ma to znam, al da sad uplacujem extra i ganjam neke fondove to ne radimzlatan01 wrote:Gdje god da je docekas svaka para ce ti dobro doci, zato vodi racuna o penziji. 5-6 godina radnog staza u Svedskoj ti mozda moze povecati penziju, recimo u Bosni, 20-30 %. Ovo nisam racunao ali vjerujem da stoji.Yamahalac wrote:ja sam kod swedbanke. a to za penziju mi se ne ganja nista jer se nadam da je necu docekati ovdjeStari wrote: Ne znam jel vec stigla specifikacija kuci ...a plata bi trebala leci na konto kao i uvijek 27-mog.Nego vas dvoje @Vesela & @ zlaja ...jeste li i vi sa racunom kod swedbanke..(nekadsnja sparbanken)...ili kod Nordee, handelsbanken ili mozda SEB?
Ja sam kod Swedbanke ...ali sam nesto nacuo da bi valjalo promjeniti ...zbog penzije...pa ako vi imate kakvih iskustava sa ovim drugim bankama...de turite kakvu informaciju ...meni se sad neda harljati po njihovim sajtovima ...svi vise manje isto kazu - naravno kod nas je najbolje...
Inace meni od brutto 20 000.... poslije poreza i sindikalne clanarine ostane jedno 13 000 ...jel u vasim opstinama ista bolje?
kod mene je 32% skatt u boråsu
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
-
Yamahalac
-
zlatan01
Extra ne moras uplacivati, ali tvoje pare svakako idu u fondove, pa onda je sasvim normalno da pogledas gdje su ulozene. Nije ni tesko a ni komplikovano. Ako pare ostavis u osnovnom fondu rizikujes da nemas dobit, pa cak i da zijanis dobar dio. Ovo posljednje se desilo nekima u familiji...Yamahalac wrote:ma to znam, al da sad uplacujem extra i ganjam neke fondove to ne radimzlatan01 wrote:Gdje god da je docekas svaka para ce ti dobro doci, zato vodi racuna o penziji. 5-6 godina radnog staza u Svedskoj ti mozda moze povecati penziju, recimo u Bosni, 20-30 %. Ovo nisam racunao ali vjerujem da stoji.Yamahalac wrote: ja sam kod swedbanke. a to za penziju mi se ne ganja nista jer se nadam da je necu docekati ovdje
kod mene je 32% skatt u boråsu
-
Yamahalac
de malo extra info gdje se to moze pogledati detaljnije posto se sa tim bas nikad nisam baviozlatan01 wrote: Extra ne moras uplacivati, ali tvoje pare svakako idu u fondove, pa onda je sasvim normalno da pogledas gdje su ulozene. Nije ni tesko a ni komplikovano. Ako pare ostavis u osnovnom fondu rizikujes da nemas dobit, pa cak i da zijanis dobar dio. Ovo posljednje se desilo nekima u familiji...
tnx
-
Stari
@Amor_dk
Ako ti se 13000 na ruke cini ...fino ...onda trebas znati da to nije nista narocito za ovu drzavu ...eto da se prosjecno zivjeti ...bez naglih skokova...poprilicno sam siguran da ovdje prisutni @vesela @yamaha @ zlatan ...imau osjetno vise od mene
zato to i ne obznanjuju ...ali boze moj svakom svoje ...
Hvala ti zlatane ....ovdje sam ...mislim u tom podrucju sa penzijama , fondovima i ulaganjem u vrijednosne papire...tanak skroz...buduci da si se ponudio da pomognes i odgovoris na pitanja ...ja cu biti bezobrazan i u jednom od narednih javljanja to i iskoristiti...sad me trenutno driblaju ovdje na poslu ...pa ne mogu u miru i rahatluku bozjem sve ovo potanko ...ali javicu se kad stignem odoh sad po kafu.
Ako ti se 13000 na ruke cini ...fino ...onda trebas znati da to nije nista narocito za ovu drzavu ...eto da se prosjecno zivjeti ...bez naglih skokova...poprilicno sam siguran da ovdje prisutni @vesela @yamaha @ zlatan ...imau osjetno vise od mene
Hvala ti zlatane ....ovdje sam ...mislim u tom podrucju sa penzijama , fondovima i ulaganjem u vrijednosne papire...tanak skroz...buduci da si se ponudio da pomognes i odgovoris na pitanja ...ja cu biti bezobrazan i u jednom od narednih javljanja to i iskoristiti...sad me trenutno driblaju ovdje na poslu ...pa ne mogu u miru i rahatluku bozjem sve ovo potanko ...ali javicu se kad stignem odoh sad po kafu.
-
Yamahalac
Stari wrote:@Amor_dk
Ako ti se 13000 na ruke cini ...fino ...onda trebas znati da to nije nista narocito za ovu drzavu ...eto da se prosjecno zivjeti ...bez naglih skokova...poprilicno sam siguran da ovdje prisutni @vesela @yamaha @ zlatan ...imau osjetno vise od menezato to i ne obznanjuju ...ali boze moj svakom svoje ...
-
zlatan01
Ovdje ces naci dobre informacije o penzionom sistemuYamahalac wrote:de malo extra info gdje se to moze pogledati detaljnije posto se sa tim bas nikad nisam baviozlatan01 wrote: Extra ne moras uplacivati, ali tvoje pare svakako idu u fondove, pa onda je sasvim normalno da pogledas gdje su ulozene. Nije ni tesko a ni komplikovano. Ako pare ostavis u osnovnom fondu rizikujes da nemas dobit, pa cak i da zijanis dobar dio. Ovo posljednje se desilo nekima u familiji...
tnx
https://www.minpension.se/SaFungerarPensionen/
Pogledaj malo pa se vrati sa konkretnim pitanjima.
-
zlatan01
Nisi jedini. Nas svijet ovdje se bas i ne interesuje za to pa zbog toga mnogi jako puno gube. Nedavno na sijelu kod mene nas covjek kaze da ne treba to pratiti jer svakako ne moze imati penziju vrijednu truda. Ja sam pokusao objasniti kako sve to ovdje fercera, ali tesko je razbiti predrasude. Da se razumijemo, penzije su uvjek osjetno manje od plate ali se bas zato i treba za penziju boriti od pocetka.Stari wrote:@Amor_dk
Ako ti se 13000 na ruke cini ...fino ...onda trebas znati da to nije nista narocito za ovu drzavu ...eto da se prosjecno zivjeti ...bez naglih skokova...poprilicno sam siguran da ovdje prisutni @vesela @yamaha @ zlatan ...imau osjetno vise od menezato to i ne obznanjuju ...ali boze moj svakom svoje ...
Tvoja plata za svedske uvjete nije bas mala. Poznajem vise osoba sa univerzitetskom diplomom koji su u tom novou. Plata zavisi ne samo od obrazovanja naravno. Moja plata je posebna prica jer je moj ugovor malo neobican. Ja radim na razvoju metoda za proracune tako da imam fiksni dio 31000, i rezultat-bazirani dio. Na ovo dolazi i niz povlastica npr. 6 sedmica godisnji, flex slobodni dani, besplatan mobitel, lap-top, bezicni internet, bonus (dionice)...tako da je realna plata osjetno veca.
-
ramudavala
kako placaju ARHITEKTE tamo gdje zivite, u dalekim nam zemljama?
-
Stari
Evo prvog pitanja nakon sto sam "na brzaka" procitao veci dio ovog zadnjeg linka sto ga @zlaja zakuca u svom komentaru ...
Vele da bih se ulogovao u "moje stranice" moram imati nekakav kod od PPM ili tako nekako ....eh sad da zasiljim ovo pitanje....jel to ono u narandzastim kovertama a4 formata, sto dolaze preko poste svo treci mjesec...mislim jel se u tim kovertama nalazi nekakv kod....ili su tu opet u pitanju neke druge one sive koverte (isto a4) samo?....Mislim ti kodovi ...jel se tamo nalaze ...
PS.
Otkako su uveli ovaj novi penzioni sistem .....ja samo, kako koja koverta dolazi - tako ih slazem u ladice ....nista do sad nisam poduzimao, veliki broj tih koverata nisam ni otvorio a kamoli procitao i prostudirao...sve mi nekako isto pisu. Nekako opcenito. Dakle da li se ti kododvi za ulazak na "moje stranice" nalaze u nekim od tih silnih koverata sto ih imam kod kuce u ladici od komode u hodniku...ili su to nekakvi kodovi koji se trebaju naruciti kod nekih drugih ustanova ... ?
Vele da bih se ulogovao u "moje stranice" moram imati nekakav kod od PPM ili tako nekako ....eh sad da zasiljim ovo pitanje....jel to ono u narandzastim kovertama a4 formata, sto dolaze preko poste svo treci mjesec...mislim jel se u tim kovertama nalazi nekakv kod....ili su tu opet u pitanju neke druge one sive koverte (isto a4) samo?....Mislim ti kodovi ...jel se tamo nalaze ...
PS.
Otkako su uveli ovaj novi penzioni sistem .....ja samo, kako koja koverta dolazi - tako ih slazem u ladice ....nista do sad nisam poduzimao, veliki broj tih koverata nisam ni otvorio a kamoli procitao i prostudirao...sve mi nekako isto pisu. Nekako opcenito. Dakle da li se ti kododvi za ulazak na "moje stranice" nalaze u nekim od tih silnih koverata sto ih imam kod kuce u ladici od komode u hodniku...ili su to nekakvi kodovi koji se trebaju naruciti kod nekih drugih ustanova ... ?
-
Stari
ramudavala wrote:kako placaju ARHITEKTE tamo gdje zivite, u dalekim nam zemljama?
Arhitektura je vrlo popularan studij medju mladezi ...tesko ga je upisati .....vele ...nije ga bas lako ni zavrsiti....ali posla isto tako vele...i nema bas previse. Poznajem licno 2-3 osobe (da se razumijemo etnicki svedjani ...sa zavrsenom arhitekturom sto u geteborgu sto u Stockholmu)...ovi koje poznajem ...su se prekvalifikovali i rade nesto drugo ...nisu vise profesionalno aktivni arhitekti ....
A naravno dobri i uspjesni arhitekti zaradjuju ....vjerovatno fino...mislim finije od mene
-
Stari
Ma moja je plata prilagodjena meni ...mozda sam mogao traziti neki drugi posao sa vecom platom ...ali onda vjreovatno i obaveze napor stres i sve sto uz to ide ...bio veci ...a ja u mojim godinama to sve teze podnosim ...kako god ...nisam nezadovoljan.zlatan01 wrote: Nisi jedini. Nas svijet ovdje se bas i ne interesuje za to pa zbog toga mnogi jako puno gube. Nedavno na sijelu kod mene nas covjek kaze da ne treba to pratiti jer svakako ne moze imati penziju vrijednu truda. Ja sam pokusao objasniti kako sve to ovdje fercera, ali tesko je razbiti predrasude. Da se razumijemo, penzije su uvjek osjetno manje od plate ali se bas zato i treba za penziju boriti od pocetka.
Tvoja plata za svedske uvjete nije bas mala. Poznajem vise osoba sa univerzitetskom diplomom koji su u tom novou. Plata zavisi ne samo od obrazovanja naravno. Moja plata je posebna prica jer je moj ugovor malo neobican. Ja radim na razvoju metoda za proracune tako da imam fiksni dio 31000, i rezultat-bazirani dio. Na ovo dolazi i niz povlastica npr. 6 sedmica godisnji, flex slobodni dani, besplatan mobitel, lap-top, bezicni internet, bonus (dionice)...tako da je realna plata osjetno veca.
A ti ....si ti u sistemskim naukama(systemvetare) ...ili si u tehnickim ono inzinjer racunske tehnike (dataingenjör)...a plata ti je ....WoW...ja toliko nisam vidio ni na sportsokj prognozi kad sam jednom ubo 12-ku prije 7-8 godina
-
soha
#287 hmmmm
Ti "zlatan01" mora da radis za neki "konsult företag" cim imas sve te povlastice preko posla. U kojoj si ti bransi? Koliko imas radnog iskustva, koliko sati radis sedmicno, u kojoj si zivotnoj dobi? Plata ti je pravo namazana...
Kao inzinjer, zaposlen u Geteborgu u Volvo PV i 2,5 godine radnog iskustva visina plate mi je oko 24 000 sek, sto smatram "malom", s obzirom na danasnje ulazne plate onih koji dobijaju slican posao preko "konsult företag"...
Kao inzinjer, zaposlen u Geteborgu u Volvo PV i 2,5 godine radnog iskustva visina plate mi je oko 24 000 sek, sto smatram "malom", s obzirom na danasnje ulazne plate onih koji dobijaju slican posao preko "konsult företag"...
-
Stari
#288 Re: hmmmm
soha wrote:Ti "zlatan01" mora da radis za neki "konsult företag" cim imas sve te povlastice preko posla. U kojoj si ti bransi? Koliko imas radnog iskustva, koliko sati radis sedmicno, u kojoj si zivotnoj dobi? Plata ti je pravo namazana...
Joj soha ...da nisi malo pretjerao sa ovolikim pitanjima ...pa ovo haman ko na policijskoj istrazi
A inace plata ti je fina ...samo jesta da je of topic ali nema veze ....velis u Volvo PV sljakas....Pa sto bolan ne napravite taj volvo V50 sa malo vecim gepekom ...u ovoj sadasnji nemere ni 4 gajbe piva stati?
-
Amor_dk
#289 Re: hmmmm
Jel to tebi plata brutto ili netto 24.000 SEK? Netto, ne moze biti brutto!?soha wrote:Ti "zlatan01" mora da radis za neki "konsult företag" cim imas sve te povlastice preko posla. U kojoj si ti bransi? Koliko imas radnog iskustva, koliko sati radis sedmicno, u kojoj si zivotnoj dobi? Plata ti je pravo namazana...
-
zlatan01
Kod mozda ima u kovertama, ne sjecam se ali ga svakako mozes ovdje narucitiStari wrote:Evo prvog pitanja nakon sto sam "na brzaka" procitao veci dio ovog zadnjeg linka sto ga @zlaja zakuca u svom komentaru ...
PS.
https://secure.ppm.nu/BestallNyPersonligKod.html
Ovaj kod ti sluzi i kad se ulogujes na PPM jer tamo biras fondove u koje ce ti plasirati tvoj osnovni dio penzije. Na min pension mozes vidjeti prognozu kao i dobiti info o penziji...odoh rucati...
Last edited by zlatan01 on 25/09/2007 13:47, edited 1 time in total.
-
Stari
Jos jedna stvar soha ....jesi li na chalmersu stekao inzinjersko zvanje ...ili si u geteborg stigao poslije studija negdje drugdje?
A ovo ...netto 24 000 ... eh he he he ja bi valjalo da je tolika buraz ...pa to bi bilo svaki mjesec = kredit ...barem u mojoj kuci ...
A ovo ...netto 24 000 ... eh he he he ja bi valjalo da je tolika buraz ...pa to bi bilo svaki mjesec = kredit ...barem u mojoj kuci ...
-
Amor_dk
#293 Re: Brutto-Netto
E onda te ti tvoji Swedi levate....ne mozes imati tako malu platu ko´ inzinjer!soha wrote:Da je bogdo Neto!
24.000 SEK = 20.000 DKK
To ti je fabricka brutto plata u DK (ufaglaerat - bez ikakve skole). Postar ima 20.000 SEK brutto (18.000 DKK) u Danskoj.
Ali zato V70 kosta od 75.000 eura pa na gore u DK
http://www.volvocars.dk/NR/rdonlyres/A7 ... juni06.pdf
-
Stari
Eh @Amor_dk nemoj biti tako iskljuciv ...ovdje u svedskoj ne dobijas platu po tome koju si skolu zavrsio ...nego vise po tome koji posao obavljas i kako ga obavljas...ja kad bih primao platu na osnovu papira na kojem pise koje sam skole zavrsio ...huh gdje bi mi kraj bio ...nego nije to bas uvijek i svuda tako. Postoje naravno odredjeni okviri unutar kojih je plata ipak stvar individualnih pregovora radnika i poslodavca ...individualnih: - znaci varira od jedne osobe do druge.
-
soha
Volvo V70 u Svedskoj, pocetna 31 000 eura
Plata 24 000 sek se vodi kao "dobra" plata kod nas, nemam pojma kako je u DK. Npr. kolika je kod tebe i koja ti je profesija?
Doduse i ovdje je fabricka plata izmedju 20 000 i 35 000 bruto zavisi naravno koliko i u koja vremena radis.
"Stari" je u pravu sto se tica individualnog vrednovanja za velicinu plate.
Plata 24 000 sek se vodi kao "dobra" plata kod nas, nemam pojma kako je u DK. Npr. kolika je kod tebe i koja ti je profesija?
Doduse i ovdje je fabricka plata izmedju 20 000 i 35 000 bruto zavisi naravno koliko i u koja vremena radis.
-
Amor_dk
Ja radim na proviziju, koliko uradim = toliko i dobijem. Ako nemam pacijente onda dobijem = 0 DKKsoha wrote:Volvo V70 u Svedskoj, pocetna 31 000 eura
Doduse i ovdje je fabricka plata izmedju 20 000 i 30 000 bruto zavisi naravno koliko i u koja vremena radis.
Pisao sam prije...
Znam da inzinjeri (civilni 5 god.) imaju oko 7000 eura poslije nekoliko godina iskustva. Ali uz to imaju i fri internet, laptop, mobil...
Ovi obicni inzinjeri (3,5 godine) imaju manje, oko 5000 eura + ekstra...
Sve zavisi u kojoj firmi radis. Sto veca firma, to gore...velike firme su bogate zato sto iskoristavaju do maximuma.
Najbolje raditi u manjoj firmi (10-20 zaposlenih).
Samo u Swedi nema najmanja plata. U Danskoj ima! Ne mozes imati platu ispod 2000-2200 eura (37 sati) brutto, ne znam sta da radis...
Ali je Danska puno skuplja nego Sweda u svemu....
-
zlatan01
#297 Re: hmmmm
Ja sam stalno zaposlen u velikoj "teknikföretag" a odjeljenje u kojem radim jeste zaista neka vrsta internog konsult biroa koji servisira svakog u okviru firme (bolje reci division-a, jer sa drugim division-ima nemamo bas zajednicke puno) ko treba pomoc. Magistar sam masinstva + civ ing iz Bosne. Radim vec desetak godina od toga trecu godinu u Svedskoj. Radna sedmica mi je trenutno (prvi mjeseci) malo iznad 40 sati ali racunam na 45-50 kasnije. Putovanja ce biti oko 40 dana na godinu. Sto se tice plate, ja sami imao srecu da se za mene interesuju 3 firme istovremeno, tako da sam imao zlatnu poziciju. Takodje cinjenica da sam kratko tu, vjerovatno ostavlja dojam ambiciozne i borbene osobe, sto je u sustini tacno. Ovdje su svjesni da su stranci takodje spremni raditi puno vise za iste pare. A znao sam raditi recimo dok sam pisao magistarski rad i do 14 sati na dan. 8-9 sati redovno onda jedem pa nastavim pisati 5-6 sati. Spavao sam tokom tih 4-5 mjeseci skoro nikad vise od 5-6 sati. Nikakav socijalni zivot nije bio moguc. Visoka cijena ali se eto sve isplatilo...soha wrote:Ti "zlatan01" mora da radis za neki "konsult företag" cim imas sve te povlastice preko posla. U kojoj si ti bransi? Koliko imas radnog iskustva, koliko sati radis sedmicno, u kojoj si zivotnoj dobi? Plata ti je pravo namazana...
Sto se tice tvoje plate, malo sam iznenadjen da Volvo placa tako malo. Ulazna plata bi trebala biti 25-26 kkr ako si BSc a MSc jos 2000 plus. Inace ako si nezadovoljan, sad je vrijeme za promjenu posla. Sredi CV, popeglaj odijelo, naglanjcaj cipele i obijaj vrata. Ja sam poslao preko 300 molbi dok nisam dosao ovdje...
-
Stari
Vjerovatno si u pravu u svemu sto si prije pisao samo jer ja jednostavno nisam uopste informisan o tome kako je tamo kod vas u Danskoj. Ali ovdje u ovoj gornjoj recenici ...nisi na zalost.Amor_dk wrote:
Svedska je puno skuplja od Danske kad se radi o alkoholnim picima i (cinimise cigaretama)...pravilo je u principu da ja za jednu flasu konjaka ovdje u Svedskoj ...u Danskoj mogu kupiti skoro pa dvije iste takve...Al dobro sad ..to nema veze sa temom
-
zlatan01
Moje iskustvo kaze suprotno, da velike firme placaju bolje i daju bolje uvjete uopste. Sto se tice Danske, do mene sjedi kolegica dankinja koja mi je puno pricala o razlikama i slicnostima. Uglavnom ona radi u Svedskoj a muz u Danskoj. Zena je majka i ima bolje uslove ovdje kad je rijec o njegi djece bolovanju i td. Plate o kojima govoris su vjerovatno prosjecne plate, sto znaci da neki zaradjuju puno vise a neki puno manje. Ja pouzdano znam da je recimo moja svastika dobila ponudu iz Danske u onoj firmi koja ima naftne platforme (zaboravio ime) za platu od 30 kkr sto je oko 4000 Euro kao inzenjer sa 4 godine iskustva.Amor_dk wrote:Ja radim na proviziju, koliko uradim = toliko i dobijem. Ako nemam pacijente onda dobijem = 0 DKK
Pisao sam prije...![]()
Znam da inzinjeri (civilni 5 god.) imaju oko 7000 eura poslije nekoliko godina iskustva. Ali uz to imaju i fri internet, laptop, mobil...
Ovi obicni inzinjeri (3,5 godine) imaju manje, oko 5000 eura + ekstra...
Sve zavisi u kojoj firmi radis. Sto veca firma, to gore...velike firme su bogate zato sto iskoristavaju do maximuma.
Najbolje raditi u manjoj firmi (10-20 zaposlenih).
Samo u Swedi nema najmanja plata. U Danskoj ima! Ne mozes imati platu ispod 2000-2200 eura (37 sati) brutto, ne znam sta da radis...
-
callmethebreeeze
stari, moja cura ima platu kao i ti, ali ona izadje na 13,5 ili 14,5 ne mogu se sjetiti.Stari wrote:Vjerovatno si u pravu u svemu sto si prije pisao samo jer ja jednostavno nisam uopste informisan o tome kako je tamo kod vas u Danskoj. Ali ovdje u ovoj gornjoj recenici ...nisi na zalost.Amor_dk wrote:
Svedska je puno skuplja od Danske kad se radi o alkoholnim picima i (cinimise cigaretama)...pravilo je u principu da ja za jednu flasu konjaka ovdje u Svedskoj ...u Danskoj mogu kupiti skoro pa dvije iste takve...Al dobro sad ..to nema veze sa temom
zlaja je u pravu sto se tice realne plate, ja sad imam oko 30 000 grund, pa na to ide dodatak za neugodno radno vrijeme, (ovaj mjesec 34 000 iako se obracunavalo po staroj plati od 29 000) pa dzaba mobitel, sluzbeni laptop, pa placaju jedan dio za rekreaciju, pa se ide na kurseve, nekada putovanja... a sto je najvaznije jako volim svoj posao, kolege i atmosfera je super i odnosi sa sefovima su odlicni. na sve to treba racunati.
sto se tice inzenjerskih plata ja znam raje koji su sa 5-ogodisnjm faksom poceli malo iznad 20. bilo je "uzmi ili ostavi". samo njima plata jako brzo skace i imaju sansu da napredju, a ko radi u internacionalnim firmama ima sansu za rad u inostranstvu.