apsolutno se slažem i to je ono što ja od početka tvrdim. samo bi se trebalo nekako ograditi da ne možeš baš upucati dijete što krade trešnje ili zbog neke slične minorne krađe. ali u biti to je to.Dozer wrote:@Hurmasa
To je tacno.
Da se ja pitam, u KZ bih uveo samo jednu jedinu recenicu, i garantujem da bi ta recenica i te kako promijenila stanje "na terenu". A ta recenica bi glasila:
"Ukoliko vlasnik privatne svojine bilo koje vrste zatekne lice u cinjenju radnji otudjenja te svojine ili njenih dijelova, vlasnik svojine ima svako zakonsko pravo to lice lisiti zivota."
I onda bi se desila 3-4 slucaja gdje bi majmuni zaginuli, i cao. Niko nikome vise ne bi upadao u kucu/stan/garazu jer bi bilo prerizicno.
Dozvola za oruzje
-
RahatHurmašica
#276 Re: Dozvola za oruzje
- Ramzess Veliki
#277 Re: Dozvola za oruzje
Apsolutno se slažem. Oružje svakome. I nema više silovanja, otimanja torbica u parku, nema krađe auta i posebno ne obijanja stanova, kao ni kafanskih tuča.Dozer wrote:@Hurmasa
To je tacno.
Da se ja pitam, u KZ bih uveo samo jednu jedinu recenicu, i garantujem da bi ta recenica i te kako promijenila stanje "na terenu". A ta recenica bi glasila:
"Ukoliko vlasnik privatne svojine bilo koje vrste zatekne lice u cinjenju radnji otudjenja te svojine ili njenih dijelova, vlasnik svojine ima svako zakonsko pravo to lice lisiti zivota."
I onda bi se desila 3-4 slucaja gdje bi majmuni zaginuli, i cao. Niko nikome vise ne bi upadao u kucu/stan/garazu jer bi bilo prerizicno.
-
RahatHurmašica
#278 Re: Dozvola za oruzje
ma dobroRamzess Veliki wrote:Apsolutno se slažem. Oružje svakome. I nema više silovanja, otimanja torbica u parku, nema krađe auta i posebno ne obijanja stanova, kao ni kafanskih tuča.Dozer wrote:@Hurmasa
To je tacno.
- Dozer
#279 Re: Dozvola za oruzje
Ova "moja" recenica u KZ se odnosi iskljucivo na UPAD U PRIVATNU IMOVINU, ne i NA privatnu imovinu.
Znaci, ne mozes pucati u nekoga ako ti je u basti, na jabuci, tresnji, kruski, ili u vrtu/njivi. Mozes ga lisiti zivota SAMO i JEDINO ako ga zateknes ili uhvatis u kuci, stanu, garazi, vozilu. Znaci - samo ako je UNUTRA, unutar zidova objekta ili pokretne imovine (auta npr.)
Znaci, ne mozes pucati u nekoga ako ti je u basti, na jabuci, tresnji, kruski, ili u vrtu/njivi. Mozes ga lisiti zivota SAMO i JEDINO ako ga zateknes ili uhvatis u kuci, stanu, garazi, vozilu. Znaci - samo ako je UNUTRA, unutar zidova objekta ili pokretne imovine (auta npr.)
-
hladan.preminger
#280 Re: Dozvola za oruzje
S obzirom da ti nisi prof.dr. Rajka Mlađenović, hvalisanje i Argumentum ab auctoritate možes ostaviti za hvalisanje po kafame negdje.RahatHurmašica wrote:
ja bi tebi preporučio predavanja Rajke Mlađenović, ali ona je nažalost umrla. nebi pisao ovakve nebuloze.
1) Moja kuća,- koga briga
2) Moja porodica u njoj, a to su osobe po mojom "moralnom zaštitom". - pa šta
3) Kvalificirani oblik krađe u toku- kako znaš da je kvalificirani i kakve to uopće ima veze sa napadom na život
4) Mrak,- pa šta
5) Strah. - da i
nemoj se sada vaditi na sistem - mrtva usta ne govore. pitao sam te po KZ kad si već rekao da je dobar. i situacija koju sam naveo ne mora se desiti u stanu gdje nema svjedoka....
a sad mi reci kako je uopće moguća zaštita imovine po tom istom kz-u.
Nemam namjeru da navodim čija sam ja predavanju slušao. To uostalom nije ni bitno, već je bitno ono što je ostalo u glavi nakon toga.
Briga je mene koji pucam i to je vrlo bitno.1) Moja kuća,- koga briga
Pa imam pravo ih zajedno sa sobom štitim.2) Moja porodica u njoj, a to su osobe po mojom "moralnom zaštitom". - pa šta
Ulazak u 2 ujutro u moju kuću je napad u toku samo je pitanje da li je moja reakcija bila srazmjerna?3) Kvalificirani oblik krađe u toku- kako znaš da je kvalificirani i kakve to uopće ima veze sa napadom na život
Pored toga, šteta je ne znati da ulazak u tuđu kuću predstavlja tešku krađu kao kvalificirani oblik krađe, a biti više od pravnika.
A šta ćemo sa psihološkim elementom kod napadnutog.4) Mrak,- pa šta
5) Strah. - da i
Nikad ni u jednoj civilizovanoj zemlji nije, niti će ikad biti dozvoljeno zakonski štititi imovinu nauštrb ljudskih života, pa makar to bili i kriminalci.a sad mi reci kako je uopće moguća zaštita imovine po tom istom kz-u.
S ovim završavam raspravu sa tobom uvaženi moj magistre.
Moram se spremati za raspravu sutra ujutro.
-
RahatHurmašica
#281 Re: Dozvola za oruzje
to mi je promaklo. to je onda sasvim ok. glasam za toDozer wrote:Ova "moja" recenica u KZ se odnosi iskljucivo na UPAD U PRIVATNU IMOVINU, ne i NA privatnu imovinu.
-
hladan.preminger
#282 Re: Dozvola za oruzje
Dozer wrote:Ova "moja" recenica u KZ se odnosi iskljucivo na UPAD U PRIVATNU IMOVINU, ne i NA privatnu imovinu.
To je bila poenta i mog pisanja u ovih par postova, jer i po sadašnjem KZ ti se možeš uspješno pozivati na samoodbranu u gornjem hipotetičkom slučaju gdje faktički postoji upad u stambeni prostor.
U cjelosti si u pravu za ovo kada se ne može koristiti institut nužne odbrane.
Last edited by hladan.preminger on 29/10/2013 14:07, edited 1 time in total.
- Dozer
#283 Re: Dozvola za oruzje
Pa naravno da to mora biti i te kako ograniceno. I tu onda nema nikakvih sumnji. Nepoznat lik u kuci - ohladi ga i vozdra.
Ali, nepoznat lik ili likovi u basti - e, to vec nije ni priblizno isto. Tu bi onda bilo nesretnih slucajeva kamara, kao i zloupotreba.
Ali, nepoznat lik ili likovi u basti - e, to vec nije ni priblizno isto. Tu bi onda bilo nesretnih slucajeva kamara, kao i zloupotreba.
-
RahatHurmašica
#284 Re: Dozvola za oruzje
hladan.preminger wrote:[
Pored toga, šteta je ne znati da ulazak u tuđu kuću predstavlja tešku krađu kao kvalificirani oblik krađe, a biti više od pravnika.![]()
teoretski je moguće da su ti vrata ostala širom otvorena i otključana.... da li je to i dalje teška krađa?
ako ovako i na sudu trčiš pred rudu i busaš se svojim neznanjem, tvoji nastupi onda liče na one koje je svojevremeno na sudu imao i gosp. Enes Hadžiedhemćumurović.
ne mogu a da se ne zapitam, kakve li paćenike ti zastupaš....
- madner
#285 Re: Dozvola za oruzje
Da li se neko smije ohladiti kako bi se sprijecilo krivicno djelo?
Dakle neko obija zlataru, ja prolazim pored?
-
RahatHurmašica
#286 Re: Dozvola za oruzje
to je u potpunosti ok. onda nebi ni postojala potreba za povlačenje po sudovima i plaćanje advokatskih parazitskih "usluga". potpuno čista situacija.Dozer wrote:Pa naravno da to mora biti i te kako ograniceno. I tu onda nema nikakvih sumnji. Nepoznat lik u kuci - ohladi ga i vozdra.
i ja mislim da mi ovdje imamo jedan sasvim pristojan prijedlog za dopunu KZ-a.
Last edited by RahatHurmašica on 29/10/2013 14:18, edited 1 time in total.
-
hladan.preminger
#287 Re: Dozvola za oruzje
madner wrote:Da li se neko smije ohladiti kako bi se sprijecilo krivicno djelo?
Ne.
- Dozer
#288 Re: Dozvola za oruzje
@Hurmasa
To sto su vrata otvorena nije poziv lopovu da ti udje u kucu, jebo ga ti. Bila ona otvorena ili zatvorena, svejedno je.
U Teksasu, cini mi se, ljudi uopste ne zakljucavaju vrata. A ne zakljucavaju ih jer u zakonu imaju odredbe slicne upravo ovome sto sam napisao - privatna svojina je svetinja i smijes bez trunke razmisljanja ubiti onoga koga zateknes unutra. I nema apsolutno nikakvih sankcija, cak ni preispitivanja.
Da, naravno.teoretski je moguće da su ti vrata ostala širom otvorena i otključana.... da li je to i dalje teška krađa?
To sto su vrata otvorena nije poziv lopovu da ti udje u kucu, jebo ga ti. Bila ona otvorena ili zatvorena, svejedno je.
U Teksasu, cini mi se, ljudi uopste ne zakljucavaju vrata. A ne zakljucavaju ih jer u zakonu imaju odredbe slicne upravo ovome sto sam napisao - privatna svojina je svetinja i smijes bez trunke razmisljanja ubiti onoga koga zateknes unutra. I nema apsolutno nikakvih sankcija, cak ni preispitivanja.
- Ramzess Veliki
#289 Re: Dozvola za oruzje
Dovraga i takav zakon. Znači i dalje moram nositi parmak sa sobom ...hladan.preminger wrote:madner wrote:Da li se neko smije ohladiti kako bi se sprijecilo krivicno djelo?
Ne.
-
RahatHurmašica
#290 Re: Dozvola za oruzje
ako su vrata bila otvorena, to jeste krađa, ali još uvijek teška nije. dakle, u pitanju je kvalifikacija (krađa ili teška krađa) koja nema veze sa ovom našom raspravom.Dozer wrote:@HurmasaDa, naravno.teoretski je moguće da su ti vrata ostala širom otvorena i otključana.... da li je to i dalje teška krađa?
to sam onom "advokatu" napisao jer je unaprijed ustvrdio da je u pitanju teška krađa bez da sam ja to u opisu igdje naveo, i još k tomu me proglasio neznalicom. a ustvario je on uletio grlom u jagode. njemu na obraz.
on je tipičan primjer osobe kojoj nebi odgovarale izmjene o kojima mi pričao, jer šta bi on onda radio na sudu kad bi sve bilo čisto prije suda, koga bi advokati pljačkali za dokazivanje raznoraznih nebuloza. neće da shvati da mi uopće nećemo da se zbog samoodbrane povlačimo po sudovima, finansijski trošimo, niti trpimo bilo kakve neugodnosti.
Last edited by RahatHurmašica on 29/10/2013 14:41, edited 1 time in total.
- Dozer
#291 Re: Dozvola za oruzje
Mislim da to bas i nema veze - ako je unutra, unutra je. I tu ne igra nikakvu ulogu da li su vrata bila otvorena ili ne. Bar ja mislim tako...
-
hladan.preminger
#292 Re: Dozvola za oruzje
Ramzess Veliki wrote:Dovraga i takav zakon. Znači i dalje moram nositi parmak sa sobom ...hladan.preminger wrote:madner wrote:Da li se neko smije ohladiti kako bi se sprijecilo krivicno djelo?
Ne.
Ma kažeš mu "Jebem ti (ubaci ženskog člana familije po želji) šta to radiš?"
Kad on krene na tebe onda ga rokne i kažeš samoodbrana.
Šala, naravno!
-
RahatHurmašica
#293 Re: Dozvola za oruzje
naš kz poznaje "običnu" krađu i tešku krađu koja se teže kažnjava. da bi bila teška krađa moraju biti ispunjeni neki uslovi koji su propisani zakonom. to nema veze sa našom raspravom, nego ima veze sa time da je preminger pokušao biti pametnica a mene proglasiti neznalicom, a ustvari je on je ispao ovo drugo.Dozer wrote:Mislim da to bas i nema veze - ako je unutra, unutra je. I tu ne igra nikakvu ulogu da li su vrata bila otvorena ili ne. Bar ja mislim tako...
dakle, ovo je bilo više lične prirode, i hajde, da ovo zanemarimo ubuduće. teška krađa ili ne, imovinu treba braniti.
- Ramzess Veliki
#294 Re: Dozvola za oruzje
I izudaram se iza ćoška dok ne stigne policija.hladan.preminger wrote:Ramzess Veliki wrote:Dovraga i takav zakon. Znači i dalje moram nositi parmak sa sobom ...hladan.preminger wrote:
Ne.
Ma kažeš mu "Jebem ti (ubaci ženskog člana familije po želji) šta to radiš?"
Kad on krene na tebe onda ga rokne i kažeš samoodbrana.
Šala, naravno!
-
RahatHurmašica
#295 Re: Dozvola za oruzje
šta se desilo, izbacivanje, punjenje, kapisla?blinker13 wrote:Ja sam ispucao nešto preko 2.000 kom svojim Steyrom M9A1 i mogu potvrditi da je super pištolj. Meni u ruci mnogo bolje leži nego Glock, XDM, HS ili Sig, a to su ovi koje sam probao. Napominjem svima da je ovo potpuno individualna stvar i da svakako probaju ležanje više različitih pištolja, jer svi imamo malu drugačiju ruku, pa je najbolje probati nekoliko modela dok ne nađete ono što vam najbolje leži. Čišćenje i rastavljanje Steyra je super lagano, a ja sam imao jednu zaglavu na strelištu do sada.Dozer wrote:Koliko znam, rade k'o Doxa
Medjutim, kao i svaki pistolj, pravo stanje se nece vidjeti dok se ne ispali 1000-2000 metaka, po mogucnosti u realnim uslovima koji podrazumijevaju brzo pucanje bar 200-300 i sa izmjenama okvirova.
Stvar koja me kod Steyra oduševila od starta je nešto masivniji i teži kraj cijevi koji meni odgovara kod nišanjenja i drugog metka, jer smanjuje otklon od mete. Osim toga, trapezasti nišani su mi fenomenalni, ali se može desiti da se nekome i ne dopadnu, jer nisu standardni, iako po mom mišljenju jako olakšavaju nišanjenje. Da opet uzimam prvi pišolj, definitivno bih opet kupio isti ovaj.
- Repetitor
#296 Re: Dozvola za oruzje
Dobar je Steyer meni,mada ga neki bas pravo kude.
Nemam toliko ličnog iskustva sa istim,ali trapezasti nisani na njemu su mi nekako pravo cool
Za moju ruku lezi kao saliven.
Sto se tice zastoja,to je sad diskutabilna stvar.
Pistolj koji ja najcesce koristim(jedan drugi renomirani model) u streljani kod mene je imao preko 100 zastoja
,ali zbog municije koja se proizvodi u IK.
Sa PPU ili S&B municijom taj moj pištolj radi kao doksa
Inace odnos kvalitet i cijena,mislim da je super
Nemam toliko ličnog iskustva sa istim,ali trapezasti nisani na njemu su mi nekako pravo cool
Pistolj koji ja najcesce koristim(jedan drugi renomirani model) u streljani kod mene je imao preko 100 zastoja
Sa PPU ili S&B municijom taj moj pištolj radi kao doksa
-
RahatHurmašica
#297 Re: Dozvola za oruzje
ja koliko znam modeli do 2010 su imali problem sa izvlakačem, i imali su česte zastoje. međutim, još i tada je firma steyr besplatno dostavljala unaprijeđene izvlakače sa pratećom oprugom, poštom i to besplatno. od 2010 tih problema više nema.Repetitor wrote:Dobar je Steyer meni,mada ga neki bas pravo kude.
Nemam toliko ličnog iskustva sa istim,ali trapezasti nisani na njemu su mi nekako pravo cool![]()
Pistolj koji ja najcesce koristim(jedan drugi renomirani model) u streljani kod mene je imao preko 100 zastoja,ali zbog municije koja se proizvodi u IK.
Sa PPU ili S&B municijom taj moj pištolj radi kao doksa![]()
a o kojem drugom renomiranom modelu se radi?
- Repetitor
#298 Re: Dozvola za oruzje
S&W MP-9
Ali opet naglašavam:NIKAD nisam imao problema sa kvalitetnom municijom,samo sa ovom iz IK. I na neki način sam se bio pomalo razočarao kada su mi se počeli dešavati zastoji.Od jednog okvira municije,ja npr. imam 15 zastoja !!!
S druge strane tu opet do izražaja dolazi HS.Čini mi se u njega i u ČZ kad bi stavio kamen,ispalio bi ga
Valjda jednostavno neki modeli pištolja ''su pravljeni'' za kvalitetnu i za ''fuš'' municiju. Mada ovo ''pravljeni'' nije nikakvo opravdanje,ali eto.
Uostalom i nabavna cijena municije u BiH ti valjda nešto govori.Municiju iz IK možeš kupiti za 15pf/kom,dok recimo PPU košta 1KM/kom...
Ali opet naglašavam:NIKAD nisam imao problema sa kvalitetnom municijom,samo sa ovom iz IK. I na neki način sam se bio pomalo razočarao kada su mi se počeli dešavati zastoji.Od jednog okvira municije,ja npr. imam 15 zastoja !!!
S druge strane tu opet do izražaja dolazi HS.Čini mi se u njega i u ČZ kad bi stavio kamen,ispalio bi ga
Valjda jednostavno neki modeli pištolja ''su pravljeni'' za kvalitetnu i za ''fuš'' municiju. Mada ovo ''pravljeni'' nije nikakvo opravdanje,ali eto.
Uostalom i nabavna cijena municije u BiH ti valjda nešto govori.Municiju iz IK možeš kupiti za 15pf/kom,dok recimo PPU košta 1KM/kom...
-
RahatHurmašica
#299 Re: Dozvola za oruzje
je li ti steyr štopao sa ovom IK municijom?Repetitor wrote:S&W MP-9
S druge strane tu opet do izražaja dolazi HS.Čini mi se u njega i u ČZ kad bi stavio kamen,ispalio bi ga![]()
nisam znao da je tako jeftina. a kakva je ona goraždanska municija?
- Repetitor
#300 Re: Dozvola za oruzje
Goraždansku nisam probao i nisam IK sa Steyerom probao.Kazem ti u prvom postu,meni je onaj pistolj zaista super.Mada neki ga kude na sav glas,ali ja njihovo to kuđenje uzimam sa velikom dozom rezerve,pošto znam da su hvalili neke druge modele koji su meni opet bljak.Znači ovo je moj neki subjektivni stav.
Mislim preporučio bih ga svakome što se tiče mog iskustva,mada pištolj kada se kupuje za svoje lične potrebe,uzima se isključivo namjenski. Hoćeš li da ti stoji u latici,da ga nosiš za svaki dan,za IPSC,za pucanje na svadbama itd,itd...
Mislim preporučio bih ga svakome što se tiče mog iskustva,mada pištolj kada se kupuje za svoje lične potrebe,uzima se isključivo namjenski. Hoćeš li da ti stoji u latici,da ga nosiš za svaki dan,za IPSC,za pucanje na svadbama itd,itd...