Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
veseoko_kukulamovic

#276 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by veseoko_kukulamovic »

Ma ovo je postalo bolje od Nadrealista! :lol: :lol: :lol: :lol:

Image

A evo i Alternativna Konferencija!

Image
olduser

#277 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by olduser »

Neregistrirani wrote:Program otvaranja nove istrazivacke sezone:

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ojha! :D

*ebat ga, moraju se necim narodu oci zamazati, kad im se nema sta pokazati, kao ovdje ili ovdje. :D
podvuko si slikanje..misli se na crtanje..trazis dlaku u jajetu..mislim ako si pomislio da je slikanje fotoaparatom okupljenih :run:
Kolega sa Alipasinog

#278 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Kolega sa Alipasinog »

olduser wrote:
Neregistrirani wrote:Program otvaranja nove istrazivacke sezone:

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ojha! :D

*ebat ga, moraju se necim narodu oci zamazati, kad im se nema sta pokazati, kao ovdje ili ovdje. :D
podvuko si slikanje..misli se na crtanje..trazis dlaku u jajetu..mislim ako si pomislio da je slikanje fotoaparatom okupljenih :run:
Hoce ti foteljasi traziti dlake u jajetu, umjesto da se, kao pravi naucnici granicnih nauka, ufate heklanja i skidanja sihira.

Ma jeste, stvarno, u pravu si.
brdo

#279 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by brdo »

kad SEMIR jednog dana dokaze, mada izgleda netreba ni dokazivati da je BOSANSKA dolina piramida fakt koi trebaju prihvatiti svi koi sumnjaju da ih tamo nema , sve ove nasmjeske koje sada citam ostavite na svoim stranicama da se mozete sami sebi smijati ---- bas mi vas zao onih koi nevole BIH .PROSEJTAJTE SE DO VISOKOG pa onda pisite ????? :D :bih:
Energični leptir

#280 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Energični leptir »

brdo wrote:kad SEMIR jednog dana dokaze, mada izgleda netreba ni dokazivati da je BOSANSKA dolina piramida fakt koi trebaju prihvatiti svi koi sumnjaju da ih tamo nema , sve ove nasmjeske koje sada citam ostavite na svoim stranicama da se mozete sami sebi smijati ---- bas mi vas zao onih koi nevole BIH .PROSEJTAJTE SE DO VISOKOG pa onda pisite ????? :D :bih:
Baš mi je žao vas što "volite" BiH, a niste uložili dovoljan napor ni da se opismenite. :evil:
Kolega sa Alipasinog

#281 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

brdo wrote:kad SEMIR jednog dana dokaze, mada izgleda netreba ni dokazivati da je BOSANSKA dolina piramida fakt koi trebaju prihvatiti svi koi sumnjaju da ih tamo nema , sve ove nasmjeske koje sada citam ostavite na svoim stranicama da se mozete sami sebi smijati ---- bas mi vas zao onih koi nevole BIH .PROSEJTAJTE SE DO VISOKOG pa onda pisite ????? :D :bih:

Ismete, jes to ti
Neregistrirani

#282 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Neregistrirani »

olduser wrote: podvuko si slikanje..misli se na crtanje..trazis dlaku u jajetu..mislim ako si pomislio da je slikanje fotoaparatom okupljenih :run:
Nisam ja, neko drugi je. Kamo srece da je to (jedina) dlaka u (fondacijskom) jajetu! :D
Neregistrirani

#283 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Neregistrirani »

Energični leptir wrote:
Baš mi je žao vas što "volite" BiH, a niste uložili dovoljan napor ni da se opismenite. :evil:

Nemoj tako, to ti je sad ovaj novi alternativni pravopis, a ne ono foteljasko i elitisticko smece koje se u skolama izucava! :D
veseoko_kukulamovic

#284 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Raja, hoćemo li sutra na teferič u Visoko? :lol:

Image
Fiore

#285 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Fiore »

Vidjecemo ko ce se zadnji smijati.. 8-)
Neregistrirani

#286 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Neregistrirani »

Kao da nije dovoljno sto nam se sad vec svi smiju ?

Nego, preporucujem citanje sjajnog intervjua.

Odlomak:

Piramida

Izvještaj dr. Nabila Swelima ne zadovoljava naučne kriterije

DANI: Kada već govorimo o pseudonauci, onda ne možemo zaobići najavljenu "Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o Bosanskoj dolini piramida", koja je najavljena za august ove godine. Jedan od radova za tu konferenciju napisao je i trostruki doktor egiptologije dr. Nabil Swelim. Rad ste i Vi imali priliku čitati. Kakav je Vaš komentar?

NOVAKOVIĆ: Pročitao sam spomenuti izvještaj i osnovni problem je u tome što to nije izvještaj o radu i rezultatima, kao što su standardni arheološki izvještaji, nego neka vrsta kompilacije ideja, koje se autoru rađaju posmatrajući određene stvari na terenu i čitajući o njima iz Osmanagićevih tekstova. Praktički, svi "empirički" podaci su izrazito neuvjerljivi ili grafički prezentirani na neuvjerljiv način, da svako s bar malo zdrave metodološke skepse mora posumnjati u njihovu vjerodostojnost - bar na osnovu toga kako su grafički prezentirani u izvještaju odnosno utemeljeni u tekstu. Ustvari, svoje ideje i samo vjerovanje da piramide postoje autor pokušava poduprijeti konstantnim referiranjem na piramide iz Egipta i umetanjem njihovih slika i crteža. U izvještaju npr. nije moguće naći nijedan originalni terenski crtež s lokacija tzv. piramida u Visokom koji bi bio opremljen s dimenzijama i svim ostalim podacima koje takvi crteži normalno imaju. Isto tako skoro sve njegove fotografije su bez mjerila.

DANI: To znači da rad ne zadovoljava naučne standarde?

NOVAKOVIĆ: Stvar nije toliko u tehničkom pomanjkanju odnosno nedostizanju normalnog standarda tehničke arheološke dokumentacije, već u tome da praktički nijedan njegov argument nije de facto poduprt korektnim dokazima. To čak i sam autor na više mjesta spominje, govoreći kako su trenutni podaci "inconclusive" - npr. kod geofizičkih istraživanja (nema nijedne slike), kod istraživanja maltera (usput rečeno, najstariji malter u našem širem regionu pojavljuje se s antičkim građevinama; radi se o tehnologiji tzv. krečnjačkih maltera), tehnike gradnje i oko puno drugih stvari. Malter je dobar primjer: kako o njemu ne može kazati ništa, umjesto toga govori o malteru piramida iz Egipta; isto tako na više mjesta spominje stranice odnosno rubove piramida koji jesu deformirani pa odstupaju od očekivanog modela ali to je za autora sekundarnog značaja. Dobar primjer je i sljedeća rečenica: The geological-sedimentary analyses have not shown for certain whether: the .... layered sandstone and breccia blocks, ...were manually processed and/or cut to fit the required dimensions. (Geološko-sedimentološke analize nisu zasigurno potvrdile da li su blokovi pješčara i breče položeni djelovanjem ljudskog faktora i/ili isječeni kako bi se postigle njihove željene dimenzije.) U takvim situacijama kaže da će to konačno moći potvrditi samo buduća istraživanja. Zanimljivo je i ono o čemu nema skoro ni riječi u izvještaju: a to je potpuna odsutnost bilo kakvih nalaza predmeta (artefakata), što je potpuno nemoguće zamisliti ako je na tom mjestu bila građena najveća piramida na svijetu. Čak i najsitniji fragmenti artefakata su obično dovoljan i vjerodostojan pokazatelj da je određeni sloj antropiziran ili stratigrafski depozit (antropogenog nastanka). Druga stvar o kojoj ne piše je starost tzv. građevina. Samo na jednom mjestu referira se na hear/say informaciju jednog geologa koji tvrdi da je za formaciju centimetra zemlje potrebno 200-300 godina pa se onda iz debljine depozita interpolira starost baze na kojoj počiva ta akumulacija zemlje. Ta informacija može i biti više-manje tačna ali treba provjeriti vrlo precizno na koje lokalne situacije se ta informacija odnosi. Već sam oblik i pad terena u jednoj maloj dolini zna imati potpuno različite debljine zemljinih depozita na njenim pojedinim dijelovima. U slučaju karakterizacije geoloških depozita kao miocenskih od strane prof. Vrapca sam se isto tako pita da li je to lokalni fenomen i od Vrapca zahtijeva da pokaže tačno gdje je uzeo uzorke i kojim metodama, dok sam to isto nije učinio. Problem starosti pokušava zaobići time što svoj izvještaj karakterizira kao geoarheološki, pa problem datacije prebacuje u budućnost.

DANI: Da li onda uopće možemo govoriti o naučnom izvještaju?

NOVAKOVIĆ: Suma sumarum, izvještaj ne zadovoljava ni najminimalnije naučne standarde jer se jednostavno "spotiče" na osnovama argumentacije. Pun je površnih zaključaka, rupe u njemu popunjavaju reference na egipatske i druge piramide, za koje faktički i nema potrebe da se stavljaju u izvještaj jer neke prave komparativne analize nema. U tom smislu jedini cilj takvih inserata je stvoriti asocijaciju između "visočkih piramida" i pravih piramida. Izvještaj može izgledati "naučan" jednom laiku (tipična forma parazitiranja na naučnom diskursu) ali sam potpuno siguran da ga nijedan relevantan naučni časopis ne bi objavio. Njegov sadržaj je o tome šta autor vjeruje da je vidio a ne šta se tamo de facto nalazi.
Fiore

#287 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Fiore »

Jak ti izvor informiranja :lol:
veseoko_kukulamovic

#288 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Fiore wrote:Jak ti izvor informiranja :lol:
A štooo? Jel ti preferiraš fotonsko misaono informiranje, kako propovijeda Muris Osmanagić? :lol:
„Svjetlosni zraci nisu samo prenosnici sunčeve energije. Oni su i najbolji prenosnici bezbrojnih kodiranih informacija za živu i neživu materiju na Zemlju iz Svemira. Uvoz i izvoz misli u međuzvjezdanim odnosima je sigurno lakši od izvoza i uvoza života.“
:bih:
Neregistrirani

#289 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Neregistrirani »

Fiore wrote:Jak ti izvor informiranja :lol:
Profesor bi to isto rekao i za FENA-u, Avaz, San, Oslobodjenje i ina glasila Fondacije da su ga pitali, samo sto je upitno da li bi oni to i objavili.
Tesssa

#290 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Tesssa »

veseoko_kukulamovic wrote:Raja, hoćemo li sutra na teferič u Visoko? :lol:

Image
proslijedi covjeku, nek uci :D :D :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=49229
Dioda

#291 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Dioda »

Energični leptir wrote:
Sta ima patriota :lol: :lol: :lol:
I Semir je pretpostavljam patriota :lol: :lol: :lol:
Kolega sa Alipasinog

#292 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Bas mi je zao sto nisam mogao danas ici da uvelicam proslavu.

Ima li iko da dojavi je li se sta isheklalo.
Hatmaratramanda

#294 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Hatmaratramanda »

Image
Ovo mi je legendarno :lol: :lol: :lol:
Piramida je mozda i u vasem dvoristu :lol: :lol: :lol: :lol:
mofo33

#295 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by mofo33 »

Piramida u Bosni :?
Jasta nego piramida, meni je Kleopatra strina :lol:
uroborus

#296 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by uroborus »

Pa zar ti vlastiti patriotizam i ljubav prema ovoj zemlji odredjujes tako sto se ne smije sumnjati u "tamo nake " piramide :?

Meni ovaj post smrdi na uskogrdni lokalpatriotizam koji od jedne iskonstruisane iluzije zeli da napravi konkretan dokaz :?
veseoko_kukulamovic

#297 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Čujem da je otvorenje nove sezone bilo dramatično, legla piramida kol'ko je raje došlo! :D
Jel iš'o ko od ovih patriota s foruma? :D
veseoko_kukulamovic

#298 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Vidim, trese euforija k'o prošlih godina.... 8-)
Neregistrirani

#299 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by Neregistrirani »

veseoko_kukulamovic wrote:Čujem da je otvorenje nove sezone bilo dramatično, legla piramida kol'ko je raje došlo! :D
Jel iš'o ko od ovih patriota s foruma? :D

Visoko je 12. aprila bio centar Bosne i Hercegovine, Balkana i čitavog arheološkog svijeta. :lol: :lol: :lol: :lol:

Stvarnost je bila nesto drugacija. Da, mi smo imali nekog na licu mjesta. Da se zna ko je patriota! :D :bih:

Da se tog vikenda nisu odvijala ionako ranije planirana okupljanja planinara, te da Semir preko svojih veza preko kojih i inace organizuje dolazak skolaraca u Visoko nije "obezbijedio" ferijalce i da nisu dosli oni koji se i uvijek okupe kad se povede kolo i postave standovi, ne bi doslo ni ono malo ljudi, sto se da primijetiti u prilicnoj nezainteresovanosti cak i lokalnih medija koji inace sluze kao razglas Fondaciji.

Inace vijest vikenda na stranicama Fondacije ne bila informacija da je Nebojsa Radmanovic rekao da ce svratiti u Visoko, kao da nije svjestan da su ta vremena prosla.
pitt

#300 Re: Bosanska "piramida" Sunca, vol. 6

Post by pitt »

treca sezona.......niit jednog konkretnog dokaza da je brdo dijelo ljudskih ruku :D koja ubleha tito mili :D :D :D
Locked