aeroo - vožnja na klik

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#276 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 15:24
"Digitalna smo platforma koja povezuje vozače i korisnike. Naš model rada je zasnovan na ugovornom odnosu između korisnika i vozača dok je uloga aplikacije isključivo posrednička. Ovakav način rada je već godinama prepoznat širom svijeta kao inovacija koja donosi sigurnost i transparentnost u prijevozu", dodaju.
Ne konta Hakiz i Haris da je dio za prevoz u skladu sa zakonom. Za prevoz im nece naci nista, apsolutno, jedino mogu za nacin naplate.
https://www.fineks.ba/media/document/10 ... BiH%20.pdf

Pa kaže:

1. "licenca prijevoznika" je dokument kojim prijevoznik potvrđuje da ispunjava osnovne
uvjete za vršenje javnog prijevoza propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na osnovu njega
(izmjena 2/10);

14a. "licenca vozila" javna je isprava kojom se potvrđuje da prijevoznik vrši prijevoz
vozilom koje ispunjava osnovne uvjete za vršenje javnog prijevoza propisane ovim Zakonom i
propisima donesenim na osnovu njega

Član 10.
Skupština kantona svojim propisom će, u skladu sa ovim Zakonom, urediti uvjete, način i
specifičnosti organizacije vršenja prijevoza putnika ili tereta ili osoba i tereta na svojoj teritoriji
(izmjena 2/10).
Posebnim propisom iz stava 1. ovog člana uredit će se:
- uvjeti, način i postupak organiziranja linijskog i vanlinijskog prijevoza;
- uvjeti, način i organizaciju vršenja taksiprijevoza;
- prijevoz zaprežnim vozilima, motociklima sa prikolicom i ostalim vozilima na motorni i
drugi pogon;
- prijevoz za vlastite potrebe;
- izdavanje rješenja za vršenje pojedinih vrsta prijevoza,
- način organizacije i broj vozila javnog gradskog prijevoza koji će biti opremljeni
uređajima za olakšan ulaz ili izlaz osobama sa invaliditetom (izmjena 2/10).
Pri utvrđivanju ukupnog broja taksivozila na svom području organ iz stava 1. ovog člana
koristit će se odnosom jedno taksivozilo na 500-1.000 stanovnika.
Organ iz stava 1. ovog člana može dio poslova iz svoje nadležnosti prenijeti na gradske,
odnosno općinske organe nadležne za poslove cestovnog prijevoza.

Član 11.
Javni prijevoz može se vršiti kao prijevoz u linijskom i vanlinijskom cestovnom prijevozu.
Javni prijevoz mogu vršiti pravna lica (u daljnjem tekstu: prijevoznik) registrirana za
obavljanje te djelatnosti.
Javni prijevoz, osim javnog linijskog prijevoza putnika, može obavljati fizičko lice koje ima
rješenje za obavljanje tog prijevoza izdato od nadležnog općinskog organa na čijem prostoru fizičko
lice ima sjedište, odnosno prebivalište u skladu sa Zakonom o obrtu i drugim propisima, pod uvjetom
da mu je to osnovna djelatnost (izmjena 2/10).
Fizičko lice koje ima u vlasništvu više od dva motorna vozila, ili više od dva skupa vozila
kojima vrši javni prijevoz, obavezno je djelatnost javnog prijevoza registrirati kao pravno lice.
Pri vršenju javnog prijevoza rješenje iz stava 3. ovog člana mora se nalaziti u vozilu

II.1.2.1. Taksiprijevoz
Član 38.
Taksiprijevoz je javni prijevoz putnika u vanlinijskom cestovnom prijevozu za koji je cijena
prijevoza za pređeni put unaprijed određena i utvrđuje se taksimetrom po cjenovniku usluga.
Cjenovnik usluga mora biti ovjeren od kantonalnog ministarstva nadležnog za poslove
cestovnog prometa i istaknut na vidnom mjestu u vozilu.

U toku prijevoza putnika taksivozilom mora biti uključen taksimetar, koji je ispravan,
baždaren prema propisanim metrološkim uvjetima za taksimetre, plombiran i ugrađen na vidnom
mjestu u vozilu.
Prijevoznik, odnosno fizičko lice koje vrši taksiprijevoz može sa korisnikom prijevoza, na
relacijama dužim od 25 km, ugovoriti cijenu prijevoza i bez uključenja taksimetra, s tim da cijena ne
može biti veća od one koja bi se utvrdila taksimetrom.
Prijevoznik, odnosno fizičko lice koje vrši taksiprijevoz dužno je na zahtjev putnika koji se
prevozi, izdati kartu za prijevoz koja sadrži registarski broj vozila, putnu relaciju, naplaćenu, odnosno
ugovorenu cijenu, datum prijevoza, potpis i otisak pečata prijevoznika.
Ako se prijevoz iz stava 4. ovog člana vrši bez uključenja taksimetra prijevoznik, odnosno
fizičko lice koje vrši taksiprijevoz dužno je izdati kartu za prijevoz putniku koji se prevozi prije
početka vožnje.

ITD.
Last edited by Hakiz on 30/09/2025 15:53, edited 1 time in total.
Malisa11

#277 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Cemo da vidimo. Ja i dalje kazem da ne krse zakon i da nece dobiti kaznu, ni oni ni vozaci. Barem na drugostepenom sudu :D

Ovo je koncept gdje angazujes privatnog vozaca, platis ga preko X firme i tu zavrsava cijeli proces. Ovo nije taxi po slovu zakona.
Ateista

#278 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 30/09/2025 15:25
Ateista wrote: 30/09/2025 15:20

Ali to se njima ne moze isplatiti, vozaci ce odustati ako budu kazne dobijali. Ja bih rekao da su oni nasli legalan nacin za to, sama uzjava oorezne mi zvuci kao lov u mutnom i zaplasivanne gradjana iako nemaju osnove da ikog kazne.
Nije ti ovo porezna. Ovo ti je kantonalna inspekcija.

Postavljan je tacan clan i zakon na osnovu kojeg se moze izreci kazna.
Nema druge, probaj se prijaviti ko vozac pa javni kako ide.
Malisa11 wrote: 30/09/2025 15:24
"Digitalna smo platforma koja povezuje vozače i korisnike. Naš model rada je zasnovan na ugovornom odnosu između korisnika i vozača dok je uloga aplikacije isključivo posrednička. Ovakav način rada je već godinama prepoznat širom svijeta kao inovacija koja donosi sigurnost i transparentnost u prijevozu", dodaju.
Ne konta Hakiz i Haris da je dio za prevoz u skladu sa zakonom. Za prevoz im nece naci nista, apsolutno, jedino mogu za nacin naplate.
Moguce da ne kontam.
Inspekcija ce onda nezakonito kaznjavati, sudovi ce te kazne nezakonito podrzavati.

Sve ok.
Moja greska, ali nema veze, ko god da je zvuce kao da je lov u mutnom. Nisam vidio taj clan zakona, a iskreno mi se i ne da ulaziti u detalje, samo pretpostavljam da za to isto zna i vlasnik te kompanije i da je sa pravnicima dobro istrazio, i ne mislim da bi iko bio lud da pocinje takav biznis ako nije sve zakonski ispravno.
Nemam se svakako namjeru tim baviti, vjerovatno bih karijeru zavrsio nakon 4-5 voznji jer bi me prijavili zbog pretrpljenog straha od brze voznje. :lol:
Vise onako komentarisem, vidjecemo i praticemo sta ce se desavati, ne tvrdim 100% da sam u pravu samo bi mi bilo cudno da neki stranac tako nesto proba nelegalno raditi.
Hakiz

#279 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 15:45 Cemo da vidimo. Ja i dalje kazem da ne krse zakon i da nece dobiti kaznu, ni oni ni vozaci. Barem na drugostepenom sudu :D

Ovo je koncept gdje angazujes privatnog vozaca, platis ga preko X firme i tu zavrsava cijeli proces. Ovo nije taxi po slovu zakona.
Ako taj vid prevoza nije predviđen u zakonu, nelegalan je. Nema mogućnosti da se za njega dobije licenca koju izdaje kanton, odredi cijena prevoza koju mora odobriti kanton itd, a bez toga je nelegalan prevoz.

Bez obzira na to je li klasični taksi li nije, kanton ti mora odobriti, dati licencu da smiješ prevoziti putnike komercijalno, da ti vozilo ispunjava uslove (licencitati vozilo) i koja je cijena prevoza.

Zakon je nabrojao kako se može vršiti komercijalni javni prevoz putnika, Sve šta nije u zakonu, nelegalno je.
Last edited by Hakiz on 30/09/2025 15:58, edited 1 time in total.
Edin H.

#280 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Edin H. »

Dok je trajalo, trajalo. :oops: :D
starboy018

#281 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by starboy018 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 15:54
Malisa11 wrote: 30/09/2025 15:45 Cemo da vidimo. Ja i dalje kazem da ne krse zakon i da nece dobiti kaznu, ni oni ni vozaci. Barem na drugostepenom sudu :D

Ako taj vid prevoza nije predviđen u zakonu, nelegalan je. Nema mogućnosti da se za njega dobije licenca koju izdaje kanton, odredi cijena prevoza koju mora odobriti kanton itd, a bez toga je nelegalan prevoz.
nije nelegalno nesto sto zakon ni ne poznaje

imas npr firme za kripto valute u BiH i bankomate, zakoni federacije ne priznaju el novac ni kritpo
Malisa11

#282 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 15:54 Ako taj vid prevoza nije predviđen u zakonu, nelegalan je.
To cemo da vidimo, no nisam siguran zasto ovaj otpor?

Dodje ti 10 majstora, neces ni od jednog od njih 10 dobiti racun - i ok godinama. Mislim necu da pravim poredjenja, samo mi nije jasno kako prema necemo novom ovak otpor :D
Hakiz

#283 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

starboy018 wrote: 30/09/2025 15:57

imas npr firme za kripto valute u BiH i bankomate, zakoni federacije ne priznaju el novac ni kritpo
Pokušaj poslovati u BiH kripto valutama, plaćati i kupovati robu. Probaj platiti u prodavnici i dići frku što ti ne primaju. Da vidimo da li ono šta nije u zakonu nije nelegalno.

Ne možeš pokrenuti posao koji nije predviđen zakonom. Nema zakonskih rješenja koji regulišu rad. Pokretanje takvog posla je nelegalno. Nije u skladu sa zakonom. A ako nije u skladu sa zakonom, ne može ni biti legano obavljan.
Malisa11

#284 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 16:02 Pokušaj poslovati u BiH kripto valutama, plaćati i kupovati robu. Probaj platiti u prodavnici i dići frku što ti ne primaju. Da vidimo da li ono šta nije u zakonu nije nelegalno.
:shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
Javier Pena

#285 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Javier Pena »

Sve u svemu, vjerovatno će se izvršiti pritisak da vozači odustanu nakon prijetnji ili stvarnim kaznama, na kraju servis neće propasti zbog zakona, već neće im imati ko voziti od straha.
starboy018

#286 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by starboy018 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 16:02

Pokušaj poslovati u BiH kripto valutama, plaćati i kupovati robu. Probaj platiti u prodavnici i dići frku što ti ne primaju. Da vidimo da li ono šta nije u zakonu nije nelegalno.
da li si ti ovo sad stvarno izjavio?
pa ne mozes u prodavnicama plaćati kriptom ni u EU gdje je zakonom regulisano

kazem da postoje firme i bankomatima za UNOVCAVANJE kripta. da je ilegalno, ne bi smjele postojati, ali ne moze biti ilegalno jer zakon ne poznaje kriptovalute
Hakiz

#287 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 15:58
Hakiz wrote: 30/09/2025 15:54 Ako taj vid prevoza nije predviđen u zakonu, nelegalan je.
To cemo da vidimo, no nisam siguran zasto ovaj otpor?

Dodje ti 10 majstora, neces ni od jednog od njih 10 dobiti racun - i ok godinama. Mislim necu da pravim poredjenja, samo mi nije jasno kako prema necemo novom ovak otpor :D
Ako misliš da je rješenje jednog problema praviti drugi, OK, imaš pravo na to mišljenje.

Umjesto besmislene rasprave, zaprijetiti vladarima da neće dobiti glas ako ne donesu zakonska rješenja po kojima Aeroo, Uber, Bolt itd mogu raditi, uslove pod kojim vozači mogu za njih voziti, da regulišu tu oblast.

Tako se rješavaju problemi, ne na način "On je krao, i ja ću".
Hakiz

#288 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

starboy018 wrote: 30/09/2025 16:04
Hakiz wrote: 30/09/2025 16:02

da li si ti ovo sad stvarno izjavio?
pa ne mozes u prodavnicama plaćati kriptom ni u EU gdje je zakonom regulisano

kazem da postoje firme i bankomatima za UNOVCAVANJE kripta. da je ilegalno, ne bi smjele postojati, ali ne moze biti ilegalno jer zakon ne poznaje kriptovalute
OK, nema zakona o kriptovalutama pa ne može biti prekršen. Poštujem.

Ali ima zakon o komercijalnom cestovnom prevozu putnika. I svaki oblik komercijalnog cestovnog prevoza putnika koji nije u skladu sa tim zakonom je protiv tog zakona. Nelegalan.

Ne može se porediti sa kriptovalutama.

Jedna oblast već regulisana zakonom, druga nije. Neuporedivo.
Malisa11

#289 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 16:08 Ali ima zakon o komercijalnom cestovnom prevozu putnika.
:D :D
Malo sutra....
Korisnik placa koristenje aplikacije. Naplaceni novac vozac uplacuje aeru, a onda aero taj novac uplacuje vozacu.

Takse i slicni takse, samo da ostane dovoljno hrabrih i ludih pored vasih prijetnji.
Hakiz

#290 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 16:14
Hakiz wrote: 30/09/2025 16:08 Ali ima zakon o komercijalnom cestovnom prevozu putnika.
:D :D
Malo sutra....
Korisnik placa koristenje aplikacije. Naplaceni novac vozac uplacuje aeru, a onda aero taj novac uplacuje vozacu.

Takse i slicni takse, samo da ostane dovoljno hrabrih i ludih pored vasih prijetnji.
Da, to isto kao da si u SAD, uhapse te sa prostitutkom i kažeš, ma nisam ja platio za seks prostitutki, upoznao ženu, poseksali se drugarski, ja sam joj htio pomoći pa sam joj dao malo para.

Nisam ja platio vozača, ja platio aplikaciji, aplikacija platila vozača. Uz to, vozač od tebe uzeo novac kojom ti plaćaš aplikaciju u ime aplikacije.

Ne ide to tako kako si ti skontao :lol:

Nisu ljudi budale. Ako ti znaš fintu, i tamo neki znaju kontrafintu. Topla voda davno izmišljena.
Malisa11

#291 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Hakiz wrote: 30/09/2025 16:24 Nisu ljudi budale. Ako ti znaš fintu, i tamo neki znaju kontrafintu. Topla voda davno izmišljena.
Nisu budale, no pravo je jasno. To sto ti ne razumijes i zasto si tvrdoglav, to je do tebe.
Haris.ba

#292 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Haris.ba »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 16:35
Hakiz wrote: 30/09/2025 16:24 Nisu ljudi budale. Ako ti znaš fintu, i tamo neki znaju kontrafintu. Topla voda davno izmišljena.
Nisu budale, no pravo je jasno. To sto ti ne razumijes i zasto si tvrdoglav, to je do tebe.
Pa pravo je jasno. Nema taksiranja bez dozvole. Aplikacija je samo posrednik oko placanja. To i sami tvrde iz te firme.

Nismo mi nesta specijalno. Bukvalno ista prica bila po gradovima Zapada.
I opet nista dok drzava ne odluci. Npr.u Barseloni uber funkcionise sa vozacima koji imaju dozvole. Nema ono odoh sjesti u auto i malo vozati.
dječak sa šibicama

#293 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by dječak sa šibicama »

Serem ti se na kotlinu u kojoj Suljagic ima svu moc

Jebena kasabetina
Malisa11

#294 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Haris.ba wrote: 30/09/2025 16:39 Pa pravo je jasno. Nema taksiranja bez dozvole. Aplikacija je samo posrednik oko placanja. To i sami tvrde iz te firme.
Blala car nije zabrnajen u HR sve do onog trenutka kada se desi zarada vozaca. Dijeljene troskova transporta je ok. Ako zaradi na tome, inspekcija ga odere.

Za bolt uber i sl ne znam pravila. Ono sto hocu da kazem je da oni u aeru nisu taksi prevoznici.
Edin H.

#295 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 30/09/2025 16:43 Serem ti se na kotlinu u kojoj Suljagic ima svu moc

Jebena kasabetina
Suljagić objasnio :D

https://indikator.ba/POLITIKA-I-DRU%C5% ... evoz-Aeroo
Haris.ba

#296 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Haris.ba »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 16:49
Haris.ba wrote: 30/09/2025 16:39 Pa pravo je jasno. Nema taksiranja bez dozvole. Aplikacija je samo posrednik oko placanja. To i sami tvrde iz te firme.
Blala car nije zabrnajen u HR sve do onog trenutka kada se desi zarada vozaca. Dijeljene troskova transporta je ok. Ako zaradi na tome, inspekcija ga odere.

Za bolt uber i sl ne znam pravila. Ono sto hocu da kazem je da oni u aeru nisu taksi prevoznici.
Pa to i jeste problem. Sto onaj ko prevozi osobe preko aera nije taksi prevoznik. Nadosao si.
Da bi za novac sa svojim osobnim vozilom prevozio osobe moras biti taksista. Imati dozvolu, otvoriti obrt, dobiti ta tablice.
Hakiz

#297 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 16:35
Jesi li pročitao zakon?

Koja mogućnost postoji da se baviš komercijalnim javnim prevozom putnika?

Da, pravo je jasno. Sve piše u zakonu.

Da bi to radio, moraš imati licenciran auto, moraš ti biti licenciran, a pročitaj i ovaj član u zakonu:
Član 14.
Prijevoznik koji vrši javni prijevoz putnika ili tereta, ili putnika i tereta obavezan je svoje
usluge obaviti uz odgovarajuću naknadu.

Odredbe iz stava 1. ovog člana ne odnose se u slučaju ako je prijevoznik isključen iz prometa,
ili se zahtijeva da se prijevoz odvija na cesti na kojoj je zabranjen promet motornim vozilima, odnosno
na kojoj se ne odvija promet motornim vozilima
Šta kažeš, nisi ti dio transakcije, ti ćeš u ime Aera, a Aero će tebi :-D

I onda ja tvrdoglav, a sve ti u zakonu piše.

Mijenjaj zakon ako ti se ne sviđa, nemoj mene kritikovati što je takav.
Malisa11

#298 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Haris.ba wrote: 30/09/2025 16:52 Da bi za novac sa svojim osobnim vozilom prevozio osobe moras biti taksista.
Ne mora, no da ja ne elaboriram, to ce se vidjeti kada isnpekcija ne krene zabrannjivati rad zbog navedenog, vec drugih stavki za koje nisam upoznat. No glavno, nece biti predmet zabrane JER PREVOZE LJUDE.
Haris.ba

#299 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Haris.ba »

Malisa11 wrote: 30/09/2025 16:55
Haris.ba wrote: 30/09/2025 16:52 Da bi za novac sa svojim osobnim vozilom prevozio osobe moras biti taksista.
Ne mora, no da ja ne elaboriram, to ce se vidjeti kada isnpekcija ne krene zabrannjivati rad zbog navedenog, vec drugih stavki za koje nisam upoznat. No glavno, nece biti predmet zabrane JER PREVOZE LJUDE.
Znaci, nece kaznjavati jer prevoze ljude? :D

Ali ce kaznjavati zbog necega sto ne znas?

Ja mislio ti ozbiljan.
Ali, daj vise elaboracije. Ovo postaje bas zanimljivo.
Last edited by Haris.ba on 30/09/2025 16:58, edited 2 times in total.
BadBoy

#300 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by BadBoy »

BadBoy wrote: 09/09/2025 21:24
starboy018 wrote: 09/09/2025 18:06
Bobi wrote: 09/09/2025 18:00 Ma zabranit ce to porezna .
zasto bi zabranila?
nesto ne vjerujem da su ovi razvili app i sve, nasli radnike bez ikakve dozvole.
Zato što je nešto novo što nisu vidjeli do sada i kako će oni to sad kontrolisat
Samo da citiram sebe i Bobija :D
Post Reply