ja sam etnokapitalistaturban wrote:Sad znam ko si Ti...
Da li ste Yugonostalgičari ?
-
Alija Alijagić
#276 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#277 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Ne grijesi dushu, ... bilo je i postenih Jugoslovena.paratrooper wrote:Kako mi se cini Jugosloveni su najvise okrvarili ruke u ratovima po Bosni i Hrvatskoj.
Jedan je cak i u prvom "demokratskom" predsednistvu RBiH sedio, ...
- Vodenjak
#278 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
I jedna i druga su nestale nekako u isto vrijeme.
Ovi koji danas misle da su bosanskohercegovacki patrioti time sto ispred onog zivota kojeg je prosjecan covjek nekad imao stavljaju zivot koji danas ima u ovoj nakazi od drzave, imaju ili premalo znanja i iskustva ili su i sami stvaraoci pomenute nakaze!
Ovi koji danas misle da su bosanskohercegovacki patrioti time sto ispred onog zivota kojeg je prosjecan covjek nekad imao stavljaju zivot koji danas ima u ovoj nakazi od drzave, imaju ili premalo znanja i iskustva ili su i sami stvaraoci pomenute nakaze!
-
paratrooper
#279 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
BIH trebaju dva integrativna faktora koji su zajednicki za sva uspjesna drustva; kreativnost mladih i transparentnost i iskrenost starijih.Vodenjak wrote:Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
A kako to kada svi psuju i svadjaju se , kako kad su svi neko direktno neko indirektno zrtve sistema koji se raspadao godinama da bi na kraju , kada vise nije bilo goriva eksplodirao ?
Mislim da ce ipak morati biti pojedinac koji ce pokrenuti stvari na dobro, ne znam kada i ko jer iza tog pojedinca ce morati stajati ogroman kapital.
- turban
#280 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Moje misljenje je da se Yugoslavije treba stidjeti svaki posten Bosanac.Vodenjak wrote:Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
@Vodenjak ko ti je unistio Yugoslaviju i istu od ostataka pretvorio u avetinju koja je progutala sopstveni narod?
Ta tvoja Yugoslavija podsjeca me na jednu Brazilsku majku koja je imala setoro djece.Bila divna majka i jednog dana zaklala petero sopstvene djece.Kako pricati o toj majaci,i kako je se sjecati.Po onome sto je zadnje uradila ili po vremenu kad je bila divna majka???
- saibaba
#281 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Alija zar misliš da može funkcionisati sistem u kojem digneš kredit napraviš kuću i poslije dvije godine vratiš te pare za koje tada mozeš kupit dvije šteke cigara ...Alija Alijagić wrote:ja sam etnokapitalistaturban wrote:Sad znam ko si Ti...
- Hodidjed
#282 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
E svasta nesta procitah, i gomila kvazi argumenata je izlozeno.........pa da krenemo redom:
1. JNA nije ubijala, nego se preko noci transformisala u Vojsku Srbije. Steta sto im Srbija nije dala nove oznake, pa da se ne identificiraju sa JNA. Nije nas ubijala JNA nego Srbija. Halo!
2. Problem nacionalnog identiteta
Bosanci su protjerani iz Bosne jos dolaskom Osmanlija. Austrougarska produbljuje nacionalne netrpeljivosti podjelom naroda u Bosni po vjerskom kljucu kada svi preko noci mijenjau nacionalni identitet. To potvrdjuje Kraljevina Jugoslavija i odrzava Titova Jugoslavija.
Bosnjak, iliti Musliman, termin dozvoljen od strane tadasnje SFRJ, i uvrsten u Ustav iz 1974 godine nije nista nego potvrda prevlasti Srbije i Hrvatske, odnosno potvrda onoga sto je nametnula Austro-Ugarska. Da budem jasniji: "Dozvoli li su da se muslimani izjasnjavaju u Bosni kako hoce, samo da ne diraju tamosnji hrvatski i srpski korpus. Jer, da su se izborili za Bosanstvo, to bi znacilo da bi se vremenom hrvatski i srpski korpus smanjivao, tj, poceli bi se i oni izjasnjavati kao Bosanci. Uzmite primjer Crne Gore i sve ce vam biti jasno.
Dakle, podjela ostaje na djelu i dalje u BIH,a to sasvim odgovara i Srbiji i Hrvatskoj koje tvrde da u Bosni nikad nije bilo Bosanaca kao zasebnog naroda, vec su Bosance uvijek cinili Hrvati i Srbi, a neki od njih su vremenom presli na islam.
3. Problem Jugoslavije
Ko su Jugonostalgicari: 1. Svi Srbi, zato sto je Srbija bila dominantna u Jugoslaviji; 2. 20% Slovenaca, koji jesu bili za otcjepljenje Slovenije, ali ne i da im nametnu kapitalisticki drustveni sistem; 3. 40% Hrvata, jer je ideja za stvaranje Jugoslavije krenula upravo iz Hrvatske, ali je Srbija odnijela prevlast, tj "ukrala im ideju za svoje tlaciteljske teznje"; 4. Komplet Makedonija, jer su imali veliku zastitu za ledjima, a sada imaju problema i sa Albanijom i sa Grckom (sjetimo se dogovora Izetbegovic-Gligorov iz 1991); 5. 70% Bosanaca: a.svi Srbi, jer bi bili ujedinjeni sa Srbijom, b.potajno Hrvati, jer bi bili ujedinjeni sa Hrvatskom; c. dobar dio Muslimana, jer im ovakva Bosna nista ne pruza.
4. Sta smo izgubili a sta smo dobili?
Izgubili smo jaku drzavu, respektnu vojnu silu u Evropi za koju sada neki kazu da je bila "zaostala". Imali smo pasos sa kojim smo mogli obici citav svijet a da nas niko ne pita za vizu. Mogli smo vrata stana drzati otvorena bez bojazni da ce nas neko opljackati jer smo svi imali isto, i mogli smo prespavati na klupi u parku bez bojazni da ce nas neko ubiti, jer smo imali jaku Miliciju i svijest "ne ciniti zlo".
Imali smo pozitivnu istoriju, NOB i tekovine antifasizma, lijepe praznike koje smo svi slavili. Svi smo bili jednaki, nismo se razlikovali ni po vjeri ni po naciji i odatle mnostvo tzv "mjesanih brakova".
Mogli smo na more ici i po 15 dana i da se opet vratimo sa parama u dzepu. itd itd.
Sta smo dobili... Dobili smo: 1.Hrvatska, probleme sa Italijom(istra), probleme sa ustasama(Blajburg), probleme sa Slovenijom (granice); 2. Srbija je dobila probleme sa svima pa i sa sobom samima; 3. Slovenija, pored problema sa Hrvatskom, kukaju kako ce vremenom u EU izgubiti svoj nacionalni identitet, jer se pretezno govori engleski, ili talijanski ili njemacki. Ulazi im radna snaga iz bivsih istocnih zemalja, a njihova odlazi na zapad; 4. Makedonija (vec sam gore spomenuo); 5. Bosna ima ocitu dominaciju Srbije na 50% njenog teritorija i resursa i samim tim je invalid u progresu. Posrali su nam se na Tvrtkovu zastavu koja je simbol Bosne kao drzave, a ne Muslimana, dakle simbol svih koji u Bosni zive. Hrvati hoce sahovnicu, a Srbi hoce orla, a Muslimani pak zelenu "farbu" i eventualno polumjesec i zvijezdu. Imamo pasos sa kojim jos samo u Albaniju mozemo (a ni to necemo moci uskoro). Dobili smo policiju koja je nejedinstvena neefikasna i ima malo ovlasti, zato moramo ugradjivati alarme u stanove, stavljati resetke na balkone, stavljati alarme u auta, drzati pare samo u banci, i eventualno zbaviti pistolj. Imamo 20% siromasnih i 60% koji jedva sastavljaju "kraj s krajem" i 10% koji kupe sve za sebe i drze stoku kako im se prohtije. Imamo medije koje su i Hrvatske i Srpske i Muslimanske, a najmanje bosanske.
Pejakovicu, ipak je bio u pravu onaj sto ti je rek'o: "Nema Bosne".
1. JNA nije ubijala, nego se preko noci transformisala u Vojsku Srbije. Steta sto im Srbija nije dala nove oznake, pa da se ne identificiraju sa JNA. Nije nas ubijala JNA nego Srbija. Halo!
2. Problem nacionalnog identiteta
Bosanci su protjerani iz Bosne jos dolaskom Osmanlija. Austrougarska produbljuje nacionalne netrpeljivosti podjelom naroda u Bosni po vjerskom kljucu kada svi preko noci mijenjau nacionalni identitet. To potvrdjuje Kraljevina Jugoslavija i odrzava Titova Jugoslavija.
Bosnjak, iliti Musliman, termin dozvoljen od strane tadasnje SFRJ, i uvrsten u Ustav iz 1974 godine nije nista nego potvrda prevlasti Srbije i Hrvatske, odnosno potvrda onoga sto je nametnula Austro-Ugarska. Da budem jasniji: "Dozvoli li su da se muslimani izjasnjavaju u Bosni kako hoce, samo da ne diraju tamosnji hrvatski i srpski korpus. Jer, da su se izborili za Bosanstvo, to bi znacilo da bi se vremenom hrvatski i srpski korpus smanjivao, tj, poceli bi se i oni izjasnjavati kao Bosanci. Uzmite primjer Crne Gore i sve ce vam biti jasno.
Dakle, podjela ostaje na djelu i dalje u BIH,a to sasvim odgovara i Srbiji i Hrvatskoj koje tvrde da u Bosni nikad nije bilo Bosanaca kao zasebnog naroda, vec su Bosance uvijek cinili Hrvati i Srbi, a neki od njih su vremenom presli na islam.
3. Problem Jugoslavije
Ko su Jugonostalgicari: 1. Svi Srbi, zato sto je Srbija bila dominantna u Jugoslaviji; 2. 20% Slovenaca, koji jesu bili za otcjepljenje Slovenije, ali ne i da im nametnu kapitalisticki drustveni sistem; 3. 40% Hrvata, jer je ideja za stvaranje Jugoslavije krenula upravo iz Hrvatske, ali je Srbija odnijela prevlast, tj "ukrala im ideju za svoje tlaciteljske teznje"; 4. Komplet Makedonija, jer su imali veliku zastitu za ledjima, a sada imaju problema i sa Albanijom i sa Grckom (sjetimo se dogovora Izetbegovic-Gligorov iz 1991); 5. 70% Bosanaca: a.svi Srbi, jer bi bili ujedinjeni sa Srbijom, b.potajno Hrvati, jer bi bili ujedinjeni sa Hrvatskom; c. dobar dio Muslimana, jer im ovakva Bosna nista ne pruza.
4. Sta smo izgubili a sta smo dobili?
Izgubili smo jaku drzavu, respektnu vojnu silu u Evropi za koju sada neki kazu da je bila "zaostala". Imali smo pasos sa kojim smo mogli obici citav svijet a da nas niko ne pita za vizu. Mogli smo vrata stana drzati otvorena bez bojazni da ce nas neko opljackati jer smo svi imali isto, i mogli smo prespavati na klupi u parku bez bojazni da ce nas neko ubiti, jer smo imali jaku Miliciju i svijest "ne ciniti zlo".
Imali smo pozitivnu istoriju, NOB i tekovine antifasizma, lijepe praznike koje smo svi slavili. Svi smo bili jednaki, nismo se razlikovali ni po vjeri ni po naciji i odatle mnostvo tzv "mjesanih brakova".
Mogli smo na more ici i po 15 dana i da se opet vratimo sa parama u dzepu. itd itd.
Sta smo dobili... Dobili smo: 1.Hrvatska, probleme sa Italijom(istra), probleme sa ustasama(Blajburg), probleme sa Slovenijom (granice); 2. Srbija je dobila probleme sa svima pa i sa sobom samima; 3. Slovenija, pored problema sa Hrvatskom, kukaju kako ce vremenom u EU izgubiti svoj nacionalni identitet, jer se pretezno govori engleski, ili talijanski ili njemacki. Ulazi im radna snaga iz bivsih istocnih zemalja, a njihova odlazi na zapad; 4. Makedonija (vec sam gore spomenuo); 5. Bosna ima ocitu dominaciju Srbije na 50% njenog teritorija i resursa i samim tim je invalid u progresu. Posrali su nam se na Tvrtkovu zastavu koja je simbol Bosne kao drzave, a ne Muslimana, dakle simbol svih koji u Bosni zive. Hrvati hoce sahovnicu, a Srbi hoce orla, a Muslimani pak zelenu "farbu" i eventualno polumjesec i zvijezdu. Imamo pasos sa kojim jos samo u Albaniju mozemo (a ni to necemo moci uskoro). Dobili smo policiju koja je nejedinstvena neefikasna i ima malo ovlasti, zato moramo ugradjivati alarme u stanove, stavljati resetke na balkone, stavljati alarme u auta, drzati pare samo u banci, i eventualno zbaviti pistolj. Imamo 20% siromasnih i 60% koji jedva sastavljaju "kraj s krajem" i 10% koji kupe sve za sebe i drze stoku kako im se prohtije. Imamo medije koje su i Hrvatske i Srpske i Muslimanske, a najmanje bosanske.
Pejakovicu, ipak je bio u pravu onaj sto ti je rek'o: "Nema Bosne".
-
Klodovik
#283 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
[/quote]
Da, stanovi i krediti za kuće, besplatno fakultetsko obrazovanje, samoupravljanje, sloboda kretanja sa Yu pasošem po čitavoj Evropi. Nisu se samo Fiće vozile, Ex YU je proizvodila VW u Sarajevu, RENO u Novom Mestu, OPEL u Kikindi, kamione MERCEDES, a automobile se moglo uvoziti iz inostranstva uz carinska opterećenja koja nisu bila veča nego danas.[/quote]
Stanove i kredite za kuće imaš i danas. Fakultetsko obrazovanje na državnim ustanovama je besplatno za one koji žele redovno učiti i raditi, zar ne? Ili to vrijedi samo za moj fakultet? Renault se i danas pravi u Novom Mestu, u Sarajevu sklapaju Škode (što mu ga danas dođe isto što i VW), a u Srbiji uskoro trebaju početi sklapati i Opelova vozila (mislim Astru Classic II) ako to već i nije krenulo. Što se tiče carina... ne znam o kom periodu ti govoriš. Sjećam se da si za kupovinu npr. BMW-a morao državi platiti oko 150% raznih dažbina. I da, bilo je samoupravljanje, ali niko nije odgovarao za bilo šta loše što je uradio. Privredni kriminal i lopovluci, nepotizam (porodični i partijski), žderanje i opijanje na potpis i troškove reprezentacije, inflacija, nestašice goriva i čega sve ne... i nikom ništa. Ko je odletio? Ko je odgovarao? Neki premijer ili ne daj Bože Predsjednik? Istina, ta 'lijepa tradicija' održala se do današnjih dana. A ova priča za vize je više postala smiješna. Ako imaš novca i vremena, itekako možeš putovati gdje želiš.
Da, stanovi i krediti za kuće, besplatno fakultetsko obrazovanje, samoupravljanje, sloboda kretanja sa Yu pasošem po čitavoj Evropi. Nisu se samo Fiće vozile, Ex YU je proizvodila VW u Sarajevu, RENO u Novom Mestu, OPEL u Kikindi, kamione MERCEDES, a automobile se moglo uvoziti iz inostranstva uz carinska opterećenja koja nisu bila veča nego danas.[/quote]
Stanove i kredite za kuće imaš i danas. Fakultetsko obrazovanje na državnim ustanovama je besplatno za one koji žele redovno učiti i raditi, zar ne? Ili to vrijedi samo za moj fakultet? Renault se i danas pravi u Novom Mestu, u Sarajevu sklapaju Škode (što mu ga danas dođe isto što i VW), a u Srbiji uskoro trebaju početi sklapati i Opelova vozila (mislim Astru Classic II) ako to već i nije krenulo. Što se tiče carina... ne znam o kom periodu ti govoriš. Sjećam se da si za kupovinu npr. BMW-a morao državi platiti oko 150% raznih dažbina. I da, bilo je samoupravljanje, ali niko nije odgovarao za bilo šta loše što je uradio. Privredni kriminal i lopovluci, nepotizam (porodični i partijski), žderanje i opijanje na potpis i troškove reprezentacije, inflacija, nestašice goriva i čega sve ne... i nikom ništa. Ko je odletio? Ko je odgovarao? Neki premijer ili ne daj Bože Predsjednik? Istina, ta 'lijepa tradicija' održala se do današnjih dana. A ova priča za vize je više postala smiješna. Ako imaš novca i vremena, itekako možeš putovati gdje želiš.
- Vodenjak
#284 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
To sto si se ti osjecao kao dijete koje ima majku i od nje zavisi je tvoj problem.turban wrote:Moje misljenje je da se Yugoslavije treba stidjeti svaki posten Bosanac.Vodenjak wrote:Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
@Vodenjak ko ti je unistio Yugoslaviju i istu od ostataka pretvorio u avetinju koja je progutala sopstveni narod?
Ta tvoja Yugoslavija podsjeca me na jednu Brazilsku majku koja je imala setoro djece.Bila divna majka i jednog dana zaklala petero sopstvene djece.Kako pricati o toj majaci,i kako je se sjecati.Po onome sto je zadnje uradila ili po vremenu kad je bila divna majka???
U tvojoj uporedbi ja sam bio jedno od to sestoro djece i bili smo sirocici bez oca i majke ali smo se drzali zajedno.
Kada smo se posvadjali i krenuli svako svojim putem, postali smo siromasi.
Siromasi u ekonomskom, materijalnom i duhovnom pogledu!
-
*mima*
#285 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Kako ovo jadno zvuci.turban wrote:Moje misljenje je da se Yugoslavije treba stidjeti svaki posten Bosanac.Vodenjak wrote:Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
-
Klodovik
#286 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Ja kad pomislim na 'siromašnu' Sloveniju (a i Hrvatsku), sve mi suze krenu na oči. Nemaju ljudi šta jesti. Jadni oni. A tek što su duhovno siromašni... čudo jedno. Tlapnje.Vodenjak wrote:To sto si se ti osjecao kao dijete koje ima majku i od nje zavisi je tvoj problem.turban wrote:Moje misljenje je da se Yugoslavije treba stidjeti svaki posten Bosanac.Vodenjak wrote:Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
U tvojoj uporedbi ja sam bio jedno od to sestoro djece i bili smo sirocici bez oca i majke ali smo se drzali zajedno.
-
Lesli Eldridž
#287 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Evo i meni se plače kako su Slovenci i Hrvati najebali. Jadni oni, sirotinja, ali smo mi zato duhovno bogati 
- saibaba
#288 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Jeste samo sto smo imali jednog veelikog tatu s pendrekomVodenjak wrote:To sto si se ti osjecao kao dijete koje ima majku i od nje zavisi je tvoj problem.turban wrote:Moje misljenje je da se Yugoslavije treba stidjeti svaki posten Bosanac.Vodenjak wrote:Kad se bolje prokontam, jednako sam nostalgican i za Brozovom Jugoslavijom i za Brozovom Bosnom i Hercegovinom!
Slovenija je baš primjer jedne siromašne zemlje koja duhovno vapi za Jugoslavijom.
- Vodenjak
#289 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Aha...
E dobro..
Kad smo vam vec kod sestrica, bilo bi vrijedno napomenuti da sam gotovo ubijedjen da te dvije drzavice velicine manje pokrajine u osrednjoj evropskoj zemlji sasvim sigurno imaju - ako ne loshiju, a ono sasvim sigurno nista bolju ekonomiju nego sto su je imali prije raspada Jugoslavije.
Drugo, da se Jugoslavija nastavila razvijati u pravcu reformi Ante Markovica, onda bi.... Eeeee.. onda bi....
Nego, najzanimljivije je to sto vi moje misljenje pobijate nasladjujuci se vasom tvrdnjom kako je kod komsija bolje nego sto je nekad bilo, pa vam sve nesto drago, cvjetate naprosto...
A vlastita kuca? Ma hebo to, ha?
Nek`je Hrvatska demokratska a Srbija slaba (jedan od pozdrava i muzickih zelja dragog nam Dobricine) i vama odmah sve po volji...

Mila majko...

E dobro..
Kad smo vam vec kod sestrica, bilo bi vrijedno napomenuti da sam gotovo ubijedjen da te dvije drzavice velicine manje pokrajine u osrednjoj evropskoj zemlji sasvim sigurno imaju - ako ne loshiju, a ono sasvim sigurno nista bolju ekonomiju nego sto su je imali prije raspada Jugoslavije.
Drugo, da se Jugoslavija nastavila razvijati u pravcu reformi Ante Markovica, onda bi.... Eeeee.. onda bi....
Nego, najzanimljivije je to sto vi moje misljenje pobijate nasladjujuci se vasom tvrdnjom kako je kod komsija bolje nego sto je nekad bilo, pa vam sve nesto drago, cvjetate naprosto...
A vlastita kuca? Ma hebo to, ha?
Nek`je Hrvatska demokratska a Srbija slaba (jedan od pozdrava i muzickih zelja dragog nam Dobricine) i vama odmah sve po volji...
Mila majko...
- saibaba
#290 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Ja mislim da nema ništa loše u tome da su komšije uspješne što je Hrvatska uspješnija i nama će biti bolje.
Srbija nije slaba zato što joj je neko bacio sihre neko što godinama vodi glupu radikalnu politiku.Koja je i uništila jugoslaviju.
Ne razumijem zašto sve gledaš kroz prizmu raspada jugoslavije. Ta zemlja više nije mogla da postoji a to da svi imamo podjednaku krivicu i tvrdnje kao : krivi su nacinalisti. To nema veze sa pameću.
92 U Bosni je umjesto rahmetli Alije mogao biti Bik koji sjedi mi bi opet bili napadnuti iz Srbije.
Vodenjak evo jedna misao za razmišljanje. sto su republike bivše jugoslavije imale manje srba u strukturi stavnovništva to su bolje prošle prilikom raspada i tako da sada bolje stoje ekonomski.
Moja misao nema veze poštenim ljudima Srpske nacionalnosti ..
Srbija nije slaba zato što joj je neko bacio sihre neko što godinama vodi glupu radikalnu politiku.Koja je i uništila jugoslaviju.
Ne razumijem zašto sve gledaš kroz prizmu raspada jugoslavije. Ta zemlja više nije mogla da postoji a to da svi imamo podjednaku krivicu i tvrdnje kao : krivi su nacinalisti. To nema veze sa pameću.
92 U Bosni je umjesto rahmetli Alije mogao biti Bik koji sjedi mi bi opet bili napadnuti iz Srbije.
Vodenjak evo jedna misao za razmišljanje. sto su republike bivše jugoslavije imale manje srba u strukturi stavnovništva to su bolje prošle prilikom raspada i tako da sada bolje stoje ekonomski.
Moja misao nema veze poštenim ljudima Srpske nacionalnosti ..
-
zemo_online
#291 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
CondoR wrote:Pitanje je sasvim jasno. Koji su razlozi i zašto ste Yugonostalgičari i obrnuto,
zašto niste, i zašto smatrate da ideja Yugoslovenstva je utopija.
Vaša promišljanja
zato sto se zivjelo bolje u svakom pogledu,nije novac bio apsolutni prioritet u svakom drustvenom segmentu za razliku od danas gdje vazi pravilo koliko imas toliko vrijedis.
yuga je bila uzor za cijeli svijet kako razlicite nacije,vjere pa i kulture mogu zivjeti zajedno i njen raspad u krvi je losa poruka cijelom svijetu sto se i danas vidi.
- Karadoz
#292 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Sta je definicija Yugonostalgicara? To nisam nasao jos ovdje ...
Jesam nostalgicar za cime?
- za mirom
- za slobodnim putovanjem
- za zamljom sa minimumom kriminala
- za bezbriznim odlaskom na sportske dogadjaje
- za besplatnim i dobrim skolstvom
- za solidnim zdravstvom
- za besplatnim sportom
- za primanjima dostojnim covjeka
- za zadovoljnim umirovljenicima
- za slobodom da se djeca igraju vani
- za zemljom bez doge
- za zemljom bez mina
- za zemljom bez tajkuna
- za zemljom gdje sam bio veci gospodin dok su me zvali druze
.. ima toga jos ali mi je mrsko da pisem
Jesam nostalgicar za cime?
- za mirom
- za slobodnim putovanjem
- za zamljom sa minimumom kriminala
- za bezbriznim odlaskom na sportske dogadjaje
- za besplatnim i dobrim skolstvom
- za solidnim zdravstvom
- za besplatnim sportom
- za primanjima dostojnim covjeka
- za zadovoljnim umirovljenicima
- za slobodom da se djeca igraju vani
- za zemljom bez doge
- za zemljom bez mina
- za zemljom bez tajkuna
- za zemljom gdje sam bio veci gospodin dok su me zvali druze
.. ima toga jos ali mi je mrsko da pisem
- Luke Perry
#293 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Od poprilicne padavice bolovala ta Jugoslavija: http://unstats.un.org/unsd/snaama/resul ... on=country
-
Alija Alijagić
#294 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Bome je funkcionirao kroz mnoge decenije. Malo radili, a dobro živjeli; to je bila odlika vladavine radničke klase. A ako si ti željan da rintaš za enokapitaliste, evo, imaš fantastičnu priliku.saibaba wrote:Alija zar misliš da može funkcionisati sistem u kojem digneš kredit napraviš kuću i poslije dvije godine vratiš te pare za koje tada mozeš kupit dvije šteke cigara ...Alija Alijagić wrote:ja sam etnokapitalistaturban wrote:Sad znam ko si Ti...
-
Alija Alijagić
#295 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Da, stanovi i krediti za kuće, besplatno fakultetsko obrazovanje, samoupravljanje, sloboda kretanja sa Yu pasošem po čitavoj Evropi. Nisu se samo Fiće vozile, Ex YU je proizvodila VW u Sarajevu, RENO u Novom Mestu, OPEL u Kikindi, kamione MERCEDES, a automobile se moglo uvoziti iz inostranstva uz carinska opterećenja koja nisu bila veča nego danas.[/quote]Klodovik wrote:
Stanove i kredite za kuće imaš i danas. Fakultetsko obrazovanje na državnim ustanovama je besplatno za one koji žele redovno učiti i raditi, zar ne? Ili to vrijedi samo za moj fakultet? Renault se i danas pravi u Novom Mestu, u Sarajevu sklapaju Škode (što mu ga danas dođe isto što i VW), a u Srbiji uskoro trebaju početi sklapati i Opelova vozila (mislim Astru Classic II) ako to već i nije krenulo. Što se tiče carina... ne znam o kom periodu ti govoriš. Sjećam se da si za kupovinu npr. BMW-a morao državi platiti oko 150% raznih dažbina. I da, bilo je samoupravljanje, ali niko nije odgovarao za bilo šta loše što je uradio. Privredni kriminal i lopovluci, nepotizam (porodični i partijski), žderanje i opijanje na potpis i troškove reprezentacije, inflacija, nestašice goriva i čega sve ne... i nikom ništa. Ko je odletio? Ko je odgovarao? Neki premijer ili ne daj Bože Predsjednik? Istina, ta 'lijepa tradicija' održala se do današnjih dana. A ova priča za vize je više postala smiješna. Ako imaš novca i vremena, itekako možeš putovati gdje želiš.[/quote]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lahko je obnoviti proizvodnju kada imaš gdje da je obnoviš, i kada imaš iškolovan kadar koji može da uspješno radi taj posao. Komunisti su naslijedili porušenu i izostalu državu naseljenu međusobno zakrvljenim narodima. Parne lokomotive su smiješne onome ko nije tabanao pješke, mostovi su smiješni onome ko nije gazio rijeke. Komunisti su zatekli primitivne narode bez ikakve iole napredne ekoneomije; volovske zaprege, glad, vaške, stijenice, kaljave puteve, 70% nepismenih, jad i ćemer. Kakvo je bilo stanje kada su komunisti predali vlast?
Lahko se etnokapitalistima sad šepuriti, harčiti i rasprodavati ono što se steklo za vrijeme vladavine SKJ.
Kakav su to kapitalan projekat ostvarili etnokapitalisti, a da je od približnog značaja i veličine kao oni projekti iz vremena ex YU? Oni ponešto sitno i naprave, ali i to što naprave koristi samo njima, a ne narodu. Svak je u to vrijeme nešto čapao, pa šta? Bez obzira na to sve je dobro funkcioniralo i bivša država je bila u neprekidnom stanju progresa , ekonomskog, i socijalonog.
Last edited by Alija Alijagić on 21/04/2008 20:07, edited 2 times in total.
-
Ponekad s'proljeca
#296 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Ja koliko vidm samo jos Bosnje zale za Yu, a nisu ni svjesni da bas zbog toga i jesu u ovim govnima jer nisu nikada rascistili ko su i sta su i sta zele!!!!
Davno sam rekao da Bosnjaci 92 nisu ni glasali za samostalnu BiH, jer mislim da su ti izbori namjesteni od strane Srba i Hrvata, kako bi se zapoceo rat u BiH.
Pa bosnjacki fosili jos dan danas cuvaju partijske knjizice u ladicama i cude se kako to partija i jna ne dodju i spase ih od cetnika!!!!
Davno sam rekao da Bosnjaci 92 nisu ni glasali za samostalnu BiH, jer mislim da su ti izbori namjesteni od strane Srba i Hrvata, kako bi se zapoceo rat u BiH.
Pa bosnjacki fosili jos dan danas cuvaju partijske knjizice u ladicama i cude se kako to partija i jna ne dodju i spase ih od cetnika!!!!
-
Alija Alijagić
#297 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Nismo mi toliko nerealni. Mi jesmo glasali za samostalnost BiH, kada više nije bilo Yu, ali nismo nigdje i nikada glasali za promjenu drustvenog uređenja iz samoupravnog socijalističkog u kapitalistički. Nama je to, jednostavno natureno.
Last edited by Alija Alijagić on 21/04/2008 20:16, edited 1 time in total.
- Luke Perry
#298 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Manje, vise isto kao sto su zatekli1945.Kakvo je bilo stanje kada su komunisti predali vlast?
http://unstats.un.org/unsd/snaama/resul ... on=country
-
palermo
#299 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
Alija Alijagić wrote:Nismo mi toliko nerealni. Mi jesmo glasali za samostalnost BiH, kada više nije bilo Yu, ali nismo nigdje i nikada glasali za promjenu drustvenog uređenja iz samoupravnog socijalističkog u kapitalistički. Nama je to, jednostavno natureno.
-
Alija Alijagić
#300 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?
ma jok, samo ti mene informiraj kad je tako ozbiljna stvar u pitanju?