discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#276 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Otkud ja znam sakim se pitas za DH :D :lol:
Evelinda

#277 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

Salim se bolan.to je trebalo pisati ali kuckam sa mob pa pola slova pojedem
Dozer

#278 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Znam ba, zezam se :)
ja nisam ja

#279 Re: discus herniae

Post by ja nisam ja »

Pomaze li za ovaj problem kiropraktika?
I zelatin?Ima li iko iskustva
Bluemore

#280 Re: discus herniae

Post by Bluemore »

ja nisam ja wrote:Pomaze li za ovaj problem kiropraktika?
I zelatin?Ima li iko iskustva
mozda da probas opet sa devils claw ;-)
zindlo

#281 Re: discus herniae

Post by zindlo »

Na ovoj temi sam vidio raznih preporuka i nacina lijecenja, a onaj najucinkovitiji i najjednostavniji se malo spominje- kvalitetna FIZIKALNA TERAPIJA. I da, kiropraktika je u principu kontraindicirana kod diskus hernije.
Vjezbe jacanja ledjne muskulature se NE RADE kad je bol prisutna,najbolje je mirovanje u poziciji bez bola i FTh te pridrzavanja savjeta o zastitnim polozajima tijela te svakodnevne vjezbe nakon fiz. terapije.
Dozer

#282 Re: discus herniae

Post by Dozer »

O kojoj fizikalnoj terapiji pricate? Onoj standardnoj - struja, magnet, masaza?
Iskreno, to je bacanje para za svakoga ko ima malo jacu DH, tj. ko ima vece ostecenje, u smislu veceg ispupcenja diska.

Radi se o fizickom ostecenju pri kojem prsljenovi vrse vertikalni pritisak na disk izmedju njih, usljed cega taj disk postaje ispupcen u odnosu na ivice kicme. Ako se ispuocenje desi prema naprijed (prema stomaku) ili nazad (prema ledjima) velika je vjerovatnoca da oboljeli nece imati nikakve bolove jer tuda ne prolaze nervi, sve dok disk potpuno ne iscuri i prsljenovi ne pocnu strugati jedan o drugi.
Ali, ova vrsta DH u lumbalnom dijelu je rijetka i cesce se desava u gornjim dijelovima kicme. Po statistkama, oko 70% ljudi ima ovakvu DH, a da je uopste nisu svjesni.

Nas koji imamo problem u lumbalnom dijelu pogodila je ona bocna DH, tj. disk je ispupcen na lijevu ili desnu stranu, a mozda i obje, a posto tuda prolaze nervi, tada disk vrsi pritisak na njih. Mozak to prepoznaje i u odbranu nerava aktivira, tj. grci misice oko njih da bi ih zastitio. I tada se mi ukocimo, osjecamo bol, a taj pritisak na nerv se onda manifestuje nize, na guzove i noge.

Ovo gore je ispravno, da se vjezbe ne rade kada postoji bol, i da je tada najbitnije naci polozaj u kojem se taj dio ledja opusta.

Ja se s ovim zafrkavam vec 9 g., i prosao sam sve i svasta, od standardnih fizikalnih, preko kiropraktike i akupunkture, pa do DTK.
Na kraju, jedina stvar koja mi je pomogla, i to kad mi je stopalo vec pocelo padati, jeste - DTK. Radio sam je u ZG, ovdje http://www.nado.hr .
Prije toga sam se nadao da ce mi se moci uraditi TDG (tretman disco gelom), ovdje http://www.arithera.hr, ali nazalost ostecenje mi je bilo preveliko za to. Inace, ovaj tretman je jedan od standardnih od HR prema zapadu vec godinama, i trajno je rjesenje za osteceni disk, a kod nas nemaju pojma ni sta je. Takodjer, ne znam ni da li igdje kod nas i sada ima DTK, a ja sam ovo radio proslo ljeto i u HR se to radi vec par godina.

Od tada sam uredan u teretani, potezuce vjezbe po vertikali i sve u horizontali, plus sve one podne koje mi dadose za lumbalni dio ledja. I za sad sam dobar. Osjetim ih povremeno, ali nista strasno. I stopalo mi se vratilo bilo nakon 3-eg tretmana, a morao sam otici na 5, sto je minimum.

Dakle, s fizikalnim samo gubite vrijeme. Ako je pocetak DH, one ce pomoci u smislu da zagriju i prokrve misice u tom dijelu, sto za posljedicu ima umanjenje ili nestanak bola, medjutim problem ni na koji nacin time nije rijesen ni u najmanjoj mjeri, nego se samo maskira do sljedecg bola. I tako sve dok se jedno jutro ne probudite i ne mozete se pomaci u krevetu radi bola u donjim ledjima.

Zamislite odrezani cosak hljeba koji stavite na sto, a zatim s gornje strane stavite nesto malo teze. Vidjecete da ce sredina hljeba biti ispupcena prema vani.
Mozete na to spojiti struju, vrtiti oko toga magnete, masirati, bosti iglama ili okretati, ali nista se promijeniti nece. Sve dok ne dignete ono tesko s gornje strane.
E, ista je stvar i s DH. Gornji dio tijela vrsi stalni pritisak na taj dio ledja, a time i na prsljenove, koji nadalje to isto rade diskovima.
Prvi korak je to razmaknuti, da disk dobije prostora i da se vrati na svoje mjesto, a onda treba ojacati misice u tom dijelu ledja kako bi oni nastavili odrzavati kicmu uspravnom i tako smanjili pritisak na disc.

Sretno.
Dr.medicine

#283 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Dozer wrote:O kojoj fizikalnoj terapiji pricate? Onoj standardnoj - struja, magnet, masaza?
Iskreno, to je bacanje para za svakoga ko ima malo jacu DH, tj. ko ima vece ostecenje, u smislu veceg ispupcenja diska.

Radi se o fizickom ostecenju pri kojem prsljenovi vrse vertikalni pritisak na disk izmedju njih, usljed cega taj disk postaje ispupcen u odnosu na ivice kicme. Ako se ispuocenje desi prema naprijed (prema stomaku) ili nazad (prema ledjima) velika je vjerovatnoca da oboljeli nece imati nikakve bolove jer tuda ne prolaze nervi, sve dok disk potpuno ne iscuri i prsljenovi ne pocnu strugati jedan o drugi.
Ali, ova vrsta DH u lumbalnom dijelu je rijetka i cesce se desava u gornjim dijelovima kicme. Po statistkama, oko 70% ljudi ima ovakvu DH, a da je uopste nisu svjesni.

Nas koji imamo problem u lumbalnom dijelu pogodila je ona bocna DH, tj. disk je ispupcen na lijevu ili desnu stranu, a mozda i obje, a posto tuda prolaze nervi, tada disk vrsi pritisak na njih. Mozak to prepoznaje i u odbranu nerava aktivira, tj. grci misice oko njih da bi ih zastitio. I tada se mi ukocimo, osjecamo bol, a taj pritisak na nerv se onda manifestuje nize, na guzove i noge.

Ovo gore je ispravno, da se vjezbe ne rade kada postoji bol, i da je tada najbitnije naci polozaj u kojem se taj dio ledja opusta.

Ja se s ovim zafrkavam vec 9 g., i prosao sam sve i svasta, od standardnih fizikalnih, preko kiropraktike i akupunkture, pa do DTK.
Na kraju, jedina stvar koja mi je pomogla, i to kad mi je stopalo vec pocelo padati, jeste - DTK. Radio sam je u ZG, ovdje http://www.nado.hr .
Prije toga sam se nadao da ce mi se moci uraditi TDG (tretman disco gelom), ovdje http://www.arithera.hr, ali nazalost ostecenje mi je bilo preveliko za to. Inace, ovaj tretman je jedan od standardnih od HR prema zapadu vec godinama, i trajno je rjesenje za osteceni disk, a kod nas nemaju pojma ni sta je. Takodjer, ne znam ni da li igdje kod nas i sada ima DTK, a ja sam ovo radio proslo ljeto i u HR se to radi vec par godina.

Od tada sam uredan u teretani, potezuce vjezbe po vertikali i sve u horizontali, plus sve one podne koje mi dadose za lumbalni dio ledja. I za sad sam dobar. Osjetim ih povremeno, ali nista strasno. I stopalo mi se vratilo bilo nakon 3-eg tretmana, a morao sam otici na 5, sto je minimum.

Dakle, s fizikalnim samo gubite vrijeme. Ako je pocetak DH, one ce pomoci u smislu da zagriju i prokrve misice u tom dijelu, sto za posljedicu ima umanjenje ili nestanak bola, medjutim problem ni na koji nacin time nije rijesen ni u najmanjoj mjeri, nego se samo maskira do sljedecg bola. I tako sve dok se jedno jutro ne probudite i ne mozete se pomaci u krevetu radi bola u donjim ledjima.

Zamislite odrezani cosak hljeba koji stavite na sto, a zatim s gornje strane stavite nesto malo teze. Vidjecete da ce sredina hljeba biti ispupcena prema vani.
Mozete na to spojiti struju, vrtiti oko toga magnete, masirati, bosti iglama ili okretati, ali nista se promijeniti nece. Sve dok ne dignete ono tesko s gornje strane.
E, ista je stvar i s DH. Gornji dio tijela vrsi stalni pritisak na taj dio ledja, a time i na prsljenove, koji nadalje to isto rade diskovima.
Prvi korak je to razmaknuti, da disk dobije prostora i da se vrati na svoje mjesto, a onda treba ojacati misice u tom dijelu ledja kako bi oni nastavili odrzavati kicmu uspravnom i tako smanjili pritisak na disc.

Sretno.

koliko koštaju te procedure sa discogelom?
spominjao mi je kolega, da on to radi sa Bihackim radiolozima. Malo mi cudno s obzirom da je on iz sarajeva da nisu to ovdje uveli. Ali kad mi je objasnio mehanizam, znao sam da meni ne bi pomoglo. Mada mislim da imam jednu u torakalnom dijelu, pa bi mi taj discogel možda i pomogao.
Cisto da vidim cijenu, pa da vidim imali svrhe raditi MRI
Dozer

#284 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Cini mi se da je oko 2000€. Slobodno im posalji upit, uredno odgovore. Ali, bez magneta ti nece moci reci nista vise.
A sto mislis da ti ne bi pomoglo? Ako disk nije skroz otisao....
Dr.medicine

#285 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Dozer wrote:Cini mi se da je oko 2000€. Slobodno im posalji upit, uredno odgovore. Ali, bez magneta ti nece moci reci nista vise.
A sto mislis da ti ne bi pomoglo? Ako disk nije skroz otisao....
Pa za ovu L5S1 ne može, jer je skroz iscurio, ja otisao da se operisem, pred operaciju uradim MRI, hernija "izlapila" :lol: :lol: Nucleus iscurio, hernija se od kokošijeg jajeta smanjila. Sad se samo anulus rasteže i zeza me. Tako da discogel nema tu nesto pomoci. Sada se to vodi kao degenaritna bolest diska/black disc desies - Modic I
Dozer

#286 Re: discus herniae

Post by Dozer »

K'o i kod mene. Hosh da ih uparimo , da od dvije lose sklepamo jednu dobru :lol: :lol: :lol:
Dr.medicine

#287 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

:
Dozer wrote:K'o i kod mene. Hosh da ih uparimo , da od dvije lose sklepamo jednu dobru :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pa fkt nisu fer, ljudi idu na mjesec a oni nisi jos skontali efikasan vjestacki disk za lumbalni dio :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
mada jesu,gledao sam neke klipove iz amerike, njmacke. kao cijena je sitnica od 20k eura pa na vise :lol: imal kakav feder na autootpadu da ubacim pa nek amortizira :lol: :lol:
Dozer

#288 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma, iskreno, meni je smijesno da ne postoji nista trajno za taj problem.

Tacnije, postoji 100%, ali treba prvo ispucati sva moguca i nemoguca polurjesenja, pri tome ih naplacivati papreno. Pa kako bi inace opstala sva ta medicinska industrija ba.
Taj problem se moze tako jednostavno rijesiti sa savitljivim, a po vertikali cvrstim prrstenom zasarafanim za prsljenove ispod i iznad diska, ali...
Ommadawn

#289 Re: discus herniae

Post by Ommadawn »

Da se upišem u klub. Očekujem poziv za rendgen, već sam bio kod fizioterapeuta, malo mi je lakše ali daleko od odlično. Prije par sedmica nisam mogao ustati bez nečije pomoći.
Radim vježbe koje mi je pokazao fizioterapeut:
Legnem na stomak na pod.
Podlaktice naslonjene na podu, dignem se rukama koliko god to leđa dopuštaju. Ostanem u tom položaju 2-3 sekunde pa opet na pod. I tako deset puta.
Osjećam se bolje ali najgore mi je ujutro kad moram ustati. Ne vjerujem da je do kreveta, jer je pravo tvrd, to sam gledao kad sam ga kupovao.

Kažu da je dobro uzeti meda pa istucati biber u zrnu ili isjeckati svježi chilli, te zamiješati. Onda uzeti to prije spavanja pa namazati po dijelu gdje najviše boli, zamotati sa plastičnom folijom da se ne razmrlja po posteljini.
Dozer

#290 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ommadawn wrote:Da se upišem u klub. Očekujem poziv za rendgen, već sam bio kod fizioterapeuta, malo mi je lakše ali daleko od odlično. Prije par sedmica nisam mogao ustati bez nečije pomoći.
Legnem na stomak na pod.
Podlaktice naslonjene na podu, dignem se rukama koliko god to leđa dopuštaju. Ostanem u tom položaju 2-3 sekunde pa opet na pod. I tako deset puta.
Osjećam se bolje ali najgore mi je ujutro kad moram ustati. Ne vjerujem da je do kreveta, jer je pravo tvrd, to sam gledao kad sam ga kupovao.

Kažu da je dobro uzeti meda pa istucati biber u zrnu ili isjeckati svježi chilli, te zamiješati. Onda uzeti to prije spavanja pa namazati po dijelu gdje najviše boli, zamotati sa plastičnom folijom da se ne razmrlja po posteljini.
Mozda ti i dobar vibrator pomogne :D
Zezam se, naravno :D
Nista od toga drug. Ne trudi se. A tvrd krevet ti je - greska! Pretpostavljam da te i pete i stopala malo bole kad ustanes, a mozda malo i koljena, dok se malo ne razrade?
Ako ces me poslusati - pravac Jysk i kupi nadmadrac od memo pjene, 8cm. Preporodices se.
Vjezbe imaju jos neke elemente, to ti nije dovoljno.
Ommadawn

#291 Re: discus herniae

Post by Ommadawn »

Dozer wrote:
Ommadawn wrote:Da se upišem u klub. Očekujem poziv za rendgen, već sam bio kod fizioterapeuta, malo mi je lakše ali daleko od odlično. Prije par sedmica nisam mogao ustati bez nečije pomoći.
Legnem na stomak na pod.

Mozda ti i dobar vibrator pomogne :D
Zezam se, naravno :D
Nista od toga drug. Ne trudi se. A tvrd krevet ti je - greska! Pretpostavljam da te i pete i stopala malo bole kad ustanes, a mozda malo i koljena, dok se malo ne razrade?
Ako ces me poslusati - pravac Jysk i kupi nadmadrac od memo pjene, 8cm. Preporodices se.
Vjezbe imaju jos neke elemente, to ti nije dovoljno.
Imam nadmadrac sa memopjenom no žena je pričala da je vrijeme da se promijeni.

Imao sam prije problema sa stopalama ali sam promijenio obuću koju svakodnevno koristim i stavio nove uloške i nemam problema.
Koljena me još nisu boljela nikako ali jeste desni guz, desni list također.

Doktor mi je preporučio da ne dižem težak teret i izbjegavam nagle pokrete. Jebeno pa et'
Dozer

#292 Re: discus herniae

Post by Dozer »

To znaci da ti je otisao disk na desnu stranu i pravi pritisak na nerve s desne strane kicme. Kao i kod mene :D

Imas grceve u butini i/ili listu, nocu? Ako da - udri sumece magnezijuma. 7-10 dana po jednu na dan, najbolje predvecer, a onda mozes i jednu na dva dana. Prestace grcevi.
A ako ih jos nemas - imaces. I opet - magnezijum.
Ommadawn

#293 Re: discus herniae

Post by Ommadawn »

Dozer wrote:To znaci da ti je otisao disk na desnu stranu i pravi pritisak na nerve s desne strane kicme. Kao i kod mene :D

Imas grceve u butini i/ili listu, nocu? Ako da - udri sumece magnezijuma. 7-10 dana po jednu na dan, najbolje predvecer, a onda mozes i jednu na dva dana. Prestace grcevi.
Imao sam, pa su prestali i to otkako sam promijenio obucu koju koristim na poslu.
Dobio sam od doktora tablete za bolove ali uzeo sam 3 ili 4 do sada, i to bas kad je bol bio neizdrziv. Inace ih izbjegavam radi stomaka.
Ako mi krenu grcevi - poslusat cu tvoj savjet te uzeti magnezijum. :thumbup:
aurora313

#294 Re: discus herniae

Post by aurora313 »

Ommadawn wrote:
Dozer wrote:To znaci da ti je otisao disk na desnu stranu i pravi pritisak na nerve s desne strane kicme. Kao i kod mene :D

Imao sam, pa su prestali i to otkako sam promijenio obucu koju koristim na poslu.
Dobio sam od doktora tablete za bolove ali uzeo sam 3 ili 4 do sada, i to bas kad je bol bio neizdrziv. Inace ih izbjegavam radi stomaka.
Ako mi krenu grcevi - poslusat cu tvoj savjet te uzeti magnezijum. :thumbup:
Za grčeve u nogama, uz magnezijum svakako i kalij. Kalij može i sam ali ga treba nešto više, oko 300 mg dnevno. Ali se ne mora uzimati svaki dan.
aurora313

#295 Re: discus herniae

Post by aurora313 »

zindlo wrote:Na ovoj temi sam vidio raznih preporuka i nacina lijecenja, a onaj najucinkovitiji i najjednostavniji se malo spominje- kvalitetna FIZIKALNA TERAPIJA. I da, kiropraktika je u principu kontraindicirana kod diskus hernije.
Vjezbe jacanja ledjne muskulature se NE RADE kad je bol prisutna,najbolje je mirovanje u poziciji bez bola i FTh te pridrzavanja savjeta o zastitnim polozajima tijela te svakodnevne vjezbe nakon fiz. terapije.
Pa, ne bih se složio sa svim postavkama. Kiropraktika po mome, ne.

Operisao sam diskus herniju prije 35 godina. Jedini mi je problem sada što između prestenova L4/5 izgleda da neme više baš ničega, pa kada naglo sjednem ili poskočim, osjećam blagu bol.

Meni je disk tečnost (kao kada stisneš zrelu šljivu a košpica iskoči) izletila i tako pritisla na nerv da sam se našao na podu. Osjećaj u nogama mi se povratio slijedeći dan u bolnici ali je taj udar bio toliko jak da je trajno ozlijedio nerv tako da mi je jedna noga nekih 90 procenata u odnosu na drugu. Ja sam odlučio da se operišem jer više nisam mogao da trpim česte bolove i polu invaliditet svakih nekoliko nedjelja ili kod većih promjena vremena. I drago mi je. Operacija uspijela!

Dakle, svaka hernija nije ista, ali u zavisnosti od njene učestalosti i jačini bola, ostaje na pojedincu da se odluči šta da radi.
Zoya

#296 Re: discus herniae

Post by Zoya »

Da se i ja upišem. Četvrta godina kako sa ovim kuburim. Kad me priklješti u vratu jedino što mi pomaže je fizikalna terapija. Ja ne znam šta bih bez fizioterapeuta :-) Nisam nikad čula za ono što si postavio @dozeru. Zanimljivo. Znači ima lijeka :?
Dr.medicine

#297 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Ja kupio Teens :lol: pa se drmam strujom :lol: :lol: :lol: :lol:
Dozer

#298 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ima, naravno da ima. Samo sto ga nasi ovdje ne znaju, a izgleda da nece ni da saznaju i nauce. Valjda im je lakse izigravati bogove sa znanjem koje imaju, a koje je prilicno zastarjelo u ovom segmentu medicine, i pacijente jednostavno baciti na hastal, rasporiti, izrezati visak diska koji se ispuspcio, i to je to.

Ako te pri tome sjebu do kraja i iz bolnice izadjes u kolicima (poznajem ih troje takih), ili ti dodatno ostete zivac pa jednu nogu vise vuces za sobom nego sto je mozes koristiti, i tako do kraja zivota, jebi ga - potpisao/la si da se operises na svoju odgovornost. Nisu oni krivi sto su fulili, znao/la si da se to moze desiti.
Zalosno, ali je kod nas tako. I bice tako sve dok neki pacijent na izmasakrira nekog doktora, ili cijelu ekipu koja ga je uhelacila, ili nekoga njegovog, kao i dok sami doktori ne shvate da oni JESU krivi za sve sto ne valja nakon operacije bilo cega, jer oni su ti "majstori" koji su to popravljali, a samim tim su na sebe preuzeli i odgovornost za greske.
I, naranvo, kada sudovi i sudije pocnu raditi posao za koji su masno placeni.
(Jedan primjer sudijskog komentara na tuzbu prema dr., a presuda je bila u korist tuzioca uz otstetu od 17.000 KM. Dakle, doktor je izgubio, sto ce reci da mu je dokazano da se desilo ono za sta je optuzen. Na kraju sudinica kaze tuziteljici i tuzitelju (bracni par) - "Da je ovo drzava kako treba vi biste sada dobili milionsku otstetu, on bi trajno izgubio licencu i otisao bi u zatvor radi nehoticnog ubistva, ali...". A taj sad ima i privatnu ginekolosku kliniku.).

Drugim rijecima, sve doktora sto poznajem, a poznajem ih kamaru raznih specijalnosti (cak i neurohirurga ima medju njima), redom su mi rekli da se ovdje ne operisem ni pod razno, jer je, s obzirom na metode koje se ovdje koriste, mogucnost uspjeha 50/50. Pri cemu se ovih negativnih 50% odnosi na slucajeve koje navedoh gore.
Last edited by Dozer on 17/12/2015 12:11, edited 1 time in total.
Dr.medicine

#299 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Dozer wrote:Ma, iskreno, meni je smijesno da ne postoji nista trajno za taj problem.

Tacnije, postoji 100%, ali treba prvo ispucati sva moguca i nemoguca polurjesenja, pri tome ih naplacivati papreno. Pa kako bi inace opstala sva ta medicinska industrija ba.
Taj problem se moze tako jednostavno rijesiti sa savitljivim, a po vertikali cvrstim prrstenom zasarafanim za prsljenove ispod i iznad diska, ali...

divi ljepote :shock:

http://www.spine-health.com/video/total ... gery-video

a kad skontas, daj fizikalnu,daj ovo ono, banja.......... dodjes cojk fino zakuca disk i picis dalje :lol:
naravno otplacujes kredit kao da si garsonjeru kupio :lol:
Dozer

#300 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Znas otkad to postoji i otkad se to radi? Ima i 10 godina.

A DiscoGel je jos novija varijanta i tretman se sastoji u tome da se u oboljeli disk ubrizga nekakva smjesa koja ga veze za sebe i doda mu cvrstoce.
Koliko sam shvatio dr. koji mi je to objasnjavo, ta masa onda lici na gusci, ali elastican plastelin, ali vise nikada nece nigdje iscuriti. Sto ce reci - trajno rjesenje, kao i ova zamjena diska.

Ovaj tretman traje oko 2-3h, nema rezanja, samo se legne na stomak i saviju noge i glava prema zemlji (kako bi se prsljenovi razmakli), daje se lokalna anestezija, i onda se ta smjesa ubaci iglom u taj disk.
Nakon toga se odlezi jos 2-3h, i gotovo. Piciiiiiiiiiiiii ! :D

Naravno, da se ne lazemo, ne postoji operacija na kicmi za koju se moze reci da je bezazlena, pa tako ni ovo nije "macji kasalj". Ali, eto, uspjesno se radi u HR i dalje prema zapadu vec godinama, i jos nisam cuo da je neko sjeban tim tretmanom.
Last edited by Dozer on 17/12/2015 12:52, edited 1 time in total.
Post Reply