: Apple MAC all about
Ako sam dobro shvatio, otvoris "view source" na zeljenoj stranici, selektujes sve i kazes "copy"? Onda to paste u Text Edit? I hoces da spasis kao html?
Kad spasavas, jeli ides cmnd+shift+s i

ili rucno kucas extenziju?
Kad spasavas, jeli ides cmnd+shift+s i

ili rucno kucas extenziju?
- Massive Battack
#281 Re: Apple MAC all about
Upravo, kao sto ti je DYD666 objasnio.
Zeza te sto koristis "RTF (Rich Text Format)" u simple text editoru, umjesto da dokument sacuvas kao "html".
Extenziju sacuvanog "html" dokumenta mozes poslije mijenjati u ".txt" ili ".htm"
Zeza te sto koristis "RTF (Rich Text Format)" u simple text editoru, umjesto da dokument sacuvas kao "html".
Extenziju sacuvanog "html" dokumenta mozes poslije mijenjati u ".txt" ili ".htm"
Last edited by Massive Battack on 14/03/2009 21:38, edited 2 times in total.
-
tatoo
#282 Re: Apple MAC all about
Hvala DYD666 i Massive.
Upute za zadatak ne kazu da trebam copy-paste, ali cini mi se da ste u pravu za ekstenziju i rich text. Sad sam na poslu, pa cu probati veceras kad dodjem kuci. Javim se.
Upute za zadatak ne kazu da trebam copy-paste, ali cini mi se da ste u pravu za ekstenziju i rich text. Sad sam na poslu, pa cu probati veceras kad dodjem kuci. Javim se.
-
DYD666
#283 Re: Apple MAC all about
Vrlo moguce da tex edit i ne nudi mogucnosti koje su tebi potrebne. Ako zapne, probaj ove;
http://tacosw.com/
http://www.optima-system.com/pagespinner/
http://www.ragesw.com/products/webdesign.html
http://tacosw.com/
http://www.optima-system.com/pagespinner/
http://www.ragesw.com/products/webdesign.html
- Šeha
#284 Re: Apple MAC all about
Bare Bones Software je poznat po pravljenju dobrih text editora.
BBEdit je verzija koja se placa a TextWrangler je besplatan. To je text editor namjenjen za kodiranje tako da ce sigurno raditi ono sto ti treba. (features)
http://www.barebones.com/products/TextWrangler/
BBEdit je verzija koja se placa a TextWrangler je besplatan. To je text editor namjenjen za kodiranje tako da ce sigurno raditi ono sto ti treba. (features)
http://www.barebones.com/products/TextWrangler/
- Massive Battack
- Massive Battack
#286 Re: Apple MAC all about
Za korisnike Hotmail-a!!!
Ako zelite da napokon svoju "Hotmail" postu otvarate u obicnom mail programu, uradite slijedece?!
Otvorite mail program, idite u preferences od mail programa i u accounts!
Napravite novi account, npr. Hotmail!
Za POP account/mail server koristite adresu: pop3.live.com
U Advanced tabu koristite "Port:995" i oznaci "Use SSL".
Za SMTP account/outgoing mail server koristite adresu: smtp.live.com i "Port:25" ili SMTP adresu od vaseg providera
P.S.Napokon fercera bez accounta koji se placa.
Ako zelite da napokon svoju "Hotmail" postu otvarate u obicnom mail programu, uradite slijedece?!
Otvorite mail program, idite u preferences od mail programa i u accounts!
Napravite novi account, npr. Hotmail!
Za POP account/mail server koristite adresu: pop3.live.com
U Advanced tabu koristite "Port:995" i oznaci "Use SSL".
Za SMTP account/outgoing mail server koristite adresu: smtp.live.com i "Port:25" ili SMTP adresu od vaseg providera
Last edited by Massive Battack on 19/03/2009 18:36, edited 2 times in total.
-
Richard Peti
-
Richard Peti
- harač
#289 Re: Apple MAC all about
poz
da li možda ima neko programe za mac na dvd-u, da mi posudi/sprži/proda etc. (ili da me uputi gdje mogu kupiti - piraterije, naravno). Imam mali download limit da bih to mogao skidati sa neta. posebno bi mi trebao iworks, ili office za mac.
da li možda ima neko programe za mac na dvd-u, da mi posudi/sprži/proda etc. (ili da me uputi gdje mogu kupiti - piraterije, naravno). Imam mali download limit da bih to mogao skidati sa neta. posebno bi mi trebao iworks, ili office za mac.
-
febo_acm
#290 Re: Apple MAC all about
Isto pitanje, samo mene izmedju ostalog konkretno zanima iLife09. A i sve ostalo je bi dobro došlo
Gledao sam iLife09 ima oko 4gb, previše...
-
febo_acm
#291 Re: Apple MAC all about
harač wrote:poz
Ja ću večeras dobiti iWork 09, ako možeš sutra oko 12, pola 1 doći na Maltu kod MobilMedie mogu ti dati spržen cd(pod uslovom da i meni radi
- damir.ME
#292 Re: Apple MAC all about
Jos uvjek nerazumijem kako ljudi uopste koriste taj hotmail...Feliks wrote:Jedan od razloga zasto koristiti MAC je i da se nema nikakve veze sa bilo cim sto nosi Microsoft oznaku. Ukljucujuci i odvratni Hotmail.
-
DYD666
#293 Re: Apple MAC all about
Ima li kakvih peripetija i postavki sa outgoing varijantom i ako ima - koje su? Tj. slanje mailova kroz Mail App takodje? Koristan je hint, i radi mi, ali me slanje mailova sa Hotmail acc zezaMassive Battack wrote:Za korisnike Hotmail-a!!!
- Massive Battack
#294 Re: Apple MAC all about
Koristi jednu adresu, sa liste besplatnih SMTP servera http://www.e-eeasy.com/SMTPServerList.aspxDYD666 wrote:Ima li kakvih peripetija i postavki sa outgoing varijantom i ako ima - koje su? Tj. slanje mailova kroz Mail App takodje? Koristan je hint, i radi mi, ali me slanje mailova sa Hotmail acc zezaMassive Battack wrote:Za korisnike Hotmail-a!!!
P.S. Licno koristim SMTP server adresu od mog providera, za slanje poste.
-
DYD666
#295 Re: Apple MAC all about
Sve ok skonto sam ubrzo...umjesto pop3.live.com kao outgoing serv, treba odabrati "Windows live" koji se iznebuha sam pojavi na listi, i slanje poruka tada radi 1/1.
Bar je kod mene tako. Tnx!
-
Divos
#296 Re: Apple MAC all about
Sve sto trebate i hocete znati o Mac-u je na apple.com
pa lagano trazis,i kvarni Windows pici na Mac-u
pa lagano trazis,i kvarni Windows pici na Mac-u
- Massive Battack
#297 Re: Apple MAC all about
Drago mi je da ti hotmail fercera i nema na cemu.DYD666 wrote:Sve ok skonto sam ubrzo...umjesto pop3.live.com kao outgoing serv, treba odabrati "Windows live" koji se iznebuha sam pojavi na listi, i slanje poruka tada radi 1/1.
Znaci; (da ne stvaramo konfuziju ostaloj raji) uradio si slijedece...
Za SMTP server (server preko kojeg saljes postu) si koristio adresu: "smtp.live.com" i "Port:25",
a za POP3 server (server preko kojeg primas postu) si koristio adresu: "pop3.live.com", "Port:995" i "Use SSL"
POP3 je server preko kojeg primas postu.
SMTP je server preko kojeg saljes postu.
- hakazvaka
#298 Re: Apple MAC all about
nemam vremena da preletim ovu temu da vidim jel neko postao prije mene, al evo samo da kazem, da cu sutra instalirati OSX 10 na svoj PC
neki hackintosh, pa Vam javim sta je i kako je ispalo..
probavo sam ga na jednoj zvjerci (dual-xeon, 4GB RAM, server workstation), tek ga postavili bili, ma leti koo.. fenomenalna stvar stvarno. spojili na njeg 2 monitora ogromna (1920x1600, meni se cini, nisam siguran), ma leti. nije nikakve postavke trazio za dual-view monitora ni nista, samo ide
jedva cekam da ga stavim
probavo sam ga na jednoj zvjerci (dual-xeon, 4GB RAM, server workstation), tek ga postavili bili, ma leti koo.. fenomenalna stvar stvarno. spojili na njeg 2 monitora ogromna (1920x1600, meni se cini, nisam siguran), ma leti. nije nikakve postavke trazio za dual-view monitora ni nista, samo ide
jedva cekam da ga stavim
- Šeha
#299 Re: Apple MAC all about
hakazvaka wrote:nemam vremena da preletim ovu temu da vidim jel neko postao prije mene, al evo samo da kazem, da cu sutra instalirati OSX 10 na svoj PCneki hackintosh, pa Vam javim sta je i kako je ispalo..
jedva cekam da ga stavim
Javi kako je proslo
- minimal
#300 Re: Apple MAC all about
Pozdrav svima i ako moze mala pomoc,
http://www.market.ba/oglas/250594, valja li ovo i koliko otprilike vrijedi?
http://www.market.ba/oglas/250594, valja li ovo i koliko otprilike vrijedi?