BIKERI
- DaysleepeR
A ja ti opet kazem da drzave nema ako gradjani imaju argument da ne postuju zakon.
Posto zakon nije donesen jos, treba uticati dok je u izradi a ne cekati da se napravi zakon o automobilima pa da se mi prilagodjavamo.
To je jednak apsurd onom kad bi zakonodavac gledao kroz oci motoriste pa donio odredbu zakona koja kaze:
"svaki vozac je duzan nositi kacigu na glavi kada upravlja motornim vozilom"
Sit sam seljacke politika koja se sa zakonima odnosi na nacin da kad ih pitas a sta ce motoristi dobijes odgovor, ma zalijepit na rezervoar i cao.
Malo sutra
Posto zakon nije donesen jos, treba uticati dok je u izradi a ne cekati da se napravi zakon o automobilima pa da se mi prilagodjavamo.
To je jednak apsurd onom kad bi zakonodavac gledao kroz oci motoriste pa donio odredbu zakona koja kaze:
"svaki vozac je duzan nositi kacigu na glavi kada upravlja motornim vozilom"
Sit sam seljacke politika koja se sa zakonima odnosi na nacin da kad ih pitas a sta ce motoristi dobijes odgovor, ma zalijepit na rezervoar i cao.
Malo sutra
- phil manzanera
Bikeri, kontal' se sta, spremal' se sta, pripremal' se stagod za sezonu? Il' ste potpuno zaboravili na NJIH?
Pa i oni imaju dusu.....
- DaysleepeR
Kako da ne.
Pola stvari je doslo, pola je na putu, bice novina kad sezona dodje.
Pola stvari je doslo, pola je na putu, bice novina kad sezona dodje.
- DaysleepeR
Mislim da je sasvim jasno definiranphil manzanera wrote:Ako si putovao kroz Austriju, onda si kupovao i vinjete i znas da ih je nemoguce skinuti a da se ne ostete, odnosno pocijepaju. A hoce li biti naljepnice kod nas ili nece, ja to za sada ne znam.
A sto se tice kaciga, potrebno je uraditi dvije stvari jer se tu ne radi o postivanju zakona, vec o zakonskim sankcijama (citaj: pare). Ni ja nisam nosio kacigu u Hrvatskoj, ali sada je nosim obavezno jer je kazna 700 kuna i nema milosti. Da ne spominjem Njemacku gdje nisam ni u snu pomislio da vozim bez kacige, ni u Austriji na moto susretima gdje mnogo motorista ne nosi kacigu, ali ja nosim jer cvikam i ne placa mi se brdo eura austrijskim policaj.
Dakle, dvije stvari:
1. Definirati clan zakona o nosenju kaciga
2. Pojacati sankcije (Citaj: novac) za nenosenje
Ali, zelio bih napomenuti da se u USA, ali dijelom i u Europi polako donose zakoni da nisi obavezan nositi kacigu ukoliko mozes da dokazes odredjen iznos uplacenog DODATNOG zdravstvenog osiguranja (u USA osiguranje do 10.000 US$, sto znaci da se mozda placa 100 US$ osiguranja na godinu)
Ajd sad, napustam ured, bjezim iz firme i odoh da se jedno sat/dva - VOZAM !
S U N C E ...................![]()
![]()
![]()
![]()

- phil manzanera
Otkad je ovo postao clan 102, kad je to clan 100, a novi zakon o bezbjednosti saobracaja jos nije usvojen. Negdje je greska.
A sto se tice kacige, ne znam sta ste se svi svezali jebene kacige: nek je nosi ko hoce, a ko nece nek je ne nosi. Ako imate vremena i ako ste besposleni, upratite jos ko se veze u autu pojasom, a ko se ne veze pa i na to upozoravajte, ili da li prica na mobitel. Ili ko je obukao necist ves ispod hlaca i kosulje. Sta vam je ljudi, to je strogo privatna stvar koja se tice onoga ko nosi kacigu ili ne nosi i onih koji reguliraju ili sprovode zakon i nikoga vise. Otkacite sa tom temom.
Nadalje, ako ste besposleni pogledajte GUME NA MOTOCIKLIMA SVOJIH PRIJATELJA PA MI SUTRA JAVITE U KOLIKOM PROCENTU IMATE PRIJATELJA I POZNANIKA SA ISPRAVNIM GUMAMA! Ono sto ih ja znam NIKO, AMA BAS NIKO NA MOTORU NEMA ISPRAVNE GUME. Sve celava do celave gume. Vozao sam se prije par dana po gradu sa svojim prijateljima i prosto sam se sablaznio njihovoj hrabrosti da voze po hladnom asfaltu, sa hladnim i neugrijanim gumama koje su - potpuno celave.
To je problem, jer sa celavim gumama ubijas i djecu koja se setaju na trotoaru, a sa ili bez kacige samo sebe.
I nemojte insistirati da li drugi trebaju ili ne trebaju nositi kacige (ili pojas za bubrege, ili zastitnu odjecu ili.........). Nek radi ko sta hoce, samo nek druge ne dira.
A sto se tice kacige, ne znam sta ste se svi svezali jebene kacige: nek je nosi ko hoce, a ko nece nek je ne nosi. Ako imate vremena i ako ste besposleni, upratite jos ko se veze u autu pojasom, a ko se ne veze pa i na to upozoravajte, ili da li prica na mobitel. Ili ko je obukao necist ves ispod hlaca i kosulje. Sta vam je ljudi, to je strogo privatna stvar koja se tice onoga ko nosi kacigu ili ne nosi i onih koji reguliraju ili sprovode zakon i nikoga vise. Otkacite sa tom temom.
Nadalje, ako ste besposleni pogledajte GUME NA MOTOCIKLIMA SVOJIH PRIJATELJA PA MI SUTRA JAVITE U KOLIKOM PROCENTU IMATE PRIJATELJA I POZNANIKA SA ISPRAVNIM GUMAMA! Ono sto ih ja znam NIKO, AMA BAS NIKO NA MOTORU NEMA ISPRAVNE GUME. Sve celava do celave gume. Vozao sam se prije par dana po gradu sa svojim prijateljima i prosto sam se sablaznio njihovoj hrabrosti da voze po hladnom asfaltu, sa hladnim i neugrijanim gumama koje su - potpuno celave.
To je problem, jer sa celavim gumama ubijas i djecu koja se setaju na trotoaru, a sa ili bez kacige samo sebe.
I nemojte insistirati da li drugi trebaju ili ne trebaju nositi kacige (ili pojas za bubrege, ili zastitnu odjecu ili.........). Nek radi ko sta hoce, samo nek druge ne dira.
- DaysleepeR
Danas izasao novi zakon u Sluzbenom Glasniku 
Posalji mi mail na PP pa cu ti poslati komplet zakon u pdf formatu.
(zanemari ovo, ima mail na stranici, evo sad ce ti doci novi zakon)
A nosenje kacige i jeste privatna stvar dok se tice onoga koji upravlja motorom.
Ipak slozices se da je odgovornost onoga koji vozi motor da svom suputniku nabije kacigu na glavu bez ikakve diskusije.
A nosenje kacige i jeste privatna stvar dok se tice onoga koji upravlja motorom.
Ipak slozices se da je odgovornost onoga koji vozi motor da svom suputniku nabije kacigu na glavu bez ikakve diskusije.
- DaysleepeR
BTW. kod mene su gume u perfektnom stanju
- phil manzanera
DaysleepeR wrote:Danas izasao novi zakon u Sluzbenom Glasniku
APSOLUTNO! NO DOUBT ABOUT THAT!
P.S.
Hvala na slanju novog Zakona, mada nisam cuo da je usvojen na Parlamentu. No, vjerovatno mi je to promaklo. Uglavnom, moracu ga malo prouciti da mu nadjem "motociklisticke rupe" koje sam i do sada uspjesno pronalazio i u praksi (citaj: na sudu) primjenjivao. Koliko sam na kratko "zraknuo", i po novom zakonu se "ne mora" nositi kaciga.
- DaysleepeR
Nema na cemu.
Jos uvijek su mi oni stickeri trn u oku.
Ako u propisu ili amandmanu na zakon cemu vec, bude stajalo da se sticker ima nalijepiti na unutrasnja vjetrobransko staklo i nista vise od toga, ne stavljao ga ja na viljusku niti igdje drugo pa idem i ja na sud.
Jos uvijek su mi oni stickeri trn u oku.
Ako u propisu ili amandmanu na zakon cemu vec, bude stajalo da se sticker ima nalijepiti na unutrasnja vjetrobransko staklo i nista vise od toga, ne stavljao ga ja na viljusku niti igdje drugo pa idem i ja na sud.
- phil manzanera
Malo sam na brzaka zraknuo zakon i stikeri idu, idu i te kako i nosices ih i ti i ja. Meni osobno to ne smeta, s sto se tice suda po toj temi, to je gubljenje (radnog) vremena i novaca i nema sanse na uspjeh. Ustvari, nisam siguran posto jos nisam proucio taj dio zakona. Vidjecu, pa javim sta sam procitao izmedju redova.
Sto se tice kacige, isto je kao prosli zakon, samo malo vise okruglo pa na cose.
Sto se tice kacige, isto je kao prosli zakon, samo malo vise okruglo pa na cose.
- DaysleepeR
Imas PMJD wrote:@daysleeper mozes i meni poslat taj zakon ?
- phil manzanera
Kao sto znate (a ovo vrijedi i za one koji ne znaju, pa sada znaju!) na Cengic vili (kod Ville Park) je otvoren prvi pravi sarajevski BIKERS cafe - "Route 66".
Kad propjeva prva sheva, ima da vas vidim tamo jednog po jednog, na parove razbrojs. Upisni krug po gradu vam se pika samo ako svratite makar na brzinsku kafu. Upoznavacemo se polako, oni koji se ne poznaju medjusobno.
I nemojte da bude po onoj nasoj staroj sarajevskoj supackoj "necu da idem tamo jer tamo ide onaj i onaj supak". Takodjer, nemojte da vas buni ako tamo vidite nesto vise cruisera/choppera, pridjite jer na vratima pise - BIKERS' CAFE!
Kad propjeva prva sheva, ima da vas vidim tamo jednog po jednog, na parove razbrojs. Upisni krug po gradu vam se pika samo ako svratite makar na brzinsku kafu. Upoznavacemo se polako, oni koji se ne poznaju medjusobno.
I nemojte da bude po onoj nasoj staroj sarajevskoj supackoj "necu da idem tamo jer tamo ide onaj i onaj supak". Takodjer, nemojte da vas buni ako tamo vidite nesto vise cruisera/choppera, pridjite jer na vratima pise - BIKERS' CAFE!
- DaysleepeR
Iako nisam dio "tala" dosta sam sarafa zasarafio u pripremi i nisam se osjecao ugodno da reklamiram.
Tako sam svaki dan, phil svaka cast na ovome vidimo se tamo.
Sitno, jebem mu misa

http://rajvosa-mc.com/route66/route66.html
Tako sam svaki dan, phil svaka cast na ovome vidimo se tamo.
Sitno, jebem mu misa
http://rajvosa-mc.com/route66/route66.html
- DaysleepeR
Phil,
danas su mi stigle Ape Hangers

danas su mi stigle Ape Hangers
- phil manzanera
To je super. No, da li si dobio i odgovarajuce duze instalacije za gas, kao i sajlu kvacila? Naravno, potrebno je produziti, tj. promijeniti i vodove za kociono ulje, a kad se to vec radi, dakle mijenja, bilo bi dobro i veoma mudro instalirati "upletena" crijeva, koja su mnogo pouzdanija, a posebno ljeti kada ne dozvoljavaju sirenje gumenog crijeva (jer su upletena cvrstim nitima) te tako znacajno povecavaju silu kocenja. No, ako se mijenjaju crijeva, potrebno je i one metalne nastavke kupiti, a ako nemas gdje to nabaviti, sve to imas u Motormaniji. I naravno, potrebno je elektro-instalacije produziti. Mozes to poruciti pa sam praviti, a mozes i dogovoriti da odes tamo i da ti to zacas urade.
- DaysleepeR
Znas sta je fol,
imam povecanje za samo 10 cm, moracu samo produziti elektricne instalacije i mozda ali samo mozda kociono crijevo.
Nastavke za njega imam, eventualno cu samo uzeti pancirno crijevo.
Ostalo sve moze stici.
Mozda sam trebao da uzmem vise Apes ali sta je tu je.
imam povecanje za samo 10 cm, moracu samo produziti elektricne instalacije i mozda ali samo mozda kociono crijevo.
Nastavke za njega imam, eventualno cu samo uzeti pancirno crijevo.
Ostalo sve moze stici.
Mozda sam trebao da uzmem vise Apes ali sta je tu je.
- phil manzanera
U tom slucaju, sajle za gas se mogu presloziti, ali mislim da ces instalacije za struju ipak morati produziti. I kociono crijevo. A mislim i sajla kvacila, ipak.
- DaysleepeR
Struja bez dileme, crijevo cu staviti svakako jer bolje da ima viska nego da je knap, a sajle od gasa i kvacila mogu stici na duplo vise rucke od ovih koje sam kupio.
Hvala ti na info, sutra idem tamo!
Hvala ti na info, sutra idem tamo!
- phil manzanera
Koga sve?
Ja mislim da smo jedino mi koji ni zimi bikerski ne
zasluzili jedan 
Ja mislim da smo jedino mi koji ni zimi bikerski ne
-
djevojka iz sjene
Phil, pa to se valjda podrazumijeva...phil manzanera wrote:Koga sve?![]()
Ja mislim da smo jedino mi koji ni zimi bikerski nezasluzili jedan
Evo jedan