II svjetski rat
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
prog321
#276 Re: II svjetski rat
Navedite jedan da je bio bolji 1941 .?
- madner
#277 Re: II svjetski rat
Taj tenk je do 1943 mogao voziti samo 200km, jer je vazdusni filter bio ocajan. No to tada nije bio neki problem, uglavnom bi zeljeznicom jedinice bile prebacene u rejon.Fantassin wrote:Tenk koji je proizvodjen 41 t34 je mogao da vozi cca 200 km .. nakon toga bilo neophodno mjenjati motor.. ugl evo ti link sa fokusom na moju tvrdnju .madner wrote:Pa ne znam gdje poceti.
Zasto mislis da su problem bili mladi oficiri 1941 a ne recimo to sto je Crvena Armija bila u procesu reorganizacije? Da su imali jednostavno manju borbenu moc od Njemaca? Da su jos eksperimentisali sa upotrebom oklopno mehanizovanih snaga itd...
Nisu izgubili 70% svojih kapaciteta, osim u tacno odredjenim granama.
Do kraja 1941 preko 3000 T-34 je proizvedeno i jos 1500 KV. To je gotovo duplo vise od broja modernih Njemackih tenkova koristenih do 1941.
Sto se tice produkcije, Njemaca je jedino 1944 proizvela vise tenkova od SSSRa. Ne mozes reci da su se Sovjeti tek tada zahuktali kada su zapravo iste fabrike radile 1942, 1943 i 1944.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_c ... rld_War_II
Pod pojmom "reorganizacija" sam uzeo najbitniju tacku (sto se pokazalo na pocetku) a to je oficirski kadar.
Ne vidim kako link dokazuje tvoju tvrdnju. 1941 je Crvena Armija imala preko 20 000 tenkova, ni do kraja rata nisu imali tako dobru premoc kao tada.
Reorganizacija nema veze sa oficirskim kadrom.
- madner
#278 Re: II svjetski rat
Na bojistu nije bio dominatan, mada je imao dobre predispozicije.Otto Skorzeny wrote:karanana wrote:nije bio najbolji 1 na 1 ali su masovna proizvodnja i kvantitet ucinili svoje.
Do pojave Panthera i Tigra bio je poprilicno dominantan na bojistu . Osnova toga bile su izuzetne manevarske sposobnosti i dobar top . T34 je prvi od tenkova koji se danas nazivaju MBT (Main battle tank ). Panther je bio u rangu sa t34 Tigar daleko dominantniji od t34 . Ali t34 je proizveden u desetinama hiljada dok i Panthera i Tigrova zajedno u raznim verzijama nije proizvedeno vise od 8000
-
prog321
#279 Re: II svjetski rat
Bio je i na bojistu dominantan.
Drugi par cipela je sto ga Rusi nisu znali pravilno koristiti. Tek su kasnije naucili od Wehrmachta.
Drugi par cipela je sto ga Rusi nisu znali pravilno koristiti. Tek su kasnije naucili od Wehrmachta.
- madner
#280 Re: II svjetski rat
Ne, imao je ogromne mane.prog321 wrote:Bio je i na bojistu dominantan.
T-34 je bio stopiran kako bi se iste odklonile, T-34M je trebala biti glavna verzija. No zbog objektivnih okolnosti nisu mogli cekati, pa je takav kakav je otisao u legendu.
-
prog321
#281 Re: II svjetski rat
Nijedna mana T-34 nije bila veca od mana kompetitora kada je sisao sa produkcijske trake.
T-34 je je bio strah i trepet. Njemacki protivtenkovski topovi mu nisu mogli nista.
Naravno, kasnije su njemacki protivtenkovski topovi rasli u kalibru, onda je oklop T-34 rastao. i slicne nadogradnje.
Medjutim, kada je T-34 izasao 1941, tad mu nijedan tenk na svijetu nije bio ravan.
Pa njemacki panteri i tigrovi su bile vece kopije 34-orke.
T-34 je je bio strah i trepet. Njemacki protivtenkovski topovi mu nisu mogli nista.
Naravno, kasnije su njemacki protivtenkovski topovi rasli u kalibru, onda je oklop T-34 rastao. i slicne nadogradnje.
Medjutim, kada je T-34 izasao 1941, tad mu nijedan tenk na svijetu nije bio ravan.
Pa njemacki panteri i tigrovi su bile vece kopije 34-orke.
- madner
#282 Re: II svjetski rat
Kako nije imao vece mane kada je u 1942 izgubljeno barem 3 ili 4 ista na svaki Njemacki?
Osnovni problem je bio sto je bilo jako tesko vidjeti protivnika u tom modelu, a nije ni pomoglo sto nije bio bas previse precizan kada ga je napokon vidio.
Osnovni problem je bio sto je bilo jako tesko vidjeti protivnika u tom modelu, a nije ni pomoglo sto nije bio bas previse precizan kada ga je napokon vidio.
-
prog321
#283 Re: II svjetski rat
Veliki gubici ruskih tenkova u prve dvije godine rata je lezalo u losoj taktickoj postavki tenkovsih formacija.
I Francuzi su u WW2 imali bolji tenk od njemackoj. Pa su izgubili, jer ih nisu znali pravilno koristiti.
I Francuzi su u WW2 imali bolji tenk od njemackoj. Pa su izgubili, jer ih nisu znali pravilno koristiti.
- madner
#284 Re: II svjetski rat
1942 je svaki T-34 imao radio vazu.
-
prog321
#285 Re: II svjetski rat
Rusi su u prve dvije godine pravili istu gresku kao i Francuzi.
Koristili su tenkove kao podrska pjesadiji. Svaka ceta je imala par tenkova i bili su rastrkani po bojistu.
Tek su od Wehrmachta vidjeli da tenkovi moraju biti grupisani zajedno i imati zajednicki pravac proboja, dok pjesadija cisti iza njih.
Koristili su tenkove kao podrska pjesadiji. Svaka ceta je imala par tenkova i bili su rastrkani po bojistu.
Tek su od Wehrmachta vidjeli da tenkovi moraju biti grupisani zajedno i imati zajednicki pravac proboja, dok pjesadija cisti iza njih.
- madner
#286 Re: II svjetski rat
To apsolutno nije tacno.
Cak ni za Francuze, a ne za Crvenu Armiju.
Cak ni za Francuze, a ne za Crvenu Armiju.
- Fantassin
#288 Re: II svjetski rat
Sa cime su Rusi usli u rat da pojasnim jos malo..
At the beginning of German invasion most of the Soviet Union's tank forces were composed of the T-26 tank series and BT. A few T-40s had appeared, along with about 1363 mechanically unreliable early T-34 tanks, and 677 KV-1 and KV-2s. Many early T-34s were captured or destroyed.
The Soviet Union began and ended the war with more tanks than the rest of the world combined (18,000-22,000). At the start of World War II the most common tank in Soviet service was the Vickers-based T-26, armed with a 45 mm gun capable of penetrating most German tanks at normal combat ranges. Few had radios. The design was mechanically sound although incapable of further development. The BT tank series, based on the Christie suspension system, were usually armed with the same 45 mm gun and were the most mobile tanks in the world. Close-support versions of both tanks existed, armed with 76.2 mm howitzers. However, the BT was at the end of its design life. The Red Army also fielded thousands of light reconnaissance tanks such as the amphibious T-37 and T-38. These had limited combat value; although highly mobile, they were armed only with 7.62 mm machine guns and had very thin armour. The Red Army also had about 400 T-28 medium, multi-turreted tanks, which were in most respects equal to the German Panzer IV. Again, though, this design dated from 1931 and was obsolescent.
Problemi uzrokovani Staljinovom cistkom i njen udar na komandnu sposobnost i takticku izvedbu crvene armije:
The Soviet Union ended the 1930s with a huge fleet of tanks almost completely derived from foreign designs, but before 1941 developed some of the most important trend-setting tanks of the war. The problem the Soviet tank force faced in 1941 was not primarily the technical quality of its vehicles, but the very poor state of maintenance, the appalling lack of readiness, and the poor command situation brought on by the purges. The Red Army had in 1940 adopted an advanced doctrine that it was simply incapable of executing.
Napokon pocetak masovne proizvodnje t34 koje su bile operativne.
Several excellent designs were just entering production in 1940-41. On the eve of war, the Red Army had embarked on two closely related projects to reorganize its mechanized forces and re-equip them with modern designs incorporating the lessons of the Spanish Civil War, the Battle of Khalkhin Gol and the Winter War. Some of these designs leapfrogged other countries' tank designs. The most significant was the T-34, originally designed as the successor to the BT series, but with its heavier armour and heavy dual-purpose gun it became the best medium tank of the first half of World War II.
Preveo bih clanke ali neda mi se jer sam na telefonu
BTW: Odlicna diskusija.
At the beginning of German invasion most of the Soviet Union's tank forces were composed of the T-26 tank series and BT. A few T-40s had appeared, along with about 1363 mechanically unreliable early T-34 tanks, and 677 KV-1 and KV-2s. Many early T-34s were captured or destroyed.
The Soviet Union began and ended the war with more tanks than the rest of the world combined (18,000-22,000). At the start of World War II the most common tank in Soviet service was the Vickers-based T-26, armed with a 45 mm gun capable of penetrating most German tanks at normal combat ranges. Few had radios. The design was mechanically sound although incapable of further development. The BT tank series, based on the Christie suspension system, were usually armed with the same 45 mm gun and were the most mobile tanks in the world. Close-support versions of both tanks existed, armed with 76.2 mm howitzers. However, the BT was at the end of its design life. The Red Army also fielded thousands of light reconnaissance tanks such as the amphibious T-37 and T-38. These had limited combat value; although highly mobile, they were armed only with 7.62 mm machine guns and had very thin armour. The Red Army also had about 400 T-28 medium, multi-turreted tanks, which were in most respects equal to the German Panzer IV. Again, though, this design dated from 1931 and was obsolescent.
Problemi uzrokovani Staljinovom cistkom i njen udar na komandnu sposobnost i takticku izvedbu crvene armije:
The Soviet Union ended the 1930s with a huge fleet of tanks almost completely derived from foreign designs, but before 1941 developed some of the most important trend-setting tanks of the war. The problem the Soviet tank force faced in 1941 was not primarily the technical quality of its vehicles, but the very poor state of maintenance, the appalling lack of readiness, and the poor command situation brought on by the purges. The Red Army had in 1940 adopted an advanced doctrine that it was simply incapable of executing.
Napokon pocetak masovne proizvodnje t34 koje su bile operativne.
Several excellent designs were just entering production in 1940-41. On the eve of war, the Red Army had embarked on two closely related projects to reorganize its mechanized forces and re-equip them with modern designs incorporating the lessons of the Spanish Civil War, the Battle of Khalkhin Gol and the Winter War. Some of these designs leapfrogged other countries' tank designs. The most significant was the T-34, originally designed as the successor to the BT series, but with its heavier armour and heavy dual-purpose gun it became the best medium tank of the first half of World War II.
Preveo bih clanke ali neda mi se jer sam na telefonu
BTW: Odlicna diskusija.
- madner
#289 Re: II svjetski rat
Najveca tenkovska formacija 1941 je mehanizovani korpus crvene armije, koji ima gotovo 1000 tenkova kralju i sahu. 2 oklopne divizije i jedna mehanizovana. Najveca tenkovska bitka do Kurska se odvila upravo 1941 oko Brodija.
Mislim mozes ti lupati gluposti, no trebao bi ipak nesto procitati.
- Fantassin
#290 Re: II svjetski rat
Generalna doktrina kaoo sam i ja upoznat kod Rusa je bila "kombinovana vatrena moc" sto je znacilo mix pjesadije i oklopa (kao sto se danas koristimadner wrote:Najveca tenkovska formacija 1941 je mehanizovani korpus crvene armije, koji ima gotovo 1000 tenkova kralju i sahu. 2 oklopne divizije i jedna mehanizovana. Najveca tenkovska bitka do Kurska se odvila upravo 1941 oko Brodija.
-
prog321
#291 Re: II svjetski rat
Svaka moja rijec je potkana samo faktima.madner wrote:Najveca tenkovska formacija 1941 je mehanizovani korpus crvene armije, koji ima gotovo 1000 tenkova kralju i sahu. 2 oklopne divizije i jedna mehanizovana. Najveca tenkovska bitka do Kurska se odvila upravo 1941 oko Brodija.
To sto ti ne vidis shumu od drveta nije moj problem.
Pogledaj kako su te oklopne divizije bile rasporedjenje. Uostalom, guglaj raspored ruskih formacija. Pa ces vidjeti da su bile pomjesane sa pjesadijom.
- madner
#292 Re: II svjetski rat
Ja koristim knjige, google je prijatelj ljudi koji ne vole citat ozbiljnu literaturu.
Ne divizije, korpusi. Svaki korpus dvije oklopne divizije, jedna motorizovana.
5. armija 3 mehanizovana korpusa i dva pjesadijska: 6 oklopnih divizija.
6. armija 3 mehanizovana korpusa i dva pjesadijska i jedan konjicki: 6 oklopnih divizija.
Dakle ukupno 12 oklopnih divizija koncentrisanih u rejonu.
Panzergruppe 1,
5 oklopnih divizja i 4 motorizovane.
Ne divizije, korpusi. Svaki korpus dvije oklopne divizije, jedna motorizovana.
5. armija 3 mehanizovana korpusa i dva pjesadijska: 6 oklopnih divizija.
6. armija 3 mehanizovana korpusa i dva pjesadijska i jedan konjicki: 6 oklopnih divizija.
Dakle ukupno 12 oklopnih divizija koncentrisanih u rejonu.
Panzergruppe 1,
5 oklopnih divizja i 4 motorizovane.
-
prog321
#293 Re: II svjetski rat
Fakt #2.
Rusi do 1943 nisu znali da Wehrmacht ima sekundarnu liniju odbrane.
Prvu liniju su drzali prasinari (kao sto je danas u svim vojskama svijeta tako)
Druga linija se vecinom sastojala od elitnih SS-Waffen trupa.
Rusi su imali mnogo gubitaka u ljudstvu i tehniki samo zbog tog neznanja.
- madner
#294 Re: II svjetski rat
Ovo je vec tragedija sa elementima komedije.
- Fantassin
#295 Re: II svjetski rat
E to ti je tanak faktprog321 wrote:Fakt #2.![]()
-
prog321
#296 Re: II svjetski rat
Postoje Njemačka dokumenta iz 42 gdje se čude kako Rusi nemaju pojma o njihovim jedinicama za podršku.
Koje sacinjavaju Waffen SS.
Ali da bi se to znalo, mora se pročitati vise od jedne knjige.
Koje sacinjavaju Waffen SS.
Ali da bi se to znalo, mora se pročitati vise od jedne knjige.
- Fantassin
#298 Re: II svjetski rat
madner wrote:
-
PM72
#299 Re: II svjetski rat
Kad napišeš "postoje dokumenta " a ne navedeš izvor to je isto kao što NASA tvrdi da ima vode na Marsu.Nisu je još našli ali gdje je - tu je.Ili kad je Rašo tvrdio da ima "oslobađajuće" dokumente u laptopu kojeg su mu oduzeli prilikom hapšenja.
-
prog321
#300 Re: II svjetski rat
Pa evo pola sata trazim jebenu knjigu.
Znam da sam negdje procitao, ali hajde nadji sad kad mi treba.
Znam da sam negdje procitao, ali hajde nadji sad kad mi treba.