Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Visoki Predstavnik
#276 Re: Porijeklo prezimena
Last edited by Visoki Predstavnik on 23/11/2008 13:52, edited 1 time in total.
- zeleno volim te
#277 Re:
Ahmmed wrote:Evo vam većina muslimanskih rodova, koji su do kraja 17.stoljeća živjeli u Boki Kotorskoj:
Abaze, Abdulahovići, Abdulovići, Agbabići, Agići, Ahmetagići, Ahmetćehajići, Alagići, Alajbegovići, Alečkovići, Alići, Alidžani, Alijagići, Alvahodžići, Amidžoći, Arikali, Arslanagići, Avdibegovići, Babe, Babahmetovići, Babovići, Bajramovići, Bakače (Baiče), Balaovići, Balići, Barašnovići, Bardonjići, Baše, Bašići, Bećiragići, Bećirovići, Begzadići, Behilovići, Benići, Bešovići, Bijedići, Bijegići, Bijelići, Bilajdanovići, Bulamuževići, Bjelajići, Bubići, Bulagdžići, Busul(h)adžići, Bušičići, Cvijetići, Čame, Čelebići, Čirtajići, Čomići, Čagijani, Ćatovići, Ćehajići, Ćehe, Ćerimagići, Ćiriati, Ćišići, Ćorići, Ćumurije, Danevići, Dautovići, Deljići, Delikapići, Dizdarevići, Drljevići, Durakovići, Duranovići, Durmišagići, Džaferovići, Djele, Ejenehanovići, Ejupi, Emrovići, Erkočevići, Fazlagići, Fetahagići, Galijatovići, Ganijagići, Giljulići, Glavovići, Hadrovići, Hadžagići, Hadžalići, Hadžiahmetovići, Hadžialijagići, Hadžiartići, Hadžići, Hadžihasanovići, Hadžimahmutovići, Hadžimahovići, Hadžimanovići, Hadžismajlovići, Hadžiživelići, Hajdarhodžići, Hajdarovići, Hajrovići, Hasandžikovići, Hasanovići, Hodžići, Hrustanovići, Huremovići, Huseinagići, Ibrahimagići, Ibrišići, Isakovići, Isovići, Jagonjci, Jenibegovići, Jerkovići, Joksalići, Jusovići, Jusufćajići, Kabili, Kalče, Kaplozani, Kapidžići, Karačine, Kasumovići, Kočići, Koljajići, Komandići, Kosići, Kraine, Krse, Krkalovići, Krupševići, Kurtbašići, Kurbegovići, Kurtagići, Kurtini, Kurtovići, Leventini, Lopušići, Lupori, Lupurovići, Majmutagići, Mahmutovići, Maksudići, Memišići, Mandžulići, Muharemćehaijići, Mujačići, Mujčinovići, Mulići, Murgići, Murguzi, Musići, Muslibegovići, Mustafići, Mušići, Muštovići, Nurkovići, Oleševići, Omeragići, Omerbegovići, Omerovići, Omurovići, Oskočkovići, Osmanovići, Ostojići, [b]Ovčine,[/b] Ožerlići, Papuci, Parente, Paripovići, Parputi, Pašići, Pazmačići, Pervani, Pirići, Pivodići, Pizići, Pospanići, Preklovići, Pršinovići, Puškići, Ramadanovići, Ramovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Resulbegovići, Rikalovići, Risanovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Rizvanagići, Rizvanovići, Sagamozovići, Salahovići, Salimovići, Saračevići, Saškovići, Sćipegliahovići, Seferovići, Selimovići, Serdarovići, Sevdijarevići, Skenderbegovići, Slavovići, Slijepčevići, Smailovići, Solimanovići, Sučići, Suge, Sulejmanovići, Sulinovići, Suplikarevići, Šabanagići, Šabanovići, Šahinagići, Šamići, Šehovići, Štrbci, Temimi, Temimovići, Topalovići, Turci, Turčini, Ustalići, Vafirovići, Vilalići, Više, Vračevići, Zeferovići, Zulzauši i Zurkovići.
Selam za Ahmmeda i pitanje:Gdje mogu vise procitati o ovome? Nasla sam prezimena koja me zanimaju i za koja sam vezana rodjenjem ili udajom i zaista bih voljela znati malo vise o tome!
- zeleno volim te
#278 Re: Porijeklo prezimena
Ja znam da u okolini Sarajeva zivi citava familija Tahirovica koji su prebjegli iz Sandzaka zbog krvne osvete.Imaju i nekoliko starijih koji mozda bolje znaju porijeklo prezimena.Tacnije zive u okolini Tarcina,selo Duranovici-haman na granici s Hercegovinom!code_digit wrote:Pozdrav svima..
Da ne zna ko sta o porijeklu prezmena Tahirović.....Ima ih puno sirem BiH, cak i u Hrvatskoj, ali bas sam primijetio da ih ima u Bosni dosta..pa me zanima ako neko ima kakvu informaciju, dali ima neki trag kroz historiju. Mislio sam istrazivat malo, ali svi stariji iz mog plemena, su vec davno preselili na onaj svijet...
Pozdrav,
-
Alkos
#279 Re:
I ja sada gledam i cudim se!cyprus wrote:Nego stvarno šta je sa tom Bilećom, vidim često se spominje. Nismo valjda svi otamo?
S oceve strane babo vuce korijene iz Bilece...
Zna li iko stara sarajevska prezimena?! Skaljici?!...
- Ahmmed
#280 Re: Re:
Alkos wrote:I ja sada gledam i cudim se!cyprus wrote:Nego stvarno šta je sa tom Bilećom, vidim često se spominje. Nismo valjda svi otamo?
S oceve strane babo vuce korijene iz Bilece...
Zna li iko stara sarajevska prezimena?! Skaljici?!...
Hoćeš li mi vjerovati, ako ti kažem, da su i Škaljići , kao recimo i Teftedarije ( obje su sarajevske porodice) , starinom također iz Istočne Hercegovine?
A za Bileću.....Muslimanski rodovi iz Boke Kotorske, a kasnije i iz drugih dijelova Crne Gore, napuštajući stare domove, najčešće su doseljavali u Istočnu Hercegovinu: U Bileću, Gacko, Trebinje, Nevesinje, te u nešto manjem broju u Ljubinje. Dio njih je, relativno brzo po doseljavanju u taj dio Hercegovine,a u ovisnosti o zanimanju, te sredstvima koja su im bila na raspolaganju
- Ahmmed
#281 Re: Re:
zeleno volim te wrote:Ahmmed wrote:Evo vam većina muslimanskih rodova, koji su do kraja 17.stoljeća živjeli u Boki Kotorskoj:
Abaze, Abdulahovići, Abdulovići, Agbabići, Agići, Ahmetagići, Ahmetćehajići, Alagići, Alajbegovići, Alečkovići, Alići, Alidžani, Alijagići, Alvahodžići, Amidžoći, Arikali, Arslanagići, Avdibegovići, Babe, Babahmetovići, Babovići, Bajramovići, Bakače (Baiče), Balaovići, Balići, Barašnovići, Bardonjići, Baše, Bašići, Bećiragići, Bećirovići, Begzadići, Behilovići, Benići, Bešovići, Bijedići, Bijegići, Bijelići, Bilajdanovići, Bulamuževići, Bjelajići, Bubići, Bulagdžići, Busul(h)adžići, Bušičići, Cvijetići, Čame, Čelebići, Čirtajići, Čomići, Čagijani, Ćatovići, Ćehajići, Ćehe, Ćerimagići, Ćiriati, Ćišići, Ćorići, Ćumurije, Danevići, Dautovići, Deljići, Delikapići, Dizdarevići, Drljevići, Durakovići, Duranovići, Durmišagići, Džaferovići, Djele, Ejenehanovići, Ejupi, Emrovići, Erkočevići, Fazlagići, Fetahagići, Galijatovići, Ganijagići, Giljulići, Glavovići, Hadrovići, Hadžagići, Hadžalići, Hadžiahmetovići, Hadžialijagići, Hadžiartići, Hadžići, Hadžihasanovići, Hadžimahmutovići, Hadžimahovići, Hadžimanovići, Hadžismajlovići, Hadžiživelići, Hajdarhodžići, Hajdarovići, Hajrovići, Hasandžikovići, Hasanovići, Hodžići, Hrustanovići, Huremovići, Huseinagići, Ibrahimagići, Ibrišići, Isakovići, Isovići, Jagonjci, Jenibegovići, Jerkovići, Joksalići, Jusovići, Jusufćajići, Kabili, Kalče, Kaplozani, Kapidžići, Karačine, Kasumovići, Kočići, Koljajići, Komandići, Kosići, Kraine, Krse, Krkalovići, Krupševići, Kurtbašići, Kurbegovići, Kurtagići, Kurtini, Kurtovići, Leventini, Lopušići, Lupori, Lupurovići, Majmutagići, Mahmutovići, Maksudići, Memišići, Mandžulići, Muharemćehaijići, Mujačići, Mujčinovići, Mulići, Murgići, Murguzi, Musići, Muslibegovići, Mustafići, Mušići, Muštovići, Nurkovići, Oleševići, Omeragići, Omerbegovići, Omerovići, Omurovići, Oskočkovići, Osmanovići, Ostojići, [b]Ovčine,[/b] Ožerlići, Papuci, Parente, Paripovići, Parputi, Pašići, Pazmačići, Pervani, Pirići, Pivodići, Pizići, Pospanići, Preklovići, Pršinovići, Puškići, Ramadanovići, Ramovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Resulbegovići, Rikalovići, Risanovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Rizvanagići, Rizvanovići, Sagamozovići, Salahovići, Salimovići, Saračevići, Saškovići, Sćipegliahovići, Seferovići, Selimovići, Serdarovići, Sevdijarevići, Skenderbegovići, Slavovići, Slijepčevići, Smailovići, Solimanovići, Sučići, Suge, Sulejmanovići, Sulinovići, Suplikarevići, Šabanagići, Šabanovići, Šahinagići, Šamići, Šehovići, Štrbci, Temimi, Temimovići, Topalovići, Turci, Turčini, Ustalići, Vafirovići, Vilalići, Više, Vračevići, Zeferovići, Zulzauši i Zurkovići.
Selam za Ahmmeda i pitanje:Gdje mogu vise procitati o ovome? Nasla sam prezimena koja me zanimaju i za koja sam vezana rodjenjem ili udajom i zaista bih voljela znati malo vise o tome!
![]()
![]()
![]()
![]()
Eh, teško da negdje možeš mnogo više pročitati o ovome, ali reći ću ti ono što ja znam, a neko ko zna više, dopunit će:
Bećirovići, nakon odlaska iz Boke Kotorske, naseljavaju prostor Istočne Bosne i zapadnog dijela današnjeg Sandžaka ( Prijepolje i Priboj)Bećirovića ima i u tuzlanskom kraju, ponešto i u Krajini, tako da je riječ o vjerovatno tri roda istog prezimena, koja međusobno nemaju ili ne moraju imati bilo kakve veze.
Musići: Bugojno, Gornji Vakuf, Zvornik, Kalesija, te Sjenica i Pljevlja u Sandžaku.
Ovčine i Selimovići, uglavnom se zadržavaju u istočnoj Hercegovini, prvi u Gacku, drugi u Bileći.
Omerbegovići se doseljavaju u trnovski kraj, u selo Presjenica.
- Ahmmed
#282 Re: Porijeklo prezimena
Dužan sam odgovore za još nekoliko upita, oprostite na čekanju, ali nisam zalazio na ovu temu više od mjesec.
Pregledat ću ćitabe i potražiti odgovore, postiram čim stignem.
p.s. St.Louis, uvijek mi daš teške zadatke
Ottkud samo Mrzljake izvuče 
Pregledat ću ćitabe i potražiti odgovore, postiram čim stignem.
p.s. St.Louis, uvijek mi daš teške zadatke
-
Sociolog
#283 Re: Porijeklo prezimena
Zna li iko ista o porijeklu prezimena Katana... ??'
Znam samo da ih ima u Trnovskom kraju.. medjutim prezime mi je nekako atipicno--- Hvala Velika
Znam samo da ih ima u Trnovskom kraju.. medjutim prezime mi je nekako atipicno--- Hvala Velika
- cHupjahalic@
#284 Re: Porijeklo prezimena
vjerovatno ste negdje ovdje to napisali, ali ne mogu da nadjem pa zato vas molim ako znate na koju stranicu mogu otici i ispitati porijeklo par prezimena? da vidim odakle moji predaci poticu.
ps googlala sam ali bezuspjesno.
hvala.
ps googlala sam ali bezuspjesno.
hvala.
- StLouis
#285 Re: Porijeklo prezimena
Ahmmede, otvaraj citabe i trazi te MrzljakeAhmmed wrote:Dužan sam odgovore za još nekoliko upita, oprostite na čekanju, ali nisam zalazio na ovu temu više od mjesec.
Pregledat ću ćitabe i potražiti odgovore, postiram čim stignem.![]()
p.s. St.Louis, uvijek mi daš teške zadatkeOttkud samo Mrzljake izvuče
Hvaja unapjed
- Ahmmed
#286 Re: Porijeklo prezimena
st.Louis, jel MrŽljak, il MrZljak? 
- StLouis
#287 Re: Porijeklo prezimena
Ova prva kombinacijaAhmmed wrote:st.Louis, jel MrŽljak, il MrZljak?
- StLouis
#288 Re: Porijeklo prezimena
Mržljak Ibrahim - Mali ( 1924-1944 ), za narodnog heroja proglašen 24.07.1953.godine 
- osa
#289 Re: Porijeklo prezimena
prezime mrzljak jako je često oko karlovca i ogulina.
- StLouis
#290 Re: Porijeklo prezimena
U ovo slucaju je jako zastupleno kod Bosnjaka u Kladusi i Cazinu. U Kladusi stara gradska osnovna skola se zove "Ibrahim Mrzljak"osa wrote:prezime mrzljak jako je često oko karlovca i ogulina.
- Jazz_Junkie
#291 Re: Porijeklo prezimena
Mrzljak je ocigledno domace prezime. Po cemu smatras da bi mogli biti madjarsko?StLouis wrote:U ovo slucaju je jako zastupleno kod Bosnjaka u Kladusi i Cazinu. U Kladusi stara gradska osnovna skola se zove "Ibrahim Mrzljak"osa wrote:prezime mrzljak jako je često oko karlovca i ogulina.meni ovo prezime djeluje vise madjarskog porijekla
- osa
#292 Re: Porijeklo prezimena
Jazz_Junkie wrote:Mrzljak je ocigledno domace prezime. Po cemu smatras da bi mogli biti madjarsko?StLouis wrote:U ovo slucaju je jako zastupleno kod Bosnjaka u Kladusi i Cazinu. U Kladusi stara gradska osnovna skola se zove "Ibrahim Mrzljak"osa wrote:prezime mrzljak jako je često oko karlovca i ogulina.meni ovo prezime djeluje vise madjarskog porijekla
meni prezime zvuči potpuno hrvatsko, naime u hrvatsko jeziku postoji izraz mrzlo što znači hladno, a kladuša i cazin su vrlo blizu karlovca i ogulina i do dolaska turaka nisu bili u bih već u hrvatskoj, možda nisam u pravu ali zvuči mi logično. kraj karlovca postoji i mjesto mrzlo polje.
- StLouis
#293 Re: Porijeklo prezimena
Da, ima puno Hrvata s ovim prezimenom...malo sam proguglao i vidim da su velika vecina Mrzljaka Hrvati - Varazdinski biskup Jospi Mrzljak...znam da su u Kladusi Mrzljaci starosjedioci i svi su Bosnjaci, mada sam mislio da prezime vuce na madjarsko
- Charuga
- Globalni moderator
#294 Re: Porijeklo prezimena
Zivo me interesuje moze li iko naci odakle potice porijeklo prezimena Sijamija.
- osa
#295 Re: Porijeklo prezimena
jel možda šamija.Plavih_11 wrote:Zivo me interesuje moze li iko naci odakle potice porijeklo prezimena Sijamija.
- Jazz_Junkie
#296 Re: Porijeklo prezimena
Ima Sijamija, osa. Sa mnom je u skolu isla jedna iz Bugojna s tim prezimenom.
- osa
#297 Re: Porijeklo prezimena
imam sam kolegu u sjp-e šamiju, iz viteza, a za prezime sijamija, nisam čuo.Jazz_Junkie wrote:Ima Sijamija, osa. Sa mnom je u skolu isla jedna iz Bugojna s tim prezimenom.
- Charuga
- Globalni moderator
#298 Re: Porijeklo prezimena
Da da, veci dio porodice sa tim prezimenom dolazi iz Bugojna.Jazz_Junkie wrote:Ima Sijamija, osa. Sa mnom je u skolu isla jedna iz Bugojna s tim prezimenom.
- Pietje_Bel
#299 Re: Porijeklo prezimena
Zna li neko porijeklo prezimena Milisic? Cuo sam razne price: da su bili Vlasi pa presli na Islam, da su bili Bosnjani i pripadnici Crkve Bosanske itd. itd. Zna li neko?
Hvala
Hvala
-
jajce32
#300 Re: Porijeklo prezimena
nisam obraćao pašnju na ovakve dijelove u tekstu, već čisto na prezimena i porijeklo. zanimljivo da se danas priča kako se hrvatsko ime pojavilo u BiH u drugoj polovici 19. stoljeća, kako su onda ovoliki bosanski uglednici imali dodatak hrvat u imenu. da li je moguće da su to bili stanovnici hrvatske oteti i odvedeni u roblje , pa prešli na islam ili se radi o domicilnim stanovnicima BiH. ima jedno prezime koje se u tekstu spominje- malkoč, to prezime postoji u bihaćkoj krajini a postoji i u zagrebu, ljudi iz bihaćke krajine su bošnjaci po vjeri muslimani, ljudi iz zagreba su katolici hrvati da li je moguće da su možda čak i porodica. šta misliš.[/quote]Pietje_Bel wrote:
Bosanskohrvatskog kraljevstva![]()
![]()
Hrvatska je bila vazalna drzava Ugarske kada je Bosna bila kraljevina. Ovo je i previse cak i za Srpske mitomane.
Hrvoje Vukicic Hrvatinic je bio jedini Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Dobio je neku moc u Bosni, to je tako islo u to vrijeme. I Tvrtko Kotromanic se pozviva na svoju baku Srpsku i Srpsku krv kada zeli da dobije dijelove Srbije ali isto jasno kaze "i praroditelji mojieh Bosan'ski". Kada Tvrtko prilazi Hrvoje Vukicic Hrvatinic on u povelji zapisuje: "I prilazi mi Hrvoje Vukicic sa SVOJIM Hrvatima. Kada spominje u drugim poveljama Hrvate i latine ON ili neki drugi BAN ILI Kralj onda jasno pravi razliku kada nabraja Bosnjanina, Srbina Hrvata. To sto Hrvatski istoricari jesu probali je da stavljaju Hrvate tamo gdje ih nema i to je i sama Hrvatska profesorica Nada Klaic sve demantovala i zakljucila da je:"Bosna od uvijek bila Bosanska, od svoga samog pocetka". Tim rijecima to vasa profesorca glavna sa Zagrebackog univerziteta opisuje. Nikakvih Hrvata nije bilo u Bosni uumjesto plemica Hrvatinca i trgovaca i to je vec dokazano. Jer od 1050. - 1900. samo se spominju Bosnjani i Bosnjaci a nikad Hrvati osim Hrvatinic. Nadi mi tu povelju dokumenat, nema je. Najjaci Hrvatski argumenat je oduvijek bio: "Pa ko su mogli oni drugo biti osim Hrvati" A Srpski najjaci argumenat je ona famozna recenica gdje pise u poveljama: "Regnium Bosnona que est Serviele", sto su oni preveli kao: "kraljevina Bosna sto je Srbija"". Sve u svemu oso, ovo je sve vrlo naucno dokazano da je netacno i niti jedan ozbiljni istoricar se time vise ne bavi. Hrvati danas ne probaju to vise dokazati osim ovako djece preko i neta. Hrvati se pozivaju na to da je Bosna na kraju bila vecinski katolicka zemlja (sto je vrlo upitno ) i da zbog toga oni imaju najvise veze sa Bosnom.[/quote]
Hrvoje Vukčić Hrvatinić je iz KOTOR VAROŠA!!!!!!!!!!!!