Great Wall Motor

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
land

#276 Re: Great Wall Motor

Post by land »

vjerovatno zakleti vlasnik fijata kao sto i ja volim britansku auto industriju , a sada su njeni vlasnici indijci :lol:
testdriver

#277 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

maxell....a taj faw na slici je joj e, kad sjedneš u njega pa probaš v6 motor....e cijeli se naježiš
ovo isto sa garancijama je također dosta marketinški trik, recimo kia u hr daje 7 godina ili do 100000 km, a ja otrpilike toliko napravim za godinu dana,tako da praktički jamstvo mi je samo godinu dana,onda kupiš tuareg a pozadi mu naljepnica jamstvo 2 godine bez ograničenja...a auto od 100000 eura, isto tako i oni fazoni s jamstvima za lim,kao 10 godina, 12 itd....a kad ti istekne jamstveni rok i ako imaš neki udes i popraviš auto ono više ne važi, a zamislite kako je jamstvo u kini, dakle oni vam daju jamstvo otrpilike 24 mjeseca ili 60000 km, a neki proizvođači daju 36 mjeseci i 100000 km,s time da se pod time jamstvo podrazumjevaju svi redovni servisi, sad to nekome može biti bolje i gore...ali ne znam evo neki prosječni možda vozač koji radi tako za 3 godine 100 hiljada mislim da mu se više isplati ovako za te servise da prihvati jamstvo,jer se u kini obično servisi vrše na 6 do 10 tisuća kilometara
johntra

#278 Re: Great Wall Motor

Post by johntra »

blitz, je li to ono sredstvo za pranje stakala???

čuj stručnjaka o automobilima, našli mi kakiti o garanciji, a pojma nemaju...šta ba vi znate šta je FIAT...poklopite se ušima, najbolje je....
Lesli Eldridž

#279 Re: Great Wall Motor

Post by Lesli Eldridž »

johntra wrote:blitz, je li to ono sredstvo za pranje stakala???

čuj stručnjaka o automobilima, našli mi kakiti o garanciji, a pojma nemaju...šta ba vi znate šta je FIAT...poklopite se ušima, najbolje je....
Nemoj tako čuli su oni od ade championa da im crkavaju osigurači od kočnica, da prokuhaju i renoi, da samo nijemci valjaju itd... :D
madner

#280 Re: Great Wall Motor

Post by madner »

Smiri ugođaj, dobar je fiat, jest da ima boljih, ali malo za te pare. :D
Lesli Eldridž

#281 Re: Great Wall Motor

Post by Lesli Eldridž »

Koji su to bolji? Na svaki "argument" bilo koga, naći će se i protuargument. Nema loših kola, sad su svi tu negdje, a najviše mrzim kad se nađu stručnjaci koji sve "znaju" i pametuju, kako neki auti ne valjaju , a neki valjaju. Kinezi su super garant, a kakvi će tek biti... Meni je dobra ona slika kad testdriver ide skoro 190 km/h. Valjda je to "nekvalitet" i "slabo" auto. Čovjek iz prve ruke zna kakvi su to auti...
madner

#282 Re: Great Wall Motor

Post by madner »

Mozemo dugo raspravljat, medutim postoji par objektivnih kriterija. Najobjektivniji je prodaja, a odma poslje cijena. :D
Kod nas nije objektivno, zbog specificnog trzista i uvoznog rezima, ali u zapadnoj evropi jeste.

Fiat prodaje 2/3 svojih automobila u Italiji, i trenutno se fokusira na istocnoevropsko tržište, šta ti to kaže?
Lesli Eldridž

#283 Re: Great Wall Motor

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:Mozemo dugo raspravljat, medutim postoji par objektivnih kriterija. Najobjektivniji je prodaja, a odma poslje cijena. :D
Kod nas nije objektivno, zbog specificnog trzista i uvoznog rezima, ali u zapadnoj evropi jeste.

Fiat prodaje 2/3 svojih automobila u Italiji, i trenutno se fokusira na istocnoevropsko tržište, šta ti to kaže?
Da onda je bugati carina od auta. I Ferrari i Kadilak i Rolce - Royse i ostali maloserijski su sve same čune, jelde? :D
madner

#284 Re: Great Wall Motor

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote:Mozemo dugo raspravljat, medutim postoji par objektivnih kriterija. Najobjektivniji je prodaja, a odma poslje cijena. :D

Da onda je bugati carina od auta. I Ferrari i Kadilak i Rolce - Royse i ostali maloserijski su sve same čune, jelde? :D
Ma jok, prodaju su. Stavi svakom Fiatu cetvrtinu cijene Roysa pa da vidimo ko ce ga kupit.
Sto je auto skuplje a prodaje se to je bolje.
Lesli Eldridž

#285 Re: Great Wall Motor

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:

Ma jok, prodaju su. Stavi svakom Fiatu cetvrtinu cijene Roysa pa da vidimo ko ce ga kupit.
Sto je auto skuplje a prodaje se to je bolje.
Ma da, onda su po tvome svi ovi gore nabrojani carine :lol: :lol:
madner

#286 Re: Great Wall Motor

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Ma da, onda su po tvome svi ovi gore nabrojani carine :lol: :lol:
Zar logika nije bila disciplina ninji? :D

Malo tržište mala prodaja ali visoka zarada po komadu, šta je tu loše?

Hoćeš da kažeš da ne treba gledati prodaju Fiatovih automobila izvan Italije kao mjerilo, zato što postoje eksluzivne marke malih serija koje imaju slićne brojke? 8)
testdriver

#287 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

ma nek oni meni nedaju ni kilometar garancije na fiat..ja bi ga kupio :)
pogotovo šta se tiče malih auta, punto, uno,panda...koju moj đedo još uvijek voza, odlični su
tempra je isto ok..samo s cromom nismo imali sreće
ali evo kad smo kod vozila u italiji e ima tu pored nas par tih lokalnih uvoznika..pa oni su zaista genijalci kako uništit mali auto, to sve nema ni 50000 km a devastirani su toliko ko da imaju pola milijona kilometara
ado-šampion

#288 Re: Great Wall Motor

Post by ado-šampion »

Lesli Eldridž wrote:

Nemoj tako čuli su oni od ade championa da im crkavaju osigurači od kočnica, da prokuhaju i renoi, da samo nijemci valjaju itd... :D
Halo ba, koji je tebi klinac, znaš li čitati uopšte? Tamo sam ti fino odgovorio citatom onoga koji je rekao da Renaulti prokuhavaju. Šta mene stalno uzimaš u usta, čak i za ono što nisam rekao?

Pošto vidim da si ti čuo samo za električne osigurače, postoje i MEHANIČKI osigurači, koji npr. osiguravaju da poluga ne spadne! To se upravo dogodilo na primjeru koji sam ja naveo. Da konačno razriješimo tu dilemu, jer gdje mi god odgovoriš/gdje me god spomeneš pominješ taj osigurač.

I daj mi navedi jedan citat gdje sam ja rekao da samo njemci valjaju, vidi se da si kratko na forumu, čak i ako si Milano.

Popusti me više živ bio. I komentare tipa "Dijete se zaigralo" neću više tolerisat (odnosno na daljnje uvrede odgovaram istom mjerom), jer sam siguran da nisam ništa manje zreo nego ti.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#289 Re: Great Wall Motor

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Lesli Eldridž wrote:Meni je dobra ona slika kad testdriver ide skoro 190 km/h. Valjda je to "nekvalitet" i "slabo" auto. Čovjek iz prve ruke zna kakvi su to auti...
Dobro ti mjerilo kvalitete. I moj stari Wartburg je mogao ići 150 - ha šta'š sad? :D

Drugo, testdriver je dealer koji hoće da uvali svoju robu, a hvaleći kompletnu kinesku autoindustriju, indirektno hvali i "svoju" marku.

Treće, Ferrari, Bugatti itd. su ipak nešto drugo. Govorimo o velikoserijskoj produkciji, gdje je Fiat grupacija svojevremeno dobro podlegla tadašnjoj ekonomsko-političkoj situaciji u Italiji, što se dobro odrazilo na kvalitetu. Sada je ipak nešto drugo.

Tačno je da nema lošeg auta. Ustvari, ispravnije je reći da se svi proizvođači trude da naprave auto najbolje što mogu. Od toga "najbolje što mogu" zavisi i cijena koju plaćamo za auto i tako da je ovo "najbolje što mogu" nekad iznosi 14.000 KM, a nekada 200.000 KM.

U kinesko "najbolje što mogu" smo se često mogli uvjeriti na sijaset drugih pa čak i ozbiljnih proizvoda. Izgleda da su oni "najbolje što mogu" shvatali kako najbolje što mogu masovno prodati poluzavršene proizvode i nahraniti milijardu stanovnika.

E sad na jednoj strani imaš proizvođače koji se stvarno trude na naprave najbolje što mogu svoj proizvod i prodaju ga po realnoj cijeni, među koje su se uključili i Koreanci sa svojim proizvodima i svojim cijenama, a imaš i kinesko najbolje što mogu masovno prodati, pa biraj.
Lesli Eldridž

#290 Re: Great Wall Motor

Post by Lesli Eldridž »

Čuj Warttburg išo 150km/h. Nije vala mogo brže od 125-128 km/h. A ima i testova terenskih sposobnosti kineza. I pravo su dobri na terenu-redukcije, veliki klirens, napadni ugao velik jer je prevjes mali, šta im fali? Dobili su u 4 zvjezdice na crash testu, sve ok.
testdriver

#291 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

Drugo, testdriver je dealer koji hoće da uvali svoju robu, a hvaleći kompletnu kinesku autoindustriju, indirektno hvali i "svoju" marku.

:D :D :D e ja več pucam od smjeha na ovo, i di ja hvalim kompletnu kinesku autoindustriju.ja uvijek njih svrstavam u one koji se dobro prodaju, koji su ušli u europu i na one koji nisu priznati ni u kini, a kamoli da su proizvođači automobila a sklapaju se po koje kakvim halama i dvorištima, ja pišem o svima ovdje jer mislim da nema potrebe otvarati još jedan topic npr ostali kineski automobili, a ja bi također volio da i vi samo prosudite od vozila koja se nude u bih tko vam djeluje najkvalitetnije,dal se možda negde na ulici vidjeli koji kineski auto, jel ga je možda neko provozao, a ovo da ja hoću da uvalim svoju robu...jesam li ja ovdje kome rekao...ej kupi moj auto odmah? ajde kupi ga, nemoj ovo, nemoj ono..kupi gwm...ajde više s tim

zahvaljujuči ovim forumima ja sam stupio u kontakt s par vlasnika nekih kineskih vozila, ima baš jedna uporan dečko iz okolice zenice..ali on je kupio tianma pick up pa ima problema s djelovima,a zadnji put kad sam bio u sarajevu upoznao sam jednog gospodina koji je dobio hovera preko neke kombinacije ili čega več,radi u policiji..ali ne znam dal je šef nekog odjela ili baš načelnik,često je tamo i auto parkiran
također jedan me pitao za ove mala hafei vozila koja se vozaju po sarajevu...na kojima piše samo 7999 KM, bome svaki put kad dođem u sarajevo sve me to više podsjeća na chinatown :), također tu je i žuti taxi...maple :-D,zadnje što sam čuo da se ti mali kombići hafei sklapaju negdje u orašju ali me najviše čudi zašto ne nude i osobni program jer hafei ima i osobna vozila,koja su na dobrom glasu u kini..i rusiji 8-)

a sad ću ti lupit jednu kontru...wartburg od mojeg đede je išao 160...ali s vw motorom 1.3,ona zadnja verzija 8-) 8-) 8-) da te vidim sad :-D
nikad neću zaboravit taj jedinstveni zvuk...vram pa la pam pam la pl pl... :D :D :D
testdriver

#292 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

Lesli Eldridž wrote:Čuj Warttburg išo 150km/h. Nije vala mogo brže od 125-128 km/h. A ima i testova terenskih sposobnosti kineza. I pravo su dobri na terenu-redukcije, veliki klirens, napadni ugao velik jer je prevjes mali, šta im fali? Dobili su u 4 zvjezdice na crash testu, sve ok.
mogo je i preko 150...a znaš koju dodatnu opremu je imao, moj deda mu je ugradio one žaluzine na prozore, kao zamanjena stakla, budem iskopao negde po kompjuteru, znam da imam tu sliku
johntra

#293 Re: Great Wall Motor

Post by johntra »

madner jarane, kaže se smiri doživljaj, a ne ugođaj... :D
drugo, nije tačna informacija da FIAT prodaje dvije trećine svojih auta u Italiji, to je besmislica, u najmanju ruku rečeno...
za ovoga bez dobrog nicka, testdriver ima i previše argumenata da pokopa i tebe i bilo koga ko dođe na ovaj forum i pravi se stručnjak oko stvari koje i ne zna...prema tome glupa ti je priča da kineska auta ne valjaju, vidjećemo se za pet do deset godina...
Lesli Eldridž

#294 Re: Great Wall Motor

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:
Lesli Eldridž wrote:

Halo ba, koji je tebi klinac, znaš li čitati uopšte? Tamo sam ti fino odgovorio citatom onoga koji je rekao da Renaulti prokuhavaju. Šta mene stalno uzimaš u usta, čak i za ono što nisam rekao?

Pošto vidim da si ti čuo samo za električne osigurače, postoje i MEHANIČKI osigurači, koji npr. osiguravaju da poluga ne spadne! To se upravo dogodilo na primjeru koji sam ja naveo. Da konačno razriješimo tu dilemu, jer gdje mi god odgovoriš/gdje me god spomeneš pominješ taj osigurač.

I daj mi navedi jedan citat gdje sam ja rekao da samo njemci valjaju, vidi se da si kratko na forumu, čak i ako si Milano.

Popusti me više živ bio. I komentare tipa "Dijete se zaigralo" neću više tolerisat (odnosno na daljnje uvrede odgovaram istom mjerom), jer sam siguran da nisam ništa manje zreo nego ti.
Nećemo se svađati, eto izvinjavam se. Samo malo izvan teme- pogledaj malo osigurače na puntu, i na zastavi. Nisu isti i kod zastave je teoretski (ali samo teoretski) to moguće. Kod Punta nije moguće. Kad neko bude skidao točak provjeri i vidjet ćeš da nisi u pravu. Pozdrav
testdriver

#295 Re: Great Wall Motor

Post by testdriver »

johntra wrote:madner jarane, kaže se smiri doživljaj, a ne ugođaj... :D
drugo, nije tačna informacija da FIAT prodaje dvije trećine svojih auta u Italiji, to je besmislica, u najmanju ruku rečeno...
za ovoga bez dobrog nicka, testdriver ima i previše argumenata da pokopa i tebe i bilo koga ko dođe na ovaj forum i pravi se stručnjak oko stvari koje i ne zna...prema tome glupa ti je priča da kineska auta ne valjaju, vidjećemo se za pet do deset godina...
kad si rekao za 10 godina evo koliko sada namjeravaju potrošiti do 2010
Great Wall Motors, the makers of the excellent looking Great Wall Hover CUV and a whole host of other SUV’s, pick up trucks, and now little hatchbacks is planning to hit the stock market hard later this year via an IPO in the A-share market.

GWM hope to raise 2.7 billion RMB from the IPO, which will be spent as followed:
530 million into an automatic transmission
156 million into diesel engine technology
743 million spent on creating a new technology center (!)
363 million will go towards researching a high end SUV
381 million will be spent on R&D for a C class Great Wall sedan - ovo jedva čekam taj sedan
580 million will go towards a vehicle testing center - dovršavanje crash test labaratorija koji će bit verificiran od VCA 8-)

evo i omjer, 1 dolar,6 juana..evo i ovo je samo primjer njihove snage i veličine, a baš sad i čitam da će malog peru vjerovatno proglasit kineskim malim autom godine :)
madner

#296 Re: Great Wall Motor

Post by madner »

Podaci su za 2006u i tačni su.

Ako imaš druge, pokaži.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#297 Re: Great Wall Motor

Lesli Eldridž wrote:Čuj Warttburg išo 150km/h. Nije vala mogo brže od 125-128 km/h. A ima i testova terenskih sposobnosti kineza. I pravo su dobri na terenu-redukcije, veliki klirens, napadni ugao velik jer je prevjes mali, šta im fali? Dobili su u 4 zvjezdice na crash testu, sve ok.
Jes onaj sa Golfovim motorom, gas do poda :-)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#298 Re: Great Wall Motor

testdriver wrote:Drugo, testdriver je dealer koji hoće da uvali svoju robu, a hvaleći kompletnu kinesku autoindustriju, indirektno hvali i "svoju" marku.

:D :D :D e ja več pucam od smjeha na ovo, i di ja hvalim kompletnu kinesku autoindustriju.ja uvijek njih svrstavam u one koji se dobro prodaju, koji su ušli u europu i na one koji nisu priznati ni u kini, a kamoli da su proizvođači automobila a sklapaju se po koje kakvim halama i dvorištima, ja pišem o svima ovdje jer mislim da nema potrebe otvarati još jedan topic npr ostali kineski automobili, a ja bi također volio da i vi samo prosudite od vozila koja se nude u bih tko vam djeluje najkvalitetnije,dal se možda negde na ulici vidjeli koji kineski auto, jel ga je možda neko provozao, a ovo da ja hoću da uvalim svoju robu...jesam li ja ovdje kome rekao...ej kupi moj auto odmah? ajde kupi ga, nemoj ovo, nemoj ono..kupi gwm...ajde više s tim
Možeš se i grohotom smijati, ali gledajući ovaj i druge auto forume lako se može zaključiti da je ovo klasični direktini marketing samo što sad ne ideš od vrata do vrata kao nekada akviziteri nego koristiš blagodeti elektronike.
testdriver wrote:nikad neću zaboravit taj jedinstveni zvuk...vram pa la pam pam la pl pl... :D :D :D
To je bio stariji brat W 353 i taj je u top formi mogao jedva 135.
johntra

#299 Re: Great Wall Motor

Post by johntra »

madner wrote:

Ako imaš druge, pokaži.
kad je bila 2006 godina?

nemoj se ba gađat sa podacima starijim skoro dvije godine, za mjesec dana se promijene brojevi u sekundi...eto za prva četiri mjeseca ove godine 30.000 FIAT modela je prodato u Njemačkoj...
madner

#300 Re: Great Wall Motor

Post by madner »

johntra wrote:
madner wrote:

Ako imaš druge, pokaži.
kad je bila 2006 godina?

nemoj se ba gađat sa podacima starijim skoro dvije godine, za mjesec dana se promijene brojevi u sekundi...eto za prva četiri mjeseca ove godine 30.000 FIAT modela je prodato u Njemačkoj...
Možeš imati samo podatke za 2007.

To bi bilo 120 000 hiljada za cijelu godinu, što i nije nešto, htjeli su preći 130 000 prošle godine.
Post Reply