Pa dok je jos u pelenama pocinje odgoj uvodjenjem detetu red i disciplinu,od vremena jela,spavanja,presvlacenja!semmy wrote:
da li sa odgojem djeteta pocinjete dok je jos u pelenama ili puno kasnije????
Posle to samo nadogradjujemo.
Moderator: anex
Pa dok je jos u pelenama pocinje odgoj uvodjenjem detetu red i disciplinu,od vremena jela,spavanja,presvlacenja!semmy wrote:
da li sa odgojem djeteta pocinjete dok je jos u pelenama ili puno kasnije????
zagazaga wrote:Ovo mi je simpatično, pa ako je bilo, brisaćemo![]()
DJEČIJI MEMORANDUM RODITELJIMA
-Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da mogu imati sve što želim. Samo vas iskušavam!
-Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazuje gdje mi je mjesto!
-Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagovati na uputu!
-Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje, i tjera me na to da pobjegnem od svake obaveze!
-Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje, pa ću izgubiti vjeru u vas!
-Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih doći do još koje ''pobjede''!
-Nemojte se previše žalostiti kad vam kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bi htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili!
-Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti ''velikog lafa''!
-Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba,a mogao bih vas doživljavati kao sluge!
-Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju.To me samo ohrabruje da nastavim!
-Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate nasamo i tiho!
-Nemojte o mom ponašanju raspravljati za vrijeme svađe. Tada slabije čujem, a i nisam sklon saradnji!
-Nemojte mi držati pridike.Dobro znam šta je pravo a šta krivo!
-Nemojte zaboraviti da volim eksperimentirati, ja iz toga učim. Budite strpljivi!
-Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na svome iskustvu!
-Nemojte govoriti da ste idealni i nepogriješivi! S takvima je teško živjeti!
-Nemojte da moja stahovanja postanu vaše tjeskobe. Tada ću se još više uplašiti! Pokažite da ste hrabri!
- Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete vidjećete da ću prestati da pitam,informacije ću tražiti na drugom mjestu!
-Nemojte odgovarati na moja besmislena i smiješna pitanja.Uvjerit ćete me da želite da se bavite samo sa mnom!
-Tretirajte me kao prijatelja pa ću i ja biti vaš!
-Upamtite: više učim iz primjera nego iz kritike!
lala_sa wrote:Ne od jaslica, nego od rodjenja! (Pa mozda cak i ranije)
Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
Jesi li onda bar imao priliku li se potrudio da izračunaš koliko je djece, od ukupnog broja djece u BiH imalo priliku da ide u vrtiće. Ja mislim da je procenat veoma mali, što će reći, da imamo mnoštvo malih i velikih schizoidnih paranoika...Šta ćemo sada?Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
Vise manje se slazem sa tobom, mjedjutim milim da nisi u pravu za vrtic. Vrtic je jako potreban za socijalizaciju djece.Admir_1984 wrote:Ja mislim da je najbolja varijanta, ako se ikako moze priustiti da se majka brine o djeci. Imam jedan takav primjer gdje je zena (vss), svjesno odlucila da ne radi, samo da bi ona licno odgajala djecu i stvarno su ove dvije curice za primjer, za razliku od ove ostale djece koja prvo nauce psovati, pa onda sve ostaloNana i Dedo su mi neka druga varijanta, ali ni oni nisu svjesni svih opasnosti ovog modernog drustva, pa se bojim da nisu najbolje rjesenje za odgoj djece. Vrtic necu ni da spominjem, tu moje djete ako ga budem imao nece ici sigurno. Znam da je ova prva varijanta zbog ovog glupog vremena tesko izvodljiva, ali onom ko moze to sebi da priusti je najbolja, ako misli dobro svojoj djeci
Ne kontam, je li ovo postulat ili šta? Mislim da ne postoji pravilo koje važi za svu djecu i sve porodice.Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
Moras priznati da su "dok nije bilo prije vrtica" porodice bile znatno brojnije nego danas. Pa su se djeca druzila s drugom djecom, a ne s djedovima, nenama, amidzama, itd. I, uz svo duzno postovanje i zahvalnost do neba svim nenama, nanama i bakama ovog svijeta, smatram da je djeci mjesto uz djecu! Ne uz "trecu generaciju".Bosanac sa dna kace wrote:pa mislim da je kombinacija majk+vrtic+nena, djed, amidza, tetka, dajdza najbolja....dijete se pravo socijalizuje
kontam sad ono dok nije bilo prije vrtica, znaci svi na selu koji su rodjeni i odrasli su sizofrenici?![]()
imas pravoDeeney wrote:Moras priznati da su "dok nije bilo prije vrtica" porodice bile znatno brojnije nego danas. Pa su se djeca druzila s drugom djecom, a ne s djedovima, nenama, amidzama, itd. I, uz svo duzno postovanje i zahvalnost do neba svim nenama, nanama i bakama ovog svijeta, smatram da je djeci mjesto uz djecu! Ne uz "trecu generaciju".Bosanac sa dna kace wrote:pa mislim da je kombinacija majk+vrtic+nena, djed, amidza, tetka, dajdza najbolja....dijete se pravo socijalizuje
kontam sad ono dok nije bilo prije vrtica, znaci svi na selu koji su rodjeni i odrasli su sizofrenici?![]()
![]()
I bas iz tog razloga djecu treba slati u vrtic. Barem sam ja takvog misljenja. A govorim iz iskustva. Imam kcerku (jedinicu) koja je u obdanistu bila od 1.5 do sedme godine. Ne kazem da bi izrasla u "sizofrenika" da je ostala s mojom mamom ili nekom tetom.Ali sasvim sigurno ne bi bila ovako otvorena, komunikativna i sigurna u sebe!
Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
negativ wrote:Ne kontam, je li ovo postulat ili šta? Mislim da ne postoji pravilo koje važi za svu djecu i sve porodice.Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
Moj sin je rastao uz dedu i nanu, bez obdaništa. Nikad u životu nisam imao priliku da mi neko kaže da je nekulturan, nevaspitan i slično, baš naprotiv. Ako posmatramo i aspekt socijalizacije jako sam zadovoljan jer je komunikativan i ima širok dijapazon interesovanja i druži se sa vršnjacima iz raznih socijalnih grupa. Sad je srednjoškolac i osim pubertetskih bubica ne vidim ništa što bi ga označilo kao šizoidnog ili paranoičnog tinejdžera.
A možda je do dede i babe, možda do roditeljske pažnje, možda do socijalnog statusa porodice, uglavnom do djeteta nije sigurno!!!
zagazaga wrote:Ovo mi je simpatično, pa ako je bilo, brisaćemo![]()
DJEČIJI MEMORANDUM RODITELJIMA
-Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da mogu imati sve što želim. Samo vas iskušavam!
-Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazuje gdje mi je mjesto!
-Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagovati na uputu!
-Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje, i tjera me na to da pobjegnem od svake obaveze!
-Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje, pa ću izgubiti vjeru u vas!
-Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih doći do još koje ''pobjede''!
-Nemojte se previše žalostiti kad vam kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bi htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili!
-Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti ''velikog lafa''!
-Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba,a mogao bih vas doživljavati kao sluge!
-Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju.To me samo ohrabruje da nastavim!
-Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate nasamo i tiho!
-Nemojte o mom ponašanju raspravljati za vrijeme svađe. Tada slabije čujem, a i nisam sklon saradnji!
-Nemojte mi držati pridike.Dobro znam šta je pravo a šta krivo!
-Nemojte zaboraviti da volim eksperimentirati, ja iz toga učim. Budite strpljivi!
-Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na svome iskustvu!
-Nemojte govoriti da ste idealni i nepogriješivi! S takvima je teško živjeti!
-Nemojte da moja stahovanja postanu vaše tjeskobe. Tada ću se još više uplašiti! Pokažite da ste hrabri!
- Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete vidjećete da ću prestati da pitam,informacije ću tražiti na drugom mjestu!
-Nemojte odgovarati na moja besmislena i smiješna pitanja.Uvjerit ćete me da želite da se bavite samo sa mnom!
-Tretirajte me kao prijatelja pa ću i ja biti vaš!
-Upamtite: više učim iz primjera nego iz kritike!