Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
jennisjoplin

#276 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by jennisjoplin »

100_KA wrote:@ jennisjoplin

ma ne uzimam k srcu al se zna od uvijek jos iz prijeratnih vremena, ja za svog staza od 20 godina voznje nikad udesa nikad prekoracenja nikad voznje u pijanom stanju nikad naplacene kazne za bilo kakav prekrsaj, ida ne nabrajam vise uglavnom se vrlo dobro zna da kroz naseljeno mjesto ako drukcije ili znakom nije propisano voznja se ogranicava na 40 km/h,
nek izadje na ulicu i pita prvog drota pa nek provjeri ako ne zna
halo smiri malo dozivljaj, polagan vozački isapit (kao i fotografija i film) na radnoj akciji Saava 66 i Sava 68. sad vidis iskustvo kao i tvoje. pusti mlade hormone ovdje na postu, neka pisu, nemaju oni veze sa mozgom sto im se prica. 'ebote kao da im je veza gizice i mozga udaljena ko zna koliko svjetlosnih godina. shvatit ce oni kada ih klepi po glavi (ako je u međuvremenu ne izgube :( ) :?
Kjajević Majko

#277 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Kjajević Majko »

jennisjoplin

#278 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by jennisjoplin »

hajde malo prođite skenderijom (gdje je kamera za brzinu) pa primjenite pravila pa javite sto ste utvrdili u gradivu, mere ? :thumbup:
VR6

#279 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by VR6 »

jennisjoplin wrote:hajde malo prođite skenderijom (gdje je kamera za brzinu) pa primjenite pravila pa javite sto ste utvrdili u gradivu, mere ? :thumbup:
Ne razumijes dio u kojem pise "osim ako saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno"?!

I btw, to na skenderiji nije kamera, samo pokazuje brzinu.

Pun ovaj forum nekih diletanata... :-?
Kjajević Majko

#280 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Kjajević Majko »

jennisjoplin wrote:hajde malo prođite skenderijom (gdje je kamera za brzinu) pa primjenite pravila pa javite sto ste utvrdili u gradivu, mere ? :thumbup:
Tamo je ograničenje 40km/h zbog škole, na raskrsnici ograničenje prestaje. Prati znakove i znaj da kamere ne opraštaju dugo žuto. :D
amrica

#281 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by amrica »

to nije Skenderija, nego Terezija, Skenderija pocinje od Skenda i ide do Drvenije.

I tu gotovo svaki dan ima policije, ili blizu Skenda ili na Vrbanji.

Malo off topic, ali to je najgluplje rjesenje koje je napravljeno poslije rata, izgradjene 4 trake za aute, sa plocnikom izmedju sirine bar 1m, dupla setnica uz Miljacku, sirine 4-5m, a za ucenike osnovne skole ostavljen plocnik sirine 40-50 cm, i djeca, k'o djeca, trce ulicom.
jennisjoplin

#282 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by jennisjoplin »

VR6 wrote:
Ne razumijes dio u kojem pise "osim ako saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno"?!

I btw, to na skenderiji nije kamera, samo pokazuje brzinu.

Pun ovaj forum nekih diletanata... :-?
a majke ti kako mjeri brzinu, btw diletanTu, ako nije Kamera?. nije kamera ono sto pravi slike ( PA MAKAR I TVOJ REG BROJ :evil: ) NEGO I DRUGI UREĐAJI KOJI MJERNE :run:
dimu

#283 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by dimu »

100_KA wrote:uglavnom se vrlo dobro zna da kroz naseljeno mjesto ako drukcije ili znakom nije propisano voznja se ogranicava na 40 km/h,
u kojoj ti drzavi zivis ?

u naselju je ogranicenje 60, osim ako nema drugi znak, znaci moze bit i 30 i 40 i 80 zavisi od lokacije i ceste...

bas si iskusan vozac cim toliko godina vozis a uvjeravas ljude da je 40 ogranicenje u gradu :lol:
slavkoimamodilera

#284 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by slavkoimamodilera »

Od zakona koji je vrijedio u SFRJ, preko entitetskih, pa do posljednjeg drzavnog, trenutno vazeceg, u svakom, ali u SVAKOM je ogranicenje u gradu uvijek bilo 60 km/h.... naravno uz dodatak, "ako nije drugacije odredjeno saobracajnim znakom".... ;-)

U HR su to spustili na 50 km/h recimo, sto je pravilo i u mnogim EU zemljama... :wink:
Neelix

#285 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Neelix »

jennisjoplin wrote: a majke ti kako mjeri brzinu, btw diletanTu, ako nije Kamera?. nije kamera ono sto pravi slike ( PA MAKAR I TVOJ REG BROJ :evil: ) NEGO I DRUGI UREĐAJI KOJI MJERNE :run:
brzinu mjeri radar ;)

a na znaku gdje je ogranicenje 40, ispod ti pise (U NAREDNIH 150 METARA) procitaj ;)
jennisjoplin

#286 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by jennisjoplin »

Neelix wrote:
jennisjoplin wrote: a majke ti kako mjeri brzinu, btw diletanTu, ako nije Kamera?. nije kamera ono sto pravi slike ( PA MAKAR I TVOJ REG BROJ :evil: ) NEGO I DRUGI UREĐAJI KOJI MJERNE :run:
brzinu mjeri radar ;)

a na znaku gdje je ogranicenje 40, ispod ti pise (U NAREDNIH 150 METARA) procitaj ;)
sorry, znaci radar na aerodromu sarajevo mjeri brzinu havajona dok slece ili uzlece, hvala na poduci :(
karanana

#287 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

jennisjoplin wrote:
Neelix wrote:
brzinu mjeri radar ;)

sorry, znaci radar na aerodromu sarajevo mjeri brzinu havajona dok slece ili uzlece, hvala na poduci :(
mozda mjeri i brzinu a mozda i ne mjeri, ali radar na aerodromu radi na istom principu kao i saobracajni radar. u svakom slucaju, radar nije kamera i uopste ne radi na principu kamere.
bpsang

#288 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by bpsang »

VR6 wrote:Ja kad sam polagao bilo 60 km/h, ev i sad pogledah u zakonu koji ja imam (neki iz 2005) i pise: Član 43 - "Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km na sat, osim ako prometnim znakom nije drugačije određeno." Sad trci kod prvog drota pa utvrdi gradivo :D
upravu si ti 100%, ja kad sam polagao vozacki takav zakon nije bio na snazi, ali se ipak moras sloziti sa cinjenicom da ni kroz jedno naselje nema znaka koji ogranicava brzinu na 60 km/h nego bas suprotno 40 km/h,velika je to brzina jer kroz grad na potezu od C.Vile pa do kruznog toka na Ilidi ogranicenje je 60 km/h, e sad samo zamisli kako bi to izgledalo npr. da kroz A.Polje bude dozvoljena brzina kretanja na 60km/h gdje djeca malo pa sad pretrcavaju ulicu i gdje se narod seta sa svojom djecom, trotoarom tik uz ulicu na kojoj jure automobili brzinom od 60km/h

Perfidno i glupo
bpsang

#289 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by bpsang »

dimu wrote:
100_KA wrote:uglavnom se vrlo dobro zna da kroz naseljeno mjesto ako drukcije ili znakom nije propisano voznja se ogranicava na 40 km/h,
u kojoj ti drzavi zivis ?

u naselju je ogranicenje 60, osim ako nema drugi znak, znaci moze bit i 30 i 40 i 80 zavisi od lokacije i ceste...

bas si iskusan vozac cim toliko godina vozis a uvjeravas ljude da je 40 ogranicenje u gradu :lol:
o cemu ti pricas prvo procitaj tekst pa se javi za diskusiju
slavkoimamodilera

#290 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

100_KA wrote:
VR6 wrote:Ja kad sam polagao bilo 60 km/h, ev i sad pogledah u zakonu koji ja imam (neki iz 2005) i pise: Član 43 - "Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km na sat, osim ako prometnim znakom nije drugačije određeno." Sad trci kod prvog drota pa utvrdi gradivo :D
upravu si ti 100%, ja kad sam polagao vozacki takav zakon nije bio na snazi, ali se ipak moras sloziti sa cinjenicom da ni kroz jedno naselje nema znaka koji ogranicava brzinu na 60 km/h nego bas suprotno 40 km/h,velika je to brzina jer kroz grad na potezu od C.Vile pa do kruznog toka na Ilidi ogranicenje je 60 km/h, e sad samo zamisli kako bi to izgledalo npr. da kroz A.Polje bude dozvoljena brzina kretanja na 60km/h gdje djeca malo pa sad pretrcavaju ulicu i gdje se narod seta sa svojom djecom, trotoarom tik uz ulicu na kojoj jure automobili brzinom od 60km/h

Perfidno i glupo
Vidi druze... mislim da si ti malo neke stvari pogresno skontao... u gradu nema potrebe da stoji ogranicenje 60 bilo gdje... jer se podrazumijeva da su vozaci upoznati sa zakonom i sa ogranicenjem brzine koje vrijedi u gradu (tj. naseljenom mjestu kako ga zakon definise)... tek ako postoji potreba (radi skole ili necega slicnog) onda se ogranicenje posebno spusta saobracajnim znakom na (najcesce) 40 km/h... i to je ono sto u zakonu stoji "osim ako drugacije nije odredjeno saobracajnim znakom"...
Isto tako, postoji mogucnost da se poveca ogranicenje, ukoliko to dozvoljavaju uvjeti... na odredjenim mjestima po Zagrebu recimo (gdje je dakle ogranicenje 50 km/h za naseljena mjesta) imas ulica (avenija zapravo) gdje je ogranicenje podignuto na 70 ili 80 na sat... jer je takva cesta i to omogucava...

E sad da li je perfidan zakon ili ne, tu vec mozemo raspravljati, ali je tako kako je... ;-)
karanana

#291 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

ali slavko potrebno je povremeno imati znakove iako pretpostavljamo da bi svi trebali to znati bez znakova. mozda ima stranih vozaca koji ne znaju koji su zakoni sto se brzine tice kod nas.
slavkoimamodilera

#292 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

karanana wrote:ali slavko potrebno je povremeno imati znakove iako pretpostavljamo da bi svi trebali to znati bez znakova. mozda ima stranih vozaca koji ne znaju koji su zakoni sto se brzine tice kod nas.
Znaju, znaju... ;-) cim predju granicu ima tabla sa ogranicenjima u naseljenom mjestu (60), na putu rezervisanom za saobracaj motornih vozila (100) i autoputu (130)... ;-)
Znakovi su internacionalni i lako prepoznatljivi i razumljivi, tu zabune nema...

Osim kad prolaze kroz sumsku, pa onda gataju sta je to capajebo i da li se krecu u pravom smijeru,,, :mrgreen:
karanana

#293 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

slavkoimamodilera wrote:
karanana wrote:ali slavko potrebno je povremeno imati znakove iako pretpostavljamo da bi svi trebali to znati bez znakova. mozda ima stranih vozaca koji ne znaju koji su zakoni sto se brzine tice kod nas.
Znaju, znaju... ;-) cim predju granicu ima tabla sa ogranicenjima u naseljenom mjestu (60), na putu rezervisanom za saobracaj motornih vozila (100) i autoputu (130)... ;-)
Znakovi su internacionalni i lako prepoznatljivi i razumljivi, tu zabune nema...

Osim kad prolaze kroz sumsku, pa onda gataju sta je to capajebo i da li se krecu u pravom smijeru,,, :mrgreen:
da budem iskren, ja sam takav znak sa tablom sa raznim ogranicenjima vidio jedino na ulazu u sloveniju. na ulazu u hrvatsku to nisam vidio, a ni na ulazu nazad u bih to nisam vidio. a u sloveniji je postavljen nekih kilometar nakon ulaza (macelj) i tada si vec u brzini i ne mozes sve pohvatati sto pise na tabli.
Neelix

#294 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Neelix »

znam da taj znak ima na ulazu u BiH na granicnom prelazu Crveni Grm
Gray

#295 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Gray »

Ima u u Doljanima i sa naše i sa Hrvatske strane.
karanana

#296 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by karanana »

Gray wrote:Ima u u Doljanima i sa naše i sa Hrvatske strane.
na crveni grm nikad nisam isao. doljani, kamensko i brod...eto vjerovatno ima, a ja ni na jednom nisam primjetio
dimu

#297 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by dimu »

100_KA wrote: ali se ipak moras sloziti sa cinjenicom da ni kroz jedno naselje nema znaka koji ogranicava brzinu na 60 km/h nego bas suprotno 40 km/h,
covjece kad ulazis u naselje pored puta stoji tabla sa imenom naselja

samim tim se podrazumijeva da od te table nastupa naselje i logicno je da nastupa i ogranicenje od 60km/h

40km/h se stavlja ako postoji potreba, ako je recimo skola ili nesto drugo, inace se podrazumijeva da je 60 jer je naselje i nema potrebe da se istice znak

boze dragi treba ti crtat sve

sta je onda sa otvorenom cestom, recimo kad je negdje ogranicenje 50, pa prestaje 50 i nigdje nema znaka za ogranicenje od 100km/h posto se podrazumijeva da je to ogranicenje na takvom putu osim ako nije drugaciji znak postavljen
Neelix

#298 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Neelix »

mislis 80 :D
dimu

#299 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by dimu »

da, ili 100 ako je "put rezervisan za saobracaj motornih vozila"
Kjajević Majko

#300 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....

Post by Kjajević Majko »

dimu wrote:covjece kad ulazis u naselje pored puta stoji tabla sa imenom naselja

samim tim se podrazumijeva da od te table nastupa naselje i logicno je da nastupa i ogranicenje od 60km/h
Tabla s imenom naselja ne znači ograničenje od 60km/h!

Ti si sigurno onaj koji na magistralnom uspori pored svake takve table. :x
Locked