Regnum_Bosnae wrote:Ko je onda dizajno dizajnera?
Ako cemo tom logikom.
xyz2007 wrote:Regnum_Bosnae wrote:xyz2007 wrote:
Evo sta ja mislim! Ja ( "Inteligencija") eto kreiram soljicu za caj/kafu. Evo je...
Ja znam da sam je kreirao da se iz nje pije caj ( svrha ) znaci sa razlogom, a naravno inteligento ( da mogu uzeti u ruku, da je ovakvog oblika, da moze u nju stati onoliko caja koliko ja mislim da cu piti, da mi se caj ne prospe iz nje, da mi materijal bude prihvatljiv, da se ne oprzim ). Evo im i tasnica, moze mi zatrebati da stavim na nju kasiku od caja!
Ali ova soljica ne zna ko je njen Kreator. Ona to nikad nece moci saznati. Ali ne znaci da ja ne postojim!
Ako vec nas (ljude) poredis sa soljicom za caj i ako mi nikad necemo saznati kao ni ta tvoja solja, kakve su onda svrhe ti dokazi koje ti prikazujes nama o postojanju kreatora? P.S. nemoj se ljutiti ali ti je primjer stvarno u najmanju ruku neadekvatan.
Solja ne zna odakle potice, ali "misli" da je zapravo nastala od case.
To je za solju najadekvatnije objasnjenje.

Kaze "ili sam nastala igrom slucaja ili sam nastala od case prirodno ili nekim materijalnim uzrokom ( svjetlost, gravitacija... itd" )
Ove case jednog dana postanu solje.
Mislim ono nakon dosta godina. Sa papira na porculan - sve je moguce - a i naucno potvrdjeno.
Regnum_Bosnae wrote: Zasto nas poredis sa soljama koje ne posjeduju razum i logiku?
Kao komentar na ovo sto solja ne zna odakle potice, zar nisi upoznat sa necim sto se zove evolucija, dokazano
i demonstrirano u vise navrata?
Pa eto gore je slika kako solja misli da je nastala!

I objasnjenje! Ima li efekta? Ima ali malo morgen.
Solja zna cesto reci za sebe:
"Ma nema sansi da sam ja posljedica inteligencije, tu opciju teba skroz ukinut!"
- A sto to soljo, pa zar ne postoji i ta mogucnost? Inteligentan uzrok/dizajn?
Ma ja sam samo jedna puka slucajnost, naucno dokazano!
- Ali soljo zar sve sto imas na sebi nema svrhu? Jel moguce da je ta tvoja tasnica slucajnost?
Ma i to je sve slucajnost ako nije slucajnost onda je rezultat prirodnog uzroka (selekcije) znate ono od papirne solje ja kroz dosta godina preobrazih se u porculan! Evo vidi slika! Naucno dokazano!
- Ali soljo to nije najadekvatnije objasnjenje, a kako su nastale sve ove case ? Ko je njih dizajnirao?
Mah kakav dizaJn bolan, ovaj svijet u kojem zivim izgleda dizajnirano ali ovo je sve
Iluzija isto kao onaj moj caj kad ga naspu tvrde kako bude prvo vreo a onda hladan kao led. A caj mlak cijelo vrijeme mislim meni nista! Pa da je toliko vreo pukla bi!
- Ali soljo, vidite razna bica, vidite DNA ''kljuc zivota'' kako funkcionise sve po pravilima. To nije slucajno. Pa celije da ne govorim kojim one sistemom rade sve po pravilima i sve se da prognozirati, zar to nije posljedica inteligencije pa i logike?
Ma sta cu vidJeti, vidim da ako nisam nastala igrom slucaja, ili prirodnim uzrocima, onda sam nastala materijalnim uzrocima ( svjetlost, munja, gravitacija, elektromangnetne sile! ) Kakva Inteligencija! To nema sansi da moze biti uzrok, to nije nauka!
- Ali to ne objasnjava kompleksnost sebe, vidi sebe kako si kreirana... vidi dokaze oko sebe...
Mah iskljucite molim vas tu opciju o inteligentnom dizajnu i uzroku! To nije naucni dokaz, to Darvin nije rekao! To je Vase misljenje nikako dokaz!
- Dobro soljo, ziva bila, nemoj samo puci u 100 komada. Zar ti sama nisi dokaz ?
Mah sta i da puknem, nisam ja toliko glupa kao Ti. Ja sve znam a ti si neki neobrazovani Idiot! Moje postojanje nista ne dokazuje, ja sam samo solja!
- Hajde dobro pa neka ti je sa srecom

(

)
---
Kakva je svrha objasnjavati solji ako solja ne moze ukapirati?