Pa to je samo simbolika,to okretanje.Nije mi namjera da branim nešto.Ako to nije radio,ne znači da je to zabranjeno.Ali..nema predaja o plesu i okretanju.
Tekije
-
sour cherry
#276 Re: Tekije
- Towelie
#277 Re: Tekije
To nije potrebno. Covek moze sam zikriti u svojoj sobi mirno sedeci, nece mu to okretanje nista povecati kvalitet zikra.Pa to je samo simbolika,to okretanje.
Znaci, jer je moglo da se desi da to neko drugi uradi, a da on sutnjom odobri. Medjutim, nije ni to.Ako to nije radio,ne znači da je to zabranjeno.
- Towelie
#278 Re: Tekije
I jos jedna stvar me cudi kod sufija, a to je potreba za tekijom. Ako zelite zikriti zar dzamija nije dovoljno dobra?
-
sour cherry
#279 Re: Tekije
Ne radi se o tome.Ne razumiješ me.Stvar je u tome što svaki čovjek ima dušu.I pored tog formalnog zikra,osjetiće potrebu da spominje Boga na svoj način i osjećaće se dobro zbog toga.Da mi o zikru znamo nesto sto on nije znao?
-
sour cherry
#280 Re: Tekije
Ne služi se čajTowelie wrote:I jos jedna stvar me cudi kod sufija, a to je potreba za tekijom. Ako zelite zikriti zar dzamija nije dovoljno dobra?
- Towelie
#281 Re: Tekije
To se sve moze raditi u dzamiji i ne objasnjava potrebu za plesom i okretanjem.Ne radi se o tome.Ne razumiješ me.Stvar je u tome što svaki čovjek ima dušu.I pored tog formalnog zikra,osjetiće potrebu da spominje Boga na svoj način i osjećaće se dobro zbog toga.
-
sour cherry
#282 Re: Tekije
Možda i hoće.Možda će biti opušteniji.Možda mu godi društvo.Možda u tome prepoznaje sklad.To nije potrebno. Covek moze sam zikriti u svojoj sobi mirno sedeci, nece mu to okretanje nista povecati kvalitet zikra
Čekaj malo.Valjda je dozvoljeno sve za šta ne postoji dokaz da je zabranjeno.Hajde dokaži da je to okretanje zabranjeno.Znaci, jer je moglo da se desi da to neko drugi uradi, a da on sutnjom odobri. Medjutim, nije ni to.
- Towelie
#283 Re: Tekije
Mozda, mozda, mozda...Možda i hoće.Možda će biti opušteniji.Možda mu godi društvo.Možda u tome prepoznaje sklad.
Hajmo ovako, ako je dozvoljeno sve za sta nema dokaza da je zabranjeno da li je dozvoljeno u namazu trcati u krug i udarati se po glavi za vreme kijama?Čekaj malo.Valjda je dozvoljeno sve za šta ne postoji dokaz da je zabranjeno.Hajde dokaži da je to okretanje zabranjeno.
- nasa
#284 Re: Tekije
E pa sad, ne mogu dokazati ni da zene ne smiju ucestvovati, a ipak ne ucestvuju 
-
misaoni111
#285 Re: Tekije
Ovo je stvarno fascinantno:
Na web stranici islam-iman postoji fetva...Doslovno ovako kaze: "A zikr riječima Allah Allah ili Hu Hu koji je poznat po Bosni to je novotarija u vjeri a svaka novotarija je zabluda,i zikr na takav način nije bio poznak kod Poslanika alejhi selam i ashaba i naravno da od toga neće se dobiti nagrada i da će to dijelo biti odbijeno kod Allaha"...
A sto se tice sema'a, na Fakultetu islamskih nauka je u utorak, u 15h, tribina o Dzelaluddinu Rumiju, naumpade mi da sam to vidio na stranici rijaseta najavljeno, pa eto, ako koga zanima...
Na web stranici islam-iman postoji fetva...Doslovno ovako kaze: "A zikr riječima Allah Allah ili Hu Hu koji je poznat po Bosni to je novotarija u vjeri a svaka novotarija je zabluda,i zikr na takav način nije bio poznak kod Poslanika alejhi selam i ashaba i naravno da od toga neće se dobiti nagrada i da će to dijelo biti odbijeno kod Allaha"...
A sto se tice sema'a, na Fakultetu islamskih nauka je u utorak, u 15h, tribina o Dzelaluddinu Rumiju, naumpade mi da sam to vidio na stranici rijaseta najavljeno, pa eto, ako koga zanima...
Last edited by misaoni111 on 14/12/2013 23:21, edited 1 time in total.
- nemampojma0
#286 Re: Tekije
Ebu Derda r.a. prenosi da je Bozji Poslanik a.s. pitao ashabe: "Hocete li da vas obavjestim o necemu sto je bolje od svih djela,najdraze Allahu dz.s. i koje ce vam podici deredzu na Ahiretu,koje je vrijednije od zlata i srebra koje se potrosi u ime Allaha dz.s. i koje je bolje od borbe na Bozijem putu,pa na tom putu ubiti ili biti ubijen?" Ashabi rekose da bi volili znati koji je to posao,pa im je on rekao: "Zikr-velicanje Allaha dz.s.".
Poslanik a.s. kaze: "Ako sebe budes zauzeo zikrom meleki ce se s tobom rukovati u krevetu u kome ga cinis,a isto tako i na putu." U tom smislu on dalje kaze: "Mufred ide daleko naprijed",a na upit ashaba ko je mufred,odgovara: "To je onaj koji je se maksimalno posvetio zikru".
Ibn Abbas r.a.je rekao: "Dzenet ima osam kapija,a jedna od njih je namjenjena iskljucivo za one koji su bili zauzeti zikrom."
Poslanik a.s. u jednom hadisu kaze: "Osoba koja stalno cini zikr je zasticena od licemjerstva u vjeri".
Tirmizija Hakim pise: "Zikr osvjezava srce i uljepsava ga.Srce koje je liseno zikra postaje tvrdo i hladno,prouzrokuje krajnje vrucu atmosferu od pozude koja ga savladava i tako postaje baza pozude i grijeha.Svi dijelovi tijela su skloni ukocenosti,krutosti i odbojnosti spram pokornosti Allahu dz.s.,a ako pokusas da im ukazes na besmislenost takvog stava,oni se povlace kao hladni sumski mir,koji moze biti samo najava sumskog pozara".
Jahja ibn Muaz r.a. je u svojoj dovi govorio: "Moj Boze,noc nije dobra ako nije provedena u komunikaciji i vezi s Tobom,ni dan nije dobar ni ugodan ukoliko nije proveden u pokornosti Tebi,ni zivot na ovom svijetu nije ugodan bez zikra i velicanja Tvog imena,ni Ahiret nije dobar ukoliko nema Tvog oprosta,niti je dobar Dzenet ako Te ne budem vidio."
Poslanik a.s. kaze: "Ako sebe budes zauzeo zikrom meleki ce se s tobom rukovati u krevetu u kome ga cinis,a isto tako i na putu." U tom smislu on dalje kaze: "Mufred ide daleko naprijed",a na upit ashaba ko je mufred,odgovara: "To je onaj koji je se maksimalno posvetio zikru".
Ibn Abbas r.a.je rekao: "Dzenet ima osam kapija,a jedna od njih je namjenjena iskljucivo za one koji su bili zauzeti zikrom."
Poslanik a.s. u jednom hadisu kaze: "Osoba koja stalno cini zikr je zasticena od licemjerstva u vjeri".
Tirmizija Hakim pise: "Zikr osvjezava srce i uljepsava ga.Srce koje je liseno zikra postaje tvrdo i hladno,prouzrokuje krajnje vrucu atmosferu od pozude koja ga savladava i tako postaje baza pozude i grijeha.Svi dijelovi tijela su skloni ukocenosti,krutosti i odbojnosti spram pokornosti Allahu dz.s.,a ako pokusas da im ukazes na besmislenost takvog stava,oni se povlace kao hladni sumski mir,koji moze biti samo najava sumskog pozara".
Jahja ibn Muaz r.a. je u svojoj dovi govorio: "Moj Boze,noc nije dobra ako nije provedena u komunikaciji i vezi s Tobom,ni dan nije dobar ni ugodan ukoliko nije proveden u pokornosti Tebi,ni zivot na ovom svijetu nije ugodan bez zikra i velicanja Tvog imena,ni Ahiret nije dobar ukoliko nema Tvog oprosta,niti je dobar Dzenet ako Te ne budem vidio."
- nasa
#287 Re: Tekije
Čekaj malo.Valjda je dozvoljeno sve za šta ne postoji dokaz da je zabranjeno.Hajde dokaži da je to okretanje zabranjeno
Bas tako, prije ce biti da je zabranjeno sve za sta na neki od nacina ne mozemo naci potvrdu da je dozvoljeno....obrnuto cherry....Hajmo ovako, ako je dozvoljeno sve za sta nema dokaza da je zabranjeno da li je dozvoljeno u namazu trcati u krug i udarati se po glavi za vreme kijama?
-
sour cherry
#288 Re: Tekije
@Towelie
Pa eto navela sam ti četiri moguća razloga.Ima ih mnogo.Pitaj ljude koji idu u tekiju.Ja samo navodim moguće razloge i ne tvrdim da znam sve.Konkretno,reći ću ti kad se vratim iz tekije inshaAllah.
Pa eto navela sam ti četiri moguća razloga.Ima ih mnogo.Pitaj ljude koji idu u tekiju.Ja samo navodim moguće razloge i ne tvrdim da znam sve.Konkretno,reći ću ti kad se vratim iz tekije inshaAllah.
Ma daj,molim te.Namaz ima jasnu proceduru koja se ne smije narušiti.Uostalom,sufije obavljaju namaz isto kao i drugi,samo što se oni vole okupljati radi zajedničkog zikra.Hajmo ovako, ako je dozvoljeno sve za sta nema dokaza da je zabranjeno da li je dozvoljeno u namazu trcati u krug i udarati se po glavi za vreme kijama?
Last edited by sour cherry on 14/12/2013 23:26, edited 1 time in total.
- nemampojma0
#289 Re: Tekije
Stvarno ovi ahmaci sa svojim ahmaklucima ne daju rahtluka covjeku,vids ti kako on buba,udarati se po glavi na kijamu,pa nauci sta je zabranjeno raditi u namazu i ne pokusavaj praviti neke usporedbe koje su neodrzive.Naravno da pametan covjek zna,da ako je u namazu zabranjeno cupkati prostirku ispod sebe,nece ocekivati da nesto poput "udaranja po glavi" bude posebno istaknuti i zabranjeno.Aman Allah.
- Towelie
#290 Re: Tekije
Eto i nasa ti je odgovorila. Sto se ibadeta tice, zabranjeno je sve ono sto nema dokaza da je dozvoljeno.
Nisi razumeo poentu mog posta.Stvarno ovi ahmaci sa svojim ahmaklucima ne daju rahtluka covjeku,vids ti kako on buba,udarati se po glavi na kijamu,pa nauci sta je zabranjeno raditi u namazu i ne pokusavaj praviti neke usporedbe koje su neodrzive.Naravno da pametan covjek zna,da ako je u namazu zabranjeno cupkati prostirku ispod sebe,nece ocekivati da nesto poput "udaranja po glavi" bude posebno istaknuti i zabranjeno.Aman Allah.
Last edited by Towelie on 14/12/2013 23:28, edited 1 time in total.
-
sour cherry
#291 Re: Tekije
Bas tako, prije ce biti da je zabranjeno sve za sta na neki od nacina ne mozemo naci potvrdu da je dozvoljeno....obrnuto cherry....
-
sour cherry
#292 Re: Tekije
Nevjerovatan si.Towelie wrote:Eto i nasa ti je odgovorila. Sto se ibadeta tice, zabranjeno je sve ono sto nema dokaza da je dozvoljeno.
- Towelie
#293 Re: Tekije
Shvaticu to kao kompliment.sour cherry wrote:Nevjerovatan si.Towelie wrote:Eto i nasa ti je odgovorila. Sto se ibadeta tice, zabranjeno je sve ono sto nema dokaza da je dozvoljeno.
- nasa
#294 Re: Tekije
Mozes se ti smijati ali tako ti je , hocemo opet primjeresour cherry wrote:Bas tako, prije ce biti da je zabranjeno sve za sta na neki od nacina ne mozemo naci potvrdu da je dozvoljeno....obrnuto cherry....![]()
![]()
droga
- zeko071
#295 Re: Tekije
Po serijatu sta je ciscenje poslije velike nuzde? ne zezam se i pitam ozbiljno!nemampojma0 wrote:Sta ti mislis ko je cuvao i ocuvao Islam preko 1200 g.,prije pojave tog vaseg vehabijsko-monarhisticko-primitivistickog poimanja nase lijepe vjere,ko ju je prosirio na sve kontinente?
Vas primjer je kao kad covjek sagradi kucu i u njoj sva porodica zivi normalno i slozno godinama,a onda se pojavi neki izrod u nekoj 15-toj generaciji i pocne kuditi tog svog pretka,govoreci da je kuca dobra al da joj treba izmjeniti temelj,zidove i krov.To je pravi primjer A H M A K L U K A!
Postavljas snimke,koje ne razumijes i nesto mudrujes o vjeri,samo da ne bi sutio,pa makar i gluposti govorio.Evo jedno pitanje za tebe,znas li koje je serijatsko pravilo ciscenja poslije velike nuzde?Samo da vidim jesil odmako od straznjice i dzaba pokusavas skociti na visi nivo il ti ostaje da se bavis strznjicom i da jos puno citas,slusas i ucis,al zbog sebe,a ne zbog mudrovanja na netu i sirenja smutnje i lazi!
Lijep pozdrav
hvala puno i selam!
-
sour cherry
#296 Re: Tekije
Hajde ti meni nađi potvrdu da je dozvoljeno piti kafu?Ili mi nađi dokaz da je zabranjeno.Mozes se ti smijati ali tako ti je , hocemo opet primjere
droga
Ja nemam dokaza za drogu osim da spada u ono što pomućuje razum.To se može eventualno uzeti kao dokaz.Hajde ti meni za kafu.
- nemampojma0
#297 Re: Tekije
Ebu Hurejre i Ebu Seid svjedoce da je Bozji Poslanik s.a.v.s. rekao: " Ne skupe se ljudi radi velicanja Allaha dz.s.,a da ih sa svih strana ne okruze meleki,obaspu ih miloscu i spuste medju njih sekinet i da Allah dz.s. o njima na lijep nacin ne govori pred svojim melekima". Imam Nevevi r.a. je na stanovistu da je sekinet posebna milost sastavljena od spokojstva i milosrdja,koju meleki iz Dzeneta spustaju na Zemlju.
Muavija prenosi da je Bozji Poslanik a.s. jednom prilikom dosao grupi ashaba i pitao ih: "Radi cega sjedite ovdje?" Rekli su: "Sastali smo se ovdje da velicamo Allaha i da Mu zahvaljujemo sto nas je uputio u vjeru Islam." Na to je Poslanik rekao: "Tako vam Allaha,da li ste se tu skupili samo iz tog razloga?" "Tako nam Allaha ovdje smo samo iz tog razloga."odgovorise ashabi.Zatim im je Poslanik rekao: "Trazio sam od vas da se zakunete da bih bio siguran,jer mi je upravo dosao melek Dzibril i obavijestio me kako Allah dz.s. na lijep nacin prica o vama pred melekima."
Enes r.a. prenosi da je Bozji Poslanik a.s.rekao: "Kada se ljudi skupe radi zikra samo sa namjerom da steknu Allahovo zadovoljstvo,melek razglasi: 'O ljudi,vama je oprosteno,vasi grijesi su zamijenjeni dobrim djelima' ".
Muavija prenosi da je Bozji Poslanik a.s. jednom prilikom dosao grupi ashaba i pitao ih: "Radi cega sjedite ovdje?" Rekli su: "Sastali smo se ovdje da velicamo Allaha i da Mu zahvaljujemo sto nas je uputio u vjeru Islam." Na to je Poslanik rekao: "Tako vam Allaha,da li ste se tu skupili samo iz tog razloga?" "Tako nam Allaha ovdje smo samo iz tog razloga."odgovorise ashabi.Zatim im je Poslanik rekao: "Trazio sam od vas da se zakunete da bih bio siguran,jer mi je upravo dosao melek Dzibril i obavijestio me kako Allah dz.s. na lijep nacin prica o vama pred melekima."
Enes r.a. prenosi da je Bozji Poslanik a.s.rekao: "Kada se ljudi skupe radi zikra samo sa namjerom da steknu Allahovo zadovoljstvo,melek razglasi: 'O ljudi,vama je oprosteno,vasi grijesi su zamijenjeni dobrim djelima' ".
-
sour cherry
#298 Re: Tekije
nemampojma0 wrote:Ebu Hurejre i Ebu Seid svjedoce da je Bozji Poslanik s.a.v.s. rekao: " Ne skupe se ljudi radi velicanja Allaha dz.s.,a da ih sa svih strana ne okruze meleki,obaspu ih miloscu i spuste medju njih sekinet i da Allah dz.s. o njima na lijep nacin ne govori pred svojim melekima". Imam Nevevi r.a. je na stanovistu da je sekinet posebna milost sastavljena od spokojstva i milosrdja,koju meleki iz Dzeneta spustaju na Zemlju.
- nemampojma0
#299 Re: Tekije
Zeko odgovorit cu ti na privat,a ovdje i dalje cekam odgovor na to pitanje od ovih priucenih "ucenjaka".To im je mali izazov od mene,da vide koliko ne znaju osnovne stvarizeko071 wrote:Po serijatu sta je ciscenje poslije velike nuzde? ne zezam se i pitam ozbiljno!nemampojma0 wrote:Sta ti mislis ko je cuvao i ocuvao Islam preko 1200 g.,prije pojave tog vaseg vehabijsko-monarhisticko-primitivistickog poimanja nase lijepe vjere,ko ju je prosirio na sve kontinente?
Vas primjer je kao kad covjek sagradi kucu i u njoj sva porodica zivi normalno i slozno godinama,a onda se pojavi neki izrod u nekoj 15-toj generaciji i pocne kuditi tog svog pretka,govoreci da je kuca dobra al da joj treba izmjeniti temelj,zidove i krov.To je pravi primjer A H M A K L U K A!
Postavljas snimke,koje ne razumijes i nesto mudrujes o vjeri,samo da ne bi sutio,pa makar i gluposti govorio.Evo jedno pitanje za tebe,znas li koje je serijatsko pravilo ciscenja poslije velike nuzde?Samo da vidim jesil odmako od straznjice i dzaba pokusavas skociti na visi nivo il ti ostaje da se bavis strznjicom i da jos puno citas,slusas i ucis,al zbog sebe,a ne zbog mudrovanja na netu i sirenja smutnje i lazi!
Lijep pozdrav
hvala puno i selam!
- nasa
#300 Re: Tekije
analogija te zezasour cherry wrote:Hajde ti meni nađi potvrdu da je dozvoljeno piti kafu?Ili mi nađi dokaz da je zabranjeno.Mozes se ti smijati ali tako ti je , hocemo opet primjere
droga
Ja nemam dokaza za drogu osim da spada u ono što pomućuje razum.To se može eventualno uzeti kao dokaz.Hajde ti meni za kafu.
Postoji vise nacina na koje se zakljuci da li je nesto dozvoljeno ili pak ne, ali tvoja fetva dozvoljeno je sve sto nije izricito zabranjeno ne drzi nikako
Kafa, recimo pili su caj, nemamo zabranu, nije narocito stetno za covjeka itd. sta da ti kazem ...ne izdajem fetve ali neki da pa je tako red bull ok, kazu