ti si inace sarajlija ili te mrze sarajlije?mr2 wrote:edu u sarajevu mrze......sandaklije focake dijasporce papke siptare ciganiju.....jesam li sta zaboravijo
mislim jel ista ostalo osim mrznje,zavisnosti........
Odlazak iz BiH?
-
edu
stari..dijaporu dijelim na:Stari wrote:Zelio bih replicirati Edu-u al obzirom na obim njegovog komentara to moram napraviti ovako ....svjestan neprikladnosti nacina ...ipak ne nalazim bolji ...pa sa oprostenjem da pocnem
stari..pocinjes pisati gluposti...
Mozda ko ce to sad u ovom metezu znati
gdje sam napisao da dijaspora glasa za sda-hdz-sds..gdje sam napisao da su ljekari iz bosne zaposleni kao peraci guzica..(napisao sam da je bolje raditi u bih kao doktor i biti placen 1000 KM..nego biti doktor a raditi kao perac guzica u dijaspori za 2000 KM..sto i sada mislim..nakon intervencije A slozio sam se da ne treba generalizovati..istina je vjerovatno negdje na pola..)
Eto sam si naveo gdje si to pisao tako da ...
..ja razmijem tebe i vas koji zivite gore i koji se ne mislite vracati u ovu drzavu da imate ogromnu zelju da opravdavate svoje stavove zasto ste tamo gdje jeste..pisuci o tome kako je ovdje uzas
Pokusao sam pronaci vlastite komentare cija bi sadrzina odgovarala ovoj kvalifikaciji ...i ne nadjoh...no mozda mi se otelo , mozda me prenijelo ...samo se nikako ne mogu sjetiti kad i gdje
..kako je zemlja u kurcu...
Mozda jeste , mozda nije ...ti to znas bolje od mene ...ja tu u BiH nisam bio od vremena prije 15-16 godina
kako sarajevo nije vise "ono" sarajevo
Ja ...po ko zna koji put ponavljam ...nikad nisam u Sarajevu bio tako da bez ikakve potrebe da kopam po starim komentarima ...mogu komforno reci da lazes ...ja tako nesto nikad nisam tvrdio
vi ne otkrivate nista novo..
Ne ...ali kao sto vec rekoh
ali time smirujete vasu savjest...
Ne kontam
time mislite olaksati sebi momenat kada vam sin dodje u bosnu i onda mu treba prevodilac da prica sa nanom..dedom..ja sve to razumijem
Ovo je nesto ...sto ti nemas ni teoretske pretpostavke da razumijes ...usudio bih se reci da si hiljadama svjetlosnih godina daleko od bilo kakve mogucnosti poimanja ....zamisli sebe da si rodjen umjesto u Sarajevskim sokacima ... negdje u Stockholmu Hanoveru Rotterdamu....smijes li staviti ruku u vatru ...da bi tvoj bosanski (ili hrvatski srpski ili kojigod) bio jednako dobar ovom koji sad pricas...ja ti kazem da ne bi ...jer je to naprosto tako. I u tome nema nikakve sramote.
..ali ne razmijem neke druge stvari..zasto ti stari gledas centralni dnevnik?
Tacan odgovor je da sam si to priskrbio negdje pocetkom oktobra mjeseca ...da bi sa Prenjom mogao diskutovati o S. Hadzifejzovicu. A i mislio sam da cu moci gledati utakmice BiH reprezentacije ...tu sam se vidis zayebo.
zasto fair prima elektronsko izdanje bosne i dana
To ce ti on ako vec nije vjerovatno odgovoriti licno
..zasto vas briga jesu li u fudbalskom savezu lopovi ili su priznati asovi..to mi nije jasno..na forumu ste manje-vise najaktivniji (dijaspora opcenito..)..fair postavlja teme o tome kako se bosna mogla odbraniti..ne kontam zasto to radi 2005. kada je od te iste bosne digao ruke 1995..svako ima pravo na izbor..potpuno se slazem sa A..ko god je otisao neka je..otisao si..ne zelis se vratiti..tvoja stvar..ali sad meni neko pametuje kako cu i sta cu..i ja mu kazem vrati se da to zajedno uradimo..on kaze..ih ja dole ne mogu..znaci otisli ste..neka ste..ne zelite da ucestvujete u obnovi drzave..pustite nas da radimo!
Ovaj dio se takodjer vise odnosi na forumskog dopisnika sa nickom Fair Life ...tako da mu prepustam da se o tome sam izjasni...
- one koji su zbrisali pocetkom rata..znaci 92. i 93...
-i one koji su zbrisali nakon zavrsetka rata...
- oni koji ne zele da se vrate...
- i oni koji zele da se vrate...
reci u koju "jakosnu"
-
edu
jesam li ja napadao rashida?novalic wrote:daj ba stari.. na jednoj strani je prica.. ne idite, sto ste otisli, sto se ne vracate..
na drugoj.. prije neki dan nekakav baja se poceo ovdje na forumu raspitivati
"kako bi se on mogo vratiti u bosna" i sjeti se kako docekase...
problem je potpuno drugaciji, nije to ni dijaspora.. ni pametniji, ni bolji, ni ovo ni ono.. problem je samo.. antiprotivnost.. po obicaju..
-
wanderer
Rista, koliko god bio u pravu, ne donosi prebrze zakljucke. U SA i dalje ima normalne raje, mada ih je nazalost manje nego nekada. I ovo sto je ostalo se pred ovakvim moraju cuvati, jer "provalit" ce ih mahala pa nista od djelovanja iz ilegale.Stari wrote:Ja sam u stvari oduvijek samo pretpostavljao da je to tako ...jer kao sto vjerovatno znas u Sarajevu nikad nisam bio. Bivao sam cesto u Zagrebu a tamo je opet biti purger...znacilo imati pretke do 7:e generacije unazad, rodjene unutar granica: Frankopanska - Vlaska -Ilica -Kaptol i Trg republike ...nisam znao da je u Sarajevu ista stvar...znaci da bi se neko zvao Sarajlijom ...mora mu se dokazati nesto slicno kao u varijanti Zagreb-Purgeri...auu da sam to znao (ako je to uopste istina) vjeruj mi na ovaj forum ne bih nikad ovom tastaturom krocio...
Sto se tice sajta, i ako ti to ista znaci, cini mi se da ovaj sajt dobar dio mahale drzi zauzetim pa zato ipak i sretnes malo vise normalnih ljudi kada prodjes gradom.
Zato, bujrum.
Last edited by wanderer on 12/12/2005 15:07, edited 1 time in total.
-
mr2
sarajlija jusufe...al se u prici osjeti,cuje se ....neka napucanost ono mi...jusuff wrote:ti si inace sarajlija ili te mrze sarajlije?mr2 wrote:edu u sarajevu mrze......sandaklije focake dijasporce papke siptare ciganiju.....jesam li sta zaboravijo
mislim jel ista ostalo osim mrznje,zavisnosti........
mislim nakon 14 godina amsterdama.....smjesno mi nasta se vade i pucaju.....cuj dosli drugi i preuzeli djelimicno grad........
pa i ovdje stranci otvaraju trgovine firme ,doktori su .......mislim sam sebi u zivotu pravis
-
Stari
edu:
A o povratku ...sam prestao aktivno razmisljati vec odavno...makar ne iskljucujem potpuno tu mogucnost...kao penzioner ...ili zapakovan u sanduk....Dakle tesko mi je dati nedvojben odgovor ....uglavnom za sad sam tu gdje jesam i nemam aktivnih planova o napustanju ove zemlje.
Nego edu...ako su ti ovi podaci potrebni da bi sa mnom zapoceo diskusiju ...zasto sam ja imao utisak da su i tvoji raniji komentari bili adresirani na mene ...otkricu ti porijeklo tog i takvog utiska:
Tvoji komentari jesu bili adresirani na mene licno i Fair Lifea ...jer to tako jednostavno stoji napisano. A ovo zadnje pitanje ...???...ispada da ti do sad nisi diskutovao sa mnom...nego sta si to svega ti radio
Hajd ...dosao sam u ovu zemlju za koju cete vi tek kasnije skovati naziv dijaspora...prije rata u BiH ...dakle prije 1992.stari..dijaporu dijelim na:
reci u koju "jakosnu" skupinu spadas pa cemo dalje diskutovati...
A o povratku ...sam prestao aktivno razmisljati vec odavno...makar ne iskljucujem potpuno tu mogucnost...kao penzioner ...ili zapakovan u sanduk....Dakle tesko mi je dati nedvojben odgovor ....uglavnom za sad sam tu gdje jesam i nemam aktivnih planova o napustanju ove zemlje.
Nego edu...ako su ti ovi podaci potrebni da bi sa mnom zapoceo diskusiju ...zasto sam ja imao utisak da su i tvoji raniji komentari bili adresirani na mene ...otkricu ti porijeklo tog i takvog utiska:
Tvoji komentari jesu bili adresirani na mene licno i Fair Lifea ...jer to tako jednostavno stoji napisano. A ovo zadnje pitanje ...???...ispada da ti do sad nisi diskutovao sa mnom...nego sta si to svega ti radio
-
edu
jednostavno receno..branis stavove dijaspore a po mom misljenju ne pripadas dijspori..(jer nisam znao da si dosao u "zlajinu" zemlju prije agresije)..prema tome..nisi reprezentativan uzorak dijasporca..Stari wrote:edu:Hajd ...dosao sam u ovu zemlju za koju cete vi tek kasnije skovati naziv dijaspora...prije rata u BiH ...dakle prije 1992.stari..dijaporu dijelim na:
reci u koju "jakosnu" skupinu spadas pa cemo dalje diskutovati...
-
novalic
edu.. dzaba ti je se ogradjivati, nije ovo prva diskusija na relaciji dijaspora.. domovina....
jedanputa napomenuh da se vise i ne osjecam dijasporom.. '83 dosla ovdje, dakle, provela vise vijeka ovdje nego tamo, ni jedno mjesto na svijetu gdje bih vise voljela zivjeti nego ovdje, volim otici.. tamo.. provesti dan-dva... kome odgovaram, njemu i gurnem vrata.. drugima.. ne moram i ne idem.. nemam nikakvih problema ni sa papcima... ni sa drugim ljudima, samo ptice ne volim puno sto nemaju ruku.. mislim.. lako je naci osobinu.. da ne volim.. ali sam zato strasno karizmaticna, humanitarna i fina osoba, samo da me znas..
eto.. pa ti biraj
jedanputa napomenuh da se vise i ne osjecam dijasporom.. '83 dosla ovdje, dakle, provela vise vijeka ovdje nego tamo, ni jedno mjesto na svijetu gdje bih vise voljela zivjeti nego ovdje, volim otici.. tamo.. provesti dan-dva... kome odgovaram, njemu i gurnem vrata.. drugima.. ne moram i ne idem.. nemam nikakvih problema ni sa papcima... ni sa drugim ljudima, samo ptice ne volim puno sto nemaju ruku.. mislim.. lako je naci osobinu.. da ne volim.. ali sam zato strasno karizmaticna, humanitarna i fina osoba, samo da me znas..
eto.. pa ti biraj
-
Stari
Edu:
To njima opet nece znaciti nista ...jer oni nikad nece ni pokusavati ulaziti s tobom u razgovor i /ili raspravu ...bilo kakve vrste.
Slab pokusaj dezintegracije dijasporskih snaga ...mi smo u stavu jedinstveni...i poprilicno iskusni u ovoj vrsti igre ...nismo doduse mnogobrojni ...ali imamao jak i uigran lobby ... Kad nas starih dijasporaca vise ne bude bilo ...oni sto dolaze za nama (atomsko skloniste ) ...nece znati govoriti tvoj jezik jednako dobro kao ti ...i nece ti biti dorasli u debati ... s njima ces se najblaze receno moci sprdati i preskakti ih koliko hoces....jednostavno receno..branis stavove dijaspore a po mom misljenju ne pripadas dijspori..(jer nisam znao da si dosao u "zlajinu" zemlju prije agresije)..prema tome..nisi reprezentativan uzorak dijasporca..
To njima opet nece znaciti nista ...jer oni nikad nece ni pokusavati ulaziti s tobom u razgovor i /ili raspravu ...bilo kakve vrste.
-
edu
nazalost..u stavu ste jedinstveni a stav vam je: dole nista ne valja..nista nije kako je prije bilo..mi bi ovo uradili ovako samo kad bi se zeljeli vratiti..no necemo...Stari wrote:Edu:Slab pokusaj dezintegracije dijasporskih snaga ...mi smo u stavu jedinstveni...i poprilicno iskusni u ovoj vrsti igre ...nismo doduse mnogobrojni ...ali imamao jak i uigran lobby ... Kad nas starih dijasporaca vise ne bude bilo ...oni sto dolaze za nama (atomsko skloniste ) ...nece znati govoriti tvoj jezik jednako dobro kao ti ...i nece ti biti dorasli u debati ... s njima ces se najblaze receno moci sprdati i preskakti ih koliko hoces....jednostavno receno..branis stavove dijaspore a po mom misljenju ne pripadas dijspori..(jer nisam znao da si dosao u "zlajinu" zemlju prije agresije)..prema tome..nisi reprezentativan uzorak dijasporca..
-
Stari
nazalost..u stavu ste jedinstveni a stav vam je: dole nista ne valja..nista nije kako je prije bilo..mi bi ovo uradili ovako samo kad bi se zeljeli vratiti..no necemo...
Eto opet smo na pocetku....ovdje se kao sto ve vise puta rekoh ...radi ili o slucaju pogresnog adresiranja....ili o slucaju svjesne podvale (s kakvim ciljem ... u to ne bih ulazio) ...Bilo kako bilo ja sa komentarima takve vrste nikad nisam nastupao ovdje na Sax-forumu...
- danas
aha... i moja jedna jaranica kada ode u SA, doceka je prvo spisak od rodbine, sta im sve "treba"... i oni je tako zovnu na rucak, pa joj isti presjedne namah od liste potrepstina... od digitalne kamere i najnovijeg modela mobilnog, pa do parfema ovog i onog, pa do farmerki nakih i majice vake... ima ih i dole sto prave listu i teftere sve, ne brini se nista zeno. dotle da se kaze "pa za prosli bajram mi poslao 200 eura, a za ovaj svega 150".zena wrote:...jednom sam bila u posjeti...swe...stan moje prijateljice...ono pravo fini ljudi, docekali me...ono sve nesto gala rucak...itd...i negdje nakon nekoliko sati..prica, bosna i te djidje...kad njen otac iznese fascikl...i u njeg upisano sve sta je, kome, kad...gdje je poslao...bancne izvode itd...popise vozaca koji su preuzeli novac (by bus)...i kazeStari wrote:Jedan moj poznanik ima sestru (koja ima muza i kcerku) koja zivi u Bihacu i koju obidje preko ljeta posalje im para kad i koliko moze. Nijedno od njih troje (dakle sestra mu, zet i necakinja) nemaju nikakvih zvanicnih prihoda i zive od toga sto im neko posalje (i eventualno nesto zarade ali nezvanicno) ...i on mi prica kako ga je zet iznervirao zadnji put gad je bio u posjeti kod njih...veli on njemu ...."Eheej shura moj lijepi nek je meni tebe...necu im ga majci ja raditi za 400 maraka ...mamu him jebem." Ovaj mu na to ...slazem se da je to mizerno - nedovoljno ... i ybm-liga ne bih ni ja htio raditi za te pare...samo vidis ...u bosni je to tako uzmi ili ostavi...a zivjeti se od neceg mora ... pa sto ne probas naci posla za vecu platu negdje drugdje? ....Zet ga je tu poceo psovati nazivati raznoraznim imenima i tako to.
Ja mu rekoh ...pa posaljes li im jos uvijek sto-god para?
Pa posaljem ...jebiga jedina mi je to sestra...moram, ne bih mogo zaspati nocu kad bih znao da se zlopati. A njemu bih (zetu) yebo naninu nanu samo da mogu.
"ja sam s ovim parama mogao...blabla...moja djeca...blabla...ja njih hranim godinama.." sve ukupno je bilo tih troskova oko 5-6 hiljada eura, (a cetvoro ih u stanu i svi rade)...ja vise nista nisam cula...smracilo mi se...covjek pise novac koji je poslao sestri...samo sam cekala da odem...bilo mi zao sto sam rucala tamo...
evidencija stas'... ko bi reko da smo taki azuran narod...