Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Romeo 80 wrote:Interesantno, na ovoj temi se sve sami brđani javljaju!? :-) Valjda vam je povrijeđen ponos, šta li? Naravno, od vas brđana i ne očekujem da to razumijete jer kad je Sarajevo bilo grad u kojem su živjeli građani a ne đilkoši vi niste znali po asfaltu ni hodati!
Baštice, izvini ali moram da se obratim našem uvaženom Sarajliji, pa mi nemoj zameriti što ću morati da pričam po sarajevski, ipak sam u visokom društvu, pa bih nekako, ako ikako mogu, da sakrijem činjenicu da sam seljak, dakle: ˝Nemoj mi haveru šta zamjerit, đamije ti, jest da sam došo otam, al´nemam jaro ni za kiflu, nisam ti ja od onih što vozaju nake đipove i furaju nake mobitele, ocam´. Ja sam se sad pravo uklopio, nekada sam govorio: ˝poštovanje komšija, kako ste? ˝, a sad prićam: ˝đes, šta ima? ˝, daboda se šlagiro ako lažem. :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

enes-s wrote:
Romeo 80 wrote:Interesantno, na ovoj temi se sve sami brđani javljaju!? :-) Valjda vam je povrijeđen ponos, šta li? Naravno, od vas brđana i ne očekujem da to razumijete jer kad je Sarajevo bilo grad u kojem su živjeli građani a ne đilkoši vi niste znali po asfaltu ni hodati!
Baštice, izvini ali moram da se obratim našem uvaženom Sarajliji, pa mi nemoj zameriti što ću morati da pričam po sarajevski, ipak sam u visokom društvu, pa bih nekako, ako ikako mogu, da sakrijem činjenicu da sam seljak, dakle: ˝Nemoj mi haveru šta zamjerit, đamije ti, jest da sam došo otam, al´nemam jaro ni za kiflu, nisam ti ja od onih što vozaju nake đipove i furaju nake mobitele, ocam´. Ja sam se sad pravo uklopio, nekada sam govorio: ˝poštovanje komšija, kako ste? ˝, a sad prićam: ˝đes, šta ima? ˝, daboda se šlagiro ako lažem. :D
Eto vidiš da nije teško! :-) Ima nade i za tebe... 8-)
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Nije, đe će bit... nego ti si Sarajlija, pa de mi reci Bogat´, juće ja ušo u prodavnicu, i vidio nake bobe, al´ nisam mogo nać gumenjake, a treba mi, neću ja to za ugrad, neg vako pokući nosat, pa kome da se obratim?
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

moj Enese, vidi se da si dosljo, nista ti sladje neg zajebat Sarajliju :lol:
enes-s

Post by enes-s »

Baštice, vidi se. A vidi se i da je on Bosanac, nije ni provalio da ga zajebavam. :lol: :lol: :lol:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

enes-s wrote:Baštice, vidi se. A vidi se i da je on Bosanac, nije ni provalio da ga zajebavam. :lol: :lol: :lol:
Baš kao što sam i pretpostavio. Nema smislenih odgovora samo budalaštine! :roll: Nisam iznenađen da se nisi ni dotakao drugog dijela mog posta. Znaj jedno, ovaj Bosanac ne odgovara na gluposti. A ti nastavi kako si i započeo, nemam se namjeru s tobom nadmudrivati. Šta ću kad me samo zajebavaš! :lol:
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

Ako je zaista 17%ja sam jedna od njih,mada kad sve sagledam i cujem samo govor(naglasak)ljudi po tranvajima i trolejbusima,cini mi se da ta brojka nije 17%.Sve mi se vise cini da nas zivi 7%.....
Sarajevo je sve drugo samo SARAJEVO vise nije.....Zalosno ali je istinito
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Za kao novi: "elokvencija sa vratnika"
rjec elokvencia znaci govorljivost, sposobnost verbalnog izrazavasnja. Umijesto elokvencija treba da stoji vratnicki izraz( sleng ili satra ).
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

aida05 wrote:cini mi se da ta brojka nije 17%
ja pođem od svoje zgrade pa mi ta brojka ispadne puno veća 17%
5 spratova po 2 stana
od 10 domaćinstava "one chetnik family" utekli u vlasenicu, umjesto njih bivski stanovnici "new market place" u prevodu ex-novopazarci (nije Emina Ganić :-D )
umrla jedna stara zena a njen stani kupili ljudi koji su prije zivjeli na ch.vili
ostali su tu zivjeli i prije rata
prema tome "u nas" u zgradi je 90% predratnih
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Faruk wrote:
5 spratova po 2 stana
od 10 domaćinstava "one chetnik family" utekli u vlasenicu, umjesto njih bivski stanovnici "new market place" u prevodu ex-novopazarci (nije Emina Ganić :-D )
umrla jedna stara zena a njen stani kupili ljudi koji su prije zivjeli na ch.vili
Joj nas .. je vala u zgradi jedno 25%.. sa tendencijom daljnjeg osipanja.... :(
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

Post by Šeherzada »

uvjek dobar gost wrote:
Faruk wrote:
5 spratova po 2 stana
Joj nas .. je vala u zgradi jedno 25%.. sa tendencijom daljnjeg osipanja.... :(
U mojoj zgradi od 17 spratova kad bi sastavili predratne Sarajlije isplalo bi jedva 3-4 sprata :( .....Ocito se Novim svidja moja zgrada(lokacija)i okolina pa mahom se tu doseljavaju......... :lol:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Kod mene u mom haustoru od 13 stanova, samo je jedan od novih vlasnika.I to ne vidim da ljudi drugacije zive nego sto zivi i ostatak haustora.Vjerovatno zavisi gdje zivis.U ratu je bilo jedno 4 stana ljudi koji su otisli, ali su se kao sto se vidi i vratili.
xon_sa

Post by xon_sa »

Mozda da im stavimo neku oznaku na vrata, da se zna s kim imamo posla :roll:
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

što se bezveze opterećujete glupostima

prvo, grad nije juče nastao i nisu se samo sada dešavale ovakve demografske promjene, gore je bilo nakon 2 svjetskog rata

drugo, ubrzo će ovaj grad postati preskup za bilo koga ko nema stabilan i dobar posao, a posao, htio on to ili ne, čini čovjeka kulturnijim i kutivisanijim

treba samo da prodje neko vrijeme, a za jedan grad je jako dobro, kao i za ucmalu kraljevsku porodicu, s vremena na vrijeme "osvjeziti krv"

jako mali broj velikana ovoga grada je i rodjen ovdje sto dovoljno govori
Koshpa

Post by Koshpa »

Kod mene u haustoru od 10 stanova samo sam JA seljak :) ovo ostalo sve "gradjani" :lol: :lol:
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema. :-)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

stari_sarajevski_gospodin wrote:A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema. :-)
a meni pricaju moji da su 1945. kada su se vratili u Sarajevo zatekli u stanu sve sto su ostavili 1941. Za vrijeme rata je u stanu zivio izvjesni domobranski porucnik koji nista nije dirao. Kada se taj povukao sa vojskom niko nije usao u stan niti je ista iz stana bilo u medjuvremenu pokradeno mada je taj domobran ostavio otvorena vrata. Ne znam u cemu je fol, ali kazu da ovog masovnog uvaljivanja, kradja, tada u Sarajevu nije bilo.
nocna_mora1001_noci

Post by nocna_mora1001_noci »

Eh ovako, ja sam isto predratno sarajevsko dijete i to iz titnog sokaka, u mojoj zgradi ostalo je samo 3 stana u kojem zive "predratne" sarajlije, a od kojih je jedno porijeklom iz Rogatice, jedno iz Gracanice, jedno iz Crne Gore, jedno iz Mostara i tako...

Predratnih sarajlija ima pravo malo, a pravih sarajlija cini mi se 0.17%
Vincent Vega

Post by Vincent Vega »

stari_sarajevski_gospodin wrote:A fakat moze se rec da vise nema puno oni pravi sarajlija u Sarajevu. Znam 98 kad sam se vratio da zivim skorom svak go seljak. To sigurno dok je rat bio dosli sa sela pa u tudji stan usli. Hvala bogu ti primitivaca vise nema. :-)
Ali ima dosta nepismenih.....

I još nešto....opasno je između seljaka i primitivaca stavljati znak jednakosti.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

basta sljezove boje wrote:
a meni pricaju moji da su 1945. kada su se vratili u Sarajevo zatekli u stanu sve sto su ostavili 1941. Za vrijeme rata je u stanu zivio izvjesni domobranski porucnik koji nista nije dirao. Kada se taj povukao sa vojskom niko nije usao u stan niti je ista iz stana bilo u medjuvremenu pokradeno mada je taj domobran ostavio otvorena vrata. Ne znam u cemu je fol, ali kazu da ovog masovnog uvaljivanja, kradja, tada u Sarajevu nije bilo.
I tada je bilo kradja i provaljivanja, raznosilo se sve sto se moglo, kada je npr. vojvoda stepa ulazio u grad 1918 skidali su fenjere sa obale i sve sto su stigli, "oslobodioci".Kada je propadala stara Jugoslavija, svi magacini su opuhani u par dana, a isto se desilo kada su nepismeni partizani usli u grad, krave su se drzale po stanovima u Titovoj.Otimalo se itekako uvijek, a papaka je nevjerovatno mnogo nagrnulo u grad 1945 i 70-tih godina, pa su se donekle kultivisali godinama.A ti isti nekadasnji papci se zale na nove stanovnike grada, zaboravili su odakle su im deda i baba dosli i sta su bili i koliko su bili pismeni.(a mozda i ocevi i matere u zavisnosti koje su godiste).
Skyfox

Post by Skyfox »

xon_sa wrote:Mozda da im stavimo neku oznaku na vrata, da se zna s kim imamo posla :roll:
:thumbup:

Samo da znamo, kako da se ponasamo
tajniglas

Post by tajniglas »

Koliko je predratnih "sarajlija" pucalo i granatiralo Sarajevo i koliko ih je ginulo na linijama odbrane oko Sarajeva...
nosara

Post by nosara »

Koliko vas ima kojima su dedo-nana/deda-baba rodjeni u Sarajevu. Haj' sad!
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

aida05 wrote:Ako je zaista 17%ja sam jedna od njih,mada kad sve sagledam i cujem samo govor(naglasak)ljudi po tranvajima i trolejbusima,cini mi se da ta brojka nije 17%.Sve mi se vise cini da nas zivi 7%.....
Sarajevo je sve drugo samo SARAJEVO vise nije.....Zalosno ali je istinito
nije problem u broju predratnih sarajlija, koliko u njihovom nacinu izrazavanja. bas kao sto ti kazes, sta se sve covjek moze naslusati po tramvajima i trolejbusima, pa i ulicama. ali to je vise do kucnog odgoja i vaspitanja, to nema veze, jesi li "dosljo" ili ne.

p.s. evo jedan primjer iz doba studija: dogovaramo se mi jedna grupica da odemo u pozoriste, kad vele meni kolege, koje ce sutra biti profesori, akademici (i to doslovno ovim rijecima!!!) : jebo pozoriste, bolje tri pive popiti???

ako se ne hrani dusa, dzabe onda odakle si i gdje stanujes.
*mima*

Post by *mima* »

nosara wrote:Koliko vas ima kojima su dedo-nana/deda-baba rodjeni u Sarajevu. Haj' sad!
A jeli mislis da nema? I pra pra koji su rodjeni u Sarajevu.
Post Reply