Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

avicena wrote:U knjizi piše...

Istorija čudna nauka.... i srpski historičari imaju svoju verziju..... :-)
E moj avicena, znam ja da si ti dobar trgovac. Kada neko dodje da kupi bonbona, ti uvijek ponudis one koji su individualno zavijeni u sareni celofan.

Ali u biti, bonbon ostaje bonbon, ma kako da ga zamotas. :)
avicena

Post by avicena »

digger wrote: Povodom tvoje BH paralele, da se ponovim: izgleda da mnogim muslimanima nije uopste vazno da se u Iraku vodi neka vrsta bratoubilackog rata izmedju dvije islamske frakcije. To ostaje kao skrivanje nesporazuma unutar familije... drugi nemaju pravo da se petljaju.

Od dijaloga nazalost nece biti nista. Kada je u pitanju religiozna razlika izmedju Islama i drugih, ista lici na dijalog dvoje koji govore i razumiju samo svoj jezik. Osnovni razlog je nepostojanje neke muslimanske centrale vjere, kao Vatikana. Dakle, ne obavezuje sto jucer procitah da je Ajatolah Sistani ostro kritikovao Dance, ali istovremeno isto tako ostro kritikovao i muslimane koji svojim akcijama pruzaju pogresan imidz Islama drugima.

Znam da fotke ne mogu biti baza za generalisanje, ali u prvim "borbenim" redovima akcijasa nisam vidio bas "produhovljene" face. Na jednoj, grupa mrkih ljudi u Torontu nosi plakate sa prijetnjama otprilike ...vidjecete vi ko je Islam... i ..doci ce i nas trenutak... Dakle, nekolicina tih morona dobijaju ekspozuru u najvecem dnevnom listu a time stvaraju drugima sliku o Islamu. Manipulacija stampe ili ne, kamera je tako zabiljezila.
Većina se slaže da protest koji se izražava bi trebao biti dostojanstveniji i ja sam to na ovoj temi davno potpisao. Rušenje, razbijanje i paljenje neće ništa riješiti.
Ima jedna druga stvar, a to je da je cijeli prošli vijek bio vrlo ponižavajući za muslimane, dolazi do nekog buđenja iz te depresije pa se često nervozno ponaša jer to stanje traje dugo, a i ne vide se baš pravi izgledi da se ubrzo šta radikalnije promijeni. Slike poput ove
Image
decenijama se vrte na televizijama arapskih i muslimanskih televizija svaki dan.
Što se tiče sada stvarno građanskog rata u Iraku to bi moglo gledati i ovako. Da li su igdje osvajači i kolonizatori sa Zapada se povukli a da iza sebe nisu ostavili slične stvari, ne samo u islamskom svijetu.
Što se opet tiče bonbona, moglo bi se pričati o objektivno/subjektivno kada je u pitanju bilo koji diskutant. Da li tvoj ugao gledanja oboji nešto u šareno....? :)
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:
danas wrote:
CiCiban wrote: heh.. to ce onda vjerovatno biti.. do sad najobjektivniji cnn-ov prikaz neke situacije koja ukljucuje muslimane.
a nisi tako mislila kad je CNN zvao bosanske muslimane zrtvama genocida, a cetnike sa brda fasistima... tad je valjo CNN...
da je bosna kojim slucajem granicila s izraelom, umjesto sa srbijom.. da li bi bilo isto?
srecom nije..
danas wrote:PS ne vidjeh te draga da rece ijedne o licu i uGLeDDU islama, kako ga predstavljaju ovi "vatrogasci" iz sudana... to te nije uvrijedilo, koliko vidim...
o licu i ugledu ces, umjesto mene vidim, uvijek rado brinuti ti..

sebi.. prepustam razmisljanja o karikaturama..i uglavnom svojim utiscima vezanim za njih
posto ti je vaznije "sta bi bilo kad bi bilo" nego ono sto se zaista desilo, zasto onda malo ne prokontas svoje "utiske" sta bi bilo da nije bilo masovne histerije i organizovanog nasilja glede ovih karikatura... i skontas sta ce biti sada sa polozajem muslimana u stranim zemljama?

a brinem se ja... jer vidim, ti si zauzeta intelektualnim radom "razmisljanja o karikaturama"... vrlo korisno... a vidis, sutra cu ja (a ne ti) mojim americkim kolegama na poslu, po ko zna koji put, morati objasnjavati da slike iz NY-timesa i sa CNN-a ne prikazuju vecinu, da muslimani nisu nista drugaciji od drugih ljudi, da amerikancima i evropljanima ne prijeti nikakva opasnost od muslimana...

ne znam dokle ce stici moje objasnjavanje... jer ja pricam jedno, a oni, nazalost, vide drugo... jer ono sto ovi ljudi ovdje vide svojim ocima na CNN-u nije produkt CNN-a i njegove propagande i neke konspiracije (kako izgleda ti mislis) vec je, nazalost, odraz realnosti. jer sta misli prosjecan zapadnjak: da kad napises nesto sto se muslimanima ne svidja, oni izdaju fetwu da te se ubije; kad nacrtas nesto sto se njima ne svidja, oni zapale ambasade... i nista od ovoga nije izmisljotina, sve ovo je istina, i ti to znas. ali to te ne svrbi ni najmanje, vec se ceses po karikaturama kao necemu najgorem sto je okaljalo uGGleD islama...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:
CiCiban wrote:
danas wrote: a nisi tako mislila kad je CNN zvao bosanske muslimane zrtvama genocida, a cetnike sa brda fasistima... tad je valjo CNN...
da je bosna kojim slucajem granicila s izraelom, umjesto sa srbijom.. da li bi bilo isto?
srecom nije..
danas wrote:PS ne vidjeh te draga da rece ijedne o licu i uGLeDDU islama, kako ga predstavljaju ovi "vatrogasci" iz sudana... to te nije uvrijedilo, koliko vidim...
o licu i ugledu ces, umjesto mene vidim, uvijek rado brinuti ti..

sebi.. prepustam razmisljanja o karikaturama..i uglavnom svojim utiscima vezanim za njih
posto ti je vaznije "sta bi bilo kad bi bilo" nego ono sto se zaista desilo, zasto onda malo ne prokontas svoje "utiske" sta bi bilo da nije bilo masovne histerije i organizovanog nasilja glede ovih karikatura... i skontas sta ce biti sada sa polozajem muslimana u stranim zemljama?

a brinem se ja... jer vidim, ti si zauzeta intelektualnim radom "razmisljanja o karikaturama"... vrlo korisno... a vidis, sutra cu ja (a ne ti) mojim americkim kolegama na poslu, po ko zna koji put, morati objasnjavati da slike iz NY-timesa i sa CNN-a ne prikazuju vecinu, da muslimani nisu nista drugaciji od drugih ljudi, da amerikancima i evropljanima ne prijeti nikakva opasnost od muslimana...

ne znam dokle ce stici moje objasnjavanje... jer ja pricam jedno, a oni, nazalost, vide drugo... jer ono sto ovi ljudi ovdje vide svojim ocima na CNN-u nije produkt CNN-a i njegove propagande i neke konspiracije (kako izgleda ti mislis) vec je, nazalost, odraz realnosti. jer sta misli prosjecan zapadnjak: da kad napises nesto sto se muslimanima ne svidja, oni izdaju fetwu da te se ubije; kad nacrtas nesto sto se njima ne svidja, oni zapale ambasade... i nista od ovoga nije izmisljotina, sve ovo je istina, i ti to znas. ali to te ne svrbi ni najmanje, vec se ceses po karikaturama kao necemu najgorem sto je okaljalo uGGleD islama...
Nicega vala ni za dodati ni za odbiti!
:thumbup:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:

ovaj citat potpuno razumijem...
nebrojeno puta sam morala objashnjavati..."ne napadaju oni (amerikanci) iraq i afganistan zato sto su oni muslimani, i da nama ne prijeti opasnost... oni samo hoce naftu...
dodushe, jednom sam bila upitana "a shta ako se kod nas nadje nesto sto njima treba, hocemo li mi onda biti na redu?"...
...i po ko zna koji put "nisu oni svi takvi"

...ja sam rastuzena...sve ovo nije trebalo...
Last edited by Kwaheri on 05/02/2006 16:06, edited 1 time in total.
CiCiban

Post by CiCiban »

opet me podsjeti na onaj vic o americhkom muslimanu koji je od bijesnog psa spasio djevojchicu u parku, a poshto su novinari koji su ga htjeli pohvaliti saznali da je musliman, izashao naslov u novinama: muslimanski terorista ubio americhkog psa.
shto je najcrnje, nije ironija, nego je paralela i analogija adekvatna ovom shto je edit napisala.
i da dodamo :D ... cini mi se da se na ovoj temi..dovoljno muslimana skruseno izvinilo zgrozenoj i zainteresovanoj javnosti :?.. za divljanja
za uzvrat dobivsi
jeDDno veliko hvala, jer su razumjeli tudju potrebu za slobodom ponizavanja.. na koju bi odgovorili dostojanstveno

i ni jednu !!!1 jedinu ?osudu? od te iste zainteresovane javnosti, upucenu karikaturisti prostaku.... kojem bi se moglo oprostiti prostacko neznanje, da mu je kojim slucajem na istom jadnom nivou i vjestina... crtanja tamnoputih fizionomija..( ali nije..tu je momcina briljirao :D..) :-?
Last edited by CiCiban on 05/02/2006 16:46, edited 1 time in total.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ciciban, niti u jednom mom postu nisam zaobišao autora karikatura,njegova bijedna objašnjenja, njegovu skaradnu potrebu da objasni,na prepotentan i bezobrazan način, da nije uradio ama baš ništa loše.....

Mene su ,iskreno, zabrinule muslimanske reakcije, mene zabrinjava jedna amorfna masa muslimana, koja pali ambasade, diže prst, poručuje da je dosta!

Čega,dosta? Dosta nekoga bijednog karikaturiste, samozadovoljnog provincijalca,koji nije mogao sanjati da će dostići ovakvu popularnost i da će se o njemu ovoliko i na ovakav način pričati?

A zar nije dosta, korumpiranih lidera u islamskom svijetu, zar nije dosta nepostojanja bilo kakvog pravca kojim bi muslimani svijeta danas afirmirali svoje vrijednosti na pravi način? Zar nije DOSTA držanja muslimana u neznanju, siromaštvu? Zar nije DOSTA palestinske patnje, za čiju upravu, Evropa, ovakva kakva jeste, osigurava milijardu dolara godišnje, a sve islamske zemlje zajedno, ni dvije stotine miliona?

Zar nije dosta islamskih kolaboracionista, koji su sopstvene zemlje i narode,prodali porad doživotnih predsjedničkih mandata, prijestolja,ugodnosti i lahkog života?

Ja uvažavam višedecenijske okolnosti u kojima su islamske zemlje bile. Uvažavam činjenicu,koja me užasava, da je početkom dvadesetog stoljeća samo jedna muslimanska zemlja bila neovisna!
Ali, vrijeme teče....A muslimani, stoje.

Ne mogu i ne smiju muslimani, za svoj aktuelni položaj jedino i isključivo optuživati druge.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

digger, na tvoju ,pretpostavljam, veliku žalost, neću se kandidirati za lokalnog hodžu :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

CiCiban wrote:
opet me podsjeti na onaj vic o americhkom muslimanu koji je od bijesnog psa spasio djevojchicu u parku, a poshto su novinari koji su ga htjeli pohvaliti saznali da je musliman, izashao naslov u novinama: muslimanski terorista ubio americhkog psa.
shto je najcrnje, nije ironija, nego je paralela i analogija adekvatna ovom shto je edit napisala.
i da dodamo :D ... cini mi se da se na ovoj temi..dovoljno muslimana skruseno izvinilo zgrozenoj i zainteresovanoj javnosti :?.. za divljanja
za uzvrat dobivsi
jeDDno
veliko hvala, jer su razumjeli tudju potrebu za slobodom ponizavanja.. na koju bi odgovorili dostojanstveno

i ni jednu !!!1 jedinu ?osudu? , upucenu karikaturisti prostaku.... kojem bi se moglo oprostiti prostacko neznanje, da mu je kojim slucajem na istom jadnom nivou i vjestina... skiciranja tamnoputih fizionomija..( ali nije..tu je momcina briljirao :D..) :-?
Ko je u stvari prostak @CiCiban?

Onaj koji svrlja bedastoce po papiru koje tamo neki lokalni list u dalekoj Danskoj stampa kao i masu ostalog smeca ili uspaljena rulja sirom Sirije, Libanona i gdje-sve-ne sto se kao pobunila protiv karikatura "karikaturiste prostaka" cetiri mjeseca nakon sto je isti objavio svoje bljutave karikature i sad pali ambasade, zastave, automobile, prijete osvetom ljudima i citavim drzavama!? :shock:

Ili su prostaci oni koji ne vide razliku izmedju ta dva cina? :roll: :oops:
CiCiban

Post by CiCiban »

@ ahmed..ti jesi obratio paznju na karkaturistu..ali nije onaj ko je trebao..jer su mu usta bila zauzeta osudama ''divljaka''
greska u konstrukciji recenice...eno ispravljeno :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ahmmed wrote:Ciciban, niti u jednom mom postu nisam zaobišao autora karikatura,njegova bijedna objašnjenja, njegovu skaradnu potrebu da objasni,na prepotentan i bezobrazan način, da nije uradio ama baš ništa loše.....

Mene su ,iskreno, zabrinule muslimanske reakcije, mene zabrinjava jedna amorfna masa muslimana, koja pali ambasade, diže prst, poručuje da je dosta!

Čega,dosta? Dosta nekoga bijednog karikaturiste, samozadovoljnog provincijalca,koji nije mogao sanjati da će dostići ovakvu popularnost i da će se o njemu ovoliko i na ovakav način pričati?

A zar nije dosta, korumpiranih lidera u islamskom svijetu, zar nije dosta nepostojanja bilo kakvog pravca kojim bi muslimani svijeta danas afirmirali svoje vrijednosti na pravi način? Zar nije DOSTA držanja muslimana u neznanju, siromaštvu? Zar nije DOSTA palestinske patnje, za čiju upravu, Evropa, ovakva kakva jeste, osigurava milijardu dolara godišnje, a sve islamske zemlje zajedno, ni dvije stotine miliona?

Zar nije dosta islamskih kolaboracionista, koji su sopstvene zemlje i narode,prodali porad doživotnih predsjedničkih mandata, prijestolja,ugodnosti i lahkog života?

Ja uvažavam višedecenijske okolnosti u kojima su islamske zemlje bile. Uvažavam činjenicu,koja me užasava, da je početkom dvadesetog stoljeća samo jedna muslimanska zemlja bila neovisna!
Ali, vrijeme teče....A muslimani, stoje.

Ne mogu i ne smiju muslimani, za svoj aktuelni položaj jedino i isključivo optuživati druge.
:thumbup:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ciciban :)
Reina

Post by Reina »

CiCiban wrote:
za uzvrat dobivsi
jeDDno
veliko hvala, jer su razumjeli tudju potrebu za slobodom ponizavanja.. na koju bi odgovorili dostojanstveno

i ni jednu !!!1 jedinu ?osudu? , upucenu karikaturisti prostaku.... kojem bi se moglo oprostiti prostacko neznanje, da mu je kojim slucajem na istom jadnom nivou i vjestina... skiciranja tamnoputih fizionomija..( ali nije..tu je momcina briljirao :D..) :-?

ma vala kako ja vidim na pocetku ove teme su bili dostojanstveni ljudi
koji su rekli da jeste uvreda,(sto i jeste osuda karikaturiste) i da su pretjerane reakcije, a s druge strane su bili oni koji su branili slobodu i demokratiju medija i fokusirali se samo na to (sto nije osuda karikaturiste ), uglavnom na kraju svi su zaboravili na karikaturistu :lol:
valjda zato sto je dobio otkaz :-)
Annela

Post by Annela »

Danski ministar je pogrijesio. Jer prije 2 mjeseca 18 ambasadora su poslali zahtjev da ih primi na razogovor. On je odbio. On nije zelio dialog s njima.
Mislim da ih je tad primio na razgovor da su popricali u vezi svega ovoga ne bi se desilo to sto se desilo danas.
CiCiban

Post by CiCiban »

jer..ne brine mene karikaturista.. vec javnost koja mu nista nema zamjeriti..

da je crtao same ''divljake'' i ono sto su ucinili od poruke svog poslanika :D ;) tad bih ga shvatila ..pomislila bravo majstore

ali ove karikature su daleko od takve pronicljivosti...
pokazuju jedino jeftin rasizam

svi oni koji ne vide ovo :-?.. neka me preskoce..priLLikom slijedecag kruga soljenja pameti :D:P
Edit

Post by Edit »

blenta wrote:
Edit wrote:
zanzibar wrote:"Veæi grijeh je uvrijediti èovjeka, nego sru¹iti Kabu!"
:? :? :?

Izvnii,zvucis kao neko ko zeli pozitivno razmisljati ali ovo sto si naveo - meni ne zvuci tako duboko humanisticki. Sta mislis koliko bi ljudi povrijedio rusenjem grada?
Meni taj hadis zvuci kao opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede... da li na taj nacin teroristi opravdavaju svoje akcije? Treba li sad Danska ocekivati "opravdane" teroristicke napade???
simptomatichno.
sa pozicija ostraschenosti i visoke kritichke moralnosti u raspravi o islamu nastupa neko ko ne zna o islamu barem toliko da je kaba ili chaba "crni kamen", kibla kojoj se muslimani okrechu u molitvi, a ne neki grad, chijim bi se rushenjem unishtili tudji zhivoti.
"opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede", "nachin na koji teroristi opravdavaju svoje akcije".
tako neznalica sa predrasudama spremno tumachi humanistchki hadis koji kazhe da je manje zlo srushiti muslimansku svetinju nego nekom chovjeku nanijeti uvredu.
stvarno simptomatichno.
Imas pravo, blento. Od usklicnika mi se ucinilo slovo L i procitala sam KABUL, te pomislila sam da je rijec o gradu Kabulu, oko koga su se u to vrijem i vodile bitke.
Drugo, ja nisam muslimanka i zaista ne moram znati sve nazive koji se koriste za crni kamen...
I jeste, simptomaticno je to, da sam navedeni hadis, uz tu gresku, procitala i protumacila na taj nacin, jer to ne bi bio ni prvi ni zadnji hadis citiran na ovom forumu, (pogotovo u vrijeme diskusija oko 9/11 ) koji se tumaci/prevodi tako da opravdava recimo, samoubilacke napade na zapad... i nekadasnji clanovi ovog foruma su uveliko formirali moju "predrasudu" o militantnosti Islama...

U pravu je i Cici kada kaze
"i ni jednu !!!1 jedinu ?osudu? , upucenu karikaturisti prostaku.... "
da ti vjera dozvoljava mozda bi pogledala link koji je neko ostavio na ovom forumu i vidjela da nije rijec o jednom nego o desetak razlicitih karikaturista, i da likovi na karikaturama prije predstavljaju Muhamedance nego Muhameda.
Neke karikature su mi se i svidjele (recimo ona "STOP, STOP...) neke su bezvezne a ni jedna nije vise neumjesna od prosjecne karikature na bilo koju drugu temu. Tako to izgleda nekom ko nije time licno pogodjen.

Gospodo draga, karikatura je crtez koji na iskrivljaven nacin izrazava stav... ako me neko nacrta s naglasenim stereotipnim karakteristikama vjestice, ja mogu biti uvrijedjena, ali moram primiti poruku i zapitati se kako me drugi vide.
Nase drage clanove predsjednistva nedavno su prikazali kao tri majmuna u krilu velikog mecene, koji su gluhi, nijemi i slijepi... naravno, gospoda imaju dovoljno moci da potegnu pitanje uvrede i kazne za autore, ali bolje bi im bilo da se zamisle nad svojim imageom i da posuzmu nesto da to promijene...

Ja sam sigurna da u svijetu postoji dovoljno muslimana da zapale svaku zapadnu ambasadu i .... sta onda? Hoce li zapadne zemlje reci svojim stanovnicima - "Islam - go home?"
avicena

Post by avicena »

Edit wrote: Neke karikature su mi se i svidjele (recimo ona "STOP, STOP...) neke su bezvezne a ni jedna nije vise neumjesna od prosjecne karikature na bilo koju drugu temu. Tako to izgleda nekom ko nije time licno pogodjen.
Da prostiš, mene su povrijedile. Mogao se naći neki drugi način kritike nekih među muslimanima (ima takvih karikatura pa se niko ne buni), a ne to uraditi na blasfemičan način.
CiCiban

Post by CiCiban »

Edit wrote:
blenta wrote:
Edit wrote: :? :? :?

Izvnii,zvucis kao neko ko zeli pozitivno razmisljati ali ovo sto si naveo - meni ne zvuci tako duboko humanisticki. Sta mislis koliko bi ljudi povrijedio rusenjem grada?
Meni taj hadis zvuci kao opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede... da li na taj nacin teroristi opravdavaju svoje akcije? Treba li sad Danska ocekivati "opravdane" teroristicke napade???
simptomatichno.
sa pozicija ostraschenosti i visoke kritichke moralnosti u raspravi o islamu nastupa neko ko ne zna o islamu barem toliko da je kaba ili chaba "crni kamen", kibla kojoj se muslimani okrechu u molitvi, a ne neki grad, chijim bi se rushenjem unishtili tudji zhivoti.
"opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede", "nachin na koji teroristi opravdavaju svoje akcije".
tako neznalica sa predrasudama spremno tumachi humanistchki hadis koji kazhe da je manje zlo srushiti muslimansku svetinju nego nekom chovjeku nanijeti uvredu.
stvarno simptomatichno.
Imas pravo, blento. Od usklicnika mi se ucinilo slovo L i procitala sam KABUL, te pomislila sam da je rijec o gradu Kabulu, oko koga su se u to vrijem i vodile bitke.
Drugo, ja nisam muslimanka i zaista ne moram znati sve nazive koji se koriste za crni kamen...
I jeste, simptomaticno je to, da sam navedeni hadis, uz tu gresku, procitala i protumacila na taj nacin, jer to ne bi bio ni prvi ni zadnji hadis citiran na ovom forumu, (pogotovo u vrijeme diskusija oko 9/11 ) koji se tumaci/prevodi tako da opravdava recimo, samoubilacke napade na zapad... i nekadasnji clanovi ovog foruma su uveliko formirali moju "predrasudu" o militantnosti Islama...

U pravu je i Cici kada kaze
da ti vjera dozvoljava mozda bi pogledala link koji je neko ostavio na ovom forumu i vidjela da nije rijec o jednom nego o desetak razlicitih karikaturista, i da likovi na karikaturama prije predstavljaju Muhamedance nego Muhameda.
Neke karikature su mi se i svidjele (recimo ona "STOP, STOP...) neke su bezvezne a ni jedna nije vise neumjesna od prosjecne karikature na bilo koju drugu temu. Tako to izgleda nekom ko nije time licno pogodjen.
Gospodo draga, karikatura je crtez koji na iskrivljaven nacin izrazava stav... ...
:D da mi vjera dozvoljava? .. ohoooo bravo edit .. ;)
e pa, zamisli ..moja primitivna i divljacka vjera mi dozvoljava takav luxuz..te sam ih sinoc vidjela, jer ne znam cijim bih danas misljenjem govorila o njima..ako ne svojim.
upravo ta stop stop, koja-je-cak ii simpa..
pokazuje kako je prosjecan zapadni, sto ce reci civilizovan covjek, jel'..uspio zapamtiti samo broj hurija.. i to bi bilo otprilike sve sto zna vezano za ucenje islama ..( cudno)
ne zna cak ni da ta prostacka vjera muhamedanaca ... ima svoje ime.. islam, ali to ga ne sprijecava da i dalje dijeli lekcije o istoj :-?

Edit wrote:Ja sam sigurna da u svijetu postoji dovoljno muslimana da zapale svaku zapadnu ambasadu i .... sta onda? Hoce li zapadne zemlje reci svojim stanovnicima - "Islam - go home?"
mislis
" black Islam - sad-mozete-go home, nemate vise nafte..''
samo ne znam sta ce sa svojim drzavljanima koji su muslimani:? :-?
blenta

Post by blenta »

Edit wrote:

za neznanje se nikog ne mozhe kriviti, naravno, ali je vrlo ruzhna karakterna osobina da neko ko za sebe zna da je neznalica u tom polju, posebno kad se radi o ovako osjetljivim temama kakva je nechije vjersko ubjedjenje i vrijedjanje svetinja, potrchi da da svoju netolerantnu, skoro stupidnu, interpetaciju, koja ne ukazuje ni na shta drugo, doli na zlonamjernost i/ili predrasude.
shto se tiche imena kaba/chaba, lichno mi je nepojmljivo, iako je moguche, da neko ne posjeduje barem toliko znanja iz opshte kulture, pa da nije chuo, i protiv svoje volje, za chabu/kabu, posebno zato shto nije pisalo bejtullah ili el-bejtul-haramu, nazivi za koje se ni ne ochekuje da ih svako zna.
opet, iako nevjerovatno, neznanje ipak ne nosi skrivljenost, ali je nosi volja neznalice da tako smjelo (poziv na rushenje grada, opravdanje terorizma) tumachi neshto shto nosi duboku humanistichku poruku.

Edit wrote: U pravu je i Cici kada kaze
...

Nase drage clanove predsjednistva nedavno su prikazali kao tri majmuna u krilu velikog mecene, koji su gluhi, nijemi i slijepi... naravno, gospoda imaju dovoljno moci da potegnu pitanje uvrede i kazne za autore, ali bolje bi im bilo da se zamisle nad svojim imageom i da posuzmu nesto da to promijene...
edit, ti vjerovatno nisi ni svjesna shta ovim tvrdish.
kao prvo, muhamed a.s. nije zhiv, shto mozhda ni ne znash, imajuchi u vidu pretohodnu omashku i tvoje znanje o tematici u koju se upusthtas, preselio je 632. g.
poshto nije zhiv, on ne mozhe potegnuti pitanje uvrede i kazne za autore.
a poshto nije zhiv, ne mozhe ni promijeniti negativan image koji ima u ochima autora karikature.
i poshto nije zhiv i nepromjenjivo je ono shto je uchio svoje sljedbenike, time napad na njega, a ne na njegove sljedbenike, ili, preciznije-"sljedbenike", predstavlja napad na samu srzh islama, jer je islam neodvojiv od onog chemu je taj veliki chovjek uchio.
upravo zato je ta karikatura napad na islam i sve muslimane, jer, da bi bio musliman, morash slijediiti uchenje poslanika a.s., a ako slijedis uchenje teroriste, ne mozhesh ni sam biti nishta drugo do terorista.
upravo na to ti ciciban pokushava ukazati kad kazhe da je ok karikirati teroriste koji su to u ime islama (ma koliko to bilo suprotno nachelima islama i onome shto je poslanik uchio), ali karikirati poslanika islama kao teroristu je poziv na mrzhnju prema muslimanima i ko zna shta sve ne.
to chisto shto se tiche "praktichne" strane.
na stranu shto je samo slikanje poslanika u islamu zabranjeno i velika uvreda.

slika muhameda ne mozhe prije predstavljati "muhamedance" nego njega, jer su oni samo njegovi sljedbenici

a paljenje ambasada i nasilje koje chine muslimani koji se osjechaju uvrijedjenim je isto tako medvjedja usluga sebi, a stvarna usluga onim koji islam hoche da prikazhu tako kao taj karikaturista.
i nije neshto na shto onaj ko stoji iza karikatura nije mogao rachunati, uzimajuchi u obzir delikatnost danashnjeg politichkog trenutka i teshke situacije u kojoj se muslimani nalaze, prvo svojom krivicom, a zatim i krivicom cinjenice da je slabljenje i podjarmljivanje muslimanskih drzhava u interesu, shto privrednom, shto ideoloshkom, njihovih stvarnih neprijatelja.
mislim na situaciju hiper-osjetljivosti, karakteristichnu za bilo koga ko se nalazi u loshem polozhaju.

to shto je karikaturista uradio je zloupotreba, a ne korishtenje prava na slobodu mishljenja, jednako kako neko ko ubije deset ljudi bude oslobodjen zloupotrebljavajuchi rupu u zakonu, koja kazhe da ne mozhe biti niko osudjen na osnovu dokaza koji su prikupljeni nelegalno ili zato shto mu pri hapshenju nije prochitana "miranda", tj. da "sve shto kazhe mozhe biti upotrijebljeno protiv njega"...itd

i zato su u krivu svi koji to podvode pod pravo na slobodu mishljenja, a ne njegovu zloupotrebu.

a posebna pricha je shto je to oko ambasada protivno onom shto je poslanik a.s. radio i uchio, borechi se protiv nasilja i shtitechi zhivote i chast izaslanika iz neislamskih zemalja u njegovo vrijeme, izrichito zabranjujuchi napade na njih.

ako iz gornjeg nije jasno, doslovno chu napisati da zhestoko osudjujem i nichim ne mogu opravdati napade na ambasade i nasilje koje se chini...
Last edited by blenta on 05/02/2006 18:17, edited 1 time in total.
Macuser

Post by Macuser »

U Turskoj ubijen talijanski katolicki svestenik. Trazi se 16-godisnjak za koga se sumnja da je ubio svestenika za vrijeme molitve. Sumnja se da je ovo odgovor na karikature objavljene u danskim listovima. U momentu ubistva, ubica je uzviknuo: "Allah je najveci!"

Image

ubijeni svestenik don Andrea Santoro

http://www.repubblica.it/
Last edited by Macuser on 05/02/2006 20:00, edited 1 time in total.
avicena

Post by avicena »

Should the European press have published cartoons of the Prophet Mohammad?

Yes.................11% 26322 votes

No...................89% 203763 votes

Total:...............230085 votes

http://edition.cnn.com/2006/WORLD/europ ... index.html

Islamska konferencija je danas osudila izgrede demonstranata u muslimanskim zemljama.Takođe i labanski muftija.
Edit

Post by Edit »

blenta wrote: lichno mi je nepojmljivo, iako je moguche, da neko ne posjeduje barem toliko znanja iz opshte kulture, pa da nije chuo, i protiv svoje volje, za chabu/kabu
Slobodno jos jednom previdi, da sam procitala KabuL... nije ni vazno. Buduci da sam neznalica i nemam pojma o Islamu, ali sam ga uvrijedila svojom interpretacijom, a prateci rekacije na postupak danskih karikaturista mogu dakle ocekivati da mi neki povrijedjeni musliman dodje zapaliti kucu... a ti mozes reci - sama si zasluzila, mogla si to i ocekivati...
muhamed a.s. nije zhiv, ...... on ne mozhe potegnuti pitanje uvrede i kazne za autore ....

tacno, a posto nije ziv, ne moze ni pomoci u tumacenju zabrane prikazivanja likova... Nije li osnovna ideja bila, da se zabrani idolopoklonstvo? Sve mi se cini, da mi je neki mudar musliman to svojevremeno bas tako objasnio - da se ljudi ne trebaju klanjati slikama i kipovima, nego Bogu? Ne cini li ti se da se to uveliko izvitoperilo kada se danas podizu vjernici spremni za rat zato zbog crteza poslanika, a koji nisu i ne mogu biti kritika njega nego upravo njegovih sljedbenika. Saberi dva i dva... ne moze poslanik snositi odgovornost za deformaciju njegovog ucenja: za to, sto je dobio bombu skrivenu u turban, zasluzni su ocito njegovi sljedbenici!
a paljenje ambasada i nasilje koje chine muslimani koji se osjechaju uvrijedjenim je isto tako medvjedja usluga sebi
.. tacno, i potvrdjuje predodzbe prikazane u karikaturama,,,,
i nije neshto na shto onaj ko stoji iza karikatura nije mogao rachunati,
... a sada i ti to potvrdjujes...
Edit

Post by Edit »

Macuser wrote:U Turskoj ubijen talijanski katolicki svestenik. Trazi se 16-godisnjak za koga se sumnja da je ubio svestenika za vrijeme molitve. Sumnja se da je ovo odgovor na karikature objavljene u danskim listovima. U momentu ubistva, ubica je uzviknuo: "Allah je najveci!"
Ovaj i ovakvi djecaci sigurno vjeruju da ce sad u Dzenet... da je ucinio pravu stvar za svoju vjeru...
Pitanje za one koji poznaju ucenje Muhameda - zasto to vjeruju? Ili ih je neko dezinformirao? Ili i vi u to vjerujete?
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ma ovdje jedino ahmeda treba citati.iako sam kjafir ,s uzivanjem citam njegove postove.
i daj e ovakvih kao ahmed na svim stranama mislim da bi ova tema bila suvisna.
ali ,posto zivim na zapadu iskreno se plasim sadasnje situacije.upravo sam gledao snimke iz libanona i ono je uzas.
blenta

Post by blenta »

@edit,

na sve sto nisi napisala citirajuchi mene, vadechi iz konteksta na nachin koji mijenja smisao, ti je vech odgovoreno u mom zadnjem postu i kad to shto si napisala stavish pored napisanog u njegovoj integralnosti, ispada sasvim besmisleno i kao odgovor na neshto drugo, a ne ono shto pishe.
pochevshi od imputiranog previda za "kabu-kabul", gdje ti ja uopshte nisam odgovala na prvobitni previd, nego na tvoj kasniji post gdje kazhesh da ne znash kako se zove "crni kamen", tj. da se zove kaba, a tu se ne radi o previdu, nego neznanju

...a dijelove napisanog ne mogu nazvati nego nebulozama, jer si kontradiktorna sama sebi, tj. onom shto si ranije napisala, a i samoj zdravoj logici, posebno dio za "saberi dva i dva"

otprilike se tvoja spremnost na argumentovanje svodi na cijepanje smisla na nachin gdje rechenicu "fata je najljepsha u svom gradu medju svim zhenama preko 80 godina" sazhimash na: "fata je najljepsha", shto nekon navodi da pomisli da je zhena od 80 godina najljepsha na svijetu chak, chime se iz korijena mijenja smisao izvorno napisanog.

nije to argumentacija, nego jeftina retorika.
Post Reply