Krst vs. Dzamija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
margina

#276 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

jasmin.gacic wrote:Samo da mi je znati do kada ce se pucati ista suplja prica.

Upustvo za dolazak na igraliste na Ciglanama. Ovo je za period kada nije planirana dzamija. Lagano se provuces izmedju kontejenra za smece i nekakvih Volva, BMW i Porschea koji su dosli na kafu u "Loru" ili pak neko mjesto gdje su ubijani ljudi eg. "Oscar" u po bijela dana covjeka upucase. Prodjes prema zgradi ICMP-a pored prolaza gdje je eksplodirala auto bomba i tu si negdje u sredini ciglana. I naci ces "finu gradsku raju" kojoj smetaju dzamije vise nego kriminalci koji pucaju jedni na druge, vise nego razni reketasi. Istu onu raju kojoj smeta ezan a ne smetaju im kojekakve dzigare kao Ceca, Dara Bubamara i ine koje u divnom svome melosu odzvanjaju iz kafica u blizini. Oni isti kojima ne smetaju kladionice u kojem se nasi maloljetnici klade.

Dzamije je su uvijek bile i uvijek ce biti mjesto sijanja pozitivne energije. Njezina duhovna ljepota (ne mora biti diktirana arhitektonskom ljepotom) uvijek je bila neprikosnovena. Za nadati se da ce i ova nova dzamija na ciglanama upravo nesto uraditi po tom pitanju. Dosta je bilo prica o parkovima za djecu, a ono kad prodjes kroz taj grupice balavurdije sa pivom od litar i dzointom u ruci. U najmanju ruku ce svetost tog objekta rastjerati iste. Uostalom veci i ljepsi park je preko puta, ali ne kako ce se tamo djeca igrati nisu to ciglane.

Dzamija treba da bude tamo, zaista postoji potreba. Dzemat Ciglane ima preko 50+ stalnih dzematlija, ako Bog da sada ce ih biti i vise.

Uvijek je ista prica iznova. Kakvi parkovi i kakvi bakraci, uvijek su neki novi jos gluplji izgovori.

Dosta vise suplje price.

Suplja je tvoja zato sto ne stanujes na Ciglanama. Uopste se ne slazem s tobom, a interesuje me gdje si nasao brojku od 50.
HomeArt

#277 Re: Krst vs. Dzamija

Post by HomeArt »

Tesssa wrote:da, ali niko nije pitao stanare Ciglana apsolutno nista.

Izgleda da sam ja budala, koja jos uvijek misli da se ljudi u ovoj drzavi nesto pitaju.
Pa stanari Ciglana i prave dzamiju.

Nisi budala samo izgleda da spavas do kasno :wink:
MUNAFIK

#278 Re: Krst vs. Dzamija

Post by MUNAFIK »

Tesssa wrote:
MUNAFIK wrote:
Tesssa wrote:da, ali niko nije pitao stanare Ciglana apsolutno nista.

Izgleda da sam ja budala, koja jos uvijek misli da se ljudi u ovoj drzavi nesto pitaju.
Pa zar vjernici koji su zahtjevali izgradnju dzamije nisu stanari ciglana?
ti jos uvijek fantaziras da su to vjernici trazili?
Pa normalno da su vjernici trazili, isto kao sto i u mom naselju vjernici traze, i evo prikupljaju se sredstva i aBd brzo ce poceti gradnja....

A ti mal fantaziras o cemu, vanzemaljci trazili, neka tajna drustva trazila.... da je ta dzamija pravljena radi toga imala bi munaru od 100 metara a ne od 7-8.... ova dzamija je toliko VELIKA da se haman ne bi ni primjetila....
margina

#279 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

sahan wrote:
Tesssa wrote:MZ Ciglane pokrenula potpisivanje peticije za promjenu lokacije dzamije :D :D :D
Pitanje je koliko petijicija moze nesto promijeniti, zemljiste je vec kupljeno i sve dozvole prikupljene.
Cini mi se................., kako si upucen, .......... a da ti nisi imam?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#280 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

margina wrote:
ne mora biti imam, ali je u pravu...kasno se reaguje...nesto slicno kao jan zlatan kulenovic i protest protiv prodaje marsalke americkoj ambasadi na dan potpisivanja sporazuma...
HomeArt

#281 Re: Krst vs. Dzamija

Post by HomeArt »

margina wrote:
sahan wrote:
Tesssa wrote:MZ Ciglane pokrenula potpisivanje peticije za promjenu lokacije dzamije :D :D :D
Pitanje je koliko petijicija moze nesto promijeniti, zemljiste je vec kupljeno i sve dozvole prikupljene.
hahaha nisam, a nisam nesto posebno ni upucen samo jedan dva teksta sam procitao od ljudi koji su ucestovali u ovome pa mi je smijesno kad vidim koliko ima napamet price oko svega ovoga.
margina

#282 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

cuj kako su dosli pa pjehe :D ...

Pa valjda su do njih dosli procedurom koja se mora proci da bi se ta dozvola dobila...
a Ako ti to nije dovoljno onda bujrum....

fino zaputis se u nadlezne institucije, pa se raspitas.... a i obratis se onima koji prave dzamiju pa se i kod njih raspitas... pa vidi, koje dozvole imaju nemaju i kako su do njih dosli...[/quote]

Aha, u ovoj drzavi je sve po zakonu. Svi su korumpirani i oni koji su na vlasti pisu sebi zakone, a ima i onih kojima ne trebaju "njihovi" zakoni, znaju da nece nizasta odgovarati, sta god da urade.
Mislim da su drugi istrazili, ali posto nemamo pravnu drzavu, kome koga tuziti?
pitt

#283 Re: Krst vs. Dzamija

Post by pitt »

mene zanima koja je procedura (ako je ikako i ima) koju IZ radi da odluci gdje treba dzamija? jel to ono volja imama, zelja par vjernika....ili je kao u normalnim zemljama da se uradi ozbiljna analiza potreba tog naselja i grada kao cjeline?
callmethebreeeze

#284 Re: Krst vs. Dzamija

Post by callmethebreeeze »

najtuznije i najzanimljivije sa ovim balkanskim raspravama je da skoro uvijek lice na igru "gluhi telefona".
:-)
margina

#285 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

Pitanje je koliko petijicija moze nesto promijeniti, zemljiste je vec kupljeno i sve dozvole prikupljene.[/quote]

Cini mi se................., kako si upucen, .......... a da ti nisi imam?[/quote]

hahaha nisam, a nisam nesto posebno ni upucen samo jedan dva teksta sam procitao od ljudi koji su ucestovali u ovome pa mi je smijesno kad vidim koliko ima napamet price oko svega ovoga.[/quote]

Pa ako nisi upucen sto barkas u ono sto ne znas?
mIRCerka

#286 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

margina wrote:Pa ako nisi upucen sto barkas u ono sto ne znas?
Margina, dovoljno je pratiti novine, odavno se prica o ovoj dzamiji, al raja sve kontala NECE...ko sto su mislili za onu u Atmejdan parku...moze se i sad pokusati ali velike su sanse da taj poKusaj bude poPusaj...
margina

#287 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

Pa zar vjernici koji su zahtjevali izgradnju dzamije nisu stanari ciglana?[/quote]

ti jos uvijek fantaziras da su to vjernici trazili?[/quote]

Pa normalno da su vjernici trazili, isto kao sto i u mom naselju vjernici traze, i evo prikupljaju se sredstva i aBd brzo ce poceti gradnja....

A ti mal fantaziras o cemu, vanzemaljci trazili, neka tajna drustva trazila.... da je ta dzamija pravljena radi toga imala bi munaru od 100 metara a ne od 7-8.... ova dzamija je toliko VELIKA da se haman ne bi ni primjetila....[/quote]

E bas mi je drago. U tvom naselju se gradi dzamija pa ces imati gdje da ides. Ali Ciglane su moje naselje.
Tesssa

#288 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Tesssa »

mIRCerka wrote:
Margina, dovoljno je pratiti novine, odavno se prica o ovoj dzamiji, al raja sve kontala NECE...ko sto su mislili za onu u Atmejdan parku...moze se i sad pokusati ali velike su sanse da taj poKusaj bude poPusaj...
rekoh ja to, na pocetku kad su je ogradili...ipak, nesto mi bi drago kad vidjeh za ovu peticiju. Ne spava se bas koliko sam mislila da se spava.
sarajevac071

#289 Re: Krst vs. Dzamija

Post by sarajevac071 »

meni uopšte nije jasno ali fakat mi nije jasno šta vi imate protiv dzamija
čitam postove na ovom forumu čitam dane oslobođenje s. bosnu pa čitam ponovo pa kontam razmišljam da ovo nije neka šega neki skeč možda nova hum. serija ali vidim nije smiješno ljudi ozbiljni raja se zapalila pravo emocije su tu ljutnja bijes zgražanje gađenje jeza muka bol tuga peticije se potpisuju još malo i demonstracije
sve mi govori da je situacija ozbiljna mogao bi se desiti i pokoji nervni slom možda i neko srce pukne od siline emocija izazvanih ... čime ono ah da dzamija se gradi
malo sam se zanio izvinjavam se zaista ne mogu da shvatim da mi neko pokušava uskratiti moja prava (ljudska građanska vjernička) i to u sarajevu gradu koji je uvijek važio za primjer suživota i tolerancije a važi i danas ma šta neki govorili
i da znate mogu ja da hodam 5km i vise do najblize dzamije i tramvajem i svojim autom i paraglajderom ako treba ali necu i šta je problem
dajem ovoj državi tj. uzima od mene i više nego što treba i hoću nešto zauzvrat a svaki čovjek najbolje zna šta njemu treba
HomeArt

#290 Re: Krst vs. Dzamija

Post by HomeArt »

pitt wrote:mene zanima koja je procedura (ako je ikako i ima) koju IZ radi da odluci gdje treba dzamija? jel to ono volja imama, zelja par vjernika....ili je kao u normalnim zemljama da se uradi ozbiljna analiza potreba tog naselja i grada kao cjeline?
Dzamije ne pravi IZ (kao institucija). Svaka dzamija ima svog vakifa, pojedinca ili grupu ljudi (dzamtlija) koja je izgradila dzamiju, odrekla se dijela svoga imetka u korist izgradnje dzamije. Posao Isalamske zajednice je da prije svega pomogne pri prikupljanju potrebne dokumentacije. Ima i posebna sluzba pri Rijasetu IZ CIA (Centar za islamsku arhitekturu) koja nadgleda izgradnju i vodi racuna da se svi propisi pri projektovanju i izgradnji ispostuju. Kad se zavrsi izgradnja CIA dzamiju pregleda i primi kao objekat sto znaci da su zadovoljeni svi propisi. Jos jedan posao IZ je da postavi imama koji ce predvoditi namaz u dzamiji. To je mozda i najvaznija obaveza IZ jer ona time vodi racuna da je tumacenje i prakticiranje vjere u duhu prakse i obicaja bosanskih muslimana a u okviru postojecih priznatih pravnih tumacenja islama (mezheba).

Nadam se da ti je nesto bar malo jasnije.
mIRCerka

#291 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

Tesssa wrote:
mIRCerka wrote:
rekoh ja to, na pocetku kad su je ogradili...ipak, nesto mi bi drago kad vidjeh za ovu peticiju. Ne spava se bas koliko sam mislila da se spava.
a da postave ogradu, moraju dobiti urbanisticku...
:D
pitt

#292 Re: Krst vs. Dzamija

Post by pitt »

sahan wrote:
pitt wrote:mene zanima koja je procedura (ako je ikako i ima) koju IZ radi da odluci gdje treba dzamija? jel to ono volja imama, zelja par vjernika....ili je kao u normalnim zemljama da se uradi ozbiljna analiza potreba tog naselja i grada kao cjeline?
Dzamije ne pravi IZ (kao institucija). Svaka dzamija ima svog vakifa, pojedinca ili grupu ljudi (dzamtlija) koja je izgradila dzamiju, odrekla se dijela svoga imetka u korist izgradnje dzamije. Posao Isalamske zajednice je da prije svega pomogne pri prikupljanju potrebne dokumentacije. Ima i posebna sluzba pri Rijasetu IZ CIA (Centar za islamsku arhitekturu) koja nadgleda izgradnju i vodi racuna da se svi propisi pri projektovanju i izgradnji ispostuju. Kad se zavrsi izgradnja CIA dzamiju pregleda i primi kao objekat sto znaci da su zadovoljeni svi propisi. Jos jedan posao IZ je da postavi imama koji ce predvoditi namaz u dzamiji. To je mozda i najvaznija obaveza IZ jer ona time vodi racuna da je tumacenje i prakticiranje vjere u duhu prakse i obicaja bosanskih muslimana a u okviru postojecih priznatih pravnih tumacenja islama (mezheba).

Hvala.....jeste jasnije....stvarno nisam bio upucen u proceduru :thumbup: . Jesi me trznuo sa IZ CIA :D :D :D :D
margina

#293 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

mIRCerka wrote:

Znam ja sve to. Niko nije vjerovao, bilo nam je smijesno. Ali nije tacno da su ista pitali stanare 1994. Mozda je njih pet bilo na tom sastanku. Prvo i najvaznije nije istina, a zasto bi onda sve ostalo bilo regularno?
mIRCerka

#294 Re: Krst vs. Dzamija

Post by mIRCerka »

margina wrote:
Znam ja sve to. Niko nije vjerovao, bilo nam je smijesno. Ali nije tacno da su ista pitali stanare 1994. Mozda je njih pet bilo na tom sastanku. Prvo i najvaznije nije istina, a zasto bi onda sve ostalo bilo regularno?
nek ste sad probudili...bolje ikad nego nikad...a niko ne pita tebe, vec pitaju predsjednika kucnog savjeta...
HomeArt

#295 Re: Krst vs. Dzamija

Post by HomeArt »

margina wrote:Pitanje je koliko petijicija moze nesto promijeniti, zemljiste je vec kupljeno i sve dozvole prikupljene.
Cini mi se................., kako si upucen, .......... a da ti nisi imam?[/quote]

hahaha nisam, a nisam nesto posebno ni upucen samo jedan dva teksta sam procitao od ljudi koji su ucestovali u ovome pa mi je smijesno kad vidim koliko ima napamet price oko svega ovoga.[/quote]

Pa ako nisi upucen sto barkas u ono sto ne znas?[/quote]

Eh sad, nisam imam, nisam arhitekta i ne zivim na Ciglanama ali citam i pratim, ne rekla-kazala nego od ljudi koji su ucestvovali u svemu ovome.
Tesssa

#296 Re: Krst vs. Dzamija

Post by Tesssa »

mIRCerka wrote:a niko ne pita tebe, vec pitaju predsjednika kucnog savjeta...
a ni to se nije desilo.
jasmin.gacic

#297 Re: Krst vs. Dzamija

Post by jasmin.gacic »

@margina

A ko si ti da te se pita? Malo mi zvucis marginalizirano.

Gdje je ta vasa peticija da se protjeraju razno razni kriminalci koji se okupljaju u okolnim kafanama. Recimo ti neki dileri, reketaci i slicni. Mozda ih se bojis ili ste u talu?
margina

#298 Re: Krst vs. Dzamija

Post by margina »

sahan wrote:

Ma nisam ja promasila, ti si sigurno imam.
callmethebreeeze

#299 Re: Krst vs. Dzamija

mene nervira sto se ovdje stalno povlaci da neko ima nesto protiv dzamija.
za ostale ne znam, ali ja se kunem da meni dzamije ne smetaju, meni samo smeta sto se kod nas od svega pravi lakrdija pa i od gradnje dzamija.

i ovo je jos jedan u nizu slucajeva gdje se moze vidjeti kako se sve vrijednosti srozavaju na nulu kada se opet poziva na neki "zakon", a i budali je jasno da mnoge stvari ne stimaju.
callmethebreeeze

#300 Re: Krst vs. Dzamija

jasmin.gacic wrote:@margina

A ko si ti da te se pita? Malo mi zvucis marginalizirano.

Gdje je ta vasa peticija da se protjeraju razno razni kriminalci koji se okupljaju u okolnim kafanama. Recimo ti neki dileri, reketaci i slicni. Mozda ih se bojis ili ste u talu?
od kada su gradjani ti koji trebaju da progone kriminalce? kakvo je ovo poredjenje?
:-) :roll:
Locked