Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
revolver amidza

Post by revolver amidza »

meni nije bas jasno zasto toliko raje napada ovog sarajliju06?
ja sam 3,5g zivio u sarajevu dok sam studirao,..bilo mi je,uglavnom o.k.
druzio sam se i sa domacim i sa strane raje,nikad me niko nije podjebavo sto nisam iz sa.,..ali ja sa svoje strane nikad nisam ni pokusavao da oponosam sarajliju,volio sam svoj grad i bio ponosan na to,u svakoj sam prilici to i isticao.
cak sam vidio da me domaci respektuju zbog toga dok sa preziro govore o dosljacima koji se upinju da dokazu da su iz sa.
kad sam zavrsio svoje tamo,vratio sam se u svoj grad,u sarajevo rado odem u posjet rodbini ili kakvim poslom isl...ali tamo ne bih ni zelio da zivim ni da radim nit ikoji klinac tamo.
nisam kao dosta mojih sugradjana koji kad zavrse fax misle da ako ne nadju posao u sa.,nista uspjeli nisu,..dakle ja sam uradio kako je doticni sarajlija06 i rekao,vrati se odakle jesi i drago mi je zbog toga!
suvise je raje u sarajevu koja pate od autizma,nisu oni krivi,krivo je more,valjda :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Grom iz vedra neba wrote:
horns&drums wrote:
shin wrote:Ja znam da je i prije rata bilo saranja tramvaja, odvaljivanje sjedista, parkiranja po zelenim povrsinama, bacanja smeca kroz prozore. Nismo bas bili olicenje da nekom drzimo predavanja.
Da, samo sto je to radilo 10% stanovnistva, a sada se brojka popela na 80%
Pa zavisi u kojem dijelu grada si živio. Sjećam se 80-tih, doba drogera i rockera, haustori su bili popišani regulara, puno smeća, puno prljavštine...to svako gleda iz svoje perspektive...
Kad sjednes u Berlinu na avion i za dva sata sletis u SARAJEVO, shvatis koja je to siva, mracna, prljava, sicusna, jadna rupa.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Jimmy_The_Saint wrote:Haj' sad malo lirski opišite "onu nekadašnju dušu", al' budite baš uvjerljivi.

Ako može. :-) :-) :-)
"sarajevski duh" - sta je to (ko ne zna, nek pita Tunju :D )
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Rania wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Haj' sad malo lirski opišite "onu nekadašnju dušu", al' budite baš uvjerljivi.

Recimo, evo jedna moja asocijacija na grad iz perioda kad je imao dusu..

Zima je. Pred Novu Godinu. Spustio se sarajevski smog. Titova se jedva vidi. Grad je okicen onim sijalicama u obliku pahulja. Vecer je. Hladno. Nema snijega. Ulice su pune raje. Dosta ih znas ili iz osnovne ili iz gimnazije, ili iz obdanista cak. Svi su u montovkama raznih boja i svi nekako veseli, bezbrizni. Smjeskaju se i dobacuju jedni drugima dok im para izlazi iz usta. Prolazis Vase Miskina pored jatovog nebodera, tamo uz SDK su neki standovi - prodaju kape, rukavice, dzempere... Kod Svjetlosti se siri miris kestena…

Hajd sad ti skontaj sta je tu dusa grada. I ne nije ovo nostalgija za mladjim danima.
:-)
Meni izgleda baš tako. Nisu sad Sandžaklije krive što su montovke demode :lol: Kestene kod Svjetlosti peku i danas, štandova je više nego ikad, a živio sam u gradovima gdje ni mjesečno ne možeš sresti poznanika osim ako to strogo dogovoriš... Jel' to bezdušno?
Jimmy_The_Saint

A wrote:

Moze, sto ne bi moglo?

Dokle seze ljudsko pamcenje, na primjer moje :D, u Sarajevu je omiljena recenica prosjecnog Sarajlije bila "dosta mi je ovog grada".

A ta "nekadasnja dusa", to su sve one uspomene na proslost, licne ili tudje, ociscene od mnostva momenata kada si otpuhivao, sa rukama u djepovima, gledajuci prolaznike na Titovoj, negdje iz Parkuse, i govorio "dosta mi je i ovog grada"; kad zaboravis sve sto ti nije po volji, kad u sjecanju zadrzis samo momente bezbriznosti, kad si bio mladji, laksi, privlacniji, naivniji...

Ukratko - Sarajevo ima neku dusu, kao sto svako mjesto na svijetu ima. I u svakom mjestu na svijetu se kaze "nije vise ni Pariz sto je nekad bio" (Pariz, Sabac, Montreal...). To ti je nesto kao jadikovka za mladoscu.
E, to već kontam. To su u mom selu stariji voljeli reć' "ŽNAŠ, ŠINKO, U KRALJEVINI ŠE JUGOŠLAVIJI ŽA HILJADU DINARA MOGLO DVA VOLA UZETI". :lol: :lol: :lol: :lol:
Rania

Post by Rania »

[quote="Jimmy_The_Saint
Meni izgleda baš tako. Nisu sad Sandžaklije krive što su montovke demode :lol: Kestene kod Svjetlosti peku i danas, štandova je više nego ikad, a živio sam u gradovima gdje ni mjesečno ne možeš sresti poznanika osim ako to strogo dogovoriš... Jel' to bezdušno?[/quote]

slazem se za montovke. :lol:

Sandzaklije si ti uveo u pricu ja nisam. A sto se tice drugih gradova nekako sam i ja imala priliku zivjeti drugdje, i cesto sam slusala komentare starosjedioca da je jedna EU metropola "izgubila dusu" - hocu reci nisu tu frazu izmislile Sarajlije. :)

To je nesto sto se masovnim migracijama stanovnistva neupitno dogodi prije ili kasnije.
emac

Post by emac »

Sarajlija je svaki stanovnik Sarajeva!!!!! Nije to plemicka titula ko sto neki misle :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
arci

Post by arci »

E sarajlija06...kada bi svi razmisljali tako kao sto ti
razmisljas na ovoj sarenoj lopti vise ne bi bilo boja,a
ni mirisa.....Sarajevo je za mene bio i ostao grad koji
dise i cije se srce jasno i glasno cuje...A nisam rodjena
u Sa...tamo sam studirala i stekla mnoga prijateljstva
koja traju i dan danas.Ti moji prijatelji su vecinom
rodjene Sarajlije i mnogi od njih su danas gradjani
nekih dugih velikih ili manje velikih gradova.U moje vrijeme
se nisu trazila dokumenta za upad na dernek...nekako je tu
modu donijeo Milosevic,Karadzic i "anamooni" :D .Za dobar dernek su se
trazili ljudi koji znaju da pjevaju,plesu i piju....
Dal´ si TI bilo kada izasao iz Sarajeva...dal´ si putovao u druge zemlje,
dal´ si upoznao mozda neke ljude koji nemaju bijelu kozu????
A da u tebi nije vaskrsnuo Hico (citaj Hitler!!!) :? :D
Jimmy_The_Saint

OK. Sa Sandžama i bez Sandži, recimo da se razumijemo.

Nemam dovoljno predratnog iskustva u ovom gradu, i ne usuđujem se previše duboko raspravljati.

Tek, 1989 ili pak rane 1990 ovdje sam navratio na shopping turu, knjiga i kaseta, raja, haj'mo...

I u robnjaku, predamnom ulazi lik, sav u džinsu ofucanom, u mom selu rekli bi "hašišar", narukvica sa nitnama, Iron Maiden majica i neki r'n'r prišivač preko leđa... I 'ladno pita da imaju li neki album od Šabana Šaulića. Nisu imali.
Jimmy_The_Saint

emac wrote:Sarajlija je svaki stanovnik Sarajeva!!!!! Nije to plemicka titula ko sto neki misle :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne znam, baćo. Ja ovdje imam haman sve u životu, evo 10 godina, i nikako ne kontam sebe u Sarajlije. U najboljem slučaju, u Ilidžance. Dolje su starosjedioci zeru tolerantniji i manje se furaju. Znaju da predratni Kalnovčani i poslijeratni Rožajci u principu nisu neka presudna razlika.
ri0

Post by ri0 »

Ne smetaju mi ljudi koji nisu iz Sarajeva... al' mi smeta njihovo nametanje nacina zivota... osho, dosh'o, de dera , itd itd..
Jimmy_The_Saint

Haj' ba. Meni nikad nije (previše) smetalo što ste vi Č i Ć međusobno rastalili tako, da pola Saraj'va živi u KUČAMA, a druga pola ĆEKA prevoz.
danas

Post by danas »

Jimmy_The_Saint wrote:Haj' ba. Meni nikad nije (previše) smetalo što ste vi Č i Ć međusobno rastalili tako, da pola Saraj'va živi u KUČAMA, a druga pola ĆEKA prevoz.
:-) :-) :-) :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Jimmy_The_Saint wrote:
emac wrote:Sarajlija je svaki stanovnik Sarajeva!!!!! Nije to plemicka titula ko sto neki misle :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne znam, baćo. Ja ovdje imam haman sve u životu, evo 10 godina, i nikako ne kontam sebe u Sarajlije. U najboljem slučaju, u Ilidžance. Dolje su starosjedioci zeru tolerantniji i manje se furaju. Znaju da predratni Kalnovčani i poslijeratni Rožajci u principu nisu neka presudna razlika.

Da, vjerovatno "nisu neka presudna razlika", osim što su predratni "Kalnovčani", nepodobne starosjedioce, 1992 jal pobili jal protjerali.To nisu uradili prijeratni Rožajci, pa neće ni poslijeratni.
Jimmy_The_Saint

E, to JESTE bitna razlika.

Al' premalo ljudi to konta k'o što je tebi očito jasno.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Jimmy_The_Saint wrote:E, to JESTE bitna razlika.

Al' premalo ljudi to konta k'o što je tebi očito jasno.

Koga su zmije ujedale.... :) , gušteri mu dođu ko mala maca :D
Jimmy_The_Saint

A da ne pominjemo džombe :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Jimmy_The_Saint wrote:A da ne pominjemo džombe :lol:

:D
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

PITARKA_SA wrote:
Chopper_Horrace wrote:Ja mislim da pravi Sarajelija navija za Zelju, a ne za Sarajevo, jer je poznato da se doslajci kace na sve sto ima ime Sarajevo u sebi!
Amin!
:D :D :D :D
pa eto ja sam ti zivi primjer da nije bas tako :D :x
:lol: a, sto se, onda, osjecas prozvanom ? :lol:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

taxi_driver wrote:
Chopper_Horrace wrote:Ja mislim da pravi Sarajelija navija za Zelju, a ne za Sarajevo, jer je poznato da se doslajci kace na sve sto ima ime Sarajevo u sebi!
Amin!

potpisujem.mada ovo shvacam kao provokaciju pitarki.
zbog ovoga sam reagovala..
:)
Chopper_Horrace

PITARKA_SA wrote:
taxi_driver wrote:
Amin!

Aha, citiras mene, a reagujes na post dsto ga je taxista ostavio...
Intrsting indid.. GOra si od Samira L. daje izjavu u SAN-u, a demantuje je u Avazu :lol:
vesela

Post by vesela »

Ahmmed wrote: Da, vjerovatno "nisu neka presudna razlika", osim što su predratni "Kalnovčani", nepodobne starosjedioce, 1992 jal pobili jal protjerali.To nisu uradili prijeratni Rožajci, pa neće ni poslijeratni.
:thumbup:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

Chopper_Horrace wrote:
PITARKA_SA wrote:
taxi_driver wrote:
Intrsting indid.. GOra si od Samira L. daje izjavu u SAN-u, a demantuje je u Avazu :lol:
pa pogrijesila,sta sad.. :-) hocemo o tome pet listova nabit? :D
do mene je,duboko se izvinjavam :)
Chopper_Horrace

PITARKA_SA wrote:
Chopper_Horrace wrote:
PITARKA_SA wrote: zbog ovoga sam reagovala..
pa pogrijesila,sta sad.. :-) hocemo o tome pet listova nabit? :D
do mene je,duboko se izvinjavam :)
:kiss: usput, da te pitam: jesi li primjetila kako mi (i ti si tu narafski) Sarajlije kupimo sve lose od ovih sto dodju sa strane... ALi nevjerovatno je i to kad dodamo onaj naglasak na Dooolaziio, Siiiiilaziiio, proooogram, pooojacalo itd...c-c-c-
mandy

Post by mandy »

odlucih,vracam se u BiH i to bas u Sarajevo
onako cisto iz inata :D
Post Reply