odgoj djece?????

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ccccosmopolita

#276 Re: odgoj djece?????

Post by Ccccosmopolita »

semmy wrote:
da li sa odgojem djeteta pocinjete dok je jos u pelenama ili puno kasnije????
Pa dok je jos u pelenama pocinje odgoj uvodjenjem detetu red i disciplinu,od vremena jela,spavanja,presvlacenja!
Posle to samo nadogradjujemo.
campa_xxx

#277 Re: odgoj djece?????

Post by campa_xxx »

zagazaga wrote:Ovo mi je simpatično, pa ako je bilo, brisaćemo :-D

DJEČIJI MEMORANDUM RODITELJIMA

-Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da mogu imati sve što želim. Samo vas iskušavam!

-Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazuje gdje mi je mjesto!

-Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagovati na uputu!

-Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje, i tjera me na to da pobjegnem od svake obaveze!

-Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje, pa ću izgubiti vjeru u vas!

-Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih doći do još koje ''pobjede''!

-Nemojte se previše žalostiti kad vam kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bi htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili!

-Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti ''velikog lafa''!

-Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba,a mogao bih vas doživljavati kao sluge!

-Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju.To me samo ohrabruje da nastavim!

-Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate nasamo i tiho!

-Nemojte o mom ponašanju raspravljati za vrijeme svađe. Tada slabije čujem, a i nisam sklon saradnji!

-Nemojte mi držati pridike.Dobro znam šta je pravo a šta krivo!

-Nemojte zaboraviti da volim eksperimentirati, ja iz toga učim. Budite strpljivi!

-Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na svome iskustvu!

-Nemojte govoriti da ste idealni i nepogriješivi! S takvima je teško živjeti!

-Nemojte da moja stahovanja postanu vaše tjeskobe. Tada ću se još više uplašiti! Pokažite da ste hrabri!

- Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete vidjećete da ću prestati da pitam,informacije ću tražiti na drugom mjestu!

-Nemojte odgovarati na moja besmislena i smiješna pitanja.Uvjerit ćete me da želite da se bavite samo sa mnom!

-Tretirajte me kao prijatelja pa ću i ja biti vaš!

-Upamtite: više učim iz primjera nego iz kritike! :-D

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Amelina

#278 Re: odgoj djece?????

Post by Amelina »

Zanimljiva tema...
Odgoj djece i nije tako slozena stvar...Za odgoj svoje djece prvenstveno su odgovorni roditelji i ja bi sa lakocom nazvala odgoj umjetnost... Niko ne potencira da je lako odgajati djecu...Danasnja djeca su kompetentna bica sa svojim manama i vrlinama, a nikako djeca koja nista ne znaju i kako im se to sto rade treba oprostiti jer su mali, sta oni znaju... to sam cula milion puta....
Djeca traze i trebaju granice, granice im stvaraju sigurnost, tu smo za njih kad nas trebaju, da ih zastitimo, pomognemo, savjetujemo na koji nacin i kako ici dalje... Ono sto mi roditelji cesto radimo jeste da im stalno govorimo kako ne smiju ovo, ono, trece il deseto, al djeca ne znaju uvjek sta smiju... Recimo im sta smiju i prica dobija drugu dimenziju...Djeca trebaju paznju, ljubav, njegu to ne mogu sami al im isto tako treba dati do znanja kojim putem ih zelite voditi, reci, pokazati ili ukazati... Djeca rade onako kako mi radimo a ne onako kako im kazemo da treba da bude.... Djeci je potrebno da ih saslusamo, da ih uzimamo za ozbiljno kada nesto zele/kazu, i drzimo se onim sto kazemo il sto im obecamo, u suprotnom gube vjeru u nas...Nemojmo ih nikako ignorisati (ovo se nisam nadala da cu napisati, al samo da vam opisem koliku dimenziju ignorisanje ima) i udariti rukom po guzi je cak bolje nego ignorisanje...

Sta uraditi kada urade nesto pogresno... Pa za sve postoje konsekvense kako kod odraslih tako bi trebalo da bude i kod djece... Veliki sam protivnik batina, batine su samo odraz roditeljske nekontrole nad situacijom i pokazivanje slabosti jer nemaju il ne znaju drugi nacin kako izaci iz situacije u kojoj su se nasli... Dalje batine direktno uticu na djecije samopouzdanje i samopostovanje, ne zelimo valjda da ta mala bica shvate da sa su stalno krivi i da sve rade pogresno, ne zelimo valjda pokazati da je jedina paznja koju djete dobiva samo negativna... Djeca ce i dalje traziti paznju iako ona bila negativna, al za njihov pojam, oni ne znaju dal je negativna il pozitivna jer ne znaju za nesto drugo...

Konsekvense... protivnik sam konsekvensa kao "sjedi na stolici u cosku" za mene je to jako ponizavajuce, il npr. idi u svoju sobu, neka djeca imaju sve u svojoj sobi, za njih to nije nikakva kazna, i stvari se ponavljaju.... Iz mog iskustva najvise pale stvari ili nesto sto im nesto znaci, zabrana na par dana...I opet poentiram stojimo iza onoga sto kazemo...

Ovo su samo neka od mojih iskustava i naravno nigdje ne zelim potencirati da su jedina ispravna i da su najbolja. Svi imamo svoje vizije odgajanja i sve dok ne skodi djetetu ne mogu se reci da su pogresna. Ova su vrijedna probati i ja samo mogu tvrditi da pali. Svi zelimo svojoj djeci najbolje...
Pasiflora

#279 Re: odgoj djece?????

Post by Pasiflora »

Britanska policija odustala je od prijave za krađu protiv dječaka (14) te je prihvatila očevu metodu suočavanja sa žrtvom kako bi shvatio posljedice

Ryana Connora (14) policajac je uhvatio kako krade slatkiše koji koštaju manje od pet kuna iz trgovine u Blackburnu. Kada je to čuo njegov otac Philip, problijedio je. Naredio mu je da napiše ispriku vlasniku trgovine i da mu je osobno preda. Policija je odlučila prihvatiti očevu metodu i odustati od prijavi za krađu. Ryan je predao pismo vlasniku Yusufu Chopdatu i kazao mu: "Žao mi je zbog krađe. Naučio sam iz toga", i poklonio mu par rukavica. Britanska policija odlučila je prihvatiti ovu metodu kao nov način ophođenja s djecom koja prekrše zakon. Drže da će imati više efekta nego li kažnjavanje. Poanta je u suočiti dijete koje je prekršilo zakon sa svojom žrtvom kako bi shvatilo posljedice svoga djela.

http://www.24sata.hr/news/clanak/natjer ... is/101044/
daleko

#280 Re: odgoj djece?????

Post by daleko »

Ja cesto razmisljam o odgoju djece u razlicitim kuturama i koliko one kao takve imaju uticaj na dijete i odluke oko njega. Ali imati dijete je velika skola ucenja prvo za roditelje pa tek onda za djecu ( iako to zvuci jedna velika suprotnost posto roditelj uci dijete) ali ispoljavanje moci roditelja i ”tjeranje” djeteta na ono sto je pravilno u ocima roditelja moze za neke takode biti i cijena koju dijete placa iako je roditelj ubijeden da radi ispravnu stvar. I previse je takvih primjera.

Procitala sam jednom kako u islamskim zemljama se smatra da djetetu do trece godine, treba dati svu ljubav i razumjevanje a poslije trece godine ga uciti granicama, postovanju i kulturi . A u kulturi na sjeveru tvrde suprotno, do trece godine sto si granica kod djeteta izgradio, izgradio si zauvijek.

Interesantni su rezultati kakva djeca izlaze iz tih strategija i razlike u njihovom ponasanju i prilazu zivotu oko sebe.

Vjerujem da i jedni i drugi predstavljaju krajnosti i da ima tu negdje i zlatna sredina koju svakako nije lako uvijek pronaci.

Ali me fascinira ta razlika u kulturama, razlika u strogosti i slobodi, razlika u razgovoru i davanja naredbi, razlika u individualnosti i grupisanju.
luda

#281 Re: odgoj djece?????

Post by luda »

cesto cujem "GENI SU CUDO" i vjerujem u to...a pored tih genetskih osobina koje dijete nasljeduje od svojih roditelja definitivno je tu i ponasanje tih istih roditelja u prisustvu djeteta...ako ste pred djetetom nebitno kojeg je dijete uzrasta jer vec od malih nogu pokusavaju kopirati odredene osobine roditelja...nasilni to ne daje bas lijep primjer koji ce da slijedi....pored ta dva faktora definitivno utice i sredina u kojoj odrasta kao i kvalitet i ponasanje osoba u njegovoj okolini...za neko zlostavljanje nisam...ali za sipku glasam definitivno...jer to dijete koje ce se npr. zivcirati i bacati po radnjama i restoranima definitivno odrazava njegovu razmazenost..i vjerovatno u toj porodici sipka ne postoji...dijete treba odgajati naravno prvenstveno sa ljubavlju..al ako vas se malo plasi imat ce i vise postovanja definitivno...Ja npr. imam 25 god i vec tri sina koje nastojim odgojiti(kao i svaki roditelj)onako kako treba...a kazu za nas mlade da tome i nismo vjesti :) ..Ne slazem se sa tim jer nebitno koliko ti je godina odlucis slusati savjete iskusnijih...slijediti ih..i uspjeti po tom pitanju..a niko od njih trojice me nije iznervirao na javnom mjestu... svu paznju poklanjam naravno njima...jako je vazno da znaju da su voljena...da ih ne ignorisemo ..da poslusamo svaku njihovu nama na izgled glupost... njima je to jako bitno....Cak i kada neznate kako da postupite u odredenim situacijama ne treba gubiti glavu...ucite u hodu...korak po korak zajedno sa svojim djetetom...stalozeno smireno i sa puno ljubavi...
desetina

#282 Re: odgoj djece?????

Post by desetina »

GENI DAJU KORIJENE, ODGOJ DAJE KRILA. (John Myers)
Cunt

#283 Re: odgoj djece?????

Post by Cunt »

Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
lala_sa

#284 Re: odgoj djece?????

Post by lala_sa »

Ne od jaslica, nego od rodjenja! (Pa mozda cak i ranije :))
South Blue Mama

#285 Re: odgoj djece?????

Post by South Blue Mama »

lala_sa wrote:Ne od jaslica, nego od rodjenja! (Pa mozda cak i ranije :))
:thumbup:
silencio

#286 Re: odgoj djece?????

Post by silencio »

Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.

Da, Cunt ti si vjerovatno jedno od takve djece, govoris iz iskustva i trenutno lijecis svoje komplexe na ovoj temi!
Shoshana

#287 Re: odgoj djece?????

Post by Shoshana »

Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
:shock:

A ja se sve pitam sta je meni :oops:

:D
uki

#288 Re: odgoj djece?????

Post by uki »

Glupo je pitati se kada počinje odgoj..nije valjda da odgoj podrazumijeva samo kažnjavanje pa da ono počinje u određenoj dobi...ja mislim da kod odgoja djece prvo treba poći od sebe...kako se vi ponašate i osjećate kad se neko izdere na vas ili vas udari...svako reaguje drugačije..neko počne plakati, neko se naljuti na tu osobu, neko vrati istom mjerom, nekome to uništava samopouzdanje, a neko se poslije tog događaja izdere na drugu osobu i tako projicira svoju agresiju...djeca su grozna i pokazaju neposluh ako roditelju vrate istom mjerom..a taj neugodni osjećaj koji je vika ili udarac proizveo u njima neće nestati...dijete tada može postati ili agresivno prema drugima ili prema samom sebi...kada neko dijete vrišti rijetko se ko upita zašto vrišti...lakše je praviti se glup i slijediti izreku "batina je izašla iz raja"...važno je da je dijete poslušno..a kako će se ponašati prema sebi i drugima..manje je bitno...uostalom dijete može udarce i viku prihvatiti kao nešta normalno, ako je izložen stalno tome...a zašto i ono ne bi radilo nešta ako to već svi rade
i da...ona čuvena izreka "batina je izašla iz raja" nasatala je u srednjem vijeku, mračnom periodu za čovječanstvo, kad se mislilo da djeca nose grijehove odraslih...
iz dna duše

#289 Re: odgoj djece?????

Post by iz dna duše »

Cunt wrote:Odgoj krece od jaslica, obdanista. Svaki iole ozbiljan roditelj ce poslati svoje dijete u obdaniste jer socijalizacija pocinje od malih nogu. Pogresno je kada odvedete vasu djecu kod dede i babe, jer na kraju dobijete schizoidne paranoike koji nisu u stanju funkcionisati u drustvu.
Jesi li onda bar imao priliku li se potrudio da izračunaš koliko je djece, od ukupnog broja djece u BiH imalo priliku da ide u vrtiće. Ja mislim da je procenat veoma mali, što će reći, da imamo mnoštvo malih i velikih schizoidnih paranoika...Šta ćemo sada?
Nešto se ja više brinem za djecu koja trenutno idu u vrtić, gdje na mjesta direktora dolaze politički "ispravne" osobe, u što se možemo uvjeriti svaki dan. Takve zanima sve drugo, osim onoga što je stvarna dobrobit za djecu.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#290 Re: odgoj djece?????

Post by Admir_1984 »

Ja mislim da je najbolja varijanta, ako se ikako moze priustiti da se majka brine o djeci. Imam jedan takav primjer gdje je zena (vss), svjesno odlucila da ne radi, samo da bi ona licno odgajala djecu i stvarno su ove dvije curice za primjer, za razliku od ove ostale djece koja prvo nauce psovati, pa onda sve ostalo :( Nana i Dedo su mi neka druga varijanta, ali ni oni nisu svjesni svih opasnosti ovog modernog drustva, pa se bojim da nisu najbolje rjesenje za odgoj djece. Vrtic necu ni da spominjem, tu moje djete ako ga budem imao nece ici sigurno. Znam da je ova prva varijanta zbog ovog glupog vremena tesko izvodljiva, ali onom ko moze to sebi da priusti je najbolja, ako misli dobro svojoj djeci ;-)
Pasiflora

#291 Re: odgoj djece?????

Post by Pasiflora »

Admir_1984 wrote:Ja mislim da je najbolja varijanta, ako se ikako moze priustiti da se majka brine o djeci. Imam jedan takav primjer gdje je zena (vss), svjesno odlucila da ne radi, samo da bi ona licno odgajala djecu i stvarno su ove dvije curice za primjer, za razliku od ove ostale djece koja prvo nauce psovati, pa onda sve ostalo :( Nana i Dedo su mi neka druga varijanta, ali ni oni nisu svjesni svih opasnosti ovog modernog drustva, pa se bojim da nisu najbolje rjesenje za odgoj djece. Vrtic necu ni da spominjem, tu moje djete ako ga budem imao nece ici sigurno. Znam da je ova prva varijanta zbog ovog glupog vremena tesko izvodljiva, ali onom ko moze to sebi da priusti je najbolja, ako misli dobro svojoj djeci ;-)
Vise manje se slazem sa tobom, mjedjutim milim da nisi u pravu za vrtic. Vrtic je jako potreban za socijalizaciju djece.
Moja djeca su isla i vjeruj mi ja sam bila (i danas sam, a oni su vec odrasli...) prezadovoljna kako su funkcionirali u vrticu, skoli, drustvu... Dakle, mislim da je (normalan) vrtic jako pozeljna stepenica u razvoju djeteta.
Bosanac sa dna kace

#292 Re: odgoj djece?????

Post by Bosanac sa dna kace »

pa mislim da je kombinacija majk+vrtic+nena, djed, amidza :-) , tetka, dajdza najbolja....dijete se pravo socijalizuje
kontam sad ono dok nije bilo prije vrtica, znaci svi na selu koji su rodjeni i odrasli su sizofrenici? :shock: :?
negativ

#293 Re: odgoj djece?????

Post by negativ »

Ne kontam, je li ovo postulat ili šta? Mislim da ne postoji pravilo koje važi za svu djecu i sve porodice.
Moj sin je rastao uz dedu i nanu, bez obdaništa. Nikad u životu nisam imao priliku da mi neko kaže da je nekulturan, nevaspitan i slično, baš naprotiv. Ako posmatramo i aspekt socijalizacije jako sam zadovoljan jer je komunikativan i ima širok dijapazon interesovanja i druži se sa vršnjacima iz raznih socijalnih grupa. Sad je srednjoškolac i osim pubertetskih bubica ne vidim ništa što bi ga označilo kao šizoidnog ili paranoičnog tinejdžera.

A možda je do dede i babe, možda do roditeljske pažnje, možda do socijalnog statusa porodice, uglavnom do djeteta nije sigurno!!!
Deeney

#294 Re: odgoj djece?????

Post by Deeney »

Bosanac sa dna kace wrote:pa mislim da je kombinacija majk+vrtic+nena, djed, amidza :-) , tetka, dajdza najbolja....dijete se pravo socijalizuje
kontam sad ono dok nije bilo prije vrtica, znaci svi na selu koji su rodjeni i odrasli su sizofrenici? :shock: :?
Moras priznati da su "dok nije bilo prije vrtica" porodice bile znatno brojnije nego danas. Pa su se djeca druzila s drugom djecom, a ne s djedovima, nenama, amidzama, itd. I, uz svo duzno postovanje i zahvalnost do neba svim nenama, nanama i bakama ovog svijeta, smatram da je djeci mjesto uz djecu! Ne uz "trecu generaciju". :)
I bas iz tog razloga djecu treba slati u vrtic. Barem sam ja takvog misljenja. A govorim iz iskustva. Imam kcerku (jedinicu) koja je u obdanistu bila od 1.5 do sedme godine. Ne kazem da bi izrasla u "sizofrenika" da je ostala s mojom mamom ili nekom tetom. :-) Ali sasvim sigurno ne bi bila ovako otvorena, komunikativna i sigurna u sebe!
Bosanac sa dna kace

#295 Re: odgoj djece?????

Post by Bosanac sa dna kace »

Deeney wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:pa mislim da je kombinacija majk+vrtic+nena, djed, amidza :-) , tetka, dajdza najbolja....dijete se pravo socijalizuje
Moras priznati da su "dok nije bilo prije vrtica" porodice bile znatno brojnije nego danas. Pa su se djeca druzila s drugom djecom, a ne s djedovima, nenama, amidzama, itd. I, uz svo duzno postovanje i zahvalnost do neba svim nenama, nanama i bakama ovog svijeta, smatram da je djeci mjesto uz djecu! Ne uz "trecu generaciju". :)
I bas iz tog razloga djecu treba slati u vrtic. Barem sam ja takvog misljenja. A govorim iz iskustva. Imam kcerku (jedinicu) koja je u obdanistu bila od 1.5 do sedme godine. Ne kazem da bi izrasla u "sizofrenika" da je ostala s mojom mamom ili nekom tetom. :-) Ali sasvim sigurno ne bi bila ovako otvorena, komunikativna i sigurna u sebe!
imas pravo
djeca od moje brace idu i u obdaniste i kod djedova i nena i kod amidza i kod daidza i kod tetki....nema nikakvih problema, djeca rastu i uce
nosara

#296 Re: odgoj djece?????

Post by nosara »

:lol:

Hoces rec, na kraju ne dobijete programiranog vjerskog fanatika sa jedne, ili zapostavljenog i zbunjenog klinca sa druge strane...? :D Tu si u pravu... :D

Da dodam, jadan je roditelj koji odgoj djeteta prepusti bilo kojoj instituciji u ovoj drzavi... :-)
semmy

#297 Re: odgoj djece?????

Post by semmy »

negativ wrote:
Ne kontam, je li ovo postulat ili šta? Mislim da ne postoji pravilo koje važi za svu djecu i sve porodice.
Moj sin je rastao uz dedu i nanu, bez obdaništa. Nikad u životu nisam imao priliku da mi neko kaže da je nekulturan, nevaspitan i slično, baš naprotiv. Ako posmatramo i aspekt socijalizacije jako sam zadovoljan jer je komunikativan i ima širok dijapazon interesovanja i druži se sa vršnjacima iz raznih socijalnih grupa. Sad je srednjoškolac i osim pubertetskih bubica ne vidim ništa što bi ga označilo kao šizoidnog ili paranoičnog tinejdžera.

A možda je do dede i babe, možda do roditeljske pažnje, možda do socijalnog statusa porodice, uglavnom do djeteta nije sigurno!!!

@negativ :thumbup:

i moj sin ( 10 god. ) je isao u vrtic, ali je vise bio kod nane i dede i dan danas je poslije ili prije skole kod nane i nikad mi niko nije rekao da je nekulturan ili da je sizoidni paranoik....
arslanica

#298 Re: odgoj djece?????

Post by arslanica »

zagazaga wrote:Ovo mi je simpatično, pa ako je bilo, brisaćemo :-D

DJEČIJI MEMORANDUM RODITELJIMA

-Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da mogu imati sve što želim. Samo vas iskušavam!

-Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazuje gdje mi je mjesto!

-Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagovati na uputu!

-Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje, i tjera me na to da pobjegnem od svake obaveze!

-Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje, pa ću izgubiti vjeru u vas!

-Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih doći do još koje ''pobjede''!

-Nemojte se previše žalostiti kad vam kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bi htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili!

-Nemojte da se osjećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti ''velikog lafa''!

-Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba,a mogao bih vas doživljavati kao sluge!

-Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju.To me samo ohrabruje da nastavim!

-Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate nasamo i tiho!

-Nemojte o mom ponašanju raspravljati za vrijeme svađe. Tada slabije čujem, a i nisam sklon saradnji!

-Nemojte mi držati pridike.Dobro znam šta je pravo a šta krivo!

-Nemojte zaboraviti da volim eksperimentirati, ja iz toga učim. Budite strpljivi!

-Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na svome iskustvu!

-Nemojte govoriti da ste idealni i nepogriješivi! S takvima je teško živjeti!

-Nemojte da moja stahovanja postanu vaše tjeskobe. Tada ću se još više uplašiti! Pokažite da ste hrabri!

- Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete vidjećete da ću prestati da pitam,informacije ću tražiti na drugom mjestu!

-Nemojte odgovarati na moja besmislena i smiješna pitanja.Uvjerit ćete me da želite da se bavite samo sa mnom!

-Tretirajte me kao prijatelja pa ću i ja biti vaš!

-Upamtite: više učim iz primjera nego iz kritike! :-D

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

prije nesto manje od sest godina (jos u trudnoci) sam nasla ovaj clanak ... i kad se beba rodila zalijepila sam na ormar ... da me uvijek podsjeca ...
batina? ma kakva batina ... nikoga nije popravila ... ovo znam iz vlastitog iskustva
hellokitty

#299 Re: odgoj djece?????

Post by hellokitty »

Mnogo je teorije napisano i studija urađeno na temu odgoja djece, ali čini se kao da svaka generacija ima naprednije, a ponekad čak i potpuno oprečne stavove od one prethodne.
Nedavno sam čitala knjigu u kojoj se tvrdi kako je 50 % osobina nasljedno i da se na to ne može uticati (istraživanja su rađena sa usvojenom djecom i djecom koja žive sa biološkim roditeljima). Ostale osobine i navike stičemo pod uticajem okoline, ali se pod okolinom podrazumijevaju i vršnjaci, a ne samo roditelji, tj. uža porodica. Istraživanja čak pokazuju kako je uticaj vršnjaka čak i veći nego uticaj roditelja u određenim životnim razdobljima.
To možda objašnjava devijantno ponašanje kod djece uzornih roditelja. A možda i ne...
Ne znam, fakat previše teorije a ja nisam mama pa ne bih znala reći. Pita li se nas djecu išta? :mrgreen:
salter071

#300 Re: odgoj djece?????

Post by salter071 »

Znas da si dobar roditelj kada…

Kupis najveca kolica, po mogucnosti blindirana i da zauzimaju bar jednu saobracajnu traku. Jos je bolje ako imaju maskirne sare i motor. Ne moraju biti ukljuceni farovi, zmigavci i slicni detalji – to ce sam nabaciti kad poraste, ali mora se s necim poceti.
Nije fol ako s tim kolicima mozes uci u sredstvo javnog prevoza iz prve, a da ne povrijedis bar par osoba koje stoje u blizini, jer u tom slucaju ostavljas utisak super-roditelja-iz-druge-galaksije, kojem, eto, cak ni ulazak u tramvaj nije nikakav problem. Sto im otvoreno priznati da si bolji? Ispasces jos ego-manijak. Bitno je da si ti u to siguran.

Tokom voznje u javnom prevozu brizno kolicima ocistis zavidan okloni prostor za svojeg malisana, minimum jedno pola tramvaja. Jos bolje ako je vrijeme spice. Odasiljas poruku kako si jako brizan roditelj i kako se s tobom i tvojim podmlatkom nije saliti.
Jos je pozeljnije da malisan pri tome urla sto glasnije, jer to dodaje na ukupnoj ucinkovitosti efekta preventivnog zastrasivanja potencijalnih prigovaraca.
Ako se ipak usude prigovoriti, mozes, naravno, potegnuti klasicni kontra-prigovor broj 1 – “ti ne volis djecu”, a u slucaju ozbiljnijeg ugrozavanja prava tvojeg malisana da neometano vjezba svoje glas(ov)ne sposobnosti, i odgovor broj 22 – “mora da si pedofil, vidi ti se u ocima.”

Kolicima tokom setnje s djetetom kroz grad izguras bar par pjesaka koji se panicno bacaju da izbjegnu udarac malisanovim prvim prevoznim sredstvom. Treba rano uciti dijete kako da postane autoritet. Ne moraju ga voljeti, ali ima da ga se boje. Kad poraste dovoljno da moze dohvatiti volan, objasnices mu i naprednu tehniku (zlo)rabljenja prevoznih sredstava na cetiri tocka, sa svim obaveznim elementima kao sto su ignoriranje zmigavaca, presijecanje drugih mijenjanjem bar dvije trake prije skretanja itd. Negde moras poceti uciti malisana kako bi stvorila pravog lidera.

Djecu ne treba sputavati. Oni su nasa buducnost. Stoga ih treba od najmanjih nogu privikavati na druzenje i ostale vrste socijalnih aktivnosti kao sto su posjete restoranima i kaficima. Na tim mjestima vas malisan najbolje bilda samopouzdanje i urodjeni mu autoritet. On svoj autoritet demonstrira bezglavim jurcanjem izmedju po mogucnosti punih stolova, uspust razvijajuci svoj kapacitet pluca, pa makar on nadjacavao i decibele alarma auta kojeg ti upravo kradu ispred restorana. I niposto mu ne brani da povlaci stoljnjake i obara prepreke koje mu se ukazu na putu. Samo tako ce malisan nauciti da savladava prepreke, steci samopouzdanje i , naravno, uspostaviti svoj neprikosnoveni autoritet. Tako se odgajaju pravi lideri. Osim toga, dok on razvija svoj karakter, imas vremena da u miru pojedes svoj obrok. Time malisan pokazuje kako je brizan prema svojem roditelju. Razvija se odnos sa malisanom kao buducim zastitnikom.

Nakon sto malisan profura par puta kroz pun restoran poput Katrine kroz Nju Orleans, dolazi vrijeme da pokazes kako si ti brizan roditelj tako sto ces mu pred zadivljenim ocima gostiju restorana, izmedju dezerta i treceg pica, na istom stolu na kojem si u miru jela, zamijeniti pelene. Ne obaziri se na ljutite poglede, jer to je sasvim prirodan potez. Svi mi to radimo zar ne? Pa, to je sasvim normalno, a ko je njima kriv sto oni nemaju tako brizan i pozrtvovan odnos sa svojim potomstvom?
Uvijek ima i takvih gadova koji prigovaraju sto im malisan “tura ruke u njihov tanjir”. Zar bi dijete ostavili gladnim? Takvi ne zasluzuju ni ih se primjeti.
Dok je tebe, nece tvoje dijete biti gladno!

Buduci da je dokazano da je za zdrav razvoj djeteta potrebno podsticati fizicku aktivnost svake vrste, obavezno uvijek vodi malisana sa sobom u shoping. Kada uspjesno jednim odmjerenim pokretom ruke zahvati i obori bar cijeli red prozivoda sa police znaces da je malisan poceo razvijati toliko bitnu koordinaciju oko-ruka. Moras ga odmah pohvaliti kao pravog buduceg lidera, mozda cak i sportsku zvijezdu, ali nemoj pretjerivati. Mora se potruditi da tu pohvalu zasluzi. Ako dok cekate na kasi uspije stipanjem, tehnikom naizmjenicnih brzih udaraca sa obe noge uz ratni poklic i zabacivanje glavom unatrag da izvuce pokret iz kuka, otjera bar par ljudi koji cekaju ispred vas, mozda si sretni roditelj buduceg Pele-a. Zamisli samo taj potencijal! Ko ne bi bio ljubomoran na roditelja takvog djeteta, tako malog a vec izrazenih glasovnih i atletskih sposobnosti! Rodjeni lider. :D

Ima toga jos, ali evo za sada toliko. Slobodno podijelite svoje provjerene metode dobrog odgoja. :D
Post Reply