Nova Dacia Logan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Golfoljubac

Post by Golfoljubac »

Sta je vise s tom dacijom, smece od auta.
Anell

Post by Anell »

HeHe
Golfoljubac

Post by Golfoljubac »

Evo vam dacije. Neznam kolko ima kubika al ima 1. konja.

Image
icatenej

Post by icatenej »

Objavljeni su rezultati Euro NCAP Crash testa za Logan-a. (testiran je u kategoriji "mali porodicni auto" u kojoj su jos izmedju ostalog i Audi A3, Peugeot 306 i 307, Fiat Brava i Stilo, Golf, Toyota Corolla itd. - ovo je bitno jer je testiran u klasi automobila koji zahtevaju vise bezbednosne standarde od npr. "malih gradskih"). Osvojio je tri zvezdice za bezbednost putnika, tri zvezdice za bezbednost dece i jednu zvezdicu za bezbednost pesaka (znaci trudite se da ne opalite pesaka Loganom jer ovaj bas i nece biti preterano srecan).
Testiran je model sa vazdusnim jastucima za vozaca i suvozaca. I u frontalnom i u bocnom sudaru grudi trpe najvece opterecenje (ali ne i alarmantno - vrednosti su u narandzastoj zoni, znaci na sredini). Veca zamerka odnosi se na dislokaciju pedala kvacila i kocnice koja nije sjajna i moze dovesti do ozbiljnije povrede stopala vozaca (sam pod se vrlo neznatno deformise sto znaci da je sasija stvarno cvrsta).
U svakom slucaju ovaj test je jedna od stvari koja ce zacepiti usta "pljuvacima" po Loganu. Tri zvezdice na NCAP testu za vozilo sa tim nivoom opreme i tom cenom je fantastican rezultat (posto u toj klasi nema ni jednog testiranog auta da nije barem duplo skuplji). To samo znaci da ako budu smatrali za shodno da ugrade bocne vazdusne zavese i recimo jastuke za kolena za nekih 1500-2000 EUR vise, napravice auto koji ce ubiti 4 ili 5 zvezdica i biti i dalje za 2-3000 EUR jeftiniji od najjeftinijih adekvatno opremljenih ostalih automobila u klasi.
Renault-u svaka cast...
Kompletan tekst na engleskom mozete naci na sledecoj adresi:
http://www.autoexpress.co.uk/crashtest/car/206/
pips

Post by pips »

A sta su to "zvezdice" :roll:
icatenej

Post by icatenej »

pips wrote:A sta su to "zvezdice" :roll:
To su zvezde, zvjezde ili zvijezde samo male, pa se zovu zvezdice, zvjezdice ili zvijezdice. Ovo je odgovor u slucaju da si ti neki veliki zajebant.

E sad izvinjenje ako nisi i odgovor u tom slucaju. EuroNCAP je skracenica od "European New Car Assessment Programme". Radi se o organizaciji osnovanoj 1997. godine od strane vlada nekoliko evropskih zemalja sa ciljem da nezavisnim testiranjem obezbede potrosacima uvid u to koliko je bezbedan automobil koji voze. Jedan od testova (i najvazniji) koje oni sprovode odnosi se na bezbednost vozila prilikom sudara. U tom cilju osmisljena je standardizovana test procedura za frontalni i bocni sudar. U zavisnosti od postignutih rezultata (izmerenih sila na test lutkama prilikom sudara i drugih parametara) vozilo dobija odredjen broj "zvezdica" (stars).
Maksimum je 5. Naravno, ne porede se "babe" i "zabe" pa tako su i automobili rasporedjeni u klase - od "malih gradskih" pa sve do vanova. Eto to je odgovor ukratko. Mnogo vise na sajtu:
http://www.euroncap.com/index.php
Sirko

Post by Sirko »

Golfoljubac wrote:Evo vam dacije. Neznam kolko ima kubika al ima 1. konja.

Image
hahaha, slika i komentar su ti extra. :lol: :lol:
Golden

Post by Golden »

Prekjučer je sa proizvodne trake sišao 100.000-ti Logan.

Ne znam rumunski ali to je to:
http://www.ams-online.ro/article/10043
džetro

Post by džetro »

Ljudi, ja samo hoću da vam prenesem dojmove vožnje auta za koji sam dao taj novac (da podsjetim, nešto iznad 20 milja). Neznam koliko vam je važan podatak da je to moja deset mjesečna plata. Znači, nisam neko ko je skucao jedva lovu za auto, pa uzeo kredit i te špice..nego sam lijepo stavio lovu u džep, nakon godinu i po dana nekakve štednje i dobar dan-dobar dan, ja bih kupio Logana. I tako...dobio ključ u ruke za dva mjeseca, svi me po gradu zaustavljali, pitali, ogromna većina se divila, ne mogu vjerovati da je to to.
Kad sam počeo štediti imao sam u vidu 206-icu od ovih manjih, a od malo većih kola Mazdu 3 ili Toyotu Corollu.
Bio mi je potreban nov, prostran automobil, kojeg barem dvije godine neću vozati po servisima. Trebao mi je novi auto uz kojeg ću moći, prije svega, mirno spavati, a koji će biti jeftin za daljnje održavanje. Jeste da imam malo jaču plaću za naše uslove, ali isto ne volim davati 700 - 800 maraka za kojekakve gluposti na autu. A pogotovo plaćati poreze na budalu i tzv. markiranu robu.
A zašto Dacia, a ne nešto drugo?
Sa ličnim imidžom nikad nisam imao problema, jer ga cijeli život stvaram ja a ne auto koje vozim ili majica koju nosim. To je za neiživljene papke. I svidjela mi se ta jebena Dacia, od prvog dana kad sam je ugledao u novinama. Rekoh sebi, moje novo auto (tad je još bila priča o nekih 5.000 eura cijene koštanja). Osjećao sam se kao Nijemac kada za svoju desetomjesečnu plaću kupuje sebi novi auto. I kad ga dovezeš pred zgradu, pa djeca zaviruju i gledaju koliko ide. To je njima neko novo auto, pa da ga malo pregledaju. pa kad ti susjed pozvoni i zamoli te da izađete, da mu digneš haubu, da ga malo provozaš. pa padne na dupe kad mu kažeš da je samo 20 milja na cestu. A ima ih i za 15 - tak.
I dovoljno mi je brza i dovoljno sigurna (tri NCAP "zvezdice" je rezultat na nivou auta srednje klase iz 2000 - 2001. godine, dakle, sigurnija je od većine nečijih budućih kola).
Ma da ne davim više, meni je skroz O.K.
Golfoljubac

#285 LOGAN

Post by Golfoljubac »

Koliko si prešao kilometara do sada?
džetro

Post by džetro »

Nisam puno, ali nisam ni malo. oko 5000Km u 3,5 mjeseca. Inace sam do sada prelazio toliko u godini dana. Ali promijenio se naglo stil zivota, sada vise putujem. naravno, postoji sansa da se auto nakon 50.000 pokaze totalnim proljevom, ali ipak ne bih rekao da ce se ista takvo desiti.
Za udobnost Logana dajem cistu peticu! Na razini vec pomenutog Audija A4, kojeg sam vozio zadnjih godina. Iako im je koncepcija drugacija komfor voznje je na istom nivou. U Audiju sjedim puno nize, Logan je iznutra prostraniji i meni sa 1,90 pruza dovoljno zraka na sve strane.
Motor 1,6 troši oko 6,5 na otvorenom i oko 9 - 9,5 u gradu. Mozda bih to mogao malo i spustiti, ali ne pazim baš na svaki pokret noge na gasu. Razmišljam ugraditi plin,posebno zbog ove nesigurnosti sa cijenama nafte i mogućom nestašicom iste u našoj zemlji u budućnosti. Gepek ima taman prostora za takvo nešto, a opet ti ostane bar 350 - 400 litarta slobode za prtljagu.
Pisaću i dalje na ovoj temi kako me Logan (ne)sluša, bez namjere da ga lažno hvalim.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Ako prelazis 5000 u tri i po mjeseca, i ne planiras mijenjati auto za 2-3 godine, ugradi plin - neces se pokajat... Da i ne pominjem koliko ce ti lakse biti prodati auto...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ugradjivanje plina u nov automobil je totalna besmislica :-) .Da su francuzi i rumunji to htjeli ugradili bi ga vec u tvornici :D .Sto se tice potroshnje tek nakon 10000 km ce ti spasti na tvornichke podatke...zato...no sikiriki ako mislis da je prevelika 8-) .
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Zavisi... Od digitrona i cijena goriva...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Pa da su tako mislili inzinjeri u Renaultu ugradili bi ga...garant.Problem plina su punionice,sigurnost,kraci vijek eksploatacije motora,gubitak garancije kod novog automobila,losije podmazivanje...tako da se nikako ne isplati ugradjivati u nov automobil.
icatenej

Post by icatenej »

Sto se tice plina, ne znam kako je u Bosni ali u Srbiji uvoznik (Integra motors) nudi kao opciju ugradnju "fabrickog" plina i to zadovoljstvo ovde kosta (cini mi se, uzmite sa velikom dozom rezerve) oko 1200 EUR (ta opcija je bila u ponudi na Sajmu automobila u Beogradu gde sam ja uzeo mog Logana). Mislim da je ta cena lupanje po usima, ali sa druge strane, sve je pokriveno fabrickom garancijom itd. Ja ne prelazim toliko da bi mi se isplatila ugradnja plina pa se nisam dalje interesovao.
Golden

Post by Golden »

Ako sam dobro izračunao, ugradnja plina na auto kao što je Dacia Logan se isplati već nakon 50 - 60 hiljada kilometara.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ja sam vozio dugo na plin (passat 1.8 110 ks 83. godište)

ugradnja se isplati nakon prvog odlaska na pumpu :D :D :D
Golden

Post by Golden »

MRAVOJED wrote:ja sam vozio dugo na plin (passat 1.8 110 ks 83. godište)

ugradnja se isplati nakon prvog odlaska na pumpu :D :D :D
Naravno, ako ne računaš pare koje si dao za ugradnju ( cca 2500 KM )
RPM

Post by RPM »

sreca pa su plinare fino rasporedjene ... :?
Golden

Post by Golden »

Aha, ima 1 i po u Sarajevu, a izvan je još lošije.
*Unreal*

Post by *Unreal* »

Dzetro, prica ti je skroz na mjestu, sigurno ima puno razloga zbog kojih je Logan bolji automobil od mnogih drugih...
Sirko

Post by Sirko »

Aha, svaka čast svakom ko nije opterečen markom nego razmišlja na način da za svoj novac dobije što više.
RPM

Post by RPM »

znaci iz Tuzle bih morao tociti plin u Sarajevu ... :? ... 'dje tu usteda .... :?
Sirko

Post by Sirko »

Mislim da ima plinska pumpa u svakom malo večem gradu.
Post Reply