Baštice, izvini ali moram da se obratim našem uvaženom Sarajliji, pa mi nemoj zameriti što ću morati da pričam po sarajevski, ipak sam u visokom društvu, pa bih nekako, ako ikako mogu, da sakrijem činjenicu da sam seljak, dakle: ˝Nemoj mi haveru šta zamjerit, đamije ti, jest da sam došo otam, al´nemam jaro ni za kiflu, nisam ti ja od onih što vozaju nake đipove i furaju nake mobitele, ocam´. Ja sam se sad pravo uklopio, nekada sam govorio: ˝poštovanje komšija, kako ste? ˝, a sad prićam: ˝đes, šta ima? ˝, daboda se šlagiro ako lažem.Romeo 80 wrote:Interesantno, na ovoj temi se sve sami brđani javljaju!?Valjda vam je povrijeđen ponos, šta li? Naravno, od vas brđana i ne očekujem da to razumijete jer kad je Sarajevo bilo grad u kojem su živjeli građani a ne đilkoši vi niste znali po asfaltu ni hodati!
Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Eto vidiš da nije teško!enes-s wrote:Baštice, izvini ali moram da se obratim našem uvaženom Sarajliji, pa mi nemoj zameriti što ću morati da pričam po sarajevski, ipak sam u visokom društvu, pa bih nekako, ako ikako mogu, da sakrijem činjenicu da sam seljak, dakle: ˝Nemoj mi haveru šta zamjerit, đamije ti, jest da sam došo otam, al´nemam jaro ni za kiflu, nisam ti ja od onih što vozaju nake đipove i furaju nake mobitele, ocam´. Ja sam se sad pravo uklopio, nekada sam govorio: ˝poštovanje komšija, kako ste? ˝, a sad prićam: ˝đes, šta ima? ˝, daboda se šlagiro ako lažem.Romeo 80 wrote:Interesantno, na ovoj temi se sve sami brđani javljaju!?Valjda vam je povrijeđen ponos, šta li? Naravno, od vas brđana i ne očekujem da to razumijete jer kad je Sarajevo bilo grad u kojem su živjeli građani a ne đilkoši vi niste znali po asfaltu ni hodati!
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Nije, đe će bit... nego ti si Sarajlija, pa de mi reci Bogat´, juće ja ušo u prodavnicu, i vidio nake bobe, al´ nisam mogo nać gumenjake, a treba mi, neću ja to za ugrad, neg vako pokući nosat, pa kome da se obratim?
-
basta sljezove boje
moj Enese, vidi se da si dosljo, nista ti sladje neg zajebat Sarajliju 
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Baš kao što sam i pretpostavio. Nema smislenih odgovora samo budalaštine!enes-s wrote:Baštice, vidi se. A vidi se i da je on Bosanac, nije ni provalio da ga zajebavam.![]()
![]()
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
Ako je zaista 17%ja sam jedna od njih,mada kad sve sagledam i cujem samo govor(naglasak)ljudi po tranvajima i trolejbusima,cini mi se da ta brojka nije 17%.Sve mi se vise cini da nas zivi 7%.....
Sarajevo je sve drugo samo SARAJEVO vise nije.....Zalosno ali je istinito
-
zrikavac48
Za kao novi: "elokvencija sa vratnika"
rjec elokvencia znaci govorljivost, sposobnost verbalnog izrazavasnja. Umijesto elokvencija treba da stoji vratnicki izraz( sleng ili satra ).
rjec elokvencia znaci govorljivost, sposobnost verbalnog izrazavasnja. Umijesto elokvencija treba da stoji vratnicki izraz( sleng ili satra ).
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
ja pođem od svoje zgrade pa mi ta brojka ispadne puno veća 17%aida05 wrote:cini mi se da ta brojka nije 17%
5 spratova po 2 stana
od 10 domaćinstava "one chetnik family" utekli u vlasenicu, umjesto njih bivski stanovnici "new market place" u prevodu ex-novopazarci (nije Emina Ganić
umrla jedna stara zena a njen stani kupili ljudi koji su prije zivjeli na ch.vili
ostali su tu zivjeli i prije rata
prema tome "u nas" u zgradi je 90% predratnih
- uvjek dobar gost
Joj nas .. je vala u zgradi jedno 25%.. sa tendencijom daljnjeg osipanja....Faruk wrote:ja pođem od svoje zgrade pa mi ta brojka ispadne puno veća 17%aida05 wrote:cini mi se da ta brojka nije 17%
5 spratova po 2 stana
od 10 domaćinstava "one chetnik family" utekli u vlasenicu, umjesto njih bivski stanovnici "new market place" u prevodu ex-novopazarci (nije Emina Ganić)
umrla jedna stara zena a njen stani kupili ljudi koji su prije zivjeli na ch.vili
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
U mojoj zgradi od 17 spratova kad bi sastavili predratne Sarajlije isplalo bi jedva 3-4 spratauvjek dobar gost wrote:Joj nas .. je vala u zgradi jedno 25%.. sa tendencijom daljnjeg osipanja....Faruk wrote:ja pođem od svoje zgrade pa mi ta brojka ispadne puno veća 17%aida05 wrote:cini mi se da ta brojka nije 17%
5 spratova po 2 stana
od 10 domaćinstava "one chetnik family" utekli u vlasenicu, umjesto njih bivski stanovnici "new market place" u prevodu ex-novopazarci (nije Emina Ganić)
- fantom slobode
Kod mene u mom haustoru od 13 stanova, samo je jedan od novih vlasnika.I to ne vidim da ljudi drugacije zive nego sto zivi i ostatak haustora.Vjerovatno zavisi gdje zivis.U ratu je bilo jedno 4 stana ljudi koji su otisli, ali su se kao sto se vidi i vratili.
- DaysleepeR
što se bezveze opterećujete glupostima
prvo, grad nije juče nastao i nisu se samo sada dešavale ovakve demografske promjene, gore je bilo nakon 2 svjetskog rata
drugo, ubrzo će ovaj grad postati preskup za bilo koga ko nema stabilan i dobar posao, a posao, htio on to ili ne, čini čovjeka kulturnijim i kutivisanijim
treba samo da prodje neko vrijeme, a za jedan grad je jako dobro, kao i za ucmalu kraljevsku porodicu, s vremena na vrijeme "osvjeziti krv"
jako mali broj velikana ovoga grada je i rodjen ovdje sto dovoljno govori
prvo, grad nije juče nastao i nisu se samo sada dešavale ovakve demografske promjene, gore je bilo nakon 2 svjetskog rata
drugo, ubrzo će ovaj grad postati preskup za bilo koga ko nema stabilan i dobar posao, a posao, htio on to ili ne, čini čovjeka kulturnijim i kutivisanijim
treba samo da prodje neko vrijeme, a za jedan grad je jako dobro, kao i za ucmalu kraljevsku porodicu, s vremena na vrijeme "osvjeziti krv"
jako mali broj velikana ovoga grada je i rodjen ovdje sto dovoljno govori
-
stari_sarajevski_gospodin
A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema. 
-
basta sljezove boje
a meni pricaju moji da su 1945. kada su se vratili u Sarajevo zatekli u stanu sve sto su ostavili 1941. Za vrijeme rata je u stanu zivio izvjesni domobranski porucnik koji nista nije dirao. Kada se taj povukao sa vojskom niko nije usao u stan niti je ista iz stana bilo u medjuvremenu pokradeno mada je taj domobran ostavio otvorena vrata. Ne znam u cemu je fol, ali kazu da ovog masovnog uvaljivanja, kradja, tada u Sarajevu nije bilo.stari_sarajevski_gospodin wrote:A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema.
-
nocna_mora1001_noci
Eh ovako, ja sam isto predratno sarajevsko dijete i to iz titnog sokaka, u mojoj zgradi ostalo je samo 3 stana u kojem zive "predratne" sarajlije, a od kojih je jedno porijeklom iz Rogatice, jedno iz Gracanice, jedno iz Crne Gore, jedno iz Mostara i tako...
Predratnih sarajlija ima pravo malo, a pravih sarajlija cini mi se 0.17%
Predratnih sarajlija ima pravo malo, a pravih sarajlija cini mi se 0.17%
-
Vincent Vega
Ali ima dosta nepismenih.....stari_sarajevski_gospodin wrote:A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema.
I još nešto....opasno je između seljaka i primitivaca stavljati znak jednakosti.
- fantom slobode
I tada je bilo kradja i provaljivanja, raznosilo se sve sto se moglo, kada je npr. vojvoda stepa ulazio u grad 1918 skidali su fenjere sa obale i sve sto su stigli, "oslobodioci".Kada je propadala stara Jugoslavija, svi magacini su opuhani u par dana, a isto se desilo kada su nepismeni partizani usli u grad, krave su se drzale po stanovima u Titovoj.Otimalo se itekako uvijek, a papaka je nevjerovatno mnogo nagrnulo u grad 1945 i 70-tih godina, pa su se donekle kultivisali godinama.A ti isti nekadasnji papci se zale na nove stanovnike grada, zaboravili su odakle su im deda i baba dosli i sta su bili i koliko su bili pismeni.(a mozda i ocevi i matere u zavisnosti koje su godiste).basta sljezove boje wrote:a meni pricaju moji da su 1945. kada su se vratili u Sarajevo zatekli u stanu sve sto su ostavili 1941. Za vrijeme rata je u stanu zivio izvjesni domobranski porucnik koji nista nije dirao. Kada se taj povukao sa vojskom niko nije usao u stan niti je ista iz stana bilo u medjuvremenu pokradeno mada je taj domobran ostavio otvorena vrata. Ne znam u cemu je fol, ali kazu da ovog masovnog uvaljivanja, kradja, tada u Sarajevu nije bilo.stari_sarajevski_gospodin wrote:A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema.
- ja_cura_
nije problem u broju predratnih sarajlija, koliko u njihovom nacinu izrazavanja. bas kao sto ti kazes, sta se sve covjek moze naslusati po tramvajima i trolejbusima, pa i ulicama. ali to je vise do kucnog odgoja i vaspitanja, to nema veze, jesi li "dosljo" ili ne.aida05 wrote:Ako je zaista 17%ja sam jedna od njih,mada kad sve sagledam i cujem samo govor(naglasak)ljudi po tranvajima i trolejbusima,cini mi se da ta brojka nije 17%.Sve mi se vise cini da nas zivi 7%.....
p.s. evo jedan primjer iz doba studija: dogovaramo se mi jedna grupica da odemo u pozoriste, kad vele meni kolege, koje ce sutra biti profesori, akademici (i to doslovno ovim rijecima!!!) : jebo pozoriste, bolje tri pive popiti???
ako se ne hrani dusa, dzabe onda odakle si i gdje stanujes.