Moje vidjenje "problema" Vehabije u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
finta

Post by finta »

ja71 wrote:
finta wrote: Sta god znaci to je glupo .Koliko sam ja cuo oni se ne rukuju sa zenama .
Islam koji oni zastupaju to im nalaze .To u Bosni nikad nije bio prije.
Kada sam ja bio student u Sarajevu u tramvaju je bilo vise fatacine nego u haustoruu ili parku .Kako danas izgleda ne znam .Ja kao bosanski musliman ne volim da vidim te ljude ni na televiziji a kamoli u svojoj zemlji .Mozda grijesim dusu ali ja licno tako osjecam .Jednostavno ih ne volim .Jednostavno mi se ne svidjaju .
odlican prilog o nasoj vjekovnoj multikulturi i toleranciji prema drugim vjerama
Nisam bas najbolje razumio .Ja za sebe mislim da sam tolerantan ali gdje se to vidi o ovom mom postu .
ja71

Post by ja71 »

finta wrote:
ja71 wrote:
finta wrote: Sta god znaci to je glupo .Koliko sam ja cuo oni se ne rukuju sa zenama .
Islam koji oni zastupaju to im nalaze .To u Bosni nikad nije bio prije.
Kada sam ja bio student u Sarajevu u tramvaju je bilo vise fatacine nego u haustoruu ili parku .Kako danas izgleda ne znam .Ja kao bosanski musliman ne volim da vidim te ljude ni na televiziji a kamoli u svojoj zemlji .Mozda grijesim dusu ali ja licno tako osjecam .Jednostavno ih ne volim .Jednostavno mi se ne svidjaju .
odlican prilog o nasoj vjekovnoj multikulturi i toleranciji prema drugim vjerama
Nisam bas najbolje razumio .Ja za sebe mislim da sam tolerantan ali gdje se to vidi o ovom mom postu .
jednostavno ti ne izrazavas javno mrznju.
jednostavno ih ti samo ne volis.
shodno tome si i ti jednostavno tolerantan.

eh jadni mi ako ce nam glavni argumenti protiv vehabija biti: jednostavno ih ne volimo
forUMASH

Post by forUMASH »

ja71 wrote: eh jadni mi ako ce nam glavni argumenti protiv vehabija biti: jednostavno ih ne volimo
....ja sam misljenja da su vehabije totalisticki politicki pokret sakriven ispod plasta religije.....u borbi protiv demokratije njihovo najjace oruzije je upravo pozivanje na demokratske zakone o slobodi djelovanja, misljenja i izrazavanja tj, njihova zloupotreba sve do momenta dok se ne nadju u poziciji u kojoj su oni ti koji stite slobodu misljenja i izrazavanja......sta se desava u momentu kad pokreti ovakvog tipa dodju na vlast mogli smo vidjeti vec par puta u skorijoj istoriji pa nebih duzio na tu temu.....vehabije su politicki pokret koji se finansira novcima iz strane zemlje i shodno tome sve drzavne sluzbe koje se bave zastitom ustavno drzavnog poretka BH trebaju raditi svoj posao i primjenjivati propisane zakonske mjere.....
.....vehabije imaju svog/je gospodara koji se finansijski i logisticki brine o pokretu ....... njegova lokacija nije na nebu nego je u Saudiskoj Arabiji i jako se dobro krije iza bozijeg lika i djela ....
obuca

Post by obuca »

ti71 nemam namjeru da dokazujem nekom ko sam i kakva sam. ja ih ne volim i ne mogu da shvatim da neko moze da drugima namece svoja shvatanja. tebi ako su dragi vodi ih sebi kuci. oni imaju svoju furku i neka ih ali neka nas ostave na miru da se ljubimo, fatamo diramo itd. na kraju krajeva ne diramo se s njihovim zenama. oni Islam interpretiraju kako je njima ceif. e ne moze tako jarane.
i da, istina je da bih ja tu malu isutala s merakom da je meni digla prst i pocela srati. mozda bi joj rekla da ja zelim da ona skine tu vrecu sa sebe i da zivi svoj zivot. eto ako sam extremista, sto se tice bradonja,neka sam.
finta

Post by finta »

ja71 wrote:
finta wrote:
ja71 wrote: odlican prilog o nasoj vjekovnoj multikulturi i toleranciji prema drugim vjerama
jednostavno ti ne izrazavas javno mrznju.
jednostavno ih ti samo ne volis.
shodno tome si i ti jednostavno tolerantan.

eh jadni mi ako ce nam glavni argumenti protiv vehabija biti: jednostavno ih ne volimo
Nemam losa iskustva .Sticajem okolnosti trenutno zivim vani .Kad dodjem u Bosnu uglavnom vrijeme provodim u rodnom gradu a opet tu vlada HDZ tako da nema niti jednog vehabije .Barem ga ja nisam vidio .Vidio sam u Sarajevu kako prodaju piletinu pored nekog shoping centra .Robot , Merkator ili nesto slicno .To je sve .Inace mrznja mi nije imanentna .Nije kompatibilna sa mojim hercom .Mrziti ne znam .Barem ne do sada .Jer me nije niko dirao .Kada bih usao u Banja Luku kao vojnik nikog ne bi dirao , tukao , ubio ali bih im sva ona znakovlja zapalio .Zastave , kokarde , one orlusine sve to fasisticko smece bi zapalio .Da sam vjernik i da mi neki vehabija istrgne iz ruke tespih ( to se cesto desava na Sandzaku su sve tespihe pobacali u rijeku iz jedne dzamije ) ja bi mu sve zube sasuo u grlo .
Sve, i cak i umanjake .
danas

Post by danas »

forUMASH wrote:
ja71 wrote: eh jadni mi ako ce nam glavni argumenti protiv vehabija biti: jednostavno ih ne volimo
....ja sam misljenja da su vehabije totalisticki politicki pokret sakriven ispod plasta religije.....u borbi protiv demokratije njihovo najjace oruzije je upravo pozivanje na demokratske zakone o slobodi djelovanja, misljenja i izrazavanja tj, njihova zloupotreba sve do momenta dok se ne nadju u poziciji u kojoj su oni ti koji stite slobodu misljenja i izrazavanja......sta se desava u momentu kad pokreti ovakvog tipa dodju na vlast mogli smo vidjeti vec par puta u skorijoj istoriji pa nebih duzio na tu temu.....vehabije su politicki pokret koji se finansira novcima iz strane zemlje i shodno tome sve drzavne sluzbe koje se bave zastitom ustavno drzavnog poretka BH trebaju raditi svoj posao i primjenjivati propisane zakonske mjere.....
.....vehabije imaju svog/je gospodara koji se finansijski i logisticki brine o pokretu ....... njegova lokacija nije na nebu nego je u Saudiskoj Arabiji i jako se dobro krije iza bozijeg lika i djela ....
to je upravo problem, sto vehabizam nije vjerski vec politicki pokret -- u mnogo cemu slican danasnjim born-again hriscanima u USA. i jedni i drugi imaju vrlo jasne (i vrlo slicne) politicke ciljeve, te stoga ne smatram da se ikakav animozitet prema ovim dvijema strujama moze kategorisati kao vjerska netrpeljivost... kada vehabije budu kao amishi, koji nemaju struju i zive neki svoj 'izvorni' fol ili kao hare-krisne ili jehovini svjedoci... bez da se petljaju previse u drustveno-politicki zivot drzave u kojoj zive, onda ce ih se poceti smatrati vjerskom sektom i nicime drugim... do tada... zivi bili pa vidjeli...
finta

Post by finta »

danas wrote:
forUMASH wrote:
to je upravo problem, sto vehabizam nije vjerski vec politicki pokret -- u mnogo cemu slican danasnjim born-again hriscanima u USA. i jedni i drugi imaju vrlo jasne (i vrlo slicne) politicke ciljeve, te stoga ne smatram da se ikakav animozitet prema ovim dvijema strujama moze kategorisati kao vjerska netrpeljivost... kada vehabije budu kao amishi, koji nemaju struju i zive neki svoj 'izvorni' fol ili kao hare-krisne ili jehovini svjedoci... bez da se petljaju previse u drustveno-politicki zivot drzave u kojoj zive, onda ce ih se poceti smatrati vjerskom sektom i nicime drugim... do tada... zivi bili pa vidjeli...
Pametna zena kao i uvijek , ko zna zna , jebi ga njemu dva ! :) Zasto bi ja kao bosanski musliman ( doduse od njih udaljen svjetlosnim godinama jer locem pivu i volim kurtizane ) dakle zasto bih jao musliman ( kakv takav ) njih mrzio ili gajio netrpljevist zasnovanu na religiskim postulatima .Ja sam za njih los musliman ! Ali takodje oni su za mene losi muslimani ! Jesu ! Za mene jesu i Bog! I jos nesto , satkan sam od poroka ali se ipaqk smatram dorim muslimanom ! Nije jasno ? Bas me briga ja imam unutrasnji mir i zadovoljstvo , spavam ko beba i ja smatram da dobar musliman i kao covjek nisam za baciti .Vehabije su meni totalni stranci i uljezi u mojoj zemlji u mojoj kulturi , u mojem miljeu .Oni su potpuno neprirodni Bosni .Oni bolje figuriraju u New Yorku , Londonu , Parizu nego li u Sarajevu , Bihacu .....Zenici ....Hiljadu puta oni bolje pasu i odgovaraju koloritu i ornamentu jednog New Yorka nego li sarajeva .Amerika je puna doseljenika , lici na svasta , kao cirkus ....ali svi postuju americke zakone .
Vehabije u bosni ispadaju iz zakonskih okvira i ne postuju domicilno stnaovnistvo i mijenjaju nase bosanske obicaje , tradiciju i kuturu .Ja bi im prijateljski preporucio da se ne preseravaju po tramvijama i da bosansku mladost ne uce " lijepom i finom ponasanju " u tramvaju .Ja sam mator konj ali se jos uvijek ljubim po tramvajima .Od Sarajeva do Haburga .To je lijepo narocito kada su ljudi mladi , zaljubljeni i sretni .U americi je prava rijetkost vidjeti ljude da se zvale po javnim mjestima .Skoro da toga nema .A kada vidis mladost kako se ljubi pored fontana Rima i Barcelone srce ti zaigra . Koji ce qurac te vehabije u Bosni ? Meni ne trebaju .Bosna je moja zemlja .Familija mi ginula u drugom svjetskom ratu protiv ustasa cetnika , talijana i njemaca ....ja bio u rovu u ovom ratu .......a sada Bosnom staju ljudi koji donose ideje iz Saudijske Arabije .Pa nije onaj kralj Fahd , licemjer nad licemjerima ginuo za Bosnu .
danas

Post by danas »

ne bih sada da ulazim u to sta je 'prirodno' a sta je 'neprirodno' bosanskom miljeu... mozda je taj famozni tramvaj u kojem se neko ljubio sam po sebi 'neprorodan' u bosni jer ga uvedose austrijanci... mozda je neprirodno i to sto nam se gradovima seckaju i vozikaju kojekakvi bjelosvjetski mudroseri iz NGO's koji su isto tako dosli da nam sole pamet... i licno -- ne vidim nista lose u tome sto bi sarajevo ili zenica mogli izgledati kao new york ili london... i ne smetaju mi ni hare krisne, ni kinezi, ni pakistanci, ni indijci, ni svedjani, ni sandzaklije, ni albanci, ni mormoni, ni amerikanci, ni ortodoksni jevreji, ni iranci, ni pederi... niti bilo koji drugi ljudi... koje god boje koze bili, i kojem god se bogu molili... dok me ne napadaju i dok ne pokusavaju da podrivaju sistem i drustvo i izgrade ga tako da bude ogledalo njih samih i nikoga drugog...
finta

Post by finta »

danas wrote:ne bih sada da ulazim u to sta je 'prirodno' a sta je 'neprirodno' bosanskom miljeu... mozda je taj famozni tramvaj u kojem se neko ljubio sam po sebi 'neprorodan' u bosni jer ga uvedose austrijanci... mozda je neprirodno i to sto nam se gradovima seckaju i vozikaju kojekakvi bjelosvjetski mudroseri iz NGO's koji su isto tako dosli da nam sole pamet... i licno -- ne vidim nista lose u tome sto bi sarajevo ili zenica mogli izgledati kao new york ili london... i ne smetaju mi ni hare krisne, ni kinezi, ni pakistanci, ni indijci, ni svedjani, ni sandzaklije, ni albanci, ni mormoni, ni amerikanci, ni ortodoksni jevreji, ni iranci, ni pederi... niti bilo koji drugi ljudi... koje god boje koze bili, i kojem god se bogu molili... dok me ne napadaju i dok ne pokusavaju da podrivaju sistem i drustvo i izgrade ga tako da bude ogledalo njih samih i nikoga drugog...
Ti vrlo dobro znas da svi ovi pobrojani u americi sute i rade postuju zakon i obicaje zemlje domacina .Koji je Arap , vehabija dosao u bosnu i uzeo kramp i lopatu i sisao u rudnik kao sto rade Bosanci kada dodju u rursku oblast u Njemacku .Ne , oni nista ne rade ,osim sto nas uce koliko suknja treba da bude kratka , gdje ces se ljubiti a o alkoholu da ne pricam .Nijedan ne radi , pare im dolaze odnekuda i oni podrivaju sistem i ustavni poredak zemlje .Dok su tvornice i restorani i rudnici na zapadu puni takvih ljudi oni kod nas vode politiku i prodaju pamet .Abu Hmza pljuje po nama i po Titu kako mi pojma nemamo sta je islam pa je on dosao da nas nauci ........ Ne mozes doci u tudju kucu i skidati slike sa zida i namjestaj razmjestati po svom rasporedu i jos domacici reci pokrij glavu i ruke i nemoj sjedati za stol gdje su muskarci .U tudjoj kuci , hej , uvoditi svoje obicaje , u Bosnu uvoditi obicaje saudijske Arabije pa imaju li imalo mozga i postovanja prema Bosni .Imaju q....., da imaju ne bi se tako ponasali .
danas

Post by danas »

samo mogu ponoviti posljednju recenicu iz mog prethodnog posta...
finta

Post by finta »

danas wrote:samo mogu ponoviti posljednju recenicu iz mog prethodnog posta...
Tebe ne mogu napasti jer ni ne zivis u Sarajevu ali su napali u tramvaju ovu curu sto je momku sjedila u krilu .I to napala je zena , sa podignutim prstom .Sto se tice napada na sistem zemlje to je krupan zalogaj .Zato treba imati potencijal .A oni su tek u nasoj zemlji odnedavno i ima ih malo .
danas

Post by danas »

pa sunce mu kalaisano, otkad smo takvi bukvalci da se sve mora objasnjavat...

kad kazem 'dok me ne napadaju' ne mislim samo na samu sebe... individualno... dok ne napadaju druge ljude koji nisu poput njih... i dodacu -- a ono sto vehabije rade i cemu teze politicki... je meni mnogo opasnije od tamo nekog dizanja prsta u tramvaju...
GODZZILA

Post by GODZZILA »

http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/a ... c,65785.jl

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusij ... 441.html?0

http://www.youtube.com/watch?v=-39aBwhY ... ed&search=---- OVAJ SE ODNOSI NA USTAV I ZAKON BOSNE I HERCEGOVINE :!: :!: :!: :!: :!: :!: .Znaci samo jedan od primjera kako se gleda nas zakon kroz njihove oci.

http://www.youtube.com/watch?v=4J3BrvokFjA..A u ovom prilogu nadam se da ce se nac mnogi stidenti. :D
finta

Post by finta »

danas wrote:pa sunce mu kalaisano, otkad smo takvi bukvalci da se sve mora objasnjavat...

kad kazem 'dok me ne napadaju' ne mislim samo na samu sebe... individualno... dok ne napadaju druge ljude koji nisu poput njih... i dodacu -- a ono sto vehabije rade i cemu teze politicki... je meni mnogo opasnije od tamo nekog dizanja prsta u tramvaju...
Bukva mi ispod prozora raste kiss ;-) :) :) :) :) :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ja71 wrote:
_BosanaC wrote:@ja71, mislim da te zadnji rat demantuje. Na neciji ekstremizam je odgovoreno sa mirno spavajte pa se na kraju desila i Vrbanja, i Ravne, i na kraju na danasnji dan Srebrenica.
Rat niti me demantuije niti potvrdjuje "moje vidjenje problema vehabija u BiH"

paralele se tu nemogu nikako povuci.
cak i kada bi kod vehabija postojao duhovni potencijal za genocid njima fale sredstva koje su Srbi u ratu tada imali.

Mjerodavnije je povuci paralele izmedju "nasih" ekstremista i npr. nacista u zapadnim zemljama.
A tamo ih isto "masala" ima. iskustva uce da npr. zabrane exkstremisticnkih partija ne vode rjesenju problema vec ga samo guraju u ilegalu. sto pet njima daje razlog da npr. pocnu koristiti nekakve drugacije nacine komunikacije npr. ETA u spaniji.

i da ne bude zabune: mi ne diskutujemo da li problem postoji ili ne vec kako ga EFIKASNO rijesiti
Hajde opet procitaj svoj post na koji sam odgovorio, iako ga nisam citirao, i ostavi se genocida i Srebrenice prije nego i nju umjesas, otici cemo predaleko a to mi ni na pamet ne pada.
luciferino

Post by luciferino »

Generalno, uvijek je problem kada se pojavi neko ko vam želi nametnuti nešto svoje i ko vas demonizira zbog toga što radite ovo ili ono (ili možda neradite). To je napad na sam integritet ličnosti i naravno da niko normalan to neće tolerisati. Sjećam se scene kada je vehabija prije par godina dobacio jednoj jaranici "Pokrij se sestro, ovo je Iran!" Samo ću reći da ga je sestra poslala tamo gdje sunce ne sija, a do fizičkog obračuna ipak nije došlo.

Vehabije prvenstveno štetu nanose Islamu. Zašto? Pa niko ne voli da mu se nešto nabija na nos, a ako je "agresivni komunizam" doveo do određene situacije, zamislite tek šta "agresivni vehabizam" može donjeti. Povratak vjeri? I do not think so. Inat je čudo jedno.
ja71

Post by ja71 »

_BosanaC wrote:
ja71 wrote:
_BosanaC wrote:@ja71, mislim da te zadnji rat demantuje. Na neciji ekstremizam je odgovoreno sa mirno spavajte pa se na kraju desila i Vrbanja, i Ravne, i na kraju na danasnji dan Srebrenica.
Rat niti me demantuije niti potvrdjuje "moje vidjenje problema vehabija u BiH"

cak i kada bi kod vehabija postojao duhovni potencijal za genocid njima fale sredstva koje su Srbi u ratu tada imali.

Mjerodavnije je povuci paralele izmedju "nasih" ekstremista i npr. nacista u zapadnim zemljama.
A tamo ih isto "masala" ima. iskustva uce da npr. zabrane exkstremisticnkih partija ne vode rjesenju problema vec ga samo guraju u ilegalu. sto pet njima daje razlog da npr. pocnu koristiti nekakve drugacije nacine komunikacije npr. ETA u spaniji.

i da ne bude zabune: mi ne diskutujemo da li problem postoji ili ne vec kako ga EFIKASNO rijesiti
Hajde opet procitaj svoj post na koji sam odgovorio, iako ga nisam citirao, i ostavi se genocida i Srebrenice prije nego i nju umjesas, otici cemo predaleko a to mi ni na pamet ne pada.
pa ti si potegao argument Srebrenice.
ja rijec o Srebrenici nisam rekao.

ja evo procitao uopravo sve svoje i tvoje psotove i cini mi se da si ti taj koji je polupao loncice.

procitaj ti pa reci konkretno dje je ba zapelo, pa da nastavimo
ja71

Post by ja71 »

sadrzaj izbrisan je ocima autora izgledao suvisan
Last edited by ja71 on 12/07/2007 09:57, edited 1 time in total.
obuca

Post by obuca »

luciferino wrote:Generalno, uvijek je problem kada se pojavi neko ko vam želi nametnuti nešto svoje i ko vas demonizira zbog toga što radite ovo ili ono (ili možda neradite). To je napad na sam integritet ličnosti i naravno da niko normalan to neće tolerisati. Sjećam se scene kada je vehabija prije par godina dobacio jednoj jaranici "Pokrij se sestro, ovo je Iran!" Samo ću reći da ga je sestra poslala tamo gdje sunce ne sija, a do fizičkog obračuna ipak nije došlo.

Vehabije prvenstveno štetu nanose Islamu. Zašto? Pa niko ne voli da mu se nešto nabija na nos, a ako je "agresivni komunizam" doveo do određene situacije, zamislite tek šta "agresivni vehabizam" može donjeti. Povratak vjeri? I do not think so. Inat je čudo jedno.
Luciferino svaka ti cast. Sve si rekla/rekao. To je ono sto ja govorim. Ne diraj me i necu te dirati. Rjesenje problema vehabija je: PROTJERIVANJE U MATICNE ZEMLJE. Naravno da necu tolerisati da mi neko odreduje sta i kako da radim. Rekoh u ranijem postu ja se osjecam ugrozeno i kada ih vidim.
obuca

Post by obuca »

da ti71 nisi jedan od brace pa ih toliko branis. :D
Ja znam sta bih ja uradila da se meni obrate. ti i dalje analiziraj svako moje slovo, kad vec nemas sta drugo raditi. A mogao si malo demonstrirati za njihova prava. :D
ja71

Post by ja71 »

danas wrote:ne bih sada da ulazim u to sta je 'prirodno' a sta je 'neprirodno' bosanskom miljeu... mozda je taj famozni tramvaj u kojem se neko ljubio sam po sebi 'neprorodan' u bosni jer ga uvedose austrijanci... mozda je neprirodno i to sto nam se gradovima seckaju i vozikaju kojekakvi bjelosvjetski mudroseri iz NGO's koji su isto tako dosli da nam sole pamet... i licno -- ne vidim nista lose u tome sto bi sarajevo ili zenica mogli izgledati kao new york ili london... i ne smetaju mi ni hare krisne, ni kinezi, ni pakistanci, ni indijci, ni svedjani, ni sandzaklije, ni albanci, ni mormoni, ni amerikanci, ni ortodoksni jevreji, ni iranci, ni pederi... niti bilo koji drugi ljudi... koje god boje koze bili, i kojem god se bogu molili... dok me ne napadaju i dok ne pokusavaju da podrivaju sistem i drustvo i izgrade ga tako da bude ogledalo njih samih i nikoga drugog...
to i ja pokusavam objasniti pa mi reksoe da vodim vehabije svojoj kuci (ako ih valjda ne mrzim)
ragib

Post by ragib »

luciferino wrote:Generalno, uvijek je problem kada se pojavi neko ko vam želi nametnuti nešto svoje i ko vas demonizira zbog toga što radite ovo ili ono (ili možda neradite). To je napad na sam integritet ličnosti i naravno da niko normalan to neće tolerisati. Sjećam se scene kada je vehabija prije par godina dobacio jednoj jaranici "Pokrij se sestro, ovo je Iran!" Samo ću reći da ga je sestra poslala tamo gdje sunce ne sija, a do fizičkog obračuna ipak nije došlo.

Jah tzv"vehabije" vise mrze Iran nego Izrael i Ameriku zajedno.
luciferino

Post by luciferino »

@ragib
Vidiš, i meni je to upalo u oči (uši)...ali bio je neki bradonja koji je tako samo oštetio vehabije (bez obzira na to šta je) jer je cura ubjeđena da je vehabija i opjevala mu je mater vehabijsku.

Poenta priče, ko je god bilo šta kome nametao, nije dobro završio.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ja71 wrote:
_BosanaC wrote:
ja71 wrote: Rat niti me demantuije niti potvrdjuje "moje vidjenje problema vehabija u BiH"

pa ti si potegao argument Srebrenice.
ja rijec o Srebrenici nisam rekao.

ja evo procitao uopravo sve svoje i tvoje psotove i cini mi se da si ti taj koji je polupao loncice.

procitaj ti pa reci konkretno dje je ba zapelo, pa da nastavimo
Osvrnuh se na Srebrenicu jer na njoj sve na kraju zavrsi.

Alija je govorio da rata nece biti - pa se desilo to sto se desilo. Vehabije kuhaju li kuhaju a ti pricas da im trebamo poklanjati cvijece i smjeskati im se. Sorry ali izgleda da istorija neke nikada nece nauciti pameti. Ne kazem da treba uzeti puske i krenuti pucati u jednog po jednog, ali onaj ko je na mene fizicki nasrnuo samo zato sto nisam kao on taj ne zasluzuje ni jednu lijepu s moje strane ni bilo cije druge.

Da ne ulazimo u pozadinu ciji je interes uopste bio nastanak vehabijskog pokreta, ali to je nekim ovdje dzaba uopste pricati...
ragib

Post by ragib »

luciferino wrote:@ragib
Vidiš, i meni je to upalo u oči (uši)...ali bio je neki bradonja koji je tako samo oštetio vehabije (bez obzira na to šta je) jer je cura ubjeđena da je vehabija i opjevala mu je mater vehabijsku.

Poenta priče, ko je god bilo šta kome nametao, nije dobro završio.
Pa naravno da nametanje nije uredu ali ovdje vecina ljudi generalisu problem pa kazu svi su isti sto zaista nije tacno. Medju njima postoje velike podjele, ima jedna grupacija medju tzv "vehabijama" koji kazu da su i mudzahedini nevjernici jer su se zalili sudu Bih a to je cafirski sud. Pozivaju njihove zene da se rastave od svojih muzeva jer su oni otpadnici od vjere.Cini mi se da na takve ideje poziva Nedzad Balkan iz Beča i ima solidan broj sljedbenika na ovim prostorima.
Recimo u Porčinom mesdzidu(u beču) zabranjeno je prodavanje casopisa "saff" jer se smatra previse umjerenim a u skoro svakoj bosanskoj dzamiji se prodaje. Po slobodnoj procjeni 40% danasnjih selefija su po mome misljenju umjereni u vjeri.
Nije problem nosnja brade ali je problem ako takva osoba ugrozava druge ljude koji ne razmisljaju kao on (sto je u suprotnosti sa vjerom).
Post Reply