Ma nebitno, 80 %, uglavnom manje od poskupljenja. Izračunaj ti kada je to bitnije od poruke, ispravi me i preciziraj. U pravu si, to svakako. Nema frke. Jesmo OK?
Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Moderator: anex
-
Hakiz
#276 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Seawolf
#278 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
-
Hakiz
#279 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
-
Naslovnica
#280 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
E sada treba lagano povećati minimalac na 1500KM, apsorbovaće i to._BataZiv_0809 wrote: ↑05/07/2026 14:15Sad si poceo da ćeri pikaš ali ok, mislim da smo iscrpili diskusiju svakakoOzimician wrote: ↑05/07/2026 13:48Zavisi kako definises ekonomsku kataklizmu, ovo sto si napisao je isto kad oni koji na lose ekonomske vijesti iz Njemacke komentarisu sa "ja eto Njemacka propala".
Ovaj podatak ti je apsolutno useless za realne ekonomske trendove. Ukoliko je legao neki veliki kredit, a leglo ih je vise, podici ce ovu brojku. Doprinosi na ovo nemaju uticaja, jer pare iz budzeta se opet potrose negdje.
Ono sto se desilo je svakako: Kao sto sam rekao vec prije skoro 2 god., ovi zakoni i jesu tu da bogati postanu bogatiji i idu u prilog velikim tajkunima, dok guse male obrtnike.
Ono sto za mene jeste kataklizma je to sto sada FBIH nema barem 10k vise radnika u odnosu na kraj 2024 god., a zapravo jos uvijek broj zaposlenih nije dostigao ni taj nivo.
I da, imas inflaciju 2x vecu od EU nivoa, malo li je...![]()
@izvrsni direktor vazda je tako...sta se ovdje i u medijima pisalo o ekononskom slomu i kataklizmi koja nam predstoji...
Sad se knjiga svela na broj zaposlenih, uz vjesto izbjegavanje spominjanja da li smanjenje broja nezaposlenih korelira sa povecanjem nezaposlenih. I ako je 2000 manje zaposlenih u odnosu na prosli mjesec odmah krene diskusija. Kad u jednom mjesecu poraste broj zaposlenih za 4 hiljade (bilo nedavno) onda ili se suti ili se ima hiljadu "ali"
Sve u svemu, da zakljucimo-mjere koje su donesene privreda je apsorobovala vrlo brzo i bez vecih posljedica.
Jesu li te mjere mogle biti bolje, djelotvornije, smislenije planirane i komunicirane-naravno da jesu.
Je li radnicima to losije danas nego prije 4 godine? Ne bih rekao.
-
DebelinJoe
#281 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Evo još jedno dragstorče u našoj državi. Na ulazu/izlazu u Vogošću

Samo sam sinoć prošao pored,nisam ulazio da vidim cijene, nadam se da je bolja ponuda od dragstora u ex Kralja Tomislava, gdje znaju i da zavrnu na kusuru...
Jednom, kada je nedjeljno neradno ludilo tek nastupilo, materi se najave gosti, kaže mati, hajde Joe, valjda nešto radi, kupi paket mineralne i šta slatko za goste...Krenem od Ciglana, preko Vogošće, pa prema Ilijašu, pa Visoko, pa Kakanj obiđem i na kraju nedeljnu kupovinu obavim kod Džimija u Zenici, ništa do Zenice nije radilo, nijedna pumpa nije imala za prodati paket mineralne. Eto do čega je to bilo došlo, da čovjek krene iz centra Sarajeva i par poguzluka nađe u Zenici...

Samo sam sinoć prošao pored,nisam ulazio da vidim cijene, nadam se da je bolja ponuda od dragstora u ex Kralja Tomislava, gdje znaju i da zavrnu na kusuru...
Jednom, kada je nedjeljno neradno ludilo tek nastupilo, materi se najave gosti, kaže mati, hajde Joe, valjda nešto radi, kupi paket mineralne i šta slatko za goste...Krenem od Ciglana, preko Vogošće, pa prema Ilijašu, pa Visoko, pa Kakanj obiđem i na kraju nedeljnu kupovinu obavim kod Džimija u Zenici, ništa do Zenice nije radilo, nijedna pumpa nije imala za prodati paket mineralne. Eto do čega je to bilo došlo, da čovjek krene iz centra Sarajeva i par poguzluka nađe u Zenici...
-
scarr
#282 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Nabijem na hašima ko god je predlozio, aminovao i gurao neradnu nedjelju.
- Sanjarko
#283 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ma nije to problem, problem je kada se ne radi dan ili dva ako su neki praznici ili blagdani, propada im hrana pogotovo lako kvarljiva kao primjerice meso.
Pisao o tome već na temi, a inače svi marketi čekaju da snize robu mliječne proizvode pogotovo pred istekom od nekoliko dana do maks heftu jednu, i propadne im i ta hrana većinom.
Pisao sam i o tome davno nekada na prethodnoj temi ili tema o Bingo marketu.
- drug_profi
#284 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Da su izdvojili STR od zabrane trgovine ne bi bilo nikakvih problema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#285 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Palo bi na Ustavnom sudu
-
BadBoy
#286 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Meni je ovo extra. Šopingoholičari i štovacio manjih radnji sada imaju priliku da podrže ove radnje koje im toliko nedostajuDebelinJoe wrote: ↑05/07/2026 16:31 Evo još jedno dragstorče u našoj državi. Na ulazu/izlazu u Vogošću
- nivla
#287 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
ma sto se tice ponude, ja samo autopijaca nedjeljom, i onda lagano kod brke na cevape, sve na jednom mjestu
-
zigzag
#288 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
- Ima naroda koji izvoze automobile.
Ima naroda koji izvoze tehnologiju.
A mi smo uspjeli izmisliti nešto sasvim novo – izvozimo vlastite kupce.
Nobelova nagrada za ekonomiju možda još nije ustanovila kategoriju “najuspješnije poklanjanje tržišta konkurenciji”, ali kada bi postojala, Federacija Bosne i Hercegovine bila bi ozbiljan kandidat.
Zatvori trgovine u Federaciji.
Otvori blagajne u manjem bosanskom entitetu RS.
I onda se neko čudi što je promet tamo porastao.
Jučer mi priča jedan Bošnjak iz Doboja, čovjek koji od 1996. godine vodi porodični biznis. Kaže: “Od kada ste vi u Federaciji uveli neradnu nedjelju, Doboj je procvjetao. Ali nije stvar samo u nedjelji. Ljudi su se navikli dolaziti i ostalim danima.”
Eto cijele ekonomske studije u dvije rečenice. Nisu nam trebali instituti. Nisu nam trebali eksperti. Trebao nam je jedan trgovac iz Doboja.
Dok se u Sarajevu vode filozofske rasprave o tome kako zaštititi domaću trgovinu, domaća trgovina se – preselila. Kupac je vrlo jednostavno biće. On ne raspravlja. On kupuje.
Ako su vrata zatvorena, neće održati govor o socijalnoj pravdi ispred zaključane prodavnice. Sjest će u auto i otići tamo gdje su vrata otvorena.
Ekonomija ne poznaje emocije. Kasa nema nacionalnost. PDV nema patriotizam. Novac ide tamo gdje ga dočekaju.
I tako svake nedjelje gledamo možda najskuplju turističku akciju u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. “Posjetite Doboj!”. “Posjetite Bijeljinu!
“Posjetite Gradišku!” Ne treba turistička zajednica. Dovoljna je neradna nedjelja. Naši građani odu kupiti hljeb. Usput natoče gorivo. Popiju kahvu/kafu/kavu. Ručaju. Kupe dječiju odjeću. Televizor. Frižider. I ostave stotine maraka tamo gdje ih niko nije morao posebno nagovarati da dođu.
Kada bi neko namjerno htio osmisliti model za preusmjeravanje potrošnje iz jednog dijela zemlje u drugi, teško bi smislio efikasniji.
Najljepše u cijeloj priči jeste što se sve to naziva zaštitom domaće privrede. To je otprilike kao da zaključate vlastitu kuću da biste zaštitili namještaj – pa komšiji ostavite ključ.
Ni veliki nisu ostali imuni na ovakve greške. U Njemačka se godinama vode rasprave o ograničenom radu trgovina nedjeljom upravo zato što dio potrošača odlazi u Nizozemska ili Belgija kada procijeni da mu je to praktičnije. Tržište ne poznaje administrativne granice – ono prati potrebe ljudi.
Naravno, niko razuman nije protiv toga da radnici imaju slobodan dan. Naprotiv. Ali radnik se ne štiti tako što će mušterija otići konkurenciji. Radnik se štiti većom platom. Poštenim rasporedom smjena. Plaćenim prekovremenim radom. Dostojanstvom na poslu. To su evropske vrijednosti.
A zatvaranje vlastitih trgovina uz očekivanje da će kupci ostati kod kuće nije evropska vrijednost. To je bosanski eksperiment. I, sudeći po rezultatima, prilično skup.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#289 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Autor je Mustafa Ceric, priznati strucnjak iz ekonomije.

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#290 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ko god da je autor, u pravu je..
- N.N.
#291 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Nista Cerić nije pogrijesio...fino je on to napisao.
Jos Srbi pametni pa na svaku Dejtonsku liniju razgranicenja entiteta natakare Retail centar kakav, sa Sport Visionom, Dm, Cm i narod hrli kao lud
Odlican potez pro BiH buzdovana.
Jos Srbi pametni pa na svaku Dejtonsku liniju razgranicenja entiteta natakare Retail centar kakav, sa Sport Visionom, Dm, Cm i narod hrli kao lud
Odlican potez pro BiH buzdovana.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#292 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Da se ne lazemo i da se niko ne uvrijedi, ovo je klasicna vjerska propovijed. Zvuci pitko i slatko, ali cim malo zagrebes ispod povrsine, sve puca po savovima.
Prva stvar-jedan trgovac iz Doboja kaze da mu bolje ide otkad postoji neradna nedjelja u FBiH. Mustafa na osnovu toga zakljucuje da mu ne trebaju ni instituti ni eksperti. Top.
Onda veli-radnik se ne stiti neradnim danom, nego platom. Otkad je to ili ili? Sto ne moze oboje? Lazna dilema. Je li to radnicima losije otkad postoji neradna nedjelja? Ili je losije kupcima? Nije nam se potrudio to objasniti iako i medju radnicima i medju kupcima ima vjernika cija duhovna zastita je njegov posao.
Pa navodi Njemacku- kupci im navodno bjeze u Holandiju, bas kao dokaz da granice ne postoje za tržište. Samo nekako "zaboravlja" spomenuti da Njemci i dalje insistiraju na neradnoj nedjelji, kao i Austrijanci. Obje zemlje u EU i u Sengenu bez granica prema komsijama (kao sto kod nas nema granica prema RS). Primjer mu je bukvalno pogresan
I na kraju biser svih bisera: "Kasa nema nacionalnost. PDV nema patriotizam." Nije li valjda nepoznato u koju kasu ide PDV
ali vjerske institucije i porezi, name more iconic duo 
Prva stvar-jedan trgovac iz Doboja kaze da mu bolje ide otkad postoji neradna nedjelja u FBiH. Mustafa na osnovu toga zakljucuje da mu ne trebaju ni instituti ni eksperti. Top.
Onda veli-radnik se ne stiti neradnim danom, nego platom. Otkad je to ili ili? Sto ne moze oboje? Lazna dilema. Je li to radnicima losije otkad postoji neradna nedjelja? Ili je losije kupcima? Nije nam se potrudio to objasniti iako i medju radnicima i medju kupcima ima vjernika cija duhovna zastita je njegov posao.
Pa navodi Njemacku- kupci im navodno bjeze u Holandiju, bas kao dokaz da granice ne postoje za tržište. Samo nekako "zaboravlja" spomenuti da Njemci i dalje insistiraju na neradnoj nedjelji, kao i Austrijanci. Obje zemlje u EU i u Sengenu bez granica prema komsijama (kao sto kod nas nema granica prema RS). Primjer mu je bukvalno pogresan
I na kraju biser svih bisera: "Kasa nema nacionalnost. PDV nema patriotizam." Nije li valjda nepoznato u koju kasu ide PDV
-
tokio25
#293 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
to vise govori o tom narodu kojima su puna usta patriotizma
- jasko_ba
#294 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ja mislio Danijal Hadzovic, isto sranje preko Avaza.
-
BadBoy
#295 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Al si zakuco ovu kratku analizu_BataZiv_0809 wrote: ↑06/07/2026 13:57 Da se ne lazemo i da se niko ne uvrijedi, ovo je klasicna vjerska propovijed. Zvuci pitko i slatko, ali cim malo zagrebes ispod povrsine, sve puca po savovima.
Pa navodi Njemacku- kupci im navodno bjeze u Holandiju, bas kao dokaz da granice ne postoje za tržište. Samo nekako "zaboravlja" spomenuti da Njemci i dalje insistiraju na neradnoj nedjelji, kao i Austrijanci. Obje zemlje u EU i u Sengenu bez granica prema komsijama (kao sto kod nas nema granica prema RS). Primjer mu je bukvalno pogresan![]()
I na kraju biser svih bisera: "Kasa nema nacionalnost. PDV nema patriotizam." Nije li valjda nepoznato u koju kasu ide PDVali vjerske institucije i porezi, name more iconic duo
![]()
Ovo mi je prejaka rečenica: "radnik se ne stiti neradnim danom, nego platom. Otkad je to ili ili? Sto ne moze oboje? Lazna dilema. Je li to radnicima losije otkad postoji neradna nedjelja? Ili je losije kupcima? Nije nam se potrudio to objasniti iako i medju radnicima i medju kupcima ima vjernika cija duhovna zastita je njegov posao."
-
zigzag
#296 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ne umanjuje činjenicu da je Doboj procvjetao a Gračanica gladi mmmmm nedeljom.
- nepass1
#297 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Nije to do neradne nedelje vec do debila koji i nedeljom moraju u granap
Da se ugledaju npr na mene
Dodje korona ono 100kg brasna i 50l ulja kuci nosi, zapuca se u iranu cisterne se nadju da se gorivo usteka i eto ono ipak nedeljom mora nesta otici kupiti kod jebenog srbende.
Jesam li jedini koji ni jednom nije otisao u is da sopingujem, koji ni jednom nisam sjeo da tamo 2km za kafu ostavim?
-
zigzag
#298 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Život ne staje nedeljom. Svi se kreću, svi hoće potrošnju. Ne granap, nego sve ostalo. Kratkovidna politika ga je htjela zaustaviti ali ga je samo preusmjerila na drugu stranu.
Sreća pa je kratkovidna politička i kratkoročna.
Sreća pa je kratkovidna politička i kratkoročna.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- nepass1
#300 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ko kaze da staje, ne mora se nedelja po tropiku i djuricu provesti jbt
Ima li iko ikakav zivot, zanimanje sem hodanja po soping centru, ne kontam.
Ja ne mogu vjerovati da bas nedeljom mora ici kupiti kosulju, cipele. Da nema nista u frizideru za pojesti, da nema vocke kuci, nego bas mora u nedelju da se to kupi?
Pa i da ti prahne ne znam kolac, strpi se do sutra neces umrijeti
Pa ja djetetu uspijem objasniti da nedeljom nista ne radi...
I ne pricam o onima koji odu da kupe to nako mlijeko od 1km i toalet od 2km, oni bi otisli i u ponedeljak, vec o ovim sto bas nedeljom moraju jer ne znaju sta ce od sebe i prahno mu kikiriki maslac
Ima li iko ikakav zivot, zanimanje sem hodanja po soping centru, ne kontam.
Ja ne mogu vjerovati da bas nedeljom mora ici kupiti kosulju, cipele. Da nema nista u frizideru za pojesti, da nema vocke kuci, nego bas mora u nedelju da se to kupi?
Pa i da ti prahne ne znam kolac, strpi se do sutra neces umrijeti
Pa ja djetetu uspijem objasniti da nedeljom nista ne radi...
I ne pricam o onima koji odu da kupe to nako mlijeko od 1km i toalet od 2km, oni bi otisli i u ponedeljak, vec o ovim sto bas nedeljom moraju jer ne znaju sta ce od sebe i prahno mu kikiriki maslac