!! AKCIJA !! Sarajevo-X UNITED za Djeciji Dom Bjelave
-
bluesky
Ja nazalost nisam u Sarajevu, tako da nisam u mogucnosti da se prikljucim volonterima koji bi se druzili sa djecom u radionicama. Ipak pomno pratim ovu temu i zelim na neki nacin pomoci. Posto vidim da imate konkretne ideje o kupovini potrebnih igracaka i sl., voljela bih donirati novac! Molim vas, nemojte zaboraviti da iznadjete nacina za donacije iz inostranstva!
- shuriken
divno i moguæe!suncica24 wrote:PS: Neko napisa da je jedino rje¹enje "pra¾njenje Doma", tj usvajanje djece. Divno... ali nemoguæe. Kao prvo, uvijek æe biti napu¹tene djece. A kao drugo, ta su djeca tu, imenom i prezimenom, i dr¾ava uvijek daje moguænost majci da ih "tra¾i nazad".
PPS: Molim vas da... tamo nisu samo bebe, ni malena djeca. U Domu ¾ive djeca od o-18 godi i svi oni imaju potrebe. Znam, svi smo "slabi" na malu djecu, ali... moramo shvatiti da sva djeca... su jednaka.
PPPS: Individualnost! Moramo po¹tovati i dati im pravo na nju!
PPPPS: Ja sam obièno naveèer na netu, tako da info na ovu temu mo¾te i oèekivati u ta doba.
vec sam ja to objasnio ali nije mi tesko da ponovim.
a nije mi tesko jer sam radio sa raznim kategorijama ugrozene djece i sam se uvjerio da su djeca iz institucija u jako losem stanju sa jako losim perspektivama.
mopguce je, samo nema razumijevanja i zelje, iz raznoraznih razloga:
1. naslijedili smo socijalisticki sistem institucionaliziranje djece
2. ovdasnje dominantne vjerske zajednice preferiraju jetimska naselja i krscanska sirotista. ovdasnje domionantne vjerske zajednice utjecu na politicare i zakone iz tog domena
3. SOS Kinderdorf je medjunarodna NGO korporacija kojoj takvo stanje isto odgovara, cemu bi oni sluzili da se stanje promijeni?
Domovi ostaju kao centri da ljudi znaju gdje sa djecom, kao interventna mjera, kao centar za evaluaciju. Svako djete koje ostane bez roditeljskog staranja se uz podrsku drzave iz doma hitno smjesta kod najblize rodbine, kod udomitelja, staratelja, hranitelja. Kod pravih familija, a ne kod pseudofamilija kakve su u SOS selima.
Ne moze 5 beba nastradati ako ih ne drzite u farmi za bebe. Ne moze se dijete socijalizirati kad se svi odrasli oko njega stalno mijenjaju.
ne dizem tenzije, djeci treba hitna pomoc, ali nismo uklonili uzrok koji generira zlo, pa tako i ovu nesrecu a to je jako los sistem brige o djeci bez roditelja kakav imamo u ovoj drzavi.
katastrofalan je bio slucaj dvoje jako male djece kojima su roditelji ubijeni pred par godina u Alipasinom naselju i obje familije od roditelja su se htjele brinuti o njima, a oni su odrastali na Bjelavama jer je drzava razmisljala sta je bolje za njih.
- valterbranisarajevo
Eh !
1. Napisali smo apel organima vlasti
2. Organizovali sastanak
Sada nam ostaje da odradimo još jednu stvar koju smo načelno dogovorili ranije -TO JE PRAVLJENJE LETKA SA LOGOTIPOM AKCIJE !
Malo teksta: želimo da pomognemo djeci doma organizoanjem razih aktivnosti i radionica iz svih oblasti, pozivaju se zainteresovani da se priključe....itd itd
Ne mora se štampati nego napraviti picture, pa neka svako sam odluči hoće li ga printati i dijeliti, slati kao attachment mailom ili ga postaviti na svoj web ili blog. Da bi to izgledalo kako treba nadam se da će nam se pridružiti neko ko se bavi dizajnom..
Šta mislite???
1. Napisali smo apel organima vlasti
2. Organizovali sastanak
Sada nam ostaje da odradimo još jednu stvar koju smo načelno dogovorili ranije -TO JE PRAVLJENJE LETKA SA LOGOTIPOM AKCIJE !
Malo teksta: želimo da pomognemo djeci doma organizoanjem razih aktivnosti i radionica iz svih oblasti, pozivaju se zainteresovani da se priključe....itd itd
Ne mora se štampati nego napraviti picture, pa neka svako sam odluči hoće li ga printati i dijeliti, slati kao attachment mailom ili ga postaviti na svoj web ili blog. Da bi to izgledalo kako treba nadam se da će nam se pridružiti neko ko se bavi dizajnom..
Šta mislite???
-
Pearl
sto nas vise ima, to ce biti manje obaveza na jednu osobu (citaj: u dugorocnom planu, manje ljudi ce odustajati, jer mu to nece biti preveliko opterecenje, sto je i cilj - najgore sto se moze desiti je da se svi prihvate obaveze poducavanja npr gitare 2 ili 3 x sedmicno i kasnije skontaju da im je to previsetempora wrote:Meni preostaje znaci samo da kupujem bicikla po Holandiji i da ih saljem?Sve ste vec razgrabili!
![]()
![]()
P.S.
Da li su vam kazali sta ce uraditi po pitanju bezbjednosti i smjestaja djece?
ja se isto prijavljujem za
-matematiku
-engleski
-racunare
a mogu biti i teta mraz
-
_BosanaC
Onda cu ja biti djed MrazPearl wrote:sto nas vise ima, to ce biti manje obaveza na jednu osobu (citaj: u dugorocnom planu, manje ljudi ce odustajati, jer mu to nece biti preveliko opterecenje, sto je i cilj - najgore sto se moze desiti je da se svi prihvate obaveze poducavanja npr gitare 2 ili 3 x sedmicno i kasnije skontaju da im je to previsetempora wrote:Meni preostaje znaci samo da kupujem bicikla po Holandiji i da ih saljem?Sve ste vec razgrabili!
![]()
![]()
P.S.
Da li su vam kazali sta ce uraditi po pitanju bezbjednosti i smjestaja djece?![]()
)
ja se isto prijavljujem za
-matematiku
-engleski
-racunare
a mogu biti i teta mraz
A u pravu si po pitanju gore navedenog, trebamo se prebrojati na vrijeme, po mogucnosti kako ko bude ovo citao neka i napise na koji je nacin spreman pomoci i doprinjeti, ne dopustiti da se sve ovo razvodni.
-
Pearl
ma ti ces biti hanuma-mrazzena wrote:jeste se zakacili za djeda mraza....![]()
![]()
pored ideoloskog...ne bi mu stajala mahrama
![]()
sta nas briga kako se zove i izgleda, dok god poklone dijeli
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
vec sam na prosloj ili pretprosloj stranici vrlo direktno rekla da nam piskaranje vise ne treba.senada wrote:Dok djelom ne dokazem da sam za pomoc povukla sam se sa teme i do tada cu biti povucena, ali prije toga pitanje svima: KO JE DO DANAS NESTO KONKRETNO (ne racunajuci piskaranje) UCINIO ZA AKCIJU?
ja se mogu tuspasit za bengleski i zadace
ispostavilo se da rasturam i gradivo petog razreda.
don't worry senada, ovdje vise suplje nema.
- valterbranisarajevo
Mircerka !
Ova neka moja pitanja su se izgubila u ovoj gunguli.
Evo ih ponovo.
S obzirom da je bilo interesa u dosadašnjim diskusijama, da li ćemo skupljati prijave za one koji žele da recimo provedu noć čuvajući bebe ili je ta opcija isključena?
Hoćemo li praviti dogovoreni plakat koji ćemo postavljati na blogove, stranice ili printati i dijeliti?
Evo ih ponovo.
S obzirom da je bilo interesa u dosadašnjim diskusijama, da li ćemo skupljati prijave za one koji žele da recimo provedu noć čuvajući bebe ili je ta opcija isključena?
Hoćemo li praviti dogovoreni plakat koji ćemo postavljati na blogove, stranice ili printati i dijeliti?
-
_BosanaC
Ja sam za oba prijedloga.valterbranisarajevo wrote:Mircerka !
Evo ih ponovo.
-
mIRCerka
Mislim da zakonski to nije moguce (pitanje obuke, odgovornosti itd itd), ali je mozda moguce preuzeti obavezu dnevne dezure i boravka sa djecom.valterbranisarajevo wrote:Mircerka !
Evo ih ponovo.
to se treba provjeriti sa upravom doma.
Pravljenje plakata uopste nije problem, ko je vican dizajnu nek vec pocne raditi, a mi moramo dogovoriti konkretno sta je to sto mi mozemo uciniti.valterbranisarajevo wrote: Hoćemo li praviti dogovoreni plakat koji ćemo postavljati na blogove, stranice ili printati i dijeliti?
1. ljetne radionice
2. da se mi podijelimo u grupe pa da budemo grupni kumovi grupama djece u domu (da ponovim, kako bi se izbjegli problemi da svako stipendira jedno dijete keshom, grupa forumasha moze svojim sredstvima kupovati sve sto je potrebno toj grupi ucenika)
3. rad u vezi skole (zadace, zajednicko ucenje itd itd)
-
mIRCerka
jok. Locirat onog koji postavi i ubit hljeb u njemu. Nogama. Eto cisto nako da priprijetim._BosanaC wrote:Sljedeci put kada neko ponovi kako se trebamo dogovoriti a ne kaze uradio sam to i to najbolje da se tema zakljuca.
Nego, ide li iko na ukop?
- valterbranisarajevo
Ok !
Ono kontam jednostavno da neko ako želi pomogne malo osoblju oko djece (presvlačenje kupanje itd). Ništa, ako se neko javi za to mi možemo reći da ima zainteresovanih za to pa neka direktor odluči..
A za plakat, valjda će se javiti neko ko se bavi dizajnom, pa da to lijepo izgleda...
ako ništa sklepaćemo nešto sami..
Ono kontam jednostavno da neko ako želi pomogne malo osoblju oko djece (presvlačenje kupanje itd). Ništa, ako se neko javi za to mi možemo reći da ima zainteresovanih za to pa neka direktor odluči..
A za plakat, valjda će se javiti neko ko se bavi dizajnom, pa da to lijepo izgleda...
-
mIRCerka
Mah, imala sam i ja ideja da pozovemo sve medicinske srednje skole da oforme grupe volontera bla bla bla, i onda skontam da NEMAMO DOVOLJNO INFORMACIJA da bismo mogli pricati o tome.valterbranisarajevo wrote:Ok !
A za plakat, valjda će se javiti neko ko se bavi dizajnom, pa da to lijepo izgleda...![]()
Zato sam ja i predlagala onaj dnevni red za sastanak, da ne fulimo bitna pitanja, no nakon postiranja prijedloga dnevnog reda imas 3 stranice, kao sto black kaze, MUDROSERA.
Ono sto ja vidim kao slijedeci zadatak je da provjerimo s direktorom prije ovog sastanka sredinom maja da li mozemo klepiti tetu koja koordinira volonterima i tog g. Ermina da sa njima popricamo, jer teta koordinatorica zasigurno zna koje se aktivnosti vec sprovode i kako to sve fercera.
A Ermina predlozih cisto zato da makar mi sjasemo direktoru s vrata.
malo off topic, sanjala sam nocas da sa Stocharom i frozen sjedim u taksiju i pricamo o gitarama koje je Bosanac pominjao. I kao kukamo kako brzo skupiti 1000 KM i ja uzmem telefon i nazovem, ni manje ni vise, Fahru Radoncica...
Nejse, tako mi u 5 ujutro sine ideja da uporedo sa prijedlogom aktivnosti napravimo i PRIJEDLOGE tj PONUDE za firme sa tekstom da povodom organizovanja tih radionica sticenicima doma trebaju npr. gitare, pa da te firme direktno doniraju te gitare, tj da ih oni kupe, tako ce se totalno unistiti svaka mogucnost spekulacije da smo mi rekli da je gitara 100KM a u stvari je neko kupio za 50, a 50Km sebi yastekao...
- valterbranisarajevo
To je tačno ! za bilo koju radionicu će se morati osigurati sredstava. Npr. ako će djeca crtati onda im moraš kupiti bojice i blokove.
Ali ako napravimo projekat siguran sam da možemo konkurisati na neki od konkursa za dodjelu sredstava kojih sigurno ima:
NPR nešto kao ovo:
Pozivaju se firme i organizacije da tokom Socijalnog dana, koji se održava 10. maja u Sarajevu, angažuju jednog ili više učenika iz srednjih škola Kantona Sarajevo kao vid podrške projektu "Volontiraj-kreditiraj". Taj dan redovne nastave učenici 17 srednjih škola Kantona Sarajevo zamijeniće Socijalnim danom (10.5.2007.), danom rada u nekoj od firmi ili nevladinih organizacija za dnevnicu od 15 KM.
Ovim novcem biće finansirani samo najbolji školski projekti prezentovani i izabrani od strane učenika na Sajmu ideja, koji će se održati 26.05.2007. godine, u Sarajevu.
Dobrobit od ove inicijative imaće ne samo škole i učenici, već i nevladine organizacije i firme koje će učestvovati u Socijalnom danu, jer će na taj način pomoći mladima u sticanju radnih navika, te doprinijeti pozitivnom imidžu modernog poslovanja. Do sada su mnoge bh. firme poput Triptih doo, Klasa, Energoinvesta, Baumita d.o.o, Direkcija za ceste FBiH, GP-Bosne i organizacije poput Centra za ljudska prava, GTZ-ta prepoznale vrijednost ove inicijative i prijavile za učešće u Socijalnom danu!
Projekat je pokrenulo "UG INFOHOUSE" u saradnji sa "Stiftung Schueler Helfen Leben", GTZ-om i Privrednom komorom Kantona Sarajevo
UG INFOHOUSE,
+387 33 227 614,
[email protected] ,
Soukbunar 42, Sarajevo
Moguće je da bi firme i NVO koji su navedeni u ovdje gore bili spremni podržati i naš projekat..
Ovo sam našao na web stranici ngo.ba, trenutno jue "studiram" pa ako nađem još nešto inčresting prikačiću ovdje...
Ali ako napravimo projekat siguran sam da možemo konkurisati na neki od konkursa za dodjelu sredstava kojih sigurno ima:
NPR nešto kao ovo:
Pozivaju se firme i organizacije da tokom Socijalnog dana, koji se održava 10. maja u Sarajevu, angažuju jednog ili više učenika iz srednjih škola Kantona Sarajevo kao vid podrške projektu "Volontiraj-kreditiraj". Taj dan redovne nastave učenici 17 srednjih škola Kantona Sarajevo zamijeniće Socijalnim danom (10.5.2007.), danom rada u nekoj od firmi ili nevladinih organizacija za dnevnicu od 15 KM.
Ovim novcem biće finansirani samo najbolji školski projekti prezentovani i izabrani od strane učenika na Sajmu ideja, koji će se održati 26.05.2007. godine, u Sarajevu.
Dobrobit od ove inicijative imaće ne samo škole i učenici, već i nevladine organizacije i firme koje će učestvovati u Socijalnom danu, jer će na taj način pomoći mladima u sticanju radnih navika, te doprinijeti pozitivnom imidžu modernog poslovanja. Do sada su mnoge bh. firme poput Triptih doo, Klasa, Energoinvesta, Baumita d.o.o, Direkcija za ceste FBiH, GP-Bosne i organizacije poput Centra za ljudska prava, GTZ-ta prepoznale vrijednost ove inicijative i prijavile za učešće u Socijalnom danu!
Projekat je pokrenulo "UG INFOHOUSE" u saradnji sa "Stiftung Schueler Helfen Leben", GTZ-om i Privrednom komorom Kantona Sarajevo
UG INFOHOUSE,
+387 33 227 614,
[email protected] ,
Soukbunar 42, Sarajevo
Moguće je da bi firme i NVO koji su navedeni u ovdje gore bili spremni podržati i naš projekat..
Ovo sam našao na web stranici ngo.ba, trenutno jue "studiram" pa ako nađem još nešto inčresting prikačiću ovdje...
-
oggitomic
Hi there,
I just did research on internet and found details for Hope and Homes for Children who used to work with Children in Orphanage and I am sure you could spare a minute and get in touch with country director Julia Down or Almasa Gosic on:
Hope And Homes For Children
(033) 200-672 HIMZE POLOVINE 13
(033) 200-693 HIMZE POLOVINE 13
(033) 223-142 HIMZE POLOVINE 13
http://www.hopeandhomes.org
Good luck and let me know if there is anything else I could do for you. I am sure that you thru HHC you can get more details on how to help and what to do.
Best luck
O,x
P.S. This organization is still helping little ones aroung Bosnia and in another 12 countries around the world.
I just did research on internet and found details for Hope and Homes for Children who used to work with Children in Orphanage and I am sure you could spare a minute and get in touch with country director Julia Down or Almasa Gosic on:
Hope And Homes For Children
(033) 200-672 HIMZE POLOVINE 13
(033) 200-693 HIMZE POLOVINE 13
(033) 223-142 HIMZE POLOVINE 13
http://www.hopeandhomes.org
Good luck and let me know if there is anything else I could do for you. I am sure that you thru HHC you can get more details on how to help and what to do.
Best luck
O,x
P.S. This organization is still helping little ones aroung Bosnia and in another 12 countries around the world.
-
oggitomic
Today is 'Sad day' for Canton Sarajevo, all events and concerts are going to be postponed or canceled for today. Funeral of five babies who died in Orphanage Bjelave is going to take place at 5pm on cemetery Vlakovo on 25th April 2007 (Today)
O,
Danas Dan žalosti u Kantonu Sarajevo
Danas je Dan žalosti u Kantonu Sarajevo. Danas će na groblju Vlakovo u 17.00 sati biti obavljene dženaze pet beba koje su prije dva dana tragično stradale u požaru u Dječijem domu "Ljubica Ivezić" na Bjelavama.
Na području Kantona Sarajevo tim povodom zastave će biti spuštene na pola koplja, a svi planirani sadržaji zabavnog karaktera prolongirani ili prilagođeni ovom tužnom danu, saopćeno je danas iz Pres-službe Kantona Sarajevo.
Skupština Kantona Sarajevo je jučer proglasila je 25. april danom žalosti na području Kantona Sarajevo.
O,
Danas je Dan žalosti u Kantonu Sarajevo. Danas će na groblju Vlakovo u 17.00 sati biti obavljene dženaze pet beba koje su prije dva dana tragično stradale u požaru u Dječijem domu "Ljubica Ivezić" na Bjelavama.
Na području Kantona Sarajevo tim povodom zastave će biti spuštene na pola koplja, a svi planirani sadržaji zabavnog karaktera prolongirani ili prilagođeni ovom tužnom danu, saopćeno je danas iz Pres-službe Kantona Sarajevo.
Skupština Kantona Sarajevo je jučer proglasila je 25. april danom žalosti na području Kantona Sarajevo.
-
*mima*
oggitomic wrote:Today is 'Sad day' for Canton Sarajevo, all events and concerts are going to be postponed or canceled for today. Funeral of five babies who died in Orphanage Bjelave is going to take place at 5pm on cemetery Vlakovo on 25th April 2007 (Today)
O,
Oprosti, a zasto si ovo napisao??????????