Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
amalia

#276 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by amalia »

Znam da je offtopic, ali se radi o imenima, ovimo novim, meni nepoznatim,pa rekoh necete zamjeriti: dobijem mail od poznanice da se porodila i da se beba zove Imran. Ja bih joj htjela cestitati, ali ne znam da li je Imran musko ili zensko?

Please help!

Hvala unaprijed!
Hodidjed

#277 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

amalia wrote:Znam da je offtopic, ali se radi o imenima, ovimo novim, meni nepoznatim,pa rekoh necete zamjeriti: dobijem mail od poznanice da se porodila i da se beba zove Imran. Ja bih joj htjela cestitati, ali ne znam da li je Imran musko ili zensko?

Please help!

Hvala unaprijed!
Cool :lol:
Imran je "u nas" zensko..definitivno
amalia

#278 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by amalia »

Hodidjed wrote:
amalia wrote:Znam da je offtopic, ali se radi o imenima, ovimo novim, meni nepoznatim,pa rekoh necete zamjeriti: dobijem mail od poznanice da se porodila i da se beba zove Imran. Ja bih joj htjela cestitati, ali ne znam da li je Imran musko ili zensko?

Please help!

Hvala unaprijed!

Hvala puno, tako sam i mislila. Fakat nisam to ime nikad u zivotu cula, i isla sam logikom Iman-Imran, ali nikad se ne zna.
Bolje pitati, nego da se izblamiram :-) !
b.boja

#279 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by b.boja »

amalia wrote:
Hodidjed wrote:

Please help!

Hvala unaprijed!

Hvala puno, tako sam i mislila. Fakat nisam to ime nikad u zivotu cula, i isla sam logikom Iman-Imran, ali nikad se ne zna.
ja u svojoj obitelji imam, IMRAN-A i musko je :-D
lamija_SA

#280 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by lamija_SA »

Čast svakom...ali gdje ti roditelji nađoše to ime Imran...?
b.boja

#281 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by b.boja »

lamija_SA wrote:Čast svakom...ali gdje ti roditelji nađoše to ime Imran...?
Ime Imran je arapska varijanta imena Amram koji je u Kuranu 3, 33-37 Marijin otac.
amalia

#282 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by amalia »

b.boja wrote:
amalia wrote:
Hodidjed wrote:

ja u svojoj obitelji imam, IMRAN-A i musko je :-D
E bas ste mi pomogli :lol: . Odoh sad poslati mail, cestitati joj na djetetu i pitati da mi koju slicicu posalje. Mozda na osnovu boja skontam sta i kako.

Uh, sreca pa su samo dobri poznanici u pitanju, ne moram jos na babine ici :-)
sheilak

#283 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by sheilak »

Imran - musko arapsko ime.

Imran Khan - pakistanski politicar.
vajkrem

#284 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by vajkrem »

ja isto znam Imrana muso, a Iman je zensko.
b.boja

#285 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by b.boja »

nemas razloga da sumnjas, Imran je musko ime, cak sam njegovu fotografiju ovdje postala... :-D
Pietje_Bel

#286 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

Pozdrav svima,

Mislim da malo obrazovaniji i sekularniji Bosnjaci svojoj djeci trebaju davati Bosnjacka imena. Moj dobar prijetelj, Turcin i sva njegova familija nose npr. Turska imena. Tako nose imena Turskih careva koji su se borili protic Arapa jos dok Turci nisu bili muslimani. On je ponosan na to sto je Turcin i njegova vjera mu ne zabranjiva da nosi Tursko ime. Cak dolazi iz vise religiozne familije a ne sekularne. Mi Bosnjaci moramo, barem dio nas, da dajemo svojoj djeci Bosjacka imena. Evo da dam nekih primjera tipicno Bosanskih imena:

Kulin
Tvrtko
Kotroman
Kotromana
Vojaca
Grubaja
Gorcin
Ostoja

Pozz
Pietje_Bel

#287 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

jedna wrote:pa nisu ni slaveni prvi stanovnici ovih prostora. sta je s ilirima, ili keltima, pa cak i rimljanima i ostalim? zbog cega ti mislis da bi ljudi danas trebali vaditi iz naftalina slavenska imena? i moje ime potice iz arapskog jezika, a opet sirom svijeta imam imenjakinje - i u bosni, i u hrvatskoj, engleskoj, americi, italiji, srbiji,... tako da ne vidim u cemu je problem.uostalom, svidja mi se ime i mislim da je to najvaznije. i, akobogda, kada budem svojoj djeci davala imena dacu neka koja se meni svidjaju (naravno necu se samo ja pitati) necu garant tragati je li to muslimansko ime ili kopati po slavenskim imenima. glupost!
Ti si vjerovatno, kao i ja Bosanac/Bosnjak. Tvoj jezik je Bosanski i ti svoj nacionalni identitet ne vezes za ilire nego za Bosnjane i Bosnjake. Tvoja svijest narodna kao sto mogu da vidim dopire do dolaska Turaka u Bosnu a ne do nastanka Bosanskog etnosa i Bosanske drzave. Zbog toga bi najbolje bilo da se ljudi poput tebe zovu Muslimanima a ne Bosnjacima jer stvara zabunu.

Nema tog naroda u Evropi i na svijetu koji se "ponosi" svojom istorijom, kaci ljiljane na mezare, nosi grb kotromanica na ramenu, zastavu kotromanica na utakmicu a istovremeno se STIDI dati svome djetetu Bosnjacko ime nego daje mu Tursko.

Ne kazem ja da mi svi trebamo dati Bosnjacka imena i ne kazem da se trebamo stiditi sto smo muslimani ali vrlo bi bilo normalno da i kod nas postoji barem 50% ljudi koji nose Bosnjacka imena isto kao sto u Iranu, Turskoj,Albaniji itd. ljudi nose Perzijska i Turska, Albanska imena pored Arapskih.

Mi smo Bosnjaci/Bosanci a ne Muslimani. Malo nacionalne svijesti nebi bilo pogresno. Mi smo jedini narod na svijetu koji se tako glupo i zamrseno ponasa. Dobro je to Mesa Selimovic rekao. "Jos malo i necemo znati ko smo." Zapitam se zasto su nam dali da se zovemo Bosnjacima? Pa nama najbolje i jeste odgovaralo da smo se nastavili zvati Muslimanima jer ispada da smo mi samo jedan veliki vjerski skup Bosanskih muslimana kako nas svijet i zove bez ikakve nacionalne svijesti. Umjesto da nam djeca u skolama kao izborni predmet uce Bosancicu, da uce istoriju Bosne od 968. godine a ne od 1463. Umjesto toga djeca nam provaljivaju u Bobovac i ruse "Ustaske" spomenike. Ma fuj! Najveci problem je u tome sto je skoro sva pamet otisla iz BiH. Svak ko je mogao da otide je otisao. Ostala je bijeda i Islamisti, Turkofili. Zbog toga nam je zemlja tu gdje jeste.
emra_a

#288 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Imran je vecinom musko ime(Imran Abbas te Imran Khan su neki od poznatih licnost s tim imenom) medjutim ima i zenskih s tim imenom,tako da nikad ne mozes biti siguran dok ne upitas :D
emra_a

#289 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

inace,neki dan razgledam albanska imena i nailazim na Besim,Fatmir,Admire(Admira kod nas) itd

ja sam do sad mislila da su to imena izmisljena kod bosnjaka,,ali eto ocito da nisu,nego moze li mi neko reci..sta onda znace? ne kupimo valjda imena i od Albanaca? :-)
jedna

#290 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

Pietje_Bel wrote:
jedna wrote:pa nisu ni slaveni prvi stanovnici ovih prostora. sta je s ilirima, ili keltima, pa cak i rimljanima i ostalim? zbog cega ti mislis da bi ljudi danas trebali vaditi iz naftalina slavenska imena? i moje ime potice iz arapskog jezika, a opet sirom svijeta imam imenjakinje - i u bosni, i u hrvatskoj, engleskoj, americi, italiji, srbiji,... tako da ne vidim u cemu je problem.uostalom, svidja mi se ime i mislim da je to najvaznije. i, akobogda, kada budem svojoj djeci davala imena dacu neka koja se meni svidjaju (naravno necu se samo ja pitati) necu garant tragati je li to muslimansko ime ili kopati po slavenskim imenima. glupost!
Ti si vjerovatno, kao i ja Bosanac/Bosnjak. Tvoj jezik je Bosanski i ti svoj nacionalni identitet ne vezes za ilire nego za Bosnjane i Bosnjake. Tvoja svijest narodna kao sto mogu da vidim dopire do dolaska Turaka u Bosnu a ne do nastanka Bosanskog etnosa i Bosanske drzave. Zbog toga bi najbolje bilo da se ljudi poput tebe zovu Muslimanima a ne Bosnjacima jer stvara zabunu.

Nema tog naroda u Evropi i na svijetu koji se "ponosi" svojom istorijom, kaci ljiljane na mezare, nosi grb kotromanica na ramenu, zastavu kotromanica na utakmicu a istovremeno se STIDI dati svome djetetu Bosnjacko ime nego daje mu Tursko.

Ne kazem ja da mi svi trebamo dati Bosnjacka imena i ne kazem da se trebamo stiditi sto smo muslimani ali vrlo bi bilo normalno da i kod nas postoji barem 50% ljudi koji nose Bosnjacka imena isto kao sto u Iranu, Turskoj,Albaniji itd. ljudi nose Perzijska i Turska, Albanska imena pored Arapskih.
Medju Bosnjake spadam, ali volila bih da se mogu izjasnjavati kao Bosanac i Hercegovac (u ovakvoj drzavi bi u tom slucaju bila manjina). Svojom drzavom dozivljavam upravo BiH, a svoj jezik smatram bosanskim.
Ovo bih volila da mi objasnis sta si htjela reci "Tvoja svijest narodna kao sto mogu da vidim dopire do dolaska Turaka u Bosnu a ne do nastanka Bosanskog etnosa i Bosanske drzave."
Ne znam kako to zakljuci, ali ne osjecam neku pretjeranu povezanost s Turskom (ne vidim zasto i ne bi). Znacajan doprinos dali su u istoriji BiH (iako su dosli kao okupatori), ali ne minimiziram ni uticaj ostalih koji su vladali na ovim prostorima. Ponajmanje Drzave Bosanske. Sto se mene tice, najidealnije bi bilo da i sada mozemo imati SVOJU drzavu bosansku i hercegovacku i da svi tezimo ka njenoj izgradnji.
Volila bih da mi i ovo objasnis "ljudi piput mene"?
Ne vidim zasto se neko ne bi mogao osjecati i kao Bosanac (u smislu pripadanja drzavi) i kao Bosnjak (u smislu pripadanja narodu) i kao musliman (u smislu pripadanja vjeri)
Ja se ne stidim dati dijetu bosnjacko ime (a ne znam ni sta tacno ti smatras pod "bosnjackim imenom). Rekla sam da mi je najbitnije da se meni ime svidi (i naravno onom kome sam rodila to dijete) i da ne bih previse kopala ni po slavenskim ni po muslimanskim imenima.
Nuke

#291 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Nuke »

Ne postoje muslimanska imena, kao ni katolicka, pravoslavna, budisticka, ateisticka (kako to glupo zvuci, cuj ateisticko ime :D :D ) itd.
Leonid Breznjev

#292 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Leonid Breznjev »

emra_a wrote:inace,neki dan razgledam albanska imena i nailazim na Besim,Fatmir,Admire(Admira kod nas) itd

ja sam do sad mislila da su to imena izmisljena kod bosnjaka,,ali eto ocito da nisu,nego moze li mi neko reci..sta onda znace? ne kupimo valjda imena i od Albanaca? :-)
jes vallahi bas, mozes mislit nadio bosanskom djetetu ime kao neki albanac.. ja mislim da to namah treba u dzehennem.... :-) :-)

Image :wink:
Pietje_Bel

#293 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

jedna wrote:
Pietje_Bel wrote:

Medju Bosnjake spadam, ali volila bih da se mogu izjasnjavati kao Bosanac i Hercegovac (u ovakvoj drzavi bi u tom slucaju bila manjina). Svojom drzavom dozivljavam upravo BiH, a svoj jezik smatram bosanskim.
Ovo bih volila da mi objasnis sta si htjela reci "Tvoja svijest narodna kao sto mogu da vidim dopire do dolaska Turaka u Bosnu a ne do nastanka Bosanskog etnosa i Bosanske drzave."
Ne znam kako to zakljuci, ali ne osjecam neku pretjeranu povezanost s Turskom (ne vidim zasto i ne bi). Znacajan doprinos dali su u istoriji BiH (iako su dosli kao okupatori), ali ne minimiziram ni uticaj ostalih koji su vladali na ovim prostorima. Ponajmanje Drzave Bosanske. Sto se mene tice, najidealnije bi bilo da i sada mozemo imati SVOJU drzavu bosansku i hercegovacku i da svi tezimo ka njenoj izgradnji.
Volila bih da mi i ovo objasnis "ljudi piput mene"?
Ne vidim zasto se neko ne bi mogao osjecati i kao Bosanac (u smislu pripadanja drzavi) i kao Bosnjak (u smislu pripadanja narodu) i kao musliman (u smislu pripadanja vjeri)
Ja se ne stidim dati dijetu bosnjacko ime (a ne znam ni sta tacno ti smatras pod "bosnjackim imenom). Rekla sam da mi je najbitnije da se meni ime svidi (i naravno onom kome sam rodila to dijete) i da ne bih previse kopala ni po slavenskim ni po muslimanskim imenima.
Vrlo pametno si zaobisla sustinu mojeg posta. Nije slucajno da 50% Muslimana u Bosni svojoj djecu daju Turska imena. Evo da pogledam u svojoj Familiji: Izeta, Izet, Ismir, Isma... :-)
Ima tu i Ahmeda i Maja i Hana ali znaci znacajan broj daje Turska imena. Koliko % nas Bosnjaka daje Bosanska imena? Albanci daju Albanska imena (znacajan broj njih), Turci daju medu ostalom Turska imena, Iranci cesto (pored muslimanskih daju perzijska) a Bosnjaci? Bosnjaci daju Turska, Perzijska, Albanska ali NIPOSTO Bosanska. Cudno zar ne? Hajde mozemo reci nekima se ta imena ne svidaju, neki vole Islam pa daju muslimanska, neki vole ateisticka, neutralna imena itd. Ali zar nije cudno da ima manje od 2% Bosnjaka koji svojoj djeci daju Bosanska imena?

Da budemo jasni. Mi nismo Bosnjaci zato sto su nam preci bili Iliri ili zato sto smo Slaveni ili sto smo Muslimani. Mi (nasa intelektualna elita) je upravo nama vratila Bosnjacko ime zato sto samo ONO nas cini narodom. Bez kraljevine Bosne i stvaranja Bosanskog etnosa nema Bosnjaka. Ako smo mi nastali 1463. godine poturcivanjem Bosanskog hriscanskog stanovnistva i ako smo se odrekli svoga imena, jezika i sjecanja onda nas nema. Ako se mi nazivamo Turskim imenima radije nego Bosanskim onda smo mi Turci koji govore Slavenskim jezikom itd.
emra_a

#294 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

daj ohladi pijetje,ti svoju djecu nazivaj po bosanskim imenima a drugi ce raditi po svom,,

po tvom ime je citav identitet,e pa onda smo turci(po tvom)

daj ba

i sta su bosanska imena? nisi odgovorio kad sam pitala je li Katarina bosansko ime? :?
jedna

#295 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by jedna »

Ni ti meni ne odgovori kako si dosla do zakljucka da moja svijest dopire do dolaska Turaka i koja su to bosnjacka imena? A koja su sad pa i ateisticka imena??? Nisi mi ni odgovorila ko su ljudi poput mene ("koje bi trebali zvati Muslimanima da ne stvaraju zabunu")

Ako se i daju mnoga turska imena, pa valjda se to rasirilo za doba osmanlija.

Ja za svoje ime znam da je arapskog porijekla i ne smeta mi ni najmanje. Ime mi se svidja (ko da su mene pitali :D ). A vec rekoh da je u neku ruku i medjunarodno jer ga ima i kod drugih naroda (mozda u drugim varijantama).
Leonid Breznjev

#296 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Leonid Breznjev »

ja imam dva imena, po jednom sam islam a po drugom latin.. ni po jednom nisam turc.. :D jesam sretnik nema sta.. :D
niskoprofilni

#297 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by niskoprofilni »

Arslan wrote:ja imam dva imena, po jednom sam islam a po drugom latin.. ni po jednom nisam turc.. :D jesam sretnik nema sta.. :D
Eh, lave, nick ti je turski. :D
Hodidjed

#298 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

emra_a wrote:daj ohladi pijetje,ti svoju djecu nazivaj po bosanskim imenima a drugi ce raditi po svom,,

daj ba

i sta su bosanska imena? nisi odgovorio kad sam pitala je li Katarina bosansko ime? :?
Ako je Katarina bila posljednja bosanska kraljica (a njena kcerka se takodje zvala Katarina), onda valjda dovoljno govori samo za sebe.
Inace, to ime pripada hriscanskom svijetu, dakle nije muslimansko, ali definitivno jeste bosansko.
Iako sam musliman, planirao sam to ime dati svom djetetu. (Samo mi nemoj opet komentara u stilu "ti daji sta hoces, a nemoj meni govoriti sta cu ja", jer niko ti nista ne govori sta ti da radis).
Pietje_Bel

#299 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

emra_a wrote:daj ohladi pijetje,ti svoju djecu nazivaj po bosanskim imenima a drugi ce raditi po svom,,

daj ba

Katarina nije Bosansko ime jer ga ima mnogo i kod drugih naroda. Ali kada bi mi poceli svojoj djeci davati mahom imena poput Tvrtko, Kulin, Kotroman, Kotromana,Vojaca, Grubaja, Gorcin,Bosnjak itd. onda bi ta imena postala vrlo brzo tipicno Bosanska.

Naravno da ime koje das svojoj djeci nesto govori o tome kako gledas na svijet. Ako radije das svojoj djeci imena poput Tarik, Izet, Dzevad,Ismir (Turska imena) nego Tvrtko, Kulin, Ostoja.... onda se trebamo ipak malo zapitati zasto smo mi nosili ljiljane i zasto ih jos uvijek nosimo ako se uopste ne identifikujemo sa tim, ako to smatramo necim stranim?

Cak idemo toliko daleko da smo izmislili citavu istoriju o Bogumilima koji su kao bili vecina u Bosni iako svi svjetski istoricari zakljucuju da su vecina ljudi bili pripadnici Crkve Bosanske. Mislim...malo postajemo neozbiljni. Hajde da se prvo sami sa sobom slozimo sta smo. Ocigledno nam je tesko prihvatiti da su nam preci bili Hriscani i zbog toga smo se otudili od samih nas. To je Mesa Selimovic vec vrlo davno zapisao.
A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. .Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav.
emra_a

#300 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Hodidjed wrote:

daj ba

Ako je Katarina bila posljednja bosanska kraljica (a njena kcerka se takodje zvala Katarina), onda valjda dovoljno govori samo za sebe.
Inace, to ime pripada hriscanskom svijetu, dakle nije muslimansko, ali definitivno jeste bosansko.
Iako sam musliman, planirao sam to ime dati svom djetetu. (Samo mi nemoj opet komentara u stilu "ti daji sta hoces, a nemoj meni govoriti sta cu ja", jer niko ti nista ne govori sta ti da radis).
kako to? pa Katarina je daleko od slavenskog imena?! ako Katarina moze biti bosansko samo iz razloga jer su se znacajne osobe zvale tako,zasto nebi mogla i Fatima,zasto nebi i Husejn? dakle svi dajemo BH imena i to bi bilo to!!

ili je mozda krscanski okupator bolji i drazi od islamskog pa ne smeta dati ime Katarina ili Petar ali smetaju Husejn i Fatima?

pietje bel je dao dobar odgovor koji se moze braniti,a ti se dogovori sa sobom sta hoces,.,povratak Bosanskom idenitetu ili povratak krscanskoj proslosti Bosnjaka
Post Reply