LATINICA: Zasto je pala Posavina?

Locked
artzy

Post by artzy »

Fair Life wrote:Ne Hercegovci nego politika iz Zagreba.
Moji prijatelji iz Zagreba misle da su sve to zakuhali hrecegovci...
Fair Life

Post by Fair Life »

artzy wrote:
Moji prijatelji iz Zagreba misle da su sve to zakuhali hercegovci...
Zakuvali rodijaci iz Zagreba !?

Kad je krhano selo Ravno da smo ustali i rekli 'to je nas rat' imam osjecaj da bi mnoga dogadjanja poprimila drugaciji karakter.

Sad sta je tu je.
Chicha Chvorak

Post by Chicha Chvorak »

Kristalno je jasno da se Hrvatska, pod uticajem hercegovackog lobija,nije dovoljno potrudila da obrani Posavinu,ili poslije otjera Srbe,ili pregovorima.
Svi govorite o izdaji Hrvatske.Da nisu prelazili preko,bez njihovih tenkova i oruzja ne bi apsolutno bilo otpora.Sve bi za par dana bilo gotovo.Na zalost je prevladala po nas pogresna struja u hrvatskoj politici.Cudno da se niko nije zapitao sta je bosanska vlast ucinila da pomogne.
Mozemo li malo o tome raspravljati?
Nije se mrdnulo kurcem,totalna dezorganizacija,nemoc,Jedno veliko nista.
Fair Life

Post by Fair Life »

Chicha Chvorak wrote:Kristalno je jasno da se Hrvatska, pod uticajem hercegovackog lobija,nije dovoljno potrudila da obrani Posavinu,ili poslije otjera Srbe,ili pregovorima.
Svi govorite o izdaji Hrvatske.Da nisu prelazili preko,bez njihovih tenkova i oruzja ne bi apsolutno bilo otpora.Sve bi za par dana bilo gotovo.Na zalost je prevladala po nas pogresna struja u hrvatskoj politici.Cudno da se niko nije zapitao sta je bosanska vlast ucinila da pomogne.
Konacno!!

Pitas... "sta je bosanska vlast ucinila da pomogne?"

Ja bih jos dodao... "zasto" bosanska vlast nije ni kurcom mrdnula da pomogne ??

PS - "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon
sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora,
kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i
prometnice);
1gorstak

Post by 1gorstak »

Fair Life wrote:Kad je krhano selo Ravno da smo ustali i rekli 'to je nas rat' imam osjecaj da bi mnoga dogadjanja poprimila drugaciji karakter.
Pola godine kasnije su ubijene Olga i Suada. Kako bi po tvom misljenju stvari tekle da su sukobi po Grbavici i Brckom poceli odmah nakon napada na Ravno, a ne pola godine kasnije ?
Fratris

Post by Fratris »

1gorstak wrote:
Fair Life wrote:Kad je krhano selo Ravno da smo ustali i rekli 'to je nas rat' imam osjecaj da bi mnoga dogadjanja poprimila drugaciji karakter.
Pola godine kasnije su ubijene Olga i Suada. Kako bi po tvom misljenju stvari tekle da su sukobi po Grbavici i Brckom poceli odmah nakon napada na Ravno, a ne pola godine kasnije ?
JNA bi podijelila manje oruzja Srbima u BiH, ako nista drugo.

A ako je poenta svega ovog da smo u oktobru 1991. bili nespremni za rat, nismo bili nista vise spremni 6. aprila. Zar se nije u tih 6 mjeseci, ako vec nismo htjeli otvorene sukobe, moglo spremiti za rat, kad je i budali bilo jasno da je vec poceo? Umjesto price kako nije nas rat, ili kako rata nece ni biti, i mitinga za mir, i slicnih gluposti, zar se nije mogla organizirati obrana? Naoruzati TO, zauzeti sto povoljnije kote i polozaje, pridobiti sto vise BH Srba za nasu opciju?

Mom starom nisu ni jedne puske odobrili iz Sarajeva za Tesanj do maja 1992. Tad su vec VRS imali topove po svim okolnim brdima.
1gorstak

Post by 1gorstak »

Fratris wrote:
1gorstak wrote:
Umjesto price kako nije nas rat, ili kako rata nece ni biti, i mitinga za mir, i slicnih gluposti, zar se nije mogla organizirati obrana? Naoruzati TO, zauzeti sto povoljnije kote i polozaje, pridobiti sto vise BH Srba za nasu opciju?
Nije. Prvo, Patriotska lige je bila van zakonskih okvira, a kroz TO nisi mogao uraditi nesto ozbiljnije jer je bila izresetana kadrovima SDS-a. Drugo, cak i da nekako obezbjedis to da ti se kadrovi SDS-a u TO dobrovoljno potcine, gdje bi rasporedio TO ? Na Palama i u Vojkovicima ? U Trebinju ? Nije to video igra prijatelju. Objasni mi kako je trebalo organizovati odbranu i gdje. Ja kazem da nije moglo bolje te da me zbog tadasanjeg odnosa snaga cudi da smo drzavu uopste sacuvali. Ti kazes da jeste moglo bolje, pa izvoli objasni kako. Gdje je trebalo uci u sukob s JNA nakon unistavanja Ravnog, s kojim vojnim formacijama, kako bi neutralisao utjecaj kojeg su u TO imali kadrovi SDS-a ali i sirih masa (medju njima i mene) koje su smatrale da po svaku cijenu treba sprijeciti sirenje rata, umjesto da ga se dalje siri ?
pjo

Post by pjo »

artzy wrote:
pjo wrote:Nema smisla stavljati tekstove iz Ferala. Unaprijed je poznato kako su intonirani.
:lol: :lol: :lol:
Znamo. Casno. Posteno. Istinito. Dosljedno. Antifasisticki.

Kao sto je istinita Bajramoviceva ispovjed o zlocinima u Pakrackoj poljani ?
Ta "istina" kako ju ti vidis, ocito ne zanima previse citatelje jer se Feral vec po drugi put mora sufinancirati iz drugih izvora. Jednom ih je iz bankrota spasavala i drzava.

Antifasizam kako ga vbide na Balkanu:

Svi komunisti su podrzavali sporazum Hitlerove Njemacke i Rusije (Ribentrop-Molotov) o medjusobnom nenapadanju ali i uvazavanju.

Ne zaboravi da je antifasizam na Balkanu poceo tek kad je Hitler napao komunistima omiljenu Rusiju. Do tad su svi sutili i kad je Hitler prisvajao Sudete, kad je okupirao Poljsku kad je anketirao Austriju.

Jasno je dakle da se antifasizmom kako ga vide na Balkanu, se uglavnom hvale politicke prostitutke a sve u svrhu diskvalifikacije politickih protivnika i da se svide strancima koji bi ih nakon toga trebali potapsati po "maloj" i "pametnoj" glavici i reci: "E, ti si jaro pravi, ti si moj !"
pjo

Post by pjo »

Chicha Chvorak wrote:Kristalno je jasno da se Hrvatska, pod uticajem hercegovackog lobija,nije dovoljno potrudila da obrani Posavinu,ili poslije otjera Srbe,ili pregovorima.

Upravo tako, kad je krenula ofenziova cetnika na Posavinu od ALije je trazeno da snage ABiH iz tuzlanskog bazena krenu na Brcko kako bi odvukle dio snaga ali je Alija to odbio rijecima da ABiH nema snage za takvu ofenzivu.

Zasto o tome ne govore u Latinici kad vec imaju "povjerljive" informacije ?
pjo

Post by pjo »

Fair Life wrote:
artzy wrote:
Moji prijatelji iz Zagreba misle da su sve to zakuhali hercegovci...
Zakuvali rodijaci iz Zagreba !?
Kad je krhano selo Ravno da smo ustali i rekli 'to je nas rat' imam osjecaj da bi mnoga dogadjanja poprimila drugaciji karakter.
Sad sta je tu je.

"To nije nas rat !" rekao je Alija...

a Bosna sutila...

Ako to nije "vas" rat, zasto onda zamjerate osnivanje i organiziranje HVO jer je jasno da ste taj rat prepustili nekom drugom ?
Fair Life

Post by Fair Life »

pjo wrote:...
Ne zaboravi da je antifasizam na Balkanu poceo tek kad je Hitler napao komunistima omiljenu Rusiju. Do tad su svi sutili i kad je Hitler prisvajao Sudete, kad je okupirao Poljsku kad je anketirao Austriju.
...
Mozda je "poceo" i sa spanskim borcima...

Ipak malo prije ove tvoje price o Hitlerovom napadu na Rusiju.

A sta velis ??

Fadil Jahic Spanac, Peko Dapcevic... pravi balkanski antifasisti.

Haj nastavi popis...
Fratris

Post by Fratris »

Cuj, zakonski okviri. Mislis da je dijeljenje oruzja clanovima i simpatizerima SDS-a bilo sve po zakonu?

Obrana se organizira gdje ima volje i mogucnosti. Naravno da u Drvaru ili Srpcu nemas sta traziti. Ali zato u Visegradu, Prijedoru, Mostaru mozes. Patriotska Liga nije neki jedinstven fenomen koji bi bilo nemoguce ponoviti u drugim mjestima. A naoruzanje je glavna stvar. Oruzje se moglo nabaviti i ljudi su nabavljali. Umjesto da su pjevali "Druze Tito mi ti se kunemo," neki su svu stednju koju su imali ulozili u oruzje. Ne zato sto su htjeli siriti rat, nego zato sto je rat vec davno poceo, i ako vec ti se sprema kama po vratom, da bar probas neki otpor. Svasta se moglo tajno organizirati, kao sto je i bilo organizirano.

A to sto smo drzavu sacuvali sigurno nije zbog takvih kao ti koji su sve ucinili da se to sprijeci, nego zbog ljudi koji su svoje zivote stavili na kocku, i nisu slusali direktive iz Sarajeve o tome kad smiju ratovati.

A najgore u svemu ovome je sto se cekanjem od 6-7 mjeseci dopustila potpuna subverzija hrvatskog naroda u BiH od strane hercegovackih tvrdolinijasa u Hrvatskoj. Posto vlada u Sarajevu nije zeljela te ljude organizirati da se brane, to su uskocili Susak i slicna bagra i napravili cijelu jednu paralelnu strukturu. Ljudi moji, kako je moguce da je HVO i sluzbeno osnovan prije ABiH, a da ne pricam koliko je nesluzbeno postojao? I kako onda doci medju te Hrvate i reci im da se oni moraju staviti pod komandu ABiH? Sta reci kad te pitaju gdje si dosad bio?

I mozda najgore i najteze pitanje od svih, u moralnom smislu. Kako reci da nije nas rat kad gori Ravno, a cuditi se kad Hrvati iz Kiseljaka kazu da opsada Sarajeva nije njihov rat?

Al dobro, pustimo sve ovo. Sta je to izmedju novembra 1991. i aprila 1992. konkretno napravljeno, od strane legitimih vlasti koje smo mi izabrali, s ciljem ocuvanja i obrane nase drzave?
pjo

Post by pjo »

Fair Life wrote:
pjo wrote:...
...
Mozda je "poceo" i sa spanskim borcima...
Ipak malo prije ove tvoje price o Hitlerovom napadu na Rusiju.
A sta velis ??

Fadil Jahic Spanac, Peko Dapcevic... pravi balkanski antifasisti.
Haj nastavi popis...

Rusija dala podrsku tim republikancima a kominterna podrzavala odlazak u rat (http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Civil_War).

Po cem je taj rat i motivi ukljucivanja komunistickih simpatizera razlicit od motiva ukljucivanja "antifasista" u 2. svjetskom ratu ?

Ista stvar, komunisticka "majcica" se osjetila ugrozena, a vjerni boljsevici sve redom odose u "obranu".

Da bi si dali na vjerodostojnosti kasnije su si prikrpali pridjev "antifasisticki", iako general Franco nije uopce sudjelovao u 2. svjetskom ratu.

Pored toga oni su se zvali "republikanci" a ne antifasisti.
pjo

Post by pjo »

Fratris wrote: A najgore u svemu ovome je sto se cekanjem od 6-7 mjeseci dopustila potpuna subverzija hrvatskog naroda u BiH od strane hercegovackih tvrdolinijasa u Hrvatskoj. Posto vlada u Sarajevu nije zeljela te ljude organizirati da se brane, to su uskocili Susak i slicna bagra i napravili cijelu jednu paralelnu strukturu.

Pocetkom '90-ih "zapad" ustvari i nije najbolje shvacao o cem se tu radi a Cetnici su imali dosta podrske medju stranim posrednicima. Cetnici su tvrdili da su ugrozeni i da im prijeti "Ustaska" koalicija iz 2. svjetska rata izmedju Hrvata i Muslimana.

Mozete biti uvjereni da je do saveznistva Hrvata i Muslima doslo, da bi to cetnici i vise nego dobro marketinski iskoristili da opravdaju svoju agresiju i klanja.

Zbog toga do saveznistva u to doba - NIJE SMJELO DOCI !

I Franjo i Alija su to jako dobro znali.

Kad malo bolje razmislim, mislim da drugacije sve to skupa i nije moglo zavrsiti.
Fair Life

Post by Fair Life »

Fratris wrote:...
Al dobro, pustimo sve ovo. Sta je to izmedju novembra 1991. i aprila 1992. konkretno napravljeno, od strane legitimih vlasti koje smo mi izabrali, s ciljem ocuvanja i obrane nase drzave?
Pripremala odbranu...

Kako je SDA pripremala odbranu BiH:

... Vizija sadasnjeg bosnjackog vodjstva doseze do zidova kojima su
opasane njihove avlije. Ili, u najboljem slucaju, do Kozije cuprije i Marijin
dvora. U prvi mah mi se cinilo kao vic kad sam cuo pricu da su na sastanku
aktivista SDA Ilidze, u ljeto 91. godine davane upute kako se pripremiti za
odbranu:
"Tri puta prouciti Ajetulkjursiju, tri puta puhnuti niza se, a zene neka
pripreme luga da cetnicima bacaju u oci"
.

Autori uputa bili su Omer Behmen i aktuelni predsjednik SDA Ilidza. Krajem
91. godine iz istog kruga lansirana je nova, i u odnosu na ovu pocetnu,
revolucionarna strategija odbrane: auto treba staviti na avlijska vrata, da
cetnici ne mogu uci. Dugu ili kratku cijev treba imati u kuci: ako cetnici vec
udju, da se brani kucni prag. ...

Lukava strategija, Sefer Halilovic
frakson

Post by frakson »

dominikf wrote:Dakle, krajem 1990 u iznimno kompliciranim vojno političkim uvjetima koji su tada vladali u Hrvatskoj Martin Špegelj, tadašnji ministar obrane Republike Hrvatske upada u zamku KOS u koju ne bi upalo ni 14-godišnje dijete.
Visoko časnici KOS-a u Špegeljovoj kući u torbi montiraju kameru koja snima njihov razgovor sa Martinom Špegeljom koji detaljno pred njima iznosi planove o obrani Hrvatske.
Taj snimak je emitiran u udarnom terminu dnevnika svih bivših republika i na osnovu tog snimaka mrvica je falila da JNA izvede vojni udar.

I sad mi govorite da čitam njegove knjige?
Pa ko je po tebi relevantan ja te pito a ti nista , pa navedi nesto ; Spegelj nix,Feral nix,Latinica nix, ... ajmo dalje mozda S.Praljak,I.Komsic ...

Zapamti nemora biti istina sve sto pise ali da je ima siguran sam ,
pjo

Post by pjo »

Fair Life wrote: "Tri puta prouciti Ajetulkjursiju, tri puta puhnuti niza se, a zene neka
pripreme luga da cetnicima bacaju u oci"
.

Mila majko...
frakson

Post by frakson »

Fratris (citat):
...

Pripremala odbranu...

Kako je SDA pripremala odbranu BiH:

... Vizija sadasnjeg bosnjackog vodjstva doseze do zidova kojima su
opasane njihove avlije. Ili, u najboljem slucaju, do Kozije cuprije i Marijin
dvora. U prvi mah mi se cinilo kao vic kad sam cuo pricu da su na sastanku
aktivista SDA Ilidze, u ljeto 91. godine davane upute kako se pripremiti za
odbranu:
"Tri puta prouciti Ajetulkjursiju, tri puta puhnuti niza se, a zene neka
pripreme luga da cetnicima bacaju u oci".

Autori uputa bili su Omer Behmen i aktuelni predsjednik SDA Ilidza. Krajem
91. godine iz istog kruga lansirana je nova, i u odnosu na ovu pocetnu,
revolucionarna strategija odbrane: auto treba staviti na avlijska vrata, da
cetnici ne mogu uci. Dugu ili kratku cijev treba imati u kuci: ako cetnici vec
udju, da se brani kucni prag. ...

Lukava strategija, Sefer Halilovic

Ovo je neka zajebacija, a ja mislio da se ovdje prica ozbiljno
Prozor

Post by Prozor »

Kako se mogla organizovati odbrana? Ne dopustiti JNA da "cuva" Visegrad, recimo...
ld

Post by ld »

cudo je pravo kako smo mi opstali u BiH
srbi su kontrolisali sve
jna,kos,lokalne nivoe vlasti u velikom dijelu bosne,policiju u tim mjestima,medije,diplomaciju
imali su jake lobije u svijetu

i sto je najbitnije mi smo imali nase nesposobne vodje,koji do podne misle jedno,popodne drugo

evo primjer zenice i sarajeva

sarajevo je popusilo radi alije i ekipe,islo se vazda linijom manjeg otpora

mi u zenici smo se relativno organizovali,i kad je jna pokusala da se ukopa na brdima oko zenice,mi smo ih sprijecili i vratili u kasarnu
imali su oko 50tak tenkova,plus rezervisti,plus lokalni cetnici po selima juzno od zenice koji su takodje bili dobro naoruzani

mi smo uspjeli da ih iselimo iz zenice i da im zarobimo oruzije,doduse oko 20 tenkova je ostalo t34
dok je voz sa t55 trebao da bude zarobljen u topcic polju,ali TO je tu podbacio
ali zato je TO u kaknju i visokom sve oruzije uzeo od jna
i naravno oruzije od TOa sto je ostalo u kasarnoj
u kratkom vremenu smo naoruzali par brigada i poslali ih na visoko,maglaj i vlasic i odbranili su ta mjesta

poslije dolazi mudri hasan cengic i smjenjuje Ramiza Suvalica,koji je ovo sve zamislio i odradio i smjenjuje ga i postavlja djemala merdana,strogog poslusnika i izrazito nesposobnog oficira.ali sto je bitno,poslusnog

cudo je kako smo opstali pored tih nasih mudrih vodja
Bozije davanje
Liska

Post by Liska »

Diskusija je krenula u finom pravcu. :D Istina je da je Tudjman pustio Posavinu ali je istina da je njegov angazman u pocetnim mjesecima spasio zivot desetinama tisuca Hrvata i Bosnjaka u Posavini.
I mene zanima jedna stvar? Sto je Alija uradio za obranu Posavine? Da li je on uopce Posavinu smatrao dijelom zemlje koji je trebalo braniti? Zasto nije i krije li se nesto iza te odluke? Gdje su Alijine brigade koje su trebale braniti Posavinu?
travnik

Post by travnik »

Liska wrote:Diskusija je krenula u finom pravcu. :D Istina je da je Tudjman pustio Posavinu ali je istina da je njegov angazman u pocetnim mjesecima spasio zivot desetinama tisuca Hrvata i Bosnjaka u Posavini.
I mene zanima jedna stvar? Sto je Alija uradio za obranu Posavine? Da li je on uopce Posavinu smatrao dijelom zemlje koji je trebalo braniti? Zasto nije i krije li se nesto iza te odluke? Gdje su Alijine brigade koje su trebale braniti Posavinu?
Sva pitanja su na mjestu? Mene također zanimaju konkretni potezi tadašnjeg bošnjačkog vrha u pogledu Posavine. Što su točno uradili da ne dođe do pada Posavine i progona više od sto tisuća ljudi? Naravno da zamjeram Franji T. što je izdao Posavinu, ali isto također mi nije jasna u tom periodu, znači na samom početku rata politika Alije I.
pjo

Post by pjo »

Koliko je vas uopce bilo u Posavini u to doba ?

Znate li da teritorij Posavine nikad nije bio ociscen od cetnika ?

Odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta pocinje srpsko selo Lijesce na koje se nastavlja gora Vucjak. Cijelo to podrucje pa sve do Pelagiceva (na pola puta do Brckog) nije nikad preslo u ruke HV+HVO nego su tu cetnici bili i ostali cijelo vrijeme.

Cetnicka ofenziva nije bila nista drugo nego "samo" spajanje sa tom velikim enklavom usred "slobodne" Posavine tako da njihov napredak nije nigdje iznosio vise od 15 kilometara po dubini jer je toliko bio ispresijecan teritorij pod kontrolom HV+HVO.
carla del ponte

Post by carla del ponte »

Još nisam čula staru poslovicu a da nije dobra.
ovdje bi mogla biti ona - POSLIJE BITKE SVI GENERALI :-)
travnik

Post by travnik »

pjo wrote:Koliko je vas uopce bilo u Posavini u to doba ?

Znate li da teritorij Posavine nikad nije bio ociscen od cetnika ?

Odmah na ulazu u Bosanski Brod sa mosta pocinje srpsko selo Lijesce na koje se nastavlja gora Vucjak. Cijelo to podrucje pa sve do Pelagiceva (na pola puta do Brckog) nije nikad preslo u ruke HV+HVO nego su tu cetnici bili i ostali cijelo vrijeme.

Cetnicka ofenziva nije bila nista drugo nego "samo" spajanje sa tom velikim enklavom usred "slobodne" Posavine tako da njihov napredak nije nigdje iznosio vise od 15 kilometara po dubini jer je toliko bio ispresijecan teritorij pod kontrolom HV+HVO.
U selu Liješće je ako se ne varam i bila osnovana privremena općina Srpski Brod dok je još Bosanski Brod bio pod kontrolom HVO-a. Naravno da su Srbi kontrolirali veliki dio Posavine, ali veći je bio po kontrolom HVO-a i HV-a, koliko znam jedinice HVO-a su bile svega nekoliko kilometara gledano zračnom linijom od Doboja.
Locked