Prvi musliman izabran u USA kongres

Post Reply
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

neima ih odavno (mozda svrate iz sentimentalnih razloga). rudolph je, kazu, sve to procistio. nemaju zato oni sa nyu od koga kupovat "smjese", al kazu da kucna dostava ipak dobro radi :shock:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

gospodjice draga ako te zanima, ja na NYU idem svake sedmice, njihova mi je biblioteka bliza.

Da je fin i skup dio jeste.

A da znas sto ne znas, znala bi da je 80-ih taj park bio uzas...i da, iako je ociscen uglavnom negdje u 90-ima jos uvijek ih se moze naci malo ali moze. eto, da znas...
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

SherlockHolmes wrote:
freak_with_a_laptop wrote:
Svemirski_Jebach wrote:freakica je davno zabasala...nema joj nazad :roll: :-?

a ti, ti se dobro drzis i korektan si, nemam zamjerke... :D pa i ako se ne slazemo nije problem, samo nemoj da navodimo argumente iz bukvara.
Mali, nemoj se bolan vise brukati, nemoj majke ti. Tek si 5 mjeseci tamo, to je fakat sega.

Radila sam u financial district, 85 Broad Street, prosetaj, pa vidi cija je adresa, a zivjela sam Washington Square - sreco, treba tebi jos puno puno puno truda i znoja, da ti primirises i blizu tog kvarta.
psssstttt - nesmijem na glas - insider - sirenje non-public information je kaznjivo :lol:

jeste me onomad za mukom stecene HPQ akcije zavalili, nikad vam necu halalit :D vidim ja sad sto ti carly stalno nesto spominjes :D
Svemirski_Jebach

freak_with_a_laptop wrote:
Svemirski_Jebach wrote:iz tvoj dva zadnja posta jasno vidim da je tebi najvaznije tragati za pravim vrijednostima :D :D :D

Btw znas li da jos uvijek ima onih druggies na Washington Square-u? :roll: :roll:
Okusila sam i jednu i drugu stranu i napokon sam se ustrojila - ali, neka, doci ce i tebi iz guzice u glavu.

Washington Square - nemoj da kakis majke ti. Neznam koliko puta si tu prosao, ali nisi garant cesto - ipak bi trebao da znas, da je to kvart o kojem mnogi samo sanjaju.
eto, divno po tebe. onda nas boga ti popusti s promocijom tih vrijednosti, da si se ti zaista "ustrojila" (kakav nestretan izbor rijeci) ne bi imala potrebu da kakis po forumu o tome...a ja se nisam "ustrojio", pa zato volim da serem. :roll:

vidis kako se iz ljudi za cas izvuce ono najgore, sta ti meni, znas li ti gdje sam ja zivjela bla bla bla bla ..... ko da koga boli qratz. :-D

ma vidim ja da ti pojma nemas o cemu mi pisemo...kakve pare, kakve firme, kakve vrijednosti...babe i zabe oliti frogs and grandmas sto nas vrli susjed pardon komsija volio kazati.
Last edited by Svemirski_Jebach on 08/12/2006 22:13, edited 1 time in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

freak_with_a_laptop wrote:@ Nosferatu

Ti izgleda suvise vezes srcu sta se ovde capri, ha? Ohladi malo. Vidis da je pola postova cista zezancija i nista vise, jer nemaju ni sadrzaja, ni poruke.

Sudeci po svemu sta sam do sada od tebe procitala, sve su prilike, da ti u sustini nisi okusio zivot of the United States, nisi okusio kolacic radnog zivota, jos uvjek si u kokonu, zbrinuta sredina studentskog campusa i sanjas the american dream. Zbilja, ja ti od srca zelim, da ti se ispuni taj san, da ti se sve zelje ostvare - MADA - cisto sumnjam, da ces na kraju krajeva biti sretan sa postignutim uspjehom.

Radila sam ja 12 i 14 sati na dan, ne sto sam morala, niko mene tjerao nije, sem moja licna volja i moja ambicija. Uspjevala sam brzim korakom, sto me - moram priznati - jedno vrijeme i zanijelo. Nikla mi krila, tako reci, pa sam gurala preko mjere u nekoj zabludi vjecne slave. Istina, sistem sam po sebi pruza neocekivane mogucnosti i mami velikim parama. Princip, mrkva i magarac. Ali, ta medalja ima dvije strane. Na putu prema "gore", penjuci se uz merdevine karijere, polahko, maltene neprimjetno, mjenja ti se licnost. Postajes krut, nepobjediv, neuplasiv - sve neljudske osobine prisvojis u zelji za ... eh, sad se i ja pitam, za sta sam ulagala taj silni trud? Da nabijem jos vecu cifru na bankovni? Da mi vizit karticu pozlate? Pitas se ti nekad sta je smisao zivota? Sta su TVOJE vrijednosti zivota? U good old Europe zaradim da mi je dovoljno za zivota, za JEDAN zivot, jer to je bas toliko, koliko mi je od boga dato. Ali stim, sto radim mnogo manje, imam i mnooooooogo vise vremena da ZIVIM. Vjerovao ili ne, svaka bezposlena kafa na carsiji vece mi je zadovoljstvo nego sve te bivse vizit karte.

Sudeci po komentarima o Iraku i Afganistanu, da se primjetiti, da je kod tebe metamorfoza vec nastala. Biti hladnokrvan i bezdusan prema tudjoj nevolji i patnji, braniti agresora i diktaturu, to je neljudska osobina.
Slusaj ne mozes ti iz Old Europe ista ikome govoriti - od nas u BiH dok su cevape pravili s granatama - tu gdje ti sad zivis nekoga je bolila neka stvar za Bosnu i Hercegovinu koja je na manjoj distanci od njega nego sto je Washington od New York-a kamoli da pricam sta drugo. I sad im je stalo do Iraka i Afganistana? Mani mi se pefidne demagogije.

Problem Europe je sto zavidi Americi. Pokusala je EU (osim Britanije) srusiti Ameriku - pa evo koja je dobrobit od toga nastala - Njemci idu u Norvesku da tragaju za poslom, Norveska od 4 miliona koja je jedva Bosnje namolila da se nasele tokom rata jer imaju samo takvu klimu i geografiju danas prima Svabe na Arbeit. U Francuskoj full time radno vrijeme 35 sati. U Poljskoj vise nema ko da radi u fabrici za 400 eura - jer su svi pobjegli u Zapadnu Europu. Amerika je puna humanih Europskih izbjeglica Bosanaca koje su nogom u guzicu izgurali iz svojih fasistickih zemalja - poput Njemacke i Svice - jerbo Bosance im nikad nije ni bilo zelja ni volja integrisati u drustvo, pa smo po defaultu postali sami sljam i olos, koji je u Americi opet dosao u priliku da posteno radi i zaradi i ne bude najzadnja letva u sistemu socijale il' jos gore - da bude povratnik u BiH bez ikakvih primanja ili onih na crno.

Smisao zivota mog je da pomognem ljudima. A ta sansa mi je najveca iz Amerike. Jer Amerika ima tradiciju - pomaganja ljudima. Uzmi malo istoriju bjelosvjetsku pa pogledaj - ko oslobodi tu Europu u kojoj sjedis a isto tako pogledaj ko je prehrani do 1950 i neke. Da bi se sad dizali kurtoni na Amerikance, oni isti koji su kolonijalnim izmetom i krstaskim ratovima unisitli Islam kakav je bio poznat - kao napredan i nenametljiv i od njega napravise militantu nazadnu fundamentilzmom prozetu vjeru - koju opet vjesaju Ameirkancima na vrat - da ih rijesavaju problema kao sto su i u Vjetnamu radi slicnih, upali u govna.
Svemirski_Jebach

Nosferatu wrote:

Ti izgleda suvise vezes srcu sta se ovde capri, ha? Ohladi malo. Vidis da je pola postova cista zezancija i nista vise, jer nemaju ni sadrzaja, ni poruke.

Sudeci po svemu sta sam do sada od tebe procitala, sve su prilike, da ti u sustini nisi okusio zivot of the United States, nisi okusio kolacic radnog zivota, jos uvjek si u kokonu, zbrinuta sredina studentskog campusa i sanjas the american dream. Zbilja, ja ti od srca zelim, da ti se ispuni taj san, da ti se sve zelje ostvare - MADA - cisto sumnjam, da ces na kraju krajeva biti sretan sa postignutim uspjehom.

Radila sam ja 12 i 14 sati na dan, ne sto sam morala, niko mene tjerao nije, sem moja licna volja i moja ambicija. Uspjevala sam brzim korakom, sto me - moram priznati - jedno vrijeme i zanijelo. Nikla mi krila, tako reci, pa sam gurala preko mjere u nekoj zabludi vjecne slave. Istina, sistem sam po sebi pruza neocekivane mogucnosti i mami velikim parama. Princip, mrkva i magarac. Ali, ta medalja ima dvije strane. Na putu prema "gore", penjuci se uz merdevine karijere, polahko, maltene neprimjetno, mjenja ti se licnost. Postajes krut, nepobjediv, neuplasiv - sve neljudske osobine prisvojis u zelji za ... eh, sad se i ja pitam, za sta sam ulagala taj silni trud? Da nabijem jos vecu cifru na bankovni? Da mi vizit karticu pozlate? Pitas se ti nekad sta je smisao zivota? Sta su TVOJE vrijednosti zivota? U good old Europe zaradim da mi je dovoljno za zivota, za JEDAN zivot, jer to je bas toliko, koliko mi je od boga dato. Ali stim, sto radim mnogo manje, imam i mnooooooogo vise vremena da ZIVIM. Vjerovao ili ne, svaka bezposlena kafa na carsiji vece mi je zadovoljstvo nego sve te bivse vizit karte.

Sudeci po komentarima o Iraku i Afganistanu, da se primjetiti, da je kod tebe metamorfoza vec nastala. Biti hladnokrvan i bezdusan prema tudjoj nevolji i patnji, braniti agresora i diktaturu, to je neljudska osobina.
Slusaj ne mozes ti iz Old Europe ista ikome govoriti - od nas u BiH dok su cevape pravili s granatama - tu gdje ti sad zivis nekoga je bolila neka stvar za Bosnu i Hercegovinu koja je na manjoj distanci od njega nego sto je Washington od New York-a kamoli da pricam sta drugo. I sad im je stalo do Iraka i Afganistana? Mani mi se pefidne demagogije.

Problem Europe je sto zavidi Americi. Pokusala je EU (osim Britanije) srusiti Ameriku - pa evo koja je dobrobit od toga nastala - Njemci idu u Norvesku da tragaju za poslom, Norveska od 4 miliona koja je jedva Bosnje namolila da se nasele tokom rata jer imaju samo takvu klimu i geografiju danas prima Svabe na Arbeit. U Francuskoj full time radno vrijeme 35 sati. U Poljskoj vise nema ko da radi u fabrici za 400 eura - jer su svi pobjegli u Zapadnu Europu. Amerika je puna humanih Europskih izbjeglica Bosanaca koje su nogom u guzicu izgurali iz svojih fasistickih zemalja - poput Njemacke i Svice - jerbo Bosance im nikad nije ni bilo zelja ni volja integrisati u drustvo, pa smo po defaultu postali sami sljam i olos, koji je u Americi opet dosao u priliku da posteno radi i zaradi i ne bude najzadnja letva u sistemu socijale il' jos gore - da bude povratnik u BiH bez ikakvih primanja ili onih na crno.

Smisao zivota mog je da pomognem ljudima. A ta sansa mi je najveca iz Amerike. Jer Amerika ima tradiciju - pomaganja ljudima. Uzmi malo istoriju bjelosvjetsku pa pogledaj - ko oslobodi tu Europu u kojoj sjedis a isto tako pogledaj ko je prehrani do 1950 i neke. Da bi se sad dizali kurtoni na Amerikance, oni isti koji su kolonijalnim izmetom i krstaskim ratovima unisitli Islam kakav je bio poznat - kao napredan i nenametljiv i od njega napravise militantu nazadnu fundamentilzmom prozetu vjeru - koju opet vjesaju Ameirkancima na vrat - da ih rijesavaju problema kao sto su i u Vjetnamu radi slicnih, upali u govna.
ovo je dobro receno...i tacno da nikako tacnije ne bi moglo bit'

al nosferatu ne prica ona o tome, ona o vrijednostima prica kojih kako nam se cini u ameriki nema, samo ih kod kone sefike ima
Azemin

Post by Azemin »

Nosferatu wrote:
Azemin wrote:
Nosferatu wrote: Pa tebi je i onako sav Islam u imenu.

Za covjeka glasalo 99% kjafira i ateista - umjesto da kazes, sucur allahu, ti nalazis u svakom snopu sijena neku falinku.

Da nije tvoj babo Abudallh Ibn Hutajibim Ahmed Sehad Sirijana Albagdadi? I ako nije sto mu ne promjenis ime?
Kako ti znas da mi je sav Islam u imenu? samo sam rekao da nebi bio izabran da ima drugo ime. Inace, nek´ je izabran.
Nego ti si plaho nesto uznemiren, smiri se. Sta odmah babu spominjes? :D
Tebi Islam ni u imenu nije.
Pa spominjem ti babu jer moras uvijek od sebe u svemu krenuti. Ako tvoj babo ne nosi ime Abdulah Ibn Vehabija Turban Kurban Haji Sejh Teherani - odakle tebi uopste kredibilitet da ti necije tudje ime - odmjeravas kao "nemuslimanskim" i postavljas tezu - kako neko nije znao - da je covjek musliman kad je za njega glasao - a on se eto na Musafu zaklinje ispred Senata - da ce casno biti u svom oficu. Kako ne shvatas svoju dozu primitivluka koja iz tebe zraci - kao da je ime bitno, umjesto ono za sta taj covjek stoji - jer ocigledno su za to glasali ljudi u Minesoti koji uprkos svemu eto - pobjedise mentalitet tora u poredenju s vecinom nas.

I upravu si, meni nije Islam u imenu kad vidim takve polupismene likove kao sto si ti sa "nebi" zajedno - zovem se Zlatan, i od tog jos ne nadoh neko Arapsko ime koje je vise bosansko od mog, zato mi ga i nadjenuse.
Eto moj babo se ne zove sejh ovo i ono zove se Fehmid pa sta? Ja nisam rek´o da covjek nije musliman, samo da vjerovatno nebi dos´o do tamo ´dje dos´o sa nekim imenom malo "stranijim" kakvim ga vecina muslimana imaju. Nista njemu nisam prigovorio i dobro je sto covjek nosi ime sto mu je mati dala, vise sam govorio da ne vjerujem da bi musliman sa malo vise orijentalnim imenom dos´o ´dje on dos´o.

A opet kazem nek´ je izabran.
A ako ti neces da imas nista sa Islamom jer ti se ne svidjaju neki muslimani onda sam pogodio kad sam rek´o da nemas Islama ni u imenu. Mozda ni ja nemam, Azemin je kol´ko ja znam "novo" ime. Islam se nosi u srcu, ne u imenu.
P.S. Kako ti se da pisat sva ona imena? :lol: :D
Marshal

Post by Marshal »

U sljedecem ratu da se ne zove sesta flota u pomoc. :lol:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

meni se i dalje cini da mijesamo i kruske i jabuke i babe i zabe. cini mi se da je i iz ove diskusije evidentna razlika u nekakvim licnim stavovima i onim kao drzavnim, prije nacionalistickim. inace, mada cesto diskutujem o ovim stvarima i sa amerima, tesko je naici na tako tvrde stavove "odbrane amerike", isto kao sto malo ljudi u evropi na slican nacin "brani evropu".

ne ide ni mali broj svaba u norvesku radi rata u iraku i pozicija koje je njemacka tu zauzela. ekonomska kriza je tamo puno prije pocela. ne radi se ni o tome. nije ni amerika primila te nase izbjeglice iz prevashodno humanitarnih razloga, bas kao onda ni njemacka. ne radi se ni o tome. nije ni amerika trenutno u iraku iz humanitarnih ili starokolonijalnih razloga, kao sto nije bila ni onda u vijetnamu. oni su samo bili predigra u igrama svjetske dominacije. ne radi se, ipak, ni o tome.

nije se ni amerika proslavila u nasem ratu, bas kao ni ta evropa. ne radi se o tome. nije se ni evropa proslavila u ovom irackom, ali je ipak zauzela uglavnom realne i pravicne stavove. iz kojih razloga, da se diskutirati. nije, medjutim, ni to poenta. prije ce biti poenta da ako se nekoga jebe za irak, nema prava ni da se zali sto se nekome u evropi ili usa ili cak i u samoj srbiji jebalo za bosnu.

po meni, radi se o pogledu na svijet i na sebe u njemu. o upravo tim vrijednostima koje spominjemo i gdje ih je lakse ostvariti. ko ne zna sta bi, bice mu jal lose jal odlicno gdje god da je. zato, jebo i ameriku i evropu, moja je preporuka svima da prvo skontaju sta licno zele, pa se onda uhvate price o kontinentima. a i te zelje i ambicije cete vas dvojica promjeniti, htjeli to ili ne. samo notorne budale i kompleksasi, gdje god se skolovali, zivjeli i radili, ih nikad ne mijenjaju, a ne bih rekao da spadate u tu kategoriju.
zato, hajmo opet na ovu temu popricati za jedno 5-10 godina :wink:
Svemirski_Jebach

nisi ni ti los :D
Tesssa

Post by Tesssa »

kako ide ljudi? :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

evo, otislo :D
pitt

Post by pitt »

Jebo vas NY......ko neka mahala :D:D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

a bio je nekad :D sama je tribeca nekad tvoje homestate vrijedila :D
pitt

Post by pitt »

ihhhh jasta je.....nekad je moja mahala drmala u vrijeme karnegija, mellona, fricka, i JP morgana :D NEka neka.....otkopat cemo mi i ovdje piramidu :D:D
freak_with_a_laptop

a ... uuuuu, Sherlock, i ti imas profinjen ukus - mada ako smo vec tu, onda brate Soho, to je prava stvar 8-)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

dozovite trumpa da izvidi situaciju, svakako ima isti friz ko semir :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

kaze pitt da mu je u villageu bilo najbolje, ne znam dal da mu vjerujem :D :D
pitt

Post by pitt »

ko da ih je fadil toskic sishao :D:D:D Samo Donny odero nekog kunica panabacio na celu :D
freak_with_a_laptop

Trumpova vegetacije je - pusti me da vrisnem. Da preporucimo Toskica Sabanu? Jadniku ostale sve rupice od silnih implementacija, izlapit cemu i ono malo mozga.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

SherlockHolmes wrote:meni se i dalje cini da mijesamo i kruske i jabuke i babe i zabe. cini mi se da je i iz ove diskusije evidentna razlika u nekakvim licnim stavovima i onim kao drzavnim, prije nacionalistickim. inace, mada cesto diskutujem o ovim stvarima i sa amerima, tesko je naici na tako tvrde stavove "odbrane amerike", isto kao sto malo ljudi u evropi na slican nacin "brani evropu".

ne ide ni mali broj svaba u norvesku radi rata u iraku i pozicija koje je njemacka tu zauzela. ekonomska kriza je tamo puno prije pocela. ne radi se ni o tome. nije ni amerika primila te nase izbjeglice iz prevashodno humanitarnih razloga, bas kao onda ni njemacka. ne radi se ni o tome. nije ni amerika trenutno u iraku iz humanitarnih ili starokolonijalnih razloga, kao sto nije bila ni onda u vijetnamu. oni su samo bili predigra u igrama svjetske dominacije. ne radi se, ipak, ni o tome.

nije se ni amerika proslavila u nasem ratu, bas kao ni ta evropa. ne radi se o tome. nije se ni evropa proslavila u ovom irackom, ali je ipak zauzela uglavnom realne i pravicne stavove. iz kojih razloga, da se diskutirati. nije, medjutim, ni to poenta. prije ce biti poenta da ako se nekoga jebe za irak, nema prava ni da se zali sto se nekome u evropi ili usa ili cak i u samoj srbiji jebalo za bosnu.

po meni, radi se o pogledu na svijet i na sebe u njemu. o upravo tim vrijednostima koje spominjemo i gdje ih je lakse ostvariti. ko ne zna sta bi, bice mu jal lose jal odlicno gdje god da je. zato, jebo i ameriku i evropu, moja je preporuka svima da prvo skontaju sta licno zele, pa se onda uhvate price o kontinentima. a i te zelje i ambicije cete vas dvojica promjeniti, htjeli to ili ne. samo notorne budale i kompleksasi, gdje god se skolovali, zivjeli i radili, ih nikad ne mijenjaju, a ne bih rekao da spadate u tu kategoriju.
Druze moj - ti si jedini koji poredi kruske i jabuke. Moja Bosna je hiljade Srba od opanaka i kalosa dovela do gospodskog bijelog ljebca da bi mene ganjali radi imena i porijekla da me kolju dok su Amerikanci gledali kako da prehrane s kojim avionom iz Avijana i ono malo Srebrenicana kojima su nocu padobranima bacali hranu - pa ih niko ne proglasni ni herojima - za mene jesu heroji u poredenju s onim djubardima iz Holandskog bataljona.

Moralna obaveza svakog Srbina je bila - da skida rezim koji mu ubija komsije dojucerasnje, umjesto toga skinuse rezim laserski navodjene bombe koje su opet donirali americki poreski obveznici, nije se niko nasao drugi u cijelo Europi da to uradi. Srbima je BiH - koliko toliko glave valjala. Moji clanove familije su ginuli po kojekakvim Kadinjacama - a drugi clanovi familije se po Kozari klali s ustasama - ne bi li Srbe iz Jasenovca izvukli zive, da bi ja morao nakon 500 godina sto mi je familija zivjela gdje jeste - da kupim dronjke i bjezim - ne od jednih vec od svih.

Na suprot tome - Amerika nije s Irakom zivjela 100 godina. Nisu Iracani stvorili Ameriku. Nisu gradili Washington. Nisu ratovali u Sjever-Jug ratu. Kratko i jasno - nisu odnosi uopste za uporediti. Od jednog progresivnog Saddama - Americkog segrta bijelosvjetskim munafiklucima dobili smo dikatora represivnijeg nego sto se je to dalo vjerovati. Pa ja susrecem dnevno ljude iz Iraka po Americi koji mi pricaju o onome sto su oni dozivljeli od Saddama, al' to ne interesuje Europske tv ekrane - njima je bilo dobro - dok su mjenali naftu za ljekove i hranu.

Dakle - kad Europa uradi za BiH - 1% onoga sto je Amerika uradila za Irak - onda cemo tek moci govoriti. Reci ces - sta je uradila Amerika. Amerika je primila preko pola miliona Iracana 1980tih godina za vrijeme rata Irak-Iran. Ti su danas u Americi gospoda. Imaju svoje bezinske i biznise, uglavnom su neskolovani ali djeca im pokusavaju premostiti jaz. Ista Amerika je skinula Saddama ma kako se on cinio marginalnom figurom i ma kako lazni uzroci i razlozi za taj rat bili - Saddamov rezim je od progresivnog postajao sve opersivniji - a danasnji krvljenje samo reflektira koliko neprijateljsva, mrznje i zadrtosti se je akomuliralo za proteklih 30+ godina te diktature. Ako smo mi - morali poslje Titove - kako je zovu - jedina beingna diktatura na svijetu - da ratujemo, sta mislis kako je nakon jedne opresivne i Staljinske diktature - u Iraku danas? Nadalje - Amerika je investirala milijarde dollara u izgradnju infrastrukture. Ja znam covjeka koji je doktor - vratio se je u Irak da radi na razvodjenu mobilne telefonske mreze, za koju je placen par 6-to cifara godisnje. Ima projekata u kojima su korporacije pokrale drzavu Americku i nikad nisu ni zapocele radove ali ima i onih koji su dovedeni do kraja. Pa moj tetak je govorio 1980-tih kad je on bio u Bagdadu da je kanalizacija bila otvorena u vecem dijelu tog grada, tj. izljevala se sa strane, uz trotoar ulicama sto je stvaralo divnu sanitetsku situaciju npr kad upece sunce na 40+ ili kad treba naci izvor pitke vode. Ja jos uvijek vjerujem - da kakvo god stanje da je na terenu - Irak ima buducnost i ona se zna. Irak je zemlja od 25 miliona ljudi koji lezi na 2 na svijetu rezervama nafte. Imaju jednak broj stanovnika kao i Saudijska Arabija a jasno je svakome - ko je i sta je i na osnovu cega je Saudijska Arabija, kao i to - ko joj je prvi partner u svemu, ma sta govorili - odakle dolazi kapital i ko konzumira 300 miliona gallona (skoro 4 litra) goriva svaki dan. Kakvu buducnost ima Bosna? Na to pitanje - teze je dati odgovor nego za Irak. Do dana danasnjeg upravljaju sa nama kao nekom kolonijom EU, mi se ne bunimo. Dovedu dedu od 78 godina da bude High Representative, pa to je sramota, koga oni bolan muntaju? Mjesto da je covjek u zenitu svoje snage i moci, 50-tak godina, da ima na koga svoja iskustva prenjeti i slicno, s nama uspravlja napola sneni metuzalem. Haski sudi nakon godine i godine vjecanja nije mogao presuditi Slobodanu pa je umro nevin covjek. Na anket hoce li biti rata u dogledno vrijeme 80% ljudi odgovara da misle da hoce.

Zbog toga - ne moze se pragmatizam i flegmaticnost ni Europe ni Srbije ni Amerike - mjeriti jedna s drugom. Ovdje je skoro pola nacije krv propisalo da smijeni Bush-a, pa im nije uspjelo. To je 150 miliona ljudi. Evo sad su izgubili izbore - izgubili su kontrolu i Senata i House of Representatitive. Sta je i kakvo je stanje u Srbiji danas? Svi udaraju opet u isti bubanj, 40% naroda (znaci najvise) glasa za neke Radikale ciji poglavar umire u Haskoj sudinci od gladi i zedji vis-a-vis svojih nedjela, jer ne zeli da doceka kao Saddam presudu - da je kriv i u blajbok dozivotni (posto smo veoma humani u Europi prema kriminalcima - pa smrtne kazne nema).

I sad trebam ja imati necistu svijest jer velim - jebe mi se za Irak. Ja sam zbog ove politicke sracke, ubrzao proces da postanem gradjanin samo da bih mogao glasati protiv Busha, glasao sam demokratski od tad do danas, od koga je - dobro je. .
guardian

Post by guardian »

Ako covjek radi iskljucivo zbog para, ako je "karijera" definirana kao uspinjanje na korporacijskoj hijerarhijskoj ljestvici, a "ambicija" kao zelja za materijalnim stvarima, onda su i 4 sata dnevno puno a kamoli 12-14...

A opet, ako se insanu zalomi da se bavi necim do cega mu je stalo, 12 sati nekad nije tako strasno puno a plata i boja kreditne kartice prestanu biti najvaznije. Postoje stvari koje se mogu uraditi u USA a (na zalost) jos uvijek ne mogu drugdje; stvari koje mogu poboljsati zivot i mnogima van USA... a ima i ljudi kao sto su Warren Buffet i Bill Gates koji ce (cini se) osigurati da neke od inovacija dodju i do onih koji ih inace ne bi mogli priustiti...

Americki sistem prepoznaje talente; naravno, grub je u svojoj pragmaticnosti pa ih lako moze i iskoristiti (materijalno). Nije bas idealan primjer (jer se neko takav ne radja cesto), al' dosta se podsjetiti biografije Nikole Tesle. S druge strane, da je Tesla (kojeg sad prisvajaju i Beograd i Zagreb) proveo zivot u svojim Smiljanima (ili u Francuskoj, gdje je jedno vrijeme radio) tesko da bi napravio i mali dio onog po cemu je upamcen i cime je zaduzio sav dunjaluk. Kako je bilo tad, tako je i danas u mnogim progresivnim oblastima nauke i tehnologije.

A ako USA izgubi ekonomski status kojeg ima, to ce biti zbog kratkovidnosti i religiozne zatucanosti koje usporavaju tehnoloski progres. Svi se politicari ohrabre pa progovore pametno nakon sto se penzionisu. Pa tako i Clinton zadnjih godina ponavlja kao papagaj "biotehnologija" i "alternativni izvori energije"... Sad se sjetio :roll:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Nosferatu wrote:
SherlockHolmes wrote:meni se i dalje cini da mijesamo i kruske i jabuke i babe i zabe. cini mi se da je i iz ove diskusije evidentna razlika u nekakvim licnim stavovima i onim kao drzavnim, prije nacionalistickim. inace, mada cesto diskutujem o ovim stvarima i sa amerima, tesko je naici na tako tvrde stavove "odbrane amerike", isto kao sto malo ljudi u evropi na slican nacin "brani evropu".

Druze moj - ti si jedini koji poredi kruske i jabuke. Moja Bosna je hiljade Srba od opanaka i kalosa dovela do gospodskog bijelog ljebca da bi mene ganjali radi imena i porijekla da me kolju dok su Amerikanci gledali kako da prehrane s kojim avionom iz Avijana i ono malo Srebrenicana kojima su nocu padobranima bacali hranu - pa ih niko ne proglasni ni herojima - za mene jesu heroji u poredenju s onim djubardima iz Holandskog bataljona.

Moralna obaveza svakog Srbina je bila - da skida rezim koji mu ubija komsije dojucerasnje, umjesto toga skinuse rezim laserski navodjene bombe koje su opet donirali americki poreski obveznici, nije se niko nasao drugi u cijelo Europi da to uradi. Srbima je BiH - koliko toliko glave valjala. Moji clanove familije su ginuli po kojekakvim Kadinjacama - a drugi clanovi familije se po Kozari klali s ustasama - ne bi li Srbe iz Jasenovca izvukli zive, da bi ja morao nakon 500 godina sto mi je familija zivjela gdje jeste - da kupim dronjke i bjezim - ne od jednih vec od svih.

Na suprot tome - Amerika nije s Irakom zivjela 100 godina. Nisu Iracani stvorili Ameriku. Nisu gradili Washington. Nisu ratovali u Sjever-Jug ratu. Kratko i jasno - nisu odnosi uopste za uporediti. Od jednog progresivnog Saddama - Americkog segrta bijelosvjetskim munafiklucima dobili smo dikatora represivnijeg nego sto se je to dalo vjerovati. Pa ja susrecem dnevno ljude iz Iraka po Americi koji mi pricaju o onome sto su oni dozivljeli od Saddama, al' to ne interesuje Europske tv ekrane - njima je bilo dobro - dok su mjenali naftu za ljekove i hranu.

Dakle - kad Europa uradi za BiH - 1% onoga sto je Amerika uradila za Irak - onda cemo tek moci govoriti. Reci ces - sta je uradila Amerika. Amerika je primila preko pola miliona Iracana 1980tih godina za vrijeme rata Irak-Iran. Ti su danas u Americi gospoda. Imaju svoje bezinske i biznise, uglavnom su neskolovani ali djeca im pokusavaju premostiti jaz. Ista Amerika je skinula Saddama ma kako se on cinio marginalnom figurom i ma kako lazni uzroci i razlozi za taj rat bili - Saddamov rezim je od progresivnog postajao sve opersivniji - a danasnji krvljenje samo reflektira koliko neprijateljsva, mrznje i zadrtosti se je akomuliralo za proteklih 30+ godina te diktature. Ako smo mi - morali poslje Titove - kako je zovu - jedina beingna diktatura na svijetu - da ratujemo, sta mislis kako je nakon jedne opresivne i Staljinske diktature - u Iraku danas? Nadalje - Amerika je investirala milijarde dollara u izgradnju infrastrukture. Ja znam covjeka koji je doktor - vratio se je u Irak da radi na razvodjenu mobilne telefonske mreze, za koju je placen par 6-to cifara godisnje. Ima projekata u kojima su korporacije pokrale drzavu Americku i nikad nisu ni zapocele radove ali ima i onih koji su dovedeni do kraja. Pa moj tetak je govorio 1980-tih kad je on bio u Bagdadu da je kanalizacija bila otvorena u vecem dijelu tog grada, tj. izljevala se sa strane, uz trotoar ulicama sto je stvaralo divnu sanitetsku situaciju npr kad upece sunce na 40+ ili kad treba naci izvor pitke vode. Ja jos uvijek vjerujem - da kakvo god stanje da je na terenu - Irak ima buducnost i ona se zna. Irak je zemlja od 25 miliona ljudi koji lezi na 2 na svijetu rezervama nafte. Imaju jednak broj stanovnika kao i Saudijska Arabija a jasno je svakome - ko je i sta je i na osnovu cega je Saudijska Arabija, kao i to - ko joj je prvi partner u svemu, ma sta govorili - odakle dolazi kapital i ko konzumira 300 miliona gallona (skoro 4 litra) goriva svaki dan. Kakvu buducnost ima Bosna? Na to pitanje - teze je dati odgovor nego za Irak. Do dana danasnjeg upravljaju sa nama kao nekom kolonijom EU, mi se ne bunimo. Dovedu dedu od 78 godina da bude High Representative, pa to je sramota, koga oni bolan muntaju? Mjesto da je covjek u zenitu svoje snage i moci, 50-tak godina, da ima na koga svoja iskustva prenjeti i slicno, s nama uspravlja napola sneni metuzalem. Haski sudi nakon godine i godine vjecanja nije mogao presuditi Slobodanu pa je umro nevin covjek. Na anket hoce li biti rata u dogledno vrijeme 80% ljudi odgovara da misle da hoce.

Zbog toga - ne moze se pragmatizam i flegmaticnost ni Europe ni Srbije ni Amerike - mjeriti jedna s drugom. Ovdje je skoro pola nacije krv propisalo da smijeni Bush-a, pa im nije uspjelo. To je 150 miliona ljudi. Evo sad su izgubili izbore - izgubili su kontrolu i Senata i House of Representatitive. Sta je i kakvo je stanje u Srbiji danas? Svi udaraju opet u isti bubanj, 40% naroda (znaci najvise) glasa za neke Radikale ciji poglavar umire u Haskoj sudinci od gladi i zedji vis-a-vis svojih nedjela, jer ne zeli da doceka kao Saddam presudu - da je kriv i u blajbok dozivotni (posto smo veoma humani u Europi prema kriminalcima - pa smrtne kazne nema).

I sad trebam ja imati necistu svijest jer velim - jebe mi se za Irak. Ja sam zbog ove politicke sracke, ubrzao proces da postanem gradjanin samo da bih mogao glasati protiv Busha, glasao sam demokratski od tad do danas, od koga je - dobro je. .
Nosferatu, opet odosmu u sirinu na osnovu jedne recenice, ali hajde. Nije tacno da se o Saddamovim zlodjelima ne govori u Evropi. Cak sta vise, vise se govorilo i vise je Evropljana (procentualno) o tome znalo nego Amerikanaca dok Roveu ne pade kasika u med. Nije ni to najbitnije, opet fulas.

Nisi ni onom u BG bio komsija, mada ste do jucer zivjeli u istoj zemlji. Po tebi ispade nisu onda ni imali obavezu skidanja Milosevica i kompanije, ili su ga trebali skidati glasanjem i pricati pricu koju i ti nama pricas o Iraku -- Izetbegovic ovakav, Tudjman onakav. I ti Iracani su gradili Ameriku i Washington, jerbo se Americi jebe i za iracane i za zimbabwe dok tu nema neke vrste tala. Kao sto im je valjao 80-ih, nije im valjao 90-ih. Jebe se Amera za sta je radio i Iracanima i Irancima u ono doba, jer tad je tada voda isla na njihov mlin. Tu su Evropljani cistiji (ne i cisti), pa pricaj sta hoces. Jer, ako vlade uglavnom ganjaju neke nacionalne strateske interese, narod je bolje upucen u situaciju vani i ne ceka Bill O'Reilleya da im je pojasni. Ili nekakvu dronfulju (inace britanku) na "liberalnoj" CBS koja se nakon teskih bombardovanja Bejruta i desetina mrtvih uzivo i nasiroko javlja iz Tel Aviva da Amerikancima pojasni uzas kada zvekne nekakva raketa i rani dvoje. Time dnevnik i pocinje, a sistematsko, "odokalno" bombardovanje Bejruta se svede na 30 sekundi, onako uopsteno, "tako im i treba". Gledao sam i dnevnike TV BG u ratu, i paralela je ocita. S tim da su beogradjani tu bili amateri.

Govori se, sve o svemu, o vrijednostima, a ocito je da si manje-vise primio americke. Kroz americke i gledas na taj svijet. I to je OK, tvoja okolina, tvoja odluka. Inace, za tvoju informaciju, i te "vrijednosti" su duboko zagazile udesno tokom proslih 5-6 godina, i sto se demokrata tice. Iznutra se to vjerovatno ne vidi tako dobro. Prije nego sto vas pet odgovori, jebe me se i ko je za gay brakove a ko nije, jer to nije mjerilo vec upravo udovoljavanje americkoj plasticnoj, povsnoj, retardiranoj javnosti.
Last edited by SherlockHolmes on 09/12/2006 13:47, edited 1 time in total.
freak_with_a_laptop

@Nosferatu

Moje licno iskustvo i tvoje ili iskustvo bilo kojeg pojedinca, sve je to lijepo saslusati, ali stime necemo nacrtati sliku Amerike niti cemo shavitit vrijednosti njihovog drustva. U sustini, nismo ni ja a ni ti spali na bilo ciju milost i pomoc i lahko nama drzati govor i preseravt se.

Sto se tice Iraka, milion i jedan argument da ti navedem da nisi u pravu, ali imam osjecaj da cemo se i u buduce vrtiti u krug.

Evo jedan drugi primjer, koji u mojim ocima crta sliku Amerike i koji nam prikazuje vrijednosti americkog drustva i segregaciju njihovog drustva.

Katastrofa u New Orleansu 2005. Gledali smo svi te slike i svaki dan su prikazivali brojne reportaze. 100.000 gradjana bez vode, bez hrane, bez struje - nabijeni u sportskom centru ili pod satorima. Americka vlada nesposobna i nevoljna da im purzi pomoc. Americka elita, kao fol, iznenadjena i sokirana, na slike ogromne bjede.

Sta ono ti rece za Irak ... "Amerika je investirala milijarde dollara u izgradnju infrastrukture". Evo ti slika New Orleansa nakon godinu dana:

The wretched state of New Orleans and much of the Gulf Coast region devastated by Hurricane Katrina one year ago today is a testament to the indifference, incompetence and brutality of the American ruling elite.

Virtually nothing has been done to clean up, let alone rebuild, working class districts reduced to rubble by the storm. Thousands of the city’s ruined houses remain untouched. City officials have indicated that, after Tuesday, they may simply order that flood-damaged houses be bulldozed.

More than 1,800 people died in the Katrina disaster and no one knows how many corpses remain decomposing in shattered houses. Dead bodies continue to be discovered.

There is no plan in place, twelve months after the storm, to rebuild New Orleans or other affected portions of the Gulf Coast, or make whole the hundreds of thousands of residents who were displaced and dispersed across the country. The Bush administration washes its hands of any responsibility, while state and local officials point the finger at Washington and at one another.

With the exception of the tourist districts and more affluent areas, New Orleans has been left to rot by the federal, state and local governments. The federal aid that has been provided has gone overwhelmingly to the financial elite and wealthy social layers. The mass of working class victims of the storm have received little or nothing.

The so-called rebuilding efforts have been little more than government-subsidized boondoggles for speculators, profiteers and corporate cronies of the Bush administration. Newsweek magazine accurately termed the official recovery drive “mostly an opportunity for Southern companies owned by GOP campaign contributors to make some money in New Orleans.” One of the first measures enacted, even before the creation of the so-called “Gulf Opportunity Zone,” was the slashing of wages for workers involved in reconstruction efforts.

A recent New York Times article provides a partial but chilling picture of contemporary life in New Orleans. “The Lower Ninth Ward,” the Times reports, “still a barren wasteland, is unlikely to be rebuilt anytime soon, if at all...

Probudi se Nosferatu. Ni Amerika ti nemoze dati garanciju za "sunny side of life" - a iz licnog iskustva znas, da je sudbina veoma cudna i skakljiva stvar, danas si sunny-boy a sutra si "white-trash".
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Пгви муслиман изабрaн y УCA koнгpеc :lol: :lol: :lol:

Kakav je ovo naslov :?
Post Reply