Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ninja-san

#276 Re: Osmanlije su ............

Post by ninja-san »

recimo "heretici" iz vlastitih islamskih redova su bili puno vishe proganjani i diskriminirani nego pripadnici ostalih monoteistichkih religija),

Eh, ovo me podsjeti na jedan dogadjaj kad je radni kolega prestao pricati samnom.
Pita on mene , sto nisam u ratu ostao u Sarajevu, kao bilo postivanje svih gradjana BIH, ljudskih prava itd.

Kazem ja njemu :"Jest da ostanem pa da me Caco po Kazanima baca...."

I naljuti se on na mene i kaze :"Sta hoces, bacao je i nase...."

I tu sam ja vidio da su stvari otisle u p.m. kao opravdanje za Cacu sto je maltretirao i Bosnjake.

Odoh ja a svim simpatizerima Osmanlija neka Bog umnozi njihovu nafaku....
lady midnight

#277 Re: Osmanlije su ............

Post by lady midnight »

ninja-san wrote:recimo "heretici" iz vlastitih islamskih redova su bili puno vishe proganjani i diskriminirani nego pripadnici ostalih monoteistichkih religija),

Eh, ovo me podsjeti na jedan dogadjaj kad je radni kolega prestao pricati samnom.
Pita on mene , sto nisam u ratu ostao u Sarajevu, kao bilo postivanje svih gradjana BIH, ljudskih prava itd.

Kazem ja njemu :"Jest da ostanem pa da me Caco po Kazanima baca...."

I naljuti se on na mene i kaze :"Sta hoces, bacao je i nase...."

I tu sam ja vidio da su stvari otisle u p.m. kao opravdanje za Cacu sto je maltretirao i Bosnjake.

Odoh ja a svim simpatizerima Osmanlija neka Bog umnozi njihovu nafaku....
u pravu si ti... troshiti rijechi na nekoga sa tvojim nivoom znanja i razumijevanja povijesti kao i teksta inache je zaista gubljenje vremena :) drzhi se ti i dalje pricha sarajevskih shanera, a ja cu njemachkih i austrijskih istorichara, i sigurno nam se putevi nece ukrstiti :)
Tesssa

#278 Re: Osmanlije su ............

Post by Tesssa »

ninja-san wrote:Lady, stedi rijeci, trebat ce ti u zivotu...
izvinjavam se na prekidanju diskusije, ali ovo je nesto daleko nabesmislenije sto neko moze napisati na nekom forumu.

hvala na paznji! :kravata:
Prpa.ba

#279 Re: Osmanlije su ............

Post by Prpa.ba »

Mozda se tvoji preci sjecaju aga , begova i napretka, medjutim moji se sjecaju da su se skrivali po sumama, Kiseljaka, Fojnice, Varesa itd. i da su djecici sjekli prste da ih ne uzmu u janjicare.
CInjenica je da je fraza "kadija te tuzi kadija ti sudi" recidiv pravnog sustava iz tog perioda, a i rijec svima dobro poznata "stela" je upravo recidiv takvoga svjetonazora.
Dolaskom Austrougarske monarhije u BIH ustanovljena je financijska disciplina, i stari ljudi ce ti reci da je u BIH u periodu od 1878. do 1914. korupcija bila skoro iskorijenjena jer je bio uspostavljen sistem koji ju je sprijecavao.
(i sad se sjecam price saraajevskih sanera iz 1996. kaze :" jarane, u NJemackoj j**bo te, ako ne znas vozit, niko ti ne moze sredit da polozis vozacki, nit to mo's kome platit. Bio Nurijin mali, stari mu noso pecenje , ali nista jarane).
Hajde ti lijepo idi zivjeti u Iran, gdje ce ti kcerki obrezati klitoris u 14. godini, a pusti mene da se smucam po katedralama Kelna i Stutgarta, jer takva mi sudbina,....

Ah, divno, jos jedan od branitelja casnoga krscanstva od hordi pravoslavaca i muslimana sa istoka i juga. :roll:
505

#280 Re: Osmanlije su ............

Post by 505 »

Mozda se tvoji preci sjecaju aga , begova i napretka, medjutim moji se sjecaju da su se skrivali po sumama, Kiseljaka, Fojnice, Varesa itd. i da su djecici sjekli prste da ih ne uzmu u janjicare.

CInjenica je da je fraza "kadija te tuzi kadija ti sudi" recidiv pravnog sustava iz tog perioda, a i rijec svima dobro poznata "stela" je upravo recidiv takvoga svjetonazora.

Dolaskom Austrougarske monarhije u BIH ustanovljena je financijska disciplina, i stari ljudi ce ti reci da je u BIH u periodu od 1878. do 1914. korupcija bila skoro iskorijenjena jer je bio uspostavljen sistem koji ju je sprijecavao.

(i sad se sjecam price saraajevskih sanera iz 1996. kaze :" jarane, u NJemackoj j**bo te, ako ne znas vozit, niko ti ne moze sredit da polozis vozacki, nit to mo's kome platit. Bio Nurijin mali, stari mu noso pecenje , ali nista jarane).

Hajde ti lijepo idi zivjeti u Iran, gdje ce ti kcerki obrezati klitoris u 14. godini, a pusti mene da se smucam po katedralama Kelna i Stutgarta, jer takva mi sudbina,....
Kakav spoj drskosti i neznanja.
Ne mogu da vjerujem, da netko, ako je pratio temu i pročitao postove od Lady ima još u sebi i dovoljno bezobrazluka da na ovakav način odgovori. Svaka čast za historijske izvore iz 1996 godine. Javi se opet da nas zabavljaš.
Vozdra raja :-)

#281 Re: Osmanlije su ............

Post by Vozdra raja :-) »

Moj prapraprandjed je bio hajduk. :D
Bosanac sa dna kace

#282 Re: Osmanlije su ............

Post by Bosanac sa dna kace »

ah ova zena pravo zla

jos samo kad bi @ninja-san znao da je nabijanje na kolac bila strategija vlaskog princa Vlade Tepesha protiv njegovih neprijatelja a izemdju ostalog i Osmanlija...a kasnije i Francuza i ostalih kolonizatora Bliskog Istoka......a kasnije patka nama poturena od Ive Andrica.... :skoljka:
pjo

#283 Re: Osmanlije su ............

Post by pjo »

Bosanac sa dna kace wrote:a kasnije patka nama poturena od Ive Andrica.... :skoljka:

Sta ste i za nabijanje na kolac pronasli "belosvecku zaveru" od strane drugih ?

Dobro da niste naveli kako su za sve krivi Zagreb i Beograd...
Bosanac sa dna kace

#284 Re: Osmanlije su ............

pjo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:a kasnije patka nama poturena od Ive Andrica.... :skoljka:

interesantno kako nabijanje na kolac ne spominju tolki strani putnici koji su prosli u to doba kroz razne dijelove tadasnjeg Osmanskog Carstva, a niti domaci nemuslimanski hronicari tog doba.
Bosanac sa dna kace

#285 Re: Osmanlije su ............

lady midnight wrote:drzhi se ti i dalje pricha sarajevskih shanera, a ja cu njemachkih i austrijskih istorichara, i sigurno nam se putevi nece ukrstiti :)
ah ti zla zheno ah....pa zar mozes bit tako zla...........
gluho bilo....pa zar nam trebaju ti ti svapski historicharci..............uuuh draga......gluhooooo bilooooo........
a u nas nolka mahl u Sarajvu nema sta ne znaju.... :skoljka:
Bosanac sa dna kace

#286 Re: Osmanlije su ............

ninja-san wrote:Nema mjesta na svijetu gdje nije pala krv i prolivena ljudska suza. Medjutim, pojam "skandinavske demokratije " "svicarskog standarda" "njemacke kvalitete" govor sami za sebe.

Upravo zbog toga i Vatikan inzistira da se krscanski korijeni inkorporiraju u Ustav Europske unije.

Zbog cega se ne ide iz BIH u emigraciju u Irak, Tunis, Alzir , kad svi vole tu orijentalnu kulturu, Zbog cega se slomise svi oko odlaska u Svedsku , Njemacku, Austriju.

I za kraj .. danak u krvi, oteti nekom dijete , je vrhunac necovjecnosti...pa podjite od sebe, da vam netko dodje i odvede vasa dva mala andjela.. e upravo to se desavalo nemuslimanskom puku u BIH 500 godina i zato nam ne zamjerite sto ne volimo tu kulturu.... sto se mene tice ja ne mrzim nikoga i ima mjesta u BIH za sve..ali ne trunite vise, brate dragi....
jel ti uopste shvacas kolko su ove podvucene stvari oprecne ?????

ahgh da , jel znas kolko ljudi iz BiH radi u Iraku? imo si vec teme o tome kako otic u Irak :skoljka:
a o devsirmi oliti ti danku u krvi su napisane knjige.....trebas shvatiti da Osmanlije nisu kupile koga stignu i da je koncept roditeljstva i djetinjstva u to vrijeme bio shavcen na drugi nacin. I ti bi dao da ti vode jedno dijete od 10 na carski dvor, da u to doba zivis nedje u nekoj nedodjiji dje s vukovima osvanes i omrknes....dje zivis dan i komad...
pjo

#287 Re: Osmanlije su ............

Post by pjo »

Bosanac sa dna kace wrote:
pjo wrote:

interesantno kako nabijanje na kolac ne spominju tolki strani putnici koji su prosli u to doba kroz razne dijelove tadasnjeg Osmanskog Carstva, a niti domaci nemuslimanski hronicari tog doba.

Zasto mislis da bi se Turci time isli hvaliti pred strancima ?

Osim toga tih putnika nije toliko bilo u srednjem vijeku. Jedan ?

19. stoljece ti inace nije srednji vijek.
Bosanac sa dna kace

#288 Re: Osmanlije su ............

pjo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Sta ste i za nabijanje na kolac pronasli "belosvecku zaveru" od strane drugih ?

19. stoljece ti inace nije srednji vijek.[/quote]
zar bi se Osmanlije trebale hvalit pred nekim strancem da su nekog nabile na kolac? zar to neko od domacih ljudi ne bi ispricao putniku?
kolko se ja sjecam ima najmanje 10 putnika koji su pisali sta su sve vidjeli u Osmanskom Carstvu, a nesto se ne sjecam da da sam procito u turskim izvorima da je bio kakav kanun o nabijanju ljudi na kolac.
da, srednji vijek zavrsava sa francuskom revolucijom :wink:
pjo

#289 Re: Osmanlije su ............

Post by pjo »

pjo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Sta ste i za nabijanje na kolac pronasli "belosvecku zaveru" od strane drugih ?

19. stoljece ti inace nije srednji vijek.
zar bi se Osmanlije trebale hvalit pred nekim strancem da su nekog nabile na kolac? zar to neko od domacih ljudi ne bi ispricao putniku?

Hm... kod Osmanlija se nisi mogao samostalno setati a da ne spominjem raspitivati kod stanovnika...
kolko se ja sjecam ima najmanje 10 putnika koji su pisali sta su sve vidjeli u Osmanskom Carstvu, a nesto se ne sjecam da da sam procito u turskim izvorima da je bio kakav kanun o nabijanju ljudi na kolac.
Za putnike u Osmanskom carstvu ne znam, ali za Bosnu znam za jednoga.

[/quote]
da, srednji vijek zavrsava sa francuskom revolucijom :wink:[/quote]

Srednji vijek zavrsava otkricem Amerike.
Bosanac sa dna kace

#290 Re: Osmanlije su ............

pjo wrote:
jel mislis na kanun o nabijuanju na kolac?
koji sultan ga je izdao i kada? jel mozes malo detaljnije prvi put cujem za to.
Umjetnik a

#291 Re: Osmanlije su ............

Post by Umjetnik a »

vidim još se iskutuje na ovu temu
Osmanlije su.......

pa reko da i ja dam odgovor svoj

pitanje:
osmanlije su......

odgovor moj:
OSMANLIJE SU LJUDINE

ko zna skontat će
ko ne zna neće
WizzardFromBOZ

#292 Re: Osmanlije su ............

Post by WizzardFromBOZ »

pjo wrote:
ovo me podsjeti na "dokaze" o izdavanju naredjenja kad je (bio) u pitanju milosevic. isto sve samo drugo pakovanje...
WizzardFromBOZ

#293 Re: Osmanlije su ............

Post by WizzardFromBOZ »

Umjetnik a wrote:vidim još se iskutuje na ovu temu
Osmanlije su.......

pitanje:
osmanlije su......

odgovor moj:
OSMANLIJE SU LJUDINE

ko zna skontat će
ko ne zna neće
glavno je da si ti skonto.
Umjetnik a

#294 Re: Osmanlije su ............

Post by Umjetnik a »

WizzardFromBOZ wrote:
Umjetnik a wrote:vidim još se iskutuje na ovu temu
Osmanlije su.......

pitanje:
osmanlije su......

odgovor moj:
OSMANLIJE SU LJUDINE

ko zna skontat će
ko ne zna neće
glavno je da si ti skonto.

ja nisam skonto to
ja sam to znao
nadam se da znaš razliku :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#295 Re: Osmanlije su ............

WizzardFromBOZ wrote:
pjo wrote:
ovo me podsjeti na "dokaze" o izdavanju naredjenja kad je (bio) u pitanju milosevic. isto sve samo drugo pakovanje...
vidi, niko ovdje ne spori da je nabijanje bio individualni samovoljni cin nekog napuhalog agice ili bega, ali da je to bilo zakonski propisano cisto sumnjam,
a zasto vise krit isitnu o nabijanju na kolac; poteklo je od vlaskih princeva (Vlado Tepesh) sa podrucja danasnje Rumunije koji su nabijali sve svoje neprijatelje na kolac (Madjare, Osmanlije...)
Jazz_Junkie

#296 Re: Osmanlije su ............

Post by Jazz_Junkie »

Siguran sam da je bolje biti nabijen na kolac nego na k***c. Nabijanje na kolac je stara praksa i nisu je izumili ni Rumuni ni Turci. Inace ontopic, Turci BiH nisu nista dobroga donijeli ili ostavili od cega ona danas ima korist. Problemi Bosne su poceli onog trenutka kada je pala 1463. godine. Uspjelo im je da domace ljude podijele zauvijek, da vise ni Titi nije uspjelo da nas opet sastavi.
Bosanac sa dna kace

#297 Re: Osmanlije su ............

Jazz_Junkie wrote:Siguran sam da je bolje biti nabijen na kolac nego na k***c. Nabijanje na kolac je stara praksa i nisu je izumili ni Rumuni ni Turci. Inace ontopic, Turci BiH nisu nista dobroga donijeli ili ostavili od cega ona danas ima korist. Problemi Bosne su poceli onog trenutka kada je pala 1463. godine. Uspjelo im je da domace ljude podijele zauvijek, da vise ni Titi nije uspjelo da nas opet sastavi.
vrlo duobkouman i argumentovan post :oops:
artzy

#298 Re: Osmanlije su ............

Post by artzy »

artzy

#299 Re: Osmanlije su ............

Post by artzy »

.... i ovdje ima svakakvih govana...
pjo

#300 Re: Osmanlije su ............

Post by pjo »

Problemi sa Osmanlijama su slijedeci:

1.) Kulturno zaostajanje (vec spomenuta pojava renesanse u ostatku Europe i odmak od religioznog za razliku od srednjovjekovnog u podrucjima pod turskom okupacijom)
2.) Zaostajanje u drustvenom razvoju (doba romanticnog nacionalizma koje dokida feudalizam. U podrucjima pod turskom upravom begovi i age zive kao sto su zivjele stotinama godina prije).
3.) Korumpiranost sistema (Osmanlije su imale ocajno pravosudje. Suci im se nisu financirali iz poreza nego iz parnica ! Zbog toga je i nastala narodna izreka "Kadija te tuzi, kadija ti sudi" jer je parnicu jednostavno dobijao onaj koji vise plati).
Post Reply