PVC prozori vs drvena stolarija
- chuchumbamayumbe
#276 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ja imam Kontinentalovu drvenu stolariju, skupo plaćena, i svake zime mi se počne dešavati da se hvata kondenz na prozorima, toliko ga se nekada nakupi da počne da se slijeva niz zidove (nemamo klupice). Ne znam šta bi to moglo biti?!
Sumnjam da prozori slabo dihtuju, dapače. Pretpostavljam da razlika spoljašnje i unutarnje temperature stvara kondenz, i to je to.
U toaletu onim sredstvom svake druge godine skinemo plijesan koja se pojavi, pređemo Jupolom koji spriječava rast plijesni, budemo mirni dvije godine, i opet isto.
Jbga, dvoje male djece, mnogo garderobe se suši, koliko god da luftiramo uvijek ima vlage u stanu i to se hvata kao kondenz.
Sumnjam da prozori slabo dihtuju, dapače. Pretpostavljam da razlika spoljašnje i unutarnje temperature stvara kondenz, i to je to.
U toaletu onim sredstvom svake druge godine skinemo plijesan koja se pojavi, pređemo Jupolom koji spriječava rast plijesni, budemo mirni dvije godine, i opet isto.
Jbga, dvoje male djece, mnogo garderobe se suši, koliko god da luftiramo uvijek ima vlage u stanu i to se hvata kao kondenz.
-
eeddiinn
#277 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
A kakvo ti je grijanje, jel ispod svakog prozora ima radijator???
- chuchumbamayumbe
#278 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Da.eeddiinn wrote:A kakvo ti je grijanje, jel ispod svakog prozora ima radijator???
Danas nije toliko hladno vani, imam veša na sušilici, a nema kondenza.
Kada je dnohla vopra nekoliko dana uzastopno onda se taj problem plaho manifestuje.
- van Basten
#279 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ja sam na svom pvc primjetio da mi se kondenz stvara kada su nam žaluzine spuštene do kraja. Čim ih malo dignemo, bar 3cm od donjeg kraja prozora, kondenz se smanji i na kraju sasvim nestane. Slušajnost ili ima neko stručnije objašnjenje?
-
♥ Julianna ♥
#280 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@ chu kako nemas klupice ispod prozora
Prozor i zid u istoj ravni?
- chuchumbamayumbe
#281 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Tako je, postoje ukrasne lajsne na spoju zida i prozora, i to je to. Nismo htjeli stavljati klupice. Napomena, govorimo o unutarnjim klupicama.♥ Julianna ♥ wrote:@ chu kako nemas klupice ispod prozoraProzor i zid u istoj ravni?
- chuchumbamayumbe
#282 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ako ti je ispod radijator, topal zrak bolje grije površinu stakla (nego kada je staklo ispod žaluzine koja služi kao izolator), kondenz brže isparava...van Basten wrote:ja sam na svom pvc primjetio da mi se kondenz stvara kada su nam žaluzine spuštene do kraja. Čim ih malo dignemo, bar 3cm od donjeg kraja prozora, kondenz se smanji i na kraju sasvim nestane. Slušajnost ili ima neko stručnije objašnjenje?
-
eeddiinn
#283 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pa koliko je to debeo zid ako je prozor u istoj ravni??? 
- chuchumbamayumbe
#284 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
A svašta sa vama...prozor je u istoj ravni sa unutarnjim zidom, a vani je limena klupica.
Evo izmjerih, debljina zida je 25cm.
Evo izmjerih, debljina zida je 25cm.
-
♥ Julianna ♥
#285 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Nisam znala da može tako, nisam to vidjela ranije. Al eto upravo zbog tog kondenza možda bi bilo bolje da su klupice ispod.chuchumbamayumbe wrote:Tako je, postoje ukrasne lajsne na spoju zida i prozora, i to je to. Nismo htjeli stavljati klupice. Napomena, govorimo o unutarnjim klupicama.♥ Julianna ♥ wrote:@ chu kako nemas klupice ispod prozoraProzor i zid u istoj ravni?
a i zbog cvijeća
-
eeddiinn
#286 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
- chuchumbamayumbe
#287 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Crveno je pendžer, plavo zid, radijator je zeleni, a sivo je unutrašnjost.
Mogli smo staviti klupice bez problema, ali nismo htjeli.

Uploaded with ImageShack.us
Mogli smo staviti klupice bez problema, ali nismo htjeli.

Uploaded with ImageShack.us
- Hemel
#288 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
...najcesci uzrok stvaranja kondenza kako na prozorima tako i po coskovima a posle se stvaraju gljivice budji ili plijesni koja je jako opasna a posebno napada disajne organe.chuchumbamayumbe wrote:Ja imam Kontinentalovu drvenu stolariju, skupo plaćena, i svake zime mi se počne dešavati da se hvata kondenz na prozorima, toliko ga se nekada nakupi da počne da se slijeva niz zidove (nemamo klupice). Ne znam šta bi to moglo biti?!
@palamuda, sta time dobijes sto okrenes rucicu na oko 80 stepeni? smanjujes dihtovanje, povecavas potrosnju energenata za zagrijavanje a to nam nije cilj.
Provjetravanje i izmjene zraka moze da se vrsi na vise nacina a jedno alternativno je da se u ventilacione otvore ili dimnjacne otvore (tamo gdje su rozete) stavljaju resetke tako da i tu mozemo da odvodimo ustajali zrak. Skracivanje krila vrata za 1-2 cm od poda postize se strujanje zraka u cijelom stanu...it.d. it.d.
-
kazokazo
#289 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
U firmi gdje ja radim u staklima imaju zalizine ... Kad su ih ugradjivali bile su cudo tehnije i nevjerovatno skupe a sad nijedna ne funkcionise, sto je najgore ne mozes ih ni skinut i bacit ...
-
projekt
#290 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Problem stvaranje kondenza su termički(toplotni) mostovi. Drugim riječima spoj hladnog i toplog zraka. Postoji nekoliko različitih tipova toplotnih mostova i mnogo više problema koji zbog njih nastaju. Ja ću spomenuti geometrijske toplotne mostove jer su oni prvenstveno uzrok stvaranju kondenza. Oni nastaju povećanjem površine konstrukcije koja oduzima ili daje toplotu. To su uglavnom spoljne ivice i uglovi kuća, ispusti i terase. Zimi se efekat ovakvog toplotnog mosta najlakše prepozna po pojavi buđi u ćoškovima i na plafonima. Nepropisno termo izolovan zid od cigle/opeke debljine 30 centimetara malterisan spolja i iznutra na spoljnoj temperaturi od -10 stepeni Celzijusovih i unutrašnjoj temperaturi od 20 stepeni Celzijusa ima svega oko 14 stepeni, dok na mestima gde postoji toplotni most padne i na svega 8 stepeni.
Pored geometrijskih toplotnih mostova, postoje i konstrukcijski toplotni mostovi. Oni nastaju zbog različitih toplotnih provodnosti materijala korišćenih u procesu gradnje, kao i propusta prilikom termoizolacionih radova i ugradnje vrata i prozora. Pojavljuju se i kod oštećenih izolacija, na prozorskim daskama i kutijama za roletne, kao i u slučaju kada se prilikom izolatorskih radova površina zida ne obloži temeljno, pa ispod izolatora ostanu rupe i pukotine.
Da ne nabrajam dalje, ovo su prvenstveno uzročnici pojave kondenza. Mislim da kod Vas nije problem u PVC stolariji nego baš u pojavi ovih mostova. A oni se najčešće javljaju ne stručnom ugradnjom stolarije i neadekvatno postavljenom termoizolacijom. Kod Vas se sada javlja kondenz koji kasnije postepeno prelazi u buđ i plijsn.
Evo nekih prijedloga kako da smanite posljedice toplotnih mostova i pojave veće količine kondenza, buđi i plijesni:
- Eliminišimo sve izvore vlage (sušenje rublja, cvijeće, intenzivno tuširanje, kuhanje sa puno pare, itd.),
- obrada unutrašnjih dijelova vanjskih zidova neka bude od materijala koji su prozračni i onemogućavaju pojavu plijesni. To su materijali (malter, krečenje) na bazi kreča. Prije krečenja moramo očistiti plijesan i površine obraditi sa fungicidima,
-ispred svih toplotnih mostova moramo odmaknuti namještaj da vazduh može kružiti,
-obezbijedimo svakodnevno zimsko provjetravanje svih prostora u stanu 1 – 3 puta u trajanju od 2 – 4 minute.
-Postavljanjem kvalitetne toplotne izolacije s vanjske strane možemo izbjeći većinu problema vezanih za toplotne mostove.
-Pozicija prozora u zidu i kvalitetno postavljanje izolacije oko prozora također igra važnu ulogu u izbjegavanju toplotnih mostova.
Nadam se da će Vam ovo bar malo pomoći.
Pored geometrijskih toplotnih mostova, postoje i konstrukcijski toplotni mostovi. Oni nastaju zbog različitih toplotnih provodnosti materijala korišćenih u procesu gradnje, kao i propusta prilikom termoizolacionih radova i ugradnje vrata i prozora. Pojavljuju se i kod oštećenih izolacija, na prozorskim daskama i kutijama za roletne, kao i u slučaju kada se prilikom izolatorskih radova površina zida ne obloži temeljno, pa ispod izolatora ostanu rupe i pukotine.
Da ne nabrajam dalje, ovo su prvenstveno uzročnici pojave kondenza. Mislim da kod Vas nije problem u PVC stolariji nego baš u pojavi ovih mostova. A oni se najčešće javljaju ne stručnom ugradnjom stolarije i neadekvatno postavljenom termoizolacijom. Kod Vas se sada javlja kondenz koji kasnije postepeno prelazi u buđ i plijsn.
Evo nekih prijedloga kako da smanite posljedice toplotnih mostova i pojave veće količine kondenza, buđi i plijesni:
- Eliminišimo sve izvore vlage (sušenje rublja, cvijeće, intenzivno tuširanje, kuhanje sa puno pare, itd.),
- obrada unutrašnjih dijelova vanjskih zidova neka bude od materijala koji su prozračni i onemogućavaju pojavu plijesni. To su materijali (malter, krečenje) na bazi kreča. Prije krečenja moramo očistiti plijesan i površine obraditi sa fungicidima,
-ispred svih toplotnih mostova moramo odmaknuti namještaj da vazduh može kružiti,
-obezbijedimo svakodnevno zimsko provjetravanje svih prostora u stanu 1 – 3 puta u trajanju od 2 – 4 minute.
-Postavljanjem kvalitetne toplotne izolacije s vanjske strane možemo izbjeći većinu problema vezanih za toplotne mostove.
-Pozicija prozora u zidu i kvalitetno postavljanje izolacije oko prozora također igra važnu ulogu u izbjegavanju toplotnih mostova.
Nadam se da će Vam ovo bar malo pomoći.
- pajero
#291 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Svaka cast na objasnjenju! 
- Better Man
#292 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Imam drvenu stolariju i sve ovo što si negativno napisao za istu nisi u pravu i na mom primjeru te mogu demantovati, jer je i danas kao nova i ništa se nije deformisalo i ima odličnu zvučnu izolaciju itd.cuske wrote:Narod misli da je najbolje sto svabo radiE pa nije uvjek tako.
Svebe su izbacili PVC prozore kad je tehnologija proizvodnje tih prozora bila na nuli. Bez vakumskih stakala i alu komora unutar prozora pa se prozor deformisao.
Kazu drvo dise! Kako drvo koje je premazano raznim lakovima, bojama i hemikalijama moze da dise?![]()
![]()
![]()
Drvo ne dise nego truhne vremenom i puno sae vise deformise na suncu nego PVC. Desava se da Laki boja pucaju i drvoje podlozno raznim vremenskim uvjetima gdje i najnoviji rozori kroz 3 godine se deformisu i pocinju da zapinju pilikom otvaranja i zatvaranja. Zvucna izolacija je jedna ka nauli, a o toplotnoj da ne govorim.
Kondenz za koji pricaju stvara se i sa drvenom stolarijom koja ima vakumska stakla. Nije stvar u stolariji stvar je sto ljudi boje jupolom zidove, a ne krečom. To stvara hermetički efekat.
PVC prozori "kvalitetni", a ne ovi kineski za 200KM su mnogo bolji. Kupis prozor sa 7 komora, sa vakumskim staklima 8mm, a ne 1mm po mogucnosti sa foto osjetljivoscu i nemas brige.
Naravno ovi prozori imaju puno kvalitetniju plastiku od one kineske koja se izvitoperi na suncu.
Veće su uštede na grijanju, lijepši su i nakon 10 godina starosti u odnosu na PVC i Što je najbitnije rahat si od zvukova s polja imaš svoj mir.
Mana PVC-a jeste lagana provala ako je riječ o prizemlju! u tom slučaju gelenderi su obavezni!!!!
PVC stolarija pod utiacjem sila kojekakvih pajsera i šarafcigera ova stolarija je poprilično elastična te se otvara bez stvaranja zvukova. Vrijeme potrebno za provaljivanje ove stolarije zavisno je kvaliteta stolarije, al u svakom slučaju je manje vremena nego za metalnu stolariju.
- Hemel
#293 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Nema nista bolje i zdravije od KVALITETNE drvene stolarije. Na trzistu je uvijek bilo dobre i skupe drvene stolarije a na drugoj strani lose i jeftine. Kvalitet drveta, suhoca, broj cvorova, tvornicka obrada... odredjuju kvalitet drvene stolarije.Better Man wrote: Imam drvenu stolariju i sve ovo što si negativno napisao za istu nisi u pravu i na mom primjeru te mogu demantovati, jer je i danas kao nova i ništa se nije deformisalo i ima odličnu zvučnu izolaciju itd.
Danas bi svako da radi stolariju i to u vecim kolicinama tako da ne moze ni ono osnovno da ispostuje.
Ovaj sto kudi drvenu stolariju, mora da je PVC konkurencija o kojoj bi se isto tako moglo nasiroko pisati.
-
sabanss
#294 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ovaj sto kudi drvenu stolariju u zivotu nije vidio kvalitetnu drvenu stolariju. Drvo ima samo jednu manu: skuplje je od plastike. Po svim ostalim parametrima je bolje.Hemel wrote:Nema nista bolje i zdravije od KVALITETNE drvene stolarije. Na trzistu je uvijek bilo dobre i skupe drvene stolarije a na drugoj strani lose i jeftine. Kvalitet drveta, suhoca, broj cvorova, tvornicka obrada... odredjuju kvalitet drvene stolarije.Better Man wrote: Imam drvenu stolariju i sve ovo što si negativno napisao za istu nisi u pravu i na mom primjeru te mogu demantovati, jer je i danas kao nova i ništa se nije deformisalo i ima odličnu zvučnu izolaciju itd.
Danas bi svako da radi stolariju i to u vecim kolicinama tako da ne moze ni ono osnovno da ispostuje.
Ovaj sto kudi drvenu stolariju, mora da je PVC konkurencija o kojoj bi se isto tako moglo nasiroko pisati.
-
kazokazo
#295 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Porediti drvenu stolariju i kvalitetnu Alu ili PVC je kao porediti vinil plocu sa CD om ... Mozda ce ovo neki smatrati bogohuljenjem ali drveni prozori su prevazidjeni ...
-
sabanss
#296 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
PVC se kupuje samo zato sto je jeftin. Drvo, pogotovo aluminij su dosta skuplji tako da... Onima pliceg dzepa ostaje tjesnje da je PVC najbolje rjesenje.kazokazo wrote:Porediti drvenu stolariju i kvalitetnu Alu ili PVC je kao porediti vinil plocu sa CD om ... Mozda ce ovo neki smatrati bogohuljenjem ali drveni prozori su prevazidjeni ...
- Better Man
#297 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Što me nasmija! Vidi se da se nemaš pojma o ćemu pričaš!kazokazo wrote:Porediti drvenu stolariju i kvalitetnu Alu ili PVC je kao porediti vinil plocu sa CD om ... Mozda ce ovo neki smatrati bogohuljenjem ali drveni prozori su prevazidjeni ...
-
kazokazo
#298 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Koliko novih zgrada u sarajevu ima drvene prozore ?Better Man wrote:Što me nasmija! Vidi se da se nemaš pojma o ćemu pričaš!kazokazo wrote:Porediti drvenu stolariju i kvalitetnu Alu ili PVC je kao porediti vinil plocu sa CD om ... Mozda ce ovo neki smatrati bogohuljenjem ali drveni prozori su prevazidjeni ...
- holowey
#299 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
koliko novih zgrada u sarajevu je gradjeno a da se nije ulagalo sto manje da bi se izvuklo sto vise?kazokazo wrote:Koliko novih zgrada u sarajevu ima drvene prozore ?Better Man wrote:Što me nasmija! Vidi se da se nemaš pojma o ćemu pričaš!kazokazo wrote:Porediti drvenu stolariju i kvalitetnu Alu ili PVC je kao porediti vinil plocu sa CD om ... Mozda ce ovo neki smatrati bogohuljenjem ali drveni prozori su prevazidjeni ...
-
kazokazo
#300 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Trenutna stanogradnja u Sa je 10 x kvaltetnija nego prije rata, ali eto ako je u Sa nekvaltetno moze neki drugi grad