Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

surajaa wrote:joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje :D

svaka bi te mati za zeta pozelila :D :D

Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji :roll: :roll: :D
ja sam pomislila da Arslan nije onaj Muamer sa BHT-a :D
mamica papucarka

sta je u mene mi coek neki dan od ribe uradio. Nije zagrio ulje, nego pastrmku samo onako trehno na tavu :lol: Sve se zelijepilo i raspalo. Dzaba sto sam ja govorila "ma ne moze bolan tako" :D Jok, on zna :-)
Na kraju smo narucili pizzu :oops:
amrino

Post by amrino »

mamica 31 wrote:sta je u mene mi coek neki dan od ribe uradio. Nije zagrio ulje, nego pastrmku samo onako trehno na tavu :lol: Sve se zelijepilo i raspalo. Dzaba sto sam ja govorila "ma ne moze bolan tako" :D Jok, on zna :-)
Na kraju smo narucili pizzu :oops:
Trebala si uslikat' da i mi vidimo sta je napravio... :D
Suti- dobro je da ima Pizza!
Meni je moj dragi pripremio nedavno iznenadjenje...Znate kad su bile one najvece vrucine? E bilo je negdje oko 50 stepeni...ja s posla kuci...a on sav sretan: SKUHO SAM GRAH!!! :shock: (sa suhim mesom)
Rekoh super!- haj leti pa nam kupi kiselog kupusa pa da zamezimo!!!
:lol:
Joj sta bi mi bez njih?! :D
skojotovski

Post by skojotovski »

Minnela wrote:
surajaa wrote:joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje :D

svaka bi te mati za zeta pozelila :D :D

Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji :roll: :roll: :D
ma kao da je vazno sta bi mame pozeljele :-) ..svaka bi ga zena pozeljela za muza :D :D
za muza ili za kuhinju? a ostalo ce svaler :D :D
micika

Post by micika »

Jeste se vi masala raskuhali :-)

Ja volim da kuham,i kuham svaki dan.Pogotovo kako sam dosla u Tursku....trudim se da upoznam njihove obicaje i naravno tursku kuhinju.I dobro mi ide,mogu vam reci.Mnogo toga sam naucila.
Al kad vidim ovog Arslana,ko sto neko rece postidim se.Covjek je genije.
Postiram vam poslije par slika.....nemam ja vremena da to postiram svaki dan....nego cu onako svake sedmice u komadu.Ako vas nesto interesuje pitajte.

Nesto kontam gdje li je Novalicka? Ona je majstor u kuhinji.Sigurna sam da bi od nje mnogo toga naucili.
micika

Post by micika »

Ćelava cura wrote:pinkzelena, skuhas rizu pa properes hladnom vodom -bude fina razabrana, a mozes je i na maslac pa dodati zacine :)

vidim da neki ispiru rizu.....gdje joj je ukus onda? :roll:
Ovako turci prave rizu,oni to zovu ic pilav:

Casu rize staviti u posudu,dodati soli i preliti kljucalom vodom.Ostaviti da odstoji oko pola sata.Najvaznije je da riza bude spremana u teflon serpi.U serpu se doda malo maslinovog ulja i malkice maslaca.u zagrijano ulje se dodaju "dolmalik fistik" ili ti pistacije za dolmu,nemam pojma kako se to kod nas kaze.Moguce da ima u onoj turskoj prodavnici na bas carsiji.Kad te sjemenke porumene,riza se ispere,ocijedi i doda sjemenkama.Rizu prziti oko 2-3 minute na jakoj temperaturi.U to dodati pticije grozdjice,opet neznam nas naziv.na turskom je "kus uzum".Promijesati i u rizu dodati toplu vodu u kojoj je raskuhano pile.Omjer casa rize,dvije vode.Eh sad pripazite,ako je pileca voda masna onda nemojte stavljati puno ulja.Posoliti i pustiti rizu da prokuha.Onda smanjiti temperaturu na vrlo malu,poklopiti i pustiti da se polako krcka.Mozete mijesati jednom ili dva puta ali i nemorate.Kad je riza gotova,odnosno kad voda ispari,stavite krpu preko serpe i poklopite je.Ostavite da riza odstoji oko 20 minuta,pa tek onda servirajte.Eto,ugodan tek :D

napomena:U rizu umjesto ovih grozdjica i pistacija mozete staviti "nohut",na engleskom "chickpeas".....opet prevod :roll: koji se predhodno ostavi preko noci u vodi pa se kuha oko 2 sata pa tek onda doda rizi.Sve to mozete naci u turskim prodavnicama.
tetakk

Post by tetakk »

Suncanice
Image
Ne izgleda nesto :-) , ali prosto i tako dobro, narocito poslije par sati trazenja istih...
Image
Image
mamica papucarka

tetakk wrote:Suncanice
Image
Ne izgleda nesto :-) , ali prosto i tako dobro, narocito poslije par sati trazenja istih...
Image
Image
vratio si me u djetinstvo. Moj stari ih je vazda brao, a i nas naucio barem nekoliko vrtsa gljiva :) Suncanice su mu najdraze :)
Ja ih pamtim po onom prstenu :)
micika

Post by micika »

Obozavam tjesteninu :-) :D

Image
Punani

Post by Punani »

ja sam sinoc pravila piletinu u sosu od curry-a i kokosovog mlijeka, sa rizom. u woku-u za 15 min gotovo, al da prste grizes! da sam vidjela prije ovu temu, slikala bih. vec kontam sta cu veceras spremati i kako cu to aranzirati .. ova tema me jako motivise... :-)
Lace

Post by Lace »

Arslan wrote:zvoni telefon.. a mene ima.. :D upad poznanika u hizu da se pogleda neki film i naravno da se stagod pregrize!

sta cemo sad? pogled u frizider.. :( neko pilence, malo sljiva, nesto povrca, koja gljivica i naravno na svu srecu koji krompir iliti krtola! :D

da vidimo! po redu.

Image

zucheti i pokoju mrkvu na kvadrate i hajmo na parenje tj. poshiranje. pazite da vam se to ne prekuha. nista gore od premehkog povrca!

Image

krompir ogulio, zatim narendao i ostavio sekundu da odlezi! da odlezi, ne znaci da pocrni! :D

Image

meni najomiljenije gljive, smrcke, ubacio u mlijeko da malo puste vodu!
:D

Image

Image

znam da je malo ali je zato mlado i ukusno!

priprema pilenceta, kombinacija zacina i malo ulja!

Image

i namah u rernu!

dok se to pece idemo ka sosi, posto se pronadje i koji gamber kao i nesto bas posebno!

ko zna sta je ovo?? Image

sve u tavu na malo maslinovog ulja, zatim so i biber malo chilia, bijelo vino i vrhnje, da malo krcka!

Image

krompir zaprzio na puteru!
Image

ne zaboravio da pogledam sta je sa piletom!
Image :D

ispeklo se, rumeno i socno! hmmm....
Image

Image

Image

uglavnom pojelo se sve! sad cekamo desert da bude gotov i da se ohladi!

kolac od sljiva i badema! :D :D
gdje mogu naci ovakvog coeka... :D :D :D

svaka cast na trudu :)

p.s. one gljive zlokobno izgledaju :-? :D
micika

Post by micika »

Image

:P

Image

Ja ne smijem nista sladje od vocne salate.Moj muz mnogo voli slatko,a meni kolaci nisu bas jaca strana,pa ako neko ima jednostavne recepte za kolace neka nabaci ovdje.Moram pazit cojka mi umene :-) :-)
micika

Post by micika »

Moje najdraze jelo....ja ga zovem buckuris.Nista ukusnije od jela iz zemljane posude :-) :-) :D

Image

Uz to malo rize

Image

I na kraju salata

Image
Last edited by micika on 21/08/2007 12:43, edited 1 time in total.
amrino

Post by amrino »

Uh Micika- ovo u zemljanoj posudi izgleda WOW!!! :shock: :D

njam njam

a ne bih imala nista ni protiv onih suncanica...mada preferiram lisicarke... :D

Ja gladna :(
micika

Post by micika »

Amrino,ako imas zemljanu posudu onda nista lakse za napravit.A vjeruj mi,okus je bolji nego izgled :-)
Napisem ti recept ako hoces :oops:
amrino

Post by amrino »

hocu ja onu salatu.... :oops: :( :( :(
amrino

Post by amrino »

micika wrote:Amrino,ako imas zemljanu posudu onda nista lakse za napravit.A vjeruj mi,okus je bolji nego izgled :-)
Napisem ti recept ako hoces :oops:
Krompir, patlidzan, paradajz, feferoni....stavljas li kakvo meso?
Pravim i ja nesto slicno...Nekad Bosanski lonac a nekad nesto kao Verduru...prvo prekrijem papirnom kesom pa onda poklopim....i na sto laganijoj vatrici da se sto duze krchka- to bolje... :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

niko mi ne rece da li zna sta je ovo?

Image

:D :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

arlsanagicu :D materemi, poslacu ti pp :oops:
ziggy

Post by ziggy »

Arslan wrote:niko mi ne rece da li zna sta je ovo?

Image

Puz
Aorta

Post by Aorta »

Image

Escargot? Van kucice... :roll:
Aorta

Post by Aorta »

ziggy wrote:

Image

Puz
Ziggy, preduhitrio/la si me par sekundi. : )
Aorta

Post by Aorta »

Eh, i ja sam zvanicno motivirana -- danas cu spremati i postaviti slike. : )
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Image

Kuhani kesten ???!!!!
debela

Post by debela »

mene ovo podsjeca samo i jedino na govno, da prosti ova trpeza :-?
Post Reply