callmethebreeeze wrote:Fair Life wrote:callmethebreeeze wrote:...
zar jevrejima nije placena ta imovina?
i nije samo jevrejima oduzimana zemlja.

...
Jeste i drugima oduzimana, ali ovdje je prica o Jevrejima.
Pitas "zar jevrejima nije placena ta imovina?"
Jeste... u Ausvicu, Jasenovcu, Banjici... i na jos nekoliko slicnih mjesta.
mislio sam na prezivjele, i to dobro znas. a, fino si ignorisao drugi dio mog posta.

Ko mislis da ih je isplatio (prezivjele)?
Prije dvije godine ovdje upoznam jednog, mozda, tridesetpetogodisnjaka. I razgovor...
Poslije nase price on mi rece da bi volio da me upozna sa svojim didom. Haj' velim da ga upoznam.
Odvezemo se pred kucu njegovog dida... i udjemo. Na kraju podugackog hodnika te kuce rata. Unuk pokuca... udjemo nenajavljeni. Za nekakvim jednostavnim radnim stolom sjedio je starac od 86 godina. Unuk me prestavi starcu, starca meni... pozdravimo se, sjednem na njegov zahtjev i ostanemo do kasno iza ponoci u prici.
Jevrej je... nas Jevrej.
Covjek govori perfektno nas jezik. Na policama su knjige nasih knjizevnika na nasem jeziku. U momentu kad smo ulazili citao je, neces mi vjerovati, Mesu Selimovica.
Poslije nekoliko minuta upita me... da li si kad bio u tom i tom mjestu u BiH?
"Cesto, gotovo svake sedmice", odgovorih.
A on ce: "To i to, to i to... to i to... je prije ww2 bilo vlasnistvo moje porodice. Roditelji su mi ubijeni u Ausvicu. I cijela moja porodica. Ja sam bio u drugom logoru. Prezivio sam..."
Pitam te... da li se neko nekad sjetio tom covjeku isplatiti vrijednost njegove imovine. Napomenuo bih ti da dijelovi njegove nekadasnje imovine i danas funkcioniraju poslije nekoliko promjenjenih "vlasnika"... Kad kazem "u funkciji" mislim na funkciju stvaranja kapitala (ili drzavi ili pojedincu).
I ko bi se po tebi trebao sjetiti da ga obesteti za izgubljenu fabriku, desetine skladista, veliki parni mlin (popularno zvan 'paromlin')... i ostale nekretnine. Niko !
Daj ne luduj...