Dječiji dom Bjelave - nesreća
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Na FTV rekoše 6 beba.
- 8. sekretar SKOJ-a
#277 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
up
22. april 2007. - 22. april 2009.g. 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#278 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Onaj osuđeni direktor, crko dabogda, ima obraza otići melecima i anđelu na mezare/grob da im uči Fatihu i šuti minutu! Fuj!
-
popajic
#279 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
FUJ !PipiDugaDevetka wrote:Onaj osuđeni direktor, crko dabogda, ima obraza otići melecima i anđelu na mezare/grob da im uči Fatihu i šuti minutu! Fuj!
- 8. sekretar SKOJ-a
#280 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
I ja kažem:
FUJ!
FUJ!
- PipiDugaDevetka
#281 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Je li se uopšte desio požar/nesreća? Ili je u pitanju bila diverzija?http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100531039 wrote:Direktor dječijeg doma "Bjelave" Amir Zelić oslobođen je jutros drugostepenom presudom optužbe kojom je bio osuđen na godinu dana zatvora jer kao odgovorna osoba nije poduzeo mjere propisane Zakonom o zaštiti protiv požara, te se u požaru koji je u Domu Bjelave izbio 22. aprila 2007. ugušilo šest beba.
Piše: A. Panjeta
Foto: ArhivKako je za Sarajevo-x.com kazao Zelić nakon izricanja konačne oslobađajuće presude, zbog teške tragedije u kojoj su nastradale bebe ne može biti sretan, ali je zadovoljan da je dokazano ono što je on od početka govorio i pokušavao dokazati.
"Ja sam davno rekao, da sam odgovoran, kazna od godinu dana je premala. Proces je trajao 37 mjeseci i ja sam odmah kazao: da ima imalo moje odgovornosti u svemu, kazna od godinu dana bi bila premala", kazao nam je Zelić.
Medicinska sestra Suada Čengić koja je prvostepeno bila osuđena na godinu i pol zatvora također je zbog nedostatka dokaza oslobođena optužbi.
Od požara, pa nadalje, koliko je beba/djece iz Doma dato na usvajanje strancima?
Last edited by PipiDugaDevetka on 31/05/2010 15:50, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#282 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Ovi su gori od četnika!
Pretpostavljam da niko nije kriv, na kraju će biti da su bebe same sebe ubijale...
Pretpostavljam da niko nije kriv, na kraju će biti da su bebe same sebe ubijale...
- uvjek dobar gost
#283 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Taman kad pomislim da nema... doblje.. pojavi se neko il nešto i demantuje me....
tuga pregolema...
-
maxell_sarajevo
#284 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Ja sudstva i gov..., gore u domu na Bjelavama pobili neduznu djecu i na kraju nije niko kriv. 
- iz dna duše
#285 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Niko nije kriv...
Nisam čak ni ljuta, samo sam tužna...
Tužna zbog djece koja su data u "sigurne ruke", jer nisu imali roditelje ili se roditelji nisu mogli, znali, htjeli...brinuti o njima...Boravili su u tom "sigrunom okruženje" sve dok se "vatra nije sama zapalila" i djeca umrla od posljedica požara-
Žao mi je malih bića...i niko nije kriv, kaže sudija
Pipi, o kakvom usvajanju govoriš, mislim na pomenuta usvajanja od strane stranaca? Ja samo u krugu svojih prijatelja i poznanika imam nekoliko parova koja nemaju djecu i, prema onome što od njih znam, usvojiti dijete u BiH je jako teško...čeka se dugo, uslovi koji se moraju ispunjavati su krajnje strogi...
Ne vidim onda zašto bi se djeca davala strancima na usvajanje, kada imamo dovoljno svojih bh. zainteresiranih parova?
Tužna zbog djece koja su data u "sigurne ruke", jer nisu imali roditelje ili se roditelji nisu mogli, znali, htjeli...brinuti o njima...Boravili su u tom "sigrunom okruženje" sve dok se "vatra nije sama zapalila" i djeca umrla od posljedica požara-
Žao mi je malih bića...i niko nije kriv, kaže sudija
Pipi, o kakvom usvajanju govoriš, mislim na pomenuta usvajanja od strane stranaca? Ja samo u krugu svojih prijatelja i poznanika imam nekoliko parova koja nemaju djecu i, prema onome što od njih znam, usvojiti dijete u BiH je jako teško...čeka se dugo, uslovi koji se moraju ispunjavati su krajnje strogi...
Ne vidim onda zašto bi se djeca davala strancima na usvajanje, kada imamo dovoljno svojih bh. zainteresiranih parova?
- chuchumbamayumbe
#286 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Možda zato što stranci plate...?
Svašta je moguće u našoj "državi".
Svašta je moguće u našoj "državi".
- PipiDugaDevetka
#287 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Pa, @iz dna duše, to je ono što ne znam ni ja, a volio bih znati koliko je bilo usvajanja djece iz Doma nakon nesreće i uopšte nezbrinute bh. djece od strane stranih državljana. Evo, vidi članak iz oktobra 2009. godine, pa možeš zaključiti da takvih usvajanja ima:iz dna duše wrote:Niko nije kriv...![]()
Žao mi je malih bića...i niko nije kriv, kaže sudija![]()
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091028012 wrote:"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
- iz dna duše
#288 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Ne razumijem, ako svakako prednost imaju državljani BiH, a puno je zainteresovanih, to znam pouzdano, kako onda stranci uopšte dođu na red?"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
No, svakako, prednost pri usvajanju djece imaju državljani Bosne i Hercegovine, a jedan od razloga zašto je to tako je činjenica da se adaptivni period djeteta u potencijalnoj usvojiteljskoj porodici sve to vrijeme nadzire stručni tim Centra za socijalni rad.
Možda je upravo razlog u novcu "poznatih i imućnih"?!
Daj bože da neko i u ovome nije našao vlastitu korist...
No, kada je požar sa tragičnim posljedicama mogao proći nekažnjeno, tek u slučaju nezakonitog neusvajanja ne bi bilo ništa, jer pobogu brate, vjerovatno su usvojitelji "imućni i poznati", znači "djeci može biti samo dobro"
- PipiDugaDevetka
#289 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Dodju stranci prekoreda na protivzakonit način.iz dna duše wrote:Ne razumijem, ako svakako prednost imaju državljani BiH, a puno je zainteresovanih, to znam pouzdano, kako onda stranci uopšte dođu na red?"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
No, svakako, prednost pri usvajanju djece imaju državljani Bosne i Hercegovine, a jedan od razloga zašto je to tako je činjenica da se adaptivni period djeteta u potencijalnoj usvojiteljskoj porodici sve to vrijeme nadzire stručni tim Centra za socijalni rad.
No, kada je požar sa tragičnim posljedicama mogao proći nekažnjeno, tek u slučaju nezakonitog neusvajanja ne bi bilo ništa, jer pobogu brate, vjerovatno su usvojitelji "imućni i poznati", znači "djeci može biti samo dobro"
Jeste, ''djeci može biti samo dobro'' ako su usvojitelji strani državljani baš kao što je bilo dobro onom djetetu koje je usvojeno u Italiji, a koje je tokom rata odvedeno uz pomoć Dječije Ambasade. To dijete, sada odrasla žena, živi sa jednim bubregom manje i u nekom psihijatrijskom sanatoriju. Kao desila se nesreća djetetu, pa ostalo bez bubrega nakon operacije.
Kriminal se čini sa tom nezbrinutom djecom. Sumnjam da je do požara došlo kao posljedica ovih kriminalnih aktivnosti u vezi sa usvajanjem djece od strane stranih državljana, a ne kako je Sud utvrdio - Da niko nije kriv za požar u Domu.
-
SUNNY17
#290 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Citav ovaj slucaj, i ova konacna odluka suda je jedan veliki skandal. Isti oni politicari i vjerski vodja koji su odmah nakon tragedije amnestirali Zelica, i konacno doveli do ove sramne presude sutra ce nam pricati o nepravednim presudama i postupanju haskog, britanskog, ... suda, kao da oni bilo kome mogu drzati lekcije o pravdi i moralu. Osobito me razocarao izostanak reakcije na ovaj slucaj, javnosti i medija. Kakvi smo mi to ljudi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#291 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
ne osjećam ništa
i to me zabrinjava
i to me zabrinjava
-
immuno
#292 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Boze kako je ovo sve tuzno.Zivoti male djece su ugaseni i niko nije kriv i nikoga nije sramota zbog toga i niko nemora odgovarati i nikome se nemoze suditi zbog toga..........steta sto mala djeca neznaju pricati a pogotovu ona koja su izgorila!
Svo osoblje ali svo je krivo.Stalno nam se desavaju stvari gdje zakazauju ljudi od pedijatrije gdje sestre se farbaju,friziraju na poslu,bebe im ispadaju iz ruku i niko nije kriv!Direktori koji jedino sto rade sjede i sami sebi se dive da su negdje i za nesto dobili titulu direktora i time njegov rad i aktivnost i pocinje i zavrsava a sticenici izgore i on nije kriv niti bilo ko...........bijednici
Zao mi je ove male djecice sto nestadose i prije nego shvatise da su zivi,zao mi je ovog grada gdje je sve natruhlo ne zbog kise vec zbog nas samih ..........
Svo osoblje ali svo je krivo.Stalno nam se desavaju stvari gdje zakazauju ljudi od pedijatrije gdje sestre se farbaju,friziraju na poslu,bebe im ispadaju iz ruku i niko nije kriv!Direktori koji jedino sto rade sjede i sami sebi se dive da su negdje i za nesto dobili titulu direktora i time njegov rad i aktivnost i pocinje i zavrsava a sticenici izgore i on nije kriv niti bilo ko...........bijednici
Zao mi je ove male djecice sto nestadose i prije nego shvatise da su zivi,zao mi je ovog grada gdje je sve natruhlo ne zbog kise vec zbog nas samih ..........
- PipiDugaDevetka
#293 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
@immuno,
Ne da je natruhlo, nego ogrezlo u najcrnjem kriminalu u vezi sa prodajom nezbrinute bh. djece strancima.
A,onda je direktor Zelić odlučio da pošteno radi svoj posao, po zakonu i da nema više nezakonite prodaje djece strancima. Namah, desila se diverzija u Domu Bjelave, a ne nesreća kako je Sud utvrdio. Sud pojma nema!
Ne da je natruhlo, nego ogrezlo u najcrnjem kriminalu u vezi sa prodajom nezbrinute bh. djece strancima.
A,onda je direktor Zelić odlučio da pošteno radi svoj posao, po zakonu i da nema više nezakonite prodaje djece strancima. Namah, desila se diverzija u Domu Bjelave, a ne nesreća kako je Sud utvrdio. Sud pojma nema!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#294 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
u slučaju kakvih nereda i građanskih neposluha
očito je kako sudovi trebaju biti primarna meta
eno onaj što ih je zezo preko telefona dobi mjesec zatvora odmah
a za bebe... mir mir niko nije kriv
očito je kako sudovi trebaju biti primarna meta
eno onaj što ih je zezo preko telefona dobi mjesec zatvora odmah
a za bebe... mir mir niko nije kriv
- amrica
#295 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Odluke o usvajanju djece donose Centri za socijalni rad, tu se direktori domova nista ne pitaju.
A to sto se pise "stranci" usvajaju djecu, znam za slucaj gdje je pisalo da dijete otislo u Svedsku, ali je otislo kod roditelja Bosanaca, rodjenih ovdje, drzavljana.... pred zakonom imaju pravo da dobiju dijete.
A to sto se pise "stranci" usvajaju djecu, znam za slucaj gdje je pisalo da dijete otislo u Svedsku, ali je otislo kod roditelja Bosanaca, rodjenih ovdje, drzavljana.... pred zakonom imaju pravo da dobiju dijete.
- aerosa
#296 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Drug ova rečenica je nevjerovatno morbidna, i možda bi bilo pametno da koji put sačekaš par trenutak prije nego pritisneš "pošalji".PipiDugaDevetka wrote:Dodju stranci prekoreda na protivzakonit način.iz dna duše wrote:Ne razumijem, ako svakako prednost imaju državljani BiH, a puno je zainteresovanih, to znam pouzdano, kako onda stranci uopšte dođu na red?"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
Jeste, ''djeci može biti samo dobro'' ako su usvojitelji strani državljani baš kao što je bilo dobro onom djetetu koje je usvojeno u Italiji, a koje je tokom rata odvedeno uz pomoć Dječije Ambasade. To dijete, sada odrasla žena, živi sa jednim bubregom manje i u nekom psihijatrijskom sanatoriju. Kao desila se nesreća djetetu, pa ostalo bez bubrega nakon operacije.
Kriminal se čini sa tom nezbrinutom djecom. Sumnjam da je do požara došlo kao posljedica ovih kriminalnih aktivnosti u vezi sa usvajanjem djece od strane stranih državljana, a ne kako je Sud utvrdio - Da niko nije kriv za požar u Domu.
Sad će me vjerovatno većina vas napasti, ali po onom što znam o domu na Bjelavama taj isti Zelić je i brak izgubio radi vremena koje provodi sa tom djecom, sve praznike je uz njih proveo i čovjek im se bukvalno kompletan posvetio.
Postoji onaj moralni faktor koji bi mogao biti razlog da ode sa tog mjesta, ali ću vas sad pitati ko bi došao na njegovo mjesto ?
Je li neko garantuje da taj novi direktor ne bi bio "podoban" i da bi više volio tu djecu i na kraju da bi bio bolji direktor ? Ko garantuje da nebi neka nova Arzija došla za direktora ?
Je li mislite da dom završava te papire o usvajanju ili za to imaju socijalne službe koje su zadužene izvan doma?
Strašna je tragedija to što se desilo jadnim bebicama, ali ljudi moji budite barem malo realni...
- PipiDugaDevetka
#297 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Morbidnije je to što je Sud utvrdio da niko nije kriv za tragediju! Poznajući rad lešinarsko-mafijaških socijalnih službi, osnovano sumnjam da se u ovom slučaju radi o obračunu dvije bande prilikom prodaje djece strancima.
Podatak, koliko je domske djece usvojeno od strane stranih državljana, a nakon požara ukazao bi na kriminal, a i razotkrio bi sve ono što Sud nije utvrdio. Sud nije utvrdio, čak ni gdje je požarište i kako je nastao požar, a kamoli šta drugo.
Podatak, koliko je domske djece usvojeno od strane stranih državljana, a nakon požara ukazao bi na kriminal, a i razotkrio bi sve ono što Sud nije utvrdio. Sud nije utvrdio, čak ni gdje je požarište i kako je nastao požar, a kamoli šta drugo.
- aerosa
#298 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
Je li ti poznat pojam "nesretan slučaj" ?PipiDugaDevetka wrote:Morbidnije je to što je Sud utvrdio da niko nije kriv za tragediju! Poznajući rad lešinarsko-mafijaških socijalnih službi, osnovano sumnjam da se u ovom slučaju radi o obračunu dvije bande prilikom prodaje djece strancima.
Ako se ne varam, do požara je došlo jer je u toj sobi bila i grijalica koju su donijeli tu da se te jadne bebice ugriju.
E sad mi reci, ali te molim da pokušaš zamisliti u glavi scenu kako se jadne bebe godinama mrznu jer je grijanje slabo u prostoriji u kojoj se nalaze, je li bilo logično da grijalica TU BUDE ?
Znači imaš situaciju gdje je iz najbolje namjere došlo do užasne nesreće.
Ako sebe pokušaš staviti u situaciju da si ti bio radnik u tom domu vjerovatno bi shvatio da je to što je grijalica bila tu jedino što se moglo uraditi da se tim jadnim malim bićima unesrećenim odmah po rođenju makar malo pomogne.
Samo da napomenem da neznam lično nikog od okrivljenih, niti sam u bilo kakvoj rodbinskoj vezi sa njima.
- amrica
#299 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
PipiDugaDevetka wrote:Morbidnije je to što je Sud utvrdio da niko nije kriv za tragediju! Poznajući rad lešinarsko-mafijaških socijalnih službi, osnovano sumnjam da se u ovom slučaju radi o obračunu dvije bande prilikom prodaje djece strancima.
@pipi, bolan,
Zemlja nam je takva kakva je, ali neke stvari funkcioniraju, i ovo prvi put citam nesto ovako. I, iskreno, ne vjerujem u to.
Ne mogu se djeca "prodavati" iz doma, svako dijete koje dodje u dom se mora registrirati u Centru za socijalni rad, o njemu postoji evidencija kroz citavo odrastanje. I ti isti Centri donose odluke o usvajanju. Domovi su samo tehnicka podrska za smjestaj i odgoj djece, nemaju nikakvo pravo odlucivanja, a pogotovo ne pravo "raspolaganja"
Desila se nesreca, tragedija, iz nehata, nemara... ali sa najboljim namjerama. Vaspitacica je ukljucila grijalicu da se bebe ugriju. I doslo se do toga da direktor, za kojeg do nesrece nisam cula ruznu rijec, koji je zivot posvetio toj djeci, 24 sata dnevno na raspolaganju, postane kriminalac, trgovac djecom, vodja bande... Pa smirite malo dozivljaj.
Dajte konkretan dokaz o tome o cemu pisete, o prodaju djece, o strancima, o kriminalu, o.... i proslijedite Tuzilastvu, trazite istragu... ali ovako na osnovu rekla kazala doci do proizvoljnih konstatacija tipa "obracuna dvije bande koje se bave prodajom djece" i razapinjati na kriz covjeka koji svoj teret vec nosi na ledjima stvarno je bespredmetno.
- uvjek dobar gost
#300 Re: Dječiji dom Bjelave - nesreća
... Ne bih sad da ulazim u priču o bandama jer nemam nikakvih informacija o tome...
No ko je odgovoran, ko je kriv... uzrok, posljedica.... šest mladih života je ugašeno.... a niko, znači NIKO nije odgovarao (ponovo)....
KOd nas nema odgovornosti.. nema otkaza, nema kazni, sankcija... nema talasanja i suprotstavljanja... neodgovornosti...
Halo šest života je ugašeno.... a nikakvih posljedica... kao da se ništa nije desilo... on je kao vaki il naki, sestra je merhametli... ma neke ih... neka rade to je bilo slučajno..... haloooo...?
Znač ja sam ako već nema zatvora i kazni tog tipa, onda za otkaz po kratkom postupku !
No ko je odgovoran, ko je kriv... uzrok, posljedica.... šest mladih života je ugašeno.... a niko, znači NIKO nije odgovarao (ponovo)....
KOd nas nema odgovornosti.. nema otkaza, nema kazni, sankcija... nema talasanja i suprotstavljanja... neodgovornosti...
Halo šest života je ugašeno.... a nikakvih posljedica... kao da se ništa nije desilo... on je kao vaki il naki, sestra je merhametli... ma neke ih... neka rade to je bilo slučajno..... haloooo...?
Znač ja sam ako već nema zatvora i kazni tog tipa, onda za otkaz po kratkom postupku !