Glasanje dijaspore na izborima u BiH
- Point.
#276 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nije problem u ovima što potpisuju, nego ovih što to ovjeravaju je li identično ili ne. Treba nekako mrskoj dijaspori ogaditi izbore.
- Better Man
#277 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.
- Point.
#278 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Svako ko ne živi u Engleskoj i ne plaća porez državi, ne bi smio ići na Wembley i gledati Springsteena BruceaBetter Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.
Tako ne funkcioniše moderna demokratija i osnovna ljudska prava.
U Švedskoj su npr izbori u septembru, preko 250.000 švedskih državljana koji žive van Švedske i ne plaćaju toj državi već sada mogu glasati putem pošte.
Drugim riječima, jebo te porez, on ne može biti nikako iznad državljanstva.
- Better Man
#279 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Zašto bi neko ko ne živi ovdje meni određivao vlast u državi? Moja sestra ima pravo glasa, ali ne pada joj napamet da glasa, jer smatra da to nije pošteno zato što ne živi ovdje i na taj način ne želi da određuje vlast ljudima koji žive ovdje. Ona glasa na izborima u Britaniji kao njihov stanovnik i državljanin.Point. wrote: ↑06/08/2026 11:54Svako ko ne živi u Engleskoj i ne plaća porez državi, ne bi smio ići na Wembley i gledati Springsteena BruceaBetter Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.![]()
U Švedskoj su npr izbori u septembru, preko 250.000 švedskih državljana koji žive van Švedske i ne plaćaju toj državi već sada mogu glasati putem pošte.
-
harisl
#280 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nista, pokrenuti inicijativu da se zakonom utvrdi ko ima pravo da glasa, ko nema. A ovo, nesto po osjecanjima, to ne treba komentarisati.
Ali ne ide mi u glavu da ikome pada na pamet da jos vise tjera svoj narod, ali eto, svasta ima u svijetu...
Ali ne ide mi u glavu da ikome pada na pamet da jos vise tjera svoj narod, ali eto, svasta ima u svijetu...
- Point.
#281 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Pravo glasa imaju državljani a ne ko plaća porez. I to je sve što ti, i tvoja sestra, trebate znati.Better Man wrote: ↑06/08/2026 11:57Zašto bi neko ko ne živi ovdje meni određivao vlast u državi? Moja sestra ima pravo glasa, ali ne pada joj napamet da glasa, jer smatra da to nije pošteno zato što ne živi ovdje i na taj način ne želi da određuje vlast ljudima koji žive ovdje. Ona glasa na izborima u Britaniji kao njihov stanovnik i državljanin.Point. wrote: ↑06/08/2026 11:54Svako ko ne živi u Engleskoj i ne plaća porez državi, ne bi smio ići na Wembley i gledati Springsteena BruceaBetter Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.![]()
-
Bodkin
#282 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Naravno. Ili barem da se ne moze glasati na lokalnom nivouBetter Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.
- okanomalo
#283 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
da li tebi komsija uredjuje odnose u kuci a bliski ste rodjaci ili braca? zasto bi dijaspora odlucivala o nasoj kuci-drzavi? AKO i kad se vrati nek ima sva prava kao svi gradjani BIH. da se ne lazemo, vec druga generacija ne zna naci bih na karti a tek maternji jezik im je nesto sto nikad nece nauciti. zsto bi ti i takvi odlucivali o gradjanima koji zive i rade u bih? niko se njih ne odrice, samo nek ne odluciju u ime nas i ne namecu njihove politicke stavove.
- konoplja
#284 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nije ti to bas cijela istina...imas liberalne zapadne demokracije koje uskracuju pravo glasa dijasporcima.Point. wrote: ↑06/08/2026 11:54Svako ko ne živi u Engleskoj i ne plaća porez državi, ne bi smio ići na Wembley i gledati Springsteena BruceaBetter Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.![]()
Na primjer Danci ne mogu glasati nakon sto su proveli dvije godine van drzave. Islandjani gube pravo na glasanje nakon 16 godina van domovine. Holandjani i Cesi ne mogu glasati na lokalnim. Talijani i Bugari takodjer imaju neke restrikcije. Vjerovatno ima jos toga. Ovo je na brzaka sta sam u Europi vidio.
Edit: evo kako si Svedsku spomenu, Svedjani koji nikada nisu zivili u Svedskoj ne mogu glasti na izborima.
-
harisl
#285 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nemam nista protiv, neka se izglasa zakon da ti ljudi vani ne mogu glasati i da su gradjani BiH drugog reda. Mislim, ako vec ne trebaju BiH, ako su oni eto problem, neka se zabrani i to glasanje.okanomalo wrote: ↑06/08/2026 13:15da li tebi komsija uredjuje odnose u kuci a bliski ste rodjaci ili braca? zasto bi dijaspora odlucivala o nasoj kuci-drzavi? AKO i kad se vrati nek ima sva prava kao svi gradjani BIH. da se ne lazemo, vec druga generacija ne zna naci bih na karti a tek maternji jezik im je nesto sto nikad nece nauciti. zsto bi ti i takvi odlucivali o gradjanima koji zive i rade u bih? niko se njih ne odrice, samo nek ne odluciju u ime nas i ne namecu njihove politicke stavove.
Svi smo imali svoj put, dosta ljudi je protjerano, nismo mi Svedjani, Spanci, drugo je za Bosnace. Mislis da otkrivas toplu vodu, nesto si kao skontao- u svakoj zemlji postoji tvoja sorta kojoj su imigranti, doslje, kosooki, nigersi i ini krivi za sve probleme u zivotu. Uvijek ima neko ko silji na nekome. Zato i kazem, neka se donese zakon i gotova stvar. Odbiti i pokidati i te preostale veze, koliko se moze zakonski.
Kad se podvuce crta, provlaci se ideja da ti ljudi ne trebaju ovoj drzavi. Biti drzavljanin necega znaci da imas uticaj na buducnost te drzave, a to se radi kroz glasanje.
Zakon!
- Better Man
#286 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ne može neko ko ne živi ovdje niti će živjeti sad meni uređivati odnose u državi. O budućnosti države i njenom uređenju treba da odlučuju oni koji žive u njoj i na koje utiću odluke naših političara, a ne oni koji žive vani i odluke naših političara ni najmanje ne utiću na njih,Point. wrote: ↑06/08/2026 12:30Pravo glasa imaju državljani a ne ko plaća porez. I to je sve što ti, i tvoja sestra, trebate znati.Better Man wrote: ↑06/08/2026 11:57Zašto bi neko ko ne živi ovdje meni određivao vlast u državi? Moja sestra ima pravo glasa, ali ne pada joj napamet da glasa, jer smatra da to nije pošteno zato što ne živi ovdje i na taj način ne želi da određuje vlast ljudima koji žive ovdje. Ona glasa na izborima u Britaniji kao njihov stanovnik i državljanin.Point. wrote: ↑06/08/2026 11:54
Svako ko ne živi u Engleskoj i ne plaća porez državi, ne bi smio ići na Wembley i gledati Springsteena Brucea![]()
- GandalfSivi
#287 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Iskreno, nisam od tebe ocekivao da si za legalizaciju etnickog ciscenja…Better Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.
-
tokio25
#288 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
posteno bi bilo da dijaspora moze glasati za predsjednika i drzavni nivo eventualno entitetski zbog raznih stvari
sve ispod tipa opstinski da ne glasaju
sve ispod tipa opstinski da ne glasaju
- SaraFina
-
tokio25
#290 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
iz perspektive nekoga ko je u tokiju
nekoga ko zivi u bih
sve ispod entiteta dijasporce ne treba da zanima jer se ne tice njih
- SaraFina
#291 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Iz milion razloga. Ali navescu ti nesto sitno. Povratnicima u rs itekako je bitno, da imaju „pomoc“ na svim nivoima. Neko ko placa porez na nekretninu i porez na dobiti itekako ima pravo da odlucuje o svemu. Itd itd
-
tokio25
#292 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
post ce biti prijavljen zbog tog respo
upravo iz tih razloga rekao sam da je bitno entitetski da glasaju
da nije tih nacionalnih prefiksa i sl ja bih dijaspori dao samo da glasa za predsjednika i drzavni nivo i to je to
kakav bona porez na nekretninu?
pa ovdje dijasporci i kupuju nekretnine jer je to smijesno
porez na dobit? kakav porez na dobit
daj ba nemoj me zajebavati
takvih dijasporaca koji placaju sve regularno sto sleduje mozes mozda nabrijati na prste jedne ruke
- SaraFina
#293 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
To si ti inkognito na forumu ili sta?tokio25 wrote: ↑06/08/2026 16:37post ce biti prijavljen zbog tog respo
upravo iz tih razloga rekao sam da je bitno entitetski da glasaju
da nije tih nacionalnih prefiksa i sl ja bih dijaspori dao samo da glasa za predsjednika i drzavni nivo i to je to
kakav bona porez na nekretninu?
pa ovdje dijasporci i kupuju nekretnine jer je to smijesno
porez na dobit? kakav porez na dobit
daj ba nemoj me zajebavati
takvih dijasporaca koji placaju sve regularno sto sleduje mozes mozda nabrijati na prste jedne ruke
Bitno je da glasaju na svim nivoima. Ti ne kuzis uopce promlematiku. Da ne Idemo u to dalje.
Sto se tice ostalog, Ako Imas ugovor i legalno rentas bilo sto, to moras i platiti. I to jeste ispravno. U mom svijetu. Za tvoj ne znam vec.
-
tokio25
#294 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
u tvom svijetu?SaraFina wrote: ↑06/08/2026 16:42
To si ti inkognito na forumu ili sta?
Bitno je da glasaju na svim nivoima. Ti ne kuzis uopce promlematiku. Da ne Idemo u to dalje.
Sto se tice ostalog, Ako Imas ugovor i legalno rentas bilo sto, to moras i platiti. I to jeste ispravno. U mom svijetu. Za tvoj ne znam vec.
u becu jeste ispravno slazem se al u sarajevu vecina to izbjegava
zasto si ti "pobjegla" iz sarajeva nego da zivis u ispravnom i normalnom svijetu
pa onda popujes kako treba u sarajevu
a da si u sarajevu ili bi isto radila ili kao sto si i uradila otisla vani
ne kuzis ti problematiku da ja iz sarajeva tebi u becu odredjujem ko ce ti dirigovati saobracajem gradnjom uredjivanjem itd
- SaraFina
#295 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
U Sarajevu govorim. Ne U Becu. U Sarajevu mi je 70% familije i kuca od ćaće. Za te slucajeve ti kazem u mom svijetu. I ja sam u BiH 20 dana. Dakle Postoje ljudi koji placaju sve sto sleduje. I posteno rentaju poslovne prostore, kuce ili objekte. Sad sto ti takve ne znas problem je iskljucivo tvoj. Zato cu ja da glasam i to dok se boje ne rastope.tokio25 wrote: ↑06/08/2026 16:45u tvom svijetu?SaraFina wrote: ↑06/08/2026 16:42
zasto si ti "pobjegla" iz sarajeva nego da zivis u ispravnom i normalnom svijetu
ne kuzis ti problematiku da ja iz sarajeva tebi u becu odredjujem ko ce ti dirigovati saobracajem gradnjom uredjivanjem itd
-
tokio25
#296 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
ti si u bih 20 danaSaraFina wrote: ↑06/08/2026 16:49U Sarajevu govorim. Ne U Becu. U Sarajevu mi je 70% familije i kuca od ćaće. Za te slucajeve ti kazem u mom svijetu. I ja sam u BiH 20 dana. Dakle Postoje ljudi koji placaju sve sto sleduje. I posteno rentaju poslovne prostore, kuce ili objekte. Sad sto ti takve ne znas problem je iskljucivo tvoj. Zato cu ja da glasam i to dok se boje ne rastope.tokio25 wrote: ↑06/08/2026 16:45u tvom svijetu?SaraFina wrote: ↑06/08/2026 16:42
dovoljno si rekla
sva tvoja familija 70% njih ima pravo glasa da glasa za sve i to je to
oni odredjuju sebi a ne da im ti odredjujes
njima niko ni ne govori da ne trebaju glasati iako je izlaznost uglavnom oko 50% sto vise govori o nama i znanju o vlasti i tim stvarima uopste
ti ovdje pokusavas sada sve sto si nabrojala prebaciti na familiju koja i jeste u sarajevu i da ponovim koji imaju svo pravo
mozda ti to pali kod nekih taj pokusaj prebacivanja fokusa sa tebe na familiju
ti glasaj niko ti ni ne brani sve dok imas mogucnost
ja rekao sta bi bilo posteno po mom misljenju a da li ce se s tim sloziti vecina ili ne mozemo samo cekati
-
harisl
#297 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Najbolje bi za BiH izgleda bilo da iznenada ukine mogucnost dvojnog drzavljanstva, to bi rijesilo sve probleme koje ima sa dijasporom. Ali to vec ne bi islo. Dvije trecine "stranaca" (Covic & Co. , Dodik & Co.) vodi drzavu, najmanje pola "nasih" politickih estradnih i javnih licnosti ima drzavljanstvo Hrvatske ili druge neke drzave, ali najbitnije je navaliti se na kosti dijaspore svaki izborni ciklus...
- SaraFina
#298 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
I bicu jos mjesec. Zamislitokio25 wrote: ↑06/08/2026 16:54ti si u bih 20 danaSaraFina wrote: ↑06/08/2026 16:49U Sarajevu govorim. Ne U Becu. U Sarajevu mi je 70% familije i kuca od ćaće. Za te slucajeve ti kazem u mom svijetu. I ja sam u BiH 20 dana. Dakle Postoje ljudi koji placaju sve sto sleduje. I posteno rentaju poslovne prostore, kuce ili objekte. Sad sto ti takve ne znas problem je iskljucivo tvoj. Zato cu ja da glasam i to dok se boje ne rastope.tokio25 wrote: ↑06/08/2026 16:45
u tvom svijetu?
dovoljno si rekla
njima niko ni ne govori da ne trebaju glasati iako je izlaznost uglavnom oko 50% sto vise govori o nama i znanju o vlasti i tim stvarima uopste
ti ovdje pokusavas sada sve sto si nabrojala prebaciti na familiju koja i jeste u sarajevu i da ponovim koji imaju svo pravo
ja rekao sta bi bilo posteno po mom misljenju a da li ce se s tim sloziti vecina ili ne mozemo samo cekati
- Better Man
#299 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nisam ja za legalizaciju etničkog čišćenja. Ovo govorim što se znalo da dijaspora uglavnom glasa za SDA, a znamo kakvo su nam.oni zlo nanijeli od dolaska na vlast 1990.g. Dođi ovdje, živi i s punim pravom glasaj.GandalfSivi wrote: ↑06/08/2026 15:40Iskreno, nisam od tebe ocekivao da si za legalizaciju etnickog ciscenja…Better Man wrote: ↑06/08/2026 11:41 Svako onaj ko ne živi u BiH i ne plaća državi porez, ne bi trebao imati pravo glasa. pravo glasa treba da imaju samo oni koji žive u BiH.
-
tokio25
#300 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
kakve veze ima tvoj otac s tobom?SaraFina wrote: ↑06/08/2026 17:02I bicu jos mjesec. Zamislitokio25 wrote: ↑06/08/2026 16:54ti si u bih 20 danaSaraFina wrote: ↑06/08/2026 16:49
U Sarajevu govorim. Ne U Becu. U Sarajevu mi je 70% familije i kuca od ćaće. Za te slucajeve ti kazem u mom svijetu. I ja sam u BiH 20 dana. Dakle Postoje ljudi koji placaju sve sto sleduje. I posteno rentaju poslovne prostore, kuce ili objekte. Sad sto ti takve ne znas problem je iskljucivo tvoj. Zato cu ja da glasam i to dok se boje ne rastope.
dovoljno si rekla
ja rekao sta bi bilo posteno po mom misljenju a da li ce se s tim sloziti vecina ili ne mozemo samo cekatii zato cu da glasam, na svim nivoima. Ne moram ja porez platiti na nacin da mi se odbije od mjesecnih primanja, kao sto vi pojedini ovdje potencirate. Plati ga moj ćaća, na nacin na koji sam pomenula. I to daje pravo i njemu i meni da glasamo. Onaj ko ne renta nista.. placa struju, vodu, smece, telefone, tv, internet cijelu godinu. A ne samo za dane odmora. I njemu to daje pravo da glasa. Plus potrosi minimalno 3 do 5 godisnje ono sto neko potrosi za cijelu godinu i zivi u BiH. Zato begaj.
on ga placa za sebe ne za tebe
to sto on radi ne daje tebi za pravo nista?
ako uradi neko krivicno djelo jel i ti trebas odlezati u zatvoru za to?
klasicni sindrom naseg drustva si ostavila kod sebe
kad je moj benefit branit to zivotom a kad treba za sve ostalo boli me briga
samo ja ja ja
rado bih bjezao al mi ne daju jer su vec bjezali u bec iz sarajeva pa nema mjesta vise
opekli se od ove sto su vec gore pa ne daju ostalima misleci da su svi sebicni