o zakonu atrakcije

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Luce

#276 Re: o zakonu atrakcije

Post by Luce »

U pokusaju da odrzim temu zivom, napisacu par rijeci.

U Novoj godini, jedna od razolucija mi je istrajati na treningu i radu na samoj sebi. Iako sam ponekad lijena, obecala sam sebi da cu se potruditi vise jer znam da je to za moje dobro.
Covjek kad ostvari jedan cilj odmah juri ka drugom, a njegovo trenutno neispunjenje cesto donese frustraciju. Trenutno se nalazim u slicnoj situaciji, puno obaveza, puno ciljeva, malo vremena i to mi odmah poremeti fokus. I onda stanje mog uma vise nije racionalno, smireno i zahvalno nego kosnica misli, gdje lose sustizu jedna drugu.
A takvo stanje ne vodi nicemu dobrom. Potrebno je odvojiti vrijeme za sebe, za smirivanje svojih misli i vracanje na pravi kolosijek. U stvari ti je neophodno u koliko zelimo da vidimo rezultate. I da shvatimo da li je ono sto trenutno radimo zaista ono sto i zelimo.
Danas (evo i pred vama obecavam) da cu povuci rucnu i vratiti se u svoje mirno stanje, malo odmeditirati i pokusati sta je to sto zaista trenutno zelim, sta su mi istinski prioriteti.
Na zalost, i ovaj rad je maltene fizicki rad, zahtijeva puno odricanja i posvecenosti, ali ja iz vlastitih primjera znam koliko mi benefita donosi i to je ono sto me odrzava da nastavim.
Sad vas ostavljam u zelji da nam dan bude ispunjen lijepim mislima i iskustvima...
vaca

#277 Re: o zakonu atrakcije

Post by vaca »

eh Luce :) hvala, ovo sam pročitala kad mi je baš bilo potrebno. zato valjda i pišemo...evo i ja da podjelim neka poslednja iskustva i jedan predivan film po istinitoj priči...znam da ćete uživati

poslednjih mjeseci sam doživjela stvari koje vam ne bih mogla a ni znala prepričati :) podigla sam vibracije oho-ho, valjda se malo i 'osilila', opustila, šta li....niti bi mi mnogi vjerovali niti bih ja iskreno to znala da opišem...pokušavala sam voditi neku vrstu dnevnika ali mi je postalo jasno da ne znam ni sebi objasniti...jednostavno se ne može staviti u riječi.....no :) onda sam uradila nešto ....i narednih 3-4 dana i noći provela u najstrašnijoj agoniji...u strahovima kakve sam samo jednom u životu doživila....iskreno sam na momente vjerovala da je gotovo, najduži dani i noći u potpunoj besanici....danas me je ovaj film podsjetio na još jednu stvar: svaka akcija nosi posljedice...budi uvjek svjestan toga :)
no i to smo pregrmili, i sigurna sam da mi je i ovo trebalo....idemo dalje :D

http://www.youtube.com/watch?v=6pq2qDtaeP8
Ljuska_u_BaklaFi

#278 Re: o zakonu atrakcije

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Film je :shock: preeedobar, prepotreban mi je bio :-D
vaca

#279 Re: o zakonu atrakcije

Post by vaca »

evo još dva, odlična.
prvi - mnogo informacija kojih se vrijedi prisjetiti svakog dana! dosta toga o zakonu privlačenja!
drugi - o životu Donaln Walscha, čovjeka koji je napisao knjigu Razgovori sa bogom

http://www.youtube.com/watch?v=lbNsD2K6 ... _kZG6wZ2Rs

http://www.youtube.com/watch?v=lS0cKDX1 ... 8psFUmuTye
Luce

#280 Re: o zakonu atrakcije

Post by Luce »

[quote="vaca"]eh Luce :) hvala, ovo sam pročitala kad mi je baš bilo potrebno. zato valjda i pišemo...evo i ja da podjelim neka poslednja iskustva i jedan predivan film po istinitoj priči...znam da ćete uživati

Hvala tebi, prije svega jer s nama podijelis svoja iskustva i sto si vjecita inspiracija koja gura naprijed nas "kampanjce":)
A posebno ti hvala sto podijelis sve ove filmove i video koje isceprkas koji si zaista inspirativni.
Uspjela sam pogledati prvi film i stvarno mi se svidio. Potaklo me na razmisljanje to sto lik iz filma kaze da treba uzivati u samom putu, a da je cilj sekundaran (ko o cemu ja o ciljevima:). Cesto to zaboravim. Voljela bih da prekinem zacarni krug postavljanja novih ciljeva i da stvari koje radim u zivotu predstavljaju zadovoljstvo a ne pretjerano forisanje same sebe radi opet nekog dokazivanja samoj sebi. Izgleda da smo sami sebi ponekad najveci neprijatelji. Jer sve vise dolazim do spoznaje da sve sto radimo, sve sto govorimo, sve je to neka vrsta igre, nadmudiravanja sa samim sobom i iskljucivo samim sobom.
Tip iz filma je pomenuo djubre koje imamo svi u sebi. Svaki put se iznenadim koliko ga ima i kad pomislis rijesio sam se, iznenadis se kad se manifestuje i shvatis da si opet na pocetku. Nas um a posebno ego se cesto igra s nama, veliki je manipulator. Zato to vrijeme za sebe, pa neka je dnevno i 15 min dovoljno je da se vratimo sebi, da uspijemo saslusati taj svoj intuitivni glasic koji uvijek ispravno govori samo ako mu damo prostora i ako ga poslusamo.
A ovo da svaki izbor i ponasanje ima svoju posljedicu...ubijedjena sam u to. Nekad reagujemo iz svoje nesvijesti, u momentu kad nam je mozda ego isuvise razmahan ili kad smo jednostavno u nekom down raspolozenju donosimo odluke, izbore a onda se srusimo bez padobrana i pitamo se sta to sve skupa bi? Tesko je biti "budan" cijelo vrijeme ali izgleda da je neophodno truditi se da to sto vise budemo. Neminovno je da rijec a kamoli odredjena akcija moze da okrene naopacke citav slijed dogadjaja.To me strasno plasi, ali istovremeno i podstice da budem svjesnija u svemu sto radim.
Eto toliko od mene u ovom krugu isposvijesti:)
BIONA

#281 Re: o zakonu atrakcije

Post by BIONA »

Luce wrote:
vaca wrote:eh Luce :) hvala, ovo sam pročitala kad mi je baš bilo potrebno. zato valjda i pišemo...evo i ja da podjelim neka poslednja iskustva i jedan predivan film po istinitoj priči...znam da ćete uživati

Hvala tebi, prije svega jer s nama podijelis svoja iskustva i sto si vjecita inspiracija koja gura naprijed nas "kampanjce":)
A posebno ti hvala sto podijelis sve ove filmove i video koje isceprkas koji si zaista inspirativni.
Uspjela sam pogledati prvi film i stvarno mi se svidio. Potaklo me na razmisljanje to sto lik iz filma kaze da treba uzivati u samom putu, a da je cilj sekundaran (ko o cemu ja o ciljevima:). Cesto to zaboravim. Voljela bih da prekinem zacarni krug postavljanja novih ciljeva i da stvari koje radim u zivotu predstavljaju zadovoljstvo a ne pretjerano forisanje same sebe radi opet nekog dokazivanja samoj sebi. Izgleda da smo sami sebi ponekad najveci neprijatelji. Jer sve vise dolazim do spoznaje da sve sto radimo, sve sto govorimo, sve je to neka vrsta igre, nadmudiravanja sa samim sobom i iskljucivo samim sobom.
Tip iz filma je pomenuo djubre koje imamo svi u sebi. Svaki put se iznenadim koliko ga ima i kad pomislis rijesio sam se, iznenadis se kad se manifestuje i shvatis da si opet na pocetku. Nas um a posebno ego se cesto igra s nama, veliki je manipulator. Zato to vrijeme za sebe, pa neka je dnevno i 15 min dovoljno je da se vratimo sebi, da uspijemo saslusati taj svoj intuitivni glasic koji uvijek ispravno govori samo ako mu damo prostora i ako ga poslusamo.
A ovo da svaki izbor i ponasanje ima svoju posljedicu...ubijedjena sam u to. Nekad reagujemo iz svoje nesvijesti, u momentu kad nam je mozda ego isuvise razmahan ili kad smo jednostavno u nekom down raspolozenju donosimo odluke, izbore a onda se srusimo bez padobrana i pitamo se sta to sve skupa bi? Tesko je biti "budan" cijelo vrijeme ali izgleda da je neophodno truditi se da to sto vise budemo. Neminovno je da rijec a kamoli odredjena akcija moze da okrene naopacke citav slijed dogadjaja.To me strasno plasi, ali istovremeno i podstice da budem svjesnija u svemu sto radim.
Eto toliko od mene u ovom krugu isposvijesti:)
uh kako me pogodi sa ovim razmisljanjem, jer mi se upravo takve stvari dogadjaju pa se onda jako brzo pocnem kajati ! Samo borba! Trebamo sebe trenirati da budemo pozitivni, da ne bi po defaultu bili pesimisti !
Mr.Penguin

#282 Re: o zakonu atrakcije

Post by Mr.Penguin »

BIONA

#283 Re: o zakonu atrakcije

Post by BIONA »

:thumbup:
fatamorgana

#284 Re: o zakonu atrakcije

Post by fatamorgana »

"vaca"danas me je ovaj film podsjetio na još jednu stvar: svaka akcija nosi posljedice...budi uvjek svjestan toga :)
To da svaka akcija proizvodi posljedice je poznato još od davnina. U Budizmu to zovemo karmom. Svakom mišlju, riječju i djelom stvaramo karmu, a radeći na poboljšanju vlastitih misli, riječi i djela utičemo pozitivno na tok iste, :)
fatamorgana

#285 Re: o zakonu atrakcije

Post by fatamorgana »

Luce wrote:.

Nisam ovdje da propagiram Budizam ali upravo o gore opisanom u gornjem postu se zapravo i radi, kako je to Luce lucidno opazila.
Kad djelujemo iz "nesvijesti" ili kako to Budizam definiše iz tzv. "iluzornih impulsa" onda su i posljedice ne rijetko nepovoljne ili u najmanju ruku neprijatne po nas.
Što smo više probuđeni u odnosu na same sebe i vlastite "iluzorne impulse i porive" time postajemo više činioci vlastitog života, sudbine ili karme.

Osvješćivanje u odnosu na same sebe i vlastite porive, impulse i postupke nije lagan zadatak ali vrijedi bar desetostruko svakog uloženog truda, :)
BIONA

#286 Re: o zakonu atrakcije

Post by BIONA »

Pomozite mi ljudi sa imaginacijama i afirmacijama za polaganje jednog ispita, negdje je zakocilo :roll:
fatamorgana

#287 Re: o zakonu atrakcije

Post by fatamorgana »

BIONA wrote:Pomozite mi ljudi sa imaginacijama i afirmacijama za polaganje jednog ispita, negdje je zakocilo :roll:
BIONA, :idea:, zagrij stolicu!
BIONA

#288 Re: o zakonu atrakcije

Post by BIONA »

Ne budi partibrejker :-D ...inace to svi govore pa i ja sama sebi...
Melanholik

#289 Re: o zakonu atrakcije

Post by Melanholik »

:zzzz:
Last edited by Melanholik on 14/04/2013 12:09, edited 1 time in total.
Ljuska_u_BaklaFi

#290 Re: o zakonu atrakcije

kako sam sretna sto ste se ovako raspisali, sve misli usmjeravam na jos postova :D
sheilak

#291 Re: o zakonu atrakcije

Post by sheilak »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:kako sam sretna sto ste se ovako raspisali, sve misli usmjeravam na jos postova :D
kontam, kako sam se ovdje, na ovoj temi našla...kad ono :D
Melanholik

#292 Re: o zakonu atrakcije

Post by Melanholik »

sheilak wrote:
Ljuska_u_BaklaFi wrote:kako sam sretna sto ste se ovako raspisali, sve misli usmjeravam na jos postova :D
kontam, kako sam se ovdje, na ovoj temi našla...kad ono :D
i ja vidim nešto me vuče da je provjerim, pa mi ne bi jasno. :-? :lol:
vaca

#293 Re: o zakonu atrakcije

Post by vaca »

:D krenuh da pišem al se upetljah u sopstvene riječi, katastrofa
evo sad klip, pišem drugi put..

sjajan, full screen ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=zpD52IVo ... ideo_title
vaca

#294 Re: o zakonu atrakcije

Post by vaca »

vaca wrote::D krenuh da pišem al se upetljah u sopstvene riječi, katastrofa
evo sad klip, pišem drugi put..

sjajan, full screen ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=zpD52IVo ... ideo_title
and...keep your will still...

http://www.youtube.com/watch?v=agSX91Ew ... ure=relmfu
BIONA

#296 Re: o zakonu atrakcije

Post by BIONA »

ne znam jeli neko vec preporucio film Peaceful warrior ili spokojni ratnik :thumbup: ...prema istinitom dogadjaju...
cartman

#297 Re: o zakonu atrakcije

Post by cartman »

BIONA wrote:ne znam jeli neko vec preporucio film Peaceful warrior ili spokojni ratnik :thumbup: ...prema istinitom dogadjaju...
knjiga je bazirana na istinitom dogadjaju, a knjiga i film se poprilicno razlikuju :D
Ljuska_u_BaklaFi

#298 Re: o zakonu atrakcije

BIONA wrote:ne znam jeli neko vec preporucio film Peaceful warrior ili spokojni ratnik :thumbup: ...prema istinitom dogadjaju...
Gledala, cini mi se vaca postavila par postova iznad :) i dooooooobar je :D
fatamorgana

#299 Re: o zakonu atrakcije

Post by fatamorgana »

Jedno pitanje, kad mene neko privlači jeli to zakon atrakcije?
Ljuska_u_BaklaFi

#300 Re: o zakonu atrakcije

fatamorgana wrote:Jedno pitanje, kad mene neko privlači jeli to zakon atrakcije?
Nije, to znaci da si atraktivan :lol:
Post Reply