Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#276 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Eno, "refund" mi pare..samo je pitanje hocel to leci na karticu?
-
muris varajic
#277 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Samo da kazem par stvari vezano za pitanja tipa "koja banka ima najbolji ebanking" i sl.
Znam sa RFB ima varijantu provjeranja stanja racuna preko SMS za stanovnistvo,ebank ide samo za pravna lica.
Unicredit ima ebank i za stanovnistvo al je oko 6km mjesecno.
Za ostale nisam siguran kako ide.
Ja sam ostao pri ProCredit (imao sam nekih problema sa Paypal-om,sad je sve ok).
Kod njih je ebanking 1km mjesecno + 1km odrzavanje racuna(to se svugdje placa).
Kartica koju ja imam je Visa Elcetron,debitna,nisam stalno zaposlen,sam stavljam sredstva na racun.
A sto se tice primanja sredstava na karticu preko PayPal-a,jos nismo u tim vodama.
Onih 1.95$ nam legne na karticu al to je direkt od PayPal-a,
svak drugi ko proba da nam uplati ce biti kulturno odbijen.
Znam sa RFB ima varijantu provjeranja stanja racuna preko SMS za stanovnistvo,ebank ide samo za pravna lica.
Unicredit ima ebank i za stanovnistvo al je oko 6km mjesecno.
Za ostale nisam siguran kako ide.
Ja sam ostao pri ProCredit (imao sam nekih problema sa Paypal-om,sad je sve ok).
Kod njih je ebanking 1km mjesecno + 1km odrzavanje racuna(to se svugdje placa).
Kartica koju ja imam je Visa Elcetron,debitna,nisam stalno zaposlen,sam stavljam sredstva na racun.
A sto se tice primanja sredstava na karticu preko PayPal-a,jos nismo u tim vodama.
Onih 1.95$ nam legne na karticu al to je direkt od PayPal-a,
svak drugi ko proba da nam uplati ce biti kulturno odbijen.
- scooter21ba
#278 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
hoce naravnoBobi wrote:Eno, "refund" mi pare..samo je pitanje hocel to leci na karticu?
-
d2
#279 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
prebacice meni na karticuBobi wrote:Eno, "refund" mi pare..samo je pitanje hocel to leci na karticu?
- Alfons Kauders
#280 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ne sikiraj se, meni ce...d2 wrote:prebacice meni na karticuBobi wrote:Eno, "refund" mi pare..samo je pitanje hocel to leci na karticu?
- shiljak
#281 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
evo meni dosloAlfons Kauders wrote:ne sikiraj se, meni ce...d2 wrote:prebacice meni na karticuBobi wrote:Eno, "refund" mi pare..samo je pitanje hocel to leci na karticu?
- shiljak
#282 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
jel ovo svaki mjesec te na racunu zakinu 2km kod rf banke? Evo doso mi izvjestaj kuci 
- texel
#283 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
možeš li skeinrati taj dio, da vidim?shiljak wrote:jel ovo svaki mjesec te na racunu zakinu 2km kod rf banke? Evo doso mi izvjestaj kuci
znaš li slučajno kad će moći primanje love preko paypala u BiH?
-
Eborg
#284 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
I mene to interesuje...Je li do nas ili do njih?texel wrote:možeš li skeinrati taj dio, da vidim?shiljak wrote:jel ovo svaki mjesec te na racunu zakinu 2km kod rf banke? Evo doso mi izvjestaj kuci
znaš li slučajno kad će moći primanje love preko paypala u BiH?
Mozhda kakvu peticiju pokrenuti?Moglo bi se milion biznisa pokrenuti ako bi se to omogucilo...
-
Kjajević Majko
#285 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
A šta biste vi da banka održava račun i šalje besplatno izvještaje?
Ovo je stvarno vrh!
Ovo je stvarno vrh!
- texel
#286 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
pa druze, valjda covjek misli na dodatnih 2,00 KM za paypal, pored tih 2,00 KM za odrzavanje racuna!Kjajević Majko wrote:A šta biste vi da banka održava račun i šalje besplatno izvještaje?
Ovo je stvarno vrh!
- lord-executioner
#287 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Iz Britanije meni se nikada nije desilo da posiljka dodje iza 14 dana. Jesi li siguran da nije u pitanju americki ebay.com? Vrijeme slanja o kojemu sam pricao odnosi se na ebay.co.uk, odnosno, konkretno, na robu iz UK.d2 wrote:iako je ocito da se razumijes u to sto pricas ispravicu te u vezi roka isporuke, meni je posiljka dosla nakon 19 dana, prijatelj koji cesto narucuje takodje kaze da obicno dodje nakon 20 dana.lord-executioner wrote:Bez obzira na vrijednost, roba stize za maksimalno 14 dana. Ako ti jos nije stigla, ulozi zalbu na PayPalu; nadjes Resolution Center, pokrenes Dispute ( mora to prvo ) i upises broj transakcije koji ti je u PayPal history-ju za tu narudzbu. Onda upises razloge ( roba nije stigla ), a onda, nakon sto si pokrenuo dispute, odmah pokrenes i Claim; u tom slucaju, PayPal analisti ce ispitati to sve, a posto prodavac ima samo potvrdu iz poste, a ne i tracking number ( ako sam te dobro shvatio ) koji se dobije kad se salje sa Recorded Delivery ili DHL-om, unutar mjesec dana dobit ces siguran povrat novca, jer ga PayPal uzima od prodavca prinudno i refundira tebi.Bobi wrote:E-bay, prodavac 100 % pozitivan iz GB,vrijednost 60-tak KM, poslao na fax potvrdu o slanju posiljke iz poste, evo vec 45 dana nista...neko mahno, ili nashi ili shvabe
.
A pazi, ako je u pitanju tehnicka roba ili nesto slicno, ima prodavaca i na ebay.co.uk koji salju iz, recimo, Azije, mada se takvi lako prepoznaju po truba feedbacku ili po zalbama kupaca iz Britanije, takodjer u feedbacku.
-
d2
#288 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ovo sve sto sam narucivao je iz usa, i to uglavnom hong kong tj kina, evo usb stickove jos cekam, 21 dan...
- lord-executioner
#289 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
To je vec drugo, u tom slucaju 20 i vise dana se cini opravdanim. Nadam se da ne narucujes stickove od 8+ gb, jer ces se razocaratid2 wrote:ovo sve sto sam narucivao je iz usa, i to uglavnom hong kong tj kina, evo usb stickove jos cekam, 21 dan...
- Mahalac
#290 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Par pitanja:
-Pay Pal je primio moju master card/kreditnu RFB ali nemam prijavljeno e-bankarstvo na njoj niti imam tekuci racun u istoj banci, da li to znaci da mi transakcija ako budem htio jednu nece uspjeti, tj kada bude trebalo da platim nece fercerati.
-Jeli ja moram prvo prebaciti lovu (otici u banku) dat nalog na uplatu s kartice na Paypal ili samo dam nalog Paypalu pa oni kontaktiraju RF Banku koja uradi transakciju. (Ne zelim da mi iko prebacuje sa svog PP na moj PP)
-Koliko kosta ta transakcija, gdje se prikazuje i kako konvertuju valutu ako je kreditna KM kartica, s obzirom da je sve na e-bayu izrazeno u US$.
-Jeli moguce ako hocu da narucim i platim svojim Paypalom ali na drugu adresu (recimo kao poklon) ili Paypal automatski daje adresu onu moju pod kojom sam se registrirao?
-Hoce li zavrnuti ovi nasi kakvu carinu ako narucim recimo neku manju elektroniku/dio...
i posljednje
-Vrijedi li ovo sve truda

vrlo konkretno, molim konkretne odgovore.hvala
-Pay Pal je primio moju master card/kreditnu RFB ali nemam prijavljeno e-bankarstvo na njoj niti imam tekuci racun u istoj banci, da li to znaci da mi transakcija ako budem htio jednu nece uspjeti, tj kada bude trebalo da platim nece fercerati.
-Jeli ja moram prvo prebaciti lovu (otici u banku) dat nalog na uplatu s kartice na Paypal ili samo dam nalog Paypalu pa oni kontaktiraju RF Banku koja uradi transakciju. (Ne zelim da mi iko prebacuje sa svog PP na moj PP)
-Koliko kosta ta transakcija, gdje se prikazuje i kako konvertuju valutu ako je kreditna KM kartica, s obzirom da je sve na e-bayu izrazeno u US$.
-Jeli moguce ako hocu da narucim i platim svojim Paypalom ali na drugu adresu (recimo kao poklon) ili Paypal automatski daje adresu onu moju pod kojom sam se registrirao?
-Hoce li zavrnuti ovi nasi kakvu carinu ako narucim recimo neku manju elektroniku/dio...
i posljednje
-Vrijedi li ovo sve truda
- lord-executioner
#291 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
-sto se tice prve stavke, bitno je imati karticni racun, dakle moci poloziti novac na karticu, nije bitno za e-bankarstvo, karticni racun je svakako ujedno i tekuci
-ako je u pitanju koristenje paypal-a za shopping, dovoljno je poloziti novac na karticu u banci, a onda, ukoliko placas paypalom pri online shoppingu, samo prilikom placanja upisujes mail i sifru sa kojim si registrovan na paypal-u, nikakvi drugi nalozi nisu potrebni, paypal sam povuce sa kartice i napravi transakciju, nema potrebe za prebacivanjem novca sa kartice na paypalov racun, u BiH se to svakako jos uvijek ne moze raditi
-paypal naplacuje skromnu naknadu ( barem sam je ja tako dozivio ) od 3 % + 30 centi za svaku transakciju, sva placanja obavljena preko paypala prikazuju se u paypal history-ju i na izvodu kojeg dobijes iz banke, konverzija se radi automatski prilikom placanja, i cini mi se da je tu u pitanju trosak od par feninga
-paypal uvijek daje adresu s kojom si registriran ( tzv. billing i shipping adress mora biti isto ), jer je to ujedno i nacin da se sprijece prevare, tako da, koliko ja znam, nije moguce mijenjati tu adresu
-nasi carinici nasumicno otvaraju pakete ako su malo veci ( npr. paket ili kovertu velicine jednog ili dva DVD-a ne otvaraju, ali paket ili kovertu debljine, recimo 4-5 DVD-ova ponekad da, iako ne uvijek ), medjutim samo placanje ili oslobadjanje od carine je ovisno o vrsti robe, tehnicka roba podlijeze carini, iako mislim da nece biti ocarinjen neki sitniji dio, ili npr. USB stick. Ako pak narucis iPod, ili mobitel, ili bilo sta cemu je vrijednost visa od zanemarljive ( zanemarljiva je do nekih pedesetak KM, mislim ), carine ce sigurno biti.
Sto se tice pitanja vrijedi li sve truda, realno, nije u pitanju nikakav narociti trud. Sistem je jednostavan da ne moze biti jednostavniji: stavis pare na karticu, nadjes sta hoces kupiti, kliknes plati, upises mail i sifru, i cekas da ti dodje. Ja najvise narucujem filmove i serije sa eBay-a i Amazona, rjedje neke druge stvari, i u odnosu na cijenu originalnih DVDova ovdje, vani su bagatela, meni se licno isplati.
Evo izvadak iz zakona sta podlijeze oslobadjanju od carine:
* Roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije
* Roba namijenjena za potrebe slijepih osoba
* Roba namijenjena za potrebe drugih hendikepiranih osoba
* Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i poštanskim paketima
* Razni dokumenti i predmeti
* Uzorci robe zanemarljive vrijednosti
* Pošiljke koje se šalju organizacijama i koje štite autorska prava ili prava industrijskog i komercijalnog patenta
* Roba koja se uvozi u svrhu pretraga, analize ili testiranja
* Počasna odlikovanja, nagrade i darovi
* Obrazovni, naučni i kulturološki materijali, naučni instrumenti i aparati
* Laboratorijske životinje i biološke i kemijske materije namijenjene za istraživanje
* Terapeutske supstance ljudskog porijekla i reagensi za određivanje krvnih grupa i tipova tkiva
* Farmaceutski proizvodi koji se koriste na međunarodnim sportskim manifestacijama
* Lijekovi za osobnu uporabu
* Roba koja se uvozi povodom vjenčanja
* Školski materijal
uh, ovako...Mahalac wrote:Par pitanja:
i posljednje
-Vrijedi li ovo sve truda![]()
-sto se tice prve stavke, bitno je imati karticni racun, dakle moci poloziti novac na karticu, nije bitno za e-bankarstvo, karticni racun je svakako ujedno i tekuci
-ako je u pitanju koristenje paypal-a za shopping, dovoljno je poloziti novac na karticu u banci, a onda, ukoliko placas paypalom pri online shoppingu, samo prilikom placanja upisujes mail i sifru sa kojim si registrovan na paypal-u, nikakvi drugi nalozi nisu potrebni, paypal sam povuce sa kartice i napravi transakciju, nema potrebe za prebacivanjem novca sa kartice na paypalov racun, u BiH se to svakako jos uvijek ne moze raditi
-paypal naplacuje skromnu naknadu ( barem sam je ja tako dozivio ) od 3 % + 30 centi za svaku transakciju, sva placanja obavljena preko paypala prikazuju se u paypal history-ju i na izvodu kojeg dobijes iz banke, konverzija se radi automatski prilikom placanja, i cini mi se da je tu u pitanju trosak od par feninga
-paypal uvijek daje adresu s kojom si registriran ( tzv. billing i shipping adress mora biti isto ), jer je to ujedno i nacin da se sprijece prevare, tako da, koliko ja znam, nije moguce mijenjati tu adresu
-nasi carinici nasumicno otvaraju pakete ako su malo veci ( npr. paket ili kovertu velicine jednog ili dva DVD-a ne otvaraju, ali paket ili kovertu debljine, recimo 4-5 DVD-ova ponekad da, iako ne uvijek ), medjutim samo placanje ili oslobadjanje od carine je ovisno o vrsti robe, tehnicka roba podlijeze carini, iako mislim da nece biti ocarinjen neki sitniji dio, ili npr. USB stick. Ako pak narucis iPod, ili mobitel, ili bilo sta cemu je vrijednost visa od zanemarljive ( zanemarljiva je do nekih pedesetak KM, mislim ), carine ce sigurno biti.
Sto se tice pitanja vrijedi li sve truda, realno, nije u pitanju nikakav narociti trud. Sistem je jednostavan da ne moze biti jednostavniji: stavis pare na karticu, nadjes sta hoces kupiti, kliknes plati, upises mail i sifru, i cekas da ti dodje. Ja najvise narucujem filmove i serije sa eBay-a i Amazona, rjedje neke druge stvari, i u odnosu na cijenu originalnih DVDova ovdje, vani su bagatela, meni se licno isplati.
Evo izvadak iz zakona sta podlijeze oslobadjanju od carine:
* Roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije
* Roba namijenjena za potrebe slijepih osoba
* Roba namijenjena za potrebe drugih hendikepiranih osoba
* Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i poštanskim paketima
* Razni dokumenti i predmeti
* Uzorci robe zanemarljive vrijednosti
* Pošiljke koje se šalju organizacijama i koje štite autorska prava ili prava industrijskog i komercijalnog patenta
* Roba koja se uvozi u svrhu pretraga, analize ili testiranja
* Počasna odlikovanja, nagrade i darovi
* Obrazovni, naučni i kulturološki materijali, naučni instrumenti i aparati
* Laboratorijske životinje i biološke i kemijske materije namijenjene za istraživanje
* Terapeutske supstance ljudskog porijekla i reagensi za određivanje krvnih grupa i tipova tkiva
* Farmaceutski proizvodi koji se koriste na međunarodnim sportskim manifestacijama
* Lijekovi za osobnu uporabu
* Roba koja se uvozi povodom vjenčanja
* Školski materijal
-
d2
#292 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
hmm 8 GB je, evo bas cu probatilord-executioner wrote:To je vec drugo, u tom slucaju 20 i vise dana se cini opravdanim. Nadam se da ne narucujes stickove od 8+ gb, jer ces se razocaratid2 wrote:ovo sve sto sam narucivao je iz usa, i to uglavnom hong kong tj kina, evo usb stickove jos cekam, 21 dan...Ja sam narucio stick od 8 gb, i na njega moze stati svega 2 gb, a stari je sav odusevljen iz Kine donio stick od 32 gb. Stvarni kapacitet je bio - 15 megabajta!
sve ok ...
hmmm u pravu si ti, radio je 2 dana i sada nema sanse da se bilo sta snimi, ako nista nije bio skup...
elem upozorenje - pazite sta od usb stickova kupujete preko ebaya...
- Mahalac
#293 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Hvala na odgovorima
, još me interesuje gdje se plaća carina kao je ima, jel na pošti ili se mora ići na carinu pa uplatnica, pa na poštu....ustvari kako to izgleda u stvarnom životu. Kolko se mora hodati i obilaziti institucija.
trebal rodni list ne stariji od 6mj.
- lord-executioner
#294 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Koliko znam od jarana, carina se placa na posti prilikom preuzimanja posiljke, i to nije narocita procedura, ali s druge strane, meni nisu nista carinili, tako da nemam licnog iskustvaMahalac wrote:Hvala na odgovorima, još me interesuje gdje se plaća carina kao je ima, jel na pošti ili se mora ići na carinu pa uplatnica, pa na poštu....ustvari kako to izgleda u stvarnom životu. Kolko se mora hodati i obilaziti institucija.
-
latinalover
#295 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
evo sam se logovao i linkovao karticu i glupan umjesto da cekam tri dana da dobije 4 digit code, ja odmah poceh upisivati..milsio treba onaj s kartice..tri puta uspisah i banovase karticu...
sta cu sad?
ima li ko upucen?
njima poslaah poruku ne odgovaraju
unaprijed hvala
sta cu sad?
ima li ko upucen?
unaprijed hvala
- Drvosjeca iz Dejcica
#296 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Uzmi od banke potvrdu/ ugovor za karticu i posalji faksom ili mailom.latinalover wrote:evo sam se logovao i linkovao karticu i glupan umjesto da cekam tri dana da dobije 4 digit code, ja odmah poceh upisivati..milsio treba onaj s kartice..tri puta uspisah i banovase karticu...
sta cu sad?
ima li ko upucen?
unaprijed hvala
-
latinalover
#297 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
to sam sredio..javili su se i kartica ponovo enabled...
a kupio sam robu u vrijednosti od 26 KM, medjutim na racunu mi fali 46KM...znam da su skinuli1,95$(nek je 3,5KM)...ali gdje ostalih 16-ak marki ode..niuje valjda to njihova provizija...
tolka je provizija kod westerna
a kupio sam robu u vrijednosti od 26 KM, medjutim na racunu mi fali 46KM...znam da su skinuli1,95$(nek je 3,5KM)...ali gdje ostalih 16-ak marki ode..niuje valjda to njihova provizija...
-
d2
#298 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
sacekaj da prodje par dana, kada placac preko paypala oni uzmu koliko treba i onda rezervisu nekakve pare, uglavnom u jednom momentu izgleda kao da ti fali para ali kasnije bude ok (za par dana)latinalover wrote:to sam sredio..javili su se i kartica ponovo enabled...
a kupio sam robu u vrijednosti od 26 KM, medjutim na racunu mi fali 46KM...znam da su skinuli1,95$(nek je 3,5KM)...ali gdje ostalih 16-ak marki ode..niuje valjda to njihova provizija...tolka je provizija kod westerna
-
latinalover
#299 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
mislis rezervisu pare s mog racuna, i nakon par dana mi ponovo poloze na racun?d2 wrote:sacekaj da prodje par dana, kada placac preko paypala oni uzmu koliko treba i onda rezervisu nekakve pare, uglavnom u jednom momentu izgleda kao da ti fali para ali kasnije bude ok (za par dana)latinalover wrote:to sam sredio..javili su se i kartica ponovo enabled...
a kupio sam robu u vrijednosti od 26 KM, medjutim na racunu mi fali 46KM...znam da su skinuli1,95$(nek je 3,5KM)...ali gdje ostalih 16-ak marki ode..niuje valjda to njihova provizija...tolka je provizija kod westerna
napisi pls, da znamo svi za ubuduce.....jer jbg nije im valjda transfer novca 16KM...
- alica.k
#300 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
jel zna neko ima li nekome kome se mogu zaliti jer mi traze 50KM carine na nesto sto kosta 36KM?