FK VELEŽ Mostar
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- karanana
#276 Re: FK VELEŽ
idemo rodjeni po tri boda u nedjelju.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#277 Re: FK VELEŽ
Hoce li biti gdje prenosa tog derbija?
- prdimahovina
#278 Re: FK VELEŽ
Ne vjerujem da će biti ikakav TV prenos. "Derbi kola" je propao, a i da nije ne bi bio prenos jer Velež nije među ovih 8 koji imaju ugovor, ugled i reflektore. Može pričati ko šta hoće, ali ja mislim da je ovo najveći derbi u BiH (pored, naravno, sarajevskog derbija).
ima ovdje dosta info o derbiju, a biće još više na dan utakmice
http://www.rodjenitv.com/index.php?opti ... &Itemid=98
ima ovdje dosta info o derbiju, a biće još više na dan utakmice
http://www.rodjenitv.com/index.php?opti ... &Itemid=98
-
kmosst
#279 Re: FK VELEŽ
Ovoga nema ni u Tunguziji
Prijasnjeg vakta bi za nesto sto je nemoguce znali reci; Nema ovog ni u Tunguziji. Da li ta Tunguzija igdje postoji ili da li je ikad postojala, nisam jos dokucio, ali ovo sto se desava, u necemu, sto jos samo na papiru zovu jedinstveni Mostar, gore je od bilo koje Tunguzije:
"Zbog skorašnje utakmice Zrinjski - Velež koja treba u Mostaru da se igra u nedjelju, 4. oktobra, policija je zabranila navijačima da sa obilježjima kluba šetaju kroz grad, što znači da sa majicom ili šalom kluba ne mogu da dođu pješke na utakmicu, kako bi se izbjegli sukobi."
Najblizi komentar, Belfast! Za ovakva dogadjanja sirom svijeta, do sada je sinonim bio Belfast. Bojim se da ce moj rodni grad preuzeti primat Belfastu, ako ga vec nije preuzeo. Ocekujem da ce vise kamera svjetskih TV kuca dolazece nedjelje biti na ulici, po gradu, nego na fudbalskoj utakmici, zbog koje se sve ovo i desava i to bas u vrijeme kad oba gradska kluba igraju fudbal evropskog nivoa.
Nek si mi ziv i zdrav moj Mostare...
Prijasnjeg vakta bi za nesto sto je nemoguce znali reci; Nema ovog ni u Tunguziji. Da li ta Tunguzija igdje postoji ili da li je ikad postojala, nisam jos dokucio, ali ovo sto se desava, u necemu, sto jos samo na papiru zovu jedinstveni Mostar, gore je od bilo koje Tunguzije:
"Zbog skorašnje utakmice Zrinjski - Velež koja treba u Mostaru da se igra u nedjelju, 4. oktobra, policija je zabranila navijačima da sa obilježjima kluba šetaju kroz grad, što znači da sa majicom ili šalom kluba ne mogu da dođu pješke na utakmicu, kako bi se izbjegli sukobi."
Najblizi komentar, Belfast! Za ovakva dogadjanja sirom svijeta, do sada je sinonim bio Belfast. Bojim se da ce moj rodni grad preuzeti primat Belfastu, ako ga vec nije preuzeo. Ocekujem da ce vise kamera svjetskih TV kuca dolazece nedjelje biti na ulici, po gradu, nego na fudbalskoj utakmici, zbog koje se sve ovo i desava i to bas u vrijeme kad oba gradska kluba igraju fudbal evropskog nivoa.
Nek si mi ziv i zdrav moj Mostare...
-
Crvena Tifoza
#280 Re: FK VELEŽ
Otvoreno pismo načelniku PU Mostar Tomislavu Čurčiću
Uoči predstojećeg derbija između Zrinjskog i Veleža, koji, po običaju, izlazi iz sportskih okviru, redakcija portala NovaSloboda.ba primila je, na e-mail adresu, pismo koje je poslao naš sugrađanin mr.sc. Dragan Markovina.
Poštovani gospodine Čurčić, čitajući proteklih dana sve brojnije medijske napise, koji se odnose na problematiku predstojećeg gradskog derbija između Zrinjskog i Veleža, koji će se odigrati u nedjelju 4. listopada na Gradskom stadionu pod Bijelim brijegom, te na uvjete dolaska gostujućih navijača na stadion, moram priznat da sam zgrožen moralnim i civilizacijskim dnom koje je grad Mostar dosegao, a čemu ujedno i Vi, kao načelnik Policijske uprave, dajete svoj ne baš zanemarivi doprinos.
Radi se o vrlo jednostavnoj i lako dokazivoj činjenici da vašu ulogu načelnika javne službe zadužene za osiguravanje javnog reda i mira te zaštite građanskih prava svakog pojedinca očigledno, namjerno ili slučajno, doživljavate potpuno suprotno civilizacijskim i zakonskim standardima, te stoga osjećam moralnu obvezu da vam skrenem pozornost na navedenu devijaciju, u nadi da ćete shvatiti što vam želim reći i početi djelovati u skladu s vašim obvezama.
Ja sam građanin ovog grada, u njemu sam se rodio i odrastao, te stekao prva životna iskustva, a ujedno u ovom gradu počivaju i moji najbliži. Iako to smatram nebitnim, vremena su očito takva da je i to postalo bitno, pa ću i to istaknuti, po nacionalnosti, obrazovanju i kulturnoj pripadnosti sam Hrvat. I to s, kako se zadnjih godina uvriježilo, zapadne strane. Ovo sve navedeno, inače bi u normalnim okolnostima bila isključivo privatna stvar s kojom ne treba zamarati javnost, ali, imajući u vidu monstruozno stanje vlasti i duha u Mostaru, dopustite mi da, u cilju razumijevanja situacije, te podatke iznesem u javnost. Jednako tako, na Gradskom stadionu pod Bijelim brijegom bio sam nebrojeno puta, taj stadion čini bitan dio mog djetinstva i identiteta, iako ne smatram da na njega polažem ikakva veća prava od bilo kojeg drugog građanina Mostara.
Odlazeći na taj stadion, praktično od kad sam prohodao, uglavnom sam išao gledati nogometni klub Velež, koji je, po logici stvari također postao neodvojivi dio mog identiteta, a ostao je to i danas.
Nije mi namjera ulaziti u rasprave o pravu korištenja Gradskog stadiona, niti je to tema ovog pisma, jer bi nas to moglo odvesti jako daleko i skrenuti temu s onog što vam želim reći.
Zamolio bih vas, naime da mi objasnite na temelju kojih zakona Vi i javna služba, kojoj ste na čelu, uzimate sebi za pravo da kršite moja osnovna građanska prava i uskraćujete mi slobodno kretanje po vlastitom gradu u majici gradskog kluba, koji u Mostaru egzistira od 1922. godine pod nazivom Radničko Športsko Društvo Velež?
Kako je, istovremeno, moguće da na evropskom tlu i u gradu bogate kulturne povijesti PU Mostar dopušta fašistoidnim agresivnim navijačkim skupinama, za koje opravdano pretpostavljate da imaju motivaciju fizički napadati ljude koji drukčije misle, slobodno kretanje po gradu, dok recimo meni, koji sam cijeli život proveo na Aveniji (Ulici kralja Tomislava) i miran sam i civiliziran građanin zabranjujete kretanje po gradu te me, zajedno sa svim ostalim građanima, koji navijaju za Velež, tjerate da iz svog stana, koji je 200 metara zračne linije udaljen od Gradskog stadiona, odlazim na drugi kraj grada, da bi onda u getoiziranim autobusima i kombijima prolazio kroz špalir mržnje na gradskim ulicama?
Ako vi i dalje ne uočavate da je vaša obveza zaštiti građanska prava svakog pojedinca, među kojima je pravo slobodnog kretanja i slobodnog izbora te hapsiti agresivne skupine, umjesto što želite getoizirati normalne građane, onda se nalazite u velikom nesporazumu sa svojom funkcijom te vas ja kao građanin i intelektualac, molim da napravite jedini preostali moralni i, ako želite kršćanski čin te podnesete neopozivu ostavku na funkciju koju obavljate.
S poštovanjem
mr.sc. Dragan Markovina
- pot
- karanana
#284 Re: FK VELEŽ
a to je on?! ja sam ocekivao nekog starijeg i nekog ko zivi u mostaru pa mi zato ovaj d.m. nije odgovarao nekome ko bi ovo napisao, ali vjerovatno jeste to taj momak.
-
made in hercegovina
#285 Re: FK VELEŽ
nije ..vjerovatno jeste...nego JESTEkaranana wrote:a to je on?! ja sam ocekivao nekog starijeg i nekog ko zivi u mostaru pa mi zato ovaj d.m. nije odgovarao nekome ko bi ovo napisao, ali vjerovatno jeste to taj momak.
-
palermo
#286 Re: FK VELEŽ
Ako ja ne griješim, Dragan Markovina je sin Roka Markovine, nekadašnjeg inžinjera u Sokolu, poslanika SDP-a u prvom sazivu Skupštine BiH nakon prvih parlamentarnih izbora (1990) i jednog zaista renesansnog čovjeka. Drugi sin mu je Damir Markovina hrvatski glumac poznat po ulogama u hrvatskim tv sapunicama. Iver ne pada daleko od klade.made in hercegovina wrote:nije ..vjerovatno jeste...nego JESTEkaranana wrote:a to je on?! ja sam ocekivao nekog starijeg i nekog ko zivi u mostaru pa mi zato ovaj d.m. nije odgovarao nekome ko bi ovo napisao, ali vjerovatno jeste to taj momak.
- slucajan
#287 Re: FK VELEŽ
Ne znam kakav je zvanični stav grupe HZ i da li je upućena neka zahvalnost mostarcima, ali ja kao pojedinac osjećam potrebu da se i ovako zahvalim, a učinio sam to juče i na licu mjesta, svim navijačima Veleža, kao i građanima tog grada na pomoći (voda, zavoji, prevoz do bolnice nekima kojima je bio neophodan) koju su nam juče pružili prilikom zaustavljanja autobusa u Mostaru.
-
meme pitar
#288 Re: FK VELEŽ
Samo da naglasim da ovaj tip ne drži pištolj nego zamotan kaiš oko ruke. Ipak VELIKA HVALA svima u Mostaru koji su nam pružili podršku, kako moralnu tako i materijalnu. Pravi navijači Sarajeva će znati ovaj gest i navijača Veleža i navijača Čelika i naših komšija navijača ŽELJE.
- no_crnjak
#290 Re: FK VELEŽ
velika hvala i od mene...slucajan wrote:Ne znam kakav je zvanični stav grupe HZ i da li je upućena neka zahvalnost mostarcima, ali ja kao pojedinac osjećam potrebu da se i ovako zahvalim, a učinio sam to juče i na licu mjesta, svim navijačima Veleža, kao i građanima tog grada na pomoći (voda, zavoji, prevoz do bolnice nekima kojima je bio neophodan) koju su nam juče pružili prilikom zaustavljanja autobusa u Mostaru.
- Topla voda
#292 Re: FK VELEŽ
hvala mostarci,hvala red army 
- fakat
#293 Re: FK VELEŽ
Meni se cini da ne postoji u citavome svijetu slucaj poput Veleza. Jedan klub sa radnickom tradicijom, klub svih ljudi bez obzira na nacionalnost, vjeru, istina klub sa jakom politickom orjentacijom (multi-kulturnom, radnickom, internacionalnom, ljevicarskom), kome je oduzet stadion koji je za njega izgradjen, da danas na njemu igra ultra-desnicarski klub? U cas posla, pola navijaca se okrece protiv svoje svetinje nakon glasa svog svetog nacionalnog vodje, otima mu se stadion, i klub se tjera na provincijski teren dok jedan pro-nacisticki tim zaposjeda njegov stadion?mostarac wrote:Ili bola kratko i jasno sa izjavom da nije to taj Velez on sam sebe tjesi da nije karakterna kurva i da nije pljunuo sam na sebe i na nesto svoje i poceo da gotivi nesto sto su mu uvezli i nametnuli. Znam jeben je osjecaj kad ostanes sam sa sobom. Ne moram ja nista govoriti, niti bilo ko od nas, al mora biti jebeno kad navece legnes i padne ti napamet Velez i biti svjestan da si izdao. Kazu da se ljudi psiholoski najteze nose sa izdajom koju su pocinili. Na kraju krajeva zasto niko od vas koji ste navijali prije rata za Velez, nije zastitio taj klub od izgona i spaljivanja u tim vremenima, nego ste zdusno prihvatili zrinjski i na kraju krajeva sto niste reaktivirali velez pa taman da ste ga nazvali i HNK Velez. Smjesni su vam izgovori, ali ja opet kazem navece kad ostanete sami sa sobom, iako to necete nikad priznati, mora da je super osjecaj znati da si izdao ono sto nikad i niko na svijetu nije izdao - svoj klub. Ljudi mjenjaju zene, auta, izdaju i rodbinu, prijatelje, porodicu, ali se nije zabiljezilo da navijaci jednog kluba izdaju svoj klub, pokusaju ga unistiti kako bi poceli navijat za neki drugi koji im je neko donio. E to jos nije zabiljezeno, al vi spavate sa tim al pravda je spora i dostizna
KO U TUDJI VRT UDJE CRN LEBAC MESI U CRNOM PLEHU
NE POZELI NISTA TUDJE SVI SMRTNI GRESI U TOM SU GREHU
Ipak, ono sto najvise cijenim kod danasnjeg Veleza, i kod njegovih navijaca jeste pisanje uz vjetar! Danas, kada je nacionalizam nametnut kao nepisani zakon, kada svako savija rep pred nacionalnim kretenima, Velez se i dalje drzi svoje petokrake i svog internacionalnog ljevicarskog stava jos od 1922-e.
ako krocis u civutski vrt, na sedmo koleno cini se pasti,...
Balasevic, TITO, Velez, treba li covjeku ista vise za raj na zemlji?
-
belissima
#294 Re: FK VELEŽ
Red Army...hvala na svemu..sto ste uradili za HZ...
-
kvicbu
#295 Re: FK VELEŽ
fakat wrote:Meni se cini da ne postoji u citavome svijetu slucaj poput Veleza. Jedan klub sa radnickom tradicijom, klub svih ljudi bez obzira na nacionalnost, vjeru, istina klub sa jakom politickom orjentacijom (multi-kulturnom, radnickom, internacionalnom, ljevicarskom), kome je oduzet stadion koji je za njega izgradjen, da danas na njemu igra ultra-desnicarski klub? U cas posla, pola navijaca se okrece protiv svoje svetinje nakon glasa svog svetog nacionalnog vodje, otima mu se stadion, i klub se tjera na provincijski teren dok jedan pro-nacisticki tim zaposjeda njegov stadion?mostarac wrote:Ili bola kratko i jasno sa izjavom da nije to taj Velez on sam sebe tjesi da nije karakterna kurva i da nije pljunuo sam na sebe i na nesto svoje i poceo da gotivi nesto sto su mu uvezli i nametnuli. Znam jeben je osjecaj kad ostanes sam sa sobom. Ne moram ja nista govoriti, niti bilo ko od nas, al mora biti jebeno kad navece legnes i padne ti napamet Velez i biti svjestan da si izdao. Kazu da se ljudi psiholoski najteze nose sa izdajom koju su pocinili. Na kraju krajeva zasto niko od vas koji ste navijali prije rata za Velez, nije zastitio taj klub od izgona i spaljivanja u tim vremenima, nego ste zdusno prihvatili zrinjski i na kraju krajeva sto niste reaktivirali velez pa taman da ste ga nazvali i HNK Velez. Smjesni su vam izgovori, ali ja opet kazem navece kad ostanete sami sa sobom, iako to necete nikad priznati, mora da je super osjecaj znati da si izdao ono sto nikad i niko na svijetu nije izdao - svoj klub. Ljudi mjenjaju zene, auta, izdaju i rodbinu, prijatelje, porodicu, ali se nije zabiljezilo da navijaci jednog kluba izdaju svoj klub, pokusaju ga unistiti kako bi poceli navijat za neki drugi koji im je neko donio. E to jos nije zabiljezeno, al vi spavate sa tim al pravda je spora i dostizna
Ipak, ono sto najvise cijenim kod danasnjeg Veleza, i kod njegovih navijaca jeste pisanje uz vjetar! Danas, kada je nacionalizam nametnut kao nepisani zakon, kada svako savija rep pred nacionalnim kretenima, Velez se i dalje drzi svoje petokrake i svog internacionalnog ljevicarskog stava jos od 1922-e.
zato kod takovog ljevicarskog kluba sluzbeni spiker na pocetku utakmice navijace pozdravlja sa selam alejkum... cisto ljevicarski i multikulturalno...
-
mostarac
#296 Re: FK VELEŽ
Za sta su navijaci sluzbeno i oficijelno i saopstenjem za javnost jebali majku upravi kluba i to se vise nikad nije ponovilo.kvicbu wrote:fakat wrote:Meni se cini da ne postoji u citavome svijetu slucaj poput Veleza. Jedan klub sa radnickom tradicijom, klub svih ljudi bez obzira na nacionalnost, vjeru, istina klub sa jakom politickom orjentacijom (multi-kulturnom, radnickom, internacionalnom, ljevicarskom), kome je oduzet stadion koji je za njega izgradjen, da danas na njemu igra ultra-desnicarski klub? U cas posla, pola navijaca se okrece protiv svoje svetinje nakon glasa svog svetog nacionalnog vodje, otima mu se stadion, i klub se tjera na provincijski teren dok jedan pro-nacisticki tim zaposjeda njegov stadion?mostarac wrote:Ili bola kratko i jasno sa izjavom da nije to taj Velez on sam sebe tjesi da nije karakterna kurva i da nije pljunuo sam na sebe i na nesto svoje i poceo da gotivi nesto sto su mu uvezli i nametnuli. Znam jeben je osjecaj kad ostanes sam sa sobom. Ne moram ja nista govoriti, niti bilo ko od nas, al mora biti jebeno kad navece legnes i padne ti napamet Velez i biti svjestan da si izdao. Kazu da se ljudi psiholoski najteze nose sa izdajom koju su pocinili. Na kraju krajeva zasto niko od vas koji ste navijali prije rata za Velez, nije zastitio taj klub od izgona i spaljivanja u tim vremenima, nego ste zdusno prihvatili zrinjski i na kraju krajeva sto niste reaktivirali velez pa taman da ste ga nazvali i HNK Velez. Smjesni su vam izgovori, ali ja opet kazem navece kad ostanete sami sa sobom, iako to necete nikad priznati, mora da je super osjecaj znati da si izdao ono sto nikad i niko na svijetu nije izdao - svoj klub. Ljudi mjenjaju zene, auta, izdaju i rodbinu, prijatelje, porodicu, ali se nije zabiljezilo da navijaci jednog kluba izdaju svoj klub, pokusaju ga unistiti kako bi poceli navijat za neki drugi koji im je neko donio. E to jos nije zabiljezeno, al vi spavate sa tim al pravda je spora i dostizna
zato kod takovog ljevicarskog kluba sluzbeni spiker na pocetku utakmice navijace pozdravlja sa selam alejkum... cisto ljevicarski i multikulturalno...
S druge strane navijaci koji samo vide jedan dio mostara su od svog kluba trazili da boja gostujucih dresova bude crna i na toj utakmici koju spominjes dijetetu su topovskim udarom odnijeli prste na rukama. Bar ste po jednom braca sa "Skriparin" - nemate veze sa sportom i fudbalom i ne znam uopste sta trazis na ovoj temi.
-
kvicbu
#297 Re: FK VELEŽ
kod tebe je ocito sport i sportski za vrijeme utakmice (zrinjski-velez), gadjati bakljama, kamenjima i policijskom kacigom navijace i simpatizere zrinjskog na zapadnoj tribini dole...cisti sport, natjecati se kako nekoga tko navija za zrinjski pogoditi u glavu... e sada nemozes reci da ste bili napadnuti i da je bila obrana , jer je malo teze gadjati sa donje tribine prema gore... bilo je i razbijenih glava, ali to nije potrebno napominjati, tek kad se nekom od rodjenih dogodi nesto onda treba to osuditi... kojim se ti sportom bavisZa sta su navijaci sluzbeno i oficijelno i saopstenjem za javnost jebali majku upravi kluba i to se vise nikad nije ponovilo.
S druge strane navijaci koji samo vide jedan dio mostara su od svog kluba trazili da boja gostujucih dresova bude crna i na toj utakmici koju spominjes dijetetu su topovskim udarom odnijeli prste na rukama. Bar ste po jednom braca sa "Skriparin" - nemate veze sa sportom i fudbalom i ne znam uopste sta trazis na ovoj temi.
- prdimahovina
#298 Re: FK VELEŽ
Prenosim tekst sa jedne Veležove stranice nakon utakmice Široki-Velež. Objavljeno 20.9.2009.
http://www.rodjeni-mostar.com/novo/vije ... &fn_id=100
Ko kaže da se istorija ne ponavlja? Ponavlja se tako ciklično, da možeš sat naviti prema njoj, dragi čitaoče. Ustvari, što se tiče Balkana, naš sat ne treba navijati. Kod nas on stoji. Uvijek na istom vremenu. Kao i istorija, uostalom. Kao da smo taoci istorije u jednom vremenskom vakuumu. Zarobljenici prošlosti koja nam se, gle čuda - dešava u sadašnjosti. A kako stvari stoje i naša budućnost je izgleda satkana od prošlosti.
U subotu se istorija ponovila. U fudbalskom derbiju hercegovačkih prvoligaša, sa jedne strane stajali su čuvari naslijeđa dalmatinske brigade koja je na Dan zaljubljenih, jedne davne 1945. godine oslobodila Mostar, a s druge strane neki momci koji su na svoju tribinu okačili također crvenu zastavu...samo sa bijelim krugom i crnim znakom u sredini. U zemlji ponosnoj na svoju antifašističku borbu, u mnogim oslobodilačkim ratovima od kojih je onaj devedesetih samo posljednji u nizu, postoje stadioni (u toj istoj zemlji!) gdje je zabranjeno unijeti zastavu bivše nam zajedničke domovine sa petokrakom, ali zato se nacistički simbol bez problema vijori na tribinama. To je valjda trend. Koliko sam mogao da uvidim - i svi klubovi bivše velike četvorke blagonaklono gledaju na takve postupke svojih navijača. PA valjda i manji klubovi slijede njihov primjer.
Jedan poznati sociolog je davno opisao sociološko politička kretanja naroda. Rekao je da klima u društvu pred rat uvijek pogoduje desničarskim idejama, dok se nakon ratova ljudi generalno okreću tradicionalnim ljevičarskim vrijednostima. Ako to uzmemo kao aksiom, onda se na našim (balkanskim) prostorima rat još nije ni završio. Još traje. Tribine su rovovi. Lijepo je Albert Camus rekao da je fudbal ogledalo društva. Za one koji ne znaju ko je taj melanholični čikica, preporučujem da se vrate u srednju školu i pročitaju "Stranca". Mada sumnjam da su ga čitali i tad kad je trebalo. U srednjoj školi, naravno.
Prokleto je ovo područje. Područje Balkana. Krvi i meda, u bukvalnom prevodu. Jer, etimološko značenje kovanice "Bal Kan" doslovno i jeste krv i med. Samo što je na našim prostorima sve manje vrijednih "pčelica" koji bi da prave med. A u krvi smo do koljena. A žedni smo i dalje. Žedni krvi.
I otkud tolika polemika oko petokrake na dresu jednog kluba kojem ona tu stoji od svog osnivanja? Zar je nismo nekad svi ponosno nosili? Da li današnji desničari možda boluju od Nalchajmerove bolesti? Ne znate šta je Nalchajmerova bolest? Sad ću vam reći. Isto kao i Alchajmerova, s tim što Nalchajmerova ima i to famozno "N". N kao nacizam.Kako inače drugačije objasniti toliki masovni prebjeg današnjih mladih ljudi u okrilje desničarskih ideja? Onih isith ljudi čiji su djedovi većinom ratovali na suprotnoj strani od tih koji su nosili crvene zastave sa bijelim krugom i crnim znakom u sredini. Zastava koje sad njihovi unuci ponosno nose. A njihovi djedovi su se borili baš protiv toga. Malo paradoksalno, zar ne? Oprez, oprez, Balkan je masovno zaražen. Na pomolu je epidemija Nalchajmerove bolesti. Oprez, oprez!
Ili, ukoliko me ne razumijete, možda je bolje da kažem "Achtung Achtung" ?
Achtung achtung, cvaj banditen in kukuruzen. Takva su vremena došla da smo mi opet banditi. Nismo u kukuruzima, ali igramo na livadi. Što jes' - jes'. I ima nas malo više "bandita". Bandita kojima je crveno u krvi. I krv je crvena. A i srce je na lijevoj strani. Treba li bolji razlog zašto se ne odričem onog što mi je u krvi? Jer, kad bih se odrekao, morao bih da kažem da mi ne teče crvena krv kroz vene, a i da mi srce nije na lijevoj strani. Tad bih bukvalno prestao biti čovjek. I metaforički i medicinski, zar ne?
Ne! Ne odričem se toga. Ne mogu niti hoću. Priroda mi nije dala ni fizičke predispozicije da budem košarkaš (185cm, jedva dovoljno za playmakera, ako ne računamo Tyrone Boguesa iz Washington Bulletsa. Da, da, onaj metar-i-plivadon patuljak koji je posle igrao za Charlotte Hornets), niti sam rođen u gradu koji je ikad imao neki poznati košarkaški tim. Nisam, jebi ga. Zato mi je fudbal sve. I zato mi je Velež sve. Mislim da je Irvine Welsh u svojoj knjizi "Acid house" govorio o golubovima prevrtačima. Kaže Irvin: mogu da razumijem da čovjek promjeni ženu. Čak i vjeru. Naravno i politička ubjeđenja ako promjeni vremenom..ta ljudi smo; ali promijeniti klub za koji navijaš je prosto moralno nedopustivo.
I bio je u pravu. Sve to ja znam.
Ali, hajde objasnite to onima što boluju od Nalchajmerove bolesti...
http://www.rodjeni-mostar.com/novo/vije ... &fn_id=100
Ko kaže da se istorija ne ponavlja? Ponavlja se tako ciklično, da možeš sat naviti prema njoj, dragi čitaoče. Ustvari, što se tiče Balkana, naš sat ne treba navijati. Kod nas on stoji. Uvijek na istom vremenu. Kao i istorija, uostalom. Kao da smo taoci istorije u jednom vremenskom vakuumu. Zarobljenici prošlosti koja nam se, gle čuda - dešava u sadašnjosti. A kako stvari stoje i naša budućnost je izgleda satkana od prošlosti.
U subotu se istorija ponovila. U fudbalskom derbiju hercegovačkih prvoligaša, sa jedne strane stajali su čuvari naslijeđa dalmatinske brigade koja je na Dan zaljubljenih, jedne davne 1945. godine oslobodila Mostar, a s druge strane neki momci koji su na svoju tribinu okačili također crvenu zastavu...samo sa bijelim krugom i crnim znakom u sredini. U zemlji ponosnoj na svoju antifašističku borbu, u mnogim oslobodilačkim ratovima od kojih je onaj devedesetih samo posljednji u nizu, postoje stadioni (u toj istoj zemlji!) gdje je zabranjeno unijeti zastavu bivše nam zajedničke domovine sa petokrakom, ali zato se nacistički simbol bez problema vijori na tribinama. To je valjda trend. Koliko sam mogao da uvidim - i svi klubovi bivše velike četvorke blagonaklono gledaju na takve postupke svojih navijača. PA valjda i manji klubovi slijede njihov primjer.
Jedan poznati sociolog je davno opisao sociološko politička kretanja naroda. Rekao je da klima u društvu pred rat uvijek pogoduje desničarskim idejama, dok se nakon ratova ljudi generalno okreću tradicionalnim ljevičarskim vrijednostima. Ako to uzmemo kao aksiom, onda se na našim (balkanskim) prostorima rat još nije ni završio. Još traje. Tribine su rovovi. Lijepo je Albert Camus rekao da je fudbal ogledalo društva. Za one koji ne znaju ko je taj melanholični čikica, preporučujem da se vrate u srednju školu i pročitaju "Stranca". Mada sumnjam da su ga čitali i tad kad je trebalo. U srednjoj školi, naravno.
Prokleto je ovo područje. Područje Balkana. Krvi i meda, u bukvalnom prevodu. Jer, etimološko značenje kovanice "Bal Kan" doslovno i jeste krv i med. Samo što je na našim prostorima sve manje vrijednih "pčelica" koji bi da prave med. A u krvi smo do koljena. A žedni smo i dalje. Žedni krvi.
I otkud tolika polemika oko petokrake na dresu jednog kluba kojem ona tu stoji od svog osnivanja? Zar je nismo nekad svi ponosno nosili? Da li današnji desničari možda boluju od Nalchajmerove bolesti? Ne znate šta je Nalchajmerova bolest? Sad ću vam reći. Isto kao i Alchajmerova, s tim što Nalchajmerova ima i to famozno "N". N kao nacizam.Kako inače drugačije objasniti toliki masovni prebjeg današnjih mladih ljudi u okrilje desničarskih ideja? Onih isith ljudi čiji su djedovi većinom ratovali na suprotnoj strani od tih koji su nosili crvene zastave sa bijelim krugom i crnim znakom u sredini. Zastava koje sad njihovi unuci ponosno nose. A njihovi djedovi su se borili baš protiv toga. Malo paradoksalno, zar ne? Oprez, oprez, Balkan je masovno zaražen. Na pomolu je epidemija Nalchajmerove bolesti. Oprez, oprez!
Ili, ukoliko me ne razumijete, možda je bolje da kažem "Achtung Achtung" ?
Achtung achtung, cvaj banditen in kukuruzen. Takva su vremena došla da smo mi opet banditi. Nismo u kukuruzima, ali igramo na livadi. Što jes' - jes'. I ima nas malo više "bandita". Bandita kojima je crveno u krvi. I krv je crvena. A i srce je na lijevoj strani. Treba li bolji razlog zašto se ne odričem onog što mi je u krvi? Jer, kad bih se odrekao, morao bih da kažem da mi ne teče crvena krv kroz vene, a i da mi srce nije na lijevoj strani. Tad bih bukvalno prestao biti čovjek. I metaforički i medicinski, zar ne?
Ne! Ne odričem se toga. Ne mogu niti hoću. Priroda mi nije dala ni fizičke predispozicije da budem košarkaš (185cm, jedva dovoljno za playmakera, ako ne računamo Tyrone Boguesa iz Washington Bulletsa. Da, da, onaj metar-i-plivadon patuljak koji je posle igrao za Charlotte Hornets), niti sam rođen u gradu koji je ikad imao neki poznati košarkaški tim. Nisam, jebi ga. Zato mi je fudbal sve. I zato mi je Velež sve. Mislim da je Irvine Welsh u svojoj knjizi "Acid house" govorio o golubovima prevrtačima. Kaže Irvin: mogu da razumijem da čovjek promjeni ženu. Čak i vjeru. Naravno i politička ubjeđenja ako promjeni vremenom..ta ljudi smo; ali promijeniti klub za koji navijaš je prosto moralno nedopustivo.
I bio je u pravu. Sve to ja znam.
Ali, hajde objasnite to onima što boluju od Nalchajmerove bolesti...
-
mostarac
#299 Re: FK VELEŽ
kvicbu wrote:kod tebe je ocito sport i sportski za vrijeme utakmice (zrinjski-velez), gadjati bakljama, kamenjima i policijskom kacigom navijace i simpatizere zrinjskog na zapadnoj tribini dole...cisti sport, natjecati se kako nekoga tko navija za zrinjski pogoditi u glavu... e sada nemozes reci da ste bili napadnuti i da je bila obrana , jer je malo teze gadjati sa donje tribine prema gore... bilo je i razbijenih glava, ali to nije potrebno napominjati, tek kad se nekom od rodjenih dogodi nesto onda treba to osuditi... kojim se ti sportom bavisZa sta su navijaci sluzbeno i oficijelno i saopstenjem za javnost jebali majku upravi kluba i to se vise nikad nije ponovilo.
je li to ona ista utakmica prije 7 dana kad su tri topovska udara zavrsila u terenu i kad je igrac veleza pogodjen po ko zna koji put na stadionu pod BB i po ko zna koji put su bez kazne divljaci koji se ponose slovom U Velezove igrace gonjali po terenu
De bola ohladi decko, jer ljudi s obrazom ne kradu i ne ponose se kradjama, a ni ubistvima, a vi ste ukrali nesto tudje i uz to ste juce tako slozno bili ponosni na osumnjicenog ubicu i identifikovali se sa njim. Ohladi malo jer suplji ste ko crkveno zvono.
-
kvicbu
#300 Re: FK VELEŽ
pa kako nije nitko od tih uletanja u teren uhvacen ili napadnut velezov igrac, uletanja je bilo ali pri tome su gonjanji igraci zrinjskog sa kojih su svlaceni dresovi... ti mozes prosipati propagandu svoju kao sto je prosipaju vecina medija u bih (sarajevskih)u vezi svih nedavnih dogadjanja...mostarac wrote:kvicbu wrote:kod tebe je ocito sport i sportski za vrijeme utakmice (zrinjski-velez), gadjati bakljama, kamenjima i policijskom kacigom navijace i simpatizere zrinjskog na zapadnoj tribini dole...cisti sport, natjecati se kako nekoga tko navija za zrinjski pogoditi u glavu... e sada nemozes reci da ste bili napadnuti i da je bila obrana , jer je malo teze gadjati sa donje tribine prema gore... bilo je i razbijenih glava, ali to nije potrebno napominjati, tek kad se nekom od rodjenih dogodi nesto onda treba to osuditi... kojim se ti sportom bavisZa sta su navijaci sluzbeno i oficijelno i saopstenjem za javnost jebali majku upravi kluba i to se vise nikad nije ponovilo.
je li to ona ista utakmica prije 7 dana kad su tri topovska udara zavrsila u terenu i kad je igrac veleza pogodjen po ko zna koji put na stadionu pod BB i po ko zna koji put su bez kazne divljaci koji se ponose slovom U Velezove igrace gonjali po terenu
De bola ohladi decko, jer ljudi s obrazom ne kradu i ne ponose se kradjama, a ni ubistvima, a vi ste ukrali nesto tudje i uz to ste juce tako slozno bili ponosni na osumnjicenog ubicu i identifikovali se sa njim. Ohladi malo jer suplji ste ko crkveno zvono.