Naravnolady_bug wrote:ma naravno, ali moramo se malo i zajebavati, kad vec imamo takav jezik da mozemoShoshana wrote:Logici ne fali nistalady_bug wrote: a onaj koji čuči čučatelj ili čučačSamo sto jezik nije matematika...pa nije bas uvijek logican
Pogresna upotreba rijeci
-
Shoshana
-
lady_bug
bolje izgleda s kvacicama-kvačicamaShoshana wrote:Naravnolady_bug wrote:ma naravno, ali moramo se malo i zajebavati, kad vec imamo takav jezik da mozemoShoshana wrote: Logici ne fali nistaSamo sto jezik nije matematika...pa nije bas uvijek logican
Tvoj je 'cucac' u stvari
![]()
-
Dezze
Pa dobro, logika je ista. Upravu si za diskusiju koju vodite, ali mislim da je uredu dodati i druge primjere, cisto da se ljudi bolje razumiju (kao npr. ukuci-isto primjer iz vase diskusije). Ubuduce (a ne u buduce) cu se striktno drzati navedenih primjera.sulesavic wrote:@Dezze
Ne raspravljamo mi o ukući i uredu, nego o ustvari i uredu (a možemo sad tome pridodati i upravu).
-
Dezze
Ne, nisam mislio na neki pravni fakultet nego na ovo: 'Ja sam u pravu. Meni nisu jasne zakonitosti iz ekonomije. Nisam u ekonomiji.'SijuksA wrote:Prije bih rekla da se gradi prijedlogom 'u' i dativom imenice.sulesavic wrote:@SijuksA
Oprosti zbog greške u spolu.
Josip Baotić, kao jedan primjer, pisao je sedamdesetih godina prošlog vijeka o spojenom i rastavljenom pisanju pp izraza. Nije samo on pisao o tome, ali ga ističem zbog toga što je profesor na Filozofskom fakultetu u sarajevu, što spada u kategoriju starih profesora (u onom pozitivnom značenju), što ga cijene i studenti i ostale kolege.
Dakle, nisu u pitanju nikakve novotarije, nego neslaganje među stručnjacima, koje traje decenijama.
Objasni ti meni zašto ne osporavaš ustvari, a osporavaš uredu. Oba izraza tvore se na isti način - prijedlog u i imenica u lokativu.
Pises o Baoticu, ali ne kazes sta on konkretno zastupa i kako to argumentuje?
I ako kazes da to neslaganje medju lingvistima traje odavno, mozda bi trebao navesti i protivprimjer, nekoga ko smatra, kao i ja, da je pravilno kad je 'sve u redu'![]()
Ves sam ti objasnila zasto jedno osporavam, a drugo ne.
@Dezze: mislim da je tvoj primjer neadekvatan, zbog sljedeceg: sta znaci kad kazes da si u pravu (pravosudnim naukama)?
Valjda ces reci ili da si NA pravu (faxu), ili da ces kao zavrseni student preformulisati, pa reci da se bavis pravosudjem, pravom, jurisdikcijom...
Uglavnom (a ne 'u glavnom'), mislim da si shvatio/la sta sam htio reci.
-
Ledena Princeza
[quote=
Ako je pitanje koji je padež posrijedi
onda je moj odgovor lokativ jer on odgovara na pitanje: gdje?
[/quote]
Lokativ, nego šta
Ono što mene pravo nervira je "kakosezove" kada ne znaju koju bi riječ upotrijebili.
Onda ćemo...hm...kakosezove...napisati post na ovaj...hmmmmm....kakosezove....topik

Ako je pitanje koji je padež posrijedi
Lokativ, nego šta
Ono što mene pravo nervira je "kakosezove" kada ne znaju koju bi riječ upotrijebili.
Onda ćemo...hm...kakosezove...napisati post na ovaj...hmmmmm....kakosezove....topik
-
IlijaLadin
Meni, opet, para uši upotreba zamjeničnog priloga gdje (koji može biti još u funkciji mjesnog priloga ili izjavnog veznika). Rečenice tipa:
Jučer je održana utakmica gdje je pobjedu ostvarila ta i ta ekipa.
Održano je suđenje gdje je dokazano da smo u pravu.
Napravljena su neka testiranja gdje je potvrđeno prisustvo virusa. (:))
Ono... kakosezove... ovaj... imam filing kako se osjećam eventualno sublimirajuće klaustrofobično haj.
Jučer je održana utakmica gdje je pobjedu ostvarila ta i ta ekipa.
Održano je suđenje gdje je dokazano da smo u pravu.
Napravljena su neka testiranja gdje je potvrđeno prisustvo virusa. (:))
Ono... kakosezove... ovaj... imam filing kako se osjećam eventualno sublimirajuće klaustrofobično haj.
-
Ledena Princeza
Nana Hafa je dosta dugo godina živila u jednoj kuči gdje je kuča bila obsihrovana.
Ja bi napomenula nanu Hafu da skine prsten sa crvenim kamenom, on joj je strahovito negativan.

Ja bi napomenula nanu Hafu da skine prsten sa crvenim kamenom, on joj je strahovito negativan.
-
IlijaLadin
Nažalost, nisi u pravu, niti je u pravu onaj koji je to prethodno pojasnio. Volio bih da mogu reći suprotno od ovog što sam kazao.Dezze wrote:
Radi se o razlicitim znacenjima kod 'uredu' (Nesto je ispravno) i 'u redu' (neko stoji u redu na kasi).
Isto je sa 'upravu' i 'u pravu'. Npr. Ja sam upravu kad govorim o ovim stvarima (ono sto govorim je tacno) i Ja sam u pravu a ne u ekonomiji (struka mi je pravo a ne ekonomija).
Hm... recimo to ovako: Javni red i mir. Slažemo se da ovo red nije - 'u redu' (neko stoji u redu na kasi). Je li tako?
Razumijem da ljudi imaju poteškoće sa pravopisnim normama, pogotovo zbog svih savremenih pokušaja da se na Balkanu bude drugačiji, pa makar i na silu. Nekad neke pravopisne odredbe mogu izgledati nelogične, neprirodne ali je u ovom slučaju pravilo i logično i prirodno.
Postoje, ipak, znatno drastičniji primjeri nepismenosti kojima se treba pozabaviti. Pisanje negacije uz glagole, za početak.
-
SijuksA
Bravo, o tom REDU se radi. Ja sam to opisala kao red-> kontrola, ali ovo je upravo to sto sam mislila. RED kao javni red.IlijaLadin wrote:Nažalost, nisi u pravu, niti je u pravu onaj koji je to prethodno pojasnio. Volio bih da mogu reći suprotno od ovog što sam kazao.Dezze wrote:
Radi se o razlicitim znacenjima kod 'uredu' (Nesto je ispravno) i 'u redu' (neko stoji u redu na kasi).
Isto je sa 'upravu' i 'u pravu'. Npr. Ja sam upravu kad govorim o ovim stvarima (ono sto govorim je tacno) i Ja sam u pravu a ne u ekonomiji (struka mi je pravo a ne ekonomija).
Hm... recimo to ovako: Javni red i mir. Slažemo se da ovo red nije - 'u redu' (neko stoji u redu na kasi). Je li tako?
Razumijem da ljudi imaju poteškoće sa pravopisnim normama, pogotovo zbog svih savremenih pokušaja da se na Balkanu bude drugačiji, pa makar i na silu. Nekad neke pravopisne odredbe mogu izgledati nelogične, neprirodne ali je u ovom slučaju pravilo i logično i prirodno.
Postoje, ipak, znatno drastičniji primjeri nepismenosti kojima se treba pozabaviti. Pisanje negacije uz glagole, za početak.
I zato je sve u REDU.
'UPRAVU' me isto shokira.
KAo iskrivljeno 'upravo'.
Ljudi moji, svako pravilo ima izuzetak, pa ako se 'ustvari' pise spojeno, ne mora znaciti da se sve tvori na isti fazon.
-
KeepItSimplE
premda-iako ...
često puta..
često puta..
-
KeepItSimplE
najmrze mi je ono:
PRIdonos,
PRIdonijeti,
valjda je doprinos i doprinijeti
PRIdonos,
PRIdonijeti,
valjda je doprinos i doprinijeti
-
Marchegianni
NO MEĐUTIM
PROIZILAZI
VRIJEDONOSNI PAPIR
A inače, ovo nasilno spajanje riječi u jednu mi ide na neku stvar (da ne kažem naneku stvar ili nakurac). To što se nešto izgovara skupa ne znači da se skupa i piše. To nije nikakav argument.
Prema tome, jedino logično i ispravno je "u redu" jer je nešto o čemu se priča u redu stvari, tj. onako kako bi trebalo biti. I "u stvari" je pravilno jer je nešto u stvari, tj. stvarnosti. Za razliku od, recimo, "zapravo" gdje nije odovojeno i gdje zaista postoji nekad ranije pomenuta razlika sa pravom (za pravo - za pravo kao oblast).
PROIZILAZI
VRIJEDONOSNI PAPIR
A inače, ovo nasilno spajanje riječi u jednu mi ide na neku stvar (da ne kažem naneku stvar ili nakurac). To što se nešto izgovara skupa ne znači da se skupa i piše. To nije nikakav argument.
Prema tome, jedino logično i ispravno je "u redu" jer je nešto o čemu se priča u redu stvari, tj. onako kako bi trebalo biti. I "u stvari" je pravilno jer je nešto u stvari, tj. stvarnosti. Za razliku od, recimo, "zapravo" gdje nije odovojeno i gdje zaista postoji nekad ranije pomenuta razlika sa pravom (za pravo - za pravo kao oblast).
-
Saraswati
Lokativ - o kome, o cemu, gdje - o cemu ti govori i etimologija naziva samog padezaSijuksA wrote:lokativ -> o kome, o cemu
dativ -> kome, cemu
ustvari= u stvari => u 'o cemu'??
ili
ustvari = u stvari => u 'cemu'? U cemu je stvar ? - ustvari
Again pls.
-
rashomon
Dativ ima značenje dinamičkog odnosa, odnosno kretanja prema lokaciji, dok se lokativom najčešće izražava statički odnos...Pojednostavljeno i ono što je ostalo u_glavi...Sjećam se da tu ima hrpa dodatnih klasifikacija kod oba padeža...Tako, da se ne uzima zdravo za gotovo bez provjere...
Davno je bilo...ispao sam iz fazona...
Kolega Sule će to bolje objasniti...
- Neelix
niste upravuSijuksA wrote:Bravo, o tom REDU se radi. Ja sam to opisala kao red-> kontrola, ali ovo je upravo to sto sam mislila. RED kao javni red.IlijaLadin wrote:Nažalost, nisi u pravu, niti je u pravu onaj koji je to prethodno pojasnio. Volio bih da mogu reći suprotno od ovog što sam kazao.Dezze wrote:
I zato je sve u REDU.
Ljudi moji, svako pravilo ima izuzetak, pa ako se 'ustvari' pise spojeno, ne mora znaciti da se sve tvori na isti fazon.
-
Dezze
Hajd' nek' im neko drugi objasni. Nemam dovoljno jak nervni sistem za to.Neelix wrote:niste upravuSijuksA wrote:Bravo, o tom REDU se radi. Ja sam to opisala kao red-> kontrola, ali ovo je upravo to sto sam mislila. RED kao javni red.IlijaLadin wrote: Nažalost, nisi u pravu, niti je u pravu onaj koji je to prethodno pojasnio. Volio bih da mogu reći suprotno od ovog što sam kazao.
I zato je sve u REDU.
Ljudi moji, svako pravilo ima izuzetak, pa ako se 'ustvari' pise spojeno, ne mora znaciti da se sve tvori na isti fazon.jer se i kod slozenice "javni red i mir" rijec red koristi kao metafora za nesto sto je skladno, neiskvareno - odnosno pravilan red pred kasom, u banci i sl
A i pravopis je na mojoj/nasoj strani.
-
Saraswati
Evo, može li kolegica Wikipedija:rashomon wrote:Dativ ima značenje dinamičkog odnosa, odnosno kretanja prema lokaciji, dok se lokativom najčešće izražava statički odnos...Pojednostavljeno i ono što je ostalo u_glavi...Sjećam se da tu ima hrpa dodatnih klasifikacija kod oba padeža...Tako, da se ne uzima zdravo za gotovo bez provjere...
Lokativ i dativ
Lokativ se oblikom riječi razlikuje od dativa samo po svojim prijedlozima: na, o, po, prema, pri, u. Dugo se raspravljalo pripada li prijedlog prema dativu ili lokativu. Budući da lokativ najčešće ima stativno značenje, a ne značenje kretanja kao dativ, u posljednje se vrijeme prijedlog prema češće svrstava dativu.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Lokativ
-
encian
ja cu na kraj iz japana da zovem svoju bivsu razrednu u prvoj gimnaziji
.
samo me strah da nece vise htjet progovorit sa mnom ako je pitam da li se "upravu" pise odvojeno ili zajedno kad ima znacenje "ispravno, istinito"
.
sto me opet navede, po toj vasoj logici pozemo napisati i "iz pravno"!!!
samo me strah da nece vise htjet progovorit sa mnom ako je pitam da li se "upravu" pise odvojeno ili zajedno kad ima znacenje "ispravno, istinito"
sto me opet navede, po toj vasoj logici pozemo napisati i "iz pravno"!!!