Debili nisu prihvatili promjene...

Post Reply
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Nisan upucen ustvari sta se nudi tim UP samo znam da je evropa i asvijet pun cinizma i licemjerstva....pa zasto ne preslikaju evropski ustav za BIH kad nas vole tako puno.....e obicno kazu pa BIH je specificna zemlja...pa gospodo recite ko su ti u drzavi BIH koje cine ne normalnom zemljom....da nisu oni slucajno sto prihvate nesto...pa kasnije to sto su prihvatili godinama raspravljaju dali trebaju da prihvate ono sto su prihvatili....nekome se ocito zuri nesto
Prenj

Post by Prenj »

dzida wrote: Ovdje ljudi ocito moraju nekog da mrze ili vole. Moraju da imaju negativce i pozitivce.
Prenj reci ti meni za sta se bore SDA, HDZ, SDS i ostali? Za narod ili? Ne vidim razlike ni u jednoj stranci niti u jednom lideru koji je ucestvovao u reformi ustava. Prema tome suditi o promjeni ustavo po tome ko je glasao za koju opciju ili koji je lider bio za ili protiv je smjesno i neozbiljno. U citavoj situaciji za mene niti ima izdajnika niti nekih heroja. Imali su razlicita misljenja i to je to. To sto mozda imam misljenje kao jedna od te dvije grupe je samo rezultat mog sopstvenog misljenja a nikako simpatija prema nekom.
Ja se slomio da rastumacim izbornu i postizbornu strategiju SBiH, koja je glavni oponent ovim promjenama, a ti tako?
Ili ti mozda, njihovo dosadasnje sudjelovanje u vlasti i Harisovo u Daytonu, drugim ocima vidis?
Haris je taj koji je potpisao (uz Izetbegovica i Sacirbeja) ovaj postojeci Ustav i LEGALIZIRAO RS, sjetis li se ikada te jednostavne cinjenice?
Ja u djelima SBiH vidim samo borbu grupe udruzenih pojedinaca za konkretna materijalna dobra i nista drugo.
Ako imas neki argument protiv, bujrum!
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Mnogi zagovornici ustavnoh promjena zele ovaj neuspjeh usvajanja da pripisu Harisu, Durakovicu, Zilicu i drugim pripadnicima dream team-a. Ali istina je da su oni bili samo ruke i glas gradjana, koji su preko 70% protiv ovakvih -preko noci- ustavnoh promjena. A sto pokazuju sve ankete, a naj ocitije na Senadovom CD-u.

Zato, ma kakva nasa misljenja i zelje bile, SBiH pobjedjuje na sljedecim izborima, a Haris osvaja predsjednicki mandat kao bosnjacki predstavnik!

Neki kazu da su promjene bile dobre za BiH, jer su ih i srbski radikali 'kritikovali". A ti koji tako govore bi trebali nesto da znaju. Za srbske radikale nista nije dobro sem odvajanja RS-a i pripajanja matici Srbiji. Kada bi RS bio drzava u drzavi BiH to njima nebi valjalo, jer nisu spojeni sa srbijom. Zato je to uporedjivanje Harisa i Seseljaveih radikala u naj manju ruku NEpametno! Haris nije prihvatio jer ne zeli konacno legalizovanje entiteta i entitetskog glasanja, a radikali jer ovim promjenama se ne pripajaju matici srbiji!
Prenj

Post by Prenj »

Al-aqsa wrote:
...
Zato, ma kakva nasa misljenja i zelje bile, SBiH pobjedjuje na sljedecim izborima, a Haris osvaja predsjednicki mandat kao bosnjacki predstavnik!
...
Mozda je i pravedno da se jedan od tvoraca Daytonskog Ustava i LEGALIZATORA RS-a, konacno vrati na mjesto zlocina.
Last edited by Prenj on 28/04/2006 17:20, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Al-aqsa wrote:Ali istina je da su oni bili samo ruke i glas gradjana, koji su preko 70% protiv ovakvih -preko noci- ustavnoh promjena. A sto pokazuju sve ankete, a naj ocitije na Senadovom CD-u.
Sva sreca pa nisi u pravu.
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Prenj wrote: Haris je taj koji je potpisao (uz Izetbegovica i Sacirbeja) ovaj postojeci Ustav i LEGALIZIRAO RS, sjetis li se ikada te jednostavne cinjenice?
A sjeti se ti jednostavne cinjenice pod kakvim su pritiskom bili Izetbegovic i Silajdzic. Nije Alija mogao uzeti carobni stapic i pretvoriti RS u zelenu zabu. Stranci su ti koji nisu htjeli da ukinu RS! Naravno da je Haris LEGALIZOVAO RS, bolje je i to nego daljnja stradanja sarajevske djece!! ...Ili mozda ti ne mislis tako!

RS je nastao i sirio se na agresiji i genocidu, slazes li se Prenj???

A da Alija nije potpisao Dejton, sada bi ga optuzivali da nije htjeo mir, da mu nije bilo dosta mrtvih, da nam je produzio rat...

haris i Alija su sa jedne strane imali pritisam stranaca, sa druge pritisak Srbije i Hrvatske a sa trece strane, jadan i napacen narod. Tako da bi svaka normalna osoba potpisala taj sporazum i spasila svoj narod od daljnjeg stradanja!!

A da narod NE podrzava ove promjene, to pokazuju sve ankete. 72% je protiv, na senadovom CD-u, ili ce te i vi kao i Tihic da je to sve namjesteno!?
Last edited by Al-aqsa on 28/04/2006 17:26, edited 2 times in total.
dzida

Post by dzida »

Prenj wrote:
dzida wrote: Ovdje ljudi ocito moraju nekog da mrze ili vole. Moraju da imaju negativce i pozitivce.
Prenj reci ti meni za sta se bore SDA, HDZ, SDS i ostali? Za narod ili? Ne vidim razlike ni u jednoj stranci niti u jednom lideru koji je ucestvovao u reformi ustava. Prema tome suditi o promjeni ustavo po tome ko je glasao za koju opciju ili koji je lider bio za ili protiv je smjesno i neozbiljno. U citavoj situaciji za mene niti ima izdajnika niti nekih heroja. Imali su razlicita misljenja i to je to. To sto mozda imam misljenje kao jedna od te dvije grupe je samo rezultat mog sopstvenog misljenja a nikako simpatija prema nekom.
Ja se slomio da rastumacim izbornu i postizbornu strategiju SBiH, koja je glavni oponent ovim promjenama, a ti tako?
Ili ti mozda, njihovo dosadasnje sudjelovanje u vlasti i Harisovo u Daytonu, drugim ocima vidis?
Haris je taj koji je potpisao (uz Izetbegovica i Sacirbeja) ovaj postojeci Ustav i LEGALIZIRAO RS, sjetis li se ikada te jednostavne cinjenice?
Ja u djelima SBiH vidim samo borbu grupe udruzenih pojedinaca za konkretna materijalna dobra i nista drugo.
Ako imas neki argument protiv, bujrum!
Opet ti Silajdjic, Tihic, Lagumdzija. Jel moze da shvatis da me ti ljudi ne interesuju. Rekao sam ti da ne gradim misljenje zato sto mi je tamo neki Haris rekao. Niti ga gradim zato sto je neki Haris bio protiv a ja zato sto ga ne volim ja cu biti ZA. Takodje, zasto kod nas mora biti uvjek da je neko pozitivan ili negativan. I da je neko uvijek u pravu a neko nije nikada? Pa svaki covjek nekad radi ispravno a nekad ne. Tako i ovo. Ne bih da sad ispadne da branim nekoga ali me nervira kod naseg naroda sto uvjek moraju biti neki torovi.
Ali kad bih vec po tome gledao kao ti, onda bih bio 1000% protiv promjena jer je za njih glasao SDS i HDZ koji su pomogli agresiju na BiH i pod cijom je vlascu ubijeno preko 100.000 ljudi. Da cujem sad sta ti imas da kazes u vezi ovoga ili si ti pristalica te politike koju su pobornici promjene ustava vodile 92-95?
Prenj

Post by Prenj »

Al-aqsa wrote:
Prenj wrote: Haris je taj koji je potpisao (uz Izetbegovica i Sacirbeja) ovaj postojeci Ustav i LEGALIZIRAO RS, sjetis li se ikada te jednostavne cinjenice?
A sjeti se ti jednostavne cinjenice pod kakvim su pritiskom bili Izetbegovic i Silajdzic. Nije Alija mogao uzeti carobni stapic i pretvoriti RS u zelenu zabu. Stranci su ti koji nisu htjeli da ukinu RS!

A da Alija nije potpisao Dejton, sada bi ga optuzivali da nije htjeo mir, da mu nije bilo dosta mrtvih, da nam je produzio rat...

Zato, svaka normalna osoba, osoba koja ne zeli tar, bi uradila isto!!
Hobrooke u svojoj knjizi "Zavrsiti rat", tvrdi sasvim drugacije: Ime RS-a su nasi prihvatili nakon svega dva sata jednostavniih blefova, dok su zbog jednog procenta sume, livade i mocvare, pregovori umalo propali i rat nastavljen.
U Daytonu, o Ustavu, skoro nije ni raspravljano!
Haris i ostali su cutke sve prihvatili, dok su, zbog sada bezvrijednih teritorija, prijetili napustanjem pregovora i nastavljanjem rata!
To sto Osnivac sada zaboravlja te svoje sramotne aktivnosti, to je drugi problem.
Treba citati knjige ...
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Prenj, od kada se to ti pozivas na Holbruka!? :)
Ja opet vise vjerujem Aliji, nego nekom strancu kojem je bio posao zaraditi sto vise para! A i Holbruk je priznao da je to bila greska priznati ime RS, a Alija je na to kazao; kasno je sada se kajati.

Naravno da je Haris LEGALIZOVAO RS, bolje je i to nego daljnja stradanja sarajevske djece!! ...Ili mozda ti ne mislis tako!

Vodenjak

Post by Vodenjak »

Al-aqsa wrote:Prenj, od kada se to ti pozivas na Holbruka!? :)
Ja opet vise vjerujem Aliji, nego nekom strancu kojem je bio posao zaraditi sto vise para! A i Holbruk je priznao da je to bila greska priznati ime RS, a Alija je na to kazao; kasno je sada se kajati.
:-)

:lol: :lol: :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

Holbrooke je svoju knjigu posteno napisao i predocio javnosti na kritiku.
Ne vidjeh do sada, da je bilo ko nesto demantovao. Ukljucujuci i olako priznanje RS-a.
Za razliku od nasih, koji dogadjaje u Daytonu kriju ko zmija noge. I samo sire strasne price o nevidjenim pritiscima. Koje zapravno nisu ni tacne, jer je u sustini srpska strana bila ta koja je u Daytonu bila pod najvecim pritiskom.
Hobrooke je bio samo posrednik izmedju zaracenih strana.
Ime Republika Srpska, nasi su prihvatili nakon svega dva sata jeftinih blefova.
Da su bili principijelni na tome, umjesto sto su neprincipijelno trazili jos jedan procenat iznad 51%, zbog cega su pregovori bili umalo prekinuti i rat nastavljen, druge bi nam tice sad pjevale.
klif

Post by klif »

Prenj wrote: Za razliku od nasih, koji dogadjaje u Daytonu kriju ko zmija noge.
Kojih "nasih"? Moji nisu.
Prenj

Post by Prenj »

Naravno da je Haris LEGALIZOVAO RS, bolje je i to nego daljnja stradanja sarajevske djece!! ...Ili mozda ti ne mislis tako!

Tvorevinu fasizma, rata i genocida, Republiku Srpsku je bilo moguce jedino nepriznati 1995., kada je cijeli svijet bio na nasoj strani (barem javno) i dok je Srbija bila pod sankcijama i dok Slobo pristajao na sve, samo da se sankcije skinu.
Deset godina poslije, nakon sto je Daytonski sporazum koji je LEGALIZOVAO RS, POTPISAN, RS je moguce ukinuti samo u Parlamentu. Nazalost, sanse za takvo sto su nikakve, jer poslanici iz RS-a na to nikada nece pristati.
Ponavljam i Haris i ostatak nase delegacije su zbog 1 (JEDNOG) procenta teritorije, a ne zbog RS-a, bili pred napustanjem pregovora u Daytonu i nastavka rata i stradanja.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Al-aqsa wrote: A da narod NE podrzava ove promjene, to pokazuju sve ankete. 72% je protiv, na senadovom CD-u, ili ce te i vi kao i Tihic da je to sve namjesteno!?
Anketiranje javnog mjenja na televiziji nije relevantna metoda istrazivanja. Postoji mnogo razloga za to. Ta anketa se uopste ne poklapa sa istrazivanjem Prismresearch, agencije koja se profesionalno bavi s tim poslom. Ja znam da bi ti volio jedno, ali cinjenice govore nestvo sasvim drugo.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Sad se razbija Americi i Evropi sto su 95-e i sve do sada podrzavali ratna osvajanja i nakaradno uredenje BIH.

Ove ustavne promjene je ustvari odbio jedan narod i to hrvatski,sa par stranaka iz federacije koje su ovo iskoristile za malu reklamu pred izbore.

Svijet trazi da se sve dijeli na tri u BIH,i da svaki narod moze zastititi svoj interes eto hrvati zasticuju svoj.

BIH je potreban ustav koji postuje prava svih naroda a ne fakticka stanja prouzrokovana ratom ,pljackom i medustranackim profiterskim dogovorima.

Vec sam u jednom postu rekao da mozda ovo i razotkrije strvarne namjera kako strana u BIH tako i svijeta.

U stvari svi mi znamo sta ko hoce samo neki nece javno i da kazu obicnom narodu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bili momak i djevojka, mladi, fini i nevini...
Navalio momak da mu ova da, a ona ni mukajet...
On opet navalio, bira najsladje rijeci, obecaje kule i gradove, al´ ona se opet necka...
Medjutim, nakon citava dva sata ubjedjivanja i bezbroj slatkih rijeci, onako pomalo umornu, uspije on, je li, ubijediti i ona mu da... :D

Proslo neko vrijeme, saznala sva njena familija za tu sramotu pa poludila..
Psuje familija i na njega i na nju, galami, nema sta im ne govore i uneka sazali se momak, dodje i pokunjeno kaze: Pa dobro, oprostite, pogrijesio sam, nisam trebao navaljivati!

A djevojka njemu na to vazno odbrusi: Eeeeee, kasno ti se sada kajati!

Ta njena izjava izazove burno odobravanje od strane familije koja ne samo da je od tada napadala samo momka nego je nju, osim sto je nije smatrala krivom, smatrala i mudrom, hrabrom i odlucnom kad mu je imala snage onako odbrusiti!
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Prenj wrote: Tvorevinu fasizma, rata i genocida, Republiku Srpsku je bilo moguce jedino nepriznati 1995., kada je cijeli svijet bio na nasoj strani (barem javno) i dok je Srbija bila pod sankcijama i dok Slobo pristajao na sve, samo da se sankcije skinu.
Deset godina poslije, nakon sto je Daytonski sporazum koji je LEGALIZOVAO RS, POTPISAN, RS je moguce ukinuti samo u Parlamentu. Nazalost, sanse za takvo sto su nikakve, jer poslanici iz RS-a na to nikada nece pristati.
Ponavljam i Haris i ostatak nase delegacije su zbog 1 (JEDNOG) procenta teritorije, a ne zbog RS-a, bili pred napustanjem pregovora u Daytonu i nastavka rata i stradanja.
Prenj, mislim da su Alija i Haris malo upuceniji od tebe. kazali su da su bili pod velikim pritiskom os svijeta. A sto je bilo i za ocekivati. Cijeli rat su nas gledali kako se patimo, ne znam zasto bi se promijeni u Dejtonu i bili na nasoj strani.
U Dejtonu se radilo o prezivljavanju, da nismo potpisali, svojet bi nam okrenu ledja i rekli bi da mi nismo za mir.

Ali mi nije jasno zasto neki pokusavaju da ospore neoborive cinjenice kao npr;
RS je nastao i sirio se na agresiji i genocidu. Tako padaju u vodu optuzbe da je Haris napravio RS. RS su napravili mladicevi humanisti!
Da bi uopste imali Dejton, trebalo ga je zasluziti. A zasluzili smo ga golorukom borbom i odbranom zemlje. A da bosna nije odbranjena ne bi ni imali dejton.
Dejton je dalje proizvod svjetskih zelja. Zelja da niko nije pobjednik.
Dejton je zaustavio rat i dalja stradanja neduznih. Nemam bolje zasluge!!!!!!!!!!!!!
Nasi predstavnici su bili pod velikim pritiskom, sto od komsija sto od svojeta, koji je zelio da se rat zaustavi i zaustavi svjetska sramota!!!

I tacno da se moglo ne priznati RS u Dejtonu ali po cijenu nastavka rata.
I hvala Izetbegovicu, pa nam je potpisao mir.

Jer kako je i sam Izetbegovic kazao;
Bolje je nepravedan mir nego nepravedan rat!!
Prenj

Post by Prenj »

Al-aqsa wrote: Prenj, mislim da su Alija i Haris malo upuceniji od tebe. kazali su da su bili pod velikim pritiskom os svijeta. A sto je bilo i za ocekivati. Cijeli rat su nas gledali kako se patimo, ne znam zasto bi se promijeni u Dejtonu i bili na nasoj strani.
U Dejtonu se radilo o prezivljavanju, da nismo potpisali, svojet bi nam okrenu ledja i rekli bi da mi nismo za mir.

RS je nastao i sirio se na agresiji i genocidu. Tako padaju u vodu optuzbe da je Haris napravio RS. RS su napravili mladicevi humanisti!
Da bi uopste imali Dejton, trebalo ga je zasluziti. A zasluzili smo ga golorukom borbom i odbranom zemlje. A da bosna nije odbranjena ne bi ni imali dejton.
Dejton je zaustavio rat i dalja stradanja neduznih. Nemam bolje zasluge!!!!!!!!!!!!!
Nasi predstavnici su bili pod velikim pritiskom, sto od komsija sto od svojeta, koji je zelio da se rat zaustavi i zaustavi svjetska sramota!!!

Ti si bas navalio da citiras kolekciju gluposti rahmetli predsjednika.
"Jer kako je i sam Izetbegovic kazao;
"
Po istoj logici je valjda bilo bolje ostati u krnjoj Jugoslaviji i tako izbjeci u potpunosti rat?

Takodjer, da se ne bi i dalje vrtili u krug, da li bi, molim te, mogao investirati 17km i kupiti si Holbrookeovu knjigu gdje je detaljno opisan tok mirovnih pregovora u Daytonu, tako da prestanes zivjeti u zabludi oko djela nasih ratnih politickih predstavnika.
Ako si u Sa., mozes je kupiti kod Sahinpasica.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Al-aqsa wrote:
Prenj wrote: Tvorevinu fasizma, rata i genocida, Republiku Srpsku je bilo moguce jedino nepriznati 1995., kada je cijeli svijet bio na nasoj strani (barem javno) i dok je Srbija bila pod sankcijama i dok Slobo pristajao na sve, samo da se sankcije skinu.
Prenj, mislim da su Alija i Haris malo upuceniji od tebe. kazali su da su bili pod velikim pritiskom os svijeta. A sto je bilo i za ocekivati. Cijeli rat su nas gledali kako se patimo, ne znam zasto bi se promijeni u Dejtonu i bili na nasoj strani.

Izvini, vidim da si upucen u puno toga...

Mozes li navesti, u kom je dijelu pregovora i prijedlogom kojih od sporazuma iz 1991. i pocetka 1992. godine, Srbima data garancija da ce na podrucju BiH imati Republiku?
Ako im nije nudjeno to, sta je bilo to sto nasa delegacija nije mogla da prihvati?

Hvala unaprijed!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Zasto trosite vrijeme na rasprave o potpisnicima dejtonskog sporazuma? Bilo je tako kako je i ne vrijedi o tome dalje raspravljati u diskusiji o UP.
muha_sa

Post by muha_sa »

Evo i ovdje na ovom mjestu molim da mi se pojasni nešto oko ovih UP.
-je li to dvostruko manja administracija
-je li to bolji život penzionerima.
--da nije možda i bolji standard ovoj našoj napačenoj i bezperspektivnoj omladini
--da nije možda i još povlašten odnos na ulicama pred ambasadama--mislim da se bar brojevi uvedu-da jadan narod na ulici ili pločnicima noći ne provode čekajući otvaranje neke od ambasada da bi vizu za posjetu dobili.
davis.ba

Post by davis.ba »

muha_sa wrote:Evo i ovdje na ovom mjestu molim da mi se pojasni nešto oko ovih UP.
-je li to dvostruko manja administracija
-je li to bolji život penzionerima.
--da nije možda i bolji standard ovoj našoj napačenoj i bezperspektivnoj omladini
--da nije možda i još povlašten odnos na ulicama pred ambasadama--mislim da se bar brojevi uvedu-da jadan narod na ulici ili pločnicima noći ne provode čekajući otvaranje neke od ambasada da bi vizu za posjetu dobili.
Ma super je sve to, sad je li realno očekivati nije važno. Šta vam je ljudi? Nemamo niti normalno VLADU a da ne pričamo o nečemu drugom. Kakav standard ljudi i bolji život.
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Prenj wrote:
"
Po istoj logici je valjda bilo bolje ostati u krnjoj Jugoslaviji i tako izbjeci u potpunosti rat?

Takodjer, da se ne bi i dalje vrtili u krug, da li bi, molim te, mogao investirati 17km i kupiti si Holbrookeovu knjigu gdje je detaljno opisan tok mirovnih pregovora u Daytonu, tako da prestanes zivjeti u zabludi oko djela nasih ratnih politickih predstavnika.
Naravno mogli smo ostati u krnjoj jugoslaviji, ali po cijenu postepenog humanog preseljnja! Onako kako se desava Palestincima! Jer muslimani nisu spadali u plan Velike Srbije!
Nemam nista protiv holbrukove knjige, a dali si ti procitao Izetbegovicevu knjigu Sjecanja?
Srbi su u Dejtonu dobili ono za sta su se kukavicki izborili -RS!
A mi smo dobili MIR!!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

muha_sa, kad bi se socijalna i ekonomska pitanja rjesavala samo izglasavanjem zakona sve zemlje na svijetu bi bile bogate. Ekonomski razvoj je mukotrpan proces koji ukljucuje mnogo, a izmedju ostalog i politicku volju i kompromis. Ove UP (mukotrpno dogovarane) bi bile samo jedan mali korak ka tome, jer bi se, ako nista neke stvari definisale na bolji nacin u ovoj zemlji. Na kraju, ako ni zbog cega drugog - ako EU i USA smatraju da je to dobro za nas, zbog cega, zaboga treba misliti da nisu u pravu?
A ako mislimo da oni hoce da nas pokore, izrabe, uniste, onda ne trebamo pricati o putu ka EU, vec ih odjebati i raditi kako nam se ceifne.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Al-aqsa wrote:
Prenj wrote:
"

Naravno mogli smo ostati u krnjoj jugoslaviji, ali po cijenu postepenog humanog preseljnja! Onako kako se desava Palestincima! Jer muslimani nisu spadali u plan Velike Srbije!Nemam nista protiv holbrukove knjige, a dali si ti procitao Izetbegovicevu knjigu Sjecanja?
Srbi su u Dejtonu dobili ono za sta su se kukavicki izborili -RS!
A mi smo dobili MIR!!
Ako se odlucis da mi odgovoris na ono gore pitanje, bi li mi mogao reci koju i o sudbini Bosnjaka na Sandzaku?
Jesu li protjerani, zlostavljani, ubijani i je li podrucje Sandzaka etnicki ocisceno od muslimana?
Post Reply