zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#276 Re: zena u islamu

Post by Optimus Prime »

pocoyo wrote:
Optimus Prime wrote:
pocoyo wrote:
Vidim prepoznao si se u mom postu, haj valja, da nisam dzaba pisala :lol: :lol:
Ja sam i jedini koji pise.
Ovdje si prije tacke trebao napisati jos i "gluposti", i onda bi recenica imala potpuni smisao.
Mislim da je ovakva i gramaticki neispravna :-?
Los pokusaj diskreditacije.
pocoyo

#277 Re: zena u islamu

Post by pocoyo »

@optimus,
cuj los pokusaj diskreditacije ko biva ti imas neki kredit :lol:
fala ti sto me slatko nasmija, sad mogu rahat na pocinak :D
zove "gazda" u postelju ne smijem odbiti :lol: :lol:
beautyfool

#278 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

Optimus Prime wrote:
bez_ideje wrote:Zakljucujem ,da zena u islamu moze zivjeti samo u nemuslimanskoj zemlji !
I to je samo donekle tacno.

Jedna moja kolegica Turkinja je morala prekinuti studij informatike, posto joj je otac bio misljenja da je bolje za nju da se uda za nekog lika kojeg nikad nije vidila u zivotu te da bude majka umjesto dipl. inzinjera informatike.
iako uzivaju sva gradjanska prava veliki broj muslimanki je takodjer ne moze donostiti sopstvene odluke.
A zato mi imamo dosta studentkinja iz Turske :shock: :shock: bezbeli u bjegu od udaje :lol: :lol:
Optimus Prime

#279 Re: zena u islamu

Post by Optimus Prime »

pocoyo wrote:@optimus,
cuj los pokusaj diskreditacije ko biva ti imas neki kredit :lol:
fala ti sto me slatko nasmija, sad mogu rahat na pocinak :D
zove "gazda" u postelju ne smijem odbiti :lol: :lol:
Dodji i drugi put.
Vidis kako forum zna biti zabavan.

Evo ja se citavu vecer valjam od smijeha citajuci postove u kojima se kvaziargumentima pokusava dokazati superijornost islamskog modela glede prava zena, u odnosu na zapadni model.
Optimus Prime

#281 Re: zena u islamu

Post by Optimus Prime »

A imas li kakvih anketa iz Afganistana, Somalije, Cada, Sudana, Pakistana, Senegala, Bangladesa, Burkine Faso,Nigerije i ostalih vukojebina sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom, o tome sta djevojcice misle o aranziranim brakovima, i o tome da se moraju seksati sa nekim koga mozda ne smataju privlacnim, u dosta slucajeva ogavnim kao na primjer :
http://jonathanturley.org/2008/07/16/te ... -divorced/

Ili mozda ovaj vid silovanja ne smatras tako strasnim, posto te djevojcice i nisu imale drugog izbora nego da se pokore roditeljima i svom buducem muzu?

A vjerovatno si uvjeren da silovanja u muslimanskim drustvima ne postoje, samo zato sto niko ne vodi statistike o tome.
A ne pitas se zasto se ne vode takve statistike.

Ovo je izmedju ostalog jedan od razloga.
http://www.theaustralian.news.com.au/st ... 03,00.html
istocnjak

#282 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

pocoyo wrote:
Optimus Prime wrote:
pocoyo wrote:
Vidim prepoznao si se u mom postu, haj valja, da nisam dzaba pisala :lol: :lol:
Ja sam i jedini koji pise.
Ovdje si prije tacke trebao napisati jos i "gluposti", i onda bi recenica imala potpuni smisao.
Mislim da je ovakva i gramaticki neispravna :-?
:thumbup: Š'o bi nas Kike 8) rek'o "Ma vozdra mala raja" ... :sax: ... :D ...................................... :run:
IZVANZEMALJAC

#283 Re: zena u islamu

Post by IZVANZEMALJAC »

Optimus Prime wrote:

A imas li kakvih anketa iz Afganistana, Somalije, Cada, Sudana, Pakistana, Senegala, Bangladesa, Burkine Faso,Nigerije i ostalih vukojebina sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom, o tome sta djevojcice misle o aranziranim brakovima, i o tome da se moraju seksati sa nekim koga mozda ne smataju privlacnim, u dosta slucajeva ogavnim kao na primjer :

Ili mozda ovaj vid silovanja ne smatras tako strasnim, posto te djevojcice i nisu imale drugog izbora nego da se pokore roditeljima i svom buducem muzu?

A vjerovatno si uvjeren da silovanja u muslimanskim drustvima ne postoje, samo zato sto niko ne vodi statistike o tome.
A ne pitas se zasto se ne vode takve statistike.

Ovo je izmedju ostalog jedan od razloga.
prvi link sto si postavio ima ista prica na sarajevo-x

Po pravilima Islama zena treba dati saglasnost za brak iz vlastite volje a ne zbog nekog pritiska iz vana. Postoje tradicije koje se legitimiraju uzimajuci stvari izvan konteksta, tradicije koje su u suprotnosti Islamu ali su jos uvjek prisutne.
Obrezivanje zena u nekim Africkim zemljama ili ne obrezivanje muskaraca.
Proricanje buducnosti na svakim cosku u mnogim zemljama takodje ne Islamsko.
Trend koji postaje tradicija kod nas je rokanje za vjerske praznike.
Nazalost tih nekih tradicija je sve vise a nemaju veze sa Islamom.

Drugi link sto si postavio. Nisam strucnjak za Islamsko pravo i naj bolje bi bilo da pitas nekoga ko stvarno,stvarno zna to podrucje. Stajaliste Islama oko silovanja je poznato i ta tema je vec prezvakana.
harunyahya

#284 Re: zena u islamu

Post by harunyahya »

Optimus Prime wrote:pa naravno da je to izjavila. Da je izjavila ovo drugo ostala bi bez glave.
Ne mijenja cinjenicu da se tradicija formirala godinama kroz utjecaj islama.
Pa ti svaki sat(čitaj post) sve gluplji i gluplji .Očito ne znaš engleski .one Pričaju na engleskom jeziku ,pričaju doživlja je iz svog života i kako to što se dešava nema veze sa islamom jer i one dan danas prakticiraju islam .Islam skroz malo utiče na trdiciju kako kod njih tako i kod nas koliko se to kod nas prakticira islamska tradicija toliko i kod njih.To je sve ostalo od predislamskih arapa.

Ma jok, nasilje nad zenama u arapskom svijetu je nepoznata rijec. Statistike o tome su vrlo pouzdane i precizne, oko 0% u zadnjih 100 godina.

jeste ove članke što si ispod postirao su lažni pogledaj samo komentare pa ćeš vidjet.

Optimus Prime wrote:).Pogledaj na Wikipediji sta je OECD i koje drzave toj organizaciji pripadaju.

Uporedi podatke sa onim iz Nigera su 99% muslimani.

ti jednostavno ne shvaćaš ja nemam ništa protiv da tinejdžerke postanu majke pod uslovom da se prvo udaju.Već u islamskim zemljama one nikad neće ubiti svoju djecu(dakle shvati ja sam protivubijanja djece) ko što na zapadu čine i opet ti pišem Ne znam koliki su procenti trudnoće kod tinejdžerkiu islamskim zemljama ali su se one barem udale i njihova djeca nisu plod strasti,avanturura alkohola već vjerovatno ljubavi same želje za djecom.I one svoju djecu neće ubiti za razliku od onih na zapadu.Govoriš da su djevojke u islamskim zemljama prisiljene na brak što nije tačno jesil ikad bio tamo?(možda ima slučaja a to je opet u suprotnosti sa islamom djevojka koja se prisilila na brak po šerijatu može se žaliti sudu i taj brak prekinuti.Uindiji koliki je procenat muslimana?a tam je najveći procenat prisilnih brakova(dakle tradicija ne vjera)-
Optimus Prime wrote:Ovo je izmedju ostalog jedan od razloga.
Optimus Prime wrote:privlacnim, u dosta slucajeva ogavnim kao na primjer :
[/quote][/quote]

evo primjera

There are a several important mistakes/omissions in your post. First, this is not a state-sponsored crime because the legal age for marriage in Yemen is actually 15. There is also a strong ongoing movement to bring the age up to 18. What the father did is illegal, even by Yemeni legal standards.

Second, you talk about how Nujood was criticized by some for not accepting her fate and defying her husband. While many Western news reports–perhaps in an effort to be “fair and balanced”–have published quotes by people who have both praised and condemned her, the overwhelming community, local media and government response has been in support of Nujood. Nujood herself reports that when she first went to court, the judge was shocked to learn that she was married. That a reporter is able to find a few people who disagree is not a fantastic feat, and your report that Nujood’s act was generally condemned is a gross misrepresentation

znači za mene dovoljno da ništa ne povjerujem.
Prije par mjeseci je prema tv bio slučaj da je žena u isl. zemlji tužila muža sa kojim je duže vrijme u braku jer je vidio njeno lice .To je bila najgluplja laž koja sam čuo(poslije tvojih naravno) .
nigdje nisi naveo nijedan argument a ni jedan jedini moj nisi pobio
dakle ja sam u pravu :bih:
:bih: :bih:
JThomas

#285 Re: zena u islamu

Post by JThomas »

ali pazi mu "statistike", 0%. znači - u arapskim zemljama UOPŠTE nema nasilja nad ženama, ni jedan jedini slučaj, 0% u zadnjih 10 godina.

pošto karta do tog maštosvijeta u kojem ti živiš?
istocnjak

#286 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

harunyahya wrote:
Optimus Prime wrote:pa naravno da je to izjavila. Da je izjavila ovo drugo ostala bi bez glave.
Ne mijenja cinjenicu da se tradicija formirala godinama kroz utjecaj islama.
Pa ti svaki sat (čitaj post) sve gluplji i gluplji.
Malo sam izmjenio ovu staru istocnjacku izreku ali pouka je bas dobra:

"Allah dž.š. nam je podario po dva oka i po dva uha a samo jedan jezik, da bismo mogli više gledati i slušati a manje govoriti (citaj: pisati gluposti po forumu), jer se nikad ne može reći (napisati) toliko mudrosti koliko se može prešutjeti gluposti."

:sax:
Last edited by istocnjak on 02/09/2009 10:53, edited 1 time in total.
terapija

#287 Re: zena u islamu

Post by terapija »

Ja mislim da cemo morati ovu diskusiju razdvojiti u dvije teme:

1) Kakav bi polozaj zene bio u islamu kada bi se on istinski i idealno slijedio u nekom idealnom drustvu - SBB - KBB

2) Realni polozaj zena muslimanki dana sirom svijeta
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#288 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

Zatvoreno radi renoviranja :D
terapija

#290 Re: zena u islamu

Post by terapija »

trpi youtube svasta pa i neo-muslimansku propagandu :D
andrija2007

#291 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

Malo sam izmjenio ovu staru istocnjacku izreku ali pouka je bas dobra:

"Allah dž.š. nam je podario po dva oka i po dva uha a samo jedan jezik, da bismo mogli više gledati i slušati a manje govoriti (citaj: pisati gluposti po forumu), jer se nikad ne može reći (napisati) toliko mudrosti koliko se može prešutjeti gluposti."

:sax:[/quote]

Odlično,daj svima primjer, počni od sebe!
istocnjak

#293 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

andrija2007 wrote: Odlično,daj svima primjer, počni od sebe!
Ma sve ti je relativno pa i pamet jer kada čovjek sjedi jedan sat s nekom lijepom djevojkom, čini mu se kao jedna minuta. Ali, neka sjedi jedan minut na vrućoj peći, bilo bi mu duže od jednog sata. Eto, to je relativnost.
andrija2007

#294 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

istocnjak wrote:
Ma sve ti je relativno pa i pamet jer kada čovjek sjedi jedan sat s nekom lijepom djevojkom, čini mu se kao jedna minuta. Ali, neka sjedi jedan minut na vrućoj peći, bilo bi mu duže od jednog sata. Eto, to je relativnost.
A kad sjediš pola sata sa ružnom djevojkom, je li ti i to relativno?
terapija

#295 Re: zena u islamu

Post by terapija »

Problem je sto Islam "na papiru" tj. onakav islam kakav bi trebao da bude (sve ostale mainstram monoteisticke religije takodjer) u takvom obliku slabo gdje postoji.
Isto tako i zena (kakva bi trebala) u Islamu i polozaj zene (kakav bi trebao biti) u islamu slabo gdje postoji. Ponajmanje u tradicionalno islamskim drzavama.

A sad se vaditi na to su crne ovce, pa jbg cijela drzava, zasnovana na islamskom pravu ispade sastoji se samo od crnih ovaca. Nesto tu ne stima. Ja mislim da muskarci "muslimani" tu nesto tumace i sprovode onako i onoliko koliko njima odgovara, a ne kako bi trebali - tj. dosljedno.
arzuhal

#296 Re: zena u islamu

Post by arzuhal »

istocnjak wrote:
A ja sinoć izražavam radost zbog neučestvovanja sehurlija na ostalim temama ovog pdf-a :( . Brate Istočnjak, andrija te dobro savjetuje: okani se ti ovog i drži se ramazana.
Nek se raspravlja kome je do toga.
;-)
istocnjak

#297 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

andrija2007 wrote:
istocnjak wrote:
A kad sjediš pola sata sa ružnom djevojkom, je li ti i to relativno?
Svaka je djevojka lijepa na svoj nacin ako nije fizicki onda joj Allah dž.š. podari dusevnu ljepotu ...

E sad ti zamisli sebe kako stojis jednom nogom na vrućoj peći, a drugom u hladnjaku, statističar bi rekao za tebe da se nalazis na prosjecno ugodnoj temperaturi a to nije tako jer sve je u zivotu relativno ...
istocnjak

#298 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:
istocnjak wrote:
A ja sinoć izražavam radost zbog neučestvovanja sehurlija na ostalim temama ovog pdf-a :( . Brate Istočnjak, andrija te dobro savjetuje: okani se ti ovog i drži se ramazana.
;-)
:thumbup: Upravu si brate da te Allah dž.š. nagradi svakim hajrom "vjernik je vjerniku ogledalo" ...odoh :run:
andrija2007

#299 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

arzuhal wrote:
istocnjak wrote:
;-)
Eto Istočnjak je i Brat( sa velikim b) a ja sam andrija sa malim a, indikativno zar ne?
BHF_Manijak

#300 Re: zena u islamu

Post by BHF_Manijak »

Pa ti sam sebi stavi u ncik malo a i onda se cudis sto je Arzuhal stavio...mada,nema toliko nesto sad u tome,koliko ti mislis da ima,indikacija za sta?!zsto zivite u teorijama zavjere...jes` jes`,namjerno Arzuhal stavio istocnjaku veliko b,a tebi malo a da bi te diskreditirao i potcjenio :roll: :oops:
Locked