smrtna kazna za i protiv

Locked
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:
danas wrote:
callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da se pojedini zlocinci mogu promijeniti, neki da, ali ovi ludjaci poput mansona, ne.

ja sam naveo sto sam protiv smrtne kazne, ne mislim da time ista mijenjas i uzimanjem zivota ubice sam sebe srozavas na njegov nivo.

plus sto mi je to krajnje varvarski.
ne volim ni taj argument -- cuj srozavam se na njegov nivo :lol:
on ubio neduznu zenu iz cista mira... i sad kao mi isti kao on, jer nas je to toliko pogodilo... mislim, to je ko da mi sad kazes, moj jaran koji je bio u ABiH se srozao na nivo cetnika jer zaboga -- i on je uzeo pusku da 'ubije' nekoga... joj djeco djeco :-)

plus, smatram da je veci varvarizam ovo mucenje, sjecenje ruku i nogu, samice od po 40 godina i sta ja znam :-) ja nisam za cruel and unusual punishment jer ipak nisam ni ja toliki psihipata da se nasladjuem torturom drugih -- objesi ga i gotovo brate :)
nema ti veze to poredjenje s jaranom u abih. to je skroz druga stvar.

ne zelim da uzimam stafetu od jeza, a i bojim se tvojih macaka. ja sam samo humanista, i to je sve. odoh na mahlusin topic, lakse je :D
kako drugacije molim te?
i jedno i drugo je ekstremna reakcija na ekstremno i nicim isprovocirano ponasanje od strane onog drugog -- bilo manson-a ili cetnika...

mislim, vi kojima je zivot tako svet onda se ne biste ni branili? jeste li svi pacifisti?
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

nisam pacifista.
ne u slusaju rata ili kada te neko napdne i ti se branis. ja bih u samoodbrani bio u stanju nekoga ubiti. ili da gledam da mi neko napadne mater, zenu, brata, oca... ne daj boze i nadam se da nikada necu saznati kako bih reagovao, ali mislim da bih bez problema nekoga mogao ubiti ako bi moj, ili zivot meni dragih ljudi bio u opasnosti.

ali ovdje se radi o drzavi koja treba da je racionalna, humana i koja ne smije da da reaguje impulsivno, da se malo bezveze izrazim.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vozdra_123 wrote:
callmethebreeeze wrote:
jeza u ledja wrote:Jebi se, sad ja moram cackat po netu da bi ti nasao suprotne primjere. :D
ne moras. pogledaj stopu ubistava i cjelokupan sistem u zemljama gdje se primjenjuje smrtna kaznam i zemljama gdje je nema.

oni koji znaju kazu da je puno ugodnije zivjeti u svedskoj nego u iranu :D
mora traziti jer je njegov argument bio da ce djeca ili taj supak nesto izumiti, zato je grijeh njega ubiti :-)
Ne moram, covjek me izvadio, sve fino po JUSu. :oops: :D

Hmm, znas ko mi je pao na pamet. Junuz Keco !!!
Maraschino

Post by Maraschino »

Protiv smrtne kazne (bilo koje vrste) :(

za eutanaziju DA :(
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

normalno da na sve osudenike kazna ne utice isto, sve je individualno . Neki se vjerovatno pokaju pa im je i 6 mjeseci provedeno u zatvoru dovoljno , medjutim valja njemu godine i godine truhnut tamo. Znaci bez obzira ako i sa sigurnoscu mozemo reci da mu je dovoljno i da je povljno uticalo i da sigurrno nece ciniti ista djela, kriminalac opet ne moze van jer i ta kazna nije samo poruka za pocinioca nego i za potencialne pocinioce slicnih djela. Evo uskukala se Plavsicka , kaze dosta joj, ali mora da truhne jos ne samo zbog nje nego i zbog zrtava a i zbog istih takvih kakvi su slicni na slobodi.Sto se tice plavsicke vise volim sto se i ovako muci i svako malo moljaka , koliko god vi mislili da se ne muci, varate se i nadam se da ce se muciti jos tih 8 godina koliko ima. za nju samu je gora ova kazna nego smrtna. Ona ne smije izaci ni dan prije-
pitt

Post by pitt »

evo kako to rade braca kosooki :D:D

Executions in China

The bullet or the needle

Jan 10th 2008 | BEIJING
From The Economist print edition

A change in technique for the world's busiest executioners?

Image

CHINA'S leaders love talking about all the indicators that show China leading the world. Whether it is growth rates, production figures or trade volumes, officials relish any chance to unleash a barrage of dazzling statistics. They are less gung-ho about another category where China leaves the world trailing: use of the death penalty. Indeed, the number of Chinese criminal executions remains a state secret.

AFP

The old-fashioned way

Foreign human-rights groups make valiant efforts to scour local press reports and tally the sums, but reckon they hear about only a fraction of the cases. In 2006 Amnesty International, a human-rights lobbying group, counted 2,790 people sentenced to death in China and 1,010 executed. Other groups put annual executions at 7,500 or more. Even per head, using low estimates, China probably outstrips every country but Singapore. It also has a greater number of capital offences than anywhere else: more than 60. These include murder and other violent crimes, but also smuggling, drug trafficking and many “economic crimes” such as bribe-taking, embezzlement and even tax evasion.

This month it was revealed that China is planning a big change. The traditional method of execution—a single bullet to the back of the convict's head—is to be replaced by a lethal injection. Jiang Xingchang, of the Supreme People's Court, told the press this is because injections are considered “more humane”. The option was first authorised experimentally in China in 1997 and has since been used in many cities, including Kunming, Wuhan, Chengdu and Shanghai. Mr Jiang did not provide a timetable for an end to death by gunshot, but said the newer method has been favourably received by “all quarters of society, including those sentenced to death and their families.”

Some foreign critics disapprove. A statement from Amnesty said China's expanded use of lethal injections “flies in the face” of international trends away from capital punishment—which this year have seen even dictatorial Uzbekistan abandon the death penalty. The statement also cited the well-documented flaws in China's shoddy legal system and argued that a switch to lethal injection would do nothing to solve such problems as the arbitrary enforcement of the law or the execution of innocents. Recent years have seen a handful of cases in which Chinese defendants who had been sentenced to death, or even executed, were later found innocent. Chinese and foreign legal experts agree that an important cause of this, which China could do much more to eradicate, is the common police practice of extracting confessions through torture.

There is also cause to challenge claims that lethal injections are more humane. This week America's Supreme Court began hearing a case, brought by two condemned inmates in Kentucky, alleging that injections can cause agonising pain, and thereby violate a constitutional bar on “cruel and unusual” punishment.

In any event, China's interest in treating criminals more humanely has limits. This month the chief justice, Xiao Yang, said China might one day like to abolish capital punishment altogether. But that day would not dawn soon, because Chinese people believe strongly in the notion of an “eye for an eye and a life for a life”. Not to mention tax evasion, of course.
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:nisam pacifista.
ne u slusaju rata ili kada te neko napdne i ti se branis. ja bih u samoodbrani bio u stanju nekoga ubiti. ili da gledam da mi neko napadne mater, zenu, brata, oca... ne daj boze i nadam se da nikada necu saznati kako bih reagovao, ali mislim da bih bez problema nekoga mogao ubiti ako bi moj, ili zivot meni dragih ljudi bio u opasnosti.

ali ovdje se radi o drzavi koja treba da je racionalna, humana i koja ne smije da da reaguje impulsivno, da se malo bezveze izrazim.
drzava jeste racionalna, i bas zato se njena reakcija ne moze mjeriti sa postupcima ubice ili silovatelja... drzava ne uziva u egzekuciji (danas se javna pogubljenja odrzavaju samo u karikaturama od drzava) -- za razliku od ubice recimo... zato i nisam za ove 'muciteljske' metode kaznjavanja, jer smatram da nas one zapravo vise priblizavaju zlocincu... koji cesto nalazi zadovoljstvo u zlocinu...

poredjenje sa ratom smatram sasvim prigodnim, jer kao sto rekoh u oba slucaja se radi o ekstremnoj situaciji... reci isti si ko cetnik nema smisla kao ni reci isti si ko manson... a i 'drzava' i moj rodjak su ubili nekoga... bas kao i taj manson i cetnik... razlika je u motivima, emocijama, i naravno -- u tome ko je ubijen... drzava ili vojnik odbrambene armije (za razliku od mansona i cetnika) ne ide i ubija djecu i porodicu 'svojih neprijatelja', niti mu to pricinjava zadovoljstvo... kada 'drzava' iz uzivanja pocne ubijati ne samo manson-a vec i njegovu bracu i sestre i djecu i suprugu bez razloga, tek onda ces moci reci da se 'drzava/drustvo srozalo na ubicin nivo'... isto vazi i za poredjenje moj rodjak vs. cetnik... neise...

PS cek da ti nadjem macu, da joj okacis svoje argumente o rep :D :P
Last edited by danas on 17/01/2008 03:51, edited 1 time in total.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

bosanska rijec wrote:normalno da na sve osudenike kazna ne utice isto, sve je individualno . Neki se vjerovatno pokaju pa im je i 6 mjeseci provedeno u zatvoru dovoljno , medjutim valja njemu godine i godine truhnut tamo. Znaci bez obzira ako i sa sigurnoscu mozemo reci da mu je dovoljno i da je povljno uticalo i da sigurrno nece ciniti ista djela, kriminalac opet ne moze van jer i ta kazna nije samo poruka za pocinioca nego i za potencialne pocinioce slicnih djela. Evo uskukala se Plavsicka , kaze dosta joj, ali mora da truhne jos ne samo zbog nje nego i zbog zrtava a i zbog istih takvih kakvi su slicni na slobodi.Sto se tice plavsicke vise volim sto se i ovako muci i svako malo moljaka , koliko god vi mislili da se ne muci, varate se i nadam se da ce se muciti jos tih 8 godina koliko ima. za nju samu je gora ova kazna nego smrtna. Ona ne smije izaci ni dan prije-
jarane cim je uhvate bubrezi, mokracni mjehur itd itd izvesce je vani :(
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

go china!! :D
fixer

Post by fixer »

ev doso ja iz banane :D
pa nisam bio u stanju pratiti topic. apsolutno sam protiv kazne. kriminalce treba lijeciti jer su il bolesni il produkt nasheg drustva.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

jeza u ledja wrote:
Vozdra_123 wrote:i jos da dodam
navedi primjer gdje je dijete nekog okorjelog kriminalca (ne politickog zatvorenika) uradilo nesto da valja za drustvo
(Dijete ili sam on.)

Hocu, cim navedes primjer da je notorni ubica izasao iz zatvora nakon 20-30 godina i ponovo ubio nekoga.
http://www.naslovi.net/2006-02-25/glas- ... bio/110184

http://vijesti.hrt.hr/arhiv/2002/02/19/HRT0008.html

Eto ti primjeri. Ti kao da zivis u saksiji. Ne jednom ili dvaput nego bezbroj puta je osudjeni ubica nakon izlaska iz zatvora ponovio istu stvar.
mostarac

Post by mostarac »

ne, ne. on je tu da nas primitivne i glupe komuniste i antidemokrate civilizuje, nauci kulturi i da nam za to ispostavi racun :D
Mesija, al po demokratskom obicaju, naplacuje usluge :D
mostarac

Post by mostarac »

besana wrote:Slušam na RSG - u jučer ujutro o tipu koje je silovao svoje dvije kćeri (9 i 11 godina) i sve to snmio kamerom. :shock: :oops:
Ne da bih ga osudila na smrtnu kaznu, nego bih mogla i sama da mu ubrizgam otrov. Neki "ljudi" jednostavno ne zaslužuju da žive. :x
njegovo je demokratsko pravo da siluje i to sve dokumentuje kamerom jer zaboga on to voli da radi :D
Nemoj ti sad nama tu da nesto vrdas ovamo i uvodis diktaturu, a ovo je demokratija koju smo mi teskom mukom stekli i krv Vasu lili za nju i sad vi nama kao hocete da kazete da mi to ne smijemo i da mi nemamo slobodu i da nam je uskratite da snimamo silovanje svojih kcerki i onda da se pozovemo na svoja prava.
Sram vas bilo i stid vi nama uskracujete prava, a tako ne moze u demokratiji.
mostarac

Post by mostarac »

jaaaaaoooo sto si ti nedemokraticna :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Smrtna kazna je super sve dok neko nevin ne završi na taj način.

Dakle samim tim je doživotna najbolje rješenje.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

DaysleepeR wrote:Smrtna kazna je super sve dok neko nevin ne završi na taj način.

Koliko sam ja shvatio iz svih ovih postova ljudi uglavnom kazu da su za smrtnu kaznu samo u slucajevima gdje su dokazi cvrsti i uopste nema dilema da li je ubica kriv ili ne. Dakle u tom slucaju nevin ne postoji.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

hrasno38 wrote:
DaysleepeR wrote:Smrtna kazna je super sve dok neko nevin ne završi na taj način.

Koliko sam ja shvatio iz svih ovih postova ljudi uglavnom kazu da su za smrtnu kaznu samo u slucajevima gdje su dokazi cvrsti i uopste nema dilema da li je ubica kriv ili ne. Dakle u tom slucaju nevin ne postoji.
u perfektnom "laboratorijskom" okruzenju ne postoji nevin

u zivotu itekako postoji

ionako je dozivotna veca kazna od smrtne
fixer

Post by fixer »

o cemu ti pricas? kakav to sistem sebi ima dati za pravo da ubije covjeka, pa taman on pobio milion ljudi. za mene ubiti nekog jer je on ubio nekog prije je isti qurac. po mom misljenju smrtna kazna ne postoji ni zbog chega nego da taj ne bi bio na teretu drzavi. covjek ce svakako provest citav zivot u zatvoru, pa ga je bolje ubiti neg da kosta. najbolji covjek sigurno po mojoj procjeni u proslom stoljecu je bio papa ivan pavao drugi. vidili ste kako je on oprostio svom atentatoru i taj covjek se uspjesno vratio resocializovan. on vishe nikom nije pretnja. pola tih velikih ubica, monstruma je bolesno. zbog chega su bolesni? da nismo i mi kao drustvo malo krivi? ima ljudi kao onaj scott peterson koji je ubio svoju zenu trudnu, koji imaju psihickih poremecaja za koji kazu da su urodjeni. doktori tvrde da on ima neku bolest od koje on nije u stanju nikog voliti. jednostavno covjek kao takav rodjen. on nije kriv sto ga je priroda takvog napravila al po mom ima pravo na zivot. odvojite ga negdje gdje nema mogucnost da nekom nesto uradi lose i pustite ga da zivi. zar smo mi netko tko treba odlucivati tko zivi, tko ne?
accent

Post by accent »

smrtnu kaznu u BiH treba uvesti i za prelazak preko pjesackog kada je crveno, bacanje smeca, bacanje opusaka po ulici, ma za najmanji prekrsaj
jer se drugacije nes narod nemoze nauciti kulturi

ja bi je uveo za sve nabrojano majke mi ne zezam se i to najbolnija sto ima nista metak, struja, injekcija. nego lomaca lagano krvarenje
misilm da bi sa takim kaznama stopa kriminala naglo opala

ili u najmanju ruku odsjecanje udova za preksaje kradje ako vec smrtna nemoze
fixer

Post by fixer »

za sve one koji kontaju da neki monstrum nije u stanju da shvati da je pogrijesio( a mozda i nije ubio one ljude) i da nije u stanju da uradi nista korisno za zajednicu nek pogleda http://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Williams
fixer

Post by fixer »

accent wrote:smrtnu kaznu u BiH treba uvesti i za prelazak preko pjesackog kada je crveno, bacanje smeca, bacanje opusaka po ulici, ma za najmanji prekrsaj

ja bi je uveo za sve nabrojano majke mi ne zezam se i to najbolnija sto ima nista metak, struja, injekcija. nego lomaca lagano krvarenje

ti si bolestan covjek.
ako ti je vec to zelja i svima vama onda se prijavljujem da budem prvi demokratski izabrani diktator. obecavam ubijat cu vas zbog najmanje stvari i na taj nacin sluziti i sebi i vama.
pitt

Post by pitt »

za tetku lucy....iz jednog republikanskog glasila :D:D:D:D

Image
accent

Post by accent »

fixer wrote:
accent wrote:smrtnu kaznu u BiH treba uvesti i za prelazak preko pjesackog kada je crveno, bacanje smeca, bacanje opusaka po ulici, ma za najmanji prekrsaj

ti si bolestan covjek.
ako ti je vec to zelja i svima vama onda se prijavljujem da budem prvi demokratski izabrani diktator. obecavam ubijat cu vas zbog najmanje stvari i na taj nacin sluziti i sebi i vama.
hvala na komplimentu mnei makar nebi trebala diktatura pa da ubijam nego bi to zakonu radio
ali ti vjerovatno nebi bio izabran jer bi vjerovatno zbog gluposti vec bio smaknut :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

fixer wrote:

o cemu ti pricas? kakav to sistem sebi ima dati za pravo da ubije covjeka, pa taman on pobio milion ljudi. za mene ubiti nekog jer je on ubio nekog prije je isti qurac. po mom misljenju smrtna kazna ne postoji ni zbog chega nego da taj ne bi bio na teretu drzavi. covjek ce svakako provest citav zivot u zatvoru, pa ga je bolje ubiti neg da kosta. najbolji covjek sigurno po mojoj procjeni u proslom stoljecu je bio papa ivan pavao drugi. vidili ste kako je on oprostio svom atentatoru i taj covjek se uspjesno vratio resocializovan. on vishe nikom nije pretnja. pola tih velikih ubica, monstruma je bolesno. zbog chega su bolesni? da nismo i mi kao drustvo malo krivi? ima ljudi kao onaj scott peterson koji je ubio svoju zenu trudnu, koji imaju psihickih poremecaja za koji kazu da su urodjeni. doktori tvrde da on ima neku bolest od koje on nije u stanju nikog voliti. jednostavno covjek kao takav rodjen. on nije kriv sto ga je priroda takvog napravila al po mom ima pravo na zivot. odvojite ga negdje gdje nema mogucnost da nekom nesto uradi lose i pustite ga da zivi. zar smo mi netko tko treba odlucivati tko zivi, tko ne?
nisi ti mene shvatio izgleda

a mislio sam da sam bio jasan

smrtna kazna je super dok neko nevin ne strada, medjutim nemozemo biti 100% sigurni da neko nije nevin stoga nisam za smrtnu
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

hebo te ti si gori od mene
ja mislio da sam najveci radikalac :D
Locked