vidi snimanje zuba i zracenje nastalo snimanjem zuba je smijesno u odnosu na kolicinu izotopa koje pacijent primi kroz tretman radioterapijom...ako na to dodas da je zracenje nastalo koristenjem RVG-a cca. 90% manje nego koristenjem konvencionalnog stomatoloskog rtg aparata slika ti je jasna...mada opreza nikad nije dosta...vecina europskih zemalja rutinski koristi olovne ogrtace pri snimanju zuba bez obzira na stanje pacijenta...PipiDugaDevetka wrote:Ma, mislio sam uopšteno, eto, recimo žene koje su operisane zbog raka dojke, na šta trebaju obratiti pažnju, da li smiju snimati zube i da li je to snimanje rizično za njih?
Guglao sam i saznao za tu radioviziografiju, pa sam negdje pročitao da je opasnije ''izgorjeti'' na suncu, nego snimanje zuba tom tehnikom radioviziografije.
Koje privatne ordinacije u BiH nude usluge snimanja zuba tom novom tehnikom?
Koje privatne ordinacije u BiH nude usluge popravljanja zuba, a pri tom koriste tehniku RVG?
Da li se tehnikom RVG može uraditi denzitometrija kosti (zuba)?
ono na sto bi vise trebao obratiti paznju jeste tretman koji ce se raditi na zubima...tu treba biti jako,jako oprezan...
i vrlo odgovoran...postoje standardne procedure koje se moraju ispostovati kod pacijenata koji su prosli radioterapiju i tu ne smije biti pardona...npr vadjenja zuba kod takvih pacijenta, ako nisu isplanirana valjano i ako procedura nije ispostovana,mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija koje mogu zavristi i vrlo tragicno(kad kazem standardna procedura mislim na jako blisku saradnju hematologa koji vodio pacijenta i stomatologa...stalne kontrole krvnih elemenata,cekanje pogodnog trenutka za obavljjanje tretmana i sl.)
uglavnom stomatoloski tretman pacijenta poslije tretmana radio i hemo terapijom je nauka sama za sebe i zahtjeva i takav pristup...
a sto se tice ordinacije s rvg-om...moja ordinacija posjeduje rvg ali ja ne radim u sarajevu...no siguran sam da ces naci tuce ordinacija i u sarajevu koje rutinske koriste rvg aparat
ako imas jos kakvo pitanje slobodno pitaj...bice mi drago da pokusam pomoci barem ovako virtuelno
svako dobro zelim