bijela,sto se dfinira pod "cistim srcem"bijela wrote: no, u svemu ovome ima još jedno kur'ansko učenje (još bliže ispravnijem razumijevanju kategorije "ulul-elbab"), a to je učenje o srcu kao centru promišljanja, kako kaže ajet:
"Zašto po Zemlji ne putuju pa da im budu srca kojima razmišljaju i uši da im budu kojima nešto čuju?! Ali dosta nisu slijepe oči, nego su slijepa srca u grudima!"
srce je taj dodatni organ, duhovni organ, spoznaje. a nije li srce čovjekova srčika, čovjekov lubb? i nije li već jasno da se razumom Bog ne može dokučiti niti dokazati Njegovo bitisanje?
Bog se srcem gleda, tim unutrašnjim, duhovnim centrom. oni koji posjeduju čisto srce - takvi shvaćaju (Božije dokaze, ajete) i na takve se odnosi prvospomenuti ajet, ne na bilo koju osobu koja ima razum.
NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
- ljubav_aha
#276 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
- bijela
#277 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
murat arslan wrote: On će tebi sada kazati da prosipaš teološku šuplju, tj. da je srce samo "kucalica" koja nema veze sa pameću. Pričao sam već sa njim o ovome.
pa i ne očekujem da se složi, ne pričamo iz istih pozicija
Izvini što pitam, ne moraš odgovoriti: jesi li ti po prezimenu STRIJELAC, a imenu POVJERLJIVA, a otac ti se zove UPUTA? Ili ti je ova tetka?
- Nele9
#278 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
... priče oko prijevoda Kur'ana - Kur'an nije prevodljiv. pogotovo u prijevodu riječ za riječ, prosto iz razloga što arapski (a pogotovo kur'anski) jezik umije malim brojem riječi kazati mnogo.
vjerujem da je statix sada već na svom terenu, kada je u pitanju razlika između razuma i uma. uprošteno - razumom se razumijeva fizika, umom se umuje metafizika.
Bog se srcem gleda, tim unutrašnjim, duhovnim centrom. oni koji posjeduju čisto srce - takvi shvaćaju (Božije dokaze, ajete) i na takve se odnosi prvospomenuti ajet, ne na bilo koju osobu koja ima razum.
složit će se ovdje svaki onaj ko iole poznaje kur'anski svjetonazor da je potpuna laž tvrditi kako Kur'an zabranjuje ljudsko razmišljanje, zaključivanje. i to mogu dokazati brojni ajeti koji pozivaju na promišljanje.
... autoritet broj jedan je Božija riječ, autoritet broj dva je Božiji poslanik.
i iako je srce Poslanikovo, alejki-selam, prestalo kucati muhammedanski duh nije nestao; on je naslijeđe.
logičkim slijedom, autoritet se prenosi na onoga ko je u potpunosti ovladao i primjenio u svoj život kur'anski nauk i način ponašanja i razmišljanja Božijeg poslanika (hadis: učenjaci su nasljednici poslanika).
takav čovjek zaslužuje svako poštovanje muslimana. ALI! ne zbog njega kao muje mujića, nego zbog svetosti onoga što je on prihvatio i primjenio. to je tako za vjernika u božansku istinu.
uostalo, jasno je da se istinski autoritet nikako ne može nametnuti, samo zaslužiti. takvi su rijetki, ali ima ih i bit će ih.
no, sve da ih i nema - islam stvarno, uistinu, ne ovisi o kleru. islam uopšte hodže ne treba, njih trebaju muslimani zbog organizacije. svaki musliman, punoljetan i pametan ima dužnost da sam dostiže/dostigne Istinu. u tom smislu nema one diskriminacije o kojoj statix govori "razumom obdareni vs. nerazumni" jer svaki pojedinac, svaki Čovjek ima u sebi potencijal da dostigne Istinu. svaki ima potencijal da bude od "ulul-elbaba".
dostizanje te kategorije bi trebao da bude cilj svakog vjernika, a na tom putu će mu, između ostalog, i razum pomoći. [quote][/quote]
Aplauzi bijela sestro.
Arapski jezik pored jednine i množine ima i ˝dvojinu˝. Skoro nemoguće za prevesti, zar ne?
vjerujem da je statix sada već na svom terenu, kada je u pitanju razlika između razuma i uma. uprošteno - razumom se razumijeva fizika, umom se umuje metafizika.
složit će se ovdje svaki onaj ko iole poznaje kur'anski svjetonazor da je potpuna laž tvrditi kako Kur'an zabranjuje ljudsko razmišljanje, zaključivanje. i to mogu dokazati brojni ajeti koji pozivaju na promišljanje.
... autoritet broj jedan je Božija riječ, autoritet broj dva je Božiji poslanik.
i iako je srce Poslanikovo, alejki-selam, prestalo kucati muhammedanski duh nije nestao; on je naslijeđe.
logičkim slijedom, autoritet se prenosi na onoga ko je u potpunosti ovladao i primjenio u svoj život kur'anski nauk i način ponašanja i razmišljanja Božijeg poslanika (hadis: učenjaci su nasljednici poslanika).
takav čovjek zaslužuje svako poštovanje muslimana. ALI! ne zbog njega kao muje mujića, nego zbog svetosti onoga što je on prihvatio i primjenio. to je tako za vjernika u božansku istinu.
uostalo, jasno je da se istinski autoritet nikako ne može nametnuti, samo zaslužiti. takvi su rijetki, ali ima ih i bit će ih.
no, sve da ih i nema - islam stvarno, uistinu, ne ovisi o kleru. islam uopšte hodže ne treba, njih trebaju muslimani zbog organizacije. svaki musliman, punoljetan i pametan ima dužnost da sam dostiže/dostigne Istinu. u tom smislu nema one diskriminacije o kojoj statix govori "razumom obdareni vs. nerazumni" jer svaki pojedinac, svaki Čovjek ima u sebi potencijal da dostigne Istinu. svaki ima potencijal da bude od "ulul-elbaba".
dostizanje te kategorije bi trebao da bude cilj svakog vjernika, a na tom putu će mu, između ostalog, i razum pomoći. [quote][/quote]
Aplauzi bijela sestro.
Arapski jezik pored jednine i množine ima i ˝dvojinu˝. Skoro nemoguće za prevesti, zar ne?
- statix
#279 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
I ko to moze tvrditi da je odredjeni metafizicki odgovor neistinit?
Sad mogu napisati par metafizickih ucenja iz drugih religija, i ko ce mi dokazati da su neistinita?
Na kraju se uvijek dodje do iracionalnog stava "uzmi ili ostavi, ali ne mozes kritikovati "moje" metafizicko ucenje".
Sad mogu napisati par metafizickih ucenja iz drugih religija, i ko ce mi dokazati da su neistinita?
Na kraju se uvijek dodje do iracionalnog stava "uzmi ili ostavi, ali ne mozes kritikovati "moje" metafizicko ucenje".
- bijela
#280 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
hehehe, ti sa svojim stavom fizika vs. metafizika/religija poput kotromanića.statix wrote:I ko to moze tvrditi da je odredjeni metafizicki odgovor neistinit?
obojica ste zapali u klopku miješanja realnosti iz različitih kategorija.
- statix
#281 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
I jedna i druga kategorija tragaju za "objektivnom istinom". Cilj znanstvenika je objektivna istina, vise
istine, razumljivija istina. Metafizika nema ovaj trend "razumljivije" i cesto postaju dogme, zato prirodoznanstveni metod i jeste sigurniji od metafizickog ka otkrivanju istine, iako se vecini ne svidja, jer zele brzo uvodjenje u dublje tajne ovog svijeta, a naucni metod dozivljavaju razocaravajuce, jer im ne pruza odgovore na ultimativne misterije, pri tom ignorisuci da je to najsigurniji nacin kojim povecavamno znanje o svijetu i otkrivamo istinu odbacujuci pogreske koje na tom putu otkrivamo.
Ako uzmemo slijedecu definiciju za istinu: "Neka je teorija ili neki je iskaz istinit onda ako se stanje stvari što ga opisuje teorija podudara sa stvarnošću."
Iskaz o cistom srcu kao spoznaji Alaha, sa naglaskom ne religiju islam, se ne podudara sa stvarnoscu, jer implicira da u ljudima izvan te religije ne postoje cista srca, a ipak znamo koliko je dobrih ljudi na ovom svijetu koji pripadaju drugim religijama ili nevjernika, i koliko losih u samom islamu. Prema tome bijela da je tvoj iskaz tacan, stvarnost bi bila takva da su svi ljudi cistog srca na ovoj planeti ujedinjeni u islamu, u jednoj religiji, a znamo da nije tako. Da apsurd bude veci, njihovo religijsko opredjeljenje se pretezo prenosi kulturoloski, pa tako imamo razlicita geografska podrucja koja karakterise dominacija odredjene religije.
istine, razumljivija istina. Metafizika nema ovaj trend "razumljivije" i cesto postaju dogme, zato prirodoznanstveni metod i jeste sigurniji od metafizickog ka otkrivanju istine, iako se vecini ne svidja, jer zele brzo uvodjenje u dublje tajne ovog svijeta, a naucni metod dozivljavaju razocaravajuce, jer im ne pruza odgovore na ultimativne misterije, pri tom ignorisuci da je to najsigurniji nacin kojim povecavamno znanje o svijetu i otkrivamo istinu odbacujuci pogreske koje na tom putu otkrivamo.
Ako uzmemo slijedecu definiciju za istinu: "Neka je teorija ili neki je iskaz istinit onda ako se stanje stvari što ga opisuje teorija podudara sa stvarnošću."
Iskaz o cistom srcu kao spoznaji Alaha, sa naglaskom ne religiju islam, se ne podudara sa stvarnoscu, jer implicira da u ljudima izvan te religije ne postoje cista srca, a ipak znamo koliko je dobrih ljudi na ovom svijetu koji pripadaju drugim religijama ili nevjernika, i koliko losih u samom islamu. Prema tome bijela da je tvoj iskaz tacan, stvarnost bi bila takva da su svi ljudi cistog srca na ovoj planeti ujedinjeni u islamu, u jednoj religiji, a znamo da nije tako. Da apsurd bude veci, njihovo religijsko opredjeljenje se pretezo prenosi kulturoloski, pa tako imamo razlicita geografska podrucja koja karakterise dominacija odredjene religije.
- wild roses
#282 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Čistoća srca o kojoj ti govoriš je samo djelimični dio čistoće srca o kojoj se govori o srcu kao organu spoznaje. Tako da se paralela ne može povući. Sigurno da na svijetu ima ljudi koji su divni i humani, a nisu muslimani, dobročinstvo nije privilegija muslimana, nego svih ljudi. Ovdje se govori o spoznajama, a opet ne možemo reći da ljudi iz drugih religija ne mogu doći do određenih spoznaja, postoje putevi ili načini čišćenja srca . Prakticiranjem može se u čovjeku pokrenuti duhovnost i određene spoznaje. Ali da bi se ovo razumjelo i shvatilo sa stanovišta Islama, kao posljednje Božije objave treba se krenuti od početka, ideologija, pa prakticiranje, znanje, pa opet znanje, itd....
Ne znam ni zašto ovo pišem, Islam ja ne trebam braniti niti bilo ko drugi, ljude koji prezentiraju Islam na pogrešan način ili koji imaju pogrešnu sliku o Islamu ne može niko odbraniti, osim oni sami sebe, ali eto malo da se čavrlja
Ne znam ni zašto ovo pišem, Islam ja ne trebam braniti niti bilo ko drugi, ljude koji prezentiraju Islam na pogrešan način ili koji imaju pogrešnu sliku o Islamu ne može niko odbraniti, osim oni sami sebe, ali eto malo da se čavrlja
- ljubav_aha
#283 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
[quote="Nele9}Arapski jezik pored jednine i množine ima i ˝dvojinu˝. Skoro nemoguće za prevesti, zar ne?[/quote]
oov cu licno provjeriti sa osobama koje priacju arapski i koje su rodjene u arabijskom govornom porducuju
oov cu licno provjeriti sa osobama koje priacju arapski i koje su rodjene u arabijskom govornom porducuju
- BHF_Manijak
#284 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
oov cu licno provjeriti sa osobama koje priacju arapski i koje su rodjene u arabijskom govornom porducujuljubav_aha wrote:[quote="Nele9}Arapski jezik pored jednine i množine ima i ˝dvojinu˝. Skoro nemoguće za prevesti, zar ne?
Toliko o poznavanju tvog arapskog, i nekih tvojih tumacenja...Nije isto engleski prevod(koji obicni i interpretacije sadrzi)i arapski tekst!
I ne trebas provjeravati kod osoba, potvrdjujem da arapska gramatika poznaje Dvojinu!Bejtun-kuca, bejtani-dvije kuce, bejtune-kuce
- ljubav_aha
#285 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Toliko o poznavanju tvog arapskog, i nekih tvojih tumacenja...Nije isto engleski prevod(koji obicni i interpretacije sadrzi)i arapski tekst!BHF_Manijak wrote:oov cu licno provjeriti sa osobama koje priacju arapski i koje su rodjene u arabijskom govornom porducujuljubav_aha wrote:[quote="Nele9}Arapski jezik pored jednine i množine ima i ˝dvojinu˝. Skoro nemoguće za prevesti, zar ne?
I ne trebas provjeravati kod osoba, potvrdjujem da arapska gramatika poznaje Dvojinu!Bejtun-kuca, bejtani-dvije kuce, bejtune-kuce[/quote]
zar sam nekad napisala d aponajem arapski jezik,nikad,uvijek sa spomenula nekoga od moje raje
dovoljnoa su mi poznavanja par jezika ,ne treba mi arapski
ali cu provjeriit jos par detalja u vezi arapskog kojim je pisan Kur'an
- bijela
#286 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
obe tragaju za istinom, ali im se načini razlikuju. kod prve je to eksperimentalni metod, kod druge intuitivni metod. svaki medot ima svoj cilj otkrivanja i ne mogu zamijeniti uloge. intuicijom ne mogu otkriti koja je temperaturu na jupiterom, a eksperimentom ne mogu otkriti odakle potiče moj duh. dakle, obe metode imaju svoje legitimno mjesto i ni jedna se ne smije zanemariti.statix wrote:I jedna i druga kategorija tragaju za "objektivnom istinom". Cilj znanstvenika je objektivna istina, vise istine, razumljivija istina. Metafizika nema ovaj trend "razumljivije" i cesto postaju dogme, zato prirodoznanstveni metod i jeste sigurniji od metafizickog ka otkrivanju istine, iako se vecini ne svidja, jer zele brzo uvodjenje u dublje tajne ovog svijeta, a naucni metod dozivljavaju razocaravajuce, jer im ne pruza odgovore na ultimativne misterije, pri tom ignorisuci da je to najsigurniji nacin kojim povecavamno znanje o svijetu i otkrivamo istinu odbacujuci pogreske koje na tom putu otkrivamo.
nismo se razumjeli u vezi pojma "srce". srce nije drugo ime za humanost u nama.Iskaz o cistom srcu kao spoznaji Alaha, sa naglaskom ne religiju islam, se ne podudara sa stvarnoscu, jer implicira da u ljudima izvan te religije ne postoje cista srca, a ipak znamo koliko je dobrih ljudi na ovom svijetu koji pripadaju drugim religijama ili nevjernika, i koliko losih u samom islamu. Prema tome bijela da je tvoj iskaz tacan, stvarnost bi bila takva da su svi ljudi cistog srca na ovoj planeti ujedinjeni u islamu, u jednoj religiji, a znamo da nije tako. Da apsurd bude veci, njihovo religijsko opredjeljenje se pretezo prenosi kulturoloski, pa tako imamo razlicita geografska podrucja koja karakterise dominacija odredjene religije.
napisala sam, čini mi se, da je srce duhovni organ spoznaje... šesto čulo, intuitivni centar, gnostička tačka u nama... u relaciji prema božanskom.
nije svaki musliman posjednik ovog "srca", tj. nije svaki musliman "ulul-elbab".
ima razlika između islama (muslimana) i imana (mu'mina, vjernika). musliman je onaj koji praktično izvršava propise islama, a mu'min je onaj je, ko pored toga, čvrsto uvjeren u Božije prisustvo. iman je na višem stupnju od islama. islam je praksa, iman je praksa+duhovnost. islam je horizontala, iman je vertikala.
ima u Kur'anu opis događaja kada neki beduini dolaze Poslaniku, alejhi-selam, i kažu mu:
- amenna! (od riječi imana) - mi vjerujemo!
a Kur'an odgovara:
- reci im: vi ne vjerujete još uvijek, nego recite eslemna (od riječi islam) - pokoravamo se Božijim propisima!
pripadnici "ulul-elbaba" su ljudi koji su desegli najviše stepene vjere, imana.
no, znam i razumijem tvoj stav o ovome, tj. da si skeptičan, recimo to tako, u cijelu ovu priču o "srcu". kao @ljubav_aha koja pita "a šta je srce" iako je prije par dana na temi o homoseksualnosti rekla da je za nju gnoza puko filozofiranja. zbog toga nema smisla da joj neko odgovara o predmetu govora nečega o čemu je ona već iznijela nevjerujući stav.
ja sam samo za to da ne miješamo jedno i drugo, tj. da ne miješamo fiziku sa metafizikom, materijalnost sa religijskom duhovnošću (u smislu da jednom pobijamo drugu), čisto zbog toga što nema potrebe za tim. neko će uzeti jedno od toga dvoga, neko će uzeti oboje. uglavnom, ni jedan misleći vjernik neće zanegirati nauku, nego će je čak posmatrati u okviru savršenog poretka sunnetullaha, Allahovog prirodnog zakona, za kojeg je On rekao da funkcioniše po pravilima.
#287 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Jasna ja meni simbolika srca, recimo citao sam Tariqa i tako to.
Ali poenta je da intelektualna intuicija i iskustva kao fenomen, su koliko korisna u znanstvenom metodu isto tako ne mogu posluziti utemeljenju istine, bez obzira koliko neko osjecao da je to "po sebi ocigledno", a primejra je kao sto i sama znas mnogo. Isto tako neko drugi, moze imati snaznu intuiciju da je ista ta teorija pogresna. Intuicija kako moze biti korisna, moze nas voditi i u promasaj.
Ti meni nemoj zamjeriti, jer ja metafiziku i filozofije zivota koje se pokusavaju nametnuti kao dogme, kao konacne istine, dozivljavam kao nepostene, i cesto toliko duboke da su velikim dijelom nerazumljive. Uvijek sam vise postovao one koji su takve kritikovali, i u svojim ucenjima dijelili duh sa citateljom da zajedno tragamo za istinom, i da ga poucavaju o odredjenim stvarima. One sto bi reko Poper, kao Demokrita, koji bi radije otkrio uzrok neke pojave, nego osvojio Perziju. Necu prihvatitia religiju kao policu osiguranja, lutriju ili jos gore po Paskalovoj logici. Isto tako strah od smrti je iracionalan strah, jer ne postoji mogucnost da ne umremo, i glupo bi bilo racionalizirati ga nekom idejom koja ohrabruje.
Kao primjer kritike navescu Sopenhauera:
"Hegel je, postavljen odozgo nadolje, kao što i dolikuje osvjedočenom Velikom Filozofu, imao pljosnatu glavu, bio je dosadan, mučan, nepismen šarlatan, koji je dostigao vrhunac drskosti u škrabanju i serviranju najumnobolnijih mistificirajućih besmislica kao činjenica. Ove besmislice su bučno proglašene za besmrtnu mudrost od strane podmitljivih sljedbenika i spremno kao takve prihvaćene od strane svih budala koje su se, tako, ujedinile u
savršen hor divljenja kakvo se, prije toga, nije čulo. Prostrano polje duhovnog upliva kojim su ga snadbjeli moćnici, omogućilo mu je postići intelektualnu korupciju cijele generacije"
Bjezim sad. Budi pozdravljana drugarice.
Ti meni nemoj zamjeriti, jer ja metafiziku i filozofije zivota koje se pokusavaju nametnuti kao dogme, kao konacne istine, dozivljavam kao nepostene, i cesto toliko duboke da su velikim dijelom nerazumljive. Uvijek sam vise postovao one koji su takve kritikovali, i u svojim ucenjima dijelili duh sa citateljom da zajedno tragamo za istinom, i da ga poucavaju o odredjenim stvarima. One sto bi reko Poper, kao Demokrita, koji bi radije otkrio uzrok neke pojave, nego osvojio Perziju. Necu prihvatitia religiju kao policu osiguranja, lutriju ili jos gore po Paskalovoj logici. Isto tako strah od smrti je iracionalan strah, jer ne postoji mogucnost da ne umremo, i glupo bi bilo racionalizirati ga nekom idejom koja ohrabruje.
Kao primjer kritike navescu Sopenhauera:
"Hegel je, postavljen odozgo nadolje, kao što i dolikuje osvjedočenom Velikom Filozofu, imao pljosnatu glavu, bio je dosadan, mučan, nepismen šarlatan, koji je dostigao vrhunac drskosti u škrabanju i serviranju najumnobolnijih mistificirajućih besmislica kao činjenica. Ove besmislice su bučno proglašene za besmrtnu mudrost od strane podmitljivih sljedbenika i spremno kao takve prihvaćene od strane svih budala koje su se, tako, ujedinile u
savršen hor divljenja kakvo se, prije toga, nije čulo. Prostrano polje duhovnog upliva kojim su ga snadbjeli moćnici, omogućilo mu je postići intelektualnu korupciju cijele generacije"
Bjezim sad. Budi pozdravljana drugarice.
- ljubav_aha
- bijela
#289 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
ljubav_aha wrote:statix![]()
ti si bona ona što je najglasnije vikala: BELA, RABBI, BELAAAAA!
- ljubav_aha
#290 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
ali sam mu se i javno ispricala/izvinula nakon razmejne P.P.bijela wrote:ljubav_aha wrote:statix![]()
![]()
ti si bona ona što je najglasnije vikala: BELA, RABBI, BELAAAAA!
vlro neljubazno od tebe,javis mi se iz doticnog razloga,a ne zelis odgovoriti na moje prethodno pitanje
- bijela
#291 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
ma kome si se ispričalaljubav_aha wrote:
ali sam mu se i javno ispricala/izvinula nakon razmejne P.P.![]()
ne znam odgovor.vlro neljubazno od tebe,javis mi se iz doticnog razloga,a ne zelis odgovoriti na moje prethodno pitanje
- ljubav_aha
#292 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
1.statixbijela wrote:ma kome si se ispričalaljubav_aha wrote:
ali sam mu se i javno ispricala/izvinula nakon razmejne P.P.![]()
![]()
ne znam odgovor.vlro neljubazno od tebe,javis mi se iz doticnog razloga,a ne zelis odgovoriti na moje prethodno pitanje
2. opet,ponavljam,vlro neljubazan gest
- wild roses
#293 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Molim vas može li mi neko reći ko je Tariqa?
- black
#294 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
valjda mislis Tariqwild roses wrote:Molim vas može li mi neko reći ko je Tariqa?
- wild roses
#295 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Možda je žena-Tariqablack wrote:valjda mislis Tariqwild roses wrote:Molim vas može li mi neko reći ko je Tariqa?Tariq Ali mozhda
- esoes
#296 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
O Islamu sam najvise naucio od svog oca.
Na svaki moj upit, otac bi poceo svoj odgovor ovako: U Qur'anu Allah dz.s. kaze..., a ima i hadis u kojem se kaze....
Kasnije sam i sam malo citao, vise informativno, i kada bih naisao na nesto sto mi u odredjenom podrucju nije bilo jasno, upitao bih ponekoga da mi razjasni nejasnocu.
Skoro pa svi bi pocinjali objasnjenje rijecima: U hadisu...
I, danas, ako nekoga upitate ponesto vezano za Islam, prvo ce se pozvati na hadis, pa onda tek, mozda, na Qur'an.
Malo mi je to, hmmm, nekako cudno, zar ne bi bilo logicnije obratno?
Zao mi je sto nisam naletio na ovu temu, dok je KGKG bila aktivna, ali...nikad nije kasno
Vidim spocitava joj se pripadnost sekti "Qur'anista" i sekti "19" kao i o nekom Qur'anu sa dodatnim tekstom.
Moze li mi neko objasniti u kratkim crtama o cemu se radi ili baciti neki link na te teme.
I, ne, nisam provokator.
Na svaki moj upit, otac bi poceo svoj odgovor ovako: U Qur'anu Allah dz.s. kaze..., a ima i hadis u kojem se kaze....
Kasnije sam i sam malo citao, vise informativno, i kada bih naisao na nesto sto mi u odredjenom podrucju nije bilo jasno, upitao bih ponekoga da mi razjasni nejasnocu.
Skoro pa svi bi pocinjali objasnjenje rijecima: U hadisu...
I, danas, ako nekoga upitate ponesto vezano za Islam, prvo ce se pozvati na hadis, pa onda tek, mozda, na Qur'an.
Malo mi je to, hmmm, nekako cudno, zar ne bi bilo logicnije obratno?
Zao mi je sto nisam naletio na ovu temu, dok je KGKG bila aktivna, ali...nikad nije kasno
Vidim spocitava joj se pripadnost sekti "Qur'anista" i sekti "19" kao i o nekom Qur'anu sa dodatnim tekstom.
Moze li mi neko objasniti u kratkim crtama o cemu se radi ili baciti neki link na te teme.
I, ne, nisam provokator.
-
Mutazilah
#297 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Neka je Mir sa vama,
@esoes: "Nama" se dodavaju raznorazna imena, Nazalost nisam licno upoznao KGDG ali sam siguran da i ona nije odusevljena time. Sto se tice tvojih primjecivanja, tu si upravu, Kuran je danas kod Sunnita definitivno na drugom mjestu.
No, ipak, samo ja danas poznajem 50tak Bosnjaka koji su se, sto javno, sto tajno suprostavili toj dogmatici.
@esoes: "Nama" se dodavaju raznorazna imena, Nazalost nisam licno upoznao KGDG ali sam siguran da i ona nije odusevljena time. Sto se tice tvojih primjecivanja, tu si upravu, Kuran je danas kod Sunnita definitivno na drugom mjestu.
No, ipak, samo ja danas poznajem 50tak Bosnjaka koji su se, sto javno, sto tajno suprostavili toj dogmatici.
- esoes
#298 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Hmm, vidis, nekako nisam previse obracao paznju na to ranije, ali jednostavno, kako postavljam vise pitanja, to sve vise odgovora pocinje sa: "U hadisu..."Mutazilah wrote:Neka je Mir sa vama,
I u jednom momentu je to pocelo da mi smeta.
Zasto mi se odgovara sa hadisima, a ne sa Qur'an-om...
...do te mjere, da sam zelio da se poblize upoznam sa tom problematikom na nekom forumu, koji nije iskljucivo religijski.
Nekako, sto vise razmisljam o tome sve sam blize ideji da je strah u pitanju.
Daleko manja je odgovornost, ako ti neko pocne odgovor sa "...u hadisu...",
nego da pocne sa "...Allah dz.s. Kaze u Qur'anu..."
"Valja" preuzeti na sebe odgovornost ispravnog tumacenja...
Plus sto moze manipulisati sa hadisom, i koristiti onaj koji njemu odgovara u datoj situaciji, iako bi neki drugi mozda bio bolji.
Ovo je samo moje razmisljanje.
- black
#299 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
mozes li navesti neko ime ili pisanu rijech nekih koji su javno rekli ili napisali neshto o tomeMutazilah wrote:
- BHF_Manijak
#300 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Gues whos back...Mutazilah wrote:Neka je Mir sa vama,
Naso "plodno tlo", pa da malo prosiri svoju filozofiju...