Nije Amerika obećana zemlja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
DONY

Post by DONY »

Kompletan New England ima dosta razlika u odnosu na ostale drzave.Tesko je o detaljima,traba vremena.Moj telefon je 781-391-3470.Slobodno veceras iza 7 nazivite i ti i array mozemo pricati o svemu.
DONY

Post by DONY »

ovo je bio kucni telefon a celular je 617 -319-5297
DONY

Post by DONY »

moze, nazovi sada.
DONY

Post by DONY »

na celular...
DONY

Post by DONY »

moze na ovaj na poslu 781-736-4496 sada.
AenemA

Post by AenemA »

Amerika nije losa ako znas sta hoces od zivota...kome se lomi kicma - ima posla koliko hoces, ko voli mozak da trenira - skoluj se koliko hoces (tj. koliko love imas) i mozes negdje dogurati,sanse su fer za svakoga. Najgore je onim pasivnim ljudima koji su neodluceni...vecina nasih ljudi u USA je samo fizicki prisutna, psihicki su na Balkanu,lutaju i kopaju po komunistickoj proslosti...kao sto neko rece, USA pruza mogucnost - fer "igru" i nista vise, ostalo zavisi od nas...Nazalost, BiH ne pruza ni toliko, zato smo tu gdje jesmo...
DONY

Post by DONY »

uUpravo tako i manje politike.
nineac

Post by nineac »

Bas tako AnemA!
To ej poenta svega. Ovdje ako znas sta hoces, i imas cilj, ogromna je mogucnost da ces upjeti, jer i ljudi oko tebe te podrzavaju u tome. Dole je problem (kao i sa dosta bosanaca au USA) sto su zavidni na tudjem uspjehu, dok ovdje te ljudi stalno guraju naprijed!
Da se nadovezem na Boston, ako bog da i ja gore pici nakon skole, jebo jug i ovu klimu. Neki dan bilo 118 stepeni, stao na teren da radim na terenu je bilo garant 130, jos ona vlaga, uzas!
DONY

Post by DONY »

welcome nineac.nazovi ako treaba sta.
DONY

Post by DONY »

cekam te na teniskom terenu,nadam se da cu ti uzeti bar jedan gem.
nineac

Post by nineac »

E vazi, trebao sam gore ovo ljeto, ali jbg, obaveze ovdje!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ako vam dopizdi komunisticki MA :D
slobodno bujrum ovdje kod mene u NH! :D

LIVE FREE OR DIE ko sto drzavni moto kaze :D
DONY

Post by DONY »

vozdra i tebi vozdra123.
nineac

Post by nineac »

e jebom ti, ja ovdje u alabami zaglavio, imjesto da sam negdje u Ma,Nh, ili Ct, sad bi mogli dernek napraviti ovaj vikend. Kod mene ona rakija se jos hladi u frizideru :x
DONY

Post by DONY »

kod mene loza i jack d.
nineac

Post by nineac »

E jebiga Dony mogao bi ja nako gore :lol:
DONY

Post by DONY »

koji je nacin da se odavde najbrze pomogne?
DONY

Post by DONY »

opet welcome :)
nineac

Post by nineac »

imas na bloggeru, i ima na nekom podforumu racun za doznake iz inostranstva!
nineac

Post by nineac »

DONY

Post by DONY »

daleko je Alabama.. prvi komsija ti je array
nineac

Post by nineac »

aha, cesto sam u ATL, jebiga oko sat i po mi treba do tamo, imam prijatelja tamo, pa skoknem cesto, pogotovo sad kako sam uzeo bibi.
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

nineac wrote:aha, cesto sam u ATL, jebiga oko sat i po mi treba do tamo, imam prijatelja tamo, pa skoknem cesto, pogotovo sad kako sam uzeo bibi.

A koji si uzeo bibi?
Nema opela u USA. :D
Timotije

Post by Timotije »

Svemirski_Jebach wrote:
Vozdra_123 wrote:uredu frajer lopov svaka mu cast....
radi u vladi RS, svaka cast lopovu snasao se....
zaboli me stvar o njemu i sta je on uradio... skrecem paznju na sta govori...

prije nego nesto kazete recite da li ste ikada zivjeli i radili u americi?

sta je on rekao da nije istina?
pocnes raditi i dignes kredit... kupis auto kupis kucu...
otplatis iste, sta onda, uzmes novi kredit uzmes novo auto novu kucu....

koliko godisnjeg odmora imas u americi a koliko u evropi ili kod nas?
za vas koji ne znate, sretan si ako dobijes dvije sedmice godisnjeg!

u americi zivis da bi radio a kod nas radis da bi zivio...

ko od vas ima djecu da uzrastaju u americi? poredite svoje djetinjstvo i njihovo...

ko tjera americku djecu da uce niko... zasto? sta djeca uce u americkim skolama?

sta fali da se kod nas uvezu sportovi po skolama... manje jalijasa bi bilo po ulicama....

e na ovo sam govorio drugovi.....
moram te ispraviti jer ti očigledno ne znaš šta pričaš i gdje živiš.

Ja živim i radim (još) u Bosni i mogu reći da mi je sasvim ok (bar što se finansijske strane posla tiče).

a hajde sada redom da uporedimo ono što si ti napisao za USA sa onim kako vlada u Bosni - jedno po jedno.

1. Ti kazes da u Americi: "pocnes raditi i dignes kredit... kupis auto kupis kucu...otplatis iste, sta onda, uzmes novi kredit uzmes novo auto novu kucu....

Ja kažem: U bosni ljudi mole da dobiju kredit da bi mogli nekako započeti rješavanje stembenog pitanja. Sami znate koliko vaših kolega sanja kredit od kojeg će moći kupiti svoj stan. A i ako dobiješ kredit za vrlo mali stan - radiš barem 7 -10 godina za njega, moliš da za to vrijeme imaš isti posao (kako bi mogao plaćati rate i da ti banka ne uzme stan), i jednostavno odričeš se svega kako bi mogao to da finansijski podneseš.
Da ne duljim, svi u BiH su u kreditima a koji nisu mole da ih dobiju. I tako će se vrtiti zadugo...

2. Ti pitaš: "koliko godisnjeg odmora imas u americi a koliko u evropi ili kod nas?za vas koji ne znate, sretan si ako dobijes dvije sedmice godisnjeg!"

Ja kazem: Ja sam za svojih već godinu dana na ovom radnom mjestu dobio 8 radnih dana odmora. Eventualno bi se mogao nadati još maksimalno sedmici ove godine. Pa ti računaj. A da - neka i drugi ljudi kažu koliko dana odmora dobiju godišnje - pa da uporedimo.

3. Ti kazes: "u americi zivis da bi radio a kod nas radis da bi zivio...".

Ja kazem: Tacno je da ameri imaju drugaciju psihologiju rada i zivota ali to je tako, to treba shvatiti ako vec ne zelis prihvatiti. Meni to ne smeta.

4. ko od vas ima djecu da uzrastaju u americi? poredite svoje djetinjstvo i njihovo...

ko tjera americku djecu da uce niko... zasto? sta djeca uce u americkim skolama?

sta fali da se kod nas uvezu sportovi po skolama... manje jalijasa bi bilo po ulicama....

na ovo cu ti reci samo da ti (i majka tvoje djece) imate iskljucivo pravo da odgajate svoju djecu tako da ste vi ti koji kreirate nacin njihovog odgoja...i sve zasluge i krivice padaju na vas

prema tome, najgore mi je kada o ovome govore ljudi koji nisu upoznali nista drugacije...

Amerika je takva kakva je - ni bolja ni gora od ostalih drustava, moze ti se tamo svidjati ili ne i to je sasvim normalno, ali ne mozes tvrditi da je ovdje sve idealizirano a tamo sve loše...

ja samo mislim da svako zemlja i svako drustvo imaju svoje loše i svoje dobre strane...
Upoznao odlicno sve sisteme i pravio/pravim paralele cijelo vrijeme. Kao prvo, firma u kojoj radim je "idealan primjer teorije i prakse socijalistickog samoupravljanja na truhlom zapadu". Vjerovatno je rahmetli Marks ovako nesto imao na pameti u svim svojim djelima ako cemo posteno. Dobra plata (+/- 4500 KM), restoran drustvene samoishrane-puni obrok sa salatom. picem i kolacem, ispod 3 ?! KM, regres svako tri mjeseca, u zavisnosti kako poslujemo 300-500 KM, godisnji odmor 5 ?!? sedmica (25 radnih dana) plus 5 (pet) ekstra slobodnih dana u godini, sto ce reci 1,5 mjesec odmora. Sve ovo nije u USA, vec u Skandinaviji, ali siguran sam da i tamo ljudi mogu i zive dobro od svoga rada. Zalosno je samo sto moji rodjaci i prijatelji u BiH (pouzdano znam), za odmor ne smiju ni pitati i cuvaju posao kao "zjenicu oka svoga", jer nazalost znaju da drugi ne mogu dobiti. Kod nas vise ne postoji nista, u fazi smo prvobitne akumulacije kapitala i to ce vecinu ljudi unistiti.
Zar bi bilo posteno sad reci da mi je lose i da ne mogu zivjeti bez Bosne!
Mogu i te kako. Nostalgija me zna udarirti i to dobro, nemam raje, izlazaka, kucnih posjeta, sire familije....sve to bi se polagano istopilo s godinama i da se nikad nigdje nisam ni pomakao, osjetim to ca. 2 puta godisnje kad dodjem u Sarajevo.
Da sad jadikujem sto je stalno sivo i pada kisa, ko me *ebe, i u Bosni je stalno snijeg i smog pa ih niko nista ne pita. Makar znam da mi djeca sutra nece biti gladna i da im nece bradonje doci pod prozor, tuga je sto to ni za jednu dragu osobu u BiH ne mogu reci sa sigurnoscu.
Na zapadu postoji sistem, kakav takav ali sistem po kojem moras zivjeti i postovati ga, ali koji ti zauzvrat garantuje ljudske i gradjanske slobode, toga kod nas nema jos ni na mapi.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

BHG wrote:neka hvala...
pitanje jedno za nase sugradjane koji zive u americi...sta se desi kad je masovni lay-off u firmi za koju radite (zbog, recimo, lose ekonemske situacije) i ostanete bez posla sa kreditima za kuce i auta na ledjima (koji vrlo lako dostizu do pola miliona dolara, naravno u zavisnosti gdje zive)...koliko kreditori dozvoljavaju kasne uplate...i sta se desi kad osoba nemoze da placa te kredite vise...ili recimo ako nemas medical insurance preko firme a razbolis se....kakav tretman dobijes???
1. Nadjes drugi posao - bez problema
2. Ako si pametan ostavljao si malo sa strane love za crne dane.
3. Vecina firmi neke vrste bonusa, 401k penzijsko itd koje mozes povuci ili kesirati s nekim penalima ako nisi uradio ono pod broj 2.
4. Odes fino na biro za nezaposlene i primas nesto oko 70% od plate koje si imao dok si radi i sjedis kuci i gledas Oprah 6mjeseci.
5. Ako imas kucu uzmes kredit od kuce (ako je cijena otisla gore)

Mogao bi jos 15 stavki nabrojat da ti ublazi otpustanje s posla. U ostalom, ako imas novo auto, credit kartice, kucu i samo te plata od posla izvlaci, onda haveru nadji si jarana/konsultanta popricaj s nekim da ti objasni par stvari.
Locked