Jugoslavija danas

Post Reply

Da li danas opet uspostavili Jugoslaviju?

Ja bih
20
29%
Ja nebi
45
64%
Neznam
5
7%

Total votes: 70

1234

Post by 1234 »

srpski jezik se ne govori samo u srbiji gdje je ekavstina Covjek koji je modifikovao staroslovenski jezik je Srbin iz Bosne i taj jezik se govori u Bosni Znaci Srpski sa ijekavskim izgovorom A genije koji je to modifikovao je Vuk Stefanovic Karadzic .
Stari

Post by Stari »

1234 wrote:srpski jezik se ne govori samo u srbiji gdje je ekavstina Covjek koji je modifikovao staroslovenski jezik je Srbin iz Bosne i taj jezik se govori u Bosni Znaci Srpski sa ijekavskim izgovorom A genije koji je to modifikovao je Vuk Stefanovic Karadzic .
Hm...i ovdje te je neko ...doduse malo manje ...no ipak pogresno ...poducavao. Nego nemojmo sad da se cijela rasprava o jugoslaviji pretvori u moje beznadezne pokusaje da ispravim gresku tvojih ucitelja ...zato radije zaobidjimo to sto je porgresno u ovom tvom komentaru. Osvrnimo se i ja i nadam se i ti ...samo na to ...kakve veze ima ovaj komentar sa ovim sto smo do sad raspravljali?.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

1234 wrote:NISAM SRPKINJA ALI IM SKIDAM KAPU. NIKAD KROZ HISTORIJU NISU DALI DA IH IKO J...
A da nisi Madjarica? Bilo ih je u mjestu iz kojeg dolazis... recimo Barabas...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

1234 wrote:Prvo da se vratimo na istoriju.Bosna je postojala sa Slovenskim narodom koji su bili vecinom Bogumili.Imali su pritisak sa zapada da se pokrste Vecina je prihvatila a ona druga nije U to vrijeme Osmanlijsko carstvo je doslo do tih krajeva Dio to postojeceg naroda je uzimalo Islam Vjeruje se oni koji su bili dobrostojeci ili oni koji su za cijenu zivota. To ti je isto kao da ako je Hitler ostao 500 god u Bosni . Neki bi uzeli njegovu religiju neki nebi Osmanlije su bili okupatori Bosne. Pa zna se i da su otjerani u 1.s.r Za cijelo to vrijeme su postojala druga 2 naroda Hrvati i Srbi .
Drugo o ovoj S Nikako da skontas
S nije radila u policiji nego je isla na saslusavaje Niko tad nije bio ubijen jer jos nije bio rat Srbi su masovno iselili iz grada kad je rat poceo Ali zar ti nije dovoljno sto su spiskovi bili tu jos za vrijeme mira Onda nemoj da neko kaze nije se nista znalo Mozda je ovo bilo lokalizovano ali ipak dovoljno da se znalo da postoje i takvi ljudi
Aha, okej sada shvatam. Ali ja jos uvijek to sa spiskovima uzmam sa rezervom. Ali i da jesu postojali radilo se o nekim pojedinacnim zlocincima a ne kao u Cetnika o sistematskom istrjebljenju, ako su spiskovi postojali trebaju pocinioci biti kaznjeni. Ali da kazemo znam da su ovdje Svedzani objavili kako je jedna zena pokazala kamerama sliku spiska iz Foce kao gdje pise da Foca treba biti nova Mekka i kao njeni sinovi su trebali biti vjesani. A onda se ispostavilo da su spiskove napravili SDS i kompanija da preplase stanovnistvo... I Fair Life je rekao za take price u Banja Luci zbog cega su ljudi isli u koncetracioni logor "Manjaca".
A to za historiju, bezbroj puta sam objasnio da su tvorci Bosne BOSNJANI potomci Ilira i da su se oni poslije razvili u BOSNJAKE a Srbi i Hrvati koji zive u Bosni su produkt posrbljenih i hrvatizovanih Bosnjaka. Ako mi nevjerujes osvrni se na "Nacertanije" Ilije Garasanina gdje pise da su PRAVOSLAVCI U BOSNI BOSNJACI i da ih se treba preobratit. Pa ko hoce istinu servirana mu je, ja necu vise ikoga nagovarat ako nece da cuje...
A za Osmanlije jesu ispocetka bili okupatori ali onda su Bosnjaci zbog vjerksih i kulturnih veza postali kao i Albanci sljedbenici tog carstva ali se kasnije pobunili kada se politika promnjenila za lose ne-Turaka. Eto...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pentijum wrote:
Vodenjak wrote:
Zato, zavezi jer ces vecerati jezika ni kriv ni duzan a zbog onih koji su ti napunili glavu bljuvotinama!

Prijateljski savjet ti je da se malo raspitas i popricas s ljudima koji se usudjuju da govore naglas a da ti pri tom sve to lijepo slusas bez svojih predrasuda.

U glavi ce ti se zavrtiti kad shvatis u kom mraku sad zivis!
Ali, ne brini, prezivjeces!

Nego, da se mi vratimo na temu:

Sto se tice secerne repe, mislim da ce iduce godine biti puno bolje!
Bacio sam grah pa mi se prikazalo!
A i bice sladja, kako je stajalo u trecoj kucici! :D
Kad tako napadaš čovjeka, samo mi reci da li si izlazio na referendum i šta si birao?
Mr_Bosnjak je sasvim sigurno dobro shvatio ove moje rijeci i ne vjerujem da ih je shvatio kao previse licne u smislu da bi OD MENE mogao vecerati jezika! Iako se vrlo cesto ne slazemo u stavovima, korektan je sagovornik a sto nekad frcaju varnice - nikad to nije licne prirode!

A sto se tice referenduma, ne vidim kako mu ti ovdje nadje mjesto :? :?
Tema je Jugoslavija danas ako se ne varam...
Ali dobro, kad me vuces za jezik, reci cu ti...

Kao prvo, ne vjerujem u tu ideju danas iako je u buducnosti neminovna s tim da ce joj glavni grad biti u Briselu!
Referendum... Izlazio sam na isti i glasao za ono sto nisam dobio!
Zbog ljudi zbog kojih sam uopste i MORAO ici na referendum!

Ne znam kako drugi, ali ja sam izgubio dvije domovine koje sam podjednako volio!

Zato i nisam u svojoj kuci jer dole "mojih" na vlasti jednostavno - nema!
A i mogao sam da biram za razliku od mnogih...

Eto, iskrenije nije moglo!
Zadovoljan?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Stari wrote:
JEL ZASTO VI VECINA IMATE KOMPLEKS DA SE POISTOVJECUJETE SA OKUPATOROM SAMO IZ MRZNJE PREMA NEKOM NARODU. NISAM SRPKINJA ALI IM SKIDAM KAPU. NIKAD KROZ HISTORIJU NISU DALI DA IH IKO J...
ti taj tamo mrzis gavrila sto te je oslobodio od Turaka i Austrougarske jer ne znas za svoj identitet.Da je Austrija tu ostala i do danas ti bi uvjek bio ono sto si i sad Nikad ne bi bio Austrijanac ili Turcin.To ti je isto kad nazoves Gavrila terorista da ja sada kazem nekog iz Sarajeva koji se borio protiv Srba da je terorista jer boze moj vi YU smatrate okupatorom Kuzis stari moj
Sad idem nemam vise vremena Ne zelim da vise o ovo diskutujem a vi u biblioteku ne vasu nego Internacionalnu i malo ucite ako vas interesuje historija Mir s vama
Za ostale ne znam ...ali ja licno nisam siguran imam li komplex o kojem govoris...jedan mali grad u svjeverozapadnoj bosni u kojem sam proveo dobar dio djecastva i mladosti... su 30 aprila 1992 okupirali Srbi i sa njima kao okupatorima se nikad nisam poistovjetio...ne znam kako je sa ostalim forumasima no ja ne mrzim G. Principa...nego samo izvodim zakljucak do kojeg covjek neumitno dodje koristeci se tvojom i vodenjakovom logikom po kojoj je Gradascevic bio turcin i kao takav jelte okupator.

Ne znam zasto ...ali , ako ces mi vjerovati, nisam ni mislio da si srpkinja ...ni za trenutak.

Stari, nisam mislio na sve imenovane u onom postu a najmanje na Gradascevica.
Pominjanje Hadum Jakub Pase mi je povuklo zivac a evo i zasto:

HADUM, Jakub-pasa

Stolovao je kao princ namjesnik u Amasiji, a 1490 godine Bajezit II postavlja ovog Bošnjaka bosanskog sandžak-bega. U ljeto 1493, sa 8000 vojnika, Jakub-paša kreće u vojni pohod prema sjeverozapadu. Prolazi kroz Jajce i nastavlja pohod preko Une i Kupe i stiže sve do Celja, Ptuja, i Donje Štajerske. Kod Zagreba udara na jug, preko Modruša ka Udbini. Kod Prijevoja Sadbar put mu je bio zakrčen kamenjem i drvećem, te biva opkoljen Hrvatima pod vodstvom bana Emerika Derenčanina. Ban Derenčanin u zamjernu za slobodan put traži da Jakub-paša sa svojom vojskom oslobodi sve kršćanske zarobljenike i preda sav plijen. Jakub-paša predlaže otkupninu za siguran prijelaz, ali do dogovora nije došlo i Jakub-paša sječe čitavu šumu i prokrčuje put do klanca. Ban Derenčanin nameće Jakub-paši bitku na otvorenom polju. Jakub-paša kreće u napad 9.IX.1493. Hrvatska vojska se spušta u ravnicu ispod Udbine, gdje se dvije vojske susreću. Hrvatska vojska biva opkoljena i u potpunosti razbijena sa svim zapovjednicima zarobljenim. Poslije ove pobjede, Jakub-paša zaslužno postaje rumelijski beglerbeg. U slavu pobjede nad Hrvatima Jakub-paša je spjevao Fahriju (hvalospev). Jakub-paša izvještava sultana Bajezita II da je na bojištu palo 9000, a zarobljeno 11000 Hrvatskih plemića. Krbavska bitka je značila "pravi rasap kraljevstva hrvatskog" i otvaranje kapije prodora prema srednoj Europi. Neposredno nakon Krbavske bitke, ban Vlatković se na Budimskom dvoru hvalio da će Jakub-pašu žova uhvatiti i otpremiti kralju na dvor. Čuvši ovo Jakub-paša mu u epskom stihu upućuje poslanicu: "Evo mene, hodi i ti amo, na mejdanu da se ogledamo, ko se hvali spremiću ga živa, što s' u rupu ko lisica skriva, nek se horoz junačinom gradi, pred sokolom on je jadnik mladi!"

http://www.bosnjaci.net/dobri_bosnjani.php?id=211
Oprosti, ali nije li ovo za tebe klasicna agresija?
Ili je ipak do mene koji ne kuzim da i Turci imaju pravo da idu u svoje "krstaske" ratove? :-) :)

Ehhh, Stari, stari...
Nikad necu moci shvatiti da se u blizini moje carsije nalazi spomenik podignut 22 turskih vojnika koji ima isti status kao i spomenici na Susnjaru, Tjentistu, Kozari i da se svake godine na dan njihove pogibije sastaju najvisi vjerski (islamski naravno) i drzavni sluzbenici Bosne nam i Hercegovine! I ne samo BiH vec dovode se i gosti iz Turske koji okupljenom narodu dijele cevape i sokove kao sto su to ljetos radili...
digger

Post by digger »

mr__bosnjak wrote:@Vodenjak i 1234
Sta vi pricate? Bosnjacko plemstvo je prihvatilo islam i muslimanska imena(arapska) i Bosnjaci su zbog islama i orijentalstva postali sljedbenici Osmanlijskog carstva i imali svoju samoupravu, bosanski je bio jedan od sluzbenih i Bosnjaci su bili svoji na svome. A Husein Kapetan Gradascevic je vodio bitku protiv Sultana za autonomiju Bosne dok je Ali-aga Rizvanbegovic izdao, eto i njega nisam naveo. Onda Hadum Jabub-pasa je bio slavni bosnjacki vojvoda kao i Gazi-Husrev-beg. Sve slavni Bosnjaci. Kaki okupatori? Cuj "njihova imena"? Pa sta ja ako se sad zovem da kazemo Husein jel sam okupator? Naravno to je ona prica o "poturicama". EVo vam link o Bosnjacima u Osmanlijskom carstvu pa se nesto naucite a 1234 ja sam tebe nesto drugo pitao an ovom drugom postu...
Divim se istorijskim linkovima koje ovdje neki postavljaju i duboko razumijevanje bosanske istorije koja ima vise rupa nego ementaler. Nekako, bosnjastvo zna svaki detalj oko istorije koji naravno ukljucuje i negiranje turske okupacije ovih predjela. Kao sto se na podforumu Religija velica sve arapsko.

(Jos da mi je dokuciti zasto? :roll: )

Znas sta: da bi ovo sve bolje istorijski podkrijepio samo ti fale gusle ili ... ili tambura :-)
Stari

Post by Stari »

Vodenjak:
Ehhh, Stari, stari...
Nikad necu moci shvatiti da se u blizini moje carsije nalazi spomenik podignut 22 turskih vojnika koji ima isti status kao i spomenici na Susnjaru, Tjentistu, Kozari i da se svake godine na dan njihove pogibije sastaju najvisi vjerski (islamski naravno) i drzavni sluzbenici Bosne nam i Hercegovine! I ne samo BiH vec dovode se i gosti iz Turske koji okupljenom narodu dijele cevape i sokove kao sto su to ljetos radili...
Vjerovao ti meni ovdje ili ne ...ja za ovo sad prvi put cujem ...i jednako kao i ti ne razumijem o cemu se u stvari tu radi. Moracu se najprije informisati da bih ti mogao na neki nacin odgovoriti.

A onaj gornji citat...je izgleda prenesen iz nekog sajta gdje je neko obuzet ...amaterskom historiografijom. Kako inace tumaciti formulaciju ...o 11000 hrvatskih plemica...jesu li svi hrvatski vojnici na tom bojnom polju bili ...plemeniti?

A bitka o kojoj se radi .... nisam siguran ali eto cini mi se...je vojni okrsaj izmedju Osmanske drzave i Ugarske (u prvoj je Bosna bila jedna pokrajina ...a u drugoj je Hrvatska imala otprilike slican status) radi se o otvorenoj ratnoj razmjeni udaraca ...u kojoj Ugarska strana (u regiji u kojoj dominira hrvatski narod) konstantno gubi bitke ... na posljetku gubi i svoj glavni grad (Pestu) ... i dok se tu nisu umijesali saveznici po vjeri i oruzju (vecinom oni koji se danas smatraju Austrijancima, Italijanima, Poljacima Nijemcima ) i nadomak Beca zaustavljaju tu invaziju i pocinju ih sistematski vracati prema obalama mramornog mora. Dali je to, po danasnjim standardima, bio akt agresije ?...vjerovatno ...osmanlijske prema Ugarskoj. Da li je bilo tu i hrvata koji su stradali na Krbavskom i Mohackom polju ..jeste vjerovatno ih je bilo...puno.

Vrlo slicno sa danasnjom situacijom u recimo Iraku...jesu li Ameri napravili invaziju Afganistana i Iraka...vjerovatno jesu...jel tu bilo recimo svedjana ili Danaca koji su poginuli u tom projektu ...jeste. No jesu li Svedjani napravili invaziju ...nisu ...barem ja na to tako gledam.
jusuff

Post by jusuff »

cudi me da nekima pada na pamet mogucnost ponovnog jugovanja... ne dolazi u obzir dok su komsije i susjedi, a i mi, ovakvi kakvi jesu/jesmo
jusuff

Post by jusuff »

1234 wrote:srpski jezik se ne govori samo u srbiji gdje je ekavstina Covjek koji je modifikovao staroslovenski jezik je Srbin iz Bosne i taj jezik se govori u Bosni Znaci Srpski sa ijekavskim izgovorom A genije koji je to modifikovao je Vuk Stefanovic Karadzic .
djecace, nemas pojma ;)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Vodenjak
HADUM, Jakub-pasa

Stolovao je kao princ namjesnik u Amasiji, a 1490 godine Bajezit II postavlja ovog Bošnjaka bosanskog sandžak-bega. U ljeto 1493, sa 8000 vojnika, Jakub-paša kreće u vojni pohod prema sjeverozapadu. Prolazi kroz Jajce i nastavlja pohod preko Une i Kupe i stiže sve do Celja, Ptuja, i Donje Štajerske. Kod Zagreba udara na jug, preko Modruša ka Udbini. Kod Prijevoja Sadbar put mu je bio zakrčen kamenjem i drvećem, te biva opkoljen Hrvatima pod vodstvom bana Emerika Derenčanina. Ban Derenčanin u zamjernu za slobodan put traži da Jakub-paša sa svojom vojskom oslobodi sve kršćanske zarobljenike i preda sav plijen. Jakub-paša predlaže otkupninu za siguran prijelaz, ali do dogovora nije došlo i Jakub-paša sječe čitavu šumu i prokrčuje put do klanca. Ban Derenčanin nameće Jakub-paši bitku na otvorenom polju. Jakub-paša kreće u napad 9.IX.1493. Hrvatska vojska se spušta u ravnicu ispod Udbine, gdje se dvije vojske susreću. Hrvatska vojska biva opkoljena i u potpunosti razbijena sa svim zapovjednicima zarobljenim. Poslije ove pobjede, Jakub-paša zaslužno postaje rumelijski beglerbeg. U slavu pobjede nad Hrvatima Jakub-paša je spjevao Fahriju (hvalospev). Jakub-paša izvještava sultana Bajezita II da je na bojištu palo 9000, a zarobljeno 11000 Hrvatskih plemića. Krbavska bitka je značila "pravi rasap kraljevstva hrvatskog" i otvaranje kapije prodora prema srednoj Europi. Neposredno nakon Krbavske bitke, ban Vlatković se na Budimskom dvoru hvalio da će Jakub-pašu žova uhvatiti i otpremiti kralju na dvor. Čuvši ovo Jakub-paša mu u epskom stihu upućuje poslanicu: "Evo mene, hodi i ti amo, na mejdanu da se ogledamo, ko se hvali spremiću ga živa, što s' u rupu ko lisica skriva, nek se horoz junačinom gradi, pred sokolom on je jadnik mladi!"

http://www.bosnjaci.net/dobri_bosnjani.php?id=211

Oprosti, ali nije li ovo za tebe klasicna agresija?
Ili je ipak do mene koji ne kuzim da i Turci imaju pravo da idu u svoje "krstaske" ratove?

Ehhh, Stari, stari...
Dobro nerazumijem ovo za turske vojnike. I u kojoj bitci su poginuli i za sta i kada? Ali ovo za Hadum Jakub-pasu, pa jeste on bio agresor. Ali kao sto Stari rece, Osmanlijsko carstvo je izvrsilo agresiju na Ugarsku, najbliza provincija Osmanlija je bila Bosna, i ovdje su znaci Bosnjaci se borili, najbliza provoncija Ugarske je bila Hrvatska, znaci tu su se Hrvati borili. Znaci borili su se dva carstva i dva sljedbenicka naroda ta dva carstva. Eh sada sigurno Hrvati slave svoje vojnike od tada i nenazivaju ih "ugarskim vazalima i okupatorima" pa zasto bi Bosnjaci tako radili sa svojima. A da je Hadum Jakub-pasa bio Bosnjak dokazuje i ovaj zadnji stih gdje on pjeva na bosanskom, koda bi to znao da je bio Turcin.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Image
Bosansko-turski rijecnik bosnjackog knjizevnika Muhammeda Hevaji Uskufija, oko 150 godina prije velikosrpskog "genije".
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mr__bosnjak wrote:
Dobro nerazumijem ovo za turske vojnike. I u kojoj bitci su poginuli i za sta i kada? Ali ovo za Hadum Jakub-pasu, pa jeste on bio agresor. Ali kao sto Stari rece, Osmanlijsko carstvo je izvrsilo agresiju na Ugarsku, najbliza provincija Osmanlija je bila Bosna, i ovdje su znaci Bosnjaci se borili, najbliza provoncija Ugarske je bila Hrvatska, znaci tu su se Hrvati borili. Znaci borili su se dva carstva i dva sljedbenicka naroda ta dva carstva. Eh sada sigurno Hrvati slave svoje vojnike od tada i nenazivaju ih "ugarskim vazalima i okupatorima" pa zasto bi Bosnjaci tako radili sa svojima. A da je Hadum Jakub-pasa bio Bosnjak dokazuje i ovaj zadnji stih gdje on pjeva na bosanskom, koda bi to znao da je bio Turcin.
Ne ljuti se, ali opet moram isto pitati...
Nije li i Fikret Abdic Bosnjak? :oops:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Vodenjak wrote:
mr__bosnjak wrote:
Ne ljuti se, ali opet moram isto pitati...
Nije li i Fikret Abdic Bosnjak? :oops:
Ne, nije. Mogao je biti ali se on toga odrekao kao i sto su uradili vecina Bosnjaka pravoslavaca sredinom i krajem 19 stoljeca i on NEMOZE biti trpan u Bosnjake. Da je Bosnjak nebi radio to sto je radio... A Hadum Jakub-pasu, priznao sam da je bio agresor na Hrvate i Ugare, ali je vamo i predstavljao Bosnjake i Turke. Sada ako se sa one strane slave Hrvati kao Hrvati iako su bili u Ugarskoj zasto se onda ovi vamo sa ove strane nemogu slavit Bosnjaci kao Bosnjaci?
1234

Post by 1234 »

mr__bosnjak wrote:
Image
Bosansko-turski rijecnik bosnjackog knjizevnika Muhammeda Hevaji Uskufija, oko 150 godina prije velikosrpskog "genije".
mR bOSNJAK
dA LI TI RAZUMIJES OVAJ JEZIK I DA LI JE U SLUZBENOJ UPOTREBI U TVOJOJ ZEMLJI AKO JE ONDA JE BIO GENIJALAN
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Pališ se na to pismo :D ko Mr-Bošnjak na ćirilicu :D :D usput ko bi bio genijalan ako to već nije :? :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

1234 wrote:
mr__bosnjak wrote:
Image
mR bOSNJAK
dA LI TI RAZUMIJES OVAJ JEZIK I DA LI JE U SLUZBENOJ UPOTREBI U TVOJOJ ZEMLJI AKO JE ONDA JE BIO GENIJALAN
Razumijem jezik ali ne pismo. Ali latinica je u Bosnu dosla tek 1878. godine a do tad je bila BOSANCICA i ARABIKA. I da znas da je bosanski bio sluzbeni u Osmanlijskom carstvu 400 godina prije "genije"...
Vodenjak

#293 Re: Jugoslavija danas

Post by Vodenjak »

Himera wrote:
mr__bosnjak wrote:Da ste mogli izabrat da danas opet bude Jugoslavija,... ?
Ja licno nebi... Okej mozda bi bila bolja ekonomija al pogledajte sire. Opet bi bili jedini bez nacionalnog imena, bez priznatog maternjeg jezika, morali bi ucit laznu historiju i bili bi i kulturno i vjerski potisnuti. A sama pomisao "u istu drzavu sa Srbijom i Hrvatskom" mi se jezi. Al hajd Jugonostalgicari a i svi ostali dajte odgovore i argumente... Molim bez sprdanja...

JOK nikad se ne ponovilo!!!!!!!!!!
Velis?
Djordje Balasevic

Devedesete

Mi smo bar imali stare gitare... Poneki bedz na reverima...
Glupo bi zvucalo Je-Je! uz sve ove dileje s revolverima...
Al' zastavu sezdesetih vezle su gramofonske igle...
I put od zute cigle prostr'o se pred nas...

Mi smo bar imali razne Ce Gevare... O-o, i vece prevare...
To mladost piri u dahu kao secer u prahu sa bundevare...
Protesti sedamdesetih vise su bili odraz mode
Jer bokal pun slobode tocen je za nas...

Mi smo bar imali putovanja... Perone, suze, cmakanja...
Crveni pasos bez mane sto prolazi grane bez puno njakanja...
Dnevnici osamdesetih svrljani su na jarke razglednice
Svet je lice sminkao zbog nas...

Mi smo bar imali one snove koji se tesko ostvare...
A snovi najcesce vrede tek kad s tobom osede... Kad s tobom ostare...
Nije bas sve na kantaru... Citavo cudo kupi lova
Ali snova nema piratiranih...

Onda su dosle devedesete, tuzne i nesretne... Opake...
Gospod je barut primirisao pa ladno zbrisao za oblake...
E, kad vec puknu ustave nema nam spasa dok se reke ne zaustave...
No, i taj dan ce svanuti...kad-tad

Onda su dosle devedesete, tuzne i nesretne... Fobicne...
U udzbenike i u citanke usle su bitange... Obicne...
Kasno je da se panici... Dali smo sansu da se ludilo ozvanici...
A sad smo prosto zgranuti?

Mi smo bar imali neke veze s planetom i sa ljudima...
Znalo se ko togu nosi a ko cvetic u kosi... O, blago ludima...
Danas se laz odvazila... A zadnja bagra kroji moral...
Pa je OK koral dignut oko nas...

Ma, jebite se, Devedesete, vas mogu jedino psovati...
Za vama niko nece zaliti niti vam stihove kovati...
Jednu ste mladost sludele, budite sretne ako vam i strofu udele...
Pred crkvom pravih vrednosti...

Ma, jebite se, Devedesete, i vasa prica je gotova...
I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova...
Kad zakon metlom zamane... Ili ih pusti da se medjusobno tamane...
Sto ima svojih prednosti.
Post Reply