Jesam li rasista?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 22:25, edited 2 times in total.
kijameta

#277 Re: Jesam li rasista?

Post by kijameta »

vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.

Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!

Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!

I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!

Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!

Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?

Nemojte me samo napadati, molim vas! :roll:
Zanimljiva je pojava kako ljudi vole napadati druge ljude zbog rasiszma a da sami o tome nemaju pojma.Naprimjer da takve ljude pitas;sta mislis o pumpama visokog pritiska za avio-motore,koje su najbolje.Rekli bi;nemam pojma,ne znam.Ali o drugim rasama o cemu isto nemaju pojma,tu su skloni filozofirati i pametovati,tu automatski sve znaju,osudzuju i pljuju svakoga ko ima iole drugacije misljenje.
Ko nije zivio(najmanje 2-3 mjeseca) i radio(ne povremeni susreti na sastanku,nego stvarno radio,mjesecima zajedno) ,na ovo bi pitanje trebao odgovarati sa nemam pojma ne znam.Ja znam pomalo o tome(zivio sam par godina u braku sa crnkinjom,radio sam sa puno crnaca iz raznih africkih zemalja,kao i sa Kinezima i Kambodzancima.Imam rodzaka ozenjenog crnkinjom,doduse americkom).
Crnci su lijeni,nezamislivo lijeni,za nas pojam razmisljanja potpuno neshatljivo lijeni,sad naravno to je plod kulture i nacina zivota a ne rase ali na kraju ta kulturna razlika,koja se ogleda i u mnogo drugih stvari,isplovljava na povrsinu.Potpuno je isto i sa azijatima,jos gore oni su kulturoloski razvijeniji od crnaca i mogo teze primaju zapadnu kulturu(kojoj mi pripadamo),tako da tu trvenja jos vise dolaze do izrazaja.
Jos jedna stvar za ove salonske anti-rasiste,radio sam sa stotinama crnaca raznih nacija i nisam nikad sreo nijednog crnca koji nije uzasan rasista a znam puno bijelaca,koji to nisu.
Sad da odgovorim konacno ovoj gospodzi koja je postavila pitanje,niste vi rasista,normalno i pametno je biti malo nepovjerljiv prema necemu tako razlicitom i drugacijem.
Znaci rasista niste ali ste prava mahalusa i 'svekrva',da ste mi mati poslao bih vas znate negdje.Ostavite djecu neka zive svoj zivot,hocete vi zivjeti sa crnkinjom ili azijatkinjom-necete.Nego vas sin a on je svoj covjek i ima svoj zivot-zato sikter od njega.Vama je bitnije sta ce ko reci i kako ce sta izgledati,nego kako ce vasem sinu biti,zalosno za jednu majku i za jednu osobu.Vas sin ima pravo da zivi svoj zivot i da sam vidi,sta mu valja a sta ne valja a vi sta god da on uradi u zivotu,trebate davati svoju podrsku i ljubav.
encian

Post by encian »

kijameta, :-D

svejedno,

ovdje u japanu tri bosanke su udate za japance, i jedan je ozenjen japankom. imam jednu rumunku koja se zbavlja sa bangladesancem, jedna se rumunka zabavljala sa pakistancem, tunizanina koji se zabavlja sa ruskinjom, jednog turcina i jednog egipcanina ozenjih japankama.

vise od pola njih su mi stvarno dobri prijetelji, i koliko vidim, najveci problem u njihovim vezama je taj sto pricaju na engleskom :shock: (sko se to uopce moze nazvati problemom). rumunka i bangladesanac se uzimaju u martu, tunizanin i ruskinja takodjer planiraju.

svjesna sam da u svojim vezama moraju napraviti kompromise o kojima bosanac i bosanka ni ne razmisljaju, ali svi funkcionisu ocigledno uspjesno. sjedih se koliko se bangladesanac brinuo kako ce reci roditeljima da zeni krscanku i kad mu se mama rasplakala, on se sledio. ali mama je plakala sto ne zna engleski i zao joj sto ne moze sa njom razgovarati. ne znam, nadjite se i uporedite sa tom zenom. mene je ganula pravo.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#279 Re: Jesam li rasista?

Post by Bea_Trix »

kijameta wrote:
vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.

Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!

Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!

I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!

Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!

Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?

Nemojte me samo napadati, molim vas! :roll:
Zanimljiva je pojava kako ljudi vole napadati druge ljude zbog rasiszma a da sami o tome nemaju pojma.Naprimjer da takve ljude pitas;sta mislis o pumpama visokog pritiska za avio-motore,koje su najbolje.Rekli bi;nemam pojma,ne znam.Ali o drugim rasama o cemu isto nemaju pojma,tu su skloni filozofirati i pametovati,tu automatski sve znaju,osudzuju i pljuju svakoga ko ima iole drugacije misljenje.
Ko nije zivio(najmanje 2-3 mjeseca) i radio(ne povremeni susreti na sastanku,nego stvarno radio,mjesecima zajedno) ,na ovo bi pitanje trebao odgovarati sa nemam pojma ne znam.Ja znam pomalo o tome(zivio sam par godina u braku sa crnkinjom,radio sam sa puno crnaca iz raznih africkih zemalja,kao i sa Kinezima i Kambodzancima.Imam rodzaka ozenjenog crnkinjom,doduse americkom).
Crnci su lijeni,nezamislivo lijeni,za nas pojam razmisljanja potpuno neshatljivo lijeni,sad naravno to je plod kulture i nacina zivota a ne rase ali na kraju ta kulturna razlika,koja se ogleda i u mnogo drugih stvari,isplovljava na povrsinu.Potpuno je isto i sa azijatima,jos gore oni su kulturoloski razvijeniji od crnaca i mogo teze primaju zapadnu kulturu(kojoj mi pripadamo),tako da tu trvenja jos vise dolaze do izrazaja.
Jos jedna stvar za ove salonske anti-rasiste,radio sam sa stotinama crnaca raznih nacija i nisam nikad sreo nijednog crnca koji nije uzasan rasista a znam puno bijelaca,koji to nisu.
da, i meni je isto tako jako poznato da postoji crnaca koji zive po nacelima "nemijesanja" sa bijelim ljudima. ne bih ulazila u to, nisu samo crnci nego npr. i azijati (indijci, kinezi, itd.). dakle, toga ima medju svim rasama. ono gdje teba malo povuci granicu jeste da su crni ljudi dozivjeli od bijelaza kroz povijest takva s*anja, da bismo kao pripadnici najpoganije, najzaracenije i najneprijateljske kriminalne rase na svijetu koja je otpocela sve svjetske ratove, hladne i nuklearne, prave i krive, morali imati makar mrvicu samokritike, po kojoj ne mozemo unaprijed pretpostaviti da ce kompletan svijet biti zaljubljen u nas zbog nase bijele koze. ili da mozda pokusas prihvatiti cinjenicu da su uzasne povijesne prevrate koji su te druge rase, pogotovo crnci, morali prebroditi, zakuhali i vodili upravo bijelci? ti lijeni ljudi o kojima pricas su u mrezama dovlaceni i prodavani po kucama bijelaca. stotine godina su trebale da bijelac shvati da su oni osobe. samo zato sto im koza nije bijela. toliko o "vrijednoj" i "marljivoj" pljackaskoj rasi.

i odakle ti znas koliko mi ostali imamo iskustva sa drugim rasama? pola stvari koje navede u svom postu su predrasude i klisei. sta oni znace, reci mi ozbiljno? sta znaci "crnci su lijeni, kulturoloski"? i bosanci su lijeni. hajmo malo aristotela: i bosanci su lijeni. jel to znaci da smo crnci.. ili neki drugi uber firer zakljucak?

meni je, recimo, tvoja retorika jako poznata. univerzitetski pofesori koji pripadaju konzervativnim strujama sirom evrope i svijeta prodaju ideologiju o lijenim crncima i latinosima. I TO JE RAZISAM - news flash. a ako imas hrabrosti nazivati ljude koji su govorili istinu ovdje "salonskim anti-rasistima", ti si salonski rasist. i sve i da jesam, kao sto nisam, salonski anti-rasist bilo koje vrste, mogu na to biti samo ponosna. mnogi ljudi nikada nece putovati, nece imati prilike, jel to znaci da moraju biti rasisti, ili uopce nemati misljenje o problemu rasizma u svijetu?

i ne glumi ovdje neku realnost bogati.... kao eto, ti ces to objektivno prikazati. ti si latentni rasist, koji nudi jos svoje iskustvo neprosvijecenim masama.

jedna plaketa od Odbora za ljudska prava i za tebe - narucim kod InfraRed Ridinghood.
Last edited by Bea_Trix on 28/10/2007 01:28, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

sta se javljas, salonski anti-rasisto... :lol: :lol: :lol: :
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:sta se javljas, salonski anti-rasisto... :lol: :lol: :lol: :
:lol: :lol: :lol: u salonu mi serbe i baklava isprovocirali cir :D
danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote:
to zato sto ides u taj salon, barhana se renovira.... :lol: :lol: :lol:
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
ma ja, oficijelno, anti-rasisti iz barhane danas sjede u cosku nekog salona, hebi ga sila boga ne moli :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#284 Re: Jesam li rasista?

Post by karabaja-x »

dawn_upon_dawn wrote:da bismo kao pripadnici najpoganije, najzaracenije i najneprijateljske kriminalne rase na svijetu koja je otpocela sve svjetske ratove, hladne i nuklearne, prave i krive, morali imati makar mrvicu samokritike, po kojoj ne mozemo unaprijed pretpostaviti da ce kompletan svijet biti zaljubljen u nas zbog nase bijele koze. ili da mozda pokusas prihvatiti cinjenicu da su uzasne povijesne prevrate koji su te druge rase, pogotovo crnci, morali prebroditi, zakuhali i vodili upravo bjelci? ti lijeni ljudi o kojima pricas su u mrezama dovlaceni i prodavani po kucama bjelaca. stotine godina su trebale da bjelac shvati da su oni osobe. samo zato sto im koza nije bijela. toliko o "vrijednoj" i "marljivoj" pljackaskoj rasi.
ja ne znam da su moji preci, radili takve stvari. sta da se ja sad stidim zbog nekih smrdljivih engleza holandjana spanaca supaka jel? serem im se i na kraljicu i na princa
incognito071

Post by incognito071 »

dawn_upon_dawn wrote:
danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote: :lol: :lol: :lol: u salonu mi serbe i baklava isprovocirali cir :D
ma ja, oficijelno, anti-rasisti iz barhane danas sjede u cosku nekog salona, hebi ga sila boga ne moli :D
jel ovo raja iz barhane ? 8)
danas

Post by danas »

:oops: :oops: :oops:

ma jok, iz rasistickog salona... :-) :D
Bea_Trix

#287 Re: Jesam li rasista?

Post by Bea_Trix »

karabaja-x wrote:
dawn_upon_dawn wrote:da bismo kao pripadnici najpoganije, najzaracenije i najneprijateljske kriminalne rase na svijetu koja je otpocela sve svjetske ratove, hladne i nuklearne, prave i krive, morali imati makar mrvicu samokritike, po kojoj ne mozemo unaprijed pretpostaviti da ce kompletan svijet biti zaljubljen u nas zbog nase bijele koze. ili da mozda pokusas prihvatiti cinjenicu da su uzasne povijesne prevrate koji su te druge rase, pogotovo crnci, morali prebroditi, zakuhali i vodili upravo bjelci? ti lijeni ljudi o kojima pricas su u mrezama dovlaceni i prodavani po kucama bjelaca. stotine godina su trebale da bjelac shvati da su oni osobe. samo zato sto im koza nije bijela. toliko o "vrijednoj" i "marljivoj" pljackaskoj rasi.
ja ne znam da su moji preci, radili takve stvari. sta da se ja sad stidim zbog nekih smrdljivih engleza holandjana spanaca supaka jel? serem im se i na kraljicu i na princa
ako prihvatas njihove stavove i poglede na druge rase, onda trebas da se stidis. ako zivis u njihovoj zemlji, primjenjujuci na ljude druge rase njihove principe i poglede, onda trebas zajedno s njima da se stidis. slaveni su isto imali dobar udio u sovinizmima svih vrsta. a po postovima na ovoj temi, ne mislim ni da su bosanci daleko - itekako ih slijede. dakle, nisu samo pogani englezi i holandjani u pitanju, i to je vec nacionalizam :D nego prosto prihvatanje odgovornosti bijele rase za mnoge uzase u svijetu. to je samo boja koze. ne govori nista. na nju se ne moze biti ponosan, nje se ne smije stiditi. mozemo samo pokusati biti bolje osobe.
lijepo ja kazem ljudi, nakon sto izreknete bilo koji stav, mirno pogledajte lijevo i desno, ko je osoba koja iste parole izvikuje, tu do vas.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#288 Re: Jesam li rasista?

Post by karabaja-x »

dawn_upon_dawn wrote:
karabaja-x wrote:
ako prihvatas njihove stavove i poglede na druge rase, onda trebas da se stidis. ako zivis u njihovoj zemlji, primjenjujuci na ljude druge rase njihove principe i poglede, onda trebas zajedno s njima da se stidis. slaveni su isto imali dobar udio u sovinizmima svih vrsta.
lijepo ja kazem ljudi, nakon sto izreknete bilo koji stav, mirno pogledajte lijevo i desno, ko je osoba koja iste parole izvikuje, tu do vas.
ja mislim da sam jasno reko sta ja mislim o njima i njhovim stavovima. ne primjenjujem nicije principe na bilo koga, osim svoje. nemam nista protiv ljudi drugih rasa, al ide mi na k... sto neki ocekuju od mene da se ponasam po nekim njihovim pravilima samo zato jer sam ja "bijelac". idu mi na k.. i rasisti i osjetljivi moralisti koji za cas zapecate ljude kao rasistu ili sta ja znam drugo. bjazi ba :run:
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

trebalo mi je tri dana da procitam sve postove na ovoj temi i na kraju ne sjecam se vise sta sam htio napisati.

da, stono (malo modificirano) reko moj kum jasim: "mrzim ove rasiste vise nego vlahe"... :D
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

@karabaja, stvar je vrlo jednostavna, ukoliko iznosis negativne stavove o ljudima na osnovu njihove rasne pripadnosti, imaš problema sa rasizmom. (isto je i sa pozitivnim izdvajanjem, smatranjem da je neka raza bolja ili uzvisenija). mjera problema zavisi od svacega necega, ali u biti je tu. nije to nikakav bauk, niko nikog ne poziva na linc, pokusava se razgovarati. na milion i jednu predrasudu naletimo kod sebe samih svaki dan, neki ih ignorisu, neki prihvacaju, neki i ne znaju da ih imaju. a imamo ih svi. i ja.

problem je tu da se o njemu govori, a negacija nije pravi put. ako mislis da nisi rasist, preispitaj opet svoje stavove i zapitaj se koliko ima smisla jednu kompletnu naciju, rasu i sl. obiljeziti nekom od osobina i koliko bi se ti sam osjecao ugodno da to neko ucini tebi, a ti si jedan od milion.

trebali bi svi oni koji govore za crnce da su lijeni, mozda u lice nekom crncu univerzitetskom profesoru ili majci koja radi dvije smjene da salje djecu u skolu, reci nesto o lijenosti. koliko bi njih to stvarno moglo? vjerujem da bi ih polovicu bilo stid. a stid je znak da sa stavom nesto nije u redu.
karabaja-x

Post by karabaja-x »

dawn_upon_dawn wrote:@karabaja, stvar je vrlo jednostavna, ukoliko iznosis bilo negativne bilo pozitivne stavove o ljudima na osnovu njihove rasne pripadnosti, imaš problema sa rasizmom. mjera problema zavisi od svacega necega, ali u biti je tu. nije to nikakav bauk, niko nikog ne poziva na linc, pokusava se razgovarati. na milion i jednu predrasudu naletimo kod sebe samih svaki dan, neki ih ignorisu, neki prihvacaju, neki i ne znaju da ih imaju. a imamo ih svi. i ja.

problem je tu da se o njemu govori, a negacija nije pravi put. ako mislis da nisi rasist, preispitaj opet svoje stavove i zapitaj se koliko ima smisla jednu kompletnu naciju, rasu i sl. obiljeziti nekom od osobina i koliko bi se ti sam osjecao ugodno da to neko ucini tebi, a ti si jedan od milion.

trebali bi svi oni koji govore za crnce da su lijeni, mozda u lice nekom crncu univerzitetskom profesoru ili majci koja radi dvije smjene da salje djecu u skolu, reci nesto o lijenosti. koliko bi njih to stvarno moglo? vjerujem da bi ih polovicu bilo stid. a stid je znak da sa stavom nesto nije u redu.
joj mrsko mi pisat vise...al molim te nisam ja nigdje iznio nikakve stavove na osnovu rase, mrzi me vise objasnjavat, ko sto sam vec reko, zivim u velikoj mjesavini rasa nacija i svega drugog....sjeba mi imidz bona sta ce ljudi sad mislit o meni
danas

Post by danas »

e ovih salonskih anti-rasista, sjebase cojeku forumski ugled :lol:
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

karabaja-x wrote:
dawn_upon_dawn wrote:@karabaja, stvar je vrlo jednostavna, ukoliko iznosis bilo negativne bilo pozitivne stavove o ljudima na osnovu njihove rasne pripadnosti, imaš problema sa rasizmom. mjera problema zavisi od svacega necega, ali u biti je tu. nije to nikakav bauk, niko nikog ne poziva na linc, pokusava se razgovarati. na milion i jednu predrasudu naletimo kod sebe samih svaki dan, neki ih ignorisu, neki prihvacaju, neki i ne znaju da ih imaju. a imamo ih svi. i ja.

joj mrsko mi pisat vise...al molim te nisam ja nigdje iznio nikakve stavove na osnovu rase, mrzi me vise objasnjavat, ko sto sam vec reko, zivim u velikoj mjesavini rasa nacija i svega drugog....sjeba mi imidz bona sta ce ljudi sad mislit o meni
pa nisi eto, nego razgovaramo. a ljudi - ma ljudi ce misliti ono sto im kazes :D taKi su ljudi :D a ja sam u drugom licu govorila vise u smislu opcenitosti, mnogi su pisali na ovu temu.
ja idem na bajramski rucak, kod sebe :D
karabaja-x

Post by karabaja-x »

dawn_upon_dawn wrote:
karabaja-x wrote:

pa nisi eto, nego razgovaramo. a ljudi - ma ljudi ce misliti ono sto im kazes :D taKi su ljudi :D a ja sam u drugom licu govorila vise u smislu opcenitosti, mnogi su pisali na ovu temu.
ja idem na bajramski rucak, kod sebe :D
mahlzeit sto bi rekli svabe
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Pravo dobra tema. Zao mi je samo sto se nisam ukljucio ranije.
Da citiram odgovor od jednog svoga prijatelja odavde iz Beca, koji je ovdje duze od mene, na pitanje sta misli o ponasanju vecine Bosanaca u Austriji:''Mozes ti jarane iz Bosne, ali Bosna iz tebe - nikada!''.

To bi isto rekao o ovoj Veseloj. Na jednoj strani je prirodni majcinski instinkt da zeli sam sve najbolje svojim potomcima (jest da je nepovezano sa temom, u mome selu u Dalmaciji bi rekli:''Di je mnogo baba, kilava su dica''), sto bi upotpunosti razumio da nije rekla kako joj je briga sta ce lokalni papci, napuhane curke i mrmci u Sarajevu govoriti, ako eto dijete bude crno, azijat ili pitaj boga sta?!?!? Kao sto je neko vec rekao, znaci na prvom sam mjestu ja i samo ja, onda eto sta mahala misli, pa tek onda dijete! Bravo nema sta, kada ovo procitam, tek sada ne krivim Austrijance (baziram se na svoj slucaj) ovdje sto nas svijet toliko mrze.

Da nesto o sebi kazem, takodjer dolazim iz mijesanog braka, otac Hrvat - Dalmatinac (koji nije htio uzeti domovnicu da ne izgubi obraz, jer nije Tudjmana ocima mogao gledati), majka Bosnjakinja (koja se tako nikada nije osjecala, i koja nema pojma o vjeri). Prosao sam kroz rat kao i svi mi, bio sam tu dolje cijeli rat, i 2 godine iza, kada mi je konacno pukao film i odlucio sam da ove prostore zauvijek napustim. Cijeli zivot iako sam lokalac, iako pricam potpuno sa bosanskim naglaskom, druzio se sa Bosnjacima u preko 90% slucaja, uvijek sam bio crna ovca (kao sto _Bosanac kaze). Znalo mi je desiti odmah nakon rata, da me prijatelji koje znam cijeli zivot, mole da ne dolazim blizu njihove kuce, jer eto njihovi roditelji nece ''Vlahe'' blizu (valjda ja dodjem Skutor ili Sokac?), onda djevojka za kojom sam ludio 4 godine u gimnaziji, mi na kraju rece da ne zeli da joj se vise obracam kao ''momak'', vec me zeli samo za prijatelja, jer je njena majka rekla da ce je se odreci ako nastavi samnom (zena me nikada nije ni upoznala). Onda pogledi ipod ociju kada ovjeravam zdrastveno ili placam racune za struju, pa ja kao papagaj moram iznova: ''Znate ja sam bio ovdje cijeli rat, nisam nigdje ni isao itd''.
Nakon ovih ''divnih uspomena'' iz zemlje gdje su ''najbolji ljudi na svijetu'', dodjem u Austriju. Prvo me Austrijanci gledaju kao Tschuscha (pogrdan izraz u Austriji za nas koji govorimo BHS jezik, valjda u njihovim usima ima previse č i š slova) dok ne savladam njemacki. Upadnem u bezirk koji je kome su izgleda jedini Austrijanci bili policija. Vidio sam svasta, u Ubahnu jedan crnac se izvalio preko 4 sjedista, i kada sam mu slucajno rekao da ima drugih ljudi pored njega koji bi zelili sjesti, on se istresao na mene samo kako ga mrzim sto je crn itd. Drugi dan, neki cigo iz Srbije, sjeo slicno tako i dere se, psuje, onda mu pridje neka starija Austrijanka i zamoli ga vrlo uredno i kulturno da ne prica tako glasno kad on:''Ako Vam sveta mj govor, uzmite taksi, ovo je javni transport, a vi mene mrzite samo zato sto sam auslender''?!? Nakon ovakvih bisera, ja Osterrajhere i ne krivim nista. Sa nasima se upocetku druzio, ali uskoro mi je pun qurac od njih. Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbi, Gradiscanski Hrvati (odvojeni od matice preko 500 godina) mrze Srbe, Bosnjaci mrze Srbe, onda se mrzimo medjusobno (zavidimo jedni drugima), nisam ovaj haos mogao gledati i sto je najgore ja sam uvijek bio izmedju dvije vatre, taman sam svima dobro dosao da svoje frustracije negdje istresu. Onda sam, malkice dosao pameti i poceo intezivno uciti njemacki da bi se druzio mogao druziti sa Austijancima. Nakon toga, dobijem kompleks nize vrijednosti, pa zelim biti samo sa njima, da bodem veci Austrijanac od njih samih (ono veci katolik od pape), i opet ispadnem samo glup. Tako da sam batalio ove gluposti na osnovu tesko stecenog iskustva i okrenuo se radu. Sada me trenutno nista ne zanima, osim zavrsetka ova 2 fakulteta, i kurseva spanskog i francuskog.

Evo za kraj nesto, to je za ljude koji razmisljaju kao Vesela.
I dalje se pitam sta bi bilo da mama od moje 'djevojcice' imala drugaciji stav prema meni, i zna mi se pojaviti neka slika u glavi najcesce pred spavanje, nakon svih ovih godina, o tome gdje je ona sada, kako je, sta radi, da li je dobro, onda zaista zelim da je nazovem, ali onda me nesto pogodi u glavu, ako se ona meni nije htjela javiti sve ove godine, pa ne trebam ni ja njoj, sam je svoj izbor napravila, i to zaista postujem. Gotova prica i kraj. Mozda bi stvari bile drugacije, ali ocito mami je smetalo sto bi joj kcer bila sa kaurom, vlahom, skutorom ili sta vec. Znate, mahala mi mnoge stvari pricala, jos bi nedodragibog da se unuci zovu Luka, Ive, Marko, Dijana, Vesna ili sta vec. Tu je i kraj.
Upravo zbog ovih razloga sam i napustio bih, molim Boga samo mi zena bude normalna, cestita i vrijedna, pa k'o god da je. Jest, bicu iskren, zaista bi zelio da ne bude 'nasa' i da ne govori BHS. Mislim na djecu, u sustini bolje im je da im maternji jezik bude njemacki nego bosanski, ili kineski, ako cemo vec o jezicima, to ce njima tokom zivota mnogo valjati.

Sto se nas tice, koji smo odrasli u BiH do 18 i dalje, mi mozemo pricati koliko hocemo (narocito mi koji su u dijaspori) ali mi iskreno nikada necemo rascistiti sa Bosnom i balkanskim prostorom. Sam sam dugo vremena bjezao od ove cinjenice dok je nisam prihvatio, pa sam nakon toga i ovaj forum poceo posjecivati. Mojim rodjacima u Kanadi, koji su otisli kada su imali 6 i 3 godine, nikada ne bih ni na kraj pameti doslo da posjecuju bilo kakav forum na bosanskom, ili da se bave kakvom balkanskom temom. Oni se instiktivno ponasaju, kao da 200 godina zive u Kanadi. Ja sam svjestan toga da Bosna nikada nece iz mene izaci, da cu dok disem nositi njeno breme, ali ako ja to moram, makar mi djeca nece morati.
Eto toliko od mene,

Pozdrav svima!
patrius

Post by patrius »

Pozdrav i tebi,@garibaldi,samo,jarane,kak bi bilo da ti batalis jedan fax i jedan tecaj? :roll: Mislim,da se ne opterecujes,pored tolikog tereta,jos i time :oops:
danas

Post by danas »

ili da upise i treci faks, plus tecaj japanskog, pa da nam onda kaze jos malo o sebi? :oops:
patrius

Post by patrius »

Neka,dovoljno smo culi :D (Uh,bas smo zlocesti,dzaba cojka napadamo,more sta krivo protumacit) :-) @garibaldi,zemljace,ne zamjeri,salimo se.Dobro ti nama dosao :) (kad te djavo donio :lol: -joke)
kijameta

Post by kijameta »

Ee bas sam na tebe mislio,barski anti-rasisto,na takvu podrasu ljudi koji cijeli zivot idu u skole,kafe ispijaju,o svemu pametuju a apsolutno ni o cemu nemaju pojma.Ovdje si se uplela u 10 diskusija a nijedne pamtn nisi rekla nego samo da bi prekidala normalne ljude u razgovoru,da bi privlacila paznju na sebe.
Garibaldi

Post by Garibaldi »

patrius wrote:Pozdrav i tebi,@garibaldi,samo,jarane,kak bi bilo da ti batalis jedan fax i jedan tecaj? :roll: Mislim,da se ne opterecujes,pored tolikog tereta,jos i time :oops:
Sada je gotovo, skoro sam pri kraju. Iskreno da ti kazem, meni je ovo doslo kao lijek protiv stalnih frustracija o tome sta nam se u zemlji desava. Preporucio bih to svakome, ali ljudi kao i zivotna iskustva su razliciti. Ali meni je ipak pomoglo.
Post Reply