Jok, bolan... nije on bio u talu s njima...

Post Reply
nosara

Post by nosara »

A. Izetbegovic je bio samo nesposoban ratni lider.

Nazalost to je kostalo najvise Bosnjake, a platilo se glavama.

Ovo tvrdoglavo insistiranje da se on promovise u prvog i jedinog branioca BiH je nepotrebno inacenje i srozava borbu BiH patriota kojima i sam pripadam, a koji su u rat usli i iz rata izasli goloruki.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

@Vodenjace

Ma koliko se ti trudio, ma koliko se ti pjenio i crvenio, ima nekoliko historijskih fakata koji su jednostavno nepobitni, a koji podupiru jedan drugog:

1.Armija BiH je branila Bosnu & H, od pocetka do kraja!

2.Od pocetka do kraja, AI je bio predsjednik napadnute drzave i komandant goloruke armije koja je BRANILA tu istu drzavu.

3.Ta armija, sa AI na celu, je uspjela da brani i da ODBRANI drzavu BiH od dva vanjska i tri unutrasnja neprijatelja. Kakav podvig!!!

4.Pod komandom AI nisu ostvareni planovi iz Karadjordjeva, velike srbije nema, velike hrvatske banovine nema, BiH nije nestala, bosnjaci nisu istrijebljeni... BiH i bosnjaci su opstali i medjunarodno su priznati!

5. Na teritoriji pod AI kontrolom nisu vrseni zlocini niti rusene svetinje, nemuslimani su zivjeli normalno sa ostalim sugradjanima.

6.Iza AI je ostala Bosna i Hercegovina, ma kako ona nesavrsena bila, i ovakva zafrkana, bolja je od velike srbije!

7. Nikada u svojim govorima nije zagovarao podjelu, unistenje ili ubijanje drugih, vec uvjek toleranciju i pravdu.

Vodenjace, ovo su cinjenice koje mu ni ti ni bilo ko drugi nemoze oduzeti.

Ali naravno, i AI je pravio greske, ali u situaciji i kakvoj smo se nalazili, ko ne bi grijesio? Zlaja...?

Poslije rata i bitke, svi su generali!
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

nosara wrote:A. Izetbegovic je bio samo nesposoban ratni lider.
Netacno.
Kakav je to lider koji sa golorukom vojskom brani i odbrani drzavu od dva vanjska, puno jaca, agresora i njihova tri unutrasnja pomagaca + svjetska nemarnost i embargo...? Veliki lider!

Ali naravno, lahko je iz rahatluka biti pametan.
Maraschino

Post by Maraschino »

Dolina avalona wrote:@Vodenjace

Ma koliko se ti trudio, ma koliko se ti pjenio i crvenio, ima nekoliko historijskih fakata koji su jednostavno nepobitni, a koji podupiru jedan drugog:

2.Od pocetka do kraja, AI je bio predsjednik napadnute drzave i komandant goloruke armije koja je BRANILA tu istu drzavu.

3.Ta armija, sa AI na celu, je uspjela da brani i da ODBRANI drzavu BiH od dva vanjska i tri unutrasnja neprijatelja. Kakav podvig!!!

4.Pod komandom AI nisu ostvareni planovi iz Karadjordjeva, velike srbije nema, velike hrvatske banovine nema, BiH nije nestala, bosnjaci nisu istrijebljeni... BiH i bosnjaci su opstali i medjunarodno su priznati!

5. Na teritoriji pod AI kontrolom nisu vrseni zlocini niti rusene svetinje, nemuslimani su zivjeli normalno sa ostalim sugradjanima.

6.Iza AI je ostala Bosna i Hercegovina, ma kako ona nesavrsena bila, i ovakva zafrkana, bolja je od velike srbije!

7. Nikada u svojim govorima nije zagovarao podjelu, unistenje ili ubijanje drugih, vec uvjek toleranciju i pravdu.

Ali naravno, i AI je pravio greske, ali u situaciji i kakvoj smo se nalazili, ko ne bi grijesio? Zlaja...?

:thumbup:

Svi oni koji nisu ostvarili svoje neke tamo ciljeve su naravno protiv Alije i on je kriv za sve.
On je prvi i naj,naj predsjednik kojega je BiH do sada imala,a dalje vidjecemo...
Neka mu je vjecni rahmet dusi,i u miru neka pociva.
nosara

Post by nosara »

Avalone, sve su to opsta mjesta koja ponavljaju kadrovici SDA kad god ih neko upita bilo sta o ratu u BiH.

A sto se rahatluka tice, ako ti je ovo rahatluk, onda si ozbiljno bolestan.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

nosara wrote:Avalone, sve su to opsta mjesta koja ponavljaju kadrovici SDA kad god ih neko upita bilo sta o ratu u BiH.

A ima nas svakakvih... :roll:
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

nosara wrote:Avalone, sve su to opsta mjesta koja ponavljaju kadrovici SDA kad god ih neko upita bilo sta o ratu u BiH.

Bila opsta mjesta ili ne, ko god da ih ponavalja, to su historijski fakti i cinjenice, ma koliko se nekima nesvidjale...

Da, ovo danas jeste rahatluk, za razliku od ratnog stanja i od onoga sto su nam bili skuhali u Karadjordjevu..., mnogo sto sta smo i zaboravili iz ratnog perioda...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ko se ono ovdje pjeni i crveni? :-) :-)

:D :D

Veze ti nemas @Dolino...
Skoro da manje znas o svemu tome od samog ti sticenika! :oops:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Jastreb35 wrote:
Vodenjak wrote:
Jastreb35 wrote:
Ne zamjeri, nisam promasio tvoj odgovor, ali ti i ja smo o tome vec malo diskutovali ali se nismo slozili.
Neka ostane na tome.
I to je dio rasprave. :)
Kada objasnis kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate, odnosno kako se u sve to uklapao projekat iz Karadjordjeva, tvoja teorija o crnogorskom modelu moze biti eventualna alternativa.

S jedne strane je postojala opasnost od pobune Srba zbog projekta nezavisnost, a s druge opasnost od pobune Hrvata, zbog mogucnosti ostanka u srpskoj verziji Jugoslavije. Bez medjunarodnog priznanja, BiH ne bi prezivjela ni jedno ni drugo.

Ti si naravno slobodan da nastavis sa neargumentovanom kritikom (a to ona jeste jer ne nudis argumentovana alternativna rjesenja), ali to onda nije dijalog, nego saranje sprejom po zidu.
Da zakljucimo ;

-imas suvislo objasnjenje, ali ga ne umijes verbalizirati

-imas recept, ali si nesiguran po pitanju kvalitete istog

-nemas objasnjenje, ali pretpostavljas da bi ga neko drugi mogao iznaci

-nemas objasnjenje, ali ti je ovo jako zabavno

Sta god bilo kolega, red je da pokusas prezentirati nacin na koji bi se etnicki homogena podrucja juzno od Mostara zadrzalo u okviru BiH, a koja je po tebi trebala ostati u srpskoj verziji SFRJ.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Vodenjak wrote:

Ko se ono ovdje pjeni i crveni? :-) :-)

:D :D

Veze ti nemas @Dolino...
Skoro da manje znas o svemu tome od samog ti sticenika! :oops:
Ako nesto nije tacno od gore napisanog, citiraj i demantuj...
p.s. ne podcjenjuj nikog. 8)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
Da zakljucimo ;

-imas suvislo objasnjenje, ali ga ne umijes verbalizirati

-imas recept, ali si nesiguran po pitanju kvalitete istog

-nemas objasnjenje, ali pretpostavljas da bi ga neko drugi mogao iznaci

-nemas objasnjenje, ali ti je ovo jako zabavno

Sta god bilo kolega, red je da pokusas prezentirati nacin na koji bi se etnicki homogena podrucja juzno od Mostara zadrzalo u okviru BiH, a koja je po tebi trebala ostati u srpskoj verziji SFRJ.
Ma ovo zadnje je @Jastrebe, ne deveraj previse! :oops:
Zabavljam se jos od polovine devedesete...

Samo sam 30 godina bacio u ´ladnu vodu, ali sta je to?
Mnogi, mnogi su bacili svoje zivote!
Razlika izmedju njih i mene je sto se oni ne zale, a ja stalno nesto zvocam :oops: na one koji su si uzeli za pravo da odlucuju o zivotima mene i moje djece!
Jedni su nas pushkama ganjali a drugi nas evo vec godinama ubjedjuju kako treba da smo im do groba zahvalni na onome sto su uradili za nas...
A ja ne da to ne radim vec se, zamisli, jos i zajebavam s njima... :oops:
Bosnian Gangsta

Post by Bosnian Gangsta »

Vodenjak wrote:
Bosnian Gangsta wrote:Alija Izetbegovic se borio za nezavisnost RBIH ovi pro-cetnici sto zagovaraju ostanak u SFRJ tada su se sami otkrili, AI je bio uz Hrvatsku jer su tad se Hrvati pravili prijateljima. Radio je sta je mogao da organizira Armiju i odbrani BiH zajedno sa HVO-a i radio je na preporodu bosnjackoga naroda i na brisanju nazadne ideologije iz komunizma.

Kada su se ustase okrenule protiv nas AI je nastavio braniti BiH pa i od autonomasa. Greske je radio ali je ostao i bio uz svoj narod, drzavu i vjeru i nikada nije odustao od multi-etnicke BiH i svim pravima bosnjackoga naroda.

Danas mnogi mu sto-sta zamjeraju ali to su SDP-ovci koji su tog istog AI u zatvor slali i da je bio internet 83´ svi bi oni na nekoj temi o s. procesu lajali na osudjenike kako im ruse domovinu.

Ostali su autonomasi ili neki nadri-nacionalisti.

El-Fatiha

TACKA!
Tacka se pise ovako . a ne ovako !

:oops:
Rek´o sam .
spreca

Post by spreca »

Mozda bi trebalo otvoriti temu
Sta bih ste vi uradili da ste bili na Alijinom
mjestu od 92 -95
Ovako smo svi nekako pametni sve pametniji od pametnijeg sve same vojskovode.
Imao je on i + i - to nemoze niko opovrci
Ipak neka mu je Rahmet dusi
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Mnogi, mnogi su bacili svoje zivote! Razlika izmedju njih i mene je sto se oni ne zale, a ja stalno nesto zvocam na one koji su si uzeli za pravo da odlucuju o zivotima mene i moje djece!
Konkretno kolega, konkretno. Kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate ?
patrius

Post by patrius »

Prije svega,Alija,a ni Armija,nisu,nazalost,odbranili onakvu BIH kakvu smo zeljeli.Ja moram ponovo upitati:da li je vrijedjelo podnositi tolike zrtve da bi se na kraju ludila dobilo manje-vise ono sto je agresor od pocetka htio?Podijeljenu,slabu,siromasnu,obezglavljenu BIH.I sto je jos gore,ideja o konacnom porazu i slomu BIH je jos uvijek vrlo prisutna i ziva u glavama brojnih neprijatelja nase domovine,i protiv nje se i danas vodi rat,ali onaj podmukli,prikriveni,koji je dobio i "legitimitet" kroz priznavanje polovine teritorije drzave kao zasebne cjeline!!!I ja ne vidim u cemu se onda ogleda ta razvikana "pobjeda"?Ako je ovo sto danas imamo ono sto smo zeljeli i sanjali '92.onda smo "pobjednici"!!!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

da li je vrijedjelo podnositi tolike zrtve da bi se na kraju ludila dobilo manje-vise ono sto je agresor od pocetka htio?
Pitanje koje trebas postaviti glasi "je li trebalo pristati na plan iz Karadjordjeva". Ako mislis da jeste, tako reci. Sadasnjim stanjem niko normalan nije zadovoljan, niti se za ovo borio, sto ne znaci da se nije trebalo boriti.
patrius

Post by patrius »

Naravno da se jeste trebalo boriti,ali malo mudrije,a ne srljati,i goloruk narod suprotstaviti takvoj oruzanoj sili!!!"Karadjordjevo" se,mislim,desilo nakon pocetka agresije,kada su za to postojali uslovi,jer smo vec bili uvuceni u rat! Mislim da bi bilo bolje da je Alija tu "gorku pilulu",a i mi s njim skupa,progutao '91./'92. nego '95. u Daytonu,nakon ludila i silnih zrtava.Dakle,dok se koliko-toliko ne obezbijede uslovi za oruzanu borbu i odbranu od agresije. To se svakako moglo i moralo uciniti,a ne izigravati toboznju dosljednost(koje u politici svakako nema)koja ce se na kraju ipak izigrati,kao sto vidimo.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
Mnogi, mnogi su bacili svoje zivote! Razlika izmedju njih i mene je sto se oni ne zale, a ja stalno nesto zvocam na one koji su si uzeli za pravo da odlucuju o zivotima mene i moje djece!
Konkretno kolega, konkretno. Kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate ?

Joj @Jastrebe, stvarno si naporan, ali evo ako hoces malo...
Koliko je danas Hrvata ostalo u BiH i koliko ih BiH dozivljava kao svoju zemlju?
Koliko je Srba danas ostalo u Federaciji BiH i koliko ih i u Federaciji i u Republici Srpskoj dozivljava BiH kao svoju zemlju?
Koji je procenat Hrvata bio u BiH prije rata a koji procenat od tog procenta je zivio u zapadnoj Hercegovini?
Sljedece pitanje je, pogadjas, koliko je Srba bilo u BiH prije rata i kako su bili rasprostranjeni?

Idemo dalje...
Kakvo je bilo stanje sa naoruzanjem (dakle, osnovnim sredstvom za vodjenje rata!) kod Bosnjaka, kakvo kod Hrvata a kakvo kod Srba?

Pomenuh vec da je Alija koristio vjersku zastavu da je veze sa Tudjmanom jos od 90. pa na dalje, a ovaj mu je citavui godinu dana nakon toga poceo zabijati noz u ledja svojim tefericima u Karadjordjevu. Je li Alija znao za te teferice? Znao je! Cak sam i ja, obican smrtnik i mnogi od nas znali da se nesto suska izmedju Slobe i Franje.
Ako je vec dobio prvi udarac nozem, zasto i on nije pokusao, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog bosnjackog naroda (kad vec ne i zbog bosanskohercegovackog) da se prikloni onima koji su imali cime da ubijaju?
Cisto da ne bi poceli taj njegov narod da ubijaju!
Znam, procitao sam od nekih vec ovdje, nije htio jer je bio ko eto moralan i nije zelio da izda bosanske Hrvate! Koji nonsens hebo te... :oops:
Zasto je, opet te pitam, Adil Zulfikarpasic manje zainteresovan za opstanak i buducnost i bosnjackog i bosanskog naroda nego Alija? Je li mozda bio izdajnik kada je otisao kod Slobe da se dogovori o MIRU? Je li neumoljiva statistika koja je govorila da od 109 BH opstina u 104 vecinsko stanovnistvo cine Srbi i Muslimani bila, po tebi iole dobar razlog da se u situaciji kad je i nad Bosnom i nad Bosnjacima visio mac nad glavom pokusa iznaci kompromis sa onima koji su taj mac drzali u rukama?
I na kraju, mislis li da su Bsonjaci zaista toliko jadni i nesposobni kao narod da se, eto, mirnim putem, u jednoj privremeno i prinudno prihvacenoj zajednici nisu mogli politicki izboriti za ravnopravan status?
Ja duboko vjerujem da bi jer, kako god znam da Slobo ne bi bio vjecan, znam da bi i Bosnjaci dobili mnogo kvalitetnijeg predstavnika koji bi ih mogao zastupati.

A aktuelni predstavnik je izabrao da bude moralan i zarad koerktnosti prema 17% stanovnistva stupio u rat sa 35% drugih, naoruzanih do zuba, u vrijeme kada su i prvi i drugi kovali zavjeru kako da sjebu one najbrojnije!

Sve to lici malo na ono: Igram poker, imam u prvoj ruci tri keca, 4 i 5 iste boje i odlucim se da bacim keceve i trazim tri druge karte. Ko zna, mozda dobijem 6, 7 i 8 iste boje ko i one dvije sto zadrzah... :oops: :roll:

I da ne bude zabune vezane za Hrvate, ima jedna stvar koju svi pomalo zaboravljaju!
Tri su stranke od 1990. toliko bile rasplamsale nacionalizam medju svojim narodima da u tom nacionalistickom ludilu nije bilo finih i nevinih vec samo amorfna masa jednih, drugih i trecih. Masa koja je tada bila spremna raditi apsolutno sve za ciljeve koje su im odredjivali njihovi zvonari! Prema tome, onih par procenata Hrvata u Zapadnoj Hercegovini nisu bili neka nejac koju je trebalo zaliti vec, slijepci koji su se kao hipnotisani kretali za sjenom predsjednika druge drzave! Alija je za njih bio nista drugo nego - tevecelija!
Cvijetak koji su zalijevali i njegovali dok im je trebao!
Uostalom, sjeti se KAD su se Hrvati odlucili da izadju na referendum i pod kojim uslovima! A o tome sta su tek radili i uradili u ratu, smijesno je i govoriti...

E tako..

A sad kao alternativa svemu ovome gore je bio rat protiv cetnika koji, kad je vec poceo, nikako nije smio da se pretvori u sukob tri sukobljene strane - formulaciju koju je i sam Alija prihvatio!
Da to nije uradio, siguran budi da bi se na kraju sve sasvim drugacije odvijalo i da bi Armija BiH i te kako bila legitimna vojska svih naroda i stanovnika Bosne i Hercegovine!
Medjutim, budimo realni, takvu vojsku covjek kalibra Alije Izetbegovica nikad nije mogao da stvori i vodi i tu se zacarani krug zatvara.
Krug u kome se nalazi danasnja Bosna i Hercegovina i svi oni koji iz tog kruga vrlo tesko mogu da izadju!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Sve sto si rekao nema veze s pitanjem. A pitanje je bilo ; kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate ? Sustina tvoje strategije, koju se sazima u recenicu ....
Ako je vec dobio prvi udarac nozem, zasto i on nije pokusao, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog bosnjackog naroda (kad vec ne i zbog bosanskohercegovackog) da se prikloni onima koji su imali cime da ubijaju?
... ne adresira cinjenicu da je po popisu iz 1991, od 14,709 stanovnika Citluka, njih 14,544 bilo hrvatske nacionalnosti. U Grudama, od 15,976, cak 15,939. U Neumu, od 4,268, njih 3,738. U Posusju, 16,571 od 16,659. U Prozoru 12,213 od 19,601. Listica; 26,231 od 26,437. Duvno; 25,407 od 29,321, itd.

Dakle necemo razmatrati opstine poput Kiseljaka i Mostara, koje se udruzenim snagama Bosnjaka i Srba moglo vojno uzeti. Govorim o opstinama u kojim je zivjelo 8 (osam) ili 19 (devetnaest) Srba. Milosevic a ni Karadzic ne bi slali Srbe da ginu za ova podrucja, koja bi bilo teze uzeti od Vukovara (demografija, teren, istorija podrucja kao ustaskog legla itd), te na tebi ostaje da odgovoris, kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate ?

Ja vjerujem da potencijal za to nije postojao, te da se zato moralo traziti nezavisnost BiH, odnosno medjunarodno priznanje (koje bi se zatim nametnulo svim separatistima u BiH). Ako ti mislis da to jeste bilo moguce, a ocigledno mislis, objasni kako.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

projektu velike Srbije i prosirene Hrvatske nisu trebali bosnjaci u BIH nego njihova teritorija i svi oni koji su se nasli na putu su bili fizicki likvidirani u kojoj drzavi svijeta ce 66% stanovnika jedne drzave pristati na diktaturu ostalih 33% gradana.....BIH je odbranjena...oni koji su je htjeli podijeliti i koji su svoj projekat zasnivali na genocidu,etnickom ciscenju,rusenju vjerskih objekata i svega sto nosi perfiks "Bosanski" nek se stide i smisljaju kako da se izvuku iz svega ovoga...za puske nikad nije kasno da se ponovo brani BIH ako zatreba...lakse je naci masu branitelja suzivota ,tolerancije,demokratije...nego masu onih koji bi ponovo ginuli za necasne ideje propalog projekta velike Srbije...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Mislim da bi bilo bolje da je Alija tu "gorku pilulu",a i mi s njim skupa,progutao '91./'92. nego '95. u Daytonu,nakon ludila i silnih zrtava. Dakle,dok se koliko-toliko ne obezbijede uslovi za oruzanu borbu i odbranu od agresije.
Dvije kontradiktorne recenice. Ili se mirno pristaje na podjelu, ili joj se suprotstavlja kolega. Nema pristanka da bi se moglo naoruzati i onda napasti, a sve u tajnosti "da se vlasi ne dosjete". Ali eto, ti mi reci, nakon sto bi se pristalo na podjelu, kao sto kazes da je trebalo, koliko dugo bi se cekalo na "obezbjedjivanje uslova za oruzanu borbu" ? Mjesec dana ? Pet mjeseci ? Godinu ?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:Sve sto si rekao nema veze s pitanjem. A pitanje je bilo ; kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate ? Sustina tvoje strategije, koju se sazima u recenicu ....
... ne adresira cinjenicu da je po popisu iz 1991, od 14,709 stanovnika Citluka, njih 14,544 bilo hrvatske nacionalnosti. U Grudama, od 15,976, cak 15,939. U Neumu, od 4,268, njih 3,738. U Posusju, 16,571 od 16,659. U Prozoru 12,213 od 19,601. Listica; 26,231 od 26,437. Duvno; 25,407 od 29,321, itd.

Dakle necemo razmatrati opstine poput Kiseljaka i Mostara, koje se udruzenim snagama Bosnjaka i Srba moglo vojno uzeti. Govorim o opstinama u kojim je zivjelo 8 (osam) ili 19 (devetnaest) Srba. Milosevic a ni Karadzic ne bi slali Srbe da ginu za ova podrucja, koja bi bilo teze uzeti od Vukovara (demografija, teren, istorija podrucja kao ustaskog legla itd), te na tebi ostaje da odgovoris, kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate ?

Ja vjerujem da potencijal za to nije postojao, te da se zato moralo traziti nezavisnost BiH, odnosno medjunarodno priznanje (koje bi se zatim nametnulo svim separatistima u BiH). Ako ti mislis da to jeste bilo moguce, a ocigledno mislis, objasni kako.
Ja tek sad vidim Jastrebe da ti od shume drvece ne vidis!
Da pomenem jos jednu igru - shah npr. I tamo se zrtvuje, ali s ciljem da se partija dobije!
Kad si toliko navalio na te hercegovacke Hrvate koje i tad, a isto tako i danas moras PRIMORAVATI sa batinom sa zapada (ne tvojom, nemas ti toga dovoljno jakog da njih zadrzi!) da ostanu u BiH, reci ti meni da li ti smatras da se Srbe zadrzalo u BiH?
I ako to smatras, sta mislis, KO ih je zadrzao?

Alija svojom politikom i "svojom" borbom?
Daj molim te...
Pa Alijino glavno objasnjenje zasto je potpisao izdaju Republike Bosne i Hercegovine u Dejtonu je bilo da bi Srbi nastavili rat, da bi onda i Hrvati htjeli svoj dio kolacha, a da bi uz sve to i NATO bombardovao Bosnjake!
Eto, te prve dvije stvari sjetio se dedo krajem 1995 a trecu, posteno govoreci - izmislio!
Sto mu je sve to tek TAD trebalo, zna samo on i njegov Bog!
A ko zna, mozda i jos poneko pa i nama kad shapne!
Iako se bojim chuti toga sto bi mi se moglo shapnuti, iskreno receno!

Eto, ti sad likuj sto je strateg Izetbegovic, zrtvujuci Republiku BiH i ogromnu vecinu njenih gradjana, "zadrzao" vukojebinu zvanu zapadna Hercegovina, a onda upali TV i prati proslave i slave Republike ti Srpske!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Kad si toliko navalio na te hercegovacke Hrvate koje i tad, a isto tako i danas moras PRIMORAVATI sa batinom sa zapada (ne tvojom, nemas ti toga dovoljno jakog da njih zadrzi!) da ostanu u BiH
Ja ne idealiziram, te znam da se nekim ljudima nesto mora nametnuti. Nacionalistima i potencijalnim pedofilima silu zakona, separatistima cjelovitost drzave. Nakon sto se usvoji taj aksiom da se neki odredjeni krugovi nece sloziti s tobom (pedofili, nacionalisti, separatisti), potrebno je obezbjediti zakonski okvir da bi ih na to privolilo. Tada je to bilo medjunarodno priznanje drzave. A to sto se pedofili osjecaju ugrozeni zakonom, ili separatisti cjelovitoscu drzave, nije razlog da gubim san.
reci ti meni da li ti smatras da se Srbe zadrzalo u BiH? I ako to smatras, sta mislis, KO ih je zadrzao?
Jeste ih se zadrzalo u BiH. istina to nije ona prijeratna BiH u kojoj je postojala mogucnost da ih se preglasa, ali nije ni ona koju je vodsjtvo veceg dijela srpskog naroda planiralo uspostaviti. BiH je medjunarodno priznata drzava oko cijeg cemo se unutrasnjeg uredjenja eventualno dogovoriti. O raspadu drzave necemo niti mozemo.

Sile koje su nametnule cjelovitost BiH vecem dijelu srpskog naroda, jesu drzavi lojalni gradjani (Bogicevic, Izetbegovic, Lagumdzija, Zajko, Hujka, borac u rovu....), a zatim medjunarodni centri moci. Mi smo mogli ostati u fluidnom stanju kakvo vlada u Pridnjestrovlju, no to se nije desilo upravo zato sto se trazilo (i dobilo) medjunarodno priznanje drzave.

pozdrav
kekec

Post by kekec »

Jastreb35 wrote:
Mozda ces ovdje naci odgovor.
Sa napomenom, razglabajmo, ali sta se i kako moglo danas je
ipak, samo pretpostavka-razglabanje.
...znao bi da je Tudjman imao ideju "preselenje naroda". U ovom slucaju, ako vec razglabas tu varijantu, Hrvatska bi za svoju nezavisnost, bez rata, zrtvovala BiH Hrvate, odnosno prisilila bi ih na fin nacin (pozivom) da se presele u Hrvatsku. To isto bi ucinili i Srbi pozivom hrvatskim Srbima na preselenje. Pa ko hoce "bujrum", a ko zeli da ostane takodje "bujrum". Avnojevske granice bi bile granice izmedju samostalne Hrvatske i krnje YU. E sada, kako bi bilo kome u toj krnjoj YU, to je drugo pitanje i o njemu se moze razglabati, kao i o ovoj varijanti.
Bilo bi mnogima gutavo, ali ne bi se ratovalo.

Sta bi bilo, da je bilo..... Very Happy
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Hrvatska bi za svoju nezavisnost, bez rata, zrtvovala BiH Hrvate
Zakljucak baziran na cak tri pogresne premise. Prva je samo okrivljavanje Izetbegovica za srpskohrvatski rat na tlu Hrvatske, za Gospic, Kijevo, Plitvice i Vukovar. Druga je teza da je Tudjman uopste bio spreman dici ruke od Hercegovine, a treca da je Milosevic planirao dici ruke od Krajine. Nisu ovo lego kockice kolega da mozes spajati bez ikakvog reda i smisla.
Post Reply