Silajdžić i Tihić odbili Lajčakov prijedlog o ref.policije??

Post Reply
BAHadzic

Post by BAHadzic »

joj boze sto nam nedaju bosnu takvu kakvu zelimo :(

OD UNE DO DRINE OD SAVE DO MORA TO JE ZEMLJJA MOJIH SNOVA
Comrad

Post by Comrad »

Daleko cemo mi dogurati kada nam drugorazredni politicari iz drugih zemalja kroje buducnost. :roll:
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

Sve ove reakcije iz PiSi-ja su potpuno providne, pogotovo ovo branjenje OHR-a, samo se pitam se ko ce biti taj koji ce izdati i pomoci im u konacnom rjesavanju posla u BiH. Tihic, Silajdzic imaju veliki potencijal... mozda cemo gledati cak i prijevremene izbore ili nesto slicno... Lagumdzija je u SAD, ne znam iz kojih razloga, ali moguce je da cemo gledati Cudo i njegov povratak na politicku scenu, s obzirom da je jedan od najposlusnijih americkih ljudi, spreman na sve, takodje sa ogromnim potencijalom... Ne znam na koga da stavim od ove trojice? Ne vjerujem nikome.
zemo_online

Post by zemo_online »

drug_clan77 wrote:Gledajte veceras u 19.30 osmijehe na RTVBN ili RTRS
mozeli se ista gledati preko interneta osim TVBIH?bilo koja druga televizija iz bih ili pojedine emisije?
ako neko zna ili ima link bio bi zahvalan
blah blah

Post by blah blah »

lajcak bi sada trebao objaviti taj prijedlog, jer mu je plan usaglasavanja ionako propao. ovako moze ocekivati samo jos gore reakcije.

zasto su svi ovi nacrti tajni? u cije ime se ovo radi, ako ne "svih gradjana bih", kako sam rece?
Maraschino

Post by Maraschino »

Bumerang wrote:
zavrzlama wrote:Moguca pozadina Lajcakovog prijedloga:

Reforma policije je u stvari kostur buduce reforme Ustava i unutrasnjeg uredjenja BIH..

Ovako nekako je bio plan:

Izvrsiti reformu policije tako sto ce policija rs-a ostati netaknuta i imat ce ovlasti u entitetu koje se tretira ko srpsko vlasnistvo...odnos sa BIH drzavom ce imati samo kad im zafali para,pa ce parama iz federacije finansirati policiju....znazi zabetonirati rs kao entitet..

Policiju federacije rasformirati i stvoriti kantonalne policije..gdje bi hrvati dobili takoreuc svoju nacionalnu policiju u onim kantonima gdje su vecina a uz to ide i sudska i zakonodavna vlast....sto bi smanjilo interes hrvata za treci entitet i spasilo velikosrbe od ponovnog teritorijalnog preustrojstva BIH..gdje bi rs bio ostecen teritorijalnim ustupcima hrvatima i bosnjacima..

Cilj je bio razbijanje policije federacije sto je u prevodu znacilo podjelu federacije na mala vrata...spasavanje disolucije rs-a..a Bosancima i Hercegovcima bi kao protuusluga bilo kao zagarantovano da vise niko nece dovoditi BIH i njenu cjelovitost u opasnost...po onoj "BIH cijela iz tri dijela"

Dodikovo odbijanje je samo sa ciljem utvrdjivanja pazara..jer sad trenutno Lajcakov plan je ubio svaku mogucnost da BIH dobije istinsku drzavnu policiju rasterecenu proslosti rata i obojenu nacionalistickim bojama... jer velikosrbi sad imaju pogazene i ponistene sve principe EU bas od same te EU a ne od njih.....davno sam pisao da je bal vampira poceo...
Tacno, slazem se u potpunosti s tvojim prilogom i procjenom situacije. Pitanje je, kakav potez treba da napravi sada BH strana te da se MZ dovede u sah-mat poziciju?
I ja se slazem sa scenariom i treba ici do kraja makar to okarakterisali kao radikalizam ali ne treba popustati.
zemo_online

Post by zemo_online »

ovde i sada pitanje Kosova ima vaznu ulogu.Zato je Mile i zaostrio retoriku.Probosanske stranke ne trebaju prihvatiti nikakvu podjelu na etnickoj osnovi,a MZ neka namece to ako zeli.
Po meni,do podjele Bih u bliskoj biducnosti ne moze doci iz razloga sto cijeli islamski svijet stoji iza BIH,a i SAD koja ima ogromne interese tamo.Sve drugo je luk i voda.
Referent za ONO i DSZ

Post by Referent za ONO i DSZ »

test01 wrote:ovde i sada pitanje Kosova ima vaznu ulogu.Zato je Mile i zaostrio retoriku.Probosanske stranke ne trebaju prihvatiti nikakvu podjelu na etnickoj osnovi,a MZ neka namece to ako zeli.
Po meni,do podjele Bih u bliskoj biducnosti ne moze doci iz razloga sto cijeli islamski svijet stoji iza BIH,a i SAD koja ima ogromne interese tamo.Sve drugo je luk i voda.
Nismo valjda toliko ludi pa da opet kao i 92 vjerujemo da neko stoji iza nas i da ce nam eto u slucaju ne daj boze pomoci...to su price za malu djecu. Budimo svjesni sami smo i jaki onoliko koliko jesmo ne treba se zanositi supljim pricama o podrskama, znamo gdje nas je to dovelo.
Mada je sigurno da ovo nije 92 i dam niko i ne treba.
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

test01 wrote:ovde i sada pitanje Kosova ima vaznu ulogu.Zato je Mile i zaostrio retoriku.Probosanske stranke ne trebaju prihvatiti nikakvu podjelu na etnickoj osnovi,a MZ neka namece to ako zeli.
Ovaj post je dokaz da politicari iz RS-a grabe krupnim koracima ka konacnom ostvarenju svojih ciljeva. Prije nekoliko godina niko nije pisao, niti spominjao eventualnu podijelu BiH u omjeru kojim se to danas cini, to jasno govori da oni svoje nakane rijesavaju, istina polahko, ali idu naprijed.

Probosanski politicari zaista djeluju zbunjeno, zasto ne kazati i smijesno. Pogotvo izjava H. Silajdzica:"Mi smo u posljednje vrijeme svjedoci izjava koje daju političari iz RS-a koji su dovodili u pitanje i Bosnu i Hercegovinu te da nažalost, međunarodna zajednica nije reagirala na to"

A zasto bi reagirala MZ, ok vjerujem da ce Silajdzic i svi drugi koji imaju visoko misljenje naci 1000 razloga da ocekuju i da izraze zaljenje kada ne ragira, ali pitam se kako moze postaviti ovo pitanje:

1. Nakon sto se zna da je prije toga Dodik dao desetine izjava slicni ovim posljednjim a da MZ predstavnici su slabo ili nikako odreagovali
2. Da MZ je stvorila dvoglavo cudoviste tj dejtonsku Bosnu (pobogu na MZ se gleda kao da nam je dala savremenu i savrseno funkcionalnu drzavu, a ne ukrala pobjedu, i natjerala nas na ponizavajuci mir, nakon Markala, Srebrenice, Kapije)
3. Nakon svih groznih iskustava sa MZ tokom rata (embargo,ne sprecavanje genocida u Srebrenici i sl)

Mene vise nervira taj optimizam prema MZ kod bosnjackih politicara nego sve Dodikove izjave koje daje.

Ovo me jako podsjeca na vrijeme pred rat '92 kada niko od bosnjackih polticara nije javnoi kazao ljudima, narodu ako nista da je vrisnuo : Ljudi moze biti svasta, MZ nas zajebala, ostavit ce nas na cjedilu.

Mislim, zar je toliko tesko prihvatiti cinjenicu da MZ u najmanju ruku nema jasan stav prema BiH. Zar Silajdzic, Tihic, i svi ostali koji sa toliko optimizma govore o MZ nisu u zivotu nikada imali neko iskustvo pa da mogu prepoznati kada ih neko folira a kada istinu govori.

Haj, sto to ne govore Tihic i Silajdzic, ali zar je moguce da nema politicara u BiH da vrisne iz sveg glasa i kaze: MZ se ne moze vjerovati, makar ne bilo istina al nek kaze, stotinu lazi se govori a tu nikad da cujemo-koja, je u stvari i dobrim djelom istina.
sekiracija

Post by sekiracija »

Misljenja sam da je uredjenje policijske strukture trecerazredne vrijednosti i da se bespotrebno trosi energija na tom pitanju.
Policija kakva god da je zaduzena je da se bavi lopovima,bezbjednosnim pitanjima u svakom segmentu.To sto je entitetska je totalno nebitno ako se dogovore na operativnom nivou za jedninstvenu bazu pidataka i efikasno razmijenjuju informacije ,sto bi im uveliko pobosaljo efikasnost u radu.
PitanjeJEDNOG predsjednika je puno vaznije,jer bi doprinjelo u oslobadjanju od PPARANOJE PREGLASAVANJA,i bilo bi veliki korak u vracanju povijerenja medju gradjanima.
zemo_online

Post by zemo_online »

albanci najavljuju nezavisnost kosova.sta nakon toga?sta ako Mile i RS sutra najave isto?
Jel moguca konfrontacija Rusije,Srbije i zapada preko nasih ledja?
blah blah

Post by blah blah »

test01 wrote:albanci najavljuju nezavisnost kosova.sta nakon toga?sta ako Mile i RS sutra najave isto?
ne da je moguca, vec kulminira evo vec nekoliko mjeseci.
sekiracija

Post by sekiracija »

test01 wrote:albanci najavljuju nezavisnost kosova.sta nakon toga?sta ako Mile i RS sutra najave isto?
NE !!!
To pitanje je ,kroz Dodikove govore, istureno u prvi plan .Cilj Srbske politike je da pojaca pregovaracke pozicije u vezi sa Kosovom,a i da MZ uvazi ovu irelevantnu opasnost.
Kao prvo Kosovo ce biti rijeseno kao specijalan slucaj,a sto neminovno iskljucuje stihiju ili refleksije na BiH.
Mislim da je o tome bespotrebno siriti nerealni strah(paranoju).
I sam primjecujem da analizirajuci Srbsku politiku veliki broj poteza se bazira na psihologiji,sto bi moglo iznjedriti zakljucak da dr.Karadzic mozda sjedi u podrumima generalstaba ispod SSNOa i kroji strategiju. :D
zemo_online

Post by zemo_online »

sekiracija wrote:
NE !!!
To pitanje je ,kroz Dodikove govore, istureno u prvi plan .Cilj Srbske politike je da pojaca pregovaracke pozicije u vezi sa Kosovom,a i da MZ uvazi ovu irelevantnu opasnost.
Kao prvo Kosovo ce biti rijeseno kao specijalan slucaj,a stoneminovno iskljucuje stihiju ili refleksije na BiH.
mislim da je o tome bespotrebno siriti nerealni strah(paranoju).
I sam primjecujem da analizirajuci Srbsku politiku veliki broj potezase bazira na psihologiji,sto bi moglo iznjedriti zakljucak da dr.Karadzic mozda sjedi u podrumima generalstaba ispod SSNOa i kroji strategiju. :D
ovaj prijedlog MZ o policiji moze se tumaciti kao popustanje Srbiji u vezi Kosova.
sekiracija

Post by sekiracija »

test01 wrote:
sekiracija wrote:
NE !!!
Kao prvo Kosovo ce biti rijeseno kao specijalan slucaj,a stoneminovno iskljucuje stihiju ili refleksije na BiH.
I sam primjecujem da analizirajuci Srbsku politiku veliki broj potezase bazira na psihologiji,sto bi moglo iznjedriti zakljucak da dr.Karadzic mozda sjedi u podrumima generalstaba ispod SSNOa i kroji strategiju. :D

NIDJE VEZE ! :roll:
ovaj prijedlog MZ o policiji moze se tumaciti kao popustanje Srbiji u vezi Kosova.
sekiracija

Post by sekiracija »

test01 wrote:
sekiracija wrote:
NE !!!

sekiracija

Post by sekiracija »

test01 wrote:
sekiracija wrote:
NE !!!

rajvosa^

Post by rajvosa^ »

zoom66 wrote:
bosmen wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Iz "iksa" u "dvojku", ko da gledam! :D
Ma nema teorije da bude dvojka,trenutno bih se slozio da je trenutno x ali kec ide veoma uskoro ako se ne bude kvalitetnije branio..Sve u svemu natakaren je a mislim i da ce ostat taki :D
bogami stara mushterija nije prezivjela...:D:oops:
Lete stuke lete..... :-)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

[
quote="zavrzlama"]Moguca pozadina Lajcakovog prijedloga:

Reforma policije je u stvari kostur buduce reforme Ustava i unutrasnjeg uredjenja BIH..

Izvrsiti reformu policije tako sto ce policija rs-a ostati netaknuta i imat ce ovlasti u entitetu koje se tretira ko srpsko vlasnistvo...odnos sa BIH drzavom ce imati samo kad im zafali para,pa ce parama iz federacije finansirati policiju....znazi zabetonirati rs kao entitet..

Policiju federacije rasformirati i stvoriti kantonalne policije..gdje bi hrvati dobili takoreuc svoju nacionalnu policiju u onim kantonima gdje su vecina a uz to ide i sudska i zakonodavna vlast....sto bi smanjilo interes hrvata za treci entitet i spasilo velikosrbe od ponovnog teritorijalnog preustrojstva BIH..gdje bi rs bio ostecen teritorijalnim ustupcima hrvatima i bosnjacima..

Cilj je bio razbijanje policije federacije sto je u prevodu znacilo podjelu federacije na mala vrata...spasavanje disolucije rs-a..a Bosancima i Hercegovcima bi kao protuusluga bilo kao zagarantovano da vise niko nece dovoditi BIH i njenu cjelovitost u opasnost...po onoj "BIH cijela iz tri dijela"

Dodikovo odbijanje je samo sa ciljem utvrdjivanja pazara..jer sad trenutno Lajcakov plan je ubio svaku mogucnost da BIH dobije istinsku drzavnu policiju rasterecenu proslosti rata i obojenu nacionalistickim bojama... jer velikosrbi sad imaju pogazene i ponistene sve principe EU bas od same te EU a ne od njih.....davno sam pisao da je bal vampira poceo...[/quote
Hare ko da cita moje postove prije nego li da izjavu :D

Silajdžić za "Avaz" komentira odbijanje prijedloga

Niko više ne spominje jedinstvenu policiju BiH

Policija RS ostaje, ona se ne ukida, kako to tumače iz OHR-a * Riječ je o namjeri da se postavi model za buduće ustavno uređenje države
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

zavrzlama wrote:[
quote="zavrzlama"]Moguca pozadina Lajcakovog prijedloga:

Dodikovo odbijanje je samo sa ciljem utvrdjivanja pazara..jer sad trenutno Lajcakov plan je ubio svaku mogucnost da BIH dobije istinsku drzavnu policiju rasterecenu proslosti rata i obojenu nacionalistickim bojama... jer velikosrbi sad imaju pogazene i ponistene sve principe EU bas od same te EU a ne od njih.....davno sam pisao da je bal vampira poceo...[/quote
Hare ko da cita moje postove prije nego li da izjavu :D

Silajdžić za "Avaz" komentira odbijanje prijedloga

Niko više ne spominje jedinstvenu policiju BiH

Policija RS ostaje, ona se ne ukida, kako to tumače iz OHR-a * Riječ je o namjeri da se postavi model za buduće ustavno uređenje države
pa ja se sve nesto pitam,ovaj ZAVRZLAMA kad pise ko da je sve iz usta HARETA :D :lol:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

pa ja se sve nesto pitam,ovaj ZAVRZLAMA kad pise ko da je sve iz usta HARETA

Ma suti jarane muka ziva..Hare me placa kao savjetnika grdnim parama ali ne uvazava moje prijedloge i procjene :D

Eto htio me poslat na party kod Ivanica umjesto njega..srecom pa sam odbio poziv zbog nahlade :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Mene vise nervira taj optimizam prema MZ kod bosnjackih politicara nego sve Dodikove izjave koje daje.
Optimizam bosnjackih politicara prema MZ-i je zbog cinjenice da ce BIH biti ako je podrzi medjunarodna zajednica...sta se dogodilo sa medjunarodnom zajednicom:

Ako se sjecamo poslije Dejtona je MZ podrzavala napredak u BIH i mnoge su reforme sprovedene i sve je islo naprijed..medjutim kad je medjunarodna zajednica odlucila da da Kosovu nezavisnost ,tada su Beogradski stratezi ubacili plan "B" za BIH i postavili Dodika na vlast u rs-u,i dali mu zadatak da zaustavi daljnje jacanje BIH i da radikalizuje situaciju u BIH...na drugoj strani se ubacila Rusija u igru i stala iz samo njima znanih razloga na stranu Srbije..sad trenutno je MZ problem Rusko uplitanje vise nego Dodikove ili Kostunicine prijetnje..kola se sad moraju slomiti na nekome MZ je izracunala da je najbezbolnije popustiti velikosrbima na stetu BIH i njenog uredjenja....garant je MZ vrsila pritisak da se prihvati reforma policije koja ce odgovarati Dodiku i velikosrbima u BIH..a oni ce kao poslije kad se slegne Kosovo i srbi zaborave za isto oni ponovo reformisati policiju BIH i stvoriti jedinstvenu BIH Policiju..ali kako se Silajdjic opekao laznim obecanjima MZ u Dejtonu(da je Dejton samo zaustavljanje rata i da ce se kasnije ponistiti rezultati rata) normalno je da Silajdjic nije smio ponovo napraviti istu gresku i povjerovati obecanjima MZ-e.(samo se treba sjetiti Holbruka i naknadnog zaljenja sto se u Dejtonu pristalo na ime republike srpske)...Mz svoje nejedinstvo i losu politiku sad zeli da pokrije na racun BIH..nebi li dobila saglasnost Srbije da parafira gubitak Kosova...Dodik je znao tacno sta i kako ce reforma izgledati...hronoloski je tako Lajcak vrsio pregovore sa BIH strankama da je skoro na kraju imao sastanak sa Tihicem i Silajdjicem...konta je bila da Silajdjic prihvati prijedlog uz male izmjene...jer je Lajcak mislio da je Silajdjic naivan i da ce pomisliti da Dodik nece prihvatiti ono sto Tihic i Silajdjic prihvataju...pa bi kasnije Dodik prihvatio,i tako bi se zacementirala policija RS-a,a zacementirali bi je bas bosnjacki politicari sto je i bio cilj ove ujdurme...sad su Tihic i Silajdjic ovim potezom razotkrili stvarnu namjeru MZ-e i prebacili vruc krompir u njihove ruke...Dodik je odbio reformu ,samo iz razloga sto je istu odbio i Silajdjic i Tihic..da da do znanja da on vec sad po ovom Lajcakovom prijedlogu ima zagarantovanu policiju u svom entitetu..i da samo u nekim novim pregovorima moze jos ustupaka dobiti...

Sad samo treba pustiti da medjunarodni predstavnici jasno obrazloze kakvu policiju hoce ....jer ono sto su oni htjeli prije cetiri godine je danas pretvoreno da oni prihvacaju ono sto drugi hoce....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mislim da Lajcak s ovim prijedlogom najvecu uslugu cini upravo SBIH i SDA i trenutnoj Bosnjackoj politickoj eliti, koliko god ona nakaradna i nesposobna za bilo sta konkretno vec godinama bila. Odgledah upravo izjavu za novinare koju su dali Suljo i Lepi, i zaista ne mogoh da se otmem dojmu da je upravo ovo savrsen nacin da Lepi pokaze kako bi on ipak ukinuo RS da nije mrske medjunarodne zajednice koju je, eto, kao prvo strah muslimana, pa zatim strah jedinstvene Bosne i Hercegovine, a koja ce na kraju biti i prosrpski nastrojena. Najveca ubleha u svemu tome je sto ce taj isti Haris na kraju i ovog mandata imati pravo dobar razlog da pljuje i po medjunarodnoj zajednici, i po Dejtonu (a ne mogu da propustim priliku da opet napomenem da je i sam supotpisnik istog i jedan od legalizatora te genocidne tvorevine) a na kraju i sa tim istim ljudima s kojim udje u vlast.

Ako je bio toliko principijelan, zasto je nakon izbora formirao koaliciju sa SNSD-om? Zasto mu u toj istoj koaliciji sjedi Bozo Ljubic, koji je, isto kao i SNSD, dobio izbore upravo na ovome sto se sada desava?

Sada mi je samo zao sto OHR ne napusti BiH kad je bila prilika za to, i ne ostavi nas da sami jedemo svoja govna, a ne da imamo u drzavi vazda rezervnog krivca koji ce sluziti za pranje gluposti i gresaka sve i jednog naseg politicara.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Ne mislim da je u ovom trenutku najbitnije hoce li ovim odbijanjem profitirati SDA ili SBiH, ili Lepi i Maticar ili neki drugi politicar. Ove dvije stranke i ova dva politicara nisu moja opcija inace, ali cini mi se da su ovaj put u pravu. Bilo bi lijepo cuti sta o prijedlogu misle i druge parlamentarne stranke i njihove stranacke vodje, osim naravno ako opet ne pocnu o "apilskom paketu" i slicnim stvarima koje se sada ne mogu promijeniti.
Pitanje je jeli ovaj prijedlog dobar za BiH ili ne i treba li ga prihvatiti.
Koliko se sjecam u koaliciji sa SNSD-om su bile i neke druge stranke, odnosno vecina parlamentarnih stranaka koje su nakon rata nesto znacile u BiH.
Slazem se da je ove probleme puno lakse rjesavati dok je OHR jos uvijek ovdje, ali isto tako OHR zna da bi se u ovakvoj Bosni, sa ovim nerijesenim problemima stvari vrlo brzo radikalizovale bez OHR-a. Ni sukobi nebi bili iskljuceni.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Slazem se da bi, i slazem se da je s jedne strane ovaj potez ispravan, jer i sam prepoznah u tom prijedlogu kukavicije jaje. Ali nije li to prvi put nakon rata da se jedan entitet ne pita za nesto, u ovom slucaju Federacija? Nije li to put i kantonizaciji RS-a? A koja je poenta funkcija jednog entiteta ako ne postoji drugi?

A vezano za OHR - nije li vakat napokon za radikalizaciju? Nije li vrijeme da napokon ispliva na povrsinu ko je i sta je svako od nas po na osob? Da se vidi kakva je prava slika stanja u drzavi, a ne da svi zivimo u nekakvoj prividnoj sigurnosti koje ce biti samo dok je stranac tu da pali i zari?
Post Reply