Stomatolog - gdje, šta, kako...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#276 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by kamen spoticanja »

PipiDugaDevetka wrote:Ma, mislio sam uopšteno, eto, recimo žene koje su operisane zbog raka dojke, na šta trebaju obratiti pažnju, da li smiju snimati zube i da li je to snimanje rizično za njih?

Guglao sam i saznao za tu radioviziografiju, pa sam negdje pročitao da je opasnije ''izgorjeti'' na suncu, nego snimanje zuba tom tehnikom radioviziografije.

Koje privatne ordinacije u BiH nude usluge snimanja zuba tom novom tehnikom?

Koje privatne ordinacije u BiH nude usluge popravljanja zuba, a pri tom koriste tehniku RVG?

Da li se tehnikom RVG može uraditi denzitometrija kosti (zuba)?
vidi snimanje zuba i zracenje nastalo snimanjem zuba je smijesno u odnosu na kolicinu izotopa koje pacijent primi kroz tretman radioterapijom...ako na to dodas da je zracenje nastalo koristenjem RVG-a cca. 90% manje nego koristenjem konvencionalnog stomatoloskog rtg aparata slika ti je jasna...mada opreza nikad nije dosta...vecina europskih zemalja rutinski koristi olovne ogrtace pri snimanju zuba bez obzira na stanje pacijenta...
ono na sto bi vise trebao obratiti paznju jeste tretman koji ce se raditi na zubima...tu treba biti jako,jako oprezan...
i vrlo odgovoran...postoje standardne procedure koje se moraju ispostovati kod pacijenata koji su prosli radioterapiju i tu ne smije biti pardona...npr vadjenja zuba kod takvih pacijenta, ako nisu isplanirana valjano i ako procedura nije ispostovana,mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija koje mogu zavristi i vrlo tragicno(kad kazem standardna procedura mislim na jako blisku saradnju hematologa koji vodio pacijenta i stomatologa...stalne kontrole krvnih elemenata,cekanje pogodnog trenutka za obavljjanje tretmana i sl.)
uglavnom stomatoloski tretman pacijenta poslije tretmana radio i hemo terapijom je nauka sama za sebe i zahtjeva i takav pristup...
a sto se tice ordinacije s rvg-om...moja ordinacija posjeduje rvg ali ja ne radim u sarajevu...no siguran sam da ces naci tuce ordinacija i u sarajevu koje rutinske koriste rvg aparat
ako imas jos kakvo pitanje slobodno pitaj...bice mi drago da pokusam pomoci barem ovako virtuelno
svako dobro zelim :)
bjelave

#277 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bjelave »

Narcisaa poredeci tvoje i moje iskustvo s Tahmiscijom ispada da je pitanje srece i trenutnog nadahnuca hoce li te pomenuti gospodin unakaziti ili izijeciti.
Mislim da bi posao odgovornog stomatologa bio da uvijek drzi standard i da ne pravi pogreske koje se kose sa elementarnim pravilima profesije.

Nakon par godina sam u inostranstvu nanovo sam popravljao zub koji mi je lijecio cuveni Tahmiscija i stomatolog me je pitao ko je to radio jer vrli mahalski mag mi je od 3 korijena napunio jedan a preostala 2 nije. Ne trebam ni napomenuti da me je nakon tog bizarnog otkrica posmatrao kao divljaka koji sisao sa grane. Od sramote mi na na napamet nije palo da kazem da se ta "greskica" desila uvazenom i vrlo respektiranom profesoru.

Sto se tice anestezije i guranja instrumenta u otvoren zub ravno do nerva mogu ti reci da mi humani Hamo nije ni ponudio takvu opciju jer mu se zurilo a bio je i rasijan pa je nakon sto sam urliknuo od bola upitao me je -"Pa zar nisam vec ubio taj zivac".

Mislim da je bespredmetno raspravljati o raznim iskustvima ali zbog potencijanih buducih "zrtava" osjecam obavezu iznijeti svoje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#278 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by PipiDugaDevetka »

kamen spoticanja wrote: vidi snimanje zuba i zracenje nastalo snimanjem zuba je smijesno u odnosu na kolicinu izotopa koje pacijent primi kroz tretman radioterapijom...ako na to dodas da je zracenje nastalo koristenjem RVG-a cca. 90% manje nego koristenjem konvencionalnog stomatoloskog rtg aparata slika ti je jasna...mada opreza nikad nije dosta...vecina europskih zemalja rutinski koristi olovne ogrtace pri snimanju zuba bez obzira na stanje pacijenta...
ono na sto bi vise trebao obratiti paznju jeste tretman koji ce se raditi na zubima...tu treba biti jako,jako oprezan...
i vrlo odgovoran...postoje standardne procedure koje se moraju ispostovati kod pacijenata koji su prosli radioterapiju i tu ne smije biti pardona...npr vadjenja zuba kod takvih pacijenta, ako nisu isplanirana valjano i ako procedura nije ispostovana,mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija koje mogu zavristi i vrlo tragicno(kad kazem standardna procedura mislim na jako blisku saradnju hematologa koji vodio pacijenta i stomatologa...stalne kontrole krvnih elemenata,cekanje pogodnog trenutka za obavljjanje tretmana i sl.)
uglavnom stomatoloski tretman pacijenta poslije tretmana radio i hemo terapijom je nauka sama za sebe i zahtjeva i takav pristup...
a sto se tice ordinacije s rvg-om...moja ordinacija posjeduje rvg ali ja ne radim u sarajevu...no siguran sam da ces naci tuce ordinacija i u sarajevu koje rutinske koriste rvg aparat
ako imas jos kakvo pitanje slobodno pitaj...bice mi drago da pokusam pomoci barem ovako virtuelno
@kamenice spoticanja,
U kojem si gradu ti?
Hvala na objašnjenjima, zadovoljan sam naučenim.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#279 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

narcisaa wrote:
PipiDugaDevetka je napisao
Kako to rade u Zagrebu:
http://www.radionov.com/?hr=stv
I opet ti kažem đeš bolan uspoređivati "purgere" i "pitare"! :D :skoljka:

Inače, ovo ti je sve samo reklama, a kada bi slijepo vjerovali reklamama o privatnim zdravstvenim ustanovama ispalo bi da su opremljeni "najmodernijom i najsavremenijom" opremom( obavezno stoji na svakom reklamnom letku) nego i Zapadna Evropa i Sjeverna Amerika zajedno.
Tako mi bureka sa sirom, pa, valjda naši zubari koji pružaju usluge snimanja zuba mogu odvojiti još koju KM, pa nabaviti pregače, okovratnike protiv ''rasipajuće radijacije''.
Znam da neće nikome ništa biti, pa taman snimali zube aparatima iz pedeset i neke, ali ta pregača i okovratnik djeluju,...Psihološki djeluju i pacijent/ica je sigurniji,...Ponovo će doći da snima baš u tu ordinaciju (Ako zatreba).
kamen spoticanja

#280 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by kamen spoticanja »

PipiDugaDevetka wrote:
kamen spoticanja wrote: vidi snimanje zuba i zracenje nastalo snimanjem zuba je smijesno u odnosu na kolicinu izotopa koje pacijent primi kroz tretman radioterapijom...ako na to dodas da je zracenje nastalo koristenjem RVG-a cca. 90% manje nego koristenjem konvencionalnog stomatoloskog rtg aparata slika ti je jasna...mada opreza nikad nije dosta...vecina europskih zemalja rutinski koristi olovne ogrtace pri snimanju zuba bez obzira na stanje pacijenta...
@kamenice spoticanja,
U kojem si gradu ti?
Hvala na objašnjenjima, zadovoljan sam naučenim.
ja prebivam u zenici,no nema potrebe da se pacijent pati voznjom do sarajeva...sigurno ces naci rvg i u sarajevu...
samo vidis kako forum moze biti obostrano koristan...ni moja ordinacija do sad nije imala kecelje...sad cemo dobro o tome razmisliti ;-) hvala puno
i ako imas jos kakvih pitanja bujrum
PipiDugaDevetka

#281 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

@kamen spoticanje,
Nemam više pitanja, hvala još jednom na objašnjenjima.
Drago mi je da si i ti od mene primio savjet.

Pozz!
debela

#282 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by debela »

imas tu zastitu u ordinaciji dental smile u kulovicevoj ulici.
duboka_misao

#283 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

debela wrote:imas tu zastitu u ordinaciji dental smile u kulovicevoj ulici.
M Tanovic snimice ti zub,usput ce ti reci da hitno moras operisati donju vilicu jer ti strsi,dvicu jer je kraca od keca treba zbrusiti i spojiti sa sesticom jednim mostom itd,samo budi karakter i reci dosao sam da SAMO snimim zub i bice sve ok :D
bebeSa

#284 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bebeSa »

prije 6 godina vodila sam dijete da snimu zube (panoramiks) kod Bicakcica. Jadna nije mogla da podnese onu tesku kecelju...
Eto kod Bicakcica je bilo , sad ne znam
bejzik

#285 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by bejzik »

iscupo sam pola sestice rukom zbog nervoze i ostao mi je korijen i druga polovina zuba...trebam to hitno vaditi hirurskim putem, pa zanima me kolika je cijena ako neko zna i gdje to mogu najjeftinije obaviti (da se ne peglam sa uputnicama po ovoj studentskoj medicini)
homar

#286 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by homar »

bejzik wrote:iscupo sam pola sestice rukom zbog nervoze i ostao mi je korijen i druga polovina zuba...trebam to hitno vaditi hirurskim putem, pa zanima me kolika je cijena ako neko zna i gdje to mogu najjeftinije obaviti (da se ne peglam sa uputnicama po ovoj studentskoj medicini)
Na stomatološkoj klinici u Sarajevu, to je najsigurnije, jer su tu cijela ekipa stručnjaka ako zatreba. Nemoj eksperimentisati kod drugog.
dinaraaa

#287 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by dinaraaa »

PipiDugaDevetka wrote:Ma, mislio sam uopšteno, eto, recimo žene koje su operisane zbog raka dojke, na šta trebaju obratiti pažnju, da li smiju snimati zube i da li je to snimanje rizično za njih?

Guglao sam i saznao za tu radioviziografiju, pa sam negdje pročitao da je opasnije ''izgorjeti'' na suncu, nego snimanje zuba tom tehnikom radioviziografije.

Koje privatne ordinacije u BiH nude usluge snimanja zuba tom novom tehnikom?

Koje privatne ordinacije u BiH nude usluge popravljanja zuba, a pri tom koriste tehniku RVG?

Da li se tehnikom RVG može uraditi denzitometrija kosti (zuba)?
RVG - Radioviziografija
Što je RVG - Radioviziografija?

RVG je digitalni senzor koji liječniku stomatologu omogućava napraviti intraoralni radiograf (sliku) bez filma. Senzor zamjenjuje konvencionalni dentalni film, a moguće je napraviti periapičku, oklusalnu i sliku zagriza. Slike se prikazuju na monitoru, a svojom veličinom i jasnoćom omogućuju točno postavljanje dijagnoze, što klasičnim RTG uređajem nije moguće.

Od čega se sastoji RVG sistem?

Sastoji se od:
Malene kamere koja se naziva senzor, a koja je konstruirana da x-zrakom stvori sliku u pacijentovim ustima.
Elektroničke naprave koja se spaja s računalom.
Programa kojim se slika može obrađivati prema potrebi
Kompleta različitih držača kojima se senzor postavlja u pacijentova usta, sukladno različitim radiološkim tehnikama.
Generator je snage od najmanje 70 Kv (konvencionalni ili visokofrekventni)
Vremenomjer (sprava za podešavanje vremena zračenja) sposobna je odrediti kratke doze x-zraka (od 0.02 sekunde) koje nimalo nisu štetne za pacijenta.

S RVG-om više nije porebno:

· razvijanje filma (kemikalije su nepotrebne, štedi se vrijeme)
· pacijenta oslobađa neugodnog osjećaja uzrokovanog oštrim rubovima filma
· slika se ne može oštetiti savijanjem filma
· nema tamne komore. Štedi se prostor skladištenja slika. U odnosu na standardni film, radijacija je smanjena do 90%.
· Da bi se dobila slika, potrebne su samo dvije desetine sekunde. Sigurnost pacijenta, obzirom na zračenje povećana je. Liječnik može napraviti nekoliko slika umjesto jedne na filmu, a sve za vrijeme gotovo nikakvog zračenja.

Prednosti:
· visoka rezolucija slike (više od 20 parova linija po milimetru) koja je jedini zadovoljavajući parametar u postavljanju točne dijagnoze
· slika nadmašuje veličinu radne površine monitora, a doktor je može pomicati prema potrebi i na taj način iskoristiti prednosti visoke rezolucije
· računalo prilagođava sive tonove, tako da ih ljudsko oko može razlikovati.
· sofisticirani filtar za obradu slike (oštrina), moguće je obrađivati pojedine dijelove slike, podešavati kontraste. Uključeni su programi (Endo, Paro, Dentine to Enamel Junction).
· uključen je alat za mjerenje dužine kanala, vrha kostiju…izmjerene su vrijednosti veoma točne i jedino ih se može točno izmjeriti na digitalnoj slici.
· mogućnost istovremenog prikazivanja više slika na monitoru omogućuje paralelne usporedbe i, npr., olakšava korak po korak u endodontičkom tretmanu (liječenje kanala zuba)

Često postavljanja pitanja:

Za što se upotrebljava RVG?

· RVG ima intraoralnu radiografsku namjenu:
· otkrivanje karijesa
· otkrivanje patologije, periapikalnih bolesti, periodontalnih bolesti i ozljeda (tkiva koje okružuje zub) – granuloma, cisti, gubitka kostiju, prijeloma…
· periodontalni tretmani: mjerenje dubine džepova, visina alveolarske kosti
· endodontički tretmani: komparacija dvije slike kanala zubnog korijena, korak po korak
· implantologija: procjena čvrstoće kostiju zuba, mogućnost izrade nekoliko slika tijekom operativnog zahvata
· protetika (stvaranje umjetnih usadaka)

Kako upotrebljavati RVG?

Uvijek kada je potrebno postaviti dijagnozu prije, za vrijeme i nakon liječenja. Senzor je u svakom trenutku spreman omogućiti potrebnu sliku. Intraoralni senzor upotrebljava se kao film (postavljanje u usta), stoga je tehnika postavljanja filma identična onoj kod postavljanja senzora. Koju ćemo tehniku primijeniti ovisi o pacijentu i njegovim sposobnostima njenog prihvaćanja. Ponekad tehnika stavljanja senzora predstavlja kombinaciju dviju tehnika (između dvije tehnike radi se kompromis, baš kao i kod primjene filma). Osnovna fizička razlika očituje se u činjenici da senzor u ustima ne može biti presavijen, stoga otpada netočnost slike. Radi zaobljenih rubova senzor je u ustima ugodniji od filma. Liječnik može pritisnuti mekano tkivo da bi dobio dobru kvalitetu slike doljnje čeljusti.

Higijena senzora?

Senzor mora biti prekriven higijenskim omotačem. Za svakog se pacijenta mora upotrijebiti novi omotač. Senzor je vodonepropustan, stoga se može uroniti u dezinfekcijsku tekućinu. Sterilizacija se može završiti uranjanjem senzora u hladnu tekućinu.
Kako to rade u Zagrebu:

http://www.radionov.com/?hr=stv
U Tuzli također ima na dva tri mjesta snimanje je 10 KMica na RVG aparatu :dance:
A uzevši u obzir da ste vi u Saraj´vu glavni i prvi u svemu....čisto sam ubijeđen da kod vas u prijesolnici ima bar 10 puta više ovakvih strojeva neg u nas u Tuzli :bih:
mirnesacir

#288 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by mirnesacir »

Je li ima neko licno iskustvo, ili zna nesto o dr Esadu Taljanovicu, ima ordinaciju u Logavinoj??

Hvala :)
Michun

#289 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Michun »

homar wrote:
bejzik wrote:iscupo sam pola sestice rukom zbog nervoze i ostao mi je korijen i druga polovina zuba...trebam to hitno vaditi hirurskim putem, pa zanima me kolika je cijena ako neko zna i gdje to mogu najjeftinije obaviti (da se ne peglam sa uputnicama po ovoj studentskoj medicini)
Na stomatološkoj klinici u Sarajevu, to je najsigurnije, jer su tu cijela ekipa stručnjaka ako zatreba. Nemoj eksperimentisati kod drugog.
Ako do sad nisi ovo zavrsio a nadam se da jesi. Dr. Prohic radi i na klinici i privatno - odlican hirurg.
HaHaHa2

#290 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by HaHaHa2 »

dr Sutko Džubur - ima li ko licno iskustvo o doticnom
karanana

#291 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by karanana »

u jebote. zar ima i tog? kako si to uspio?
yurebure

#292 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by yurebure »

Kad maler udari.....
Danas su mi se polomile navlake na gornjoj vilici..otisao je citav most od 4 zuba
mozete li da mi preporucite nekog jako dobrog protekticara jer najvjerovatnije cu morati da uradim ih na saraf..
Ima li neko iskustava sa dr.Senadom Orucevicem -Rica
milimaj

#293 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by milimaj »

I mene interesuje ima li iko iskustva sa Ricom i sa Esadom Vesilovićem koji se nalazi u ulici Jukićavoj u Barama (Koš.brdo)?
saibaba

#294 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by saibaba »

yurebure wrote:Kad maler udari.....
Danas su mi se polomile navlake na gornjoj vilici..otisao je citav most od 4 zuba
mozete li da mi preporucite nekog jako dobrog protekticara jer najvjerovatnije cu morati da uradim ih na saraf..
Ima li neko iskustava sa dr.Senadom Orucevicem -Rica
Rica je dobar lik i dobar stručnjak ...
Iluzy

#295 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Iluzy »

Da li neko ima iskustva sa lijecenjem korijena zuba i sa navlakama? Naime, lijecim korijene gornjih jedinica i dvice, nakon toga bi trebala staviti porculanske navlake... interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo, jer malo sam skepticna sa ovim lijecenjem, ne znam da li ce to sve proci kako treba :roll:
thebee

#296 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by thebee »

da li postoji stomatolog u sa da radi nedeljom??? pliizzz, hitno!!
saibaba

#297 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by saibaba »

Iluzy wrote:Da li neko ima iskustva sa lijecenjem korijena zuba i sa navlakama? Naime, lijecim korijene gornjih jedinica i dvice, nakon toga bi trebala staviti porculanske navlake... interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo, jer malo sam skepticna sa ovim lijecenjem, ne znam da li ce to sve proci kako treba :roll:
To ono sa iglama ... Uglavom je uspješno i ne boli ... a ako ne uspije varijanata je da ideš hirurgu ali to je rijetko..
Tarantaca

#298 Re:

Post by Tarantaca »

jel to ovaj Asceric na Bjelavama??ja imam zakazano popravke i ciscenje pa me zanima koliko se krecu popravke a koliko ciscenje??...crnjal mi bio pitati nes a on brz na jeziku pa ne mozes ni stici upitati :D

I ja bila kod Ascerica :P Odlicno uradjenje navlake, u laboloru saradent (fantasticni su, svaka pohvala, jako su se trudili :thumbup:). Evo traje duze od pola godine :D Jos drze, vidjecemo dokle ce :D[/quote]
Iluzy

#299 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Iluzy »

saibaba wrote:
Iluzy wrote:Da li neko ima iskustva sa lijecenjem korijena zuba i sa navlakama? Naime, lijecim korijene gornjih jedinica i dvice, nakon toga bi trebala staviti porculanske navlake... interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo, jer malo sam skepticna sa ovim lijecenjem, ne znam da li ce to sve proci kako treba :roll:
To ono sa iglama ... Uglavom je uspješno i ne boli ... a ako ne uspije varijanata je da ideš hirurgu ali to je rijetko..
eh da, to je ono sa iglama sto se radi... uh joj tog me hirurga najvise i strah, nadam se da ce uspjeti ovo sad sto mi radi...
Sgt. Bull

#300 Re: Koji stomatolog u Sarajevu?

Post by Sgt. Bull »

Trebala bi mi pomoc, zanima me da li ima neki zubar u sarajevu da se konkretno bavi i da zna o bolestima desni? Imam problem desni, cesto nateknu, krvare a pola zuba mi je vise "otkriveno" (ako se tako mogu izrazit) nego sto bi trebalo biti pa me zanima ima li koji stomatolog da zna o cemu se radi i kako to poboljsat jer ova moja kod koje sam bio blage nema zena. I kakvi su inace u Vrazovoj oni zubari? Trebao bi ici u vezi toga gore ali me strah nesto plaho :sad:
Najbolje bi bilo ako neko zna postoji li u sarajevu periodontist kakovec...
Post Reply